O Kurdima

sumirprimus

#51 Re: O Kurdima

Post by sumirprimus »

privremeni wrote:
insomnia78 wrote: Sta, znam poprilicno Kurda, Turaka, Cecena...
Vecinom iz "skole"
Idealne su te aksam skole za sticanje geopolitickih kompetencija...zato nek si mu "podastro argumente".
a kiki ti je geopoticki komponentan ko gejzir... :)
kiki nema ljutnje,reci mu...
privremeni

#52 Re: O Kurdima

Post by privremeni »

sumirprimus wrote:
privremeni wrote:
insomnia78 wrote: Sta, znam poprilicno Kurda, Turaka, Cecena...
Vecinom iz "skole"
Idealne su te aksam skole za sticanje geopolitickih kompetencija...zato nek si mu "podastro argumente".
a kiki ti je geopoticki komponentan ko gejzir... :)
kiki nema ljutnje,reci mu...
Divni ste sa svojim licnim opservacijama neistomisljenika, to je bila poenta.
Generalno, u nedostatku ili nemogucnosti prihvatanja cinjenice da se ne misli isto, trazenje argumentacije na nivou osnovaca, a barem se nadam da mi je dojam o uzrastu diskutanata pogresan.
Nego, meni je tema interesantna jer su mi nepoznate povijesne cinjenice o ovom narodu i korijenu sukoba sa Turskom (osim prirodne teznje svakog naroda za slobodom i pravom odlucivanja o svojoj sudbini), tako da cu rado citati jednu i drugu stranu. Nadam se da ces tome pridonijeti i ti.
sumirprimus

#53 Re: O Kurdima

Post by sumirprimus »

privremeni wrote: Divni ste sa svojim licnim opservacijama neistomisljenika, to je bila poenta.
Generalno, u nedostatku ili nemogucnosti prihvatanja cinjenice da se ne misli isto, trazenje argumentacije na nivou osnovaca, a barem se nadam da mi je dojam o uzrastu diskutanata pogresan.
Nego, meni je tema interesantna jer su mi nepoznate povijesne cinjenice o ovom narodu i korijenu sukoba sa Turskom (osim prirodne teznje svakog naroda za slobodom i pravom odlucivanja o svojoj sudbini), tako da cu rado citati jednu i drugu stranu. Nadam se da ces tome pridonijeti i ti.
ma bizi jana sta mi rece..
sto to?
privremeni

#54 Re: O Kurdima

Post by privremeni »

sumirprimus wrote:
privremeni wrote: Divni ste sa svojim licnim opservacijama neistomisljenika, to je bila poenta.
ma bizi jana sta mi rece..
sto to?
E to je to. Al je izgleda pretesko....
sumirprimus

#55 Re: O Kurdima

Post by sumirprimus »

privremeni wrote: E to je to. Al je izgleda pretesko....
to ti kazem... :)
Stargate Punk

#56 Re: O Kurdima

Post by Stargate Punk »

@Privremeni
Kurdi kao narod nikad nisu imali svoju drzavu I to ti kaze sve o njima.
Proucavaj odnos izmedju Asiraca i Kurda sa obje strane.
Proucavaj odnos izmedju Armenaca i Kurda sa obje strane.
Proucavaj odnos izmedju Jezida i Kurda sa obje strane.
Prouci malo o toj fantomskoj drzavi i tko bi sve trebao da se odrekne teritorija.
Prouci malo i o Kurdima samim, kakva su im obrazovanje, umjetnost i kultura.

Ali nekima se ovdje svidja sto svi nose puske i bore se ko ludi kao da je to simbol neceg vrijednog. To je njihova pogana narav gdje misle da radjanjem brda djeca i sa puskama i granatama mogu dobiti sta zele.
To je kao kad korov zavlada njivama i bastama a vi onanisete na to i govorite kako je to super i pravo a zaboravljate da u buducnosti njih ce da bude jos vise i zahtjevace jos vise.
A zasto nebi? Zasto bi oni isli u skolu i radili kad mogu dzaba ili puskom?

Niko u toj regiji nevoli Kurde sa razlogom. Previse togo sto je tudze oni pripajaju sebi.
Jedini razlog zasto su kao jaki i dobri je jer su podpomagati od Amerike i zapada a svi znamo kako su prosli Vijetnam, Irak, Afganistan i ostali nesretnici koji su isto bili gurani od dusebriznika.

@Kiki
I nemoj mi vise postavljati slike o spasavanju Jezida na onoj planini jer su ti TV izvjestaju jako brzo prestali na zapadu. Kazu neki novinari da Jezidke bas i nisu bile toliko sretne sto ih tada silovase Kurdi.
Ti ili nisi dovoljno zero ili se pravis budala pa ne razumijes zasto se nekad vijesti sa nekih terena prestanu javljati. Nije zato sto nema vijesti nego zato sto te vijesti ne idu u prilog promocije novo odabranih "freedom fighters".
budza

#57 Re: O Kurdima

Post by budza »

insomnia78 wrote:Hajd pogledaj njegov prvi post koji si citir'o

Bore se Kurdi hrabro i posteno u Siriji, nema govora
Samo da je to bas tako masovno i dobrovoljno, kako ti prikazujes i nije
Masa je kurdskih izbjeglica, u Efrinu su zabranili odlaske i prodaju nekretnina...

ovo je tacno. kurdska populacija jednako bezi od rata kao i svi drugi koji imaju sredstava. sto se afrina tice: imao sam priliku jos pre dve godine da se upoznam sa nekim kurdima koji su bila na putu ka zapadu-njih preko 20, svi redom kurdi. medju njima 90% muskih, vojno sposobnih. jedan mi je pokazivao i slike iz vojske, asadove. kaze sluzio je vojni rok dve godine. sa njim imam kontakta. smestio se u CH i vec radi u restoranu kod nekog, tako da kazem ISilovca (arapa iz home). ;)
budza

#58 Re: O Kurdima

Post by budza »

FARMAS wrote:Kurdi su trenutno jedni od najugrozenijih naroda na planeti, uz muslimane iz Mijanmara i Jazide, Turska cizma ih desetljecima gazi, licno sam imao priliku prije par godina da upoznam jednu porodicu sa istoka Turske koja zivi u Njemackoj, taj narod dozivljava takve torture od strane Turaka, proganjanjaju ih, maltretiraju, ugnjetavaju, bukvalno sistematski ih zele unistiti na sve moguce nacine, Turci ih toliko mrze da je to za nepovjerovati.
I sada kada na svojoj grbaci imaju ISIL, imaju i podlu Tursku politiku koja se protiv njih okrenula, onako planski i smisljeno.

pricas o turskoj od 1923 do 2001. u toj turskoj su svi osim kemalista imali problema.
Drvosjeca iz Dejcica

#59 Re: O Kurdima

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kikibombona
Smatraš li da se kurdska pozicija u Siriji dramatično promijenila za 24h nakon ulaska Rusije u rat u Siriji? Mislim da će i Kurdi ubrzo doći na udar Asada i Rusije jer je jasno da Rusi žele po svaku cijenu zadržati Asada na poziciji i vlasti a Kurdi su tu samo smetnja. Turska je opet tu dobila na važnosti, kako za Rusiju, Asada tako i za Kurde.
Kikibombona

#60 Re: O Kurdima

Post by Kikibombona »

Stargate Punk wrote:@Privremeni
Kurdi kao narod nikad nisu imali svoju drzavu I to ti kaze sve o njima.
Proucavaj odnos izmedju Asiraca i Kurda sa obje strane.
Proucavaj odnos izmedju Armenaca i Kurda sa obje strane.
Proucavaj odnos izmedju Jezida i Kurda sa obje strane.
Prouci malo o toj fantomskoj drzavi i tko bi sve trebao da se odrekne teritorija.
Prouci malo i o Kurdima samim, kakva su im obrazovanje, umjetnost i kultura.

Ali nekima se ovdje svidja sto svi nose puske i bore se ko ludi kao da je to simbol neceg vrijednog. To je njihova pogana narav gdje misle da radjanjem brda djeca i sa puskama i granatama mogu dobiti sta zele.
To je kao kad korov zavlada njivama i bastama a vi onanisete na to i govorite kako je to super i pravo a zaboravljate da u buducnosti njih ce da bude jos vise i zahtjevace jos vise.
A zasto nebi? Zasto bi oni isli u skolu i radili kad mogu dzaba ili puskom?

Niko u toj regiji nevoli Kurde sa razlogom. Previse togo sto je tudze oni pripajaju sebi.
Jedini razlog zasto su kao jaki i dobri je jer su podpomagati od Amerike i zapada a svi znamo kako su prosli Vijetnam, Irak, Afganistan i ostali nesretnici koji su isto bili gurani od dusebriznika.

@Kiki
I nemoj mi vise postavljati slike o spasavanju Jezida na onoj planini jer su ti TV izvjestaju jako brzo prestali na zapadu. Kazu neki novinari da Jezidke bas i nisu bile toliko sretne sto ih tada silovase Kurdi.
Ti ili nisi dovoljno zero ili se pravis budala pa ne razumijes zasto se nekad vijesti sa nekih terena prestanu javljati. Nije zato sto nema vijesti nego zato sto te vijesti ne idu u prilog promocije novo odabranih "freedom fighters".
1. Kurdi su zivjeli na prostoru gdje su egzistirali mnogobrojniji i mocni narodi, velika carstva. I mi ovdje smo bili pokoreni bezbroj puta. Katalonija i Baskija? Kurdi su vise puta proglasili drzavu i NIJE TACNO da je nikada nisu imali. Ali, jednostavno, zivjeli su u 'srcu svijeta', okruzeni neuporedivo mocnijim igracima. Polako, dolazi njihovo vrijeme, sve ce biti ok. To su ljudi nesalomivog duha, koji od borbe za slobodu nikada nece odustati.

2. Ne postoje dva razlicita susjeda koja nisu imali nesporazume i crne periode. Jesu li Francuzi i Englezi stoka? Hajde, bIžI! U Siriji se asirske vojne formacije bore zajedno sa Kurdima. Kurdi su ti koji su na sjeveru Sirije izjednacili kurdski, arapski, asirski, armenski jezik... Sve etnicke grupe ravnomjerno participiraju u vlasti.

3. Armeni? Aludiras na genocid koji su pocinili Otomani/Turci? Tacno se zna ko je sa kurdske strane ucestvovao u genocidu nad Armenima. O tome sam vec pisao. Shakak pleme se najvise istaklo, posebno njihov lider Simko, dobar prijatelj Ataturka. Obicne turske sluge i pudlice koje vecina Kurda odbacuje i tretira kao izajdnike. Svi vazniji Kurdi i kurdske institucije su priznale genocid. Priznao je institut za genocid u Halabzi. Na armenskim stranicama o genocidu se isto tako pise o turskim zlocinima nad Kurdima. Moze se reci da su odnosi sada veoma dobri.

Armenci su ove godine otvorili konzulat u Erbilu, irackom Kurdistanu

http://rudaw.net/english/kurdistan/180320151

Procitaj komentare posjetioca stranice pa ces vidjeti sta misle o Armenima

4. Jezidi? Sta pricas jadan? Nadji mi jednu rijec bilo kojeg uticajnog jezida usmjerenu protiv PKK ili YPG. Protiv Pesmergi ces naci, jer ih pojedini smatraju odgovornim radi lose reakcije za vrijeme napada ISILa. Kasim Shesho, lider jezidi Kurda govori da su svi Kurdi braca i da ce tako ostati. Dakle, dovidjenja - prijatno!

5. Nece se niko odreci! Te vjestacke tvorevine ce morati nestati. Kurdi ce uzeti svoje, a ostali neka rade sto im volja. Ako neko misli da ce narod od 25 miliona, koji ce po procjenama u narednim decenijama brojati 50 000 000, biti vjecno taoc, moram reci da je naivan (blago receno). Da je neko prije 30 godina pricao da ce Kurdi u Iraku biti vojno najjaca i ekonomski najbogatija regija, proglasili bi ga ludim. Dakle? :D

6. U Turskoj si mogao zaglaviti 10-20 godina robije ako bi progovorio na kurdskom. O cemu onda pricas?

Jezidi zene su toliko nezadovoljne da pristupaju PKK i YPG. Muskarci su toliko nezadovoljni da redovno dolaze na obuku u sirijski Kurdistan. Kakve gluposti valjas. Pokupio si par propagandnih informacija plasiranih iz turske kuhinje i mislis da nesto znas.

Lidr JEZIDA

Qasem Shesho wants Yezidis included in future independent Kurdistan

http://rudaw.net/english/kurdistan/100820152

Kasim Shesho je ranije rekao da jezidi Kurdi vise nikada nece zivjeti pod vlascu Arapa. Kazu da ih je od 10 komsija 9 zeljelo zaklati.

Ne mozes o necemu pisati a da si na informisanje potrosio sat-dva. Samo se brukas!
Kikibombona

#61 Re: O Kurdima

Post by Kikibombona »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Smatraš li da se kurdska pozicija u Siriji dramatično promijenila za 24h nakon ulaska Rusije u rat u Siriji? Mislim da će i Kurdi ubrzo doći na udar Asada i Rusije jer je jasno da Rusi žele po svaku cijenu zadržati Asada na poziciji i vlasti a Kurdi su tu samo smetnja. Turska je opet tu dobila na važnosti, kako za Rusiju, Asada tako i za Kurde.
Upravo suprotno!

Dolazak Rusa je veliki plus za Kurde. Lider Kurda je vec pozdravio rusko dejstvovanje po ISILu, Nusri i Islamskom frontu.

Ti pobunjenike zoves FSA. Bolje bi bilo da ih zoves Islamski front ili Nusra. Islamski front je najjaca pobunjenicka skupina! Daleko najjaca! Poslije slijedi Nusra, pa tek onda neke druge skupine, pretezno selefijske. FSA je izmisljotina zapadnih sila. Neko je objedinio stotine pobunjenickih skupina i nazvao ih FSA. Te jedinici jedna sa drugom obicno nemaju nikakve veze. Recimo, Nusra masakrira jednu FSA grupu na sjeveru zemlje, a u centralnoj Siriji i na jugu neometano saradjuje sa drugima. Valjda je sada jasnije.

E, taj Islamski (selefijski) front je zakleti neprijatelj Kurda. Jedan od njihovih lidera, Zehran Alush, je rekao kako ce osloboditi sjever zemlje od ISILa i kurdskih terorista. I te grupe koje neko naziva FSA su vise puta napadale Kurde. Rekao bih da su ti pobunjenici veca prijetnja za Kurde nego sama SAA. Uostalom, Asada je bezbroj puta izjavio da uvazava kurdsko pravo na autonomiju. Selefije to nikada nisu izjavile niti ce. Oni ne priznaju nikoga, to su zadrti i bolesni ljudi. Amerika im danas pomoze, vec sutra ih mogu napasti. Totalno nepredvidivi ljudi, bolesnici.

Ni taj Islamski front nema snagu unistiti Kurde. Vec su vise puta dobili po njusci. Barzani, predsjednik irackog Kurdistana, je jasno porucio da ce poslati vojsku ako sirijski Kurdi budu ozbiljno ugrozene. A kurdske Pesmerge bi bez vecih problema udesile i pobunjenike i SAA, ako bi uopste bilo potrebe, jer je YPG dovoljno snazan da se odbrani.

Najveci neprijatelj Kurda je turska drzava. To je jedina realna prijetnja za Kurde u Siriji, nikakva SAA, nikakvi pobunjenici, nikakva Rusija... Dolazak Rusije u Siriju je jos jedan samar u nizu za Tursku. Toliko su navikli na samare da vise i ne reaguju tako burno. Dolaskom Rusije potpuno otpada mogucnost da Turci naprave 'buffer zone' u Siriji, koja bi za cilj imala zaustaviti kurdsko napredovanje.

I sada ono najvaznije. Rusija je podigla moral SAA i evidentno im pruza snaznu podrsku. Tu je i Iran. SAA je sada definitivno jaca i treba ocekivati njihovo napredovanje na terenu. Da li ce Amerikanci dozvoliti totalni poraz? Sta mislis? Da li ce dozvoliti da ih Rusija razvali, da obezvrijedi silne napore i velika uloganja u sirijski rat?

Evo ti odgovor... Amerikanci hitno zele naoruzati sirijske Kurde!

https://www.washingtonpost.com/world/na ... 3913230381
At the same time, the president also approved proposals, made prior to this week’s Russian actions, to strengthen the U.S. fight against the militants. Those measures were recommended by Obama’s new Joint Chiefs of Staff chairman, Gen. Joseph F. Dunford Jr.

They include direct U.S. weapons shipments, overland from Iraq, to Syrian Kurdish and Arab fighters who in recent months have pushed the Islamic State from a major portion of northern Syria along the Turkish border.

The Kurds are now expected to begin moving south toward Raqqa, the de facto militant capital, in north-central Syria.

U.S. airstrikes are also slated to increase west of the Euphrates, where U.S.-backed opposition forces have had little recent success against the Islamic State. Those strikes are being launched from Incirlik air base in Turkey, where aircraft from other coalition partners will join U.S. planes.
Image
Stargate Punk

#62 Re: O Kurdima

Post by Stargate Punk »

Dragi Kiki ti pricas o Kurdima koji su vrsili genocide nad Armencima kao o "Turskim pudlicama" a onda stavljas linkove frajera koji se naziva Jezidskim Kurdom. Jezidi i Kurdi su dva razlicita naroda.

Te "vjestacke tvorevine" ukljucjuju teritoriji Iraka, Sirije, Azerbejdzana, Irana, Gruzije, Armenije pa cak i Rusije a to ce doboti kad na vrbi rodi grozdze ili kad svinje pocnu letiti.

Ruski angazman u Sirije je da pomognu trenutnom lideru te zemlje sto svakom normalnom znaci kad zavrse se FSA onda na red idu ili ISIL ili Kurdi. Ja mislim da ce oni da ostave ISIL za kraj jer ga nisu ni stvorili ni financirali i jer im je u interesu da se ovi sto vise izvucu iz Sirije pa da mogu praviti dar mar po "Zapadu".
Saul Alvarez

#63 Re: O Kurdima

Post by Saul Alvarez »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Kikibombona
Smatraš li da se kurdska pozicija u Siriji dramatično promijenila za 24h nakon ulaska Rusije u rat u Siriji? Mislim da će i Kurdi ubrzo doći na udar Asada i Rusije jer je jasno da Rusi žele po svaku cijenu zadržati Asada na poziciji i vlasti a Kurdi su tu samo smetnja. Turska je opet tu dobila na važnosti, kako za Rusiju, Asada tako i za Kurde.
Kurdi nisu nikakva smetnja Asadovoj vlasti.
Drvosjeca iz Dejcica

#64 Re: O Kurdima

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Saul Alvarez wrote:
Kikibombona
Vrijeme će pokazati. Možda nisu trenutno u fokusu Asada ali po meni što se sukob bude više primicao kraju (ako bude išao na ruku Asada) to će Kurdi biti veća smetnja. Misliš da će im Asad dati autonomiju ili državu. Možeš misliti kao će.
Kikibombona

#65 Re: O Kurdima

Post by Kikibombona »

Stargate Punk wrote:Dragi Kiki ti pricas o Kurdima koji su vrsili genocide nad Armencima kao o "Turskim pudlicama" a onda stavljas linkove frajera koji se naziva Jezidskim Kurdom. Jezidi i Kurdi su dva razlicita naroda.

Te "vjestacke tvorevine" ukljucjuju teritoriji Iraka, Sirije, Azerbejdzana, Irana, Gruzije, Armenije pa cak i Rusije a to ce doboti kad na vrbi rodi grozdze ili kad svinje pocnu letiti.

Ruski angazman u Sirije je da pomognu trenutnom lideru te zemlje sto svakom normalnom znaci kad zavrse se FSA onda na red idu ili ISIL ili Kurdi. Ja mislim da ce oni da ostave ISIL za kraj jer ga nisu ni stvorili ni financirali i jer im je u interesu da se ovi sto vise izvucu iz Sirije pa da mogu praviti dar mar po "Zapadu".
Genocid nad Armenima je pocinila Osmanska imperija! Oni su organizovali i naredili, kao sto su radili kroz cijelu svoju proslost. Mnogi narodi su im sluzili u koljackim pohodima, pa tako i ovi nasi. Kurdi su priznali genocid nad Armenima, Turci nisu. To ti govori ko je genocidas u ovoj prici.

Za jezide najstrasnije lupas. Kasim Shesho je lider SVIH JEZIDA! Aj bgt informisi se, pa tek onda nesto napisi. Jezidi zele zivjeti u nezavisnom Kurdistanu. Jezidi su jako privrzeni borcima PKK i YPG. Za to postoji mali milion dokaza. Sa Pesmergama su imali i imaju nesuglasice, ali sa PKK i YPG nikada. Jezidi svjedoce da ih je PKK spasio od potpunog istrebljenja. Informisi se malo!

U Iraku vec imaju drzavu u drzavi. Pesmerge su najjaca vojna sila. Kurdistan je daleko najrazvijeniji dio Iraka. Prosjecna plata znatno veca, nezaposlenost visestruko manja. Kurdski gradovi postaju metropole za iracke vukojebine i kasabe. Za tako malo vremena su napravili vise nego su Arapi za decenije i stoljeca unazad. To sve govori. Iracki Kurdistan ce uskoro biti nezavisan i to je svima jasno.

Sirijski Kurdi idu istim putem. Sada kontrolisu 70% sirijske nafte i plina. Vojno su izuzetno jaki, a ako bude problema, predsjednik irackog Kurdistana je porucio da ce odmah slati vojsku. Dakle, nisu vise Kurdi goloruki narod koji dusmanski nastrojene komsije mogu masakrirati i raditi sa njima sto im volja.

Rusi su izjavili da se Kurdi hrabro bore protiv ISILa i da ce ih podrzati. Kurdi su pozdravili rusko raketiranje ISILa, Nusre i Islamskog fronta. U krajnjem slucaju, Kurdi su americki igrac. Amerikanci danas najavljuju kurdski pohod na Raku. Porucili su da ce Kurde naoruzati do zuba. Mnogo si naivan ako mislis da ce Amerika dozvoliti da ih Rusi razvala u Siriju. Od toga nema nista. Sada stupa trka 'prorusa' i 'proamerikanaca', ko ce prije zauzeti teritorij koji kontrolise ISIL. I kada ISIL bude zavrsen, lagano se moze od Sirije praviti klimava federacija, u kojoj ce Kurdi imati svoj bogati komad zemlje, ili ce se drzava sasvim raspasti...

Kurdi u Iraku i Siriji gomilaju bogastvo i oruzje. Kurdi u Iraku imaju gomilu najmodernijeg oruzja. Na STOTINE zapadnih instruktora iz svih zemalja zapadnog svijeta obucava kurdske Pesmerge. Oni su jedina vojna sila koja ISIL otresa kao beba slinu. Njihove ofanzive protiv ISILa traju dan-dva, razgule ih nacisto i bez ikakvih problema uzmu ogroman teritorij. Zahvaljujuci ISILu Kurdistan je sada duplo veci nego je bio prije rata. :lol:

Kurdske Peshmerge dok je Sadam cinio zlocine i genocid nad kurdskim narodom

Image
Image

A sada?

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=569195C1

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56A3DC06

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=569AFCCA

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56977836

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=568A8E7D

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56A3DB87

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=5693D46F

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=569397C2

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=5691410A

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=569F391D

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=568A9352

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... 77111f5634

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=5685CBF1

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56940C50

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=5689A1AF

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56978CD5

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=568F5158

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=5693D097

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=568FF1B8

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56925EC3

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=569A32E3

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=569C633A

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56A198FD

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=5686B536

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=569402E2

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56A60137

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56A270CC

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=568BB8DB

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=5684E6AA

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=569F39D7

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=569B7CA3

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56A1A68B

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=569497C7

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=569AFC8A

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56D11E2B

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=5699EE08

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... 704e60f103

Itd, itd, itd, itd...

Nema tog boga da ce sija ili suni Arapi vise ikada prisrditi irackom Kurdistanu! Nece ni ostale dusmanski raspolozene komsije, jer Kurdi imaju strasan lobi i puuunoooo love. Zapad ulaze u Kurdistan koji sa svima ima prijateljske odnose. Imaju fenomenalan natalitet, posebno u Turskoj.... Dakle....
Kikibombona

#66 Re: O Kurdima

Post by Kikibombona »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Vrijeme će pokazati. Možda nisu trenutno u fokusu Asada ali po meni što se sukob bude više primicao kraju (ako bude išao na ruku Asada) to će Kurdi biti veća smetnja. Misliš da će im Asad dati autonomiju ili državu. Možeš misliti kao će.
Da li ti mislis da ce Rusija razvaliti Ameriku u Siriju, da ce Amerikanci i njihovi igraci pretrpiti totalni poraz?

Enorman angazman u sirijskom ratu bio uzaludan?
Rusija razvalila zapad u Siriji i Iraku?

Hajde, bolan... :lol: :lol:

Obama je odmah reagovao na ruski angazman u Siriji. Naoruzat ce 20 000 Kurda i 3 - 5 000 Arapa za ofanzivu na Raku koja ce uskoro uslijediti. Po svemu sudeci, jug Sirije ce pripasti Rusima a sjever Amerikancima.

http://www.nytimes.com/2015/10/05/world ... .html?_r=0

Plisani sultan na aparatima a aparati na agregatima :lol:
madner

#67 Re: O Kurdima

Post by madner »

Kurce se bez pokrica, kao i obicno.
Kikibombona

#68 Re: O Kurdima

Post by Kikibombona »

Kurdi se moraju i hoce osloboditi Arapa, koji ih svako malo masakriraju...

Pesmerga borac kojeg je ISIL zarobio i preklao, otac troje djece

Image

Image

I opet ti isti Kurdi prime u Kurdistan 1.5 miliona arapskih izbjeglica. Pruze im krov nad glavom i hranu, iako mozda clanovi njihove porodice, njihovi prijatelji kolju kurdski narod... Zar to nije VELICINA?

1.5 miliona Arapa koji su zbrinuti i kojima dlaka sa glave ne fali uprkos genocidu i zvjerstvima kojim svakodnevno svjedoce.

I onda neko ima obraza nesto reci... :-) :-)
madner

#69 Re: O Kurdima

Post by madner »

Jajane, da vidis kako su pretresali Arape prije nego sto je ISIL i postojao ne bi ovakve gluposti pisao. Risto pravi.
Kikibombona

#70 Re: O Kurdima

Post by Kikibombona »

Uredjenje Rojave/Zapadni Kurdistan/Sirijski Kurdistan

https://solidaritywithrojava.wordpress. ... a-cantons/
Stargate Punk

#71 Re: O Kurdima

Post by Stargate Punk »

Kikibombona wrote: Za jezide najstrasnije lupas. Kasim Shesho je lider SVIH JEZIDA! Aj bgt informisi se, pa tek onda nesto napisi. Jezidi zele zivjeti u nezavisnom Kurdistanu. Jezidi su jako privrzeni borcima PKK i YPG. Za to postoji mali milion dokaza. Sa Pesmergama su imali i imaju nesuglasice, ali sa PKK i YPG nikada. Jezidi svjedoce da ih je PKK spasio od potpunog istrebljenja. Informisi se malo!

U Iraku vec imaju drzavu u drzavi. Pesmerge su najjaca vojna sila. Kurdistan je daleko najrazvijeniji dio Iraka. Prosjecna plata znatno veca, nezaposlenost visestruko manja. Kurdski gradovi postaju metropole za iracke vukojebine i kasabe. Za tako malo vremena su napravili vise nego su Arapi za decenije i stoljeca unazad. To sve govori. Iracki Kurdistan ce uskoro biti nezavisan i to je svima jasno.
Citas li ti sta pises?
Jezidi zive u Iraku a ti kazes du imali nesuglasica sa Pesmergama (koji djeluje u Iraku) a da ih je PKK spasio (PKK je terosisticka organizacija u Turskoj).

Nista oni nisu napravili. Niti skole niti bolnice niti univerzitete. Nista. Citav njihov zivot se svodi uzmi pusku i ubij.
Ne daj boze da im ta nafta iscrpi digli bi se na jos par drzava.

Ako mislis da ce im Asad prepustiti naftna polja u Siriji kad Ruje zavrse sa ISIL-om onda pod hitno idi u centar za odvikivanje od droge. Isto tako nece dobiti ni drzavu tamo. Ameri ce ispusiti kao sto su ispusili u Ukrajini.

Sve para sto imaju ce dati na lobiranje a kad im ponestane para nestace im i prijatelja a i njihove podrske.

Natalitet i puske ne rijesavaju probleme nego ih samo uvecavaju. Nisu oni Hitlerova Njemacka (ni u kojem pogledu) pa da im svi ustupaju svoje teritorije a to je upravo sto oni hoce.
Kikibombona

#72 Re: O Kurdima

Post by Kikibombona »

Stargate Punk wrote:
Citas li ti sta pises?
Jezidi zive u Iraku a ti kazes du imali nesuglasica sa Pesmergama (koji djeluje u Iraku) a da ih je PKK spasio (PKK je terosisticka organizacija u Turskoj).
Sta ti nije jasno?

Pesmergama zamjere sto su nespremni docekali napad ISILa na Sangal, i tovare im dio krivice za genocid... Isto i kod nas mnogi zamjere Aliji sto je ucinio nedovoljno za Srebrenicu. To je sasvim normalno kada se dese strasne tragedije. I pored toga, APSOLUTNI LIDER jezida porucuje da vise nikada nece zivjeti pod vlascu Arapa i da je za njih jedina opcija nezavisni Kurdistan. Pesmerge ih naoruzavaju, obucavaju, bore se i ginu na jezidskoj planini Singal

Vidim da nisi imao blage veze da su SVI jezidi zapravo Kurdi.

Predsjednik irackog Kurdistana

http://rudaw.net/english/kurdistan/150420151
“No enemy has been ever be able to destroy the Kurdish Yezidis and that is why despite all inhuman acts of the Daesh terrorists against Shingal, they could never demolish your strong will,” Barzani said in a statement released Wedensday, referring to the Arabic acronym of ISIS.

“Nothing will ever divide the Kurdish Yezidis from Kurdistan and the Kurdish nation,” Barzani said.
Tajson :D

Image

Kurde je ujedinio posljednji u nizu zlocinacki arapski pir. Aj ih probaj na nekom njihovom forumu razvrstati na suni, sija, alavi, jezidi... Kurde? Odmah ce te napasti i reci 'SAMO KURDI, nema potrebe navoditi vjersku pripadnost'. A vidimo kako je kod Arapa, kolju se radi vjere ocima se gledati ne mogu.
Nista oni nisu napravili. Niti skole niti bolnice niti univerzitete. Nista. Citav njihov zivot se svodi uzmi pusku i ubij.
Ne daj boze da im ta nafta iscrpi digli bi se na jos par drzava.
To je tako ako ti je jedini izvor informisanja tursko propagandno smece.

Rudaw je najjaci kurdski medij, omrzenih kod mnogih Kurda je se ostro suprostavlja politici PKK. To zna svako ko iole prati da izmedju Rudawa i PKK vlada netrepeljivost (blago receno).

PKK opens schools for Kurdish Yezidis in Shingal

http://rudaw.net/english/kurdistan/31032015

ISIL je krenuo redom klati jezidi Kurde. Pesmerge su se povukle prilikom prvog iznenadnog ISIL napada. Ko je jedini dosao pomoci?

Amerikanci? Ne!
Rusi? Ne!
Turci? Ne!
Arapi? Ne!

Da nije dosao PKK, svi jezidi Kurdi bi bili poklani. O tome su pisali svi moguci relevantni mediji. Za to postoji milion dokaza, slika, videoklipova... Svijet su obisle slike boraca PKK koji nose starce, borkinja koje daju mlijeko djeci itd. Sami jezidi Kurdi govore da ih je PKK spasio od potpunog unistenja. Izmedju jezidi Kurda i PKK vlada velika ljubav na sto su Pesmerge jako ljubomorne. Al dzaba ja tebi sve ovo kada ne posjedujes ni osnovno znanje. Procitao si 2-3 turska clanka i mislis da znas sve.
Ako mislis da ce im Asad prepustiti naftna polja u Siriji kad Ruje zavrse sa ISIL-om onda pod hitno idi u centar za odvikivanje od droge. Isto tako nece dobiti ni drzavu tamo. Ameri ce ispusiti kao sto su ispusili u Ukrajini.
Asad je vec xy puta porucio da je kurdska autonomija na sjeveru politicka cinjenica i da on nema nista protiv. Mislis da Ameri sa Kurdima vec nisu sklopili dogovor oko naftnih polja? Mislis da Ekson i ostali vec nisu spremili ugovore? E moj ti.... :lol: :lol:

Sve ovo sto gledas u sirijskom Kurdistanu vec je vidjeno u irackom Kurdistanu. Kurdi su sklopili pakt sa Amerikancima, proglasili autonomiju... Sadam je pokrenuo armadu... i znas li sta je bilo? Aj malo kreni sa citanjem o Iraku, od kampanje Anfal pa sve do danas, kako se situacija razvijala...
Bosanac sa dna kace

#73 Re: O Kurdima

Post by Bosanac sa dna kace »

:|
Saul Alvarez wrote:
Kikibombona
јаране ти изгледа немаш појма да огроман број Курда до 2000 и неке у Сирији није имао право на пасоше, да су им све политичке партије и организације биле забранјене, да образовање на курдском није постојало, да су многи имали по казни неке зелене личне карте итд итд... :oops:
Kikibombona

#74 Re: O Kurdima

Post by Kikibombona »

Majka rodila cetiri bebe u kurdskoj Rojavi (Sirija)... nazvala ih po cetiri dijela Kurdistana...

Rojava (zapad, Sirija), Rojhilat (istok, Iran), Bakur (sjever, Turska) i Bashur (jug, Irak)

Image

Image
Kikibombona

#75 Re: O Kurdima

Post by Kikibombona »

Image

Slika sa hiljadu rijeci!
Post Reply