IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

who_ knows

#51 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

320 d wrote:
who_ knows wrote:
320 d wrote:A imas li ti te uplatnice gdje se vidi svrha doznake?

Imam...vidjela je i vještakinja vidjela je i sudija u izvršenju i opet ne vide problem...'Vještakinja ne vidi razliku i smatra da je svrha plaćanja nebitna'...

Ne zna ni za šta sma tužena nakon unakrsnog i ni po kojoj osnovi i ne zna je li krivično djelo ne postupati po svrhi plaćanja ali zna da je svejedno' eto tako...i još je iskopala naka plaćanja po western unionu koja se nikad nisu dešavala... :?

Luda kuća...
Kada je to bilo u kojem periodu?
Moje mišljenje bi bilo da si u pravu...jer ti upravo svrha uplate...tvom dobavljaču/povjeriocu označava šta tačno plaćač, tako da moj sljedeći potez bi bio zahtjev za preknjiženje pogrešno "knjiženih" uplata, a svakako mi ne zvuči ovo navedeno kao da ima elemenata KD, ali ako sumnjaš opet možes zahtjev tužiteljstvu za preispitivanje, što je po meni u ovom tvom slučaju nepotrebno, ja bih izabrao još i potez da se obratim Agenciji za bankarstvo FBiH ili odakle je već banka koja te zeza...da preispita taj njihov potez
Šuštinski si ti upravu, a sad koja je šifra plaćanaj bila koju je djelatnik/radnik banke unio prilikom evidentiranja uplatnice...to je druga priča...

U svakom slučaju sretno
Hvala Bogu pa neko konta o čemu pričam...

Na listingu koji sam izvadila kod iste banke jasno se vidi prebacivanje novca s jedne partije na drugu tako da su ljudi na šalteru uradili ok.
Mislim da su prebacivanja nastala u centrali ili već gdje je to moguće nakon presude i mojih uplata, a sve s ciljem da stari dug ostane što duže, a opet sve zbog kamata na presuđeni dio naravno koja s euvećava s vremenom.
Kako sam anuitetni kredit istovremeno plaćala(za koji nisma tužena i koji sma uvijek i otplaćivala) na kraju sam otišla u plus 600 KM PO TOJ PARTIJI jer su mi ga oni već prethodno zatvorili sa novcem koji je trebao ici na tuženi dio.
Ovih 600 KM nikada nisu prebacili nazad na dug, stajao je na toj partiji, nego je sad odjednom iskočio kod vještakinje...'BAR JE NEŠTO SKONTALA' znači na jednoj patriji + 600 KM a na drugoj - 4900, sad odjednom banka ne vidi razlog prebacivanja nazad.
Nikome ne pada na pamet to poravnati jer kamate idu i dalje na kompletan iznos... Sve sam naravno saznala tek kad su mi zabranili raspolaganje autom i sve se opet dešavalo iza tužbe a prije moga saznanja i maila u kome sam obećala plaćati dug i to max moguće svakog mjeseca...

NAJTUŽNIJE JE U SVEMU DA VJEŠTAK TO PREBACIVANJE NOVCA S PARTIJE NA PARTIJU NE SHVATA KAO PROBLEM I PREMA MENI SE ODNOSE KAO JA BEZVEZE KOMPLIKUJEM U TOM SMISLU...' A BANKA RADILA SAMO SVOJ POSAO...i jesam li dužna... jesam... po kom osnovu nebitno i nebitno gdje su novac prebacivali' i to što mi očigledno prave štetu i to ZLONAMJERNO.

Čini mi se da moj advokat pored toga što konta da to nisu smjeli, ne zna ili ne vidi pametniji način da to riješi osim da de s njima naglaba i to više od godinu dana, a ja bih da se što prije više završi i da uzmu to auto ako su ga već blokirali... To je bio glavni cilj mog posta NA OVOM FORUMU kako to sada riješiti postoje li neki instrumenti, načini da se od banke zatraži izuzimanje auta ako ja već nemam pravo raspolaganja...??? Da napokon počnem umanjivati nastalu štetu koliko toliko...

Što se tiče agencije nije mi do sada palo na pamet i možda bi vrijedilo pokušati...

Hvala na savjetima i razumijevanju... :)
320 d

#52 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by 320 d »

Traži nadvještačenje...imaš pravo, Zakon o obligacionim odnosima i Zakona o izvršnom postupku u ruke i malo isčitaj...sretno u svakom slučaju i javi rješenje problema...pratim
ilkbahar

#53 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by ilkbahar »

Odgovor za pokretacicu teme, nije.moguce da je dug po.visa kartici dospio tek tako na naplatu u cijelosti, bez obzira na neredovnost primanja u toj banci. Sto possto sam sigurna da si "zaboravila" platiti koju ratu ili si konstantno kasnila.sa uplatama na visa karticu i treca mogucnost.je da se rata na visa kartici naplacivala.sa tekuceg ali.si "savjesno" dizala svoju platu sa tekuceg ne ostavljajuci dovoljno novca da se naplati.rata za visa.karticu svaki mjesec. U jednom momentu te igre kartica je dosla u c kategoriju i jedino u tom slucaju dug u cjelosti.dospjeva na naplatu (definisano u ugovoru koji si.potpisala prilikom otvaranja kartice".
Sasvim je izvjesno da je banka pokusavala stupiti sa tobom u kontakt ali se nisi javljala na telefon ili ti.postar nije.dostavio na vrijeme izvod ili obabijest.o.dugovanju. Olako si prihvatkla cinjenicu da ti.plata kasni.dva mjeseca a nisi se.obazirala na obaveze po visa kartici.koje.nisu placene. Banku ne interesuje Sto plata kasni obaveze se moraju placati u predvidjenom roku, ako to nije slucaj banka poduzima mjere za naplatu. Znaci banka je postupila kako.bi postupila u svakom slicnom slucaju. Obaveza kasni.odredjeni broj dana, blokada Pa.potom tek.ide.c kategorija i dospjelost ukupnog.duga, odprilike tri rate koje nisu placene.
U startu je tvoja greska, nisi htjela.da.trazis zamjenski kredit da ne bi placala dodatne kamate Pa kad si.shvatila.dokle.je doslo kuku lele.
who_ knows

#54 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

ilkbahar wrote:Odgovor za pokretacicu teme, nije.moguce da je dug po.visa kartici dospio tek tako na naplatu u cijelosti, bez obzira na neredovnost primanja u toj banci. Sto possto sam sigurna da si "zaboravila" platiti koju ratu ili si konstantno kasnila.sa uplatama na visa karticu i treca mogucnost.je da se rata na visa kartici naplacivala.sa tekuceg ali.si "savjesno" dizala svoju platu sa tekuceg ne ostavljajuci dovoljno novca da se naplati.rata za visa.karticu svaki mjesec. U jednom momentu te igre kartica je dosla u c kategoriju i jedino u tom slucaju dug u cjelosti.dospjeva na naplatu (definisano u ugovoru koji si.potpisala prilikom otvaranja kartice".
Sasvim je izvjesno da je banka pokusavala stupiti sa tobom u kontakt ali se nisi javljala na telefon ili ti.postar nije.dostavio na vrijeme izvod ili obabijest.o.dugovanju. Olako si prihvatkla cinjenicu da ti.plata kasni.dva mjeseca a nisi se.obazirala na obaveze po visa kartici.koje.nisu placene. Banku ne interesuje Sto plata kasni obaveze se moraju placati u predvidjenom roku, ako to nije slucaj banka poduzima mjere za naplatu. Znaci banka je postupila kako.bi postupila u svakom slicnom slucaju. Obaveza kasni.odredjeni broj dana, blokada Pa.potom tek.ide.c kategorija i dospjelost ukupnog.duga, odprilike tri rate koje nisu placene.
U startu je tvoja greska, nisi htjela.da.trazis zamjenski kredit da ne bi placala dodatne kamate Pa kad si.shvatila.dokle.je doslo kuku lele.

MENI JE TEBE ŽAO...

PRVO JER MISLIŠ DA SVE ZNAŠ A NE ZNAŠ NI BLIZU

DRUGO JER LJUDE UTJERUJEŠ U LAŽ IAKO NISI NIKAKO U PRILICI DA ZNAŠ JE LI ILI NIJE TAKO I TREĆE

USTVARI NEMA TREĆE ŽAO MI TE...

p.s.

Ako ne možeš pomoći nekome u nevolji, nemoj ni odmagati...
ilkbahar

#55 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by ilkbahar »

who_ knows wrote:
ilkbahar wrote:Odgovor za pokretacicu teme, nije.moguce da je dug po.visa kartici dospio tek tako na naplatu u cijelosti, bez obzira na neredovnost primanja u toj banci. Sto possto sam sigurna da si "zaboravila" platiti koju ratu ili si konstantno kasnila.sa uplatama na visa karticu i treca mogucnost.je da se rata na visa kartici naplacivala.sa tekuceg ali.si "savjesno" dizala svoju platu sa tekuceg ne ostavljajuci dovoljno novca da se naplati.rata za visa.karticu svaki mjesec. U jednom momentu te igre kartica je dosla u c kategoriju i jedino u tom slucaju dug u cjelosti.dospjeva na naplatu (definisano u ugovoru koji si.potpisala prilikom otvaranja kartice".

MENI JE TEBE ŽAO...

PRVO JER MISLIŠ DA SVE ZNAŠ A NE ZNAŠ NI BLIZU

DRUGO JER LJUDE UTJERUJEŠ U LAŽ IAKO NISI NIKAKO U PRILICI DA ZNAŠ JE LI ILI NIJE TAKO I TREĆE

USTVARI NEMA TREĆE ŽAO MI TE...

p.s.

Ako ne možeš pomoći nekome u nevolji, nemoj ni odmagati...

Imeni je tebe zao radim u banci pa.malo vise znam nego sto mislis. Osim gore navedenog ne postoji neka peta solucija, nisi vracala dug na vrijeme i banka je.postupila kao u skladu sa svojim ovlastima.zato odrasti konacno i prihvati odgovornost. Svi bi vi pare da uzmete od banke a niko nece da vraca na vrijeme!
who_ knows

#56 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

ZNAM DA SI BANKAR - samo isti mogu ovako bezočno lagati da bi drugoga utjerali u laž!!!

Mislim da bi svaka daljnja rasprava bila bespredmetna i besmislena...
who_ knows

#57 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

320 d wrote:Traži nadvještačenje...imaš pravo, Zakon o obligacionim odnosima i Zakona o izvršnom postupku u ruke i malo isčitaj...sretno u svakom slučaju i javi rješenje problema...pratim
Budem, hvala...

LP
ilkbahar

#58 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by ilkbahar »

who_ knows wrote:ZNAM DA SI BANKAR - samo isti mogu ovako bezočno lagati da bi drugoga utjerali u laž!!!

Istina boli, slijedeci put pamet u glavu.

Banke masno zaradjuju na kamatama,i vjeruj da se ne isplati njima varati i lagati za neke mizerne iznose kreditica kao sto je tvoj i izlagati se sudskim postupcima. Prihvati odgoovrnost i citaj ugovor prije nego sto ga potpises!
who_ knows

#59 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

ilkbahar wrote:
who_ knows wrote:ZNAM DA SI BANKAR - samo isti mogu ovako bezočno lagati da bi drugoga utjerali u laž!!!

Banke masno zaradjuju na kamatama,i vjeruj da se ne isplati njima varati i lagati za neke mizerne iznose kreditica kao sto je tvoj i izlagati se sudskim postupcima. Prihvati odgoovrnost i citaj ugovor prije nego sto ga potpises!

Zadnji put da ti se obraćam...

Pod uslovom da znaš čitati a ne samo namišljati i maštati predlažem ti da svaki moj post pročitaš ali zaista pročitaš...
Banke nema šta ne rade od falcifikovanja potpisa, ganjanja žiranata a ne glavnih dužnika iz ovih ili onih razloga, umjetnih podizanja kamata, pronevjera, muljanja kod marketinga kredita, muljanja kod marketinga štednji, presitnih slova u ugovorima,nejasnih stavki u ugovorima koje su ugl dobre po banku kad se razjasni itd,itd.itd...i ovo je samo ono što je u javnosti...

Ovo što se meni desilo od samog nastanka duga BEZ MOJE KRIVICE do sada je kao neki holivudski crnjački film...
Tebi koji/a držiš banku ili sve banke na pijedastalu i maštaš o tome da jedino i samo može biti moja(klijentova) krivica nikako bankina... želim u životu da silno zažališ na ovome svemu što si sada izrekao/la... ISKRENO TI ŽELIM da ti se desi slično ili isto i da ti se neko nasere po glavi kao ti sada meni...
ilkbahar

#60 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by ilkbahar »

Pokretacice teme nemas potrebe da.mi uopste odgovaras ne trazim to od tebe. Moje objasnjenje je upuceno ostatku posjetilaca teme kako bi uvidjeli da banka ne.moze tek.tako.iz cista.mira kao.sto kazes.nekoga teretiti za dug. Ne isplati.im se, vise.vole.redovne platise. Kada klijent.kasni.sa.uplatama to.je trosak i za banku i stvara probleme. Ljudi olako shvataju svoje.obaveze prema banci.na.koje.su.svojevoljno pristali. Niko.te.nije.tjerao da.posudjujes pare.od.banke.sama si.to htjela. Banka zna.kako.se zastiti i izbjeci.rizik da joj pare ne budu vracene. Znaci ljudi.pamet u glavu.ne zaduzujte.se.preko.svojih mogucnosti, iskren savjet.
Vecina klijenata.kada.dodje.u.problem reaguje.identicno kao.pokretacica.teme, identicno, a ne shvataju da su sami.krivi, pa joss je olako.shvatila.i.tuzbu.pa.nije.poslala na vrijeme odgovor. Svima ista prica,! Za svaki potez koji banka.uradi.ona ima pokrice, da li je to."ljudski"ili ne to.je drugi.par.cipela, ali.se banka zakonski.ogradila. Greske se desavaju naravno zbog.propusta ljudskog faktora, ali spor.protiv banke.rijetki.dobiju. Zato iskren.savjet nemojte.pokusavati.nadmudriti banku, bolje.je.nemojte bez prijeke.nuzde uzimati novac od njih.
greatful_and_dead

#61 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by greatful_and_dead »

who_ knows wrote:
ilkbahar wrote:

Zadnji put da ti se obraćam...

Pod uslovom da znaš čitati a ne samo namišljati i maštati predlažem ti da svaki moj post pročitaš ali zaista pročitaš...
Banke nema šta ne rade od falcifikovanja potpisa, ganjanja žiranata a ne glavnih dužnika iz ovih ili onih razloga, umjetnih podizanja kamata, pronevjera, muljanja kod marketinga kredita, muljanja kod marketinga štednji, presitnih slova u ugovorima,nejasnih stavki u ugovorima koje su ugl dobre po banku kad se razjasni itd,itd.itd...i ovo je samo ono što je u javnosti...

Ovo što se meni desilo od samog nastanka duga BEZ MOJE KRIVICE do sada je kao neki holivudski crnjački film...
Tebi koji/a držiš banku ili sve banke na pijedastalu i maštaš o tome da jedino i samo može biti moja(klijentova) krivica nikako bankina... želim u životu da silno zažališ na ovome svemu što si sada izrekao/la... ISKRENO TI ŽELIM da ti se desi slično ili isto i da ti se neko nasere po glavi kao ti sada meni...
Jebote otvorila si temu, postavila pitanje i napadas svakog ko ti kaze nesto sto ti ne odgovara i sto ne zelis da cujes. Jos nesto kunes i proklinjes i imas ruzne zelje. Bezveze ponasanje fakat.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#62 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by Zviz »

Mah pusti je. Trosila bez pokrica, onda vracala a onda nije ni to mogla vise pa je vracala koliko moze i ne razumije da institucija nije imala razuma za to i sad joj krivo, i osjeca se da to samo njoj tako ucinjeno tj. nepravda. I mozda na tu svu nevolju osta bez posla, zalostno ali sta je tu je, jer bi sigurno vracala. Ne kazem da nebi se mozda neko i od nas tako osjeco, malo, ali treba biti realan, sta treba ocekivati - da ce banka halaliti individualcu? Takva bi banka propala za manje od pet dana. E sad to sto je banka nkjizila dugove i prebacivala po vlastitoj zelji. Na kraju krajeva kad drzis novac u bilo kojoj banki on jest tvoji ali i od dana na toj knjizici je njihov kapital da spekuliraju i rade s njim. Ako propanu kao npr. Ljubljanska Banka krajem '91 - eto sta se moze desiti sa stednjom. Svaki dan ce im vratiti, eto samo sto nisu.
ilkbahar

#63 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by ilkbahar »

Zviz wrote:Mah pusti je. Trosila bez pokrica, onda vracala a onda nije ni to mogla vise pa je vracala koliko moze i ne razumije da institucija nije imala razuma za to i sad joj krivo, i osjeca se da to samo njoj tako ucinjeno tj. nepravda. I mozda na tu svu nevolju osta bez posla, zalostno ali sta je tu je, jer bi sigurno vracala. Ne kazem da nebi se mozda neko i od nas tako osjeco, malo, ali treba biti realan, sta treba ocekivati - da ce banka halaliti individualcu? Takva bi banka propala za manje od pet dana. E sad to sto je banka nkjizila dugove i prebacivala po vlastitoj zelji. Na kraju krajeva kad drzis novac u bilo kojoj banki on jest tvoji ali i od dana na toj knjizici je njihov kapital da spekuliraju i rade s njim. Ako propanu kao npr. Ljubljanska Banka krajem '91 - eto sta se moze desiti sa stednjom. Svaki dan ce im vratiti, eto samo sto nisu.
Slazem se u potpunosti, banke niti cekaju niti oprastaju a pokrice imaju u ugovorima koje klijenti potpisu bez citanja uglavnom. Al najgore od svega je to sto banka pokusava da sprijeci ovakve sitacije i da duznike "vrati" u redovan tok otplate, jer se banci fakat ne isplati ganjat radi par hiljada po sudu i oduzimat pa prodavat stare trabakule od auta, te mogucnosti bi trebale imati vise preventivnu ulogu. Al dzaba kad neki misle kako cemo lako cemo...zao mi je ljudi koji ostanu bez posla ili se razbole ima takvih situacija al opet takvi gledaju nekako da se iscupaju iz dugova. Najgori su pametnjakovici koji misle da ce zajebat banku pa se na kraju uvale u jos veca govna, a takvih je danas sve vise.
ilkbahar

#64 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by ilkbahar »

JThomas wrote:članom 312. stav 1. ZOO je izričito dozvoljeno da dužnik može označiti koju obavezu od više dospjelih ispunjava. i to nije priča uopšte za vještaka, nego čista primjena prava za sudiju.
Jedna mala digresija
U bankama su svi proizvodi povezani, znaci kada kreditna kartica dospije u losu kategoriju ona povlaci i kredit za sobom, E kategorija klijenata povlaci i nemogucnost da u drugoj banci dobijes kredit. Znaci njoj je u ovom slucaju zbog kartice dospio i kredit, a naplata kredita je prioritet.
ilkbahar

#65 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by ilkbahar »

nikimostar wrote:
who_ knows wrote:
nikimostar wrote:a sta se desava kada imas kredit i ne vracas taj kredit jer nemas posla,banka nece da se dogovori,i tako sada to sve stoji,vjerovatno ide na tuzbu,i tuze oni,a ta osoba i dalje ne radi,sta ce se desavati,kakva je procedura
Osim plate mogu ti zaplijeniti pokretnu imovinu od auta do stvari po kuci ili se upisati i u zk mada mislim da treba neki veci iznos biti, ako naravno posjedujes neku nekretninu...
ta osoba nema nista,nema auto,nema pokretne imovine,zivi kao podstanar i jos uvijek nije u radnom odnosu,zato me zanima sta sud cini u takvom slucaju
Cim se zaposli ili nesto stekne oduzece mu i naplatiti se ako ne dodje do zastare u medjuvremenu.
who_ knows

#66 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

Jebote otvorila si temu, postavila pitanje i napadas svakog ko ti kaze nesto sto ti ne odgovara i sto ne zelis da cujes. Jos nesto kunes i proklinjes i imas ruzne zelje. Bezveze ponasanje fakat.
Zaista ne znam kako bi se ti ponašao da 100 % isprićaš istinu i kako ti se nešto dogodilo i onda te neko utjeruje u laž... Ono nije bilo mišljenje nego utjerivanje u laž, ja sam morala kasniti ja sma morala ovo ja sma morala ono da bi banka uradila to..ŠTO NIJE ISTINA!!! Šta drugo nego mu poželjeti sličnu situaciju da osjeti svoju medicinu i pamet na vl koži, nikakva kletva samo pravda za zlobne pametnjakoviće. Ja da sam kriva i da sma bila neodgovorna sigurno se ne bi smarala po forumu sa siframa i polunormalnim i nepismenim bankarima...
ilkbahar

#67 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by ilkbahar »

who_ knows wrote:
Zaista ne znam kako bi se ti ponašao da 100 % isprićaš istinu i kako ti se nešto dogodilo i onda te neko utjeruje u laž... Ono nije bilo mišljenje nego utjerivanje u laž, ja sam morala kasniti ja sma morala ovo ja sma morala ono da bi banka uradila to..ŠTO NIJE ISTINA!!! Šta drugo nego mu poželjeti sličnu situaciju da osjeti svoju medicinu i pamet na vl koži, nikakva kletva samo pravda za zlobne pametnjakoviće. Ja da sam kriva i da sma bila neodgovorna sigurno se ne bi smarala po forumu sa siframa i polunormalnim i nepismenim bankarima...
Draga, iz tvojih postova se jasno vidi koji ti kvocijent inteligencije, ali i isto tako da pokušavaš nadmudriti banku ( sljedeći put ćeš prebaciti auto na nekog drugog?! SLJEDEĆI PUT?!)

Dalje sama si rekla da ti plata kasnila dva mjesedca, to znaci da si kasnila sa svojim obavezama dva mjeseca, nije tvoja krivica sto kasni plata, ali ponavljam, banku to ne interesuje, ti si duznik i moras placat a plata kasnila ne kasnila. Iako platu nisi primila dva mjeseca morala si nastojati da obaveze prema banci ispunis.
Druga stvar, je ti ne želim zlo, ne poznajem te, samo ti pokusavam predociti kako stvari funkcionisu sa bankama. Ne kazem da je humano, nisam pristalica takvog poslovanja, ali izvini ti si sama sebe u govna uvalila i sada ti svi krivi.
who_ knows

#68 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

Iako se trudim ne raspravljati sa ljudima bez mozga a očigledo i života...

Piše jedno 10 puta da sam obaveze prema BANCI IZMIRIVALA BEZ OBZIRA NA MOJA PRIMANJA!!!

Draga i od mene za tebe jedan savjet, obrazuj se, nauči se čitati i pisati i slušati šta i dr. ljudi imaju da kažu, prije nego doneseš konačan sud.

Kritičko razmišljanje i uzimanje u obzir svih aspekata jedne priče je odraz prvenstveno intelekta ali i obrazovanja.

Očigledno je da ne posjeduješ nijedno, ali barem na ovom dr. možeš poraditi.

Banke zapošljavaju samo i ugl. ljude bez ovog prvog a kako vidim i bez ovog drugog.
CaneBos

#69 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by CaneBos »

Zviz wrote:
Prije dvije godine tužena sam od banke za dug cc 5000 KM, do duga je došlo jer su mi samoincijativno misleći da sma presla sa platom na drugu banku ukinuli visa karticu za odgođeno plaćanje gdje mi je u jednom danu kompletan dug po kartici legao na tekući račun, znaci iako sam to trebala otplacivati 24 mjeseca trazili su mi odmah naplatu. Ja naravno nisma mogla odmah izmiriti, oni su cekali godinu dana i tužili me po osnovu prekoračenja limita...u medjuvremnu sam ja i vratila skoro 2000 KM od ukupnog duga.

Ovo je sasvim normalno postupanje banke u bilo kojoj drzavi na ovom Svijetu pa tako i u BiH. Prekoracenje limita kartice, ako ista nije povezana direktno sa tekucim racunom, mada i da jeste isto se moze uciniti, onda banka moze, zato sto to nije dogovoreno, da taj minus zbog bojazni da necete placati pretvori u kredit koji ce se odbijati preko vaseg tekuceg racuna.

Kartica nije tekuci racun! Vec platno sredstvo!

Moze se desiti, rijetkost je, da to budu dva kredita, ako slucajno imate neki drugi kredit, ali obicno se to sve sljepi u jedan novi kredit. Oni vas nisu uopste duzni bili kontaktirati poslje zahtjeva za otplatu prekoracenja limita, jer taj minus na kartica je vas problem a ne problem banke. Oni imaju pravo da utjecu na to prema pravilniku koji ste potpisali, da vam uzmu karticu odnosno poniste itd. Banka je od vas trazili da nadomirite prekoracenje limita u kratkom roku inace oni pretvaraju prekoracenje limita u kredit. Za tako nesto im ne trebe odborenje suda ili bilo koga. :wink:
Sve ste vi to fino potpisali kad su vam dali, tekuci racun a tako isto i za karticu, a to sto vi niste sve procitali je druga prica. Ne znam sta ste ocekivali, da vam progledaju kroz prste? Banka je instiucija u kojoj se gleda 1 fening jednako kao i 1.000KM.
Ukoliko je gospodja uredno izmirivala mjesecni iznos rate za Visa karticu, bez obzira sto joj plata nije legla na taj tekuci racun u roku 2-3 mjeseca, banka nije imala pravo da prebacuje kompletan iznos duga u trenutno zaduzenje! Mislim da je to kljucna stvar ovde koja se propusta!
Dakle, ukoliko u tih par mjeseci ona nije izmirivala potrazivanje po VISA kartici, onda je banka shodno clanu Ugovora o koristenju kreditne kartice da taj dug prebaci u trenutno potrazivanje kako je i napravila.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#70 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by Zviz »

CaneBos wrote:
Ukoliko je gospodja uredno izmirivala mjesecni iznos rate za Visa karticu, bez obzira sto joj plata nije legla na taj tekuci racun u roku 2-3 mjeseca, banka nije imala pravo da prebacuje kompletan iznos duga u trenutno zaduzenje! Mislim da je to kljucna stvar ovde koja se propusta!
Dakle, ukoliko u tih par mjeseci ona nije izmirivala potrazivanje po VISA kartici, onda je banka shodno clanu Ugovora o koristenju kreditne kartice da taj dug prebaci u trenutno potrazivanje kako je i napravila.

Ukoliko je gospodja placa taj dug iz izvora koji je dolazio na racun tj. plate, a to je banka mogla vidjeti i ukoliko je taj izvor nesto onda je banka imala milion i jedan razlog da postupi kako je, a isto tako i ono - vracala sam koliko sam mogla... tog nema ili vracas noliko koliko je dogovoreno znaci zalogaji, vec to mi zvuci ko nakva pijaca, e banka nije pijaca, jbga. Sto neko napisa kad je trositi tudji novac je woow svi su za, a kad je vracati svak se krije ko zmija noge.
who_ knows

#71 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

Zviz wrote:
CaneBos wrote:

Ukoliko je gospodja placa taj dug iz izvora koji je dolazio na racun tj. plate, a to je banka mogla vidjeti i ukoliko je taj izvor nesto onda je banka imala milion i jedan razlog da postupi kako je, a isto tako i ono - vracala sam koliko sam mogla... tog nema ili vracas noliko koliko je dogovoreno znaci zalogaji, vec to mi zvuci ko nakva pijaca, e banka nije pijaca, jbga. Sto neko napisa kad je trositi tudji novac je woow svi su za, a kad je vracati svak se krije ko zmija noge.

Ne bi bilo zgoreg da i ti naučiš čitati i razumijevati napisano...

Napisano je 10 PUTA da sam vraćala koliko sam mogla ALI NAKON ŠTO SU MI SVE SVALILI NA TEKUĆI RAČUN- NAKON...
Prije tog događaja sam se max trudila da izmirim sve obaveze prema banci i vratim ukazano povjerenje jer je sve bilo bez žiranata, medjutim iz straha ili čega već ili što im se može sve mi se ovo izdešavalo...
Moje krivice nije bilo ni 1 % osim ako se krivicom smatra to što mi je plata kasnila,,,
Logikom da banka može da zbog istoga napravi sve ovo što je napravila i to razumijem... ali je li pošteno, je li moralno je li ljudski, poslovno, profesionalno išta od navedenog...???

Ne razumijem vas iskreno koji kao da se naslađujete na tuđoj nesreći i koji iz sve snage hoćete pa hoćete da ja budem kriva...ako ste u toj struci i to shvatam donekle ali barem malo ljudskosti pobogu, čemu ta zloba...?!?

I DAJTE LJUDI ČITAJTE FINO SAM SVE RAZJASNILA...
Post Reply