All season gume - auto bild test oktobar 2015

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

jefferson

#51 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

AenemA wrote:Imam ove Continental-ke na oba auta i nemam nikakvih problema ni ljeti ni zimi, super guma!

Image
Imam ih i ja, i uvijek ih skinem u Novembru.
OK su 2-3cm snijega, ono kada pocnu oni prvi snijegovi. Ali za nesto ozbiljno po snijegu i ledu, e zimskoj gumi ne mogu pera odbiti. Jos je to tkz. performance all season guma. Na Tiguanu kod mene su W brzinskog indexa (270km/h) i smjesa je previse tvrda za ozbiljnu zimu.
jefferson

#52 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

supercali wrote:
dileja wrote: Na Bjelašnici niti ijednu drugu planinu ne idem niti ću
90% vožnje je gradska ostalo magistralnim pravcima, dakle manje više očišćenim cestama od snijega odnosno uglavnom mokrom cestom
pa neces sigurno ni po dalmatini voziti
jbt koji mozak ovo moze smisliti ja sam mislio da to ima samo u pricama
Kao sto si rekao, bager i zatrpat kada proklize kroz Vlakovo.
jefferson

#53 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

dileja wrote:i kake veze ima Francuska sa BH tržištem :?
Nisu ljudi sada prvi put testirali all season i zimske gum, naravno pod uslovom da znas engleski:
https://www.youtube.com/watch?v=1zIfmMulIwg
https://www.youtube.com/watch?v=L2wTg0l3_wI
https://www.youtube.com/watch?v=JGfvyPtYR0Y
https://www.youtube.com/watch?v=svkZDRoouYU

Medjutim, imam osjecaj da sam ti dzaba ovo postavio.
AenemA

#54 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by AenemA »

jefferson wrote:
AenemA wrote:Imam ove Continental-ke na oba auta i nemam nikakvih problema ni ljeti ni zimi, super guma!
OK su 2-3cm snijega, ono kada pocnu oni prvi snijegovi. Ali za nesto ozbiljno po snijegu i ledu, e zimskoj gumi ne mogu pera odbiti. Jos je to tkz. performance all season guma. Na Tiguanu kod mene su W brzinskog indexa (270km/h) i smjesa je previse tvrda za ozbiljnu zimu.
Meni su sasvim dovoljne, iako cesto vozim prema Torontu preko velikih jezera gdje zapada metrima zimi :). Doduse oba auta su awd...
jefferson

#55 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

AenemA wrote:
jefferson wrote:
Meni su sasvim dovoljne, iako cesto vozim prema Torontu preko velikih jezera gdje zapada metrima zimi :). Doduse oba auta su awd...
Na autu na kojem ih ja imam je isto AWD. Meni nikad nije jasno zasto se ljudi vise boje hocel zapast u nekom nevremenu nego hocel moci zakociti.
Postavio sam ti gore videa pa razmisli.
AenemA

#56 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by AenemA »

Ne mislim jos preci na zimske...ako se gdje zalijepim javicu ti :)
tempuser

#57 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by tempuser »

jefferson wrote: Na autu na kojem ih ja imam je isto AWD. Meni nikad nije jasno zasto se ljudi vise boje hocel zapast u nekom nevremenu nego hocel moci zakociti.
To ja nekim ljudima pokusavam objasniti, terenac od 2,6t tezine mi je bio godinama prakticno druga kuca, nikad nije bio problem kako uzbrdo nego kako kontrolisati tu masu kad krene nizbrdo i kroz krivine.
jefferson

#58 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

tempuser wrote:
jefferson wrote: Na autu na kojem ih ja imam je isto AWD. Meni nikad nije jasno zasto se ljudi vise boje hocel zapast u nekom nevremenu nego hocel moci zakociti.
To ja nekim ljudima pokusavam objasniti, terenac od 2,6t tezine mi je bio godinama prakticno druga kuca, nikad nije bio problem kako uzbrdo nego kako kontrolisati tu masu kad krene nizbrdo i kroz krivine.
Ja sam to zeni morao objasniti jer ona vozi taj AWD. Reko: ako zapadnes, imas telefon, nazoves nekog, ili neko stane pomogne. Kd nemozes state, e tu nema pomoci.
dileja

#59 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

malo su i oni konfuzni...ovi rezultati prikazani za ljetnu i zimsku gumu veze nemaju sa rezultatima koje su imali na samim testovima tih guma

na primjer za kočenje na mokroj cesti je bila najbolja Conti sa 42,5 m

kod njih na testu allseason je prikazan rezultat za ljetnu od 47,8 a "neka" zimska 54,2 m dok je Conti ts 850 imo 42,9 mna testu zimskih guma
što je sve znači niđe veze

Image

Image
dileja

#60 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

Najvažnija disciplina KOČENJE

Image
jefferson

#61 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

I ti nevidis problem u tome da GY koci 6 metara losije od Pirellija,i losije od najlosije zimske gume po mokrom?
70-80% zime vozis po mokrom kolovozu a ne po snijegu ili suhom kolovozu.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#62 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by konektovan »

Ja sam za varijantu, ljeti ljetne, zimi zimske, al' ne treba omalovazavati i one koji se odluce i za all season gume, koje su sve bolje i bolje.
dileja

#63 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

jefferson wrote:I ti nevidis problem u tome da GY koci 6 metara losije od Pirellija,i losije od najlosije zimske gume po mokrom?
da to je tačno zato sam i tražio egzaktna mjerenja i napravio usporedbu
i na suhoj cesti zaostaje GY 5 metara od najbolje ljetne gume
naravno da je problem toliko lošije kočenje,
ali allseason je kompormis, a nešto je moralo zaplatiti u tom kompromisu
supercali

#64 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by supercali »

dileja wrote:
jefferson wrote:I ti nevidis problem u tome da GY koci 6 metara losije od Pirellija,i losije od najlosije zimske gume po mokrom?
naravno da je problem toliko lošije kočenje, ali allseason je kompormis, a nešto je moralo zaplatiti u tom kompromisu
I zaplatis ti ili pjesak glavom jer si prikocio i zaustavio se 6 metara dalje
Allseason je za trebinje dalmaciju miami kaliforniju andaluziju campaniu i sl podrucja gdje zimi vid3 snijeg jednom u 20 godina i gdje pusu vjetrovi umjesto mecava a cesta je mokra kao kod nas u augustu
jefferson

#65 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

konektovan wrote:Ja sam za varijantu, ljeti ljetne, zimi zimske, al' ne treba omalovazavati i one koji se odluce i za all season gume, koje su sve bolje i bolje.
Naravno, ali ja govorim iz iskustva jer imam na zeninom autu all season gume za ljeto i kasno proljece i ranu jesen, i onda zimske gume za zimu. Uz to te all season koje imam (Continental DWS) su se pokazale bar na USA trzistu kao najbolje na snijegu.
Prosle sedmice sam uzeo sebi auto i doslo je sa novim all season gumama (Bridgestone) i naravno, za par sedmica stavljam zimske gume.
All season su americki izum jer vecina dijelova SAD nema tako jaku zimu kao npr u BiH. Osim Colorada, Utah, Montane, Idaho, Washington i djelova New Yorka, i drugih drzava na sjeveroistoku koje imaju planine, vecinom se vozi po ravnom, a ceste se ciste vise nego dobro. Cijeli jug zimi ima temperature iznad 0, snijeg padne jednom u 5 godina, cijela Kalifornija snijeg ima samo u planinama, itd itd.
BiH nije takva. U BiH i kad je suha zima ima snijega, kise, leda itd, itd. Ja sam koristio all season gume kada sam zivio na jugu SAD, i one su OK jer zimi se led pojavi dva puta godisnje i tada sve je zatvoreno, niko ne radi, a nerjetko zatvore i ceste pa samo mozes kuci ostat. Sad zivim u dijelu gdje zna pasti po 20cm za sat, i tu sa all season gumama mozes samo gledat odakle se vedri, slicno kao i u BiH.
Isto tako, ovdje zimske gume nisu obavezne. Tako da zimi uvijek problem na cesti su izvazvani od strane onih koji voze na tavkvim gumama. Ovi testovi se bave brojkama. Ali kao sto kaze ona poslovica: statistika je kao bikini, puno kazuje ali krije najvaznije djelove. Realni uslovi vs. test su dvije rzlicite stvari.
Ali bujrum, neka proba, samo problem je sto nije sam na cesti.
Last edited by jefferson on 03/11/2015 17:14, edited 2 times in total.
jefferson

#66 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

dileja wrote:
i na suhoj cesti zaostaje GY 5 metara od najbolje ljetne gume
naravno da je problem toliko lošije kočenje,
ali allseason je kompormis, a nešto je moralo zaplatiti u tom kompromisu
All seasonj je komprmis u Texasu a ne u BiH! Ti nikako da shvatis da je all season guma guma koja je OK za Rim, Madrid, Marsej a ne za Sarajevo.
Najbolja stvar koaj se tebi sa takvim stavom moze desiti je da te neko isprebija na Ivanu kada zapnes jer si se pravio previse pametan.
dileja

#67 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

GY degeni u Unitrade NEMAJU !!!
čak i da hoću kreteni nemaju na prodaju, inače su bile 140 KM, kaje degen emailom, počela sezona pa nemaju :-) pa kad ćeš imat, ako ne na početku sezone, bog te jebo

kupio po 100 KM Bridgestone blizzak LM001 u Guma M.... na kraju :oops:
ado-šampion

#68 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by ado-šampion »

A zaplatilo je ono najbitnije, kocenje na mokroj cesti. :)
ado-šampion

#69 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by ado-šampion »

Znas onu da se prodaje ono sto ide, a ono sto ne ide se ne prodaje. :-)

Nego valja ti sad babi na oci kad dodje ljeto, ili voziti na zimskim. :D Hajde Memo, nije bed, i ja sam tako nekad, pa vozio 3 zime na ljetnim, stid me bilo od babe opet traziti. :lol:
jefferson

#70 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

dileja wrote:GY degeni u Unitrade NEMAJU !!!
čak i da hoću kreteni nemaju na prodaju, inače su bile 140 KM, kaje degen emailom, počela sezona pa nemaju :-) pa kad ćeš imat, ako ne na početku sezone, bog te jebo

kupio po 100 KM Bridgestone blizzak LM001 u Guma M.... na kraju :oops:
Vjerovatno nemaju jer bi ti bio jedini koji bi kupio!
supercali

#71 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by supercali »

Citaju forum pa kontaju vidi ko ce sve uzimati bolje da ne nabavljamo
dileja

#72 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

hercegovci iz Širokog ili sličnog kamenjara (ne znam tačno gdje je sjedište Unitrade, ali ozdo su neđe)
NAROČITO čitaju ovaj forum i sarajevske medije inače prate :lol:
ado-šampion

#73 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by ado-šampion »

Sad salu nastranu, ali bolje po tebe sto je tako ispalo. Preskupe su te, 40 KM skuplje od zimskih, znaci za 5 godina bi cak i bio u plusu sa setom zimskih i ljetnih uz sve zamjene i balansiranja.

Vidi ovo: set zimskih 4 x 100 = 400; set ljetnih 4 x 90 = 360; 9 balansiranja i zamjena 9x30 = 270; ukupno: 1030. dva seta all season 8 x 140 = 1120. Recimo posle 5 godina si cak i dobar 90 KM. :-) A vozis na pravim gumama i ljeti i zimi.

edit: Unitrade je iz Ljubuskog. :-) Kakogod, nisu jedini koji drze GY gume. Imas ih na pasja preskakala. Unitrade, Sava, Robni promet (Kasindolska), Makbel,...
Last edited by ado-šampion on 03/11/2015 18:02, edited 1 time in total.
supercali

#74 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by supercali »

dileja wrote:hercegovci iz Širokog ili sličnog kamenjara (ne znam tačno gdje je sjedište Unitrade, ali ozdo su neđe)
NAROČITO čitaju ovaj forum i sarajevske medije inače prate :lol:
Ako najvise posluju u sarajevu tuzli zenici i sl logicno je da ce vise citati ove medije nego jutarnji iz ljubuskog gdje im je sjediste
dileja

#75 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

Unitrade je jedini zastuonik GY za BH, zvanično, kao veleprodaja
svi ostali ili moraju nabavljat od njih iz veleprodaje ili na divlje

imam dva seta
ljetne na alu felgama, zimske na čeličnim :oops:
Post Reply