Automobili i zima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#51 Re: Automobili i zima

Post by amar1994 »

Danguba wrote:Zimi najvise volim kada ima mraza ili snijega na autu. Oslobodim vrata da mogu uci, startujem isto i onda lagano ukljucim grijace sajbe, retrovizora i pojacam ventilaciju. Izadjem i cistim prozore i sajbe. Auto se taman malo zagrijalo i moze se voziti. Ako se ne pojaca ventilacija, cim udjes zamagle prozori unutra. To je normalna pojava i rjesava se ventilacijom.

Samo amateri brisu stakla krpom. :D
I grijana sjedista na 5 :D
Danguba

#52 Re: Automobili i zima

Post by Danguba »

amar1994 wrote:
Danguba wrote:Zimi najvise volim kada ima mraza ili snijega na autu. Oslobodim vrata da mogu uci, startujem isto i onda lagano ukljucim grijace sajbe, retrovizora i pojacam ventilaciju. Izadjem i cistim prozore i sajbe. Auto se taman malo zagrijalo i moze se voziti. Ako se ne pojaca ventilacija, cim udjes zamagle prozori unutra. To je normalna pojava i rjesava se ventilacijom.

jeste :thumbup: ali dok ne spustis zadnjicu na sjediste, grijanje ne radi. :-)
amar1994

#53 Re: Automobili i zima

Post by amar1994 »

Danguba wrote:
amar1994 wrote:

jeste :thumbup: ali dok ne spustis zadnjicu na sjediste, grijanje ne radi. :-)
:thumbup: :lol:
Efedrin

#54 Re: Automobili i zima

Post by Efedrin »

Yapi Yapo wrote:ja kad upalim auto baš previše skače, kao da štuca bukvalno.. dadnem gas jači i onda prestane to štucanje, pojma nemam do čega je
moze bit do goriva, zavisi gdje tankuješ rezervoar, a i ne mora naravno, malo gasa par sekundi, nekog laganog, malo jaceg od stangasa i sve ok... :bih:
Efedrin

#55 Re: Automobili i zima

Post by Efedrin »

boshniak wrote:
Leon16v wrote:Kako se borite protiv maglenja prozora ? Ja sam ove godine kupio prvo auto, al jutros krenem pa to magli nista ne vidim, pali hladno puhanje, pali toplo ma nista. :lol:
Mozda je magla bila napolju :D :D
mozda ti ulazi vlaga nekuda u unutrasnjost, vrlo moguce, kod mene je taj belaj bio
kabal1337

#56 Re: Automobili i zima

Post by kabal1337 »

channel10 wrote:Pa sta je ovo :shock: ? Otkud ova pjena i gdje se nalazi?
nije to pjena. To se dogadja kada se rashlana tecnost pomijesa sa uljem. Obicno ukazuje na ozbiljniji problem .
Efedrin

#57 Re: Automobili i zima

Post by Efedrin »

laicki receno, "cim on mjesa ulje i vodu" tač
bleee_sa

#58 Re: Automobili i zima

Post by bleee_sa »

Ja šofera, milina vas čitat'. :mrgreen:
muha_sa

#59 Re: Automobili i zima

Post by muha_sa »

bleee_sa wrote:Ja šofera, milina vas čitat'. :mrgreen:
:lol:

djes ti u birtiji :? :-)
bleee_sa

#60 Re: Automobili i zima

Post by bleee_sa »

muha_sa wrote:
:lol:

djes ti u birtiji :? :-)
Postim :mrgreen:
channel10

#61 Re: Automobili i zima

Post by channel10 »

Ubjedljivo najbolja tema na ovom podforumu :D
Altsa

#62 Re: Automobili i zima

Post by Altsa »

Imam nove zimske gume na sva 4 tocka. Moram li imati po zakonu i lance u gepeku.
preludezalude

#63 Re: Automobili i zima

Post by preludezalude »

Altsa wrote:Imam nove zimske gume na sva 4 tocka. Moram li imati po zakonu i lance u gepeku.
Ne. Ali ako putujes preko nekih planinskih prevoja, moze se desiti da te policija zaustavi i kaze da moras staviti lance.
Altsa

#64 Re: Automobili i zima

Post by Altsa »

preludezalude wrote:
Altsa wrote:Imam nove zimske gume na sva 4 tocka. Moram li imati po zakonu i lance u gepeku.
Ne. Ali ako putujes preko nekih planinskih prevoja, moze se desiti da te policija zaustavi i kaze da moras staviti lance.
hvala.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#65 Re: Automobili i zima

Post by Leon16v »

Ja od nekog cuo da je obavezno i eto izletih 40km
__Phoenix__

#66 Re: Automobili i zima

Post by __Phoenix__ »

Eis ne moraš imati lance u gepeku :bih:
ranger

#67 Re: Automobili i zima

Post by ranger »

ne kontam sto ljudi pokusavaju eskivirat te lance, ubacis u gepek i vozdra, nit su veliki nit su teski a ne mogu te cobani jebavat.
ado-šampion

#68 Re: Automobili i zima

Post by ado-šampion »

Kad smo vec kod lanaca...

Ima li ovdje iko da je koristio te lance nekad povremeno, recimo?

S ozbirom da lanci nisu obavezni, logicnije mi je nekako dati malo vise para, nego uzeti najjeftinije pa da u slucaju nuzde skontam da nisu ni za klinca. Imam osjecaj da je sve to za 30, 40 maraka kita od bila cak i za koristenje za ne daj boze.

Ne pitam za lance koji kostaju 2 stoje, nisam svaki drugi dan na planini, nego mogu li se za 50-60-70 maraka uzeti pristojni lanci, koji se za slucaj nuzde mogu koliko-toliko lako montirati (imam iskustva s postavljanjem lanaca ali to je bilo jaaaako davno) i koji nece ostetiti alu felge?

Kakvi su ovi slovenski lanci u Kare autodijelovi?
Altsa

#69 Re: Automobili i zima

Post by Altsa »

vozim 20 godina neprekidno i nisam ih do sada nikad stavljao na tockove. u gepeku mi samo letaju i lupaju, a zimske gume mi dobre.
ado-šampion

#70 Re: Automobili i zima

Post by ado-šampion »

Ja isto vozim skoro 15 godina, nikad potrebe za lancima. A nije da sjedim kuci zimi, ipak smo okurzeni olimpijskim ljepoticama. :) Samo dobre gume. Jednom kad sam imao priliku da ih stavim je iz radoznalosti. :-)

A zbog policije necu da stavim iz principa pa taman se morao svadjati i raspravljati i taman me sudski uzeli i platio sve troskove. Poenta je da se oni natjeraju da postuju pravilnik (ako vec u odredjenim slucajevima ne postuju), a ne da im se podilazi iduci linijom manjeg otpora. Samo jbg mi Bosanci smo navikli linijom manjeg otpora u svemu...
Bakir1

#71 Re: Automobili i zima

Post by Bakir1 »

Nisi se ado zadesio pod planinskim prevojom kada murija naredi stavljanje lanaca, ja imam gume, ja imam pogon ne pije vode ;-)
ado-šampion

#72 Re: Automobili i zima

Post by ado-šampion »

Bakir1 wrote:Nisi se ado zadesio pod planinskim prevojom kada murija naredi stavljanje lanaca, ja imam gume, ja imam pogon ne pije vode ;-)
Ma OK to Bakire, ako primijetis gore koji post iznad zato sam i postavio pitanje gdje ima pristojnih lanaca za neke pristojne pare. Pa zlu ne trebalo, nije neki ogroman trosak.

Moj komentar je bio vezan za stavljanje lanaca u gepek kao kontru "seljacenju" policajaca koji usred grada unatoc pravilniku traze lance. Pa imas paradoks da su covjeku felge 16-ke na autu a u gepeku ima lance za 13-ke. :-)
NediM17

#73 Re: Automobili i zima

Post by NediM17 »

Bakir1 wrote:Nisi se ado zadesio pod planinskim prevojom kada murija naredi stavljanje lanaca, ja imam gume, ja imam pogon ne pije vode ;-)
Mene su jednom tako pustili na sve cetiri zimske i sinkro pogon. Hladno sam zaobilazio ove sa lancima. :)
Optimist

#74 Re: Automobili i zima

Post by Optimist »

preludezalude wrote:
Prije par dana kad je ono zapadalo, zaustavise me plavci u Lukavici i odmah provjera opreme. Nakon sto je vidio da su zimske gume, pita imam li lance. Ja ih imam upravo zbog ovakvih gluposti da se ne peglam sa njima.
mayab

#75 Re: Automobili i zima

Post by mayab »

Ha ha, ja isto "nosam" u gepeku nekakve lance, upravo zbog tih drumskih razbojnika, a na kutiji zaljepljenu kopiju ZOBS-a, u vezi sa tom problematikom zimske opreme (neće mene hebavati seljačine svakakve :D :izet: )
:D
Post Reply