Sutra se navršava 25 godina od smrti Josipa Broza Tita...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
novalic

Post by novalic »

mircerka :
niko nije zlatan, i niko nije totalno cist kad je na vlasti....to je opcepoznato...

interesantno kako se to nekome tako olako prasta, i ne samo prasta, nego i zahvaljuje, a nekima nikako..
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

car-x wrote: od silne i iznenadne slobode, mi smo samo prihvatili to da mozemo da pljujemo i kritikujemo.. a niko nije spreman zaloziti se za bilo sta.. pa i na jebene izbore da izadju.. treba mjesecima reklamirati na tv da su izbori i da se glasa..

i onda, kad ne budu izabrani oni za koje bi glasali oni sto nisu glasali, ti isti sto nisu glasali dignu glas, jebu vlast jebu sve redom..

meni to pomalo ide na kurac..
KAKO MRZIM NASE LJUDE KOJI NJAJUKE A MRSKO IM DUPE DIC SUBOTOM DA ODU GLASAT...a da ga imam, i meni bi islo...ovako mi ide na peechnee zivac...
Last edited by mIRCerka on 03/05/2005 14:32, edited 1 time in total.
Prenj

Post by Prenj »

car-x wrote:mircerka, kako vec rekoh alfonsu, nije mi uopste namjera da se s tobom, s njim, ili bilo kim drugim prepucavam.. od toga ni ti a ni ja nemamo apsoultno nikakve fajde..

velica se ovdje lik i djelo jednog covjek koji bez sumnje ima svoje mjesto u istoriji nasih naroda i prostora..

ja u svu tu bjelinu, kroz licna iskustva, pokusavam unijeti barem malo crnila.. jos nama rezim, osim sto smo vazda jedva sastavljali kraj s krajem, nije ucinio bog zna sta nazao.. da ne pominjem djecu mog komsije koji je ni kriv ni duzan zaglavio na golom (Nije imo apsolutno nikakve veze s rusima, kako to neko u postu, negdje iznad napisa.. nije taj imo veze ni s kim, nego je gledo da prehrani djecu, a kriv je sto je u pogresno vrijeme bio na pogresnom mjestu.. samo to)..

tito je vrlo dobro znao za goli otok a i za sve ostale afere koje su potresale zemlju.. treba samo o svemu malkice razmisliti.. nako, objektivno..

uradio je puno toga.. za puno toga mu kapu skidam, ali treba gledati kriticki i na sve ostalo.. uostalom, tudjman je titov general.. milosevica su proizveli titovi saradnici.. ljude s takvim idejama i stavovima pustiti da dodju tako visoko, a mog komsiju bajru poslati na goli otok.. hm.. ja mu tu ne mogu progledati kroz prste i reci svaka cast..
Vjerovatno nevini Bajro zaglavio u zatvoru, i to je zbilja bilo lose. Ali koliko je Bajra zavrsilo nevinih u zatvoru?
Zapitas li se ponekad sta bi se desilo da su Rusi 1948. uspjeli?
Pola stanovnistva bi zaglavilo u zatvoru, ali ne na Golom otoku, nego u Sibiru, u najboljoj staljinistickoj tradiciji.
Pogledaj sta se samo desilo sa Madjarima 1956. godine, i to pune tri godine nakon smrti Staljina.

A sta se sada zbiva? Sada ni dokazane kriminalce, visestruke povratnike ne mogu strpati u zatvor, dvadeset specijalaca ostalo bez posla, "jer su ugrozili ljudska prava" vidjenog gradskog kriminalca, za visestruka ubistva, maksimalna kazna je desetak godina (a odsluze 5-6), .... :(
car-x

Post by car-x »

mIRCerka wrote:niko nije zlatan, i niko nije totalno cist kad je na vlasti....to je opcepoznato...
mislim da svi pokusavamo da mu kazemo HVALA na onome sto smo nekada imali....vidjecemo kako ce biti sutra...
pa vidis u tome je razlika, valjda izmedju tebe i mene.. ja mu nemam zasto reci hvala, jer nista od tog blagostanja nisam dozivio..

konkretan primjer, to toliko bolje zdravstveno osiguranje:
kad bi neko od familije (ko je zdravstveno osiguran) iso doktoru (operacija slijepog crijeva, bruh, zutica, ...), moralo se potplatiti da dobije "standardan" tretman.. nista ekstra..

kad bi me mama odvela zubaru, naravno da nije bilo manganskog punjenja, pa se i to moralo podmazati, i tako u nedogled.. toliko o tom zdravstvenom koje je TOLIKO bolje od ovog danasnjeg.

planinu i pravo skijaliste sam vidio u 21.oj godini zivota, tada vec ko becki student, daleko od domovine i njenih planina toliko nahvaljenih u narodnim pjesmama..

itd..
furlan

Post by furlan »

[quote="Zadig"][img]http://www.goli-otok.com/golipics/prisoner.jpg[/img]

Da ne zaboravimo zahvaliti drugu titu i za ovaj efektivni centar za rekreaciju i mrsavljenje, a bogami i za jacanje karaktera.

[img]http://www.goli-otok.com/golipics/erceg01.jpg[/img]

[img]http://www.goli-otok.com/golipics/2lo05abg.jpg[/img]

dok su neki od nas uzivali blagodete socijalisma, neko je moro i glavom da plati
:oops:[/quote]
E moj prijatelju jesi li se ikada zapitao a koliko bi ovakvih primjera sto ih ti ubaci bilo da ne daj Boze pobjedise Ustase,Cetnici,Staljinisti,Fasisti,Handzarovci i ini.Ne bi bili dovoljni svi Jadranski otoci ukljucujuci i poluotoke.A ovi gore pobrojani su nam bili perspektiva,niko drugi pa ti izaberi.Probaj sa eci peci pec,ti si mali ...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

furlan wrote:
Zadig wrote:Image

Da ne zaboravimo zahvaliti drugu titu i za ovaj efektivni centar za rekreaciju i mrsavljenje, a bogami i za jacanje karaktera.

Image

Image

dok su neki od nas uzivali blagodete socijalisma, neko je moro i glavom da plati
:oops:
E moj prijatelju jesi li se ikada zapitao a koliko bi ovakvih primjera sto ih ti ubaci bilo da ne daj Boze pobjedise Ustase,Cetnici,Staljinisti,Fasisti,Handzarovci i ini.Ne bi bili dovoljni svi Jadranski otoci ukljucujuci i poluotoke.A ovi gore pobrojani su nam bili perspektiva,niko drugi pa ti izaberi.Probaj sa eci peci pec,ti si mali ...
Pa i pobijedili su...1990... :D

Stari je ucinio puno, al nikad mu necu oprostit sto je dozvolio da nakon njegove smrti sve ode u kurac, moglo je to i bolje, ni 10 godina nije opstala drzava nakon njega, to mu je najveci grijeh, kakav Goli i Bleiburg...
car-x

Post by car-x »

Vjerovatno nevini Bajro zaglavio u zatvoru, i to je zbilja bilo lose. Ali koliko je Bajra zavrsilo nevinih u zatvoru?

>>puno.. previse, da bi se tek tako moglo preko toga preci..

Zapitas li se ponekad sta bi se desilo da su Rusi 1948. uspjeli?

>>goli je bio aktuelan davno poslije 1948.. koga da krivimo tada? talijane? svabe? uglavnom, neki vanjski neprijatelji.. nikad niko od domacih tu nista nije skrivio..

Pola stanovnistva bi zaglavilo u zatvoru, ali ne na Golom otoku, nego u Sibiru, u najboljoj staljinistickoj tradiciji.
Pogledaj sta se samo desilo sa Madjarima 1956. godine, i to pune tri godine nakon smrti Staljina.
>> ne zelim da me se pogresno shvati, ali madjari su danas u EU.. mi smo imali rat u drzavi..

A sta se sada zbiva? Sada ni dokazane kriminalce, visestruke povratnike ne mogu strpati u zatvor, dvadeset specijalaca ostalo bez posla, "jer su ugrozili ljudska prava" vidjenog gradskog kriminalca, za visestruka ubistva, maksimalna kazna je desetak godina (a odsluze 5-6), .... :(
>> ovo je naravno rak rana nase danasnje drzave.. ali nikako ne mogu progutati cinjenici da svako od nas nije barem malo kriv zasto je ovo ovako..
Hart

Post by Hart »

ma bezveze je glorificirati bilo koju istorijsku licnost pa tako i "druga" tita... cini mi se da to uglavnom cine oni koji bas i nisu zivjeli u to vrijeme nego su samo od roditelja culi za "good old times"... pa nije ni cudo, zivjeli smo u miru, i nekako je logicno da se ljudi sa sjetom sjecaju (oni koji se uopce sjecaju) vremena prije rata kao vremena blagostanja..
ne kontam ipak odakle bas tolika potreba za kultom licnosti... ovi koji nam jesu napravili sranje 90tih upravo jesu proizvodi bolesnog sustava kojeg smo imali pod titom.. hajde mogu shvatiti ljude koji sad imaju 40 i vise godina, oni su prozivjeli zlatne 70te (jedina istinska dekada blagostanja u yu), ali mi nisu jasni klinci koji ama bas nista od toga nisu dozivjeli i umjesto da racionalno razluce o svemu i poslazu stvari na svoje mjesto (prije svega jer nisu bili zrtve ispiranja mozga a i zato sto makar imaju odgovarajuci vremenski otklon) ponavljaju k'o papagaji kako se zivjelo u ljepoti i rahatluku (ja se sjecam osamdesetih i bile su poprilicno mucne).... bojim se da se radi o eskapizmu, jednostavnom bijegu u neku bolju, uljepsanu proslost, olicenu u liku i djelu marsala tita... procijenite koliko nam je to potrebno :-)
furlan

Post by furlan »

Alfons slazem se.Samo da je sedemdesetih dozvolio pluralizam pa da se stoka uci sta je demokratija i visestranacki sistem,tako bi sa magarca presli na konja , a ne sa magarca se strovalili na ledinu.
digger

Post by digger »

car-x wrote:...od silne i iznenadne slobode, mi smo samo prihvatili to da mozemo da pljujemo i kritikujemo.. a niko nije spreman zaloziti se za bilo sta.. pa i na jebene izbore da izadju.. treba mjesecima reklamirati na tv da su izbori i da se glasa..
i onda, kad ne budu izabrani oni za koje bi glasali oni sto nisu glasali, ti isti sto nisu glasali dignu glas, jebu vlast jebu sve redom..
Zivjela nasa demokratija!

Jerbo demokratija je .... hmm, sta je demokratija: da vidimo... kada narod vlada....hmm...ovo mora da je pogresan rijecnik...evo ovdje... "demokratija je vladavina naroda u slobodi"... A-HA, to je dakle to: demokratski izabrani pojedinci te jebu slobodno, tj. kako oni hoce... a posto ti uceruju u pogresno mjesto, ti se mrstis od bola i cutis jer postujes demokratiju... sam si je izabrao... i kada bol postane nepodnosljiv i nesto pokusas da kazes, oni samo gurnu dublje...

Ah, nema veze: valja se zrtvovati... za buducnost... hmm, da vidimo sta je sada termin "buducnost"...
Prenj

Post by Prenj »

car-x wrote: >> ovo je naravno rak rana nase danasnje drzave.. ali nikako ne mogu progutati cinjenici da svako od nas nije barem malo kriv zasto je ovo ovako..
Naravno, a pogotovo oni sto su glasali za nastavak "deset najtezih godina".
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Hart wrote:ma bezveze je glorificirati bilo koju istorijsku licnost pa tako i "druga" tita... cini mi se da to uglavnom cine oni koji bas i nisu zivjeli u to vrijeme nego su samo od roditelja culi za "good old times"... pa nije ni cudo, zivjeli smo u miru, i nekako je logicno da se ljudi sa sjetom sjecaju (oni koji se uopce sjecaju) vremena prije rata kao vremena blagostanja..
ne kontam ipak odakle bas tolika potreba za kultom licnosti... ovi koji nam jesu napravili sranje 90tih upravo jesu proizvodi bolesnog sustava kojeg smo imali pod titom.. hajde mogu shvatiti ljude koji sad imaju 40 i vise godina, oni su prozivjeli zlatne 70te (jedina istinska dekada blagostanja u yu), ali mi nisu jasni klinci koji ama bas nista od toga nisu dozivjeli i umjesto da racionalno razluce o svemu i poslazu stvari na svoje mjesto (prije svega jer nisu bili zrtve ispiranja mozga a i zato sto makar imaju odgovarajuci vremenski otklon) ponavljaju k'o papagaji kako se zivjelo u ljepoti i rahatluku (ja se sjecam osamdesetih i bile su poprilicno mucne).... bojim se da se radi o eskapizmu, jednostavnom bijegu u neku bolju, uljepsanu proslost, olicenu u liku i djelu marsala tita... procijenite koliko nam je to potrebno :-)
ma daaaaaa....
hajde da se sad svi kolektivno pose*emo na svu nasu proslost do 31/12/2004.....
non stop se govori "treba da se ugledamo na druge zemlje"...
e pa da ste vi meni zivi i zdravi, cak i njemacka koja se GNUSA ODRICE itd Hitlera koristi njega u turisticke svrhe....
vise turista posjeti njegove baze po njemackoj, poljskoj i drugim zemljama nego jadran....

ali nije frka, ne trebamo mi imati istoriju.....
takvom logikom cemo se uskoro odricati i religije jer ZASTO POSTIVATI BOGA KADA SE ON ZADNJI PUT JAVIO DAAAAAAAAAAVNOOOOOOOO
i niko od nas klinaca nije dozivio da bilo sta od toga vidi....
cega cemo se slijedeceg odreci????
car-x

Post by car-x »

Prenj wrote:
car-x wrote: >> ovo je naravno rak rana nase danasnje drzave.. ali nikako ne mogu progutati cinjenici da svako od nas nije barem malo kriv zasto je ovo ovako..
Naravno, a pogotovo oni sto su glasali za nastavak "deset najtezih godina".
pa ja.. u tom se u potpunosti slazem.. i pravo mi po zivcima pice "kriticari rezima", koji uopste nisu ni izasli na izbore.. pa kad nam je svima jasno da nam je vlast kurac, hajde da je svi zajedno i skinemo.. ili barem usutimo, jednom za svagda..
furlan

Post by furlan »

hajde mogu shvatiti ljude koji sad imaju 40 i vise godina, oni su prozivjeli zlatne 70te
Hart kako stojimo sa matematikom.Meni ovdje nesto nije jasno.
winetou

Post by winetou »

Brojke govore da se bolje jelo i pilo samo pet godina za vrijeme Tita u odnosu na današnje vrijeme u BiH.

Image

Image

http://unstats.un.org/unsd/snaama/selec ... icFast.asp
car-x

Post by car-x »

mIRCerka wrote:
Hart wrote:ma bezveze je glorificirati bilo koju istorijsku licnost pa tako i "druga" tita... cini mi se da to uglavnom cine oni koji bas i nisu zivjeli u to vrijeme nego su samo od roditelja culi za "good old times"... pa nije ni cudo, zivjeli smo u miru, i nekako je logicno da se ljudi sa sjetom sjecaju (oni koji se uopce sjecaju) vremena prije rata kao vremena blagostanja..
ma daaaaaa....
hajde da se sad svi kolektivno pose*emo na svu nasu proslost do 31/12/2004.....
non stop se govori "treba da se ugledamo na druge zemlje"...
e pa da ste vi meni zivi i zdravi, cak i njemacka koja se GNUSA ODRICE itd Hitlera koristi njega u turisticke svrhe....
vise turista posjeti njegove baze po njemackoj, poljskoj i drugim zemljama nego jadran....

ali nije frka, ne trebamo mi imati istoriju.....
takvom logikom cemo se uskoro odricati i religije jer ZASTO POSTIVATI BOGA KADA SE ON ZADNJI PUT JAVIO DAAAAAAAAAAVNOOOOOOOO
i niko od nas klinaca nije dozivio da bilo sta od toga vidi....
cega cemo se slijedeceg odreci????
mircerko, nevezano za ostale dijelove tvoje price, nadam se da ti je barem u danasnje vrijeme, kad imamo tri razlicite verzije historije/istorije/povijesti dogadjaja koji su se desili u neposrednoj proslosti, jasno da je istorija najobicniji falsifikat, koji se vremenom nametne ko standard..
ibnHome

Post by ibnHome »

Ak:
Nije bio standard, nazalost, ali ja sam na pocetku stavio "moglo se, moglo." Moze se naravno i sad, ali se onda lakse moglo. S tim se moras slozit...

Sto se tice obrazovanja, de sam malo skontaj sta je stvoreno, ne govorim ja tu o nekim genijalcima i nobelovcima. Koliko je to bilo fakulteta u BiH prije 1945. ?!
Stvorena je jedna obrazovna infrastruktura koja je jos uvijek tu (jedva), a obrazovanje je naravno bilo besplatno...

Bilo je sigurno nepotizma i korupcije i u onom sistemu, ali kako je tek danas, to je bila mila majka.
Ovo je vec realnije i na ovim osnovama se definitivno moze i treba diskutovati...
nepotrebno je...da ne kazem besmisleno...glorificirati djelo covjeka koji se bez mrve namjerne zlobe moze povezati sa totalitarizmom...masovnim egzekucijama...i to skoro pa dvije decenije poslije berlinskog zida...
i jos da dodam...to cine oni koji ...na ovom forume...slove za anacionalne libaralne istatijaznamsvene kosmopolite...
pa dje su onda ostali :-)
Prenj

Post by Prenj »

Winetoi wrote:Brojke govore da se bolje jelo i pilo samo pet godina za vrijeme Tita u odnosu na današnje vrijeme u BiH.

Image

Image

http://unstats.un.org/unsd/snaama/selec ... icFast.asp
Winetou,

ako si studirao ekonomiju JEDINICA ko kuca :x
Statistika koju si citirao predstavlja apsolutne vrijednosti USD, bez uracunate inflacije ...
Izvanredan primjer kako pogresna upotreba statistike moze navesti na pogresne zakljucke :roll:
Hart

Post by Hart »

mircerko, ko je pominjao odricanje?? ako vodis dijalog sa zamisljenim protivnikom onda ne quotiraj moje postove,ok?
ono sto sam ja rekao je da je nepotrebno glorificirati bilo koga a narocito dozivotnog predsjednika, zivjelo se nekako, ali moglo je i bolje... svakako nije sve bilo med & mlijeko... naravno bilo je u svemu tome puno dobrih stvari i njih ne treba zaboraviti
ja bih radije da se mogu pohvaliti tradicijom 50godisnje demokracije u kojoj se predsjednik (Vodja) ne izdize na nivo bozanstva,... stavise u kojoj sama licnost i nije bitna vec funkcija koju obavlja, a ne diktaturom jedne partije... ma koliko benevolentan bio njen vodja... al sta je tu je.. zato smo tu gdje jesmo.... :-D :D
car-x

Post by car-x »

Prenj wrote: ako si studirao ekonomiju JEDINICA ko kuca :x
Statistika koju si citirao predstavlja apsolutne vrijednosti USD, bez uracunate inflacije ...
Izvanredan primjer kako pogresna upotreba statistike moze navesti na pogresne zakljucke :roll:
hm, a tebi petica ko kuca, jer si uveo pojam inflacija.. koji je u danasnje vrijeme nepoznat, a u to neko zlatno doba je preko noci znao pojesti hiljade maraka u dinarima ;)
winetou

Post by winetou »

Prenj wrote:Winetou,

ako si studirao ekonomiju JEDINICA ko kuca :x
Piše tamo negdje na linku current prices
novalic

Post by novalic »

prenj, nazalost, nisu to ovdje jedini netacni primjeri.. sto statisticki, sto realni primjeri...

nazalost....
mIRCerka

Post by mIRCerka »

car-x wrote:
mircerko, nevezano za ostale dijelove tvoje price, nadam se da ti je barem u danasnje vrijeme, kad imamo tri razlicite verzije historije/istorije/povijesti dogadjaja koji su se desili u neposrednoj proslosti, jasno da je istorija najobicniji falsifikat, koji se vremenom nametne ko standard..
a kako mi tek to ide na P zivac....ja sam ucila da je Gavrilo Princip bio HEROJ koji je SPASIO SVE NAS OD OKUPACIJE...a sada kazu da je TERORISTA....i to zvanicno stoji u udzbenicima....
sta li ce pisati u tim knjigamam kada moje dijete bude islo u skolu :roll:
Prenj

Post by Prenj »

car-x wrote:
Prenj wrote: ako si studirao ekonomiju JEDINICA ko kuca :x
hm, a tebi petica ko kuca, jer si uveo pojam inflacija.. koji je u danasnje vrijeme nepoznat, a u to neko zlatno doba je preko noci znao pojesti hiljade maraka u dinarima ;)
Jedan od jos uvijek nedostiznih ciljeva BH ekonomije je dostizanje stanja od 1991. godine :roll:
Hart

Post by Hart »

hajde mogu shvatiti ljude koji sad imaju 40 i vise godina, oni su prozivjeli zlatne 70te
Hart kako stojimo sa matematikom.Meni ovdje nesto nije jasno.
s matematikom stojimo sjajno, hvala na pitanju! :-)
jasno je da kad sam rekao zlatne 70te mislio sam na 1970te....
sorry, mislio sam da je jasno o cemu govorimo. tebi ocito nije bilo :-) :-)
Locked