SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#51 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Jimmy McNulty »

Da mi je samo vidjet u BiH nekog ni krivog ni duznog ko je otisao u prdekanu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#52 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by _BataZiv_0809 »

Apsolutno za.
Tesla10

#53 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Tesla10 »

Bjelorusija ima također smrtnu kaznu.
seoBIH

#54 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by seoBIH »

Danguba wrote:
uglavnomja wrote:pitanje za ove sto su protiv smrtne kazne:

kakvu su kaznu zasluzili monstrumi koji su mucili pa ubili malog Smaju?
Najtezu mogucu osim smrtne.

Nego, ko jos u Europi ima smrtnu kaznu?
Hajd' da malo gledamo na to da je Smajo tvoj sin. Koju kaznu bi zasluzio ubica tog sina?
Edin H.

#55 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Edin H. »

Nishta to :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#56 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by _BataZiv_0809 »

annoy wrote: Da, to je isto nešto što svakako treba uzeti u obzir. Smrtna kazna je naravno ireverzibilna, i mogućnost usmrćivanja makar jednog nevinog čovjeka mi je užasavajuća, a izgleda da se nepravedne presude događaju puno prečesto
I boravak u zatvoru je ireverzibilan. Covjek koji izadje iz zatvora, a tamo je lezao nevin, nije isti covjek.

Drustvo mora predvidjeti nesto sto Amerikanci zovu "calculated risk". On uvijek postoji i ne trebamo se praviti nevjesti i misliti da je puno bolje da nevin covjek lezi u zatvoru, nego da zavrsi pred streljackim vodom. Ne postoji ljudsko drustvo koje garantuje poptunu sigurnost bez rizika. Postoje samo uredjena drustva u kojima je vladavina prava toliko visoka, da je rizik sveden na najmanju mogucu mjeru.

Inace, SFRJ je imala zavidno dobra pravna rjesenja u pogledu smrtne kazne. Pred streljacki vod nije mogao otici niko ko nije prosao 3-stepeni postupak.

U prevodu, 3 sudska vijeca, 3 postupka, na kojima se van svake razumne sumnje mora utvrditi da je osoba pocinila jedno od najtezih krivicnih djela, pa tek onda Trebevic i streljacki vod milicije. Ima dobra tema na ovom forumu i jako kvalitetni upisi o tome.

I za kraj, osvrnuo bih se na to da drustvo nema pravo nikome da oduzme zivot, cak ni onome koji je sebi to dao za pravo. To je ona poznata liberalna maksima koja kaze da tolerancija mora biti toliko siroka, da se i netolerantni moraju tolerisati.

Iako ljevicar, smatram da je ista pogubna.
Danguba

#57 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Danguba »

seoBIH wrote: Hajd' da malo gledamo na to da je Smajo tvoj sin. Koju kaznu bi zasluzio ubica tog sina?
Dozivotnu. Kud ce mu veca kazna. Ima cijeli zivot pred sobom da razmislja sta je uradio.

Niko nema pravo drugome oduzimati zivot ma iz kojih razloga.

p.s. u manjem entitetu je jos uvijek na snazi :D zato se treba pripaziti. :-)
broj dva

#58 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by broj dva »

Nema sumnje da postoje ljudi koji zasluzuju smrt, ljudi cijim nestankom svjet ne bi nista izgubio. Ali smatram da ni jedan pravni sistem nema pravo da postupa kao ubica i lisava ljude zivota.Dozivotni zatvor je dovoljna kazna. A samo postojanje smrtne kazne nije u svrhu strasenja potencijalni kriminalaca ( dokazano vise puta) i zastite drustva nego da zadovolji nasu potrebu za osvetom.
jao_situacije

#59 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by jao_situacije »

možemo mi pričati, ali smrtne kazne neće biti
Hakiz

#60 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote:
annoy wrote: Da, to je isto nešto što svakako treba uzeti u obzir. Smrtna kazna je naravno ireverzibilna, i mogućnost usmrćivanja makar jednog nevinog čovjeka mi je užasavajuća, a izgleda da se nepravedne presude događaju puno prečesto
I boravak u zatvoru je ireverzibilan. Covjek koji izadje iz zatvora, a tamo je lezao nevin, nije isti covjek.

Drustvo mora predvidjeti nesto sto Amerikanci zovu "calculated risk". On uvijek postoji i ne trebamo se praviti nevjesti i misliti da je puno bolje da nevin covjek lezi u zatvoru, nego da zavrsi pred streljackim vodom. Ne postoji ljudsko drustvo koje garantuje poptunu sigurnost bez rizika. Postoje samo uredjena drustva u kojima je vladavina prava toliko visoka, da je rizik sveden na najmanju mogucu mjeru.

Inace, SFRJ je imala zavidno dobra pravna rjesenja u pogledu smrtne kazne. Pred streljacki vod nije mogao otici niko ko nije prosao 3-stepeni postupak.

U prevodu, 3 sudska vijeca, 3 postupka, na kojima se van svake razumne sumnje mora utvrditi da je osoba pocinila jedno od najtezih krivicnih djela, pa tek onda Trebevic i streljacki vod milicije. Ima dobra tema na ovom forumu i jako kvalitetni upisi o tome.

I za kraj, osvrnuo bih se na to da drustvo nema pravo nikome da oduzme zivot, cak ni onome koji je sebi to dao za pravo. To je ona poznata liberalna maksima koja kaze da tolerancija mora biti toliko siroka, da se i netolerantni moraju tolerisati.

Iako ljevicar, smatram da je ista pogubna.
Boldirano: Ali je živ. I barem mu se može nekako kompenzirati. Ne može mu se poništiti šta je preživio, ali mu se može neka kompenzacija uraditi. AKo je mrtav, sve da država kompenzira njegovoj porodici, društvu, bio kome, sama ta osoba je i dalje mrtva.

Uostalom, onaj ko odluči da ubije nekoga i onaj ko to uradi, bilo protivzakonito (kao kriminalci) bilo po zakonu (sudije i egzekutori) su po meni isti.

Mogu shvatiti da neko ubije u afektu (u djeliću seunde) pod određenim uslovima instinktivnog reagovanja. Mogu shvatiti i to da neko ubije zbog prevelike boli (roditelji mučeog, silovanog ili ubijenog djeteta). Mogu shvatiti ubijanje u ratu, ako neću ja tebe, ti ćeš mene. Ali da neko ko je nevezan emotivno za događaj ili žrtvu, kroz manje ili više dugotrajan pravni proces razmišlja, insistira na ubistvu optuženika (tužilac), zatim kada se optuženi proglasi krivim da neko takođe emotivno nevezan za događaj ili žrtvu donese odluku da se ta osoba ubije (sudija), i da neko isto tako emotivno nevezan za događaj ili žrtvu ubije tog osuđenika (egzekutor), to je meni patologija, zvjerstvo, ti ljudi su ubice, bez obzira što imaju dozvolu za ubijanje.

Ovi koji jesu za smrtnu kaznu govore to znajući da nikada neće biti u prilici da kao egzekutori presude na svojim rukama imaju krv druge osobe. Lako je pričati "treba ubiti" kada će to ubistvo raditi drugi. Licemjeri.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote:
Boldirano: Ali je živ. I barem mu se može nekako kompenzirati. Ne može mu se poništiti šta je preživio, ali mu se može neka kompenzacija uraditi. AKo je mrtav, sve da država kompenzira njegovoj porodici, društvu, bio kome, sama ta osoba je i dalje mrtva.

Uostalom, onaj ko odluči da ubije nekoga i onaj ko to uradi, bilo protivzakonito (kao kriminalci) bilo po zakonu (sudije i egzekutori) su po meni isti.

Mogu shvatiti da neko ubije u afektu (u djeliću seunde) pod određenim uslovima instinktivnog reagovanja. Mogu shvatiti i to da neko ubije zbog prevelike boli (roditelji mučeog, silovanog ili ubijenog djeteta). Mogu shvatiti ubijanje u ratu, ako neću ja tebe, ti ćeš mene. Ali da neko ko je nevezan emotivno za događaj ili žrtvu, kroz manje ili više dugotrajan pravni proces razmišlja, insistira na ubistvu optuženika (tužilac), zatim kada se optuženi proglasi krivim da neko takođe emotivno nevezan za događaj ili žrtvu donese odluku da se ta osoba ubije (sudija), i da neko isto tako emotivno nevezan za događaj ili žrtvu ubije tog osuđenika (egzekutor), to je meni patologija, zvjerstvo, ti ljudi su ubice, bez obzira što imaju dozvolu za ubijanje.

Ovi koji jesu za smrtnu kaznu govore to znajući da nikada neće biti u prilici da kao egzekutori presude na svojim rukama imaju krv druge osobe. Lako je pričati "treba ubiti" kada će to ubistvo raditi drugi. Licemjeri.
Uh ne volim diskutovati kada neko rezonuje emotivnim nabojem. Ali hajde da probam:

Sta vrijedi novcana ili neka druga kompenzacija nekome ko je godinama bio okruzen olosem, bio vjerovatno zlostavljan? Tom covjeku je zivot svakako upropasten.

Osim toga boravak u zatvoru se cesto naziva i seminarom kriminaliteta u odredjenim slucajevima. Pa onda imas potencijalnog kriminalca vise.

Drustvo, odnosno drzava jedina ima pravo da propisuje drustveno opasna djela kao krivicna i da za ista izrice odgovarajucu krivicnopravnu sankciju. Oduzimanje slobode i oduzimanje zivota imaju puno vise slicnosti nego sto mislis.

Sto se mene tice, zbog profesije u kojoj sam, mozda jednoga dana budem taj tuzilac ili taj sudija. Za mene je to posao.

Isto sto je milicioneru ili vojniku posao da izvrsi egzekuciju.
Hakiz

#62 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote:
Hakiz wrote:

Uh ne volim diskutovati kada neko rezonuje emotivnim nabojem. Ali hajde da probam:

Sta vrijedi novcana ili neka druga kompenzacija nekome ko je godinama bio okruzen olosem, bio vjerovatno zlostavljan? Tom covjeku je zivot svakako upropasten.

Osim toga boravak u zatvoru se cesto naziva i seminarom kriminaliteta u odredjenim slucajevima. Pa onda imas potencijalnog kriminalca vise.

Drustvo, odnosno drzava jedina ima pravo da propisuje drustveno opasna djela kao krivicna i da za ista izrice odgovarajucu krivicnopravnu sankciju. Oduzimanje slobode i oduzimanje zivota imaju puno vise slicnosti nego sto mislis.

Sto se mene tice, zbog profesije u kojoj sam, mozda jednoga dana budem taj tuzilac ili taj sudija. Za mene je to posao.

Isto sto je milicioneru ili vojniku posao da izvrsi egzekuciju.
Svašta sam napisao pa izbrisao. Ne znam šta da ti kažem na tvoje rezonovanje. Ne znam da li me je više strah ili tuga što postoje ljudi koji sa takvim mirom govore o ubijanju. I smatraju to samo poslom.

Ja sam bio aktivno u ratu. Pucali su na mene, pucao sam na druge. I mislim da bilo ko ko može mirno govoriti o ubijanju i mirno ubijati je sociopat.

Koliko vas što ste za smrtnu kaznu ste ubili nekoga, znate kako je ubiti, pa iz iskustva mirno govorite o ubijanju drugih ljudi. NE pričajte o nečemo o čemu nemate pojma.
mesarkasapin

#63 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by mesarkasapin »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zapalje ... /170515001

Itekako je potrebna smrtna kazna! Pa jebalo mater svoju ko je on da pali nečiju imovinu ko ju je sticao godinama. I pustite sad glupe priče "ne bi mu zapalili da nije zaslužio". Vatra može zahvatiti vozilo nekoga ko to ničim nije zaslužio, a može doći i do eksplozije koja može ubiti vatrogasca.
mO k3

#64 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by mO k3 »

ove da pitam koji su za smrtnu kaznu , da bi se sprovela smrtna kazna da li ste vi spremni da odradite to , mislim da vam da covjek noz,pistolj u ruku da ubijete ubojicu,pljackasa??
triconja

#65 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by triconja »

Trebaju kazne i zatvori kao u jemerici, dozivotna kazna i rad na farmi feferona, sat rada 6 feninga. Kakve smrtne kazne kakvi bakraci, ne isplati se :lol:
triconja

#66 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by triconja »

mO k3 wrote:ove da pitam koji su za smrtnu kaznu , da bi se sprovela smrtna kazna da li ste vi spremni da odradite to , mislim da vam da covjek noz,pistolj u ruku da ubijete ubojicu,pljackasa??
To se radilo u Engleskoj poslije rata, bili su ljudi koji su izvrsavali kazne. Haj sve je to fino ali problem nastaje kad otkriju ko je "ubica".
basicm

#67 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by basicm »

Trenutno kod nas bi bila potrebna smrtna kazna, jer smo na takvom drustvenom nivou. Smrtna kazna se moze ukinuti u drustvu koje je uznapredovalo do mjere da se trski prestupnici kaznjavaju drugim kaznama koje drustvo prihvata kao goru nego smrtnu, pa i sam pocinitelj. Mi smo daleko od toga i na nivou smo toljage, maca, i degenjeka.
upsy_daisy

#68 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by upsy_daisy »

Općenito, dalo bi se raspravljati o klasičnoj smrtnoj kazni po onome ''oko za oko, zub za zub'', međutim uvijek bih glasala ZA smrtnu kaznu kod zločina nad djecom.
Haris.ba

#69 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Haris.ba »

Samo za smrtnu kaznu ako će je provoditi porodica oštećenog.

Lakoj je tuđim gloginje mlatiti.

Sudsko vijeće i porodica oštećenog ide u streljački vod. Pa opleti.
Njanjavi

#70 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Njanjavi »

Bolje je sto je nema, mi bi i to batalili.
Isli bi na vjesala politicki neistomisljenici.
Bilo bi ono, opsovao baketu oca, na vjesala sa njim.
Prijetio sebiji saksijom je tjeo u glavu, moralo se preventivno djelovat i tako to :)
O'zone
Globalni moderator

#71 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by O'zone »

Nisam nikad bio pobornik smrtne kazne ali nije mi mrska....

U slučaju DOKAZANIH dijela tipa djevojke iz Olova koju ubiše ona dvojica, malog Smaje, pa čak i ove dvije djevojke koje su ubijene na pješačkom prelazu kod muzeja, meni je dosta prikladnija kazna doživotnog teškog rada...Kod nas u zakonu toga na žalost nema ali bi trebalo poraditi da se ubaci.
triconja

#72 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by triconja »

O'zone wrote:Nisam nikad bio pobornik smrtne kazne ali nije mi mrska....

U slučaju DOKAZANIH dijela tipa djevojke iz Olova koju ubiše ona dvojica, malog Smaje, pa čak i ove dvije djevojke koje su ubijene na pješačkom prelazu kod muzeja, meni je dosta prikladnija kazna doživotnog teškog rada...Kod nas u zakonu toga na žalost nema ali bi trebalo poraditi da se ubaci.
Samo prepisati iz jemerickog zakona i ugledati se na njih u vezi toga. Oni su na tom polju bog i batina :lol:
insomnia78

#73 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by insomnia78 »

Njanjavi wrote:Bolje je sto je nema, mi bi i to batalili.
Prijetio sebiji saksijom je tjeo u glavu, moralo se preventivno djelovat i tako to :)
Sto jest, jest. Puni su zatvori onih sto suju Bakiru i prijete Sebiji
Sara03

#74 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Sara03 »

Mi ne možemo uvesti smrtnu kaznu, jer bi to povlačilo odbacivanje većine konvencija koje su faktički dio našeg Ustava, a čiji smo potpisnici.

Nažalost, smrtna kazna u onim zemljama koje su je propisale, ne funkcionira kao dobar preventivni mehanizam u povodu činjenja najtežih krivičnih dijela, a što bi dakako trebao biti i glavni cilj iste.
Njanjavi

#75 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Njanjavi »

insomnia78 wrote:
Njanjavi wrote:Bolje je sto je nema, mi bi i to batalili.
Sto jest, jest. Puni su zatvori onih sto suju Bakiru i prijete Sebiji
Pa kralju da ti nema ove sacice amera i stranaca u drzavi, mislis da ne bi neistomisljenike gutao mrak kao u doba gestapoa?
Post Reply