I grijana sjedista na 5Danguba wrote:Zimi najvise volim kada ima mraza ili snijega na autu. Oslobodim vrata da mogu uci, startujem isto i onda lagano ukljucim grijace sajbe, retrovizora i pojacam ventilaciju. Izadjem i cistim prozore i sajbe. Auto se taman malo zagrijalo i moze se voziti. Ako se ne pojaca ventilacija, cim udjes zamagle prozori unutra. To je normalna pojava i rjesava se ventilacijom.
Samo amateri brisu stakla krpom.
Automobili i zima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- amar1994
#51 Re: Automobili i zima
- Danguba
#52 Re: Automobili i zima
jesteamar1994 wrote:I grijana sjedista na 5Danguba wrote:Zimi najvise volim kada ima mraza ili snijega na autu. Oslobodim vrata da mogu uci, startujem isto i onda lagano ukljucim grijace sajbe, retrovizora i pojacam ventilaciju. Izadjem i cistim prozore i sajbe. Auto se taman malo zagrijalo i moze se voziti. Ako se ne pojaca ventilacija, cim udjes zamagle prozori unutra. To je normalna pojava i rjesava se ventilacijom.
Samo amateri brisu stakla krpom.
- amar1994
#53 Re: Automobili i zima
Danguba wrote:jesteamar1994 wrote:I grijana sjedista na 5Danguba wrote:Zimi najvise volim kada ima mraza ili snijega na autu. Oslobodim vrata da mogu uci, startujem isto i onda lagano ukljucim grijace sajbe, retrovizora i pojacam ventilaciju. Izadjem i cistim prozore i sajbe. Auto se taman malo zagrijalo i moze se voziti. Ako se ne pojaca ventilacija, cim udjes zamagle prozori unutra. To je normalna pojava i rjesava se ventilacijom.
Samo amateri brisu stakla krpom.ali dok ne spustis zadnjicu na sjediste, grijanje ne radi.
- Efedrin
#54 Re: Automobili i zima
moze bit do goriva, zavisi gdje tankuješ rezervoar, a i ne mora naravno, malo gasa par sekundi, nekog laganog, malo jaceg od stangasa i sve ok...Yapi Yapo wrote:ja kad upalim auto baš previše skače, kao da štuca bukvalno.. dadnem gas jači i onda prestane to štucanje, pojma nemam do čega je
- Efedrin
#55 Re: Automobili i zima
mozda ti ulazi vlaga nekuda u unutrasnjost, vrlo moguce, kod mene je taj belaj bioboshniak wrote:Mozda je magla bila napoljuLeon16v wrote:Kako se borite protiv maglenja prozora ? Ja sam ove godine kupio prvo auto, al jutros krenem pa to magli nista ne vidim, pali hladno puhanje, pali toplo ma nista.![]()
- kabal1337
#56 Re: Automobili i zima
nije to pjena. To se dogadja kada se rashlana tecnost pomijesa sa uljem. Obicno ukazuje na ozbiljniji problem .channel10 wrote:Pa sta je ovo? Otkud ova pjena i gdje se nalazi?
- Efedrin
#57 Re: Automobili i zima
laicki receno, "cim on mjesa ulje i vodu" tač
- bleee_sa
#58 Re: Automobili i zima
Ja šofera, milina vas čitat'. 
- muha_sa
#59 Re: Automobili i zima
bleee_sa wrote:Ja šofera, milina vas čitat'.
djes ti u birtiji
- bleee_sa
#60 Re: Automobili i zima
Postimmuha_sa wrote:bleee_sa wrote:Ja šofera, milina vas čitat'.![]()
djes ti u birtiji![]()
-
channel10
#61 Re: Automobili i zima
Ubjedljivo najbolja tema na ovom podforumubleee_sa wrote:Ja šofera, milina vas čitat'.
- Altsa
#62 Re: Automobili i zima
Imam nove zimske gume na sva 4 tocka. Moram li imati po zakonu i lance u gepeku.
-
preludezalude
#63 Re: Automobili i zima
Ne. Ali ako putujes preko nekih planinskih prevoja, moze se desiti da te policija zaustavi i kaze da moras staviti lance.Altsa wrote:Imam nove zimske gume na sva 4 tocka. Moram li imati po zakonu i lance u gepeku.
- Altsa
#64 Re: Automobili i zima
hvala.preludezalude wrote:Ne. Ali ako putujes preko nekih planinskih prevoja, moze se desiti da te policija zaustavi i kaze da moras staviti lance.Altsa wrote:Imam nove zimske gume na sva 4 tocka. Moram li imati po zakonu i lance u gepeku.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#65 Re: Automobili i zima
Ja od nekog cuo da je obavezno i eto izletih 40km
-
__Phoenix__
#66 Re: Automobili i zima
Eis ne moraš imati lance u gepeku 
- ranger
#67 Re: Automobili i zima
ne kontam sto ljudi pokusavaju eskivirat te lance, ubacis u gepek i vozdra, nit su veliki nit su teski a ne mogu te cobani jebavat.
-
ado-šampion
#68 Re: Automobili i zima
Kad smo vec kod lanaca...
Ima li ovdje iko da je koristio te lance nekad povremeno, recimo?
S ozbirom da lanci nisu obavezni, logicnije mi je nekako dati malo vise para, nego uzeti najjeftinije pa da u slucaju nuzde skontam da nisu ni za klinca. Imam osjecaj da je sve to za 30, 40 maraka kita od bila cak i za koristenje za ne daj boze.
Ne pitam za lance koji kostaju 2 stoje, nisam svaki drugi dan na planini, nego mogu li se za 50-60-70 maraka uzeti pristojni lanci, koji se za slucaj nuzde mogu koliko-toliko lako montirati (imam iskustva s postavljanjem lanaca ali to je bilo jaaaako davno) i koji nece ostetiti alu felge?
Kakvi su ovi slovenski lanci u Kare autodijelovi?
Ima li ovdje iko da je koristio te lance nekad povremeno, recimo?
S ozbirom da lanci nisu obavezni, logicnije mi je nekako dati malo vise para, nego uzeti najjeftinije pa da u slucaju nuzde skontam da nisu ni za klinca. Imam osjecaj da je sve to za 30, 40 maraka kita od bila cak i za koristenje za ne daj boze.
Ne pitam za lance koji kostaju 2 stoje, nisam svaki drugi dan na planini, nego mogu li se za 50-60-70 maraka uzeti pristojni lanci, koji se za slucaj nuzde mogu koliko-toliko lako montirati (imam iskustva s postavljanjem lanaca ali to je bilo jaaaako davno) i koji nece ostetiti alu felge?
Kakvi su ovi slovenski lanci u Kare autodijelovi?
- Altsa
#69 Re: Automobili i zima
vozim 20 godina neprekidno i nisam ih do sada nikad stavljao na tockove. u gepeku mi samo letaju i lupaju, a zimske gume mi dobre.
-
ado-šampion
#70 Re: Automobili i zima
Ja isto vozim skoro 15 godina, nikad potrebe za lancima. A nije da sjedim kuci zimi, ipak smo okurzeni olimpijskim ljepoticama.
Samo dobre gume. Jednom kad sam imao priliku da ih stavim je iz radoznalosti.
A zbog policije necu da stavim iz principa pa taman se morao svadjati i raspravljati i taman me sudski uzeli i platio sve troskove. Poenta je da se oni natjeraju da postuju pravilnik (ako vec u odredjenim slucajevima ne postuju), a ne da im se podilazi iduci linijom manjeg otpora. Samo jbg mi Bosanci smo navikli linijom manjeg otpora u svemu...
A zbog policije necu da stavim iz principa pa taman se morao svadjati i raspravljati i taman me sudski uzeli i platio sve troskove. Poenta je da se oni natjeraju da postuju pravilnik (ako vec u odredjenim slucajevima ne postuju), a ne da im se podilazi iduci linijom manjeg otpora. Samo jbg mi Bosanci smo navikli linijom manjeg otpora u svemu...
- Bakir1
#71 Re: Automobili i zima
Nisi se ado zadesio pod planinskim prevojom kada murija naredi stavljanje lanaca, ja imam gume, ja imam pogon ne pije vode 
-
ado-šampion
#72 Re: Automobili i zima
Ma OK to Bakire, ako primijetis gore koji post iznad zato sam i postavio pitanje gdje ima pristojnih lanaca za neke pristojne pare. Pa zlu ne trebalo, nije neki ogroman trosak.Bakir1 wrote:Nisi se ado zadesio pod planinskim prevojom kada murija naredi stavljanje lanaca, ja imam gume, ja imam pogon ne pije vode
Moj komentar je bio vezan za stavljanje lanaca u gepek kao kontru "seljacenju" policajaca koji usred grada unatoc pravilniku traze lance. Pa imas paradoks da su covjeku felge 16-ke na autu a u gepeku ima lance za 13-ke.
-
NediM17
#73 Re: Automobili i zima
Mene su jednom tako pustili na sve cetiri zimske i sinkro pogon. Hladno sam zaobilazio ove sa lancima.Bakir1 wrote:Nisi se ado zadesio pod planinskim prevojom kada murija naredi stavljanje lanaca, ja imam gume, ja imam pogon ne pije vode
- Optimist
#74 Re: Automobili i zima
Prije par dana kad je ono zapadalo, zaustavise me plavci u Lukavici i odmah provjera opreme. Nakon sto je vidio da su zimske gume, pita imam li lance. Ja ih imam upravo zbog ovakvih gluposti da se ne peglam sa njima.preludezalude wrote:Ne. Ali ako putujes preko nekih planinskih prevoja, moze se desiti da te policija zaustavi i kaze da moras staviti lance.Altsa wrote:Imam nove zimske gume na sva 4 tocka. Moram li imati po zakonu i lance u gepeku.
- mayab
#75 Re: Automobili i zima
Ha ha, ja isto "nosam" u gepeku nekakve lance, upravo zbog tih drumskih razbojnika, a na kutiji zaljepljenu kopiju ZOBS-a, u vezi sa tom problematikom zimske opreme (neće mene hebavati seljačine svakakve
)