Svijet bez religija
-
Edouard
#51 Re: Svijet bez religija
malo ponavljanja za Dustabana:
…….“Teizam, naime, bez određenog religijskog izraza ne da nema mnogo, pa ni malo, nego uopće nema praktičkog smisla, jer vjerovati da Bog postoji, da postoji transcendentno biće koje je stvorilo svijet, a ne znati ništa o njemu, o njegovim nakanama i njegovoj volji, o tome što ono od čovjeka očekuje, za osobno je djelovanje potpuno bezvrijedno.
Vjerovanje u Božju opstojnost, bez određenog religijskog izraza, po praktičkim konzekvencijama jednako je ateizmu.
Stoga, tek u konkretnom religijskom uobličenju navodne Božje objave, postojanje Boga dobiva svoj praktički smisao, jer od još neodređenog odnosa prema transcendentnom biću prerasta u sasvim određeni odnos prema svijetu.“
Milan Polić, prof., deklarirani ateist
…….“Teizam, naime, bez određenog religijskog izraza ne da nema mnogo, pa ni malo, nego uopće nema praktičkog smisla, jer vjerovati da Bog postoji, da postoji transcendentno biće koje je stvorilo svijet, a ne znati ništa o njemu, o njegovim nakanama i njegovoj volji, o tome što ono od čovjeka očekuje, za osobno je djelovanje potpuno bezvrijedno.
Vjerovanje u Božju opstojnost, bez određenog religijskog izraza, po praktičkim konzekvencijama jednako je ateizmu.
Stoga, tek u konkretnom religijskom uobličenju navodne Božje objave, postojanje Boga dobiva svoj praktički smisao, jer od još neodređenog odnosa prema transcendentnom biću prerasta u sasvim određeni odnos prema svijetu.“
Milan Polić, prof., deklarirani ateist
- HadiRa
#52 Re: Svijet bez religija
kod bozijeg Bica samo je jedna religija ispravna.
sve ostale su izmislili ljudi, da bi se podijelili, tj. da bi vodje i prvaci imali svoje sljedbenike koji ce ih uzdizati na pijadestal
treba samo svako od ljudi zadaviti svoj ego i to bi bio Raj na zemlji ..

sve ostale su izmislili ljudi, da bi se podijelili, tj. da bi vodje i prvaci imali svoje sljedbenike koji ce ih uzdizati na pijadestal
treba samo svako od ljudi zadaviti svoj ego i to bi bio Raj na zemlji ..
- fatamorgana
#53 Re: Svijet bez religija
Ego, nego! 
- HadiRa
#54 Re: Svijet bez religija
fatamorgana wrote:Ego, nego!
da, evo vidis da je vec negacija naprijed n- ego
- fatamorgana
#55 Re: Svijet bez religija
A opet, žao mi ga eGA!HadiRa wrote:fatamorgana wrote:Ego, nego!![]()
da, evo vidis da je vec negacija naprijed n- ego
- fatamorgana
#56 Re: Svijet bez religija
Mislim njEGA!
- HadiRa
#57 Re: Svijet bez religija
fatamorgana wrote:Mislim njEGA!
haha, sto da njEga zalis kada ni on ne zali tebe
- ABH017
#58 Re: Svijet bez religija
Zašto bi se genijalac, koji napiše kapitalno djelo, odrekao svoje intelektualne imovine i svoje genijalnosti, pripisujući zasluge imaginarnom "Djeda Mrazu", kako ga pojedini forumaši nevjernici vole nazivati?dustaban wrote:Ovo ti je veoma zayebano pitanje!Dozer wrote:Religije su, u kontekstu nase ljudske istorije, relativno mlada pojava. Ove danasnje "glavne" su mladje od 5000 godina, dok ih je prije toga, ali i u poredo s ovima, postojalo jos par hiljada, ali i na stotine bogova i bozanstava.
Samim tim se namece logicno pitanje - zasto su se uopste pojavile tek tada, a ne puno ranije?
Ili, preformulisano, zasto je bog "odlucio" poslanike poslati tek tada, a ne ranije?
![]()
Ali odgovor je veoma jednostavan. A da bi smo ga shvatili moramo priznati cinjenicu da je ljudski intelekt davno dostigao svoje vrhunce, samo je ljudska zabluda koju ponavlja svaka nova generacija - da je svaka nova generacija pametnija od prethodne!
To je epska zabluda. To sto mi nosamo smartphone i mislimo da smo pametniji od Sokrata, to je nas problem. Sokrat je veceri provodio uz vatru i caskanje sa jaranima mudracima i ko god bi se od nas sad obreo u njihovom drustvu ispo bi tokmak, samo taki!
![]()
Dakle prije dvije hiljade godina zemljom su hodali najveci genijalci. Njihova glavna djelatnost je bila bavljenje SUSTINSKIM PITANJIMA, nisu ti oni dangubili kao mi. I naravno takvi mudraci su bili u stanju napisati nesto sto nama, danasnjim tokmacima, izgleda nestvarno.
Religijsko stivo je, osim toga, evoluiralo stotinama godina. Generacije i generacije mudraca su redigovale naslijedjene tekstove i otuda i ova razna izdanja svete knjige. Osim toga, ta "djelatnost" je bila najpoticajnija i najizazovnija. S toga nije cudo sto je rezultat tog spisateljstva zaista impresivan. Ali to sto je neki tekst impresivan ne znaci majkumu da ga je pisao Bog! Pa evo uzmite i ova kapitalna djela poznatih autora, jeste li se ikada upitali, citajuci Tolstoja (ako ste ga uopce citali) - otkud njemu takav talent, yebomatersvoooju?!
![]()
Na kraju krajeva, razmislite i ovako - ako su nekad pravili piramide bez masina koje danas imamo, zasto ne bi i pisali grandiozna djela pogotovo zato sto je, za razliku od gradjevinskih alata, alat za pisanje ostao maltene nepromjenjen!
Tora, Biblije, Kuran... sve je to isto stivo. Pisale ga i diketile generacije najvecih mudraca, ne sluteci da ce ta vrsta stvaralastva najednom stati i svesti se na puki konzum njihovih djela!
Koja je to dimenzija genijalnosti?
S druge strane, barem ako posmatramo ličnost Muhammeda a.s. i "njegovog kapitalca" - Kur'an, on je decidno ustvrdio da sa njim i "njegovim kapitalnim djelom", prestaje da se razvija "ta vrsta stvaralaštva", te da se u budućnosti može samo konzumirati, bez ostavljanja prostora za ikakvo naknadno "stvaralaštvo".
Eh sad, vjerovati da je bio toliki genije, sa tako razvijenim vidovitim sposobnostima (hazarderski preciznim), uz to spreman, svjesno, pogaziti svoj genijalni intelekt i pripisati svoje djelo nekom imaginarnom Biću, za moj razum i intelekt je teško prihvatljivo.
S čim, ni u kom slučaju, ne želim diskreditovati tvoje mišljenje i uvjerenje, samo razmjenjujemo mišljenja i diskutujemo.
P.S.
Ovo sa Tolstojem mi nekako, ne priliči tvom intelektu i nivou obrazovanja. Barem si kod mene ostavio utisak obrazovanog insana. Pa bola', Tolstoj se čita i izučava u osnovnoj školi. Postavljati pitanje, ako smo ga uopšte čitali, je baš ... smiješno, ne znam šta drugo da kažem.
- dustaban
#59 Re: Svijet bez religija
Haj zaboravi ovo sa Tolstojem, pao mi naum bezveze, zapravo Rat i Mir (ima veze sa religijom
), ali koliko vidim moje razmisljanje o svetim knjigama kao djelu ljudi te je zagolicalo.
I pitas se zasto, ako je tako, ne znamo autore?!
Pa evo recu ti - znamo li mi autore ijednog Zakona? A nista slicnije svetim knjigama nije kao Zakon!
Radi se dakle o djelu vise autora, sa najvecim mogucim udjelom PREPISIVANJA od drugih slicnih akata. Radi se o dokumentima koje, po naruduzbi zakonodavca rade najbolji eksperti koji se mogu skupiti, potom se radi o "brusenju" amandmanima, periodicnim promjenama itd. i naravno da je autorstvo takvih akata kolektivno i nemoguce ga je individualizirati.
Da, sad sam sasvim nacisto - svete knjige su zapravo Zakoni o Religiji!
Ali brate, davno ih je trebalo staviti van snage.

Pa evo recu ti - znamo li mi autore ijednog Zakona? A nista slicnije svetim knjigama nije kao Zakon!
Radi se dakle o djelu vise autora, sa najvecim mogucim udjelom PREPISIVANJA od drugih slicnih akata. Radi se o dokumentima koje, po naruduzbi zakonodavca rade najbolji eksperti koji se mogu skupiti, potom se radi o "brusenju" amandmanima, periodicnim promjenama itd. i naravno da je autorstvo takvih akata kolektivno i nemoguce ga je individualizirati.
Da, sad sam sasvim nacisto - svete knjige su zapravo Zakoni o Religiji!
Ali brate, davno ih je trebalo staviti van snage.
- ABH017
#60 Re: Svijet bez religija
Ti si iz mog posta zaključio da se ja pitam zašto ne znamo autore Svetih knjiga?dustaban wrote:Haj zaboravi ovo sa Tolstojem, pao mi naum bezveze, zapravo Rat i Mir (ima veze sa religijom), ali koliko vidim moje razmisljanje o svetim knjigama kao djelu ljudi te je zagolicalo.
Ja se ne pitam, ja znam.
Samo sam tebe/vas pitao, zašto bi se neko svjesno odrekao svog intelekta, pripisujući ga nekom drugom, ako znamo i ja i ti da svako ljudsko biće ima tu notu samoljublja i egoizma, pa želi sebe prikazati većim, boljim i pametnijim od drugih.
-
Edouard
#61 Re: Svijet bez religija
Svijet bez religija?
Pa taj je eksperiment već viđen, i ne tako davno, ali nikakve pouke nisu izvučene ni naučene.
Započelo je francuskom revolucijom i tzv. prosvjetiteljstvom. Osim promjene društveno ekonomskih odnosa, feudalnog uređenja, revolucionari su mijenjali i kompletnu ideološko-duhovnu sferu. Čak su uveli da nova era započinje njihovom vladavinom. Vjera i religija bili su potpuno izbačeni iz javnog života. A s kakvim posljedicama? Osim što su se revolucionari i međusobno tamanili tako da je sam vođa revolucionara Robespierr završio na giljotini, ideje francuske revolucije koje su između ostalog podrazumijevale društvo bez ikakvog religijskog utjecaja, prihvaćene su bile među društvenim, kulturnim, političkim, vojnim elitama i drugih zapadnih evropskih država.
I što su dakle ta evropska društva dobila izbacivanjem religije i vjere u Boga iz javnog života, dakle društvima bez Boga, nominalno, bezbožnim društvima?
Strahote. Strahote koje ljudski rod do tada doživio nije. Dobila su napoleonske ratove, Prvi i Drugi svjetski od kojih se ljudski rod do danas nije oporavio, dobili su totalitarizme svih boja, crne i crvene, fašizam, nacizam, komunizam, sa svim dobro poznatim strahotama, holokaustom...
Zato ranije rekoh ali ne radi kakve šege da bez religije zapravo svijeta ne bi ni bilo. To ne povezati u najmanju ruku znači biti naivan.
Pa taj je eksperiment već viđen, i ne tako davno, ali nikakve pouke nisu izvučene ni naučene.
Započelo je francuskom revolucijom i tzv. prosvjetiteljstvom. Osim promjene društveno ekonomskih odnosa, feudalnog uređenja, revolucionari su mijenjali i kompletnu ideološko-duhovnu sferu. Čak su uveli da nova era započinje njihovom vladavinom. Vjera i religija bili su potpuno izbačeni iz javnog života. A s kakvim posljedicama? Osim što su se revolucionari i međusobno tamanili tako da je sam vođa revolucionara Robespierr završio na giljotini, ideje francuske revolucije koje su između ostalog podrazumijevale društvo bez ikakvog religijskog utjecaja, prihvaćene su bile među društvenim, kulturnim, političkim, vojnim elitama i drugih zapadnih evropskih država.
I što su dakle ta evropska društva dobila izbacivanjem religije i vjere u Boga iz javnog života, dakle društvima bez Boga, nominalno, bezbožnim društvima?
Strahote. Strahote koje ljudski rod do tada doživio nije. Dobila su napoleonske ratove, Prvi i Drugi svjetski od kojih se ljudski rod do danas nije oporavio, dobili su totalitarizme svih boja, crne i crvene, fašizam, nacizam, komunizam, sa svim dobro poznatim strahotama, holokaustom...
Zato ranije rekoh ali ne radi kakve šege da bez religije zapravo svijeta ne bi ni bilo. To ne povezati u najmanju ruku znači biti naivan.
- dustaban
#62 Re: Svijet bez religija
Ma ja, tipican religijski odgovor - ja znam!ABH017 wrote:Ti si iz mog posta zaključio da se ja pitam zašto ne znamo autore Svetih knjiga?dustaban wrote:Haj zaboravi ovo sa Tolstojem, pao mi naum bezveze, zapravo Rat i Mir (ima veze sa religijom), ali koliko vidim moje razmisljanje o svetim knjigama kao djelu ljudi te je zagolicalo.
I pitas se zasto, ako je tako, ne znamo autore?!![]()
Ja se ne pitam, ja znam.
Samo sam tebe/vas pitao, zašto bi se neko svjesno odrekao svog intelekta, pripisujući ga nekom drugom, ako znamo i ja i ti da svako ljudsko biće ima tu notu samoljublja i egoizma, pa želi sebe prikazati većim, boljim i pametnijim od drugih.
A ja se prijatelju stalno pitam i propitujem i nikad necu reci - ja znam.
Znam samo da znam vise od vas "koji sve znate"!
- ABH017
#63 Re: Svijet bez religija
Ja znam za sebe, što iz pročitanog, što iz doživljenog, što iz osjećajnog. Ne zanima me šta ti ili bilo ko drugi, pa i moja majka, misli ili zna o tome.dustaban wrote:Ma ja, tipican religijski odgovor - ja znam!ABH017 wrote:Ti si iz mog posta zaključio da se ja pitam zašto ne znamo autore Svetih knjiga?dustaban wrote:Haj zaboravi ovo sa Tolstojem, pao mi naum bezveze, zapravo Rat i Mir (ima veze sa religijom), ali koliko vidim moje razmisljanje o svetim knjigama kao djelu ljudi te je zagolicalo.
I pitas se zasto, ako je tako, ne znamo autore?!![]()
Ja se ne pitam, ja znam.
A sa ovom zadnjom rečenicom si rekao sve.
Svaka ti čast, kad znaš više od svih nas koje, nikad u životu, nisi sreo. Imaš aplauz od mene.
- dustaban
#64 Re: Svijet bez religija
Zasto onda ne kazes - "ja osjećam", a ne "ja znam"?!ABH017 wrote:Ja znam za sebe, što iz pročitanog, što iz doživljenog, što iz osjećajnog. Ne zanima me šta ti ili bilo ko drugi, pa i moja majka, misli ili zna o tome.dustaban wrote:Ma ja, tipican religijski odgovor - ja znam!ABH017 wrote: Ti si iz mog posta zaključio da se ja pitam zašto ne znamo autore Svetih knjiga?![]()
Ja se ne pitam, ja znam.
A sa ovom zadnjom rečenicom si rekao sve.
Svaka ti čast, kad znaš više od svih nas koje, nikad u životu, nisi sreo. Imaš aplauz od mene.![]()
I uzmi u obzir da i pored toga što niko ne može dokazati božje objave drugačije osim konstatacije da to ne može napisati niko drugi doli sam bog, ja i dalje neću da osporavam postojanje dotičnog, ali brate dragi uzmite samo u obzir činjenicu da postoji nekoliko verzija "božje istine", da imate dokazane kontradikcije u svakoj verziji, da sve govori da sadržaj tih "božjih objava" vrijedi samo za određene okolnosti...
I, sa druge strane, previše omalovažavate ljudski intelekt. Pogotovo kolektivni. Ekipa od nekoliko genijalaca u rangu Sokrata može napraviti svaku knjigu. A tek kad skontaš da su se na tom poslu smjenjivale generacije...
I pitas se zasto se ti genijalci autori skrivaju? Pa odgovor je vec sadrzan u ovome gore - autor nije jedan i to nije nastajalo odjednom.
Ali ja sad postavljam kontrapitanje - a zasto nam se krije "pravi autor", onaj za kojeg ti mislis da stoji iza svega?!
- skupljac_zeljeza
#65 Re: Svijet bez religija
Davno je to odgovoreno i slično stalno odgovaraju. Ne krije se nego ti ne primjećuješ.dustaban wrote:
Ali ja sad postavljam kontrapitanje - a zasto nam se krije "pravi autor", onaj za kojeg ti mislis da stoji iza svega?!
" Što vise proučavam prirodu, to više ostajem zapanjen i zadivljen pred delima Stvoritelja. Ja se molim u toku svoga rada u laboratoriju."
Louis Pasteur
" Pravi prirodnjak kad god pronikne u tajne tvorevine svojim saznanjem, neizbezno svuda u njima vidi prst Boziji" Robert Boyle
" U tvorevini ja kao da rukama dodirujem Boga." Johannes Kepler
" Nasa znanost, otkrivajuci nam cuda prirode, treba nas nadahnuti divljenjem prema Onome ko ih je nacinio." Michael Faraday
" Poslije višegodišnjeg istraživanja događaja u prirodi moram priznati da postoji veća inteligencija. " Thomas Edison
- dustaban
#66 Re: Svijet bez religija
Ok, ako je tako ondak definitivno imamo vise Bogova. Ovaj sto je stvorio svemir i sve ove ljepote nemore biti onaj namcor koji je pisao ove "religijske zakone", onaj koji prijeti paklom, gleda ko mu se i koliko moli, kako mu se moli, je li klao kurban, krstio kucu, postio...
Ko spoji stvoritelja univerzuma za ovom babarogom ja mu se divim.
Diviti se i vjerovati u ovog prvog je nespojivo sa ovim drugim.
- skupljac_zeljeza
#67 Re: Svijet bez religija
Šta to ima loše u Ne ubij, Ne ukradi, zekatu, vitrama, kurbanu, namazu, abdestu........? Zar to nije korist čovjeku?
-
Lopov-eliminator
#68 Re: Svijet bez religija
Svijet bi bio isti kao i do sada, samo sto bi se ljudi po drukcijem osnovu mrzili. Malo je povrsno misliti kao Edouard da bi svijet bio gori (ili bolji kao sto misli dustaban) kad bi sve religije nestale.
-
kerima1
#69 Re: Svijet bez religija
Drugim rijecima vladao bi zakon jaceg kao i sada bez obzira na religije i religioznost.Lopov-eliminator wrote:Svijet bi bio isti kao i do sada, samo sto bi se ljudi po drukcijem osnovu mrzili. Malo je povrsno misliti kao Edouard da bi svijet bio gori (ili bolji kao sto misli dustaban) kad bi sve religije nestale.
- dustaban
#70 Re: Svijet bez religija
Ok, evo da se slozim da svijet ne bi bio bolji bez religije (mada ja mislim drugacije) ali sam zadovoljan i opcim stavom, a dijele ga i vjernici, da religije ocito nisu ni od neke koristi (ocito niko ne moze kontrirati ovim dijagramima razvijenost - religioznost). Dakle nikakve ni stete ni koristi od njih. Haj nek vam bude.Lopov-eliminator wrote:Svijet bi bio isti kao i do sada, samo sto bi se ljudi po drukcijem osnovu mrzili. Malo je povrsno misliti kao Edouard da bi svijet bio gori (ili bolji kao sto misli dustaban) kad bi sve religije nestale.
Ali ja sad postavljam pitanje - a koliko nas kosta ta religijska administracija i infrastruktura? Sta bi bilo kad bi umjesto bogomolja pravili neke korisne objekte, a mjesto hodza i popova poticali poljoprivredu?!
Svi graknuli na drzavnu administraciju a niko da obrati paznju na ove parazite.
Ajmo se ko ljudi dogovoriti pa se kutarisati tog nepotrebnog balasta. I bog ce nam biti zahvalan.
-
RNG_25
#71 Re: Svijet bez religija
[1] Ne krije se. Niti može da se "otkrije" a da ga na bilo koji način ograničeni ljudski um (i ne samo um, ali mislim da ti ovdje primarno na to misliš) zahvati i shvati... Shodno tome, i kada bi se "otkrio", u smislu kojeg ti čini mi se želiš, to bi bilo uzalud - jer ne možeš navodnog boga/apsoluta tako... razumjeti.dustaban wrote:Zasto onda ne kazes - "ja osjećam", a ne "ja znam"?!
I uzmi u obzir da i pored toga što niko ne može dokazati božje objave drugačije osim konstatacije da to ne može napisati niko drugi doli sam bog, ja i dalje neću da osporavam postojanje dotičnog, ali brate dragi uzmite samo u obzir činjenicu da [4] postoji nekoliko verzija "božje istine", da imate dokazane kontradikcije u svakoj verziji, da sve govori da sadržaj tih "božjih objava" vrijedi samo za određene okolnosti...
I, sa druge strane, [3] previše omalovažavate ljudski intelekt. Pogotovo kolektivni. [2] Ekipa od nekoliko genijalaca u rangu Sokrata može napraviti svaku knjigu. A tek kad skontaš da su se na tom poslu smjenjivale generacije...
I pitas se zasto se ti genijalci autori skrivaju? Pa odgovor je vec sadrzan u ovome gore - autor nije jedan i to nije nastajalo odjednom.
[1] Ali ja sad postavljam kontrapitanje - a zasto nam se krije "pravi autor", onaj za kojeg ti mislis da stoji iza svega?!
[2] Osim što ne može. Dokaz? Pa niko nije još napravio, heh. Svi vi govorite "ma to može svako", ali pri tome to niko ne (u)čini, pitam se zašto...
[3] Ljudski intelekt, a pogotovo "kolektivni", je nemoguće dovoljno omalovažiti, nažalost.
[4] Da, i? "Verzije" (navodne) božije istine mogu biti ništa drugo doli nužno varijabilne interpretacije i shvatanja nečeg što je po definiciji beskonačno i apsolutno, a kako čovjek ipak nije beskonačan i apsolutan - slijedi da može "prihvatiti" samo dio sveukupne istine. Shodno tome su i kontradikcije. Mada... meni se čini da naknadne ljudske interpretacije navodnih izvornih objava su glavni uzrok "kontradikcija", a ne same objave per se. Dalje, naravno da važe "određene okolnosti". Neke religije su samo važeće za određene lokacije/populacije, a neke samo za određena vremena, npr. Sve u skladu sa potrebama, valjda.
- Ramzess Veliki
#72 Re: Svijet bez religija
Očito je da bez religija gubimo mnogo razloga za ratove.
-
Edouard
#73 Re: Svijet bez religija
U zadnjih stotinu godina najveći ratovi koji su se vodili u Evropi, napoleonski, Prvi i Drugi svjetski, nisu nimalo bili religijski motivirani.
Naprotiv, posljedica su otklona od vjere u transcendentno, u Boga, tj. zatvaranja ljudskog razuma u samog sebe.
Razum bez vjere u Transcendentnoga vodi u besmisao, a vjera bez razuma vodi u praznovjerje i fanatizam.
Dakle, vjera i razum jedino zajedno.
Naprotiv, posljedica su otklona od vjere u transcendentno, u Boga, tj. zatvaranja ljudskog razuma u samog sebe.
Razum bez vjere u Transcendentnoga vodi u besmisao, a vjera bez razuma vodi u praznovjerje i fanatizam.
Dakle, vjera i razum jedino zajedno.
- ABH017
#74 Re: Svijet bez religija
Zato što saznanja crpimo na različite načine. Uči se i na osjećaju i na doživljaju, a ne samo čitanjem ili slušanjem.dustaban wrote: Zasto onda ne kazes - "ja osjećam", a ne "ja znam"?!
Ne osporavam nikom da vjeruje u ono što hoće. Samo što ga, za razliku od nekih (prepoznat će se oni), ne smatram manje vrijednim od sebe ni u kom smislu, isključivo zbog toga.dustaban wrote: I uzmi u obzir da i pored toga što niko ne može dokazati božje objave drugačije osim konstatacije da to ne može napisati niko drugi doli sam bog, ja i dalje neću da osporavam postojanje dotičnog, ali brate dragi uzmite samo u obzir činjenicu da postoji nekoliko verzija "božje istine", da imate dokazane kontradikcije u svakoj verziji, da sve govori da sadržaj tih "božjih objava" vrijedi samo za određene okolnosti...
Reče čovjek, koji je prije par dana rekao, da zna mnogo više od svih nas (nedvosmisleno misleći na vjernike - znači one koji drugačije misle).dustaban wrote: I, sa druge strane, previše omalovažavate ljudski intelekt. Pogotovo kolektivni. Ekipa od nekoliko genijalaca u rangu Sokrata može napraviti svaku knjigu. A tek kad skontaš da su se na tom poslu smjenjivale generacije...
Niti jedan od navodnih autora, na koje aludiraš, ne spori da je, barem kad je Kur'an u pitanju, Muhammed a.s. dobio objavu. Niti jedna sura se ne zove po njima, niti im se pripisuju zasluge što se tiče samog "djela". Uopšte nisi odgovorio adekvatno (drugačije rečeno, polup'o si lončiće). Daj mi navedi pisca bilo kojeg romana, proze, bilo čega, izuzev Božijih objava, koji nije ponosno istakao svoje ime i prezime (ili svima poznati pseudonim) na korice štampanog izdanja.dustaban wrote: I pitas se zasto se ti genijalci autori skrivaju? Pa odgovor je vec sadrzan u ovome gore - autor nije jedan i to nije nastajalo odjednom.
Eh to je pravo pitanje. Ali, na žalost, ja ne mogu da ti dam odgovor na njega. Mogu da iznesem svoje mišljenje. A ono je jednostavno. Postoje stvari koje naše oči, uši, um, ne mogu da registruju, jer, na žalost (ili na sreću) nismo savršeni, a i ograničeni smo.dustaban wrote: Ali ja sad postavljam kontrapitanje - a zasto nam se krije "pravi autor", onaj za kojeg ti mislis da stoji iza svega?!
S druge strane ja Boga nikad nisam zamišljao kao biće, ni kao materiju. Sebi Ga predočavam kao silu. Tako ga lakše spoznajem. Ali sve ovo je samo moje uvjerenje, što ne znači da ga nekom namećem. Svako nek sebi po svojoj savjesti određuje put i pravac kojim će ići.
- ABH017
#75 Re: Svijet bez religija
Zašto?dustaban wrote:Ok, ako je tako ondak definitivno imamo vise Bogova. Ovaj sto je stvorio svemir i sve ove ljepote nemore biti onaj namcor koji je pisao ove "religijske zakone", onaj koji prijeti paklom, gleda ko mu se i koliko moli, kako mu se moli, je li klao kurban, krstio kucu, postio...
Zato što ti tako kažeš? Jel znaš razloge, zbog kojih se trebaju obavljati propisi?
Ma daj.. Prepotentno.