Zašto se mrzi turbofolk?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
¤ jelena ¤

#51 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by ¤ jelena ¤ »

KB9 wrote:glavno STARE PJESME SAMO, kao drasticno bolje je to hahaha
Jeste ovo smiješno onima koji ne slušaju narodnu muziku, turbo folk, narodnjake...kako god, ali je i zanimljivo pratiti kako se vremenom mijenja percepcija narodnjaka i kako neki stari ober narodnjaci novim generacijama postaju kvalitetni otprilike kao što su starijim generacijama bili Toma Zdravković, Haris Džinović, sevdalinke, starogradske itd.

Evo, primjer....80tih su Hanka, Šaban, Halidi bili sinonim za primitivizam, dno dna onima koji su tada slušali rock, punk i tako taj tvrđi zvuk.... o Ceci, Džeju, Dragani Mirković i tim južinim vjetrovima inim da i ne govorim,

a danas:

Hanka ''kraljica sevdaha'', Džej ''dobra kafanska muzika'', Ceca ''nije turbo folk'', Dragana... ''živi u Beču'' :D i tako to.

Mislim.... dna nema, get juzt tuit. :facepalm: :cry:
Država

#52 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Država »

Što se mene tiče nak' sluša ko god šta hoće. Ne treba osuđivati ljude zbog toga. Što se mene tiče, ja ostajem pri slušanju Vangelisa, Jean Michelle Jarre-a, Sex Pistols-a, Exploited-a, Dvoržaka, KUD Idijota, Pankrta...

God Save The Queen!!!

:sax:
Last edited by Država on 04/12/2015 20:03, edited 1 time in total.
Država

#53 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Država »

...
vazi

#54 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by vazi »

_BataZiv_0809 wrote:Ako je u svrhu zabave, nemam nista protiv. I sam ga tako "upotrebljavam".

Ako je u svrhu nametanja sistema vrijednosti, imam.
:thumbup:

klaki

#56 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by klaki »

zato jer je turbofolk zanr koji je zasnovan na ukradenim (ili ako nisu ukradene onda ocajnim) melodijama, a tekstovi da ne govorim kakvi su. Znaci mainstream shit za siroke mase isto kao sto je npr mainstream rap u americi za k*rca isto kao i pop muzika, ali ako nista oni barem imaju dobre matrice i produkciju?
Pismonosa

#58 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 01/02/2021 12:13, edited 1 time in total.
Yapi Yapo

#60 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Yapi Yapo »

reče lik koji pjeva Džemo voli džem džem Džemo
zg1911

#61 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by zg1911 »

zazirem od turbo folka iz nekoliko razloga;

1. mafijasenje - kad god se dogodi neka pucnjava u nocnom klubu, to je uvijek na cajkama. na rockerskim, electro, jazz itd mjestima toga nema. nema garda nu me sta sam opasan. pogledaj mi malu otkinut cu ti glavu.

2. jet set, zlatna mladez... djeca sljama koji je profitirao u post ratnoj privatizaciji mahom izlazi na takva "elitna" mjesta. elitna samo po cijeni pica.

3. nekultura - tu i tamo se da cut kako nekom iz auta kroz otvoren prozor na najjace svira neki rock/metal, ali u tome prednjaci turbofolk. nikad u tramvaju nisam vidio nekog da na mobitel pusta glazbu bez slusalica a da to nije turbofolk. nikad nisam ni vidio ljude u setnji da tako pustaju neku glazbuva da to nije turbofolk.

4. glazba je i umjetnost. turbofolk to jednostavno nije. nema tu neke kreacije. priprosti ritmovi poduprti jos priprostijim rimama. no to nije samo turbofolk ekskluziva.
dragan.s

#62 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dragan.s »

Prije par godina sam naletio na jedan tekst koji lijepo objašnjava šta se dešava i zašto. Možete se složiti sa njim ili ne, ali ima istine u ovome:
Monday, 20 June 2011
Zvezde padalice i "Zvezde Granda"
Nedelja rano jutro.
U Beogradu se, na rastojanju od svega tri-četiri kilometra rasklapaju dve bine:
jedna čije je podizanje zapravo opravdao Moby, a koji nije bio najavljen kao „zvezda večeri“ - te druga na kojoj je proglašena ovogodišnja „Zvezda Granda“, u „Areni“.

Zašto će to veče uticati na dalje potonuće pop muzike u Srbiji?

Pop muzika je u subotu uveče ponovo izgubila meč i to „kod kuće“, dok je „Grand“ mašinerija još jednom pokazala zašto će nastaviti da dominira, neoboriva sa prestoničkog trona. Jer – dok je na jednoj bini Ejmi pokušavala da sastavi dve note u slušljivu celinu pred publikom koja je platila da sluša muziku a ne da gleda bol, na drugoj je tamo neka omladina, nakon silnih krugova pred-takmičenja i trudova došla do finala i otpevala svoje – najbolje što ume, pobednik čak i sjajno (što se prosto mora priznati koliko god „takvu muziku“ ne podnosili ili ignorisali).

I to subotnje veče je još jedna pokazna vežba iz serijala „kako je propao rock'n'roll“: zvezda palica sa jedne, i blještave zvezde na drugoj strani reke - klinci su pevali koliko ih grla nose, trudili se, smejali, pokušavali da osvoje publiku.
A publika je (jebi ga) čudna sorta: ljudi vole kada se neko trudi da ih osvoji.
I zato će nakon te subotnje večeri sledećeg puta više njih otići na koncert nekoga kome je do publike (a i do sebe) stalo nego što će ispovrnuti petinu plate za sat boravka pred binom koju, iz prostog profesionalizma, pokušava da ispuni prateći bend.

Ovo je proces koji traje već decenijama: ogoljenu ledinu neispunjenu sadržajem koju bi pop kultura trebalo da popuni a koju je za sobom ostavila „kulturna elita” često ne ulažući nikakav trud u zadržavanje iste – osvojila je „Grand“ i slična produkcija i to lažnim sjajem i naporom uloženim u širenje te praznine. Kako su uspeli?
„Lažni sjaj“ je, naravno, bleštaviji i primamljiviji kada „pravog sjaja“ u ponudi – nema. Da su „srpski kulturni poslenici“ ulagali desetinu napora „narodnjaka“, sad bi slušali drugu pesmu, u pravom značenju te reči, ili bi barem svaka druga pesma bila nešto drugačija. (Uzgred - i „narodnjaci“ izlaze na scenu pod dejstvom kojekakvih psihoaktivnih supstanci, pa ne ošljare na bini pred publikom.)

Konačno - svaki pokušaj poređenja Ejmi sa Morisonom (!?!?), koji provejava kroz neke tekstove je potpuna smejurija: da se barem popela na vrh rampe i zaurlala: „Ja sam kraljica Guštera – da li me neko razume?“ te nakon toga i skočila u pomahnitalu publiku - mogli bi da tražimo paralele. Ovako – ostaje da priznamo poraz i odustanemo od traženja izgovora tvrdeći da je njen nastup nekakav „šamar pozerima“, „art performans“ i slične stupidarije.

I tek kada klinci na YouTube budu postavljali video zapise iz spotova Ace Lukasa namontirane na muziku The Doors a umesto snimaka Ejmi na koju su montirani narodnjaci – znaćemo da se odnos snaga promenio. U međuvremenu, valja pogledati snimke u nastavku, shvatiti poruke i izvući pouke.

Ako nam je stalo da se izvučemo.

Izvanredan „Leksikon savremene kulture” pod odrednicom „Pop muzika” navodi: „Pop muzika može, naime, da izražava kreativnost, urbanost, mobilnost i toleranciju, jednako kao i površnost, komercijalnost i afirmaciju postojećeg stanja” (strana 543)

Po toj definiciji, “Grand” je zapravo – postao pop. Sve ostalo je alternativa - i to ne od one vrste koja pretenduje da postane dominantna, što bi svakoj alternativi trebalo da bude cilj.

Ko ne veruje – neka pogleda - najpre jedan od 500 klipova Ejmi u Beogradu, a zatim ovogodišnju”Zvezdu Granda” kako u superfinalu peva pesmu Parnog Valjka (još jedan dokaz da je to – pop)
Ovim se „Zvezde...” i premijerno pojavljuju na Prešlicavanju.
To još nije bilo.

Ali, „svaki problem, da bi se rešio, zahteva odgovarajuće predznanje” (Sun Tzu)

(Kako bih voleo da me neko sočno dematuje i samim tim - razveseli...)
Preuzeto sa: http://preslicavanje.blogspot.ba/2011/0 ... randa.html
¤ jelena ¤

#63 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by ¤ jelena ¤ »

Što se Džeme i džema, džema, Džeme tiče...jbg, sve se svodi na to kako ko i koliko shvati....

za one koji su naučili da pažljivo slušaju tekstove i misle o onome što čuju ta pjesma je parodija na ''čelična krila naše armije'' koja su tada, u vrijeme nastanka te pjesme, očito imala ozbiljnih problema sa.... fiziološki problematičnim kadrovima - najblaže rečeno.
dragan.s

#64 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dragan.s »

¤ jelena ¤ wrote:Što se Džeme i džema, džema, Džeme tiče...jbg, sve se svodi na to kako ko i koliko shvati....

za one koji su naučili da pažljivo slušaju tekstove i misle o onome što čuju ta pjesma je parodija na ''čelična krila naše armije'' koja su tada, u vrijeme nastanka te pjesme, očito imala ozbiljnih problema sa.... fiziološki problematičnim kadrovima - najblaže rečeno.
Pjesma je koliko ja znam parodija na Sejdu Bajramovića, zastavnika u penziji iz Prištine koji je neko vrijeme bio član Predsjedništva SFRJ sa Kosova.
beniciodeltoro

#65 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

Pismonosa wrote:Zbog toga što su muzika i melodija agresivne i primitivne i zbog toga jer su tekstovi blago retardirani. I zbog toga jer ga slušaju seljačine a proizvode polumajmuni.
Možda ovo današnje ali što se tiče prijeratnih tekstova nećeš bolje naći niti u jednoj pjesmi RHCP, Metallice, R.E.M. ili Deep Purple.
kao npr.

Kraljevi

Image

Kada mislim kraljevi mislim na to doba kada je slika slikana
Dino Djurbuzovic

#66 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Dino Djurbuzovic »

Ja se zaista nadam da ce nasa omladina u buducnosti slusati sto vise narodnu muziku a sto manje ovog rocka nekakvog. Narodna muzika je fantasticna dok oni rokeri samo galame i ipak imaju hvalospjevke sirom svijeta.
dezurni_ucenik

#67 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

beniciodeltoro wrote:
Pismonosa wrote:Zbog toga što su muzika i melodija agresivne i primitivne i zbog toga jer su tekstovi blago retardirani. I zbog toga jer ga slušaju seljačine a proizvode polumajmuni.
Možda ovo današnje ali što se tiče prijeratnih tekstova nećeš bolje naći niti u jednoj pjesmi RHCP, Metallice, R.E.M. ili Deep Purple.
kao npr.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nema nista jace nego kad sacica Balkanaca pocne umisljati da su oni neka velicina :lol:
Yapi Yapo

#68 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Yapi Yapo »

beniciodeltoro wrote: Kraljevi

Image
prejaka slika.
Latte

#69 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Latte »

Treba samo slusat rock i metal,smrdit na alkohol,kosu do guzova pustiti,jest zive golubove na stejdzu,furat šutke i povracat po ulici.
Zivio nama nas rock metal i ostala galama u mikrofon.

Slusaj sta ti je volja,svakom svoje
beniciodeltoro

#70 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

dezurni_ucenik wrote:
beniciodeltoro wrote:
kao npr.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nema nista jace nego kad sacica Balkanaca pocne umisljati da su oni neka velicina :lol:
A što ne bi? Je lit to treba oficijelni MTV pečat na robu pa da prođe kao neka veličina na muzičkoj sceni? Ili potvrda da je bilo na svjetskoj muzičkoj top 10 listi da bude veličina? 90% pravih veličina širom svjeta imaju samo dobar marketing. Što za naše Indexe nije skoro niko čuo van naših prostora iako su bili fantastičan bend? Zbog marketinga. Da prostiš nabijem taj način na koji prave veličine na svjetskoj muzičkoj sceni i to decenijama :oops:
Yapi Yapo wrote:
beniciodeltoro wrote: Kraljevi

Image
prejaka slika.
Nostalgia overload 8)
dezurni_ucenik

#71 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

I MTV i top 10 liste nisu nikakve potvrde kvalitete.
¤ jelena ¤

#72 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by ¤ jelena ¤ »

dragan.s wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Što se Džeme i džema, džema, Džeme tiče...jbg, sve se svodi na to kako ko i koliko shvati....

Pjesma je koliko ja znam parodija na Sejdu Bajramovića, zastavnika u penziji iz Prištine koji je neko vrijeme bio član Predsjedništva SFRJ sa Kosova.
Dakle, parodija na vojni kadar tada četvrte vojne sile u Evropi, koji ''sve pušti ugraaad kad se napije''...
beniciodeltoro

#73 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

dezurni_ucenik wrote:I MTV i top 10 liste nisu nikakve potvrde kvalitete.
Pa šta je onda za tebe veličina o kojoj si se smijao? Ako ne trebaju top liste i međunarodno priznanje zašto onda treba imati kompleks niže vrijednosti ako smatraš nekog domaćeg pjevača boljim od stranog? Šta znamo možda ima neki pjevač u Nigeriji pjesmu koja je bolja od Lennonovog Imagine ali mi to ne možemo nikada znati jer je do marketinga.
Bi vraga Imagine bila toliko popularna da je Lennon bio neki obični momak što je svirao u garaži a ne neko ko je već bio poznat sa Beatlesima.
dragan.s

#74 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dragan.s »

¤ jelena ¤ wrote:
dragan.s wrote:

Dakle, parodija na vojni kadar tada četvrte vojne sile u Evropi, koji ''sve pušti ugraaad kad se napije''...
Ne toliko jer je Sejdo već bio u penziji, ali više na Miloševića koji je nesretnog Sejdu dovukao u Predsjedništvo SFRJ i koji nije imao pojma ni gdje je došao ni šta da radi. Ali je radio šta mu kaže onaj koji ga je postavio. Kasnije je njegovo ime postalo sinonim za sve takve.
dezurni_ucenik

#75 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

beniciodeltoro wrote:
dezurni_ucenik wrote:I MTV i top 10 liste nisu nikakve potvrde kvalitete.
Pa šta je onda za tebe veličina o kojoj si se smijao? Ako ne trebaju top liste i međunarodno priznanje zašto onda treba imati kompleks niže vrijednosti ako smatraš nekog domaćeg pjevača boljim od stranog? Šta znamo možda ima neki pjevač u Nigeriji pjesmu koja je bolja od Lennonovog Imagine ali mi to ne možemo nikada znati jer je do marketinga.
Bi vraga Imagine bila toliko popularna da je Lennon bio neki obični momak što je svirao u garaži a ne neko ko je već bio poznat sa Beatlesima.
Dovoljno si pokazao preko one price o nadrealistima i zadnje sto zelim je da tebi nesto dokazujem. I onako te vecina forumasa provaljuje i ismijava na onoj temi za Kusturicu.
Post Reply