512MB wrote:Jeste, najbolje je pravit se blesav i nikome nista nevjerovat. Ovaj rodjak ima eventualno pravo, ako odes na montazu baustelovat plate su i vece od 50€/satu. Sve zavisi kolko dugo si spreman da nevidis porodicu, i jesil tjelesno spreman da sedmicno radis 6 dana/10 sati najteze poslove.bh.tornjak wrote:skaces do neba...animals wrote:U Austriji je dobra satnica ako imas 15 eura brutto..
tako da.![]()
![]()
![]()
nego, sjedim u nekom kaficu pijem kafu....blizu mene sjedi neka mladjarija....nekako kraj skolske godine a oni zavrsavaju srednju skolu i pricaju sta ce ko poslije...
i tako ce jednan od njih: Ma ako ne nadjem ovde posla idem u Njemacku na baustelu...jebo ovo....prica mi rodjak,stanica je 50€.....
ja se zamalo kafom nisam udavio.....ahahhahhah
firma "PORR" (druga po velicini gradjevinska firma u Austriji,poslije "STRABAG-a") placa montera kranova 13.65 € Brutto,sto dodje nekih ca. 1600 € Netto....onda na to dodju tzv. "zulagen" tj. dodatci na platu koji opet zavise od posla koji radis sto na kraju dodje nekih 2100-2300 € Netto mjesecno.
Ukoliko radis na terenu imas dnevno nekih 15-16 Eura s tim da je firma duzna da ti obezbijedi prenociste i jedan obrok....sto na kraju mjeseca dodje ako si cijeli mjesec radio na daleko od kuce/stana 350-400€ ...
dakle sve u svemu dobijes nekih 2500-2700 Netto....
a spremannost da neko radi 6 dana po deset sati teske poslove....je na zapadu normala....