Život poslje smrti (ateisti)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
patriot_1

#51 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by patriot_1 »

Tacno je da svi vjeruju u neke price za koje se nadaju da su istina.Ako nista onda ti draga isprica da ti je vjerna, da si najboolji kojeg je ikad srela, da te ne bi mijenjala ni za hiljadu I jednog, da te voli pravo ....I ti vjerujes, zelis da vjeruje jer sta ces zivot gradis na tome, I ono...lijepa je to prica....moze'l' ovako :D[/quote]

---------------------------------------------------------------
Može i "vako",pričaju ti da Boga nema,neboj se,radi što te volja,,,i ti vjeruješ da je to tako jer,nije loše da je to istina!
"Malo filozofije vodi nas u ateizam, ali duboka filozofija dovodi čovjeka ponovno do religije."
"U Boga ne vjeruju samo oni koji u njegovu nepostojanju nalaze interes."
(Francis Bacon, 1561-1626, engleski filozof, esejist i državnik, utemeljitelj metodologije znanosti)
patriot_1

#52 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by patriot_1 »

RNG_25 wrote:
patriot_1 wrote:Ateist vjeruje da nema Boga i kad umre ,gotovo je,pojedoše ga crvi!
Vjernik vjeruje da Bog postoji,pa kad umre ide Bogu!

Tko je u prednosti,,,ako Boga nema,za vjernika nema štete.
Ako Bog postoji , onda su nevjernici nahebali!

Tko je u prednosti!
Ne znamo. Heh.

Doduše, neki aspekti religija - a možda i cijele religije - mogu biti od velike koristi "na ovom svijetu", pri čemu ne mislim na materijalne koristi isključivo...
Misliš na ovo?

1. Ja sam Gospodin Bog tvoj; nemaj drugih bogova uz mene.
2. Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud.
3. Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji.
4. Poštuj oca i majku, da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji.
5. Ne ubij.
6. Ne sagriješi bludno.
7. Ne ukradi.
8. Ne reci lažna svjedočanstva.
9. Ne poželi tuđeg ženidbenog druga.
10. Ne poželi nikakve tuđe stvari.

To je od koristi svakom čovjeku!Ja sam otkako vjerujem puno više materijalnog dao nego sam dobio!Dao drugima ljudima u potrebi jer me to vjera uči.
Dobio sam bitno duhovno,ne materijalno!
No,,dobro,za vrijeme rata bilo je i nešto hrane izvana i za moju obitelj!
chupacabra

#53 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by chupacabra »

patriot_1 wrote:
Ima logike i nema!
Ja vjerujem u Boga jer mi On može dati nešto što je za mene dobro!Vječni život!
Ja vjerujem u Boga jer mislim da on postoji!
Ja vjerujem u Boga jer mi samo tako,nastanak svemira djeluje logičan!
Ja vjerujem u Boga jer čitajući Novi Zavjet pomno,shvaćam da ga je Isus objavio,Isus,Bog sam utjelovljeni!
Evo ti,vidim Engleski znaš,dva ateista debatiraju,doista jedan bivši ateist ,sada kršćanski apologeta i oba su znanstvenici pa reci,koji je od njih dva
"pametniji"!
https://www.youtube.com/watch?v=sdSYkDrTLks
1) Znaci vjerujes u boga iz koristoljublja i straha od smrti :)
2) Mislim i ja da postoji Mitra, Perzijski bog Sunca rodjen od djevice na 25 Decembar, a koji je kod Rimljana poznat kao Saturn, cije se ponovno rodjenje slavilo na isti datum. Opstepoznata Saturnalija. Zasto su krscani morali krasti tudje price i datume (rodjenje od djevice, uskrsnuce...) Bar je trebalo izmisliti nesto originalno, a ne krasti od drevnih Perzijanaca.
3) Ako je bog uzrokovao nastanak svemira, ko je uzrokovao boga? Ne moze sve imati uzrok, a on biti izuzetak.
4) Novi Zavjet se bazira na Paulovim ucenjima, a ne Isusovim, zapisanih dugo nakon Isusovog zivota, a jednu verziju ozvanicio rimski imperator Konstantin koji je utapanjem starih paganskih obicaja sa novom Paulovom vjerom olaksao gradjanima Rimskog carstva prelazak na zvanicnu novu vjeru.
5) Pogledacu prvom prilikom pa donijeti svoj zakljucak.
RNG_25

#54 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by RNG_25 »

patriot_1 wrote: Misliš na ovo?

5. Ne ubij.
6. Ne sagriješi bludno.
7. Ne ukradi.

To je od koristi svakom čovjeku!Ja sam otkako vjerujem puno više materijalnog dao nego sam dobio!Dao drugima ljudima u potrebi jer me to vjera uči.
Dobio sam bitno duhovno,ne materijalno!
No,,dobro,za vrijeme rata bilo je i nešto hrane izvana i za moju obitelj!
Da, mislio sam na otprilike ovo navedeno, između ostalog.
nasa

#55 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by nasa »

MJAU - da wrote: Kakvi ba aspekti. pročitajte malo više od pisanih ćitaba, sve se rečeno. Samo što stoku od ljudi moraš prepasti vječnom vatrom da bi bili ljudi.
Ili im reci da ljude ne zovu stokom. I to bi trebalo uvesti...nesto tipa, ne izgledate nimalo kulturno, emencipovano, pametno, fino, kuuuul, kad ljude nazivate stokom, ustvari zvuci pravo bezveze ..... I zalijepiti to po tramvajima, supermarketima, opcinama...
patriot_1

#56 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by patriot_1 »

chupacabra wrote:
patriot_1 wrote:
Ima logike i nema!
Ja vjerujem u Boga jer mi On može dati nešto što je za mene dobro!Vječni život!
Ja vjerujem u Boga jer mislim da on postoji!
Ja vjerujem u Boga jer mi samo tako,nastanak svemira djeluje logičan!
Ja vjerujem u Boga jer čitajući Novi Zavjet pomno,shvaćam da ga je Isus objavio,Isus,Bog sam utjelovljeni!
Evo ti,vidim Engleski znaš,dva ateista debatiraju,doista jedan bivši ateist ,sada kršćanski apologeta i oba su znanstvenici pa reci,koji je od njih dva
"pametniji"!
https://www.youtube.com/watch?v=sdSYkDrTLks
1) Znaci vjerujes u boga iz koristoljublja i straha od smrti :)
2) Mislim i ja da postoji Mitra, Perzijski bog Sunca rodjen od djevice na 25 Decembar, a koji je kod Rimljana poznat kao Saturn, cije se ponovno rodjenje slavilo na isti datum. Opstepoznata Saturnalija. Zasto su krscani morali krasti tudje price i datume (rodjenje od djevice, uskrsnuce...) Bar je trebalo izmisliti nesto originalno, a ne krasti od drevnih Perzijanaca.
3) Ako je bog uzrokovao nastanak svemira, ko je uzrokovao boga? Ne moze sve imati uzrok, a on biti izuzetak.
4) Novi Zavjet se bazira na Paulovim ucenjima, a ne Isusovim, zapisanih dugo nakon Isusovog zivota, a jednu verziju ozvanicio rimski imperator Konstantin koji je utapanjem starih paganskih obicaja sa novom Paulovom vjerom olaksao gradjanima Rimskog carstva prelazak na zvanicnu novu vjeru.
5) Pogledacu prvom prilikom pa donijeti svoj zakljucak.
1)Što je tu loše?Kupuješ li auto iz koristoljublja ili fore radi?Ili kuću?Imaš li prijatelje iz koristoljublja?Ženu ženišiz koristoljublja,ono sexao bi malo pa ti treba?
Nešto želiš ili nekog jer ti se sviđa,dopada,oduševio te,eto,mene Bog oduševljava i to je jedan razlog vjerovanja(pritom mislim prvenstveno na Isusa)
2)Zašto nebi na taj dan slavili nešto veće,bolje,važnije?Božić je važniji od nekog tamo boga sunca!Koji usput ne postoji!
Uskrsnuće su opisali očevidci,ono se dakle zbilo.Ostalo me ne zanima!
3)O Bogu govorimo(bar mi kršćani) kao o onom koji je oduvjek,nema početka tako da je pitanje besmisleno!Uostalomda ga je netko stvorio onda bi taj netko bio Bog a neovaj ,u kog vjerujemo!
4)Ovih gluposti sam se načitao i naslušao, toliko su plitke ,muka me komentirati!Novi Zavjet se bazira na 4 Evanđelja i nijedno nije Pavlovo!Odmah iza su Djela Apostolska koja pola svog pisanja usmjeravaju na Petra i Ivana a pola na Pavla!Ovo dosad spomenuto ništa nije napisao Pavle!
Zatim imamo Otkrivenje,Petrove poslanice2,Ivanove 3,Jakovljevu,Judinu i Hebreima poslanicu!
Dakle,ostale poslanice je napisao Pavao a to nije ni četvrtina Novog Zavjeta!Pavlu je Petar dao ruku zajedništva,i Iva i Jakov.Dakle,složili su se sa njim a učitelj prvi mu je bio Barnaba,kršćanin odpočetka!
Kad je Pavao obraćen ,kršćanstvo se već proširilo po cjelom Bliskom Istoku i svoj Palestini!
Cjeli Novi Zavjez je napisan do stotr godine naše ere!
Eto malo teologije(koju sam usput par godina studirao!
A ti i dalje ,puni glavu bedastoćama!Ako si naivan!
nasa

#57 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by nasa »

Ti svasta nesto bio, ateista, katolik, student teologije, protestant...kojim redoslijedom?
patriot_1

#58 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by patriot_1 »

nasa wrote:Ti svasta nesto bio, ateista, katolik, student teologije, protestant...kojim redoslijedom?
Katolik kao djete,što je logično jer sam Hrvat,ateista kao teenager što je isto logično jer su nam u školi ispirali mozak a i svećenik moj nije bio baš neki dobar(pa ni većina vjernika,protestanti mi pomogli da spoznam Boga i odoh na studij Katoličke bogoslovije kao protestant ,za vjeroučitelja ,ne svećenika,nebi mi se svidio život bez žene( i svega što uz to ide :-D )
ABH017

#59 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by ABH017 »

nasa wrote:
irac300 wrote:
'ljeba ti? A šta je tačno?
Tacno je da svi vjeruju u neke price za koje se nadaju da su istina.Ako nista onda ti draga isprica da ti je vjerna, da si najboolji kojeg je ikad srela, da te ne bi mijenjala ni za hiljadu I jednog, da te voli pravo ....I ti vjerujes, zelis da vjeruje jer sta ces zivot gradis na tome, I ono...lijepa je to prica....moze'l' ovako :D
:thumbup:
Promijeni nick u "aspirin". :lol:
irac300

#60 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by irac300 »

nasa wrote:Tacno je da svi vjeruju u neke price za koje se nadaju da su istina.Ako nista onda ti draga isprica da ti je vjerna, da si najboolji kojeg je ikad srela, da te ne bi mijenjala ni za hiljadu I jednog, da te voli pravo ....I ti vjerujes, zelis da vjeruje jer sta ces zivot gradis na tome, I ono...lijepa je to prica....moze'l' ovako :D
Eh @naso, ti sada o ženskim lafinama. :D
asurbanipal

#61 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by asurbanipal »

nasa wrote:Ti svasta nesto bio, ateista, katolik, student teologije, protestant...kojim redoslijedom?

Nije čudo. Imaš i kršćanskih ateista, iako djeluje kao oksimoron. :mrgreen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_atheism
asurbanipal

#62 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by asurbanipal »

5. Ne ubij.
6. Ne sagriješi bludno.
7. Ne ukradi.

:mrgreen:

Pandakonda

#63 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Pandakonda »

asurbanipal wrote:

5. Ne ubij.
6. Ne sagriješi bludno.
7. Ne ukradi.

Carlin kralj, evo još nešto od njeg :D

https://www.youtube.com/watch?v=6RT6rL2UroE
Pandakonda

#64 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Pandakonda »

asurbanipal wrote:

5. Ne ubij.
6. Ne sagriješi bludno.
7. Ne ukradi.

Carlin kralj, evo još nešto od njeg :D

https://www.youtube.com/watch?v=6RT6rL2UroE
saimidin

#65 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by saimidin »

asurbanipal wrote:

5. Ne ubij.
6. Ne sagriješi bludno.
7. Ne ukradi.

:thumbup:
broj dva

#66 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by broj dva »

patriot_1 wrote:Ateist vjeruje da nema Boga i kad umre ,gotovo je,pojedoše ga crvi!
Vjernik vjeruje da Bog postoji,pa kad umre ide Bogu!

Tko je u prednosti,,,ako Boga nema,za vjernika nema štete.
Ako Bog postoji , onda su nevjernici nahebali!

Tko je u prednosti!
-----
Ateisti, jer im ne trebaju bajke i ne lazu se...
RNG_25

#67 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by RNG_25 »

asurbanipal wrote:

5. Ne ubij.
6. Ne sagriješi bludno.
7. Ne ukradi.

"inteligentnih civiliziranih ljudi 21. stoljeća"
Hmmm... Kao i za većinu videa...
Jack Be Nimble

#68 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Jack Be Nimble »

Lijepo je vjerovati da ima nesto poslije, da bi se covjek mogao zabaviti sa necim dok je ovdje. Ali u sustini samo crvi.

Bilo bi fino kada bi se svi mogli skupiti negdje nakon svega, ali onda bi to znacilo da cura moze poljubiti zabu i dobiti princa.
MJAU - da

#69 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by MJAU - da »

nasa wrote:
MJAU - da wrote: Kakvi ba aspekti. pročitajte malo više od pisanih ćitaba, sve se rečeno. Samo što stoku od ljudi moraš prepasti vječnom vatrom da bi bili ljudi.
Ili im reci da ljude ne zovu stokom. I to bi trebalo uvesti...nesto tipa, ne izgledate nimalo kulturno, emencipovano, pametno, fino, kuuuul, kad ljude nazivate stokom, ustvari zvuci pravo bezveze ..... I zalijepiti to po tramvajima, supermarketima, opcinama...
nije ba beze, stoka je isto živo biće. To ti je ono kao životinja, ali to naši tako percipiraju.
MJAU - da

#70 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by MJAU - da »

RNG_25 wrote:
MJAU - da wrote:
RNG_25 wrote:Doduše, neki aspekti religija - a možda i cijele religije - mogu biti od velike koristi "na ovom svijetu", pri čemu ne mislim na materijalne koristi isključivo...
Kakvi ba aspekti. pročitajte malo više od pisanih ćitaba, sve se rečeno. Samo što stoku od ljudi moraš prepasti vječnom vatrom da bi bili ljudi.
Šta "sve" je rečeno? I ja nisam toliko precizirao na šta sam mislio, pa tvoja pretpostavka da govorim o kojekakvoj "vatri" je promašena.
Ti dijelovi o kojima pričaš, pazi ovo, nisu napiane samo u ćitabima religijskim. Ćitab je svetinja, jer je vatra vječna osnova svega. A strah je najgori čovjekov neprijatelj. :wink:
Last edited by MJAU - da on 13/10/2015 19:52, edited 1 time in total.
MJAU - da

#71 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by MJAU - da »

.
RNG_25

#72 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by RNG_25 »

MJAU - da wrote:
RNG_25 wrote:
MJAU - da wrote:Kakvi ba aspekti. pročitajte malo više od pisanih ćitaba, sve se rečeno. Samo što stoku od ljudi moraš prepasti vječnom vatrom da bi bili ljudi.
Šta "sve" je rečeno? I ja nisam toliko precizirao na šta sam mislio, pa tvoja pretpostavka da govorim o kojekakvoj "vatri" je promašena.
Ti dijelovi o kojima pričaš, pazi ovo, nisu napiane samo u ćitabima religijskim. Ćitab je svetinja, jer je vatra vječna osnova svega. A strah je najgori čovjekov neprijatelj. :wink:
Ako ljude treba prepasti "vječnom vatrom" da bi bili ljudi, a ne "stoka", da li to znači da su religije dobre i potrebne?

A, vezano za tvoj zadnji post, vjerovatno si me pogrešno razumio/la. Naravno da "neki aspekti religija" nisu samo i isključivo prisutni u vjerskim knjigama. Možda zato jer religije i ne mogu biti odvojene od ljudi?

Mislim, ne znam šta želiš da kažeš.
Mibej

#73 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Mibej »

Sve su to hipotenuze! :mrgreen:
MJAU - da

#74 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by MJAU - da »

RNG vjerovao, ili ne, upravo tako. Eto religija je odvojena od mene, jer nije mi mrsko čitati i nije mi mrsko razmišljati ljudski, da li je nešto ok, ili ne, a da nemam straha od vječne vatre. naravno da religija nije odvojena, jer od malih nogu, čim počneš davati znake inteligencije, kažu ima tamo negdje strašni bog, ne smiješ zbog tog boga, ili moram šzbog tog boga. A ne zbog toga jer nisi stoka, nego insan koji ima, pazi ovo, mozak kojim će se služiti.
patriot_1

#75 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by patriot_1 »

MJAU - da wrote:RNG vjerovao, ili ne, upravo tako. Eto religija je odvojena od mene, jer nije mi mrsko čitati i nije mi mrsko razmišljati ljudski, da li je nešto ok, ili ne, a da nemam straha od vječne vatre. naravno da religija nije odvojena, jer od malih nogu, čim počneš davati znake inteligencije, kažu ima tamo negdje strašni bog, ne smiješ zbog tog boga, ili moram šzbog tog boga. A ne zbog toga jer nisi stoka, nego insan koji ima, pazi ovo, mozak kojim će se služiti.
Tog i takvog boga,kakvog su tebi prezentirali,ja otkantam isti čas!Taj mi ne treba!
Ja naprimjer vjerujem u Boga koji me voli,više od oca i majke,Boga koji prašta,tog Boga nam je objavio Isus!
Ma ne samo da prašta,nego podmeće leđa zbog nas,da nas spasi.
"Ako te otac i majka napuste,ja te neću napustiti!"
Stih iz Biblije!
Post Reply