Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

statixx

#51 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by statixx »

Da bi zemlja krenula naprijed potrebni su gigantski infrstrukturni projekti, to sto WB ima najbolje uslove kreditiranja objasnjava zasto svi lete da se zaduze kod njih. Alternativa su emisija vp, sto je za zemlje u razvoju daleko skuplja opcija, ili kojekakvi ruski i kineski krediti, koji su takodjer gora opcija.

A sto se tice MMF-a, to je prodavanje magle, jer politicari su ti koji trose sredstva od MMF-a, a ne gradjani. I sam pise kako MMF daje kredite u slucaju deficita, ali ne govori o tome kako je vlast dosla do deficita. Ranije su ostvarivali suficit jer smo bili u zamahu, vecina kredita, a zbog grace perioda, nije se jos ni otplacivala. Privreda je, izmedju ostalog zbog ogromnih sredsta i grantova inokreditora, krenula da raste, a 2008 je doslo do globalne ekonosmke recesije cime je doslo do stagnacije. Dakle, nedostaje mu dio u kojem govori kako su usljed suficita konstantno povecavali administraciju, kreditirali javna preduzeca i krali ta ista sredstva kroz tendere, a sve, naravno, radi kupovine glasova. Kako su troskovi administracije iz godine u godinu rasli, i kako su glavnice pocele dospijevati na placanje tako se poceo javljati i deficit. Kako dalje? Zovi MMF, i opet jer imaju povolje uslove. Kao da preCenik ne bi odmah isao Rusima da nude sta povoljnije.
RtrnOfSalisbury

#52 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by RtrnOfSalisbury »

... cim je njega (grahovca) smjenilo tako naprasno bio je na tragu necega :idea:
channel10

#53 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by channel10 »

_BataZiv_0809 wrote:
megaman4 wrote:Ja se sjećam dobro mandata profesora Grabovice kada je vodio ministarstvo finansija Federacije. U njegovo doba penzije, invalidnine i ostala primanja iz budžeta su bila REDOVNA i bez kašnjenja. Pored toga on je jedini premijer bio gdje smo imali suficit u budžetu. Skinut je sa funkcije ministra finansija po dosta nepoznatnom razlogu i od njegovog odlaska POTOP u Federaciji. Nek priča ko šta hoće, ovakvi ljudi koji imaju ekonomiju u malom prstu i koji se bave strukom i naukom nam TREBAJU. MMF i ostale zelenaške finansijske korporacije nisu ništa drugo nego kamatarske kuće koje su dio ešalona za uništenje država i nacija s ciljem uspostave Svjetskog poretka gdje ćemo svi biti robovi.

Znao je izgleda profesor šta nam se sprema jer je još ranije upozoravao na sve ovo ali ko njega šta pita. Sad je kasno, nek nam je Bog na pomoći. :(
Znaci studiras ili si studirao u Travniku?
Profesor je predavao i na UNSA. Mislim da i sad predaje.
Better Man

#54 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by Better Man »

karanana wrote:jel mu mmf kriv sto je on bio jedan od 200 ministara u BiH koji svakodnevno cheshkaju muda i primaju fine pare za to?
mmf ovdje nije razlog problema, nego je to samo kao posljedica pljacke koju rade on i njemu slicni.

sta treba? da centralna banka pocne stampati lovu pa da se na taj nacin kupuje socijalni mir od strane njega i drugih vladajucih elita? i onda da zavrsimo kao jedna druga nama poznata zemlja sto je zavrsila 90ih kad je to pocela raditi.
Grabovac nikad nije mislio o štampanju novca i uvjek je tvrdio da mi imamo i više nego dovoljno novca da pokrenemo kapitalne projekte koji će taj nova i više nego uduplati.
Last edited by Better Man on 17/12/2015 22:01, edited 1 time in total.
vivaldi

#55 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by vivaldi »

Better Man wrote:i više nego dovoljno novca da pokrenemo kapitalne projekte
pa ako mi imamo novca na pretek, pa kome onda uospte treba mmf...
Better Man

#56 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by Better Man »

vivaldi wrote:
Better Man wrote:i više nego dovoljno novca da pokrenemo kapitalne projekte
pa ako mi imamo novca na pretek, pa kome onda uospte treba mmf...
Više puta zadnjih godina u raznim intervjuima je Grabovac govorio da je zaduživanje kod MMF-a štetno i bespotrebno i da država na računima ima dovoljno novca da pokrene ovu zemlju i napravi prosperitet.
vivaldi

#57 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by vivaldi »

njegovo rjesenje je bilo stampanje odredjenje cifre para (sto pod nekim uslovima i nije mozda losa ideja) ali to ipak ne bi bilo nikakvo epohalno rjsenje
HM 2011

#58 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by HM 2011 »

Iza Horizonta wrote:jedan od komentara sa portala:

"Prvi korak do prokletstva države je privatizacija, drugi liberalizacija, treći tržišno određivanje, a četvrti MMF-ov zahtjev, faza u kojoj se BiH već nalazi." trenutno radimo na novom zakonu o radu, koji je prosao, a to je izmedju ostalih aktivnosti, ova 4 faza o kojoj grabovac govori
nije nego trzisno odredjivanje.... mmf jos nije u mogucnosti da podnosi zahtjeve ali ako ovako nastavi uskoro ce biti...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#60 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by _BataZiv_0809 »

vivaldi wrote:njegovo rjesenje je bilo stampanje odredjenje cifre para (sto pod nekim uslovima i nije mozda losa ideja) ali to ipak ne bi bilo nikakvo epohalno rjsenje
Posto se ti dobro razumijes u ekonomiju, reci mi, bi li ovo bilo dobro rjesenje?

Ja nisam neki strucnjak, ali sam siguran da je potrosnja odgovor na krizu, a ne mjere stednje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#61 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by Truba »

kako obezvređivanje nečega u što vjeruju svi građani bih može valjati?
pa sjetite se 1997. kreneš vamo ne primaju dinare
kreneš tamo kune se štancaju
kreneš vamo samo marke njemačke
u sarajevu idu kovanice maraka tamo dalje ne idu
u krajini kažu i austrijski šilinzi išli
ExNihilo

#62 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by ExNihilo »

Imaju i dobre i loše strane, nije ni crno ni bijelo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#63 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by _BataZiv_0809 »

Black swan wrote:kako obezvređivanje nečega u što vjeruju svi građani bih može valjati?
pa sjetite se 1997. kreneš vamo ne primaju dinare
kreneš tamo kune se štancaju
kreneš vamo samo marke njemačke
u sarajevu idu kovanice maraka tamo dalje ne idu
u krajini kažu i austrijski šilinzi išli
Ja se sjecam i francuskih franaka jedno vrijeme :D
prog321

#64 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by prog321 »

Da možemo štampati vlastiti novac, pa recimo do sad bi imali potpuno izgrađen autoput 5C i super brzu prugu do Ploča.
BDP bi nam bio blizu Hrvatskog.

I sve to zvuči sjajno, ali toliko duga bi gotovo sigurno urušilo ovakvu politički nestabilnu državu.
A sto bi se političari nagrabili iz te kase, to je nedvojbeno. Ne bi nam ni praunici mogli sve otplatitu, kao što ni Hrvatskoj neće moći :-D
Mohamad Sissoko

#65 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by Mohamad Sissoko »

Kakva bi nas inflacija strefila tim stampanjem novca kad tad, bilo bi po ulici "deviza,deviza,maraka,maraka hajmo pao kurs maraka maraka,deviza deviza"
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#66 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:Imaju i dobre i loše strane, nije ni crno ni bijelo.
Morel' koji detalj ;-)
gurabija78

#67 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by gurabija78 »

KIseljak12 wrote:
Ne razumijem ko ozbiljno shvata ukidanje currency boarda. U roku od mjesec dana bi lozili pare umjesto drva.

A propos podanickog mentaliteta. Gradjani BiH moraju prvo postici emancipaciju od podanickog mentaliteta prema mahalskim i plemenskim vodjama. To je jedan od preduslova da BiH kao drzava se prestane podanicki ponasati.
:thumbup:
haj ti to objasni ekonomistima sa diplomom iz Viteza....
gurabija78

#68 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by gurabija78 »

dobar osjecaj wrote:
gurabija78 wrote:pretpostavljam da kuckas iz dijaspore i nisi ili imala dovoljno godina kad je na ovim prostorima bjesnio rat ili nisi bila u blizini pa nemas pojma o unutarnjim prilikama u BiH, bilo kakvim a kamoli politickim ii ekonomskim.... ukidanje currency boarda koje prof. Grabovac propagira godinama, iz perioda kad je i sam pretendovao na poziciju guvernera, bi bio jasan signal svakom iole racionalnom covjeku da kupi prnje odavde sto prije.... mrsko mi je sad nabrajati koji bi to sve efekti bili, ali jedan od njih je da bi za danasnju prosjecnu platu u BiH mogao kupiti hljeb i mlijeko za prvih 7 dana u mjesecu...... cak i kad bi to na duzi rok rok pomoglo ekonomiji da se oporavi, bilo bi prihvatljivo stegnuti kais par godina. Mislim da to ne bi bio slucaj, vec bi samo obezbijedilo mehanizme politickoj oligarhiji da se dodatno obogati a populacija dodatno osiromasi. super je to sto prof. propagira, ali za neku "normalniju" drzavu nego sto je ova....
Sve jake pretpostavke. Eto postujuci tvoje godine, adresu prebivalista i mogucnost da si dobro upucen u rad Nikole Grabovca kao i u prilike u BiH, veoma bih cijenila da meni i svim neupucenim ljudima napises vise o tvom poznavanju funkcije uvodjenja valutnog odbora. Mozda druge i ne zanima pa onda cisto da mene koja sam veoma mlada i zivim u dijaspori uputis o strateskom znacaju te funkcije za stabilnost i napredak meni tako daleke i apstraktne domovine.
Sta je signal svakom racionalnom covjeku da kupi prnje odavde? I sta to nije signal svakom racionalnom covjeku da ne kupi prnje odavde? Kada su ljudi kupili vise prnje odavde, danas ili u vrijeme kada je Nikola Grabovac obnasao funkciju ministra finansija?
Ono sto je cinjenica je da je cbbh politicka institucija. Koristi monetarne instrumente tek toliko da opravda svoju funkciju postojanja. A to je zbog cinjenicne situacije iz prve recenice posta. Ono sto ja mislim da bi donijelo pozitivne efekte uopste se ne kosi sa misljenjem prof. Grabovca, ali u teoriji ili u praksi neke normalne drzave. Mislim da bi mehanizmi koje on predlaze bili zloupotrijebljeni u danasnjoj (i dvadesetpetogodisnjoj) politickoj konstelaciji odnosa u BiH a ne bili instrumenti makroekenomskih poluga. Pozdrav tebi i svim idealistima... od realiste.... i oprosti ako sam te prethodnim postovima na bilo koji nacin povrijedio, nije mi bila namjera. Samo mi je malo puna kapa idealizma u zemlji koja nema ni pravca ni cilja vec samo zivi na aparatima kao svrha odrzavanju politicke oligarhije. Bilo bi lijepo da cbbh upravlja intelektualna elita nezavisna od politickih utjecaja. Cinjenica je da se radi o politicki podobnim a ne intelektualno doraslim kako u trenutnoj tako i bivsim postavama.
Last edited by gurabija78 on 18/12/2015 11:09, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#69 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by Truba »

zamisli da moraš ići sumnjivim likovima u mrak da zamijeniš 10 eura jer banka daje mnogo manje
kako bi otišao na pijacu kupiti potrepštine
i tako svaki dan... zamisli te bakice i dedice
i sve mogućnosti muljaže
45cents

#70 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by 45cents »

Ili zamisi Dodika kako daje nalog da se doštampaju dvije milijarde Ke-Ma, kako bi se "doštampavanjem" stvorila opsjena da je entitetska dubioza razriješena.
Ili da Novalić tako potegne 3-4 milijarde Ke-Ma da riješi dubioze, unutrašnji dug, i dugove kantona ublehom, bez podizanja kompetitivnosti i produktivnosti domaće ekonomije, a sve pod firmom da će inflacija djelovati motivirajuće na izvoznike balvana koji će time steći čvrstu valutu...
prog321

#71 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by prog321 »

Ja sam jedno vrijeme bio da se ukine currency board ) dosadila mi ova patnja oko gradnje autoputa), pa sam poslije dugogodisnjeg dumanja zakljucio da je najpametnije da sve ostane kako jeste.
Sadasnja politika CB BiH je da imamo jednu od najstabilnijih valuta u svijetu. Jedini nacin CBa da stimulise ekonomiju je da smanji procenat neizdate gotovine u bankama u nadi da ce oni taj visak novca plasirati u drzavu kroz izdavanje lakih kredita. To su i radili. Procenat se konstantno smanjivao od 2008e godine ali je imalo skoro pa nikakvog uticaja na ekonomiju.
Sad sto se tice prejeftinog novca stampanjem,
Dodik & co bi koristili taj mehanizam da bi urusili drzavu. U istoriji su mnoge drzave propale zbog velike inflacije. Jedna od njih je i Jugoslavija.
Last edited by prog321 on 18/12/2015 11:54, edited 1 time in total.
Mohamad Sissoko

#72 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by Mohamad Sissoko »

Koliko ja znam, ne drzi CB rezerve u zlatu.
prog321

#73 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by prog321 »

Zlato je samo jedna valuta.
Svaka centralna banka u svijetu drzi novcane rezerve u stranoj valuti sa kojima racuna koliko moze kupiti zlata, nafte, srebra. itd. Valutne rezerve se vecinom drze u eurima ili dolarima.
statixx

#74 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by statixx »

Obicno portofolio cine likvidni i investicijski dio, i dio u zlatu, koji je zanemariv. U likvidnom su devize i kratkorocni vrijednosni papiri, a u investicijskom dugorocni vp.
prog321

#75 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by prog321 »

CB BiH ne smije spekulisati sa vrijednosnim papirima .
Kod nas se to vecinom radi interno izmedju pojedinih banki u BiH.
Devizne rezerve su jedino ozbiljno mjerilo stabilnosti konvertibilne marke.
Post Reply