konektovan wrote:Ja sam za varijantu, ljeti ljetne, zimi zimske, al' ne treba omalovazavati i one koji se odluce i za all season gume, koje su sve bolje i bolje.
Naravno, ali ja govorim iz iskustva jer imam na zeninom autu all season gume za ljeto i kasno proljece i ranu jesen, i onda zimske gume za zimu. Uz to te all season koje imam (Continental DWS) su se pokazale bar na USA trzistu kao najbolje na snijegu.
Prosle sedmice sam uzeo sebi auto i doslo je sa novim all season gumama (Bridgestone) i naravno, za par sedmica stavljam zimske gume.
All season su americki izum jer vecina dijelova SAD nema tako jaku zimu kao npr u BiH. Osim Colorada, Utah, Montane, Idaho, Washington i djelova New Yorka, i drugih drzava na sjeveroistoku koje imaju planine, vecinom se vozi po ravnom, a ceste se ciste vise nego dobro. Cijeli jug zimi ima temperature iznad 0, snijeg padne jednom u 5 godina, cijela Kalifornija snijeg ima samo u planinama, itd itd.
BiH nije takva. U BiH i kad je suha zima ima snijega, kise, leda itd, itd. Ja sam koristio all season gume kada sam zivio na jugu SAD, i one su OK jer zimi se led pojavi dva puta godisnje i tada sve je zatvoreno, niko ne radi, a nerjetko zatvore i ceste pa samo mozes kuci ostat. Sad zivim u dijelu gdje zna pasti po 20cm za sat, i tu sa all season gumama mozes samo gledat odakle se vedri, slicno kao i u BiH.
Isto tako, ovdje zimske gume nisu obavezne. Tako da zimi uvijek problem na cesti su izvazvani od strane onih koji voze na tavkvim gumama. Ovi testovi se bave brojkama. Ali kao sto kaze ona poslovica: statistika je kao bikini, puno kazuje ali krije najvaznije djelove. Realni uslovi vs. test su dvije rzlicite stvari.
Ali bujrum, neka proba, samo problem je sto nije sam na cesti.