Famozna zabrana ispod Euro3
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Captain Hindsight
#51 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
Razvedri se. 
-
Stihy
#52 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
Realno ova je "odredba" donesena da ne bude priče kako KS češka muda dok je haman vanredno stanje.
Ova država ima pun qrac zakona koje niko ne poštuje pa će tako biti i sa ovim.
Baš me zanima kako bi ministar MUPETA i premijer objasnili isključenje iz saobraćaja mog komšije inače 100% rvi koji vozi euro 0 doniranu Feliciju?
Tipa parkiraj svoje smeće koje smo ti mi ( Federalno ministarstvo donirali) dali i nastavi dalje u kolicima?

Baš me zanima kako bi ministar MUPETA i premijer objasnili isključenje iz saobraćaja mog komšije inače 100% rvi koji vozi euro 0 doniranu Feliciju?
Tipa parkiraj svoje smeće koje smo ti mi ( Federalno ministarstvo donirali) dali i nastavi dalje u kolicima?
- Drvosjeca iz Dejcica
#53 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
Vidiš na prošloj temi si se nešto okomio na mene bez razloga a u biti slažemo se. Ja sam tamo kada si me napadao govorio upravo da nema rješenja iz rukava za sedmicu-dvije već se mora uraditi planski i sistematski pa da recimo za 3-7 godina vidimo konkretan učinak tih mjera u smanjenom zagađenju. Po meni vlast može svake grijne sezone sniziti cijenu el. energije za dvocifren postotak, možda i plina ako to ekonomske prilike dozvoljavaju, uvesti neki poticaj za ljude koji prelaze recimo sa čumura na pelet, toplinske pumpe, el. energiju...itd.preludezalude wrote:To je vec talasanje, a oni gore ne vole talasanje. Mozda ce uvesti obavezu stavljanja kakvih filtera na dimnjake.Stihy wrote:Ko je sad donjeo odredbu? Kanton Sarajevo? Opština? Federalno ministarstvo? Da li uopšte imaju autorizaciju za donošenje takve odredbe?
Šta je sljedeće dimnjačarski inspektorat će zabraniti grijanje čitavom Buća Potoku, Buljakovu, Švrakinom i Hrasnom?
Kanton će zatvoriti Toplane jer na Otoci spaljuju mazut?
Ako platiš registraciju LPG-a bez euro 3 norme na godinu dana, logika je da ga mogu koristiti kad ja hoću tih godinu dana a ne kako se nekome ćefne?
Koja je onda poenta registracije?![]()
![]()
Problem je daleko veci tj uzrok problema je daleko veci. Smanjeno strujanje zraka je uzrok ovih problema. Sad se moze samo pricati kako, zasto, ko je odgovoran. Naravno tu se mora dodati povecan broj automobila i domacinstava koja loze sve i svasta. I kad se sve zbroji dobijes gasnu komoru. Ali ovakvo rjesavanje problema kako oni rade apsolutno nista nece poboljsati situaciju. Rjesenje problema treba traziti u uzroku a ne u posljedici. U ovom trenutku ne vidim ikakvo dobro rjesenje, ali mozda za 20, 30 godina budemo malo samosvjesniji. Vlast mora da nagovori narod, u ovom slucaju, da koristi ekoloski prihvatljivija goriva, a ne da ga natjera i jos da narod to debelo plati. Konkretno kad je rijec o autima, sasvim normalno bi bilo da novija vozila i ona koja manje zagadjuju imaju neke olaksice prilikom registracije i da se uvedu eko norme prilikom registracije. To nije nista novo izmisljeno i nije neka nauka. To bi ipak bio kakav-takav poticaj koji vodi prema boljem.
-
preludezalude
#54 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
Pokvaren zub se ne moze rijesiti tabletom protiv bolova. On je jos uvijek tu i truje citav organizam.
- Drvosjeca iz Dejcica
#55 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
Ja imao 1997 godine Feliciju 1.6 benzin imala katalizator...ne znam koja je norma bila ali sigurno nije ispod Euro3.Stihy wrote:Realno ova je "odredba" donesena da ne bude priče kako KS češka muda dok je haman vanredno stanje.
![]()
- corsa
#56 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
Vidite da je bilo do auta koja ne ispunjavau euro 3. Evo od jutros nema magle! 
- Drvosjeca iz Dejcica
#57 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
Evo friškog naslova i podataka...
http://www.klix.ba/vijesti/bih/svaki-tr ... /151230007Svaki treći automobil ne zadovoljava EURO 3 normu: U KS zabrana kretanja za 40.000 vozila
Prema statističkim podacima, u KS 40.376 vozila ne zadovoljava EURO 3 normu te im je, u skladu s odlukom Vlade KS, od danas zabranjen promet
-
preludezalude
#58 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
Nisam se ja okomio na tebe vec na tvoju pricu da treba uzbaciti iz saobracaja vozila ispod euro3. Ja sam govorio da ono sta pise u saobracajnoj ne govori koliko vozilo zagadjuje dokle god ne postoje eko norme prilikom registracije. Sad kakva je trenutna situacija, ne postoji dokaz da vozilo sa upisanom euro5 normom stvarno zadovoljava tu normu.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Vidiš na prošloj temi si se nešto okomio na mene bez razloga a u biti slažemo se. Ja sam tamo kada si me napadao govorio upravo da nema rješenja iz rukava za sedmicu-dvije već se mora uraditi planski i sistematski pa da recimo za 3-7 godina vidimo konkretan učinak tih mjera u smanjenom zagađenju. Po meni vlast može svake grijne sezone sniziti cijenu el. energije za dvocifren postotak, možda i plina ako to ekonomske prilike dozvoljavaju, uvesti neki poticaj za ljude koji prelaze recimo sa čumura na pelet, toplinske pumpe, el. energiju...itd.preludezalude wrote:To je vec talasanje, a oni gore ne vole talasanje. Mozda ce uvesti obavezu stavljanja kakvih filtera na dimnjake.Stihy wrote:Ko je sad donjeo odredbu? Kanton Sarajevo? Opština? Federalno ministarstvo? Da li uopšte imaju autorizaciju za donošenje takve odredbe?
Šta je sljedeće dimnjačarski inspektorat će zabraniti grijanje čitavom Buća Potoku, Buljakovu, Švrakinom i Hrasnom?
Kanton će zatvoriti Toplane jer na Otoci spaljuju mazut?
Ako platiš registraciju LPG-a bez euro 3 norme na godinu dana, logika je da ga mogu koristiti kad ja hoću tih godinu dana a ne kako se nekome ćefne?
Koja je onda poenta registracije?![]()
![]()
Problem je daleko veci tj uzrok problema je daleko veci. Smanjeno strujanje zraka je uzrok ovih problema. Sad se moze samo pricati kako, zasto, ko je odgovoran. Naravno tu se mora dodati povecan broj automobila i domacinstava koja loze sve i svasta. I kad se sve zbroji dobijes gasnu komoru. Ali ovakvo rjesavanje problema kako oni rade apsolutno nista nece poboljsati situaciju. Rjesenje problema treba traziti u uzroku a ne u posljedici. U ovom trenutku ne vidim ikakvo dobro rjesenje, ali mozda za 20, 30 godina budemo malo samosvjesniji. Vlast mora da nagovori narod, u ovom slucaju, da koristi ekoloski prihvatljivija goriva, a ne da ga natjera i jos da narod to debelo plati. Konkretno kad je rijec o autima, sasvim normalno bi bilo da novija vozila i ona koja manje zagadjuju imaju neke olaksice prilikom registracije i da se uvedu eko norme prilikom registracije. To nije nista novo izmisljeno i nije neka nauka. To bi ipak bio kakav-takav poticaj koji vodi prema boljem.
- Drvosjeca iz Dejcica
#59 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
Stoji to oko upisane i stvarne norme ali to treba vlast riješiti a ne da bude alibi. Ti ono voziš na plin? Eto, vjerovatno zadovoljavaš EURO5 ali kome se žaliti što ne možeš to uredno zavesti u saobraćajnu?preludezalude wrote: Nisam se ja okomio na tebe vec na tvoju pricu da treba uzbaciti iz saobracaja vozila ispod euro3. Ja sam govorio da ono sta pise u saobracajnoj ne govori koliko vozilo zagadjuje dokle god ne postoje eko norme prilikom registracije. Sad kakva je trenutna situacija, ne postoji dokaz da vozilo sa upisanom euro5 normom stvarno zadovoljava tu normu.
-
preludezalude
#60 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
Koji su argumenti za ovu tvrdnju. Mora biti neki dokaz.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Evo friškog naslova i podataka...
http://www.klix.ba/vijesti/bih/svaki-tr ... /151230007Svaki treći automobil ne zadovoljava EURO 3 normu: U KS zabrana kretanja za 40.000 vozila
Prema statističkim podacima, u KS 40.376 vozila ne zadovoljava EURO 3 normu te im je, u skladu s odlukom Vlade KS, od danas zabranjen promet
Ja bih ovako "odoka" rekao da je ovaj podatak daleko veci i mozda bi prije rekao da tek svaki treci automobil zadovoljava euro 3 normu.
- Drvosjeca iz Dejcica
#61 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
Stvarno stanje na terenu je vjerovatno gore ali po podacima prilikom registracije to je taj zvaničan statistički podatak.preludezalude wrote:Koji su argumenti za ovu tvrdnju. Mora biti neki dokaz.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Evo friškog naslova i podataka...
Ja bih ovako "odoka" rekao da je ovaj podatak daleko veci i mozda bi prije rekao da tek svaki treci automobil zadovoljava euro 3 normu.
-
preludezalude
#62 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
To ti i govorim da vlast nezna sta radi. Kod mene je upisan plin u saobracajnu, ali po njihovoj odluci to ne pije vode. Upisano je i euro 2 jer je takvo vozilo izaslo iz fabrike. Mozda ce kad uvedu eko norme prilikom registracije promjeniti taj podatak u saobracajnoj, pojma nemam. Zato ti i govorim da je odluka o zabrani potpuno neutemeljena jer se koriste podacima koji govore kakvo je vozilo izaslo iz fabrike a ne stvarnim podacima kakvo je vozilo sad... jer takvi podaci i ne postoje. Da postoji stroga kontrola eko normi na tehnickom pregledu, ova njihova uredba bi bila utemeljena. Ovako su razdvojili na one koji mozda ne zadovoljavaju i na one koji mozda zadovoljavaju.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Stoji to oko upisane i stvarne norme ali to treba vlast riješiti a ne da bude alibi. Ti ono voziš na plin? Eto, vjerovatno zadovoljavaš EURO5 ali kome se žaliti što ne možeš to uredno zavesti u saobraćajnu?preludezalude wrote: Nisam se ja okomio na tebe vec na tvoju pricu da treba uzbaciti iz saobracaja vozila ispod euro3. Ja sam govorio da ono sta pise u saobracajnoj ne govori koliko vozilo zagadjuje dokle god ne postoje eko norme prilikom registracije. Sad kakva je trenutna situacija, ne postoji dokaz da vozilo sa upisanom euro5 normom stvarno zadovoljava tu normu.
-
ado-šampion
#63 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
Pa naravno da ne moze, ali kod na postoji svijest o zagadjenju jedino kad se gusimo kao sto je sad slucaj. Nazalost. Ko jos razmislja o zagadjenju recimo ljeti?Drvosjeca iz Dejcica wrote: To je drugi par cipela i to ne može biti opravdanje da ja ili ti vozimo EURO2. Takvi trebaju odgovarati pred zakonom i slažem se da tehnički pregled to mora nekako kontrolisati i ako nema automatski prijaviti nadležnoj policijskoj upravi ali takvi ne mogu biti opravdanje.
U subotu se vozim glavnom sarajevskom saobracajnicom na potezu Socijalno - Pofatalici, naravno magla je gusta kao i standardno zadnji mjesec, ispred mene Golf 2, iza njega crni oblak gusci od one magle, mislis da on gives a fuck za zagadjenje? Bitno je da je u njegovom mikrosvijetu sve uredu. Mnogi problemi kod nas poticu od toga sto svako zivi u svom mikrosvijetu koji se ni slucajno ne smije uzurpirati. Jebe s ljudima za javno dobro. Jebe se ljudima za napredak. Daj da je meni lijepo.
Btw licno znam zenu koja zivi na jednom od sarajevskih brda, muz radi negdje u arapskom svijetu, znaci u kucu mjesecno udje sigurno 5-6 hiljada maraka, njih dvoje i dvoje male djece, pogodi sta loze. Ugalj naravno. Hoce li razmisliti da mozda plin nece toliko udariti na njihov dzep da im zivot postane ista losiji? Naravno da nece. Jer cak i da u kucu udje 50000 mjesecno, ugalj je jeftiniji. To ti je svijest. A nije joj ni na kraj pameti da to dijete s ovakvih stepenom zagadjenja svake godine kad mu bude 30-40 moze fasovati rak pluca ili drugu plucnu bolest, ne daj Boze.
-
neko94
#64 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
Je li imao neko iskustva od jutros sa iskljucivanjem, placa li se kakva kazna ? Auto mi je 2001 godiste a EURO 2, a moram na cestu 
- amar1994
#65 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
ma samo gas,ocistilo se svakakoneko94 wrote:Je li imao neko iskustva od jutros sa iskljucivanjem, placa li se kakva kazna ? Auto mi je 2001 godiste a EURO 2, a moram na cestu
- holowey
#66 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
nema nikakvog iskljucivanja, starudija i dalje rola po cesti... alipasina ulica standardno u ova doba guzva mic po mic, starudija dimi, drotovi prolaze, nikoga ova zabrana ne dotice... 
edit:
evo i radio sarajevo slicno javlja
http://www.radiosarajevo.ba/novost/2116 ... saobracaja
edit:
evo i radio sarajevo slicno javlja
http://www.radiosarajevo.ba/novost/2116 ... saobracaja
-
Pirija
#67 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
farme krava su najveci zagadjivaci zraka...Filter wrote:ako neko misli da je struja manji zagadjivac, skoro je bio tekst o tomeranger wrote:jedino rjesenje je u subvenciji grijanja na struju. struju proizvodimo i samim tim možemo sniziti cijenu i ljude forsirati da se griju na istu. mozda provesti akciju podjele peći. nije jeftino, nije po volji ali je jedini način.
bolja drzava je zbog toga i forsirala plin i funkcionisalo je do u nazad 5-6 godina, ali sa padom standarda i porastom cijene plina ljudi masovno odustaju od tog nacina grijanja i loze - SVE. ali bukvalno sve sto moze izgoriti.
http://www.fokus.ba/168799/vijesti/bih/ ... rak-u-bih/
neko je u prethodnim postovima spomenuo pelet kako losu stvar... e jbga, makar nesto procitajte prije nego sto bubnete.
standard nam je los, energetska, stambena, socijalna (nastavi niz) politika jos gora![]()
ova zabrana nece nista promijeniti
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#68 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
Šta se konkretno može desiti ako drot zaustavi vozilo koje ne zadovoljava Euro3 normu?
- holowey
#69 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
iskljucivanje iz saobracaja (skidanje tablica, oduzimanje saobracajne) i pisanje prekrsajnog nalogaEntropio wrote:Šta se konkretno može desiti ako drot zaustavi vozilo koje ne zadovoljava Euro3 normu?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#70 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
Nevjerovatno.holowey wrote:iskljucivanje iz saobracaja (skidanje tablica, oduzimanje saobracajne) i pisanje prekrsajnog nalogaEntropio wrote:Šta se konkretno može desiti ako drot zaustavi vozilo koje ne zadovoljava Euro3 normu?
- holowey
#71 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
pravila, pravila, da bi me udavila...Entropio wrote:Nevjerovatno.holowey wrote:iskljucivanje iz saobracaja (skidanje tablica, oduzimanje saobracajne) i pisanje prekrsajnog nalogaEntropio wrote:Šta se konkretno može desiti ako drot zaustavi vozilo koje ne zadovoljava Euro3 normu?
nevjerovatno je to sto drot nema nacina da provjeri da li auto zadovoljava euro3 normu, nego samo da donese odluku na osnovu godista auta i odluke kantonalne vlade... a nigdje na ulazu u kanton nema obavijesti o ovome... i sta da rade oni koji sa strane dolaze u kanton?
- Filter
#72 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
cak 20 automobila poslali na vanredni tehnicki...
http://www.avaz.ba/clanak/212212/zabran ... ki-pregled
http://www.avaz.ba/clanak/212212/zabran ... ki-pregled
- O'zone
- Globalni moderator
#73 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
Eto danas je čisto tako da mjera više nije potrebnaPlanirano je da zabrana bude na snazi dok ne dođe do promjene vremenskih prilika, odnosno dok se ne normalizira kvaliteta zraka.
Čuj 20 vozila poslali na tehnički? Ja ih do posla vidio više
- Hugo Chavez
#74 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
ado-šampion wrote:Mnogi problemi kod nas poticu od toga sto svako zivi u svom mikrosvijetu koji se ni slucajno ne smije uzurpirati. Jebe s ljudima za javno dobro. Jebe se ljudima za napredak. Daj da je meni lijepo.
- KB9
#75 Re: Famozna zabrana ispod Euro3
puno je ovih 20, ko da na struju idemo moderni pravo hahaha