Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post Reply
walk_M-A-N

#51 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by walk_M-A-N »

Ne mogu da vjerujem sa ove svoje oči... Pa kako nas pljačkaju i prave budalama.. Kakva državna agencija za depozite, kakve gluposti, ko li to napravi..
Nisu depoziti propali radi udara groma, već planski. Pa što naši pametnjakovići koji sjede u agencijama i centralnoj i imaju 10 hiljada mjesečno nisu reagovali kad su vidjeli šta se sprema i promijenili propise. Nego i drugi put isto. Nevjerovatno!
Danguba

#52 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Danguba »

Koje bi tu krivicne prijave pucale u normalnoj drzavi ali poslije afere u UIO i cirkusa sa Causevicem(gdje su opljackani milioni a Causevic sam vracao neku sicu iz dzepa)...nista me vise ne iznenadjuje.
Drzava za kriminalce...i to sve po zakonu.
vivaldi

#53 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by vivaldi »

vivaldi wrote:
united bosnae wrote:Svako malo dobijemo potvrdu kako Republika Srpska nije samoodrziva i kako bi se finansijski urusila da nije drzave Bosne i Hercegovine koja je odrzava u zivotu. Sto je i svojevrsni apsurd jer entitet koji od svog nastanka 1995-te godine nijece postojanje drzave Bosne i Hercegovine i sebe zamislja republikom pa jos i samostalnom tj. odvojenom od BiH zapravo upravo egzistira na racun te iste BiH.
U toku je zatvaranje jos jedne banke u entitetu Repubika Srpska i od 140 miliona KM koliko Banke Srpske duguje svojim stedisama, drzava Bosna i Hercegovina (Agencija za osiguranje depozita) ce morati vratiti 65 miliona KM. Jos dodatnih 10 miliona duga Banke Srpske ce pasti na ledja drzave BiH, odnosno "Elektroprenos-a" BiH na racun njihovog orocenog depozita.
Zaista zgodan princip kradje... mi cemo otvoriti banku pokupiti dopozite svojih stedisa i nestati a drzava BiH ce kasnije vracati dugove tim istim stedisama. Zgodno!
Primjera kojima manji BiH entitet iskoristava drzavu ciji je dio ima mnogo. Na istom principu kao Banka Srpske je radila te kasnije i propala Bobar Banka Republike Srpske iza koje je ostao dug od 240 miliona KM. Vise od 86 miliona duga navedene banke ce izmiriti drzavna Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine.
Izgleda kao da se MILIONI i MILIONI maraka sljevaju u budjet i djepove hohstaplera iz manjeg BiH entiteta na racun drzave Bosne i Hercegovine. Koliko znam, manji BiH entitet se ne moze pohvaliti udijelom uplacenim u zajednicku kasu cestarina BiH ali se sigurno moze pohvaliti prihodima. Vec u julu ove godine manjem BiH entitetu je doznaceno 8.8 miliona KM ili 39% ostvarenih prihoda od cestarine za autoceste Bosne i Hercegovine.

Republika Smrdska izgleda kao retardirani clan familije kojeg niko ne zeli da uvrijedi i da glasno kaze da je retardiran ali se mora o njemu brinuti jer je ipak dio te iste familije. S druge strane taj isti entitet se ponasa sve neracionalnije i bezobraznije sto je i za ocekivati shodno njegovim intelektulanim sposobnostima.
zanimljiv je i slucaj unisa iz dervente. njima je IGA bila garant, a garancija je bila na koliko se sjecam 70 miliona maraka. Nikada nisam saznao kako se to zavrsilo.

izgleda da cu sutra saznati, a po naslovu se da naslutiti

Image
seln

#54 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by seln »

Ja sam za podjelu OS BiH. Hocu da imam federalnu vojsku, kojoj nece danas-sutra pasti na pamet da dezertira i pridruzi se matici sa oruzjem koje smo svi kupili (kao sto se vec dogodilo 1992). Neka im onda Dodo kupuje Eurofighter Typhoon ili neka im ne da ni uniforme.
Danguba

#55 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Danguba »

seln wrote:Ja sam za podjelu OS BiH. Hocu da imam federalnu vojsku, kojoj nece danas-sutra pasti na pamet da dezertira i pridruzi se matici sa oruzjem koje smo svi kupili (kao sto se vec dogodilo 1992). Neka im onda Dodo kupuje Eurofighter Typhoon ili neka im ne da ni uniforme.
Sto je zajednicko to nije nicije. Zna to Dodo i sprema dodatnih 500 policajaca da zaposli, naoruza i opremi. Stvara on paralelni sistem.

A sta cemo mi jadnici? I onda ide ona ''koga zmija dva puta ugrize iz iste rupe...''. :roll:
spreca

#56 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by spreca »

Danguba wrote:
seln wrote:Ja sam za podjelu OS BiH. Hocu da imam federalnu vojsku, kojoj nece danas-sutra pasti na pamet da dezertira i pridruzi se matici sa oruzjem koje smo svi kupili (kao sto se vec dogodilo 1992). Neka im onda Dodo kupuje Eurofighter Typhoon ili neka im ne da ni uniforme.
Sto je zajednicko to nije nicije. Zna to Dodo i sprema dodatnih 500 policajaca da zaposli, naoruza i opremi. Stvara on paralelni sistem.

A sta cemo mi jadnici? I onda ide ona ''koga zmija dva puta ugrize iz iste rupe...''. :roll:
Zar nije zakonom regulisano broj no stanje policije u entitetima?
Danguba

#57 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Danguba »

spreca wrote:
Danguba wrote:

Zar nije zakonom regulisano broj no stanje policije u entitetima?
Stvarno ne znam kako je to zakonom regulisano. Ne mogu sve upratiti. :D

Nadje on nacina kao i sa onom securiti agencijom koju otkrise. treba to sve budnih ociju pratiti. :izet:
kox

#58 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by kox »

karanana wrote:prvih godina nakon rata, naprednost federacije je bila ocita i pored toga sto je federacija u ratu bila znatno unistenija. valjda dok je bilo stranih donacija bile su bolje i plate i ulaganja kako u firme i firmice tako i privatnih lica u svoje posjede, stanove, automobile i infrastrukturu uopste.

sada je to bare-bare. plate su haman u 10-20 maraka. i vidi se da to vise nisu velike razlike kad iz jednog entiteta predjes u drugi kao sto je prije bilo.
Samo mali dodatak, prosječne plate jesu u 10-20 km ali se ne obračunavaju isto. U RS-u sve ulazi u platu a prosječna plata im je 824 km. U FBiH topli obrok, naknada za prevoz i još neka primanja nisu oporeziva i ne ulaze u prosječnu platu koja iznosi 832 km. Znači, radnik u FBiH u prosjeku dobija 832 km + topli obrok + prevoz (obično još nekih 200 - 300 km, dakle ukupno oko 1100 km) a radnik u RS-u ukupno 824 km.
Milsim, meni su ovakve rasprave bezveze jer smo svi u većem ili manjem klincu, ali kad se već porede plate...
spreca

#59 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by spreca »

Danguba wrote:
Stvarno ne znam kako je to zakonom regulisano. Ne mogu sve upratiti. :D

Nadje on nacina kao i sa onom securiti agencijom koju otkrise. treba to sve budnih ociju pratiti. :izet:
Mislim da je to regulisano zakonom...valjda se javi neko ko zna
vivaldi

#60 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by vivaldi »

kox wrote:U RS-u sve ulazi u platu
nije tacno
kox

#61 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by kox »

vivaldi wrote:
nije tacno
Možeš li molim te malo pojasniti šta nije tačno.
vivaldi

#62 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by vivaldi »

kox wrote:
vivaldi wrote:
nije tacno
Možeš li molim te malo pojasniti šta nije tačno.
nije tacno nista od onog sto si naveo, ali to su fraze koje se godinama provlace. ljudi ih pokupe od nekoga pa ih onda repriziraju do besvjesti

ako ti je vce mrsko da sam potrazis informaciju, evo ja cu umjesto tebe

Image
vivaldi

#64 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by vivaldi »

podatke o prosjecnim platama daje samo, jedino i niko drugi sem zavoda za statistiku, a u svakom biltenu koji zavodi objavljuju imas i pojasnjenje pojmova ili u uvodu ili na kraju biltena.

ovo sto si skunuo od advokata prnjavroca je zakon o platama u javnim sluzbama sto ti fino i pise
Danguba

#65 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Danguba »

pa sta pise?

(4) Naknade za topli obrok i regres uračunate su u iznos osnovne plate iz stava 2. ovog člana i ne mogu se posebno iskazivati.
vivaldi

#66 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by vivaldi »

pise da se odnosi na clan 2, a sta je u clanu 2
Danguba

#67 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Danguba »

vivaldi wrote:pise da se odnosi na clan 2, a sta je u clanu 2
je li ti jos uvijek ovdje vidis razdvojene stavke osnovne plate i naknade za topli obrok i regres? :D

fino tu pise da su topli obrok i regres uracunati u osnovnu platu i NE smiju se odvojeno iskazivati.
vivaldi

#68 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by vivaldi »

Danguba wrote:
je li ti jos uvijek ovdje vidis razdvojene stavke osnovne plate i naknade za topli obrok i regres? :D

fino tu pise da su topli obrok i regres uracunati u osnovnu platu i NE smiju se odvojeno iskazivati.

pise, ali to se odnosi samo na uposlene u organima javne uprave rs-a (ne i drzavnim), druga stvar regres i ako se dijeli dijeli se jednom godisnje, a ne svaki mjesec, a prosjecne plate se izabucuju svakog mjeseca i nema nikakve razlike.

u svakom slucaju zanemarljivo ucecse
kox

#69 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by kox »

Piše stav 2, ne član 2: Naknade za topli obrok i regres uračunate su u iznos osnovne plate iz stava 2. ovog člana i ne mogu se posebno iskazivati.
Topli obrok i prevoz se u rs-u obračunavaju kao plata, tj. plaćaju se isti porezi i doprinosi. Zato se već godinama uglavnom ne obračunavaju zasebno nego radnik dobija samo platu. Negdje je to eksplicitno navedeno kao u Zakonu o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture Republike Srpske, Zakonu o platama zaposlenih u ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zakonu o platama zaposlenih u Javnim ustanovama Republike Srpske itd. a negdje to poslodavac jednostavno ne isplaćuje jer na to nije obavezan. Ja još ne naletih na slučaj da se u rad 1 obrascu u RS-u popunjava tabela 2 (topli obrok, prevoz, regres i ostala novčana primanja u tekućem mjesecu). Vjerovatno postoje takvi slučajevi ali su mnogo rjeđi nego u FBiH što je i bila poenta onog što sam napisao.
Last edited by kox on 10/12/2015 00:31, edited 1 time in total.
vivaldi

#70 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by vivaldi »

u clanu 2 pise na koga se odnosi:

Image

njihov topli obrok je zanemariv na ukupnu prosjecnu platu koja se izvlaci na vise od 200 hiljada zaposlenih
kox

#71 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by kox »

vivaldi wrote:u clanu 2 pise na koga se odnosi:

Image

njihov topli obrok je zanemariv na ukupnu prosjecnu platu koja se izvlaci na vise od 200 hiljada zaposlenih
Na istoj adresi na kojoj ti je čovjek našao ovaj Zakon možeš naći i ddruge zakone o platama u rs-u:
ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U ORGANIMA UPRAVE REPUBLIKE SRPSKE
ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U INSTITUCIJAMA PRAVOSUĐA REPUBLIKE SRPSKE
Zakon o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture Republike Srpske,
Zakon o platama zaposlenih u ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske,
Zakon o platama zaposlenih u Javnim ustanovama Republike Srpske
u kojima ti stoje manje - više iste odredbe.
vivaldi

#72 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by vivaldi »

sranje je sto zavod ne razvrstava držvanu sluzbu od entitetske da se mogu procistiti ove 73 hiljade

Image

namjerodavnije su plate po kategorijama zanimanja
jao_situacije

#73 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by jao_situacije »

opet radi 3. sprat hotela tuzla
samo se vi šprdajte o državetini, ali nećete još dugo..
dževad je formirao jedinicu za borbu protiv sajber kriminala i bacanja ljage na državetinu i guardiana
:mrgreen:
kox

#74 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by kox »

vivaldi wrote:u clanu 2 pise na koga se odnosi:

Image

Kako misliš zanemariv ?
Koliko vidim prema dostupnim zakonima o platama u RS-u budžetski korisnici u RS-u primaju samo platu. Privatne firme u rs-u takodje u pravilu ne isplaćuju ništa osim plate, ili ja ne naletih na drugačiji slučaj. Dakle jedini koji možda primaju topli obrok, prevoz i regres pored plate u rs-u je par hiljada zaposlenih u državnim institucijama, a ni za njih nisam siguran jer su im primanja regulisana posebnim zakonom a ne da mi se da ga tražim.
U ovom dokumentu :
file:///C:/Users/User/Downloads/Analiza_modela_oporezivanja_svih_%20naknada_po_osnovu_rada%20(3).pdf
na str. 8 stoji tabela sa podacima o neoporezivim naknadama koje se u prosjeku isplaćuju radnicima u FBiH mjesečno. Prema tim podacima, mjesečni iznos je 338 km. Takodje, vrlo je lijepo objašnjeno kakve to efekte ima u djelatnostima sa nižim primanjima.
Helem, radnik u rs-u u prosjeku primi 835 km a u fbih 840 km mjesečno, ali radnik u fbih uz to u prosjeku primi i 338 km neoporezivih naknada što će reći da su mu ukupna primanja 1178 km mjesečno.
AkHolic

#75 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by AkHolic »

Ampuirat i okrenit se problemima Federacije-gospodarstvo,eu integracije,jednakopravnost naroda i građana,preustroj na temelju federalizma.
Post Reply