Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post Reply
Sanjarko

#51 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by Sanjarko »

L u c i f e r wrote:Jbg, a ako smo samo "Srbi islamske vjere", sto li nas masakrirase...
:thumbup:
Zbog Biljane znas ono otpad od Gena Nebeskih Ljudi/Vanzemaljaca :D
Sanjarko

#52 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by Sanjarko »

Cherry-Cherry wrote:
L u c i f e r wrote:Volio bih znati koliko li ih procentualno klanja pet dnevnih namaza, posti ramazan, ne pije, ne ogovara, ne cini blud i cine dobra djela...
Bitno je kako se izjašnjavaju i kako se osjećaju. Ne idu ni Njemaci, Španci, Italijani, Francuzi u crkvu svake nedelje, čine blud i ogovaraju, ali bitno je kako se izjašnjavaju.
Ne konta Dzaba svijetlonosho, da su samo Muslimani porijeklom/bastinom/kulturom i da se
zbog toga Muslimanima izjasnjavaju kao sto se gore navedeni narodi isto Krscanima izjasnjavaju,
zbog porijekla/bastine/kulture objasnio sam Ja to dobro jednoj Hrvatici
na Hr forumu i slozila se sa mnom.
Sanjarko

#53 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by Sanjarko »

klej wrote:
Leons wrote:Tema je sasvim na mjestu i ne kontam sto neki spominju agresiju i druga dva plemena. Zasto Bosnjaci imaju tako malo slavenskih imena u narodu? Vise imamo germanskih - Sabina, Armin, Benjamin.
ok, haj'mo rec, tema je na mjestu. ako ti kazem da moje ima korijen u arapskom jeziku i u istom ima svoje znacenje, hoce li to promjeniti tvoje "virtualno" misljenje o meni? znas li ikoga u stvarnom zivotu da mu ime vuce korijene iz rapskog ili turskog jezika i jel' ti to osnova za klasifikaciju ljudi? bil' ti zadovoljilo sujetu i bolesnu mrznju da promjenim svoje, lijepo, muslimansko ime u Tvrtko? da li bi mi ime tvrtko, kao muslimanu, znacilo rahatluk u ratnom periodu 90. godina? molim konkretne odgovore, ja sam ih spreman dati na tvoje upite. i da, odgovori mi, zasto si napravio onu konstrukciju sa imenom Irhad?
Skinuli bi ti gace pa provjerili ako bi prosao test ne bi te ubili,
ali opet i svojih su sijaset ubili samo sto su takve sto su imali
to u gacama razlicito branili.
Pa opet pitanje kako bi prosao.
L u c i f e r

#54 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by L u c i f e r »

Vizionar 1985 wrote:
Cherry-Cherry wrote:
L u c i f e r wrote:Volio bih znati koliko li ih procentualno klanja pet dnevnih namaza, posti ramazan, ne pije, ne ogovara, ne cini blud i cine dobra djela...
Bitno je kako se izjašnjavaju i kako se osjećaju. Ne idu ni Njemaci, Španci, Italijani, Francuzi u crkvu svake nedelje, čine blud i ogovaraju, ali bitno je kako se izjašnjavaju.
Ne konta Dzaba svijetlonosho, da su samo Muslimani porijeklom/bastinom/kulturom i da se
zbog toga Muslimanima izjasnjavaju kao sto se gore navedeni narodi isto Krscanima izjasnjavaju,
zbog porijekla/bastine/kulture objasnio sam Ja to dobro jednoj Hrvatici
na Hr forumu i slozila se sa mnom.
Slazem se.

Pa i ja sam se na popisu izjasnio kao musliman, mada sam ateista, da ne talasam porodicne odnose... :mrgreen:

Takodjer sam se izjasnio i kao Bosnjak, mada bih najradije da smo svi Bosanci - to je meni jedno te isto, ali kontam politicke realitete tog naziva u ovom vremenu i prostoru, a bogme i nek nas je vise... :bih:
Sanjarko

#55 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by Sanjarko »

Objektivni navijac wrote:
LARVA wrote:Zašto danas Bošnjaci ne nose imena kakva su nosili bitni ljudi iz naše historije.
Tvrtko, Jelena (Helena), Stjepan, Matej, Matija, Kulin, Katarina, da ne nabrajam dalje.
Bitna je povelja Kulina bana, zar ne? Kralj Tvrtko? Grbovi? Ljiljani?
Naši kraljevi i kraljice. Naša historija.
A ne znam danas, ni jednog Bošnjaka, da se zove Kulin ili Jelena.
Pa naravno da se ne zovu tako :lol:
Danasnji Bosnjaci nemaju apsolutno nikakve veze sa srednjevjekovnom Bosnom. Ni istorijske,ni tradicijske,ni bioloske. Apsolutno nista. Jedini ljudi u Bosni,koji mogu povuci neku paralelu sa srednjovjekovnim Bosnjacima su Hrvati srednje Bosne i muslimanske porodice,koje su s njima u srodstvu. Uprosceno : Kome nana nije tetovirana,taj nije Bosnjaka sreo ni u putu.
Novokomponovani Bosnjaci ,to jeste Bosanski muslimani su islamizirani Slaveni sa cijeloga juznoslavenskoga zivotnoga prostora,koji su se smanjivanjem turske imperije naselili u Bosni,naravno uz ostale druge islamizirane narode- Madjare,Vlahe,Albance,Tatare i naravno same Turke. I zajedno su na bazi Islama stvorili nacionalnu diferencijaciju u odnosu na susjedne narode. Razvili nacionalnu osobenost.
Osnova nacionalnoga identiteta Bosnjaka je Islam. Zato je Ceric u pravu,kafa kaze da je Turska majka,jer bez dolaska Turaka i Islama,ne bi postojala ni nacija.
Davanje neislamskih imena djeci se smatra nacionalnom izdajom.
Pa s kim imaju veze eto sa Turcima eto Boshnjaci Turci.
A i za Slavene ti to ne stoji.
http://www.bosniafacts.info/other/genet ... he-balkans
klej

#56 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by klej »

Objektivni navijac wrote:
LARVA wrote:Zašto danas Bošnjaci ne nose imena kakva su nosili bitni ljudi iz naše historije.
Tvrtko, Jelena (Helena), Stjepan, Matej, Matija, Kulin, Katarina, da ne nabrajam dalje.
Bitna je povelja Kulina bana, zar ne? Kralj Tvrtko? Grbovi? Ljiljani?
Naši kraljevi i kraljice. Naša historija.
A ne znam danas, ni jednog Bošnjaka, da se zove Kulin ili Jelena.
Pa naravno da se ne zovu tako :lol:
Danasnji Bosnjaci nemaju apsolutno nikakve veze sa srednjevjekovnom Bosnom. Ni istorijske,ni tradicijske,ni bioloske. Apsolutno nista. Jedini ljudi u Bosni,koji mogu povuci neku paralelu sa srednjovjekovnim Bosnjacima su Hrvati srednje Bosne i muslimanske porodice,koje su s njima u srodstvu. Uprosceno : Kome nana nije tetovirana,taj nije Bosnjaka sreo ni u putu.
Novokomponovani Bosnjaci ,to jeste Bosanski muslimani su islamizirani Slaveni sa cijeloga juznoslavenskoga zivotnoga prostora,koji su se smanjivanjem turske imperije naselili u Bosni,naravno uz ostale druge islamizirane narode- Madjare,Vlahe,Albance,Tatare i naravno same Turke. I zajedno su na bazi Islama stvorili nacionalnu diferencijaciju u odnosu na susjedne narode. Razvili nacionalnu osobenost.
Osnova nacionalnoga identiteta Bosnjaka je Islam. Zato je Ceric u pravu,kafa kaze da je Turska majka,jer bez dolaska Turaka i Islama,ne bi postojala ni nacija.
Davanje neislamskih imena djeci se smatra nacionalnom izdajom.
ako ti nije frka, haj' ti ovo malo uproscenije napisi. ja te ne kontam bas najbolje. odakle su moji dosli ovdje? mozes li me kako pogurati za domovnicu? dosadilo ovo svako malo prijetnje sa ponovnim uvodjenjem viza
mmaar

#57 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by mmaar »

Bome se mnogo kurce ovi Vlasi koje su Turci doveli u Bosnu i pokatoliceni, a potom u 19 stoljecu i pohrvaceni Bosnjaci. Posebno je bistar ovaj Objektivni navijac, da bi mu i Biljana Plavsic mogla pozavidjeti, ali sreca, pa Vlasi kao jedini neslavenski element na ovim prostorima, te pokatoliceni Bosnjaci koji su prvi izdali vjeru bosansku, polako dolaze na mjesto koje im pripada. Bosne i Bosnjaka bilo i bice i prije i poslije njih.
Last edited by mmaar on 29/08/2015 21:36, edited 1 time in total.
bingov buraz

#58 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by bingov buraz »

Nekad su Bosnjaci bili Tvrtko i Jelena danas su Hamo i Esma sutra ce mozda biti Janga Mbiwa i Kolo Ture pa sta,ko ima pravo da zabrani nekom da bude Bosnjak.
Niko ne brani danasnjim Jelenama i Tvrtkima :mrgreen: da se izjasne Bosnjacima,ko je kriv sto su se oni na poziv matica odrodili od BiH.
Leons

#59 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by Leons »

klej wrote:
Leons wrote:Tema je sasvim na mjestu i ne kontam sto neki spominju agresiju i druga dva plemena. Zasto Bosnjaci imaju tako malo slavenskih imena u narodu? Vise imamo germanskih - Sabina, Armin, Benjamin.
ok, haj'mo rec, tema je na mjestu. ako ti kazem da moje ima korijen u arapskom jeziku i u istom ima svoje znacenje, hoce li to promjeniti tvoje "virtualno" misljenje o meni? znas li ikoga u stvarnom zivotu da mu ime vuce korijene iz rapskog ili turskog jezika i jel' ti to osnova za klasifikaciju ljudi? bil' ti zadovoljilo sujetu i bolesnu mrznju da promjenim svoje, lijepo, muslimansko ime u Tvrtko? da li bi mi ime tvrtko, kao muslimanu, znacilo rahatluk u ratnom periodu 90. godina? molim konkretne odgovore, ja sam ih spreman dati na tvoje upite. i da, odgovori mi, zasto si napravio onu konstrukciju sa imenom Irhad?
Nemam ja nikakvo misljenje o tebi kad ne znam ni ko si. Ovo je forum i ovdje se diskutuje o svemu, ako ti neka tema ide na zivce ti je slobodno ignorisi i izbjegni stres. Ako nisi navikao da se svi ne slazu sa tobom odjavi se sa foruma radi zdravlja. I moje ime je arapskog porijekla a tvoje optuzivanje da osjecam nekakvu mrznju samo pokazuje da se s tobom ne moze diskutovati normalno jer si pun nekakvih predrasuda pa mi nemoj ni replicirati vise.
animals

#60 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by animals »

L u c i f e r wrote:
Slazem se.

Pa i ja sam se na popisu izjasnio kao musliman, mada sam ateista, da ne talasam porodicne odnose... :mrgreen:

Takodjer sam se izjasnio i kao Bosnjak, mada bih najradije da smo svi Bosanci - to je meni jedno te isto, ali kontam politicke realitete tog naziva u ovom vremenu i prostoru, a bogme i nek nas je vise... :bih:
Na pocetku svog pisanja si bio najveci islamofob i antibosnjak..
kako vuk dlaku mjenja..
pemanapemani

#61 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by pemanapemani »

Zbog stava -u dusi sam Bosanac, ali se nisam tako izjasnio zbog rodbine i nebuloznog politickog realiteta, danas je sve manje BiH.

S druge strane, izjasnio sam se kao Bosanac, mada sam komotno mogao kao Hrvat, imam sve "predispozicije". Citava porodica ima hrvatske putovnice osim mene. Kojeg li apsurda, mogao sam dobiti posao u CIPS-u da sam htio izvaditi putovnicu, mogao raditi u opcini kao Hrvat...

Sutra ce mi neki licemjer "pravog" imena, koji je kao u dusi Bosanac, ali se zbog realiteta izjasnjava kao Bosnjak, spocitavati moju privrzenost BiH, jer ce po imenu procijeniti da sam Hrvat. :-)
animals

#62 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by animals »

mmaar wrote:Bome se mnogo kurce ovi Vlasi koje su Turci doveli u Bosnu i pokatoliceni, a potom u 19 stoljecu i pohrvaceni Bosnjaci. Posebno je bistar ovaj Objektivni navijac, da bi mu i Biljana Plavsic mogla pozavidjeti, ali sreca, pa Vlasi kao jedini neslavenski element na ovim prostorima, te pokatoliceni Bosnjaci koji su prvi izdali vjeru bosansku, polako dolaze na mjesto koje im pripada. Bosne i Bosnjaka bilo i bice i prije i poslije njih.
Ti si glup.. :-)
mmaar

#63 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by mmaar »

animals wrote:
L u c i f e r wrote:
Slazem se.

kako vuk dlaku mjenja..
jes vala, ko da je pokvareni i prevrtljivi "latin".
mmaar

#64 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by mmaar »

animals wrote:
mmaar wrote:Bome se mnogo kurce ovi Vlasi koje su Turci doveli u Bosnu i pokatoliceni, a potom u 19 stoljecu i pohrvaceni Bosnjaci. Posebno je bistar ovaj Objektivni navijac, da bi mu i Biljana Plavsic mogla pozavidjeti, ali sreca, pa Vlasi kao jedini neslavenski element na ovim prostorima, te pokatoliceni Bosnjaci koji su prvi izdali vjeru bosansku, polako dolaze na mjesto koje im pripada. Bosne i Bosnjaka bilo i bice i prije i poslije njih.
Mozda ja jesam glup, ali ti si ustasa, potomak prvih izdajnika Bosne i Bosnjaka, istih onih koji su stali uz inkviziciju protiv Bosne, a potom se u 19 vijeku pohrvatili u okviru projekta Ante Starcevica. Dakle, pripadas najgorim od svih Bosnjaka. Kakvi ste i novopecena braca Hrvati vas mrze.
cyprus

#65 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by cyprus »

Mnogo budalaština se da pročitat na ovoj temi :-D Al neka, treba malo i razbibrige...
Bodkin

#66 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by Bodkin »

klej wrote:prije ovog, posljednjeg, nesretnog rata, na podrucju bivse juge, znam za masu slucajeva gdje su bosnjaci/muslimani (pogotovo u hercegovini) svojoj djeci nadjevali imena koja nemaju islamski predznak (mislim da vecina vas zna o cemu govorim).a sve da bi mogli biti uvazeni clanovi skj. i, je li ih to spasilo pogroma? dovoljan primjer je rahmetli rukometas cengic, sa grbavice. sta vise trebamo uciniti da se nacinimo dostojni suzivota sa vama, nadrasama?

ps. da ne bude zabune, nisam nikakav aman-zaman musliman. pijem, psujem, jedem svinjetinu, ne idem u dzamiju, postujem druge vjere... ali, fantasticno znam sta mi je bilo namjenjeno pocetkom devedesetih, kao muslimanu i nece da moze tako. branim sebe, ne bolesno vjeru ili religiju. mada, kada se podvuce crta, drugi me natjerase, da kroz odbranu sebe, branim i vjeru i religiju.

Nema to veze sa vjerom. Ne kontaju ljudi da je ovdje bosnjak=musliman ili srbin=pravoslavac. Dakle nisu bosnjaci najebali jer jesu ili nisu bili vjernici nego jer su bili bosnjaci. Na nacionalnoj, a ne na vjerskoj osnovi. Kod nas je tako da je to isto i zato se mijesa
L u c i f e r

#67 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by L u c i f e r »

animals wrote:
L u c i f e r wrote:
Slazem se.

kako vuk dlaku mjenja..
To je samo tvoja pogrešna percepcija, volio bih kad bi mi citirao neki moj takav post, ali ja ne mogu biti antibošnjak kad sam bošnjak niti mogu biti islamofob kad potičem iz muslimanske porodice...

Antičetnik jesam, bio i biću.
animals

#68 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by animals »

mmaar wrote:
animals wrote:
Mozda ja jesam glup, ali ti si ustasa, potomak prvih izdajnika Bosne i Bosnjaka, istih onih koji su stali uz inkviziciju protiv Bosne, a potom se u 19 vijeku pohrvatili u okviru projekta Ante Starcevica. Dakle, pripadas najgorim od svih Bosnjaka. Kakvi ste i novopecena braca Hrvati vas mrze.
Bravo, koja si ti inteligencija :D
mmaar

#69 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by mmaar »

animals wrote: Bravo, koja si ti inteligencija :D
Samo oponasam vlasku i logiku pokatolicenih, a potom i pohrvacenih Bosnjaka, no cinjenice i dalje stoje.
animals

#70 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by animals »

mmaar wrote:
Samo oponasam vlasku i logiku pokatolicenih, a potom i pohrvacenih Bosnjaka, no cinjenice i dalje stoje.
Da ti kazem, nikad nisam ovdje napisao nesto ruzno niti o Srbima , niti o Bosnjacima..
takvo nesto kao ti moze napisati samo maloumna osoba..
klej

#71 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by klej »

Bodkin wrote:
klej wrote:prije ovog, posljednjeg, nesretnog rata, na podrucju bivse juge, znam za masu slucajeva gdje su bosnjaci/muslimani (pogotovo u hercegovini) svojoj djeci nadjevali imena koja nemaju islamski predznak (mislim da vecina vas zna o cemu govorim).a sve da bi mogli biti uvazeni clanovi skj. i, je li ih to spasilo pogroma? dovoljan primjer je rahmetli rukometas cengic, sa grbavice. sta vise trebamo uciniti da se nacinimo dostojni suzivota sa vama, nadrasama?

ps. da ne bude zabune, nisam nikakav aman-zaman musliman. pijem, psujem, jedem svinjetinu, ne idem u dzamiju, postujem druge vjere... ali, fantasticno znam sta mi je bilo namjenjeno pocetkom devedesetih, kao muslimanu i nece da moze tako. branim sebe, ne bolesno vjeru ili religiju. mada, kada se podvuce crta, drugi me natjerase, da kroz odbranu sebe, branim i vjeru i religiju.

Nema to veze sa vjerom. Ne kontaju ljudi da je ovdje bosnjak=musliman ili srbin=pravoslavac. Dakle nisu bosnjaci najebali jer jesu ili nisu bili vjernici nego jer su bili bosnjaci. Na nacionalnoj, a ne na vjerskoj osnovi. Kod nas je tako da je to isto i zato se mijesa
mozemo mi to sve tumaciti ispravno i slagati se ovdje, na forumu, situacija na terenu je drugacija.ja sam, u ratu, najebao zbog porijekla i imena. braneci sebe, branio sam naciju, a kod nas je nacija=vjera. po tome, branih i vjeru, a, iskreno, vec rekoh, nisam nikakav vjernik.
Lug

#72 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by Lug »

crni, plavi, smedji, visoki, niski, celavi..hebiga svi Slaveni. :roll:
jos jedino Afro Slavena nema..al`bice bice kako je krenulo :D
animals

#73 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by animals »

Najveci paradoks ova tri naroda sto si automatski po vjeri svrstan u jean narod..ili obratno..
musliman je automatski Bosnjak, ili obratno..Srbin pravoslavac, Hrvat katolik..
pa tako i Lucifer, ateista , je automatski prvo Bosnjak, musliman, pa tek onda ateista..
koji paradoksi
mmaar

#74 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by mmaar »

animals wrote:
mmaar wrote:
Da ti kazem, nikad nisam ovdje napisao nesto ruzno niti o Srbima , niti o Bosnjacima..
takvo nesto kao ti moze napisati samo maloumna osoba..
hinjaluk i pokvarenost definitivno morate patentirati
Bodkin

#75 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin

Post by Bodkin »

klej wrote:
Bodkin wrote:

mozemo mi to sve tumaciti ispravno i slagati se ovdje, na forumu, situacija na terenu je drugacija.ja sam, u ratu, najebao zbog porijekla i imena. braneci sebe, branio sam naciju, a kod nas je nacija=vjera. po tome, branih i vjeru, a, iskreno, vec rekoh, nisam nikakav vjernik.
Pa sam kazes. Zato su ljudi smijesni. Da bosnjacka etnija je gradjena i gradi se oko islama. Zato imena nisu tvrtko ili katarina. A katarina u srbiji imas koliko hoces.
Last edited by Bodkin on 29/08/2015 22:19, edited 1 time in total.
Post Reply