Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

bh.tornjak

#51 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by bh.tornjak »

512MB wrote:
bh.tornjak wrote:
animals wrote:U Austriji je dobra satnica ako imas 15 eura brutto..
tako da.
skaces do neba... :thumbup: :thumbup: :thumbup:

nego, sjedim u nekom kaficu pijem kafu....blizu mene sjedi neka mladjarija....nekako kraj skolske godine a oni zavrsavaju srednju skolu i pricaju sta ce ko poslije...
i tako ce jednan od njih: Ma ako ne nadjem ovde posla idem u Njemacku na baustelu...jebo ovo....prica mi rodjak,stanica je 50€.....

ja se zamalo kafom nisam udavio.....ahahhahhah
Jeste, najbolje je pravit se blesav i nikome nista nevjerovat. Ovaj rodjak ima eventualno pravo, ako odes na montazu baustelovat plate su i vece od 50€/satu. Sve zavisi kolko dugo si spreman da nevidis porodicu, i jesil tjelesno spreman da sedmicno radis 6 dana/10 sati najteze poslove.

firma "PORR" (druga po velicini gradjevinska firma u Austriji,poslije "STRABAG-a") placa montera kranova 13.65 € Brutto,sto dodje nekih ca. 1600 € Netto....onda na to dodju tzv. "zulagen" tj. dodatci na platu koji opet zavise od posla koji radis sto na kraju dodje nekih 2100-2300 € Netto mjesecno.
Ukoliko radis na terenu imas dnevno nekih 15-16 Eura s tim da je firma duzna da ti obezbijedi prenociste i jedan obrok....sto na kraju mjeseca dodje ako si cijeli mjesec radio na daleko od kuce/stana 350-400€ ...
dakle sve u svemu dobijes nekih 2500-2700 Netto....

a spremannost da neko radi 6 dana po deset sati teske poslove....je na zapadu normala.... :wink:
512MB

#52 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by 512MB »

Sve stoji. I koliko PORR plati po satu brutto kad te tutnu naprimjer u Qatar na dvije godine da kopas tunel?

Spremnost naravno nije velika na zapadu, jer se malo kome ide od porodice na duze vrijeme. Zato je i placeno dobro.
insomnia78

#53 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by insomnia78 »

To nema nikakve veze sa pricom o visini minimalne satnice iz uvodnog posta
bh.tornjak

#54 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by bh.tornjak »

512MB wrote:Sve stoji. I koliko PORR plati po satu brutto kad te tutnu naprimjer u Qatar na dvije godine da kopas tunel?

Spremnost naravno nije velika na zapadu, jer se malo kome ide od porodice na duze vrijeme. Zato je i placeno dobro.
vec sam ti objasnio---
mozes radit u drugoj galaksiji....vise zaradit neces....
512MB

#55 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by 512MB »

bh.tornjak wrote:
512MB wrote:Sve stoji. I koliko PORR plati po satu brutto kad te tutnu naprimjer u Qatar na dvije godine da kopas tunel?

vec sam ti objasnio---
Ok, dakle 2700€ netto je otprilike 5500€ brutto, izadje 36,5€ po satu (uz to kako kazes hrana i prenociste placeno). Ja sam procijenio 30€-50€. (Mada znam firme koje i vise placaju terenski.)
prog321

#56 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by prog321 »

2700 neto je 4700 bruto. Opet zavisno od steuerklasse. :-D
512MB

#57 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by 512MB »

prog321 wrote:2700 neto je 4700 bruto. Opet zavisno od steuerklasse. :-D
Imas pravo. Mada sam zaboravio 13. i 14. platu kao fiksni radnik, sracunato opet izadjes na 36€/satu ;)

Al eto 4700€ brutto ti je malo vise od 30€/sat, dakle opet u mojoj procjeni.
512MB

#58 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by 512MB »

insomnia78 wrote:To nema nikakve veze sa pricom o visini minimalne satnice iz uvodnog posta
Koliko vidim uvodni post uopste nenavodi minimalnu satnicu, da procitas mozda jos jednom?
Bodkin

#59 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by Bodkin »

bh.tornjak wrote:

vec sam ti objasnio---
Hoces. Ovo sto prica je tacno ali katar nije minimalac.

A na zapadu mozes 3-5 milja neto zaradjivati nakon 5 godina iskustva i sa dobrom skolom. Govprim o njemackoj/austriji/holandiji/fra. I da si dobar naravno
ST11

#60 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by ST11 »

Imam osječaj, da je zbog sličnih tema na forumima pojedinih BI država sada Europa puna razočaranih migranata.
bh.tornjak

#61 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by bh.tornjak »

ST11 wrote:Imam osječaj, da je zbog sličnih tema na forumima pojedinih BI država sada Europa puna razočaranih migranata.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
JelenaJecika

#62 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by JelenaJecika »

A kakve su plate i satnice za nekoga sa visokim obrazovanjem na zapadu?

Konkretno me zanima neko ko je završio poslovno pravo u Austriji, radi u toj zemlji u struci, kakve su plate početnicima, kakve onima koji imaju iskustva?

Uzmite u obzir da taj neko ko je završio faks na zapadu je stranac, dakle ipak mu je malo manje vrata i mogućnosti u poslu otvoreno nego domaćima..
bh.tornjak

#63 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by bh.tornjak »

JelenaJecika wrote:A kakve su plate i satnice za nekoga sa visokim obrazovanjem na zapadu?

Konkretno me zanima neko ko je završio poslovno pravo u Austriji, radi u toj zemlji u struci, kakve su plate početnicima, kakve onima koji imaju iskustva?

Uzmite u obzir da taj neko ko je završio faks na zapadu je stranac, dakle ipak mu je malo manje vrata i mogućnosti u poslu otvoreno nego domaćima..

ukoliko nisi vrhunski strucnjak u masinstvu,elektro tehnici tj. tehnickim zanimanjima...mrsavo...
pravnici,ekonomisti....jadno...et toliko
bh.tornjak

#64 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by bh.tornjak »

za kolegu "dva frtalja Gige" jedan primjer:
firma iz Graca trazi C++ programera (prema opisu....vrhunskog)

Senior C++ Entwickler (m/w)

IHRE ZUKÜNFTIGE ROLLE

Sie bekommen vom Product Owner funktionale Vorgaben. Sie setzen diese Ideen in konkrete Lösungen um: von der Architektur über die Implementierung bis hin zum Unit-Test und Release ist Ihre Expertise gefragt.

Dabei genießen Sie viel Freiraum in der Gestaltung und können eingebettet in Ihr Scrum-Team anspruchsvolle Lösungen kreieren. Das Produkt, an dem Sie arbeiten, wird nicht seit Jahrezehnten am Leben gehalten - es ist neu und mit hohen Ansprüchen an Technologie und Qualität.

Technisch bewegen Sie sich überwiegend in der C++ Welt - die Lösung an sich ist plattformunabhängig.
SIE BIETEN

eine abgeschlossene höhere Ausbildung im Bereich Informatik, Telematik, Elektrotechnik o.ä.
mindestens fünf Jahre Berufserfahrung in der Applikationsentwicklung mit C / C++
sicherer Umgang mit den wichtigsten Libraries wie STL, Boost etc.
analytische und konzeptionelle Fähigkeiten
die Fähigkeit zum eigenverantwortlichen Arbeiten im Team
Deutsch und Englisch in Wort und Schrift

Mindestgehalt
EUR 2279 brutto / Monat (auf Vollzeitbasis)

Tatsächliches Gehalt
Zwischen EUR 3500 und EUR 4200 brutto / Monat je nach Qualifikation und Erfahrung

dakle, vrhunski programer.....u najboljem slucaju 4200 € Brutto (oko 2500-2600 € Netto)
jao_situacije

#65 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by jao_situacije »

đe je čmoljo da zamandali ovo, gluposti se pišu koje su ili izmišljene ili se namjerno plasiraju da se neko bolje osjeća u stilu "pišaj po onima koji nisu otišli iz bih"

veći skup netačnih i izmišljenih podataka odavno nije viđen na ovom forumu
bh.tornjak

#66 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by bh.tornjak »

jao_situacije wrote:đe je čmoljo da zamandali ovo, gluposti se pišu koje su ili izmišljene ili se namjerno plasiraju da se neko bolje osjeća u stilu "pišaj po onima koji nisu otišli iz bih"

jedini koji pokusava da pisa po nekome je 512MB....taj "zaradjuje" ni on sam ne zna koliko.... :lol: :lol: :lol:
jao_situacije

#67 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by jao_situacije »

bh.tornjak wrote:
jao_situacije wrote:đe je čmoljo da zamandali ovo, gluposti se pišu koje su ili izmišljene ili se namjerno plasiraju da se neko bolje osjeća u stilu "pišaj po onima koji nisu otišli iz bih"

jedini koji pokusava da pisa po nekome je 512MB....taj "zaradjuje" ni on sam ne zna koliko.... :lol: :lol: :lol:
pa i uvodni post..
ispade mjesečna plata 10 000 km ko da je direktor u daimleru :-)
512MB

#68 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by 512MB »

JelenaJecika wrote:A kakve su plate i satnice za nekoga sa visokim obrazovanjem na zapadu?

Pocetna plata za nekog bez radnog iskustva sa zavrsenim faxom negdje oko 1700€ (14x godisnje). Sa vremenom je naravno sve moguce, ovisi na sta se specializiras.

U Austriji je sve rjeseno kolektivnim ugovorom, bio stranac ili ne je totalno svejedno. Nesmije se nekom samo sto je Austrijanac biti veca plata, taj sef bi davno bio u prdekani. Sve je zakonski reguliranl. Dok u Njemackoj kako se nagodis sa firmom tako ti je. Nema pravila.
512MB

#69 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by 512MB »

bh.tornjak wrote:za kolegu "dva frtalja Gige" jedan primjer:
firma iz Graca trazi C++ programera (prema opisu....vrhunskog)

Senior C++ Entwickler (m/w)

IHRE ZUKÜNFTIGE ROLLE

Sie bekommen vom Product Owner funktionale Vorgaben. Sie setzen diese Ideen in konkrete Lösungen um: von der Architektur über die Implementierung bis hin zum Unit-Test und Release ist Ihre Expertise gefragt.

Dabei genießen Sie viel Freiraum in der Gestaltung und können eingebettet in Ihr Scrum-Team anspruchsvolle Lösungen kreieren. Das Produkt, an dem Sie arbeiten, wird nicht seit Jahrezehnten am Leben gehalten - es ist neu und mit hohen Ansprüchen an Technologie und Qualität.

Technisch bewegen Sie sich überwiegend in der C++ Welt - die Lösung an sich ist plattformunabhängig.
SIE BIETEN

eine abgeschlossene höhere Ausbildung im Bereich Informatik, Telematik, Elektrotechnik o.ä.
mindestens fünf Jahre Berufserfahrung in der Applikationsentwicklung mit C / C++
sicherer Umgang mit den wichtigsten Libraries wie STL, Boost etc.
analytische und konzeptionelle Fähigkeiten
die Fähigkeit zum eigenverantwortlichen Arbeiten im Team
Deutsch und Englisch in Wort und Schrift

Mindestgehalt
EUR 2279 brutto / Monat (auf Vollzeitbasis)

Tatsächliches Gehalt
Zwischen EUR 3500 und EUR 4200 brutto / Monat je nach Qualifikation und Erfahrung

dakle, vrhunski programer.....u najboljem slucaju 4200 € Brutto (oko 2500-2600 € Netto)
Kao prvo, senior programer nije "vrhunski" programer. Iznad njega ima jos "expert developer" pa jos "Principle developer" itd. Sa 5 godina iskustva si 28-30 godina star, jos si tu zelen iza usiju.

Kao drugo, ove cifre su "ono sta bi firma htjela platit", vjeruj mi onu cifru sto firma stvarno plati neces naci na portalima. Realno gledajuci, 4200€ brutto za ovu poziciju (fiksni poso, 5 god iskustva) jeste realno.

Kao trece, ti jos uvijek sasvim trece pricas nego ja :) al dobro je, trudis se. Jos jednom, iz iskustva govorim, freelancer dobije izmedju 80€-120€ po satu. Stavio sam ti i link gore, pise ti fino, procitaj hebem mu misa: http://t3n.de/news/it-freelancer-verdienst-540420/
512MB

#70 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by 512MB »

jao_situacije wrote: pa i uvodni post..
Direktor Daimlera 10 000 km, a jeste strucnjaci pa stvarno :)
prog321

#71 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by prog321 »

Ovaj tvoj izvor nije oficijalna statistika nego jedan popis iz nekog bloga.
Smiješan si.
jao_situacije

#72 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by jao_situacije »

512MB wrote:
jao_situacije wrote: pa i uvodni post..
Direktor Daimlera 10 000 km, a jeste strucnjaci pa stvarno :)
jeste, u daimleru postoji samo jedan direktor :lol:
ti baš nisi upoznat kako velike kompanije funkcioniraju
512MB

#73 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by 512MB »

Pa dobro vas dva eksperta, kojim poslom se vi bavite, da znamo kolko ste strucni za ovu temu? Ovaj jedan znamo vozi kran, a ovaj drugi? :)
Altair_SA

#74 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by Altair_SA »

Najniza plata u Austriji koliko? 1300-1400 eura? Ako cemo gledati najnize, pa kod nas raje koliko hoces radi za 300km, za 150 hebenih eura. Nije Bosna samo Sarajevo, gdje opet koliko toliko bolje... Bio sam prije negdje u Glamocu, svega mi to kao da je vrijeme stalo... Nezaposlenost Bog zna kolika je, raja radi za par stoja. Katastrofa... a takvih mjesta ima jos puno po BiH i raje koja ili ne radi ili ako radi radi za neku sicu. Ljudi ba znaju raditi kod ovih privatnika izrabljivaca po cijeli dan za par stoja mjesecno. To samo moze u banana drzavama, jer nemas se kome zaliti. Uhljebe parazite ne racunam, oni ionako cine jedan manji procenat ukupnog stanovnistva.

Ali to mozemo zahvaliti ovim nasim, Bakiru Trezorashu, Zlogumdjiji, DoDicku, onom kamenjarcu i ostaloj bagri.
prog321

#75 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by prog321 »

, De odvadi malo.
Niko ne radi za 300 Km. Radije će sjedeći izmuljati toliko od sadakenja dijaspore. :-D
Post Reply