KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
-
mostarurscu
#51 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
kao što reče @čudna , došlo je do izmjena samo u kaznenim odredbama ..u rokovima nije
Zakon o izmjenama Zakona o jedinstvenom sistemu registracije doprinosa
Izvor: Službene novine Federacije BiH, 6.11.2015 10:00:00
Na osnovu člana IV.B.7. a)(IV) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, donosim
UKAZ
O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA ZAKONA O JEDINSTVENOM SISTEMU REGISTRACIJE,
KONTROLE I NAPLATE DOPRINOSA
Proglašava se Zakon o izmjenama Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, koji je usvojio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici Predstavničkog doma od 9.10.2015. godine i na sjednici Doma naroda od 15.7.2015. godine.
Broj 01-02-815-02/15
3. novembra 2015. godine
Sarajevo
Predsjednik
Marinko Čavara, s. r.
ZAKON
O IZMJENAMA ZAKONA O JEDINSTVENOM SISTEMU REGISTRACIJE, KONTROLE I NAPLATE DOPRINOSA
Član 1.
U Zakonu o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa ("Službene novine Federacije BiH", br. 42/09 i 109/12) u članu 30. u stavu (1) riječi: "od 500,00 KM do 50.000,00 KM" zamjenjuju se riječima: "od 5000,00 KM do 100.000,00 KM".
U stavu (2) riječi: "od 500,00 KM do 3.000,00 KM" zamjenjuju se riječima: "od 3.000,00 KM do 20.000,00 KM".
U stavu (3) riječi: "od 200,00 KM do 1.500,00 KM" zamjenjuju se riječima: "od 2.000,00 KM do 20.000,00 KM".
Član 2.
U članu 31. u stavu (1) riječi: "od 200,00 KM do 1.500,00 KM" zamjenjuju se riječima: "od 1.500,00 KM do 20.000,00 KM".
Član 3.
Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".
Predsjedavajuća
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH
Lidija Bradara, s. r.
Predsjedavajući
Predstavničkog doma
Edin Mušić, s. r.
Zakon o izmjenama Zakona o jedinstvenom sistemu registracije doprinosa
Izvor: Službene novine Federacije BiH, 6.11.2015 10:00:00
Na osnovu člana IV.B.7. a)(IV) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, donosim
UKAZ
O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA ZAKONA O JEDINSTVENOM SISTEMU REGISTRACIJE,
KONTROLE I NAPLATE DOPRINOSA
Proglašava se Zakon o izmjenama Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, koji je usvojio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici Predstavničkog doma od 9.10.2015. godine i na sjednici Doma naroda od 15.7.2015. godine.
Broj 01-02-815-02/15
3. novembra 2015. godine
Sarajevo
Predsjednik
Marinko Čavara, s. r.
ZAKON
O IZMJENAMA ZAKONA O JEDINSTVENOM SISTEMU REGISTRACIJE, KONTROLE I NAPLATE DOPRINOSA
Član 1.
U Zakonu o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa ("Službene novine Federacije BiH", br. 42/09 i 109/12) u članu 30. u stavu (1) riječi: "od 500,00 KM do 50.000,00 KM" zamjenjuju se riječima: "od 5000,00 KM do 100.000,00 KM".
U stavu (2) riječi: "od 500,00 KM do 3.000,00 KM" zamjenjuju se riječima: "od 3.000,00 KM do 20.000,00 KM".
U stavu (3) riječi: "od 200,00 KM do 1.500,00 KM" zamjenjuju se riječima: "od 2.000,00 KM do 20.000,00 KM".
Član 2.
U članu 31. u stavu (1) riječi: "od 200,00 KM do 1.500,00 KM" zamjenjuju se riječima: "od 1.500,00 KM do 20.000,00 KM".
Član 3.
Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".
Predsjedavajuća
Doma naroda
Lidija Bradara, s. r.
Predsjedavajući
Predstavničkog doma
Edin Mušić, s. r.
- MMM1977
#52 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
Džesi Kolumbo, upravo si otkrio Ameriku. To se upravo tako i radi, imaš mali milion firmi koje imaju referenta za takve stvari. Pa se onda napravi ugovor sa radnikom na dvije stranice i svakog ponedeljka se štampa prva stranica sa novim datumom a druga, sa potpisom radnika, se ostavlja i slično. Čovjek je radio po zakonu i šta se tu ima pričati, ako ne valja zakon onda ga mijenjajte a ne da svaka šuša (inspektorčić) ima pravo da tumači zakon kako on hoće.Amko80 wrote:Potpuno si u pravu, neprijavljen radnik je zatečen na radu, najbolje što OP može izvući na sudu je minimalna kazna za firmu i uslovna osuda odgovornom licu ili obrnuto. Rokovi koje spominjete odnose se na obavezu prijavljivanja radnika, nigdje nije propisano da u tom periodu radnik može raditi.KB9 wrote:nije bitan naum nego sta se desilo, propust je bio i mora se snosit posljedica, kako ne razumijes?
Tako bi teoretski mogao držati u ladici 4 antidatirana ugovora za svaki mjesec, pa kad inspekcija dođe, izvučem najsvježiji i kažem ''evo vidite da sam još u roku za prijavu''.
Ja sam do sada imao 30-40 kontrola i nikada nisam platio niti najsitniju kaznu jer sve radim po zakonu. A uvijek su me pokušali nešto oštemati, kao to i to nije ispravno, nije to trebalo tako nego ovako i sl. Moj odgovor je uvijek: a gdje je taj zakon u kome to piše? I na kraju krajeva, idemo na Sud pa ćemo se tamo dokazivati. Kada vide da se ne plašiš i da barataš zakonima onda se ubrzo povlače i glume da su fini.
Rak rana ove države su nekompetentni ljudi. Bolje da ne znate koliko se ošteti država na način da inspektor napravi grešku i kada to padne na sudu onda se traži odšteta i sl. Stoga, ako je čovjek u pravu, ne treba bježati od Suda nego naprotiv. Uvijek tim inspektorčićima treba iskazati spremnost da se ide na Sud pa neka Sud utvđuje ko je u pravu.
- MMM1977
#53 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
Još jednu stvar moram dodati: Milion je slučajeva gdje su zakoni u koliziji jedan sa drugim. I onda se inspektor uhvati onog što njemu paše a u drugom zakonu je to sasvim drugačije protumačeno. U tom slučaju Sud, gotovo po pravilu, donosi odluku u korist tuženog.
- dobar osjecaj
#54 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
Prilicno se slazem s tobom za vecinu stvari koje si napisao, samo sto je za ovakav stav i pristup potrebno obrazovanje i dobro poznavanje materije, te veci kapital i mogucnosti placanja advokata. Ozbiljne firme s vecim kapitalom ce to svakako moci priustiti, sitniji pocetnici koji se tek pokusavaju docekati na noge ce se puno teze nositi sa manjkom kapaciteta, svim nesposobnim i nedobronamjernim sluzbenicima, te svim dijelovima ludjacke kosulje zakonodavstva.
-
mostarurscu
#55 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
E ljudi moji dragi bio sam sa advokatom , po njemu nema nikakve dileme da sam u pravu jer je zakon decidan samo mora provjeriti da nije u međuvremenu izašao neki podzakonski akt koji je nešto promijenio u vezi ovih 7 dana za prijavu.
Kada sam mu ispričao sve on mi je kazao da postoje vrlo pouzdani elementi za tužbu protiv ove inspektorice (nisam spomenuo da je žena starije dobi u pitanju ) .
Naime, pritisak da prihvatim prekrsaj i onda da se nagodimo o visini kazne , da bude mozda najmanja kazna što je 8.000 po novom zakonu (5.000 na firmu, 3000 na odgovorno lice ) ..odvodjenje u krivom smjeru na moje pozivanje na tih 7 dana na koje imam pravo da prijavim radnika (ona mi je rekla da to ne pije vode , kaznu moram platiti itd i samim tim svjesno ili nesvjesno krsenje odnosno nepoznavanje osnovnih akata iz profesije kojom se bavi ).
Dakle, po njemu dovoljno elemenata za tužbu protiv inspektorice zbog zastrašivanja , izlazenja iz profesionalnih okvira zbog licne sujete, pokušaja navlačenja na mito itd ...
Sugerise mi da je pustim da posalje prekrsajni nalog i da ne idem sa zakonom u inspekciju sutra kako sam bio planirao ...hajde budi pametan sad !
Kada sam mu ispričao sve on mi je kazao da postoje vrlo pouzdani elementi za tužbu protiv ove inspektorice (nisam spomenuo da je žena starije dobi u pitanju ) .
Naime, pritisak da prihvatim prekrsaj i onda da se nagodimo o visini kazne , da bude mozda najmanja kazna što je 8.000 po novom zakonu (5.000 na firmu, 3000 na odgovorno lice ) ..odvodjenje u krivom smjeru na moje pozivanje na tih 7 dana na koje imam pravo da prijavim radnika (ona mi je rekla da to ne pije vode , kaznu moram platiti itd i samim tim svjesno ili nesvjesno krsenje odnosno nepoznavanje osnovnih akata iz profesije kojom se bavi ).
Dakle, po njemu dovoljno elemenata za tužbu protiv inspektorice zbog zastrašivanja , izlazenja iz profesionalnih okvira zbog licne sujete, pokušaja navlačenja na mito itd ...
Sugerise mi da je pustim da posalje prekrsajni nalog i da ne idem sa zakonom u inspekciju sutra kako sam bio planirao ...hajde budi pametan sad !
- hadzinicasa
#56 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
pa sve je do tebe, zelis li se ne uvlaciti u taj proces ili se naganjati i istjerivati pravdu. ne moze ti niko reci sta da radis.
- radiša
#57 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
pa bolje mu je da dokaze kako je zakon na njegovoj strani nego ko levat da plati kaznu .ja je nebi tuzio jer se to moze oduzit jos ako nema svjedoka za to zastrasivanje ali bih dokazao kako je radio sve po zakonu jer nije proslo tih 7 dana.
-
mostarurscu
#58 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
ma znao bi ja šta bi , išao bi do kraja i gotovo al kao što neko reče prethodno , bojim se da mi poslije sve moguće i nemoguće inspekcije budu dolazile..hadzinicasa wrote:pa sve je do tebe, zelis li se ne uvlaciti u taj proces ili se naganjati i istjerivati pravdu. ne moze ti niko reci sta da radis.
taman da svaki put sve bude ispravno ko će vrijeme tratiti na njih ..
p.s. u zadnje 2 godine sam imao petnaestak raznih inspekcija , nikad niti jedan prekrsaj ..zapisnici cisti uvijek !
- hadzinicasa
#59 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
pita covjek da li da je pusti da posalje prekrsajni nalog ili da ide sutra u inspekciju da to sprijeci kako je naumio.radiša wrote:pa bolje mu je da dokaze kako je zakon na njegovoj strani nego ko levat da plati kaznu .ja je nebi tuzio jer se to moze oduzit jos ako nema svjedoka za to zastrasivanje ali bih dokazao kako je radio sve po zakonu jer nije proslo tih 7 dana.
-
mostarurscu
#60 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
i ja sam na tom putu , najvjerovatnije da cu tako postupiti ..ko ce to sad dokazivati za zastrasivanje, svjedoka nema jer je kolegica koja je bila s njom nakon nekog vremena morala naprasno izaci tako da smo bili sami , vjerovatno je u planu bilo i da ću ponuditi mito , iako sam im dok su bile još obje rekao :radiša wrote:pa bolje mu je da dokaze kako je zakon na njegovoj strani nego ko levat da plati kaznu .ja je nebi tuzio jer se to moze oduzit jos ako nema svjedoka za to zastrasivanje ali bih dokazao kako je radio sve po zakonu jer nije proslo tih 7 dana.
˝Ako očekujete mito nećete ga dobiti , jer bi se u tom slučaju osjećao krivim , a to nikako nisam ˝ ..samo su me zbunjeno pogledale ..
-
mostarurscu
#61 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
Da, to je osnovno pitanje. Praktično bi ja odlazeći sutra tamo sa zakonom njoj otvorio oči . Mada mi je smiješno da ona ne poznaje taj zakon i ne vjerujem u to. Ipak radi taj posao godinama.hadzinicasa wrote:pita covjek da li da je pusti da posalje prekrsajni nalog ili da ide sutra u inspekciju da to sprijeci kako je naumio.radiša wrote:pa bolje mu je da dokaze kako je zakon na njegovoj strani nego ko levat da plati kaznu .ja je nebi tuzio jer se to moze oduzit jos ako nema svjedoka za to zastrasivanje ali bih dokazao kako je radio sve po zakonu jer nije proslo tih 7 dana.
- radiša
#62 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
pa ako ih pusti da mu posalju nalog onda ih moze tuzit da rade protiv zakona(normalno ako zakon nalaze da je 7 dana prihvatljivo) a ako nece da tuzi nek onda tamo ode sa dokazom kako je zakon na njegovoj strani i to zavrsi.tako bi ja uradio
-
mostarurscu
#63 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
Ma najvjerovatnije da ću ipak otići i pitati ih , jeste li složili/pripremili prekršaj...ako kažu da je u proceduri onda ću otvoriti fasciklu ..stavit na stol zakon i pitati na osnovu čega pokreću postupak.radiša wrote:pa ako ih pusti da mu posalju nalog onda ih moze tuzit da rade protiv zakona(normalno ako zakon nalaze da je 7 dana prihvatljivo) a ako nece da tuzi nek onda tamo ode sa dokazom kako je zakon na njegovoj strani i to zavrsi.tako bi ja uradio
Uzet će mi vrijeme ako odem na sud , živce ..svašta nešto ..
- radiša
#64 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
pa da,jos sto bi ja uradio je ako postoji neko u toj instituciji iznad nje(a valjda postoji)trazio sa njim sto hitniji sastanak a sa njom nebi ni pricao jer opet ponavljam ako je zakon na tvojoj strani nista ti nemogu.
- MMM1977
#65 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
Znači dođeš piće jer ti je sve onako kako sam ti rekaomostarurscu wrote:E ljudi moji dragi bio sam sa advokatom , po njemu nema nikakve dileme da sam u pravu jer je zakon decidan samo mora provjeriti da nije u međuvremenu izašao neki podzakonski akt koji je nešto promijenio u vezi ovih 7 dana za prijavu.
Puno sam puta prošao kroz sve ovo i znam ih kako razmišljaju. Reketari najobičniji.
Završi ovo mirno, vrlo su sujetni i osvetoljubivi.
- JThomas
#66 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
možda ti i neće poslati nalog jer oni dobro znaju da nisu u pravu. a ako ti pošalju odneseš na sud i tražiš sudsko odlučivanje gdje bi stvarno morao dobiti. to da ideš u inspekciju i nabijaš im zakon na nos nema nekog smisla jer oni jako dobro znaju kako je.
- Čudna sorta
#67 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
I ja mislim da nećeš dobiti nalog, po ovom što si ti napisao zaista nema osnova.
Ali možeš i otići do njih pa porazgovaraj s njima... kako neko već reče, rješavaj mirnim putem.
Ali možeš i otići do njih pa porazgovaraj s njima... kako neko već reče, rješavaj mirnim putem.
- Edin H.
#68 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
Problem je sto je izgleda on njima prijetio.radiša wrote:pa bolje mu je da dokaze kako je zakon na njegovoj strani nego ko levat da plati kaznu .ja je nebi tuzio jer se to moze oduzit jos ako nema svjedoka za to zastrasivanje ali bih dokazao kako je radio sve po zakonu jer nije proslo tih 7 dana.
-
Amko80
#69 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
Jel napravljen zapisnik, šta piše u njemu?
-
mostarurscu
#70 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
Edin H. wrote:Problem je sto je izgleda on njima prijetio.radiša wrote:pa bolje mu je da dokaze kako je zakon na njegovoj strani nego ko levat da plati kaznu .ja je nebi tuzio jer se to moze oduzit jos ako nema svjedoka za to zastrasivanje ali bih dokazao kako je radio sve po zakonu jer nije proslo tih 7 dana.
Ma nisam im prijetio drug, naravno da sam izgubio pomalo živce i ukazao na to da su meni koji se trudim da radim pošteno već 15 puta bili u zadnje dvije godine dok i sami znaju da imaju na desetine firmi koji imaju duple softvere o kojima pričaju i ptice na grani, a nisu ih posjetili nikada.
Da, nazvao sam ih licemjerima pa neka me tuže zbog uvrede . I još sam dodao da ja i slični meni koji radimo u realnom sektoru njima zarađujemo plate dok se oni trude da nam slome vrat i na taj način sami sebi odsjeku granu na kojoj sjede.
-
mostarurscu
#71 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
Ništa specijalno druže, da je zatečena neprijavljena radnica što je prekršaj po nekom članu . Ne znam sad napamet , zapisnik mi je u firmi.Amko80 wrote:Jel napravljen zapisnik, šta piše u njemu?
-
mostarurscu
#72 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
Ma otići ću sutra , odglumit ću da dolazim zbog žalbe na zapisnik jer imam još fore da je uložim pa onda vidjeti usput šta smjeraju.JThomas wrote:možda ti i neće poslati nalog jer oni dobro znaju da nisu u pravu. a ako ti pošalju odneseš na sud i tražiš sudsko odlučivanje gdje bi stvarno morao dobiti. to da ideš u inspekciju i nabijaš im zakon na nos nema nekog smisla jer oni jako dobro znaju kako je.
-
mostarurscu
#73 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
Nadam se da si u pravu .Čudna sorta wrote:I ja mislim da nećeš dobiti nalog, po ovom što si ti napisao zaista nema osnova.
-
mostarurscu
#74 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
Ma kakvo piće drug , idemo na ručak . Zasluzio si ako sve bude kako se mi nadamo da ce biti.MMM1977 wrote:Znači dođeš piće jer ti je sve onako kako sam ti rekaomostarurscu wrote:E ljudi moji dragi bio sam sa advokatom , po njemu nema nikakve dileme da sam u pravu jer je zakon decidan samo mora provjeriti da nije u međuvremenu izašao neki podzakonski akt koji je nešto promijenio u vezi ovih 7 dana za prijavu.
Sugerise mi da je pustim da posalje prekrsajni nalog i da ne idem sa zakonom u inspekciju sutra kako sam bio planirao ...hajde budi pametan sad !![]()
Puno sam puta prošao kroz sve ovo i znam ih kako razmišljaju. Reketari najobičniji.
Završi ovo mirno, vrlo su sujetni i osvetoljubivi.
- vjesticanametli
#75 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA
Hocetel kod udovica na meso hihihi