Freelancing u bosni

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Casual's

#51 Re: Freelancing u bosni

Post by Casual's »

FasterThanLight wrote:
Casual's wrote:
FasterThanLight wrote:html i css nisu programski jezici
Ko je rekao da jesu?
Casual's wrote: Dakle, ti želiš i da dizajniraš i da programiraš web stranicu?
Za to ti je potrebno znanje HTML-a i CSS-a
Web programiranje je u pitanju, i dalje ne kontam ko je rekao da jesu?
Svkako da su za funkcionalnosti modernijih web stranica potrebni i programski jezici.
mirsek

#52 Re: Freelancing u bosni

Post by mirsek »

ljiljan02 wrote:sta je sa onim weebly.com ? znam da je jednostavno samo ne znam koliko je efikasno.
Weebly, Artisteer, Wordpress sa temama i adonima BEAVER BUILDER, AVADA, DIVI, GENESIS, PAGE BUILDER itd...
Dreamweaver je isto dobar za relativno jednostavno pravljenje strana..
Ali najbolje je za pocetak dobro nauciti HTML i CSS a onda to znanje primjenjivati u gore navedenim programima. Jednostavno brze radis i povezujes u tim programima kad dobro znas HTML i CSS..
Naucis i PHP i onda pravis custom teme ili radis prepravljanje postojecih u Wordpressu a to je vrlo solidno placeno..
Naucis woo commerce i eto jos love.. :D
Last edited by mirsek on 12/10/2016 23:12, edited 5 times in total.
hakazvaka

#53 Re: Freelancing u bosni

Post by hakazvaka »

FasterThanLight wrote:
Casual's wrote:
FasterThanLight wrote:html i css nisu programski jezici
Ko je rekao da jesu?
Casual's wrote: Dakle, ti želiš i da dizajniraš i da programiraš web stranicu?
Za to ti je potrebno znanje HTML-a i CSS-a
Moze li, molim vas, ijedna tema proci bez da dodje neko i pravi se pametan, a bez ikakve realne poveznice sa temom!?
Ljudi se tek upoznaju sa svijetom weba, trude se da nauce i nesto naprave, i dodje frajer i totalno bespotrebnu "diskusiju" pokrene, ispravljajuci totalno nebitnu stvar.

Dakle, ako ste u posljednjih 3 mjeseca otkrili kako HTML i CSS nisu programski jezici, te imate zelju da to sada prenesete svima ostalima, molim vas da ipak zadrzite za sebe. Hvala...

@FasterThanLight, upozorenje za off-topic.
pinkman

#54 Re: Freelancing u bosni

Post by pinkman »

Moj savjet svima je da ne "srljaju" u previse tehnologija. Cesto ljudi kazu WordPress je smece, ali treba uzeti u obzir
We know of 17,674,102 live websites using WordPress in our records.
Izvor: http://trends.builtwith.com/cms/WordPress

Ovo je enorman broj. Ja garantujem da ko ima dobar portfolio i da krene kontaktirati jednu po jednu, nudeci redizajn postojeceg sajta, da ce svaki mjesec imati posla da nece moci sam stici sve uraditi.

Dakle, savjet svima: specijalizirajte se za nesto i samo to gurajte. Pustite se nacina rada da cete danas biti strucnjaci za WordPress, drugi dan za Magento, treci dan idete nesto svoje custom raditi u frameworku tipa Yii, Laravel, itd.

Uvijek se nasmijem ljudima kad kazu da je WordPress smece jer je njima WordPress = kupiti temu na ThemeForst i ubaciti sadrzaj. :D
Kataklinger

#55 Re: Freelancing u bosni

Post by Kataklinger »

S kojim cjenovnim rangom poceti na Upworku kao junior web developer?
mirsek

#56 Re: Freelancing u bosni

Post by mirsek »

Kataklinger wrote:S kojim cjenovnim rangom poceti na Upworku kao junior web developer?
Zavisno od tezine posla i broju skilova koji se koriste ali eto po meni bi to bilo 10-15$ po satu.
Kataklinger

#57 Re: Freelancing u bosni

Post by Kataklinger »

Ja turiJo 10, i oduzmi 2 sto Upwork sebi drpne...
mirsek

#58 Re: Freelancing u bosni

Post by mirsek »

Kataklinger wrote:Ja turiJo 10, i oduzmi 2 sto Upwork sebi drpne...
Da, uzimaju 20% dok ne dodjes do 500$ zarade kod poslova od jednog klijenta i poslije toga ti uzimaju 10% od zarade kod tog istog klijenta i tako redom kod svih klijenata...
Mislim da tek poslije 10 000$ zarade od jednog klijenta smanjuju proviziju na 5% od tog konkretnog klijenta.. :D
Last edited by mirsek on 16/10/2016 21:45, edited 1 time in total.
Heller

#59 Re: Freelancing u bosni

Post by Heller »

Jel radi ko, jel treba kome ACAD?
ljiljan02

#60 Re: Freelancing u bosni

Post by ljiljan02 »

Moze li neko objasniti kada se u statistici neki klijent broji kao "long-term clients"

Image
R9..

#61 Re: Freelancing u bosni

Post by R9.. »

ljiljan02 wrote:Moze li neko objasniti kada se u statistici neki klijent broji kao "long-term clients"

Image
Mislim da ako s istim klijentom radiš 3 ili više mjeseci da se taj klijent smatra Long term klijentom.
U tvom slučaju čini mi se da je on već zaključio ugovor. Sad bi posle nekih 3 mjeseca trebao da otvori novi ugovor i da tebe zaposli, tad bi se trebao Long term clients postotak pomaknut s nule.
triconja

#62 Re: Freelancing u bosni

Post by triconja »

E raje znam osnove programiranja u c, c++, c#. Sta konkretno se radi u tim projektima sa ovim jezicima? Malo sam nesto programirao u Unity 3d praveci osnovne komande hodanja, izlazak i zalazak sunca i tako osnovno kao ono iz flash igrica.
xamp

#63 Re: Freelancing u bosni

Post by xamp »

triconja wrote:E raje znam osnove programiranja u c, c++, c#. Sta konkretno se radi u tim projektima sa ovim jezicima? Malo sam nesto programirao u Unity 3d praveci osnovne komande hodanja, izlazak i zalazak sunca i tako osnovno kao ono iz flash igrica.
Nema previse komercijalnih projekata u tim jezicima. C# i nekako, kad se radi u .NET frameworku... bez toga, slabo.
Moras biti poprilicno jak u tim jezicima da bi mogao raditi projekte, jer se ti jezici najcesce koriste za izradu nekih algoritama, OS-ova i slicno.
triconja

#64 Re: Freelancing u bosni

Post by triconja »

Zanima me cime se vi raja bavite? Sta se konkretno trazi kod programiranja ili grafickog dizajna?
Volio bih da neko postavi ili mi posalje neke projekte koje je radio da vidim zaduzenja u vezi projekta. Moze i kratak opis ako moze.
ado_sar

#65 Re: Freelancing u bosni

Post by ado_sar »

Image
hakazvaka

#66 Re: Freelancing u bosni

Post by hakazvaka »

ado_sar wrote:Image
Image
dobar,ti?

#67 Re: Freelancing u bosni

Post by dobar,ti? »

ado_sar wrote:Image
iz koje oblasti su poslovi koje radis?
ado_sar

#68 Re: Freelancing u bosni

Post by ado_sar »

informatika, naravno. cini mi se da je to jedino sto na upworku prolazi.
mirsek

#69 Re: Freelancing u bosni

Post by mirsek »

ado_sar wrote:informatika, naravno. cini mi se da je to jedino sto na upworku prolazi.
A moze li malo preciznije, informatika je presirok pojam ?
Koja tacno oblast, kolika ti je satnica , koji skillset imas ?
:bih:
faraon_sa

#70 Re: Freelancing u bosni

Post by faraon_sa »

Potreban mi je neko ozbiljan za rad na duze staze kao freelancer. Potrebno znanje Auto Cad-a, engleskog jezika i mogucnost rada bar 5 dana sedmicno. Pozeljno znanje iz elektrotehnike, mada nije obavezno ako je neko "kliker", dakle materija koja je u pitanju se moze nauciti za nekoliko dana.

Posla bi trebalo biti narednih nekoliko godina, a zarada na mjesecno osnovi vrlo lako moze preci 2000 KM. Sve zavisi koliko neko ima slobodnog vremena i koliko brzo radi. Ono sto se trazi je da se vecina posla zavrsi do 18:00. Posao nisam postavio na Upwork jer bi zelio nekog domaceg zbog komunikacije i treninga (pozeljno da je iz Sarajeva ili da moze doci do Sarajeva na kratki kurs). Zainteresirani neka se jave u pp gdje cu im sve detaljno objasniti...
asMir11
Grijem se na: Gree Hansol 12

#71 Re: Freelancing u bosni

Post by asMir11 »

CSI traži dobrog video editora :D :skoljka:

Image
brkox

#72 Re: Freelancing u bosni

Post by brkox »

Imam ponudu da uradim beauty trgovinu.

Nisam nikad radio e-commerse site

Pretpostavljam kako su koraci jednaki (ali mislim se svejedno bolje pitati pametnije od sebe.)

1.Kupiti domenu i hosting za woocommerce (je li Global OK ili da idem ka Siteground, Kinsta i sl.)

2.Budući klijent veli da će imati sa woocommerce.com neki template kao model u mockup (šta god to bilo) i da će se moći uvesti.

3.Ne znam je li to znači da će se moći kupiti tamo neki i uvesti ili će se morati raditi dizajn na osnovu toga (pretpostavljam da je to onda i skuplje)

4. Instalirati wordpress i woocommerce. U ovoj fazi će ići samo plaćanje poduzećem pa ne treba visa i ostalo. Stranica je na BHS ne treba višejezična.

5. Koliko to naplatiti sve da ne bude da volontiram a opet da ne iskoristim ljude koji bi sami ubacivali tekstove, slike aktikala i ostalo. Kad sve završim moje bi bilo mjesečno i po potrebi održavanje?
xamp

#73 Re: Freelancing u bosni

Post by xamp »

brkox wrote: 22/11/2022 07:34 Imam ponudu da uradim beauty trgovinu.

Nisam nikad radio e-commerse site

Pretpostavljam kako su koraci jednaki (ali mislim se svejedno bolje pitati pametnije od sebe.)

1.Kupiti domenu i hosting za woocommerce (je li Global OK ili da idem ka Siteground, Kinsta i sl.)

2.Budući klijent veli da će imati sa woocommerce.com neki template kao model u mockup (šta god to bilo) i da će se moći uvesti.

3.Ne znam je li to znači da će se moći kupiti tamo neki i uvesti ili će se morati raditi dizajn na osnovu toga (pretpostavljam da je to onda i skuplje)

4. Instalirati wordpress i woocommerce. U ovoj fazi će ići samo plaćanje poduzećem pa ne treba visa i ostalo. Stranica je na BHS ne treba višejezična.

5. Koliko to naplatiti sve da ne bude da volontiram a opet da ne iskoristim ljude koji bi sami ubacivali tekstove, slike aktikala i ostalo. Kad sve završim moje bi bilo mjesečno i po potrebi održavanje?
Sve te korake sto si nabrojao, prije nego ucis na klijentu, pokusaj sam sebi napraviti... poslije toga vidi koliko ti je vremena trebalo da to sve uradis i umanji za vrijeme ucenja. Na osnovu toga ces znati koliko naplatiti, i da li ces uopste znat to da uradis, i da li se upustati u to.
Post Reply