gladna sam wrote:Muškarci se uvijek tješe s onim tipičnim glupim primjerom biološkog sata
kao njima otkucava kasnije
Na temu biološkog sata (pošto je to jedan od najčešće potezanih argumenata protiv žena iznad 25 godina):
Ja trudna po drugi put, došla na redovni ultrazvučni pregled kod ugledne sarajevske ginekologice (nekad u prvom trimestru trudnoće)... Tokom pregleda, onako usput, pita mene doktorica koliko mi je godina (znala je okvirno) i ja njoj 28. Pita ona dalje, a koliko godina ima muž?

Što me to pita?

Kakve to veze ima i sa čim? Pa... 37. Vrti žena glavom, nešta duma... i na kraju, hajde dobro, još je tolerantno.

Ja upitam: A oprostite kakve veze imaju godine mog muža s trudnoćom? A na to doktorica: Čuj kakve, pa svakakve, zavisi hoće li trudnoća uspjeti, hoće li biti deformacija ploda i sl.

Ali, doktorice, zar to nema veze samo sa starošću žene, ono da je ispod 35? Kaže ona meni: to je zastarjeli metod ocjenjivanja riziko faktora za trudnoću. Da, poželjno je da žena ima ispod 35 godina, ali je jednako bitna starost i muškarca.

Pitam ja, možete li mi to objasniti? Kaže doktorica: Bitniji podatak od same starosti žene je zbir godina žene i muškarca. Ako je taj zbir ispod 70, onda je uspješnost i kvalitet trudnoće OK. Ako je iznad, mora se raditi amniocenteza.
Pa toliko o muškom biološkom satu...