Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post Reply
duh_sa_sjekirom

#51 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by duh_sa_sjekirom »

Banksy wrote:

Mostar je prelijep grad, možda najljepši u BiH. Istina, prljav, zapušten i podijeljen, ali takva je i cijela BiH.

Nemam problem s tim da Mostar postane glavni grad Federacije, a vjerujem da bi takva odluka najviše pogodovala stanovnicima Mostara, i to svima, s obje obale. To bi ih, sigurno, poguralo i osvježilo. Ali kako sam tvrdi lokalpatriota, uglavnom me zanima Sarajevo. Voljela bih da Sarajevo postane distrikt i da u svoju strukturu uključi i Pale i Kiseljak, pa da koliko-toliko postane multietnički glavni grad države.
To su, naravno, samo želje jer u ovom trenutku to ne odgovara nikome, nijednoj strani.
To bi bio pravi potez, pa da nam Ivo Miro Jović bude gradonačelnik :D
Banksy

#52 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Banksy »

duh_sa_sjekirom wrote:
Banksy wrote:

Mostar je prelijep grad, možda najljepši u BiH. Istina, prljav, zapušten i podijeljen, ali takva je i cijela BiH.

Nemam problem s tim da Mostar postane glavni grad Federacije, a vjerujem da bi takva odluka najviše pogodovala stanovnicima Mostara, i to svima, s obje obale. To bi ih, sigurno, poguralo i osvježilo. Ali kako sam tvrdi lokalpatriota, uglavnom me zanima Sarajevo. Voljela bih da Sarajevo postane distrikt i da u svoju strukturu uključi i Pale i Kiseljak, pa da koliko-toliko postane multietnički glavni grad države.
To su, naravno, samo želje jer u ovom trenutku to ne odgovara nikome, nijednoj strani.
To bi bio pravi potez, pa da nam Ivo Miro Jović bude gradonačelnik :D
Biće to kaže i Bakir, pa onda, bolje da nam je ovako, da svoje kmetove kandžijamo i gulimo sami, bez srpskohrvatske pomoći.
Goldenhand

#53 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Goldenhand »

Banksy wrote: Mostar je prelijep grad, možda najljepši u BiH. Istina, prljav, zapušten i podijeljen, ali takva je i cijela BiH.

Distrikt Sarajevo. Trenutni kanton i Pale, Sokolac, Breza, Visoko, Olovo i Kiseljak. Podržavam. :-D
duh_sa_sjekirom

#54 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by duh_sa_sjekirom »

Banksy wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: To bi bio pravi potez, pa da nam Ivo Miro Jović bude gradonačelnik :D
Biće to kaže i Bakir, pa onda, bolje da nam je ovako, da svoje kmetove kandžijamo i gulimo sami, bez srpskohrvatske pomoći.
Svak' svoje stado neka šiša :D
Banksy

#55 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Banksy »

Goldenhand wrote: Distrikt Sarajevo. Trenutni kanton i Pale, Sokolac, Breza, Visoko, Olovo i Kiseljak. Podržavam. :-D
Predaleko je to ... možda Breza i Kreševo ...
Kakogod, ništa od toga ...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#56 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by JoseMujica »

inaće današnji naslov sa susreta Čirilice sa amerićkim kinezom indikativnog naslova
"Dogovor elita moguć i izvodiv ishod u BiH"
kada ovu konceptualnu krilaticu prevedete u praksu dobijte troćetnićki feudalni sistem, dže svaki paša suvereno vlada na svom lenu pa se onda oni ko nešto dogovaraju, po kafanama naravno, a institucije služe za uhljebljavanje podobnih i pravni sistem za zaštitu feudokapitalistićkog poretka
Banksy

#57 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Banksy »

Za to smo se borili.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#58 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by JoseMujica »

Liberte, egalite, fraternite u Ćobanlendu podrazumjeva povratak starom dinarskom, plemenskom patrijarhatu i to svima isto....po jedan ćoban i jedan tor za svako stado pa nek se ćobani zdogovaraju jer složna brača kuče grade :evil:
_drunken_santa_

#59 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by _drunken_santa_ »

dustaban wrote:Evo ponovo se aktuelizira ova ideja. Nacelno nemam nista protiv ideje da se stvari pojasne - da Sarajevo bude glavni grad BiH, Banjaluka RS i neki drugi grad Federacije, da se ne brkaju pomovi drzave i Federacije.

Medjutim... Mostar je njesra od grada!

Tamo nije jedino problem ta famozna podjeljenost, tamo nista ne valja. I ovo drzavnih institucija koje vec jesu tamo, smjestene su u nake privatne objekte i sva ova prica je samo zbog toga. Osim toga oni nemaju kadra, sve bi se svelo na vozarenje.

Ali i bez toga, to je jedan nedojeban grad, tamo nema nikakvog reda. Mislim da bi, ako se vec ide naruku Hrvatima, bolje bilo aktivirati Kiseljak. Zapravo idealno bi bilo kad bi institucije RS bile u Lukavici, Federacija u Kiseljaku, drzava na Marindvoru. To bi nekako imalo smisla i tehnicki bi bilo idealno za ovakav cirkus od drzave.
Zasto da glavni grad drzave ne bude Brcko?
Scopio

#60 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Scopio »

Hmm iako podržavam ideju, čudno mi je da Čović ti podržava.
Jer trenutno bošnjaci mostara i općenito hercegovine, lagano iseljavaju na sjever. Ovako bi postojećiostali živjeti plus šti bi se novi radnici doselili jer jednom uposleniku bošnjaku iz bugojna dođe na isto, samo što putem nema FISa :D
AkHolic

#61 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by AkHolic »

Banksy wrote:Voljela bih da Sarajevo postane distrikt i da u svoju strukturu uključi i Pale i Kiseljak, pa da koliko-toliko postane multietnički glavni grad države.
Kiseljak nije Sarajevo nije ni Pale.Problem manjka multietničnosti lakše je rješiti tako što će grad i sarajevski kanton financirati kupnju i gradnju stanova za nebošnjake i za otvaranje privlačnih radnih mjesta.Dragovoljaca za doseliti se u Sarajebvo, našlo bi se ne samo u BiH no i iz Hrvatske i Srbije. :-D
calculator

#62 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by calculator »

Šta građanima treba da znači glavni grad entiteta? Ništa.

Nek' se vlast pobrine da razvije privredu i uveća budžet, da plate radnicima budu više,a troškovi života niži, i ako to ostvare, nek' svaki grad bude glavni :oops:
Banksy

#63 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Banksy »

AkHolic wrote:
Banksy wrote:Voljela bih da Sarajevo postane distrikt i da u svoju strukturu uključi i Pale i Kiseljak, pa da koliko-toliko postane multietnički glavni grad države.
Kiseljak nije Sarajevo nije ni Pale.Problem manjka multietničnosti lakše je rješiti tako što će grad i sarajevski kanton financirati kupnju i gradnju stanova za nebošnjake i za otvaranje privlačnih radnih mjesta.Dragovoljaca za doseliti se u Sarajebvo, našlo bi se ne samo u BiH no i iz Hrvatske i Srbije. :-D
Hvala. Od hrvatskih i srpskih, draži su mi ovi domicilni, autohtoni. :-D
Fudo387

#64 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Fudo387 »

AkHolic wrote:
Odlicna ideja, i ne treba stati samo na tome. Grad Sarajevo bi trebao preuzeti obavezu placanja nadoknade takvim doseljenicima za nanesenu
dusevnu bol jer su smogli snage da zive medju balijama, nije to mala stvar.
PM72

#65 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by PM72 »

Moj Fudara,

Nemoj više nikog pozivati u šeher- Tita ti.Prije si morao čuvati stoku po selima a sad se čuvamo stoke u gradu.Što se tiče Mostara,ja podržavam svaku ideju koja će iseliti poltrone,čobane,seljake i stoku u kravatama koja se vozi pod rotacijama.Neka idu u vražiju mater i neka glavni grad Federacije bude i Prača.
Danguba

#66 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Danguba »

Black swan wrote:otkad je to sarajevo glavni grad rs
zar nije bandža luka :? :? :?

fakat ozbiljno pitam
Eto koliko se Bosnjaci tamo pitaju. :D
Sto je gore, nedaju im da ukinu smrtnu kaznu. :lol:

...a sto neko rece, ukinuti entitette i rijesena oba problema.
Fudo387

#67 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Moj Fudara,

Nemoj više nikog pozivati u šeher- Tita ti.Prije si morao čuvati stoku po selima a sad se čuvamo stoke u gradu.Što se tiče Mostara,ja podržavam svaku ideju koja će iseliti poltrone,čobane,seljake i stoku u kravatama koja se vozi pod rotacijama.Neka idu u vražiju mater i neka glavni grad Federacije bude i Prača.
Ho's ti druze pm da budes multietnicki il' ne's? :lol:
PM72

#68 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by PM72 »

Ja pređem samo 200 metara od kuće i dočeka me tabla "Welcome to RS". :lol:
Fudo387

#69 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Fudo387 »

Ako ces poslusati Fudu, nabij to nogom. :D :lol:
Al' da te niko ne vidi.
Danguba

#70 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Danguba »

PM72 wrote:Ja pređem samo 200 metara od kuće i dočeka me tabla "Welcome to RS". :lol:
je li bar teska da posaljem ove iz sirovine da je odrade. :D
PM72

#71 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by PM72 »

Golema.Nekih 3x5 metara.Može se nacrtat kukasti krst ili crvena fleka koja simbolizira prosutu krv ali i to je dio BiH ,Alija je legalizovao.Imaš je u Dobrinji,Vojkovićima,Lapišnici,Hreši...pa bujrum.
fosna2014

#72 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by fosna2014 »

Podrzavam ovu ideju svakako. Nadam se da na taj nacin ovaj grad malo dodje sebi. Time je otvoren put da Sarajevu postane istinski centar BiH, a ne da sluzi samo sebi.
bull21

#73 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by bull21 »

Vitezanin wrote:Zašto da ne. Bošnjaci i Hrvati svakako dijele taj grad baš kao i Federaciju. S druge strane Sarajevo će se možda time konačno i početi doživljavati kao državni, a ne uglavnom entitetski centar s kojim dobar dio drugog entiteta ne želi imati ništa.
Kako da počne živjeti kao državni centar kada ga 49% države (MANJI ENTITET HARDY HARDY FUCKING HAR) ne priznaje i ignorira?
Fudo387

#74 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Fudo387 »

Nemoj te ljudi, predsjednik pederacije samo sto se smjestio u vilu i sad ga treba seliti, trosak mu je. :D
Banksy

#75 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Banksy »

Fudo387 wrote:
PM72 wrote:Moj Fudara,

Ho's ti druze pm da budes multietnicki il' ne's? :lol:
Reče Fudo, direktno iz monoetničke Čemerike ... :D
Post Reply