Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
MyTao

#51 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
MyTao wrote:
zeina wrote:Tema se odnosi na ljude koji pripadaju nekoj religii, sto se i po naslovu moze zakljuciti, a opet najvise odgovora od ateista :-) Kakva je to tolika potreba da visite na ovom podforumu a pogotovo na ovakvim temama ako niste religiozni...tu ste da ubjedjujete nas vjernike ili sami sebe :D
Pa vjera vs ateizam nije kao pepsi vs coca cola... gdje izaberes ono sto ti se vise dopada i srecno zivis do kraja zivota. Sve sto se tice vjere tice se i mene... ja sam napustio islam i postao ateista, sto znaci da muslimani me legalno mogu ubiti (pogotovo sto sada jos i pisem protiv islama). U Saudijskoj Arabiji je to cak i zakon... tako da sve sto se tice vjere tice se i mene... da vjere ne uce ono sto uce onda to nebi bio problem. Nisam na forumu o Budizmu jer ta vjera ne kaze da ja trebam umrijeti kao sto to islam kaze... Nadam se da ti je jasno.
A to što budisti pobiše sve muslimane oko sebe, to nikom ništa, jelde? Baš si objektivan, ko dnevni avaz.
Nego, budi pošten, pa se prestani lažno predstavljati kao bivši musliman i provocirat narod.
Cuj nikom nista... i Budizam je reigija, i oni nisu puno bolji od drugih... samo sto ja licno nemam nista sa njima, a sa islamom imam.

A nemam razlog da lazem... rodjen u Srebrenici 88, pola familije sam izgubio jer sam bio musliman i jer su mi to roditelji bili... zasto bi lagao??

A vidis ti si ljut sad... da me sretnes negdje u SA vjerovatno da bi me kamenovao jer "provociram"... kod vas je imati otvoren um provociranje... samo suti i radi kako ti se kaze...
harač

#52 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by harač »

ko o čemu, muslimani o toleranciji, miru i uvažavanju :D
ABH017

#53 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by ABH017 »

Eh vas dvojica baš imate nekom nešto pričat o toleranciji. Sad kad si mi rekao godište, sve mi je jasno. Mlad si. Imaš vremena da shvatiš.
I ni u kom slučaju nisam ljut.
A na osnovu tvog posta prije bih rekao da bi ti nekog ubio, a ne ja. Ja sam vam samo odgovorio.
A inače se i u životu trudim da spustim loptu. To što sad prolaziš ja sam davno prošao. :wink:
zeina

#54 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by zeina »

harač wrote:ko o čemu, muslimani o toleranciji, miru i uvažavanju :D
ko o cemu, svi nemuslimani o muslimanima :D
animals

#55 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by animals »

Da li je do muslimana, ili nemuslimana. :mrgreen:
Rampage

#56 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Rampage »

MyTao wrote: Cuj nikom nista... i Budizam je reigija, i oni nisu puno bolji od drugih... samo sto ja licno nemam nista sa njima, a sa islamom imam.

A nemam razlog da lazem... rodjen u Srebrenici 88, pola familije sam izgubio jer sam bio musliman i jer su mi to roditelji bili... zasto bi lagao??

A vidis ti si ljut sad... da me sretnes negdje u SA vjerovatno da bi me kamenovao jer "provociram"... kod vas je imati otvoren um provociranje... samo suti i radi kako ti se kaze...
Veliš neko bi te kamenovao:)? Neće tebi, momčino, običan vjernik ništa, slobodno se ti opusti što se toga tiče:) Štaviše, da samo znaš kako (i) vjernici mogu biti ugodno društvo:)
zeina wrote:
harač wrote:ko o čemu, muslimani o toleranciji, miru i uvažavanju :D
ko o cemu, svi nemuslimani o muslimanima :D
:thumbup:
Hakiz

#57 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Hakiz »

Kako ne bi bio bolji. Evo, na primjer, u RSA uhapsiše glumca jer su ga u tržnom centru okružile žene. Jedan od zvaničnih razloga hapšenja je bio i kontakt sa ženama.

I treba. Šta on ima na javnom mjestu primjenjivati protivprirodni blud, to jeste kontaktirati sa ženama. Samo sa muškima, moliću lijepo.

Dakle, samo jedna relgija, sprečavanje nemorala koji se ogleda u tome da muški kontaktiraju sa ženskinjama. Trebalo bi to sve odvojiti da muškinje i ženskinje jedni druge nikada i ne vide, a kamoli dodirnu, i svijet bi tada bio mnogo bolji.
ABH017

#58 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by ABH017 »

Hakiz wrote:Kako ne bi bio bolji. Evo, na primjer, u RSA uhapsiše glumca jer su ga u tržnom centru okružile žene. Jedan od zvaničnih razloga hapšenja je bio i kontakt sa ženama.

I treba. Šta on ima na javnom mjestu primjenjivati protivprirodni blud, to jeste kontaktirati sa ženama. Samo sa muškima, moliću lijepo.

Dakle, samo jedna relgija, sprečavanje nemorala koji se ogleda u tome da muški kontaktiraju sa ženskinjama. Trebalo bi to sve odvojiti da muškinje i ženskinje jedni druge nikada i ne vide, a kamoli dodirnu, i svijet bi tada bio mnogo bolji.
Ne kontam. Šta je RSA?
MyTao

#59 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
Hakiz wrote:Kako ne bi bio bolji. Evo, na primjer, u RSA uhapsiše glumca jer su ga u tržnom centru okružile žene. Jedan od zvaničnih razloga hapšenja je bio i kontakt sa ženama.

Ne kontam. Šta je RSA?
A sve ti drugo jasno? :lol:
ABH017

#60 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by ABH017 »

MyTao wrote: Pa pravi musliman i me kamenovao, jer mu je to duznost... ovi novokomponovani muslimani po Bosni mozda i nebi... mada ni njima ne vjerujem.
Ja da sam na tvom mjestu zabrinuo bi se. Ali ne za fizičko zdravlje. Satira zna bit zanimljiva, ali pretjerana konzumacija iste može dovesti do trajnog oštećenja vitalnih organa.
ABH017

#61 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by ABH017 »

MyTao wrote: A sve ti drugo jasno? :lol:
To što je tebi uzoriti predstavnik Islama Ahmed Bosnić i Zakir Naik, ja mogu shvatiti. Nisi dalje dogurao. Šta da se radi. Niko nije savršen.
To što KSA smatraš eklatantom Islama, je samo tvoja stvar. Znam neke bradonje, koje imaju isto mišljenje.
Ono što je tvoj problem je usko gledanje i shvatanje onoga što te okružuje. Kao i ismijavanje onoga što ne poznaješ i ne možeš da shvatiš.
MyTao

#62 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
To što je tebi uzoriti predstavnik Islama Ahmed Bosnić i Zakir Naik, ja mogu shvatiti. Nisi dalje dogurao. Šta da se radi. Niko nije savršen.
To što KSA smatraš eklatantom Islama, je samo tvoja stvar. Znam neke bradonje, koje imaju isto mišljenje.
Ono što je tvoj problem je usko gledanje i shvatanje onoga što te okružuje. Kao i ismijavanje onoga što ne poznaješ i ne možeš da shvatiš.
Znaci pravi i istinski islam je nastao negdje u bosanskim piramidama... i samo ti i jos nekoliko hozda znate bolje od arapa??

Taj Zakir Naik je priznat u cijelom svijetu, cak i ovdje na forumu kao neko ko jako dobro poznaje islam... sta sad ti jedini znas pravi istinski islam??? KAKO??
Mohamad Sissoko

#63 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Mohamad Sissoko »

Rampage wrote:
dustaban wrote:Ovdje se samo mogu ponoviti...
(a i vrijeme je, nisam dugo)
:mrgreen:
Image
Ti, ako sam dobro shvatio, ponosan na ovaj svoj "biser" i još ga "zaštitio" :roll: Ono, kao napisao nešto pametno, nešto što bi trebalo zapamtiti :-?

:lol:

Ma ne, on je ponosan na ovo malo rime. :lol:
RNG_25

#64 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by RNG_25 »

zijancer wrote:da se okolnosti ne mijenjaju, jos bi postojali dinosaurusi
i sve bi se moglo nabubati napamet
Da, ono što ovdje većina ne shvata je da religije, pardon vjere, nikada nisu ni mogle, niti trebale, biti samo "jedna za sve". Uključujući, čak, i Islam. (Zapravo, ovo "čak" je suvišno, jer je posve to očito i logično kako Islam nije za svakoga, niti može biti za svakoga.)

A o logičkoj pogrešci kojoj mnogi pribjegavaju kako postojanje više religija nekako poništava validnost svake od njih bi se također moglo šta reći...
harač

#65 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by harač »

postojanje na hiljade religija i bogova je sociološki lako objašnjiv fenomen. upravo bi suprotno bilo problem za objašnjenje
RNG_25

#66 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by RNG_25 »

Postojanje na hiljade religija i bogova je svakako lako objašnjiv fenomen, i bez poziva na neku određenu nauku, već čisto logički gledajući. I ne, nema veze sa navodnim izmišljanjem tih bogova/religija od strane ljudi samo, premda je tih stvari uvijek bilo.
ABH017

#67 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by ABH017 »

MyTao wrote:
ABH017 wrote:
Znaci pravi i istinski islam je nastao negdje u bosanskim piramidama... i samo ti i jos nekoliko hozda znate bolje od arapa??

Taj Zakir Naik je priznat u cijelom svijetu, cak i ovdje na forumu kao neko ko jako dobro poznaje islam... sta sad ti jedini znas pravi istinski islam??? KAKO??
Upravo tako sam i napisao. Hoćeš reći da Arapi znaju šta je Islam, a Bosanci ne, jer ne znaju čitati Kur'an. Niti bilo ko drugi osim Arapa. Ti hoćeš reći da ja ne mogu poznavati Islam, niti čitati Kur'an? Nema potrebe, hoćeš reći? To će za mene učiniti Zakir ili Bakir ili nebitno ko?
Ako je to tvoje poimanje učenja, okani se pametovanja po forumima. Ako si pametan samo onoliko koliko si pročitao, nema potrebe da pišeš, samo citiraj ili postaj web stranicu sa koje crpiš znanje. Ili pustiš video koji se odnosi na tu temu.
Kur'an je izvor Islama, a musliman ne smije uzimati posrednika do Boga. Pogotovo ne, ako taj neko zagovara nešto što se kosi sa Kur'anom.

A ovo sa piramidama si izveo maestralno. :-)
Ako pričaš o vjeri u "velikog" Zakira, onda napuštam diskusiju, jer mi je ta vjera totalna nepoznanica i (moram ti priznat, neuk sam) nisam pogledao još niti jedan video isječak od pomenutog. Ja se bavim izučavanjem nekih drugih mislilaca, dijametralno suprotnih.
šarf

#68 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by šarf »

Rampage prijatelju pitanje je bilo jednostavno,da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji,kakav god bio tvoj odgovor možeš i pojasniti.
Postavit ću tebi jedno osobno pitanje,da imaš moć da promijeniš stvari da li bi svijet bio bolji?
Rampage

#69 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Rampage »

ABH017 wrote:
Rampage wrote:
harač wrote:
ko vas ne zna skupo bi vas platio :D
Koga "vas":)? Ko sam to ja:)?
Ovo trolanje prelazi sve granice lijepog odgoja i kulture. Očigledno mladi momci, nabrijani, željni dokazivanja, pametovanja preko anonimnog nicka.
Selam tebi, pusti... mladost ludost:)

Odošmo u off s njima, a, kao što @šarf kaže, otvorio je temu s potpuno drugom namjerom:)
šarf wrote:Rampage prijatelju pitanje je bilo jednostavno,da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji,kakav god bio tvoj odgovor možeš i pojasniti.
Postavit ću tebi jedno osobno pitanje,da imaš moć da promijeniš stvari da li bi svijet bio bolji?
Pitanje jeste jednostavno, ali moraš priznati da se ne može naći jednostavan, "crno ili bijelo" odgovor. Od mene, kao nekoga ko vjeruje u Boga, možeš dobiti samo subjektivan odgovor, zar ne, ako baš tražiš konkretan odgovor:)

Međutim, ja kao čovjek volim i poštujem različitosti zato što one kao alat komparacije itekako mogu poslužiti čovjeku da na objektivan način, posmatrajući druge, shvati sebe i svoje postupke u životu. To nam opet pruža mogućnost da otkrijemo naše greške, da ih minimiziramo ili u potpunosti otklonimo te da na taj način budemo bolji...

Što se tiče ovog osobnog pitanja, citirat ću Spidermana:) - " Velika moć nosi veliku odgovornost", tako da nisam siguran da li bih bio spreman da se uhvatim u koštac s tom misijom:)

Ipak, uvijek sam spreman da u svom mikrookruženju dam svoj maksimum da bi ljudima (do kojih mi je stalo) bilo bolje:)
Rampage

#70 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Rampage »

Rekoh ti da si se pojavio na ovoj temi s predefinisanim mišljenjem o islamu kao vjeri koja je najveće zlo, tako da nemamo više o čemu pričati:)

Živ ti meni i zdrav bio :thumbup:
šarf

#71 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by šarf »

ipak mislim da je odgovor vrlo jednostavan.
Ako pogledaš što se dešava u tvojoj religiji,ko su i kakvi su ljudi koji vode u tvojoj religiji,tvoji suvjernici kakvi su takvi su,
sa svima njima da tvoja religija nekim čudom ostane sama na Zemlji da li bi svijet bio bolji?
MyTao

#72 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by MyTao »

Rampage wrote:Rekoh ti da si se pojavio na ovoj temi s predefinisanim mišljenjem o islamu kao vjeri koja je najveće zlo, tako da nemamo više o čemu pričati:)

Religije su zlo, ne samo islam... ja sam na pocetku rekao zasto. Kada vjerujes da je ovaj svijet prolazan (nebitan) onda je to zlo (lose za ovaj svijet). Ja sam prosao i vjeronauke i mejtefe, i znam dosta o islamu, tako da mi je cudno da ne znas za kaznu u slucaju napustanja islama. Imas primjera i danas koliko hoces ( Saudijska Arabija je ateizam proglasila kao teror :-) ).

Jedini argument koji vi imate na to je da to nije "istinski" islam i da arapi oko Mekke i Medine ne znaju sta je to pravi islam.
šarf

#73 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by šarf »

MyTao,možemo li ti i ja popričat kao zreli ljudi?
Rampage

#74 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Rampage »

MyTao wrote:
Rampage wrote:Rekoh ti da si se pojavio na ovoj temi s predefinisanim mišljenjem o islamu kao vjeri koja je najveće zlo, tako da nemamo više o čemu pričati:)

Religije su zlo, ne samo islam... ja sam na pocetku rekao zasto. Kada vjerujes da je ovaj svijet prolazan (nebitan) onda je to zlo (lose za ovaj svijet). Ja sam prosao i vjeronauke i mejtefe, i znam dosta o islamu, tako da mi je cudno da ne znas za kaznu u slucaju napustanja islama. Imas primjera i danas koliko hoces ( Saudijska Arabija je ateizam proglasila kao teror :-) ).

Jedini argument koji vi imate na to je da to nije "istinski" islam i da arapi oko Mekke i Medine ne znaju sta je to pravi islam.
Pa jesam li ti već tipkao o mom viđenju kamenovanja:)?

Ja sam tebi lijepo "nacrtao" o mojoj vjeri, a ti meni tipkaš tamo o nekim Eskimima, Saudijcima, Minionima, petim desetim:)

Što se tiče tvog viđenja islama, zaboravio si napisati ono najvažnije - odakle u tebi tolika mržnja prema islamu? Al' iskreno, bez šuplje "ja bio musliman i više nisam musliman, a imam dvaes' i kusur godina":)
MyTao

#75 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by MyTao »

šarf wrote:MyTao,možemo li ti i ja popričat kao zreli ljudi?
Ja nemam religije, tako da ti ne mogu odgovoriti... izvinjavam se sto zatrpavam temu prepiranjem (mada i to spada u ovu raspravu,jer vjerujem da trazis diskusiju a ne samo yes/no odgovor).
Post Reply