Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
- fosna2014
#51 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
Jesu ovo pici i madner glasali za isis? 
-
HM 2011
#52 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
ne zalazem se ja po liniji SDA za Serijat kod arapaArteta wrote:Vidim da se SDA-ovci na temi zalazu za serijat.
zalazem se po liniji Islama.....
I kojeg god muslima pitas da imalo zna trebao bi ti odgovoriti isto..... Pa ti sad skontaj koliko znas o Islamu kad postavljas takav komentar.....
malo je reci ali plitko poznavanje vjere naroda o kojem je tema...
- kamberovica polje
#53 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
Znam da đabe pišem ali... vjera ne smije i ne može biti u srcu bilo kojeg pravnog sistema jer se ne temelji na činjenicama nego na magli. Europa je doživjela skok kada je izgurala vjeru iz politike isto će se dogoditi s arapima ako stave Islam na jednu stranu a politiku i naciju na drugu.HM 2011 wrote:ne zalazem se ja po liniji SDA za Serijat kod arapaArteta wrote:Vidim da se SDA-ovci na temi zalazu za serijat.
zalazem se po liniji Islama.....
I kojeg god muslima pitas da imalo zna trebao bi ti odgovoriti isto..... Pa ti sad skontaj koliko znas o Islamu kad postavljas takav komentar.....
malo je reci ali plitko poznavanje vjere naroda o kojem je tema...
-
RNG_25
#54 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
Onaj gore iznad tvog posta ne shvata vrlo jednostavnu stvar - Islam, a pogotovo Šerijat (vjerozakon) je baziran na toliko laži i obmana, gluposti također, da željeti nekome te stvari kao "dobro" je samo posljedica neznanja o tome šta se to nekome zaista želi.
- Arteta
#55 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
Bolest.seshat wrote:ovo za pantalone, jesi li ozbiljno napisao ili se šališ?budza wrote:ne moze covek ovde ni ostati neutralan niti samo jedne podrzati... meni je hezbolah, koji je nazalost ovog puta na pogresnoj strani (iz taktickih razloga), prirastao ksrcu odavno, ali i svi drugi koji se bore protiv rezima u damasku.
kurdi su mi antipaticni jer im zene pantolone nose.
u sustini pitanje treba biti sta nakon pada zla pod imenom asad?!
-
HM 2011
#56 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
milijardu i pol ljudi tvrdi suprotno i toliko je uvjereno u to da se bombama raznose u ime toga....RNG_25 wrote:Onaj gore iznad tvog posta ne shvata vrlo jednostavnu stvar - Islam, a pogotovo Šerijat (vjerozakon) je baziran na toliko laži i obmana, gluposti također, da željeti nekome te stvari kao "dobro" je samo posljedica neznanja o tome šta se to nekome zaista želi.
i mi na temi o tome postvljamo znakove pitanja nad ispravnost islama kao vjere....
e to je islamofobija.
- kamberovica polje
#57 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
Islamofobija je osuđivat mentalne bolesnike što se raznose bombama?HM 2011 wrote:milijardu i pol ljudi tvrdi suprotno i toliko je uvjereno u to da se bombama raznose u ime toga....RNG_25 wrote:Onaj gore iznad tvog posta ne shvata vrlo jednostavnu stvar - Islam, a pogotovo Šerijat (vjerozakon) je baziran na toliko laži i obmana, gluposti također, da željeti nekome te stvari kao "dobro" je samo posljedica neznanja o tome šta se to nekome zaista želi.
i mi na temi o tome postvljamo znakove pitanja nad ispravnost islama kao vjere....
e to je islamofobija.
-
hAZNADAR
#58 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
Da Bosna slucajno lezi na nafti, ima milijarde prihoda i dobre veze sa SAD,... na Bliskom Istoku bi danas pravili ankete o Bosnjacima, Srbima, Hrvatima,... i bili vise zaokupljeni nasim problemima nego svojim.
Svako ko moze izvozi svoju istinu i svoje probleme,.. pa ko se ulovi na to - ulovi.
Svako ko moze izvozi svoju istinu i svoje probleme,.. pa ko se ulovi na to - ulovi.
- Kikibombona
#59 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
Omoguci da se mogu izabrati tri opcije, da moze Saxxx kao co'ek zaokruziti Islamski front, Nusru i ISIL.fosna2014 wrote:Jesu ovo pici i madner glasali za isis?
- insomnia78
-
RNG_25
#61 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
"Milijardu i pol ljudi" je u krivu. Ili želiš reći da je broj ljudi koji nešto tvrde dokaz tačnosti tvrdnje? Jer, ako tako misliš, onda ja mogu posegnuti za "argumentom" da 5,5 milijardi ljudi (uglavnom) imaju suprotne stavove i mišljenja po pitanju mnogo čega što tih 1,5 milijardi ljudi tvrde - 5,5 > 1,5.HM 2011 wrote:milijardu i pol ljudi tvrdi suprotno i toliko je uvjereno u to da se bombama raznose u ime toga....RNG_25 wrote:Onaj gore iznad tvog posta ne shvata vrlo jednostavnu stvar - Islam, a pogotovo Šerijat (vjerozakon) je baziran na toliko laži i obmana, gluposti također, da željeti nekome te stvari kao "dobro" je samo posljedica neznanja o tome šta se to nekome zaista želi.
e to je islamofobija.
Dalje, samim time što se raznose u ime toga je dovoljno svakom sa intelektom da se zapita šta nije u redu sa tim ljudima, pa i šta nije u redu sa tim u čije ime, radi čega, se raznose.
Islam kao vjera je ispravna koliko i kršćanstvo, judaizam i hinduizam, u najgorem slučaju. Eno ti milijarde koji tako tvrde.
I još, znači, za tebe je islamofobija = kritika islama. Kako da ne.
-
HM 2011
#62 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
ok hajde da preformuliramo konstataciju posto nije u pitanju jezicka igra nego pitanje buducnosti:kamberovica polje wrote:Islamofobija je osuđivat mentalne bolesnike što se raznose bombama?HM 2011 wrote:milijardu i pol ljudi tvrdi suprotno i toliko je uvjereno u to da se bombama raznose u ime toga....RNG_25 wrote:Onaj gore iznad tvog posta ne shvata vrlo jednostavnu stvar - Islam, a pogotovo Šerijat (vjerozakon) je baziran na toliko laži i obmana, gluposti također, da željeti nekome te stvari kao "dobro" je samo posljedica neznanja o tome šta se to nekome zaista želi.
e to je islamofobija.
neki od njih su toliko uvjereni u to da raznose druge na sve moguce nacine koji na bilo koji nacin njihovu vjeru dovode u pitanje ?
jel lakse za apsolvirati a morbidno za opovrgnuti - sada ?
da to je islamofobija....
-
HM 2011
#63 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
taj argument bi bio divna stvar kada bi 5.5 milijardi zajedno sa 1.5 milijardi bilo na bliskom istoku....RNG_25 wrote:"Milijardu i pol ljudi" je u krivu. Ili želiš reći da je broj ljudi koji nešto tvrde dokaz tačnosti tvrdnje? Jer, ako tako misliš, onda ja mogu posegnuti za "argumentom" da 5,5 milijardi ljudi (uglavnom) imaju suprotne stavove i mišljenja po pitanju mnogo čega što tih 1,5 milijardi ljudi tvrde - 5,5 > 1,5.HM 2011 wrote:milijardu i pol ljudi tvrdi suprotno i toliko je uvjereno u to da se bombama raznose u ime toga....RNG_25 wrote:Onaj gore iznad tvog posta ne shvata vrlo jednostavnu stvar - Islam, a pogotovo Šerijat (vjerozakon) je baziran na toliko laži i obmana, gluposti također, da željeti nekome te stvari kao "dobro" je samo posljedica neznanja o tome šta se to nekome zaista želi.
e to je islamofobija.
Dalje, samim time što se raznose u ime toga je dovoljno svakom sa intelektom da se zapita šta nije u redu sa tim ljudima, pa i šta nije u redu sa tim u čije ime, radi čega, se raznose.
Islam kao vjera je ispravna koliko i kršćanstvo, judaizam i hinduizam, u najgorem slučaju. Eno ti milijarde koji tako tvrde.
medjutim nije to slucaj .....
meni zaista nije jasna svrha debate oko ovoga - meni je recimo ocito da mrzis Islam....
ne moraju levatu raznositi sebe - njima je cilj da raznesu nesto - a fanatizam pokazuje koju su cijenu spremni platiti za to....
i sto je najgore kad raznose ne gledaju na kolateralnu stetu - i onda primjera radi ciljaju tebe, tebe raznesu al raznesu i mene kao kolateral i kazu za mene da sam bio dobar covjek i mole da udjem u Dzennet a tebe raznjeli kao djubre i zele da trunes u paklu - medjutim meni nije cilj da me iko raznosi - razumijes li ti mene.....
svi mogu citati ovaj forum - sad se zapitaj - koliko je nekome tamo fanatiku interesantno tvoje besmisleno obrazlozenje za mrznju prema Islamu.....
tvrdis da volis svoju okolinu, mir, sigurnost - upravo smo dokazali da to nije slucaj - nemoj onda biti toliko uporan u svojim nakanama narusavanja mira i sigurnosti....
Last edited by HM 2011 on 23/08/2015 22:23, edited 1 time in total.
-
RNG_25
#64 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
Ti si rekao da im (bliskoistočnjacima) želiš "istinski Islam i Šerijat". Pri čemu ni sam ne znaš šta je to "istinski Islam i Šerijat". Na šta sam ja rekao da su te stvari svakako bazirane, između ostalog, na lažima, obmanama i glupostima. Prema tome, željeti nekome kontinuiranu obmanu i izvor zla (Islam i Šerijat) je, u najmanju ruku, kontradiktorno tvojim namjerama - da im želiš, navodno, nekakvo dobro.HM 2011 wrote:taj argument bi bio divna stvar kada bi 5.5 milijardi zajedno sa 1.5 milijardi bilo na bliskom istoku....RNG_25 wrote:"Milijardu i pol ljudi" je u krivu. Ili želiš reći da je broj ljudi koji nešto tvrde dokaz tačnosti tvrdnje? Jer, ako tako misliš, onda ja mogu posegnuti za "argumentom" da 5,5 milijardi ljudi (uglavnom) imaju suprotne stavove i mišljenja po pitanju mnogo čega što tih 1,5 milijardi ljudi tvrde - 5,5 > 1,5.HM 2011 wrote:milijardu i pol ljudi tvrdi suprotno i toliko je uvjereno u to da se bombama raznose u ime toga....
e to je islamofobija.
I sad, na kraju, kad sam ti ukazao na grešku u rezonovanju, navodiš šta? Je li to 1,5 milijardi ljudi živi na bliskom istoku? Ne. Je li uopšte bitno, i da žive na bliskom istoku? Ne.
Evropa se riješila svojevremno svoje korumpirane religije. Jedini način za popravak situacije na bliskom istoku, smatram, nije u nekakvom (nepostojećem) "istinskom Islamu i Šerijatu", već upravo u eliminaciji istih, bar iz sfere organizovanja države, međuljudskih odnosa i dr. Dokle god je nešto što je u svojoj osnovi pogrešno, a to su današnji mainstream Islam i Šerijat, baza za izgradnju države, onda jedini krajnji ishod te izgradnje je - raspad. Nasilni raspad.
Mislim, suvišno je o ovome i pričati, teorija je jedno, ali i sam vidiš koja je realnost i praksa.
-
RNG_25
#65 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
Izmijenio si post poslije mog odgovora.HM 2011 wrote:taj argument bi bio divna stvar kada bi 5.5 milijardi zajedno sa 1.5 milijardi bilo na bliskom istoku....
medjutim nije to slucaj .....
meni zaista nije jasna svrha debate oko ovoga - meni je recimo ocito da mrzis Islam....
ne moraju levatu raznositi sebe - njima je cilj da raznesu nesto - a fanatizam pokazuje koju su cijenu spremni platiti za to....
i sto je najgore kad raznose ne gledaju na kolateralnu stetu - i onda primjera radi ciljaju tebe, tebe raznesu al raznesu i mene kao kolateral i kazu za mene da sam bio dobar covjek i mole da udjem u Dzennet a tebe raznjeli kao djubre i zele da trunes u paklu - medjutim meni nije cilj da me iko raznosi - razumijes li ti mene.....
svi mogu citati ovaj forum - sad se zapitaj - koliko je nekome tamo fanatiku interesantno tvoje besmisleno obrazlozenje za mrznju prema Islamu.....
tvrdis da volis svoju okolinu, mir, sigurnost - upravo smo dokazali da to nije slucaj - nemoj onda biti toliko uporan u svojim nakanama narusavanja mira i sigurnosti....
Svejedno. Moja navodna mržnja prema nečemu nije poenta. Ostalo što si rekao također nema neke veze sa onim što smo pričali. Kako god.
-
HM 2011
#66 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
Ti si rekao da im (bliskoistočnjacima) želiš "istinski Islam i Šerijat". Pri čemu ni sam ne znaš šta je to "istinski Islam i Šerijat". Na šta sam ja rekao da su te stvari svakako bazirane, između ostalog, na lažima, obmanama i glupostima. Prema tome, željeti nekome kontinuiranu obmanu i izvor zla (Islam i Šerijat) je, u najmanju ruku, kontradiktorno tvojim namjerama - da im želiš, navodno, nekakvo dobro.RNG_25 wrote:taj argument bi bio divna stvar kada bi 5.5 milijardi zajedno sa 1.5 milijardi bilo na bliskom istoku....HM 2011 wrote:"Milijardu i pol ljudi" je u krivu. Ili želiš reći da je broj ljudi koji nešto tvrde dokaz tačnosti tvrdnje? Jer, ako tako misliš, onda ja mogu posegnuti za "argumentom" da 5,5 milijardi ljudi (uglavnom) imaju suprotne stavove i mišljenja po pitanju mnogo čega što tih 1,5 milijardi ljudi tvrde - 5,5 > 1,5.RNG_25 wrote:milijardu i pol ljudi tvrdi suprotno i toliko je uvjereno u to da se bombama raznose u ime toga....
e to je islamofobija.
I sad, na kraju, kad sam ti ukazao na grešku u rezonovanju, navodiš šta? Je li to 1,5 milijardi ljudi živi na bliskom istoku? Ne. Je li uopšte bitno, i da žive na bliskom istoku? Ne.
Evropa se riješila svojevremno svoje korumpirane religije. Jedini način za popravak situacije na bliskom istoku, smatram, nije u nekakvom (nepostojećem) "istinskom Islamu i Šerijatu", već upravo u eliminaciji istih, bar iz sfere organizovanja države, međuljudskih odnosa i dr. Dokle god je nešto što je u svojoj osnovi pogrešno, a to su današnji mainstream Islam i Šerijat, baza za izgradnju države, onda jedini krajnji ishod te izgradnje je - raspad. Nasilni raspad.
Mislim, suvišno je o ovome i pričati, teorija je jedno, ali i sam vidiš koja je realnost i praksa.[/quote]
-------------------
nisam izmjenio nego dodao - razlika je velika....
-------#------
serijat bi trebao da vazi erga omnes - jel vazi - ne vazi - jel to problem sekularnih demokratija - nije - to je problem arapa....
sekularni zakon bi trebao da vazi erga omnes - jel vazi - ne vazi - jel to problem arapa - nije - to je problem sekularnih demokratija (koje su i nastale na bukvalno ovom osnovu)....
ako zelis ljudima dobro - poruci im ovo sto sam im porucio Ja - ako im zelis belaj izvoli budi kreativan al upamti - ko jednom jamu kopa sam u nju propada - a ja ne zelim ni mrvu belaja od samoga pocetka...
-
RNG_25
#67 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
S tom razlikom što je Šerijat navodno Islamski zakon, dakle - vjerski zakon. I tu je korijen svakog problema. Kad imaš silne sekte u Islamu, od kojih svaka iste probleme rješava na različite načine, znači da ne možeš ni imati univerzalni Šerijat. A, prije nego kažeš kako to i jeste poenta, odnosno kako se svi oni trebaju dogovoriti oko jednog Šerijata, podsjetit ću te kako u samim izvorima Islama, pa time i Šerijata, je prisutna gomila izuzetaka, posebnih slučajeva, "diskreciono pravo sudije", i td. - ukratko, prisutna je takva "širina Islama", pa time i Šerijata, da je nemoguće imati univerzalni bilo Šerijat, bilo Islam.HM 2011 wrote:serijat bi trebao da vazi erga omnes - jel vazi - ne vazi - jel to problem sekularnih demokratija - nije - to je problem arapa....
sekularni zakon bi trebao da vazi erga omnes - jel vazi - ne vazi - jel to problem arapa - nije - to je problem sekularnih demokratija (koje su i nastale na bukvalno ovom osnovu)....
ako zelis ljudima dobro - poruci im ovo sto sam im porucio Ja - ako im zelis belaj izvoli budi kreativan al upamti - ko jednom jamu kopa sam u nju propada - a ja ne zelim ni mrvu belaja od samoga pocetka...
Ti želiš neki ideal. Taj ideal je nemoguć. Samim time, a što realnost pokazuje, ideal se treba odbaciti, osim onog dobrog što tu ima, te se napraviti nešto novo. A ne mlatiti praznu slamu stoljećima.
-
RNG_25
#68 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
Također, nisu Evropljani iskopali jamu jadnim arapima. Sami su to učinili. Oni su prvi i glavni krivac svog stanja i da nije njihovog doprinosa svemu ovome - ovakvih situacija ne bi ni bilo. Ali, najlakše je druge kriviti za svoje neuspjehe, samo da se ne osjeća odgovornost prema sebi i drugima.
-
HM 2011
#69 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
i vratimo se na moj post od prije par dana u kojem je spomenut halifat i onda se cratimo na moj uvodni post sa zeljama za sve i to je to.....RNG_25 wrote:S tom razlikom što je Šerijat navodno Islamski zakon, dakle - vjerski zakon. I tu je korijen svakog problema. Kad imaš silne sekte u Islamu, od kojih svaka iste probleme rješava na različite načine, znači da ne možeš ni imati univerzalni Šerijat. A, prije nego kažeš kako to i jeste poenta, odnosno kako se svi oni trebaju dogovoriti oko jednog Šerijata, podsjetit ću te kako u samim izvorima Islama, pa time i Šerijata, je prisutna gomila izuzetaka, posebnih slučajeva, "diskreciono pravo sudije", i td. - ukratko, prisutna je takva "širina Islama", pa time i Šerijata, da je nemoguće imati univerzalni bilo Šerijat, bilo Islam.HM 2011 wrote:serijat bi trebao da vazi erga omnes - jel vazi - ne vazi - jel to problem sekularnih demokratija - nije - to je problem arapa....
Ti želiš neki ideal. Taj ideal je nemoguć. Samim time, a što realnost pokazuje, ideal se treba odbaciti, osim onog dobrog što tu ima, te se napraviti nešto novo. A ne mlatiti praznu slamu stoljećima.
ukratko ti pricas da je problem u Islamu - ja tvrdim da je problem u ljudima.
ja licno zelim LOVU , pare, novce, šolde, geld... daj , duzan si....
Islam i Serijat nije zelja - Islam je propis. Suprotstavljanje tome vodi u problem epskih razmjera - ja ogradjujem sebe i sve one koji su uz mene od toga - ogradjujem se od problema.
A ti nastavi kupiti i diseminirati info oz sredstava informisanja...
-
HM 2011
#70 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
kolonizacija, krojenje granica, unistavanje halifata, bla bla....RNG_25 wrote:Također, nisu Evropljani iskopali jamu jadnim arapima. Sami su to učinili. Oni su prvi i glavni krivac svog stanja i da nije njihovog doprinosa svemu ovome - ovakvih situacija ne bi ni bilo. Ali, najlakše je druge kriviti za svoje neuspjehe, samo da se ne osjeća odgovornost prema sebi i drugima.
i pobekani te jihadi john.....
eto koliko si plitak.
-
RNG_25
#71 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
[1] Zanimljivo da spominješ halifat. Valjda bi ti trebalo biti poznato kakvih je sve halifa bilo? Uključujući i onog koji je zamalo svu porodicu Muhamedovu pobio, usput se time ponoseći i slaveći. Slično kao što danas mnogi na bliskom istoku uzvikuju "Allahu ekber" kad raznesu mrske im neprijatelje - druge muslimane. Halifat je također prevaziđena tvorevina. Svaki halifat, sa izuzetkom, možda, onih prvih 30-40 godina nakon smrti Muhameda, je bio dinastijskog, dakle monarhijskog tipa - još jedan relikt prošlosti s kojim je Evropa raskrstila prije kojih sto-dvjesto godina. (Naravno, ima ustavnih monarhija i danas u Evropi, ali zna se gdje leži stvarna politička moć, svakako ne u marionetskim kraljevima i kraljicama.)HM 2011 wrote:[1] i vratimo se na moj post od prije par dana u kojem je spomenut halifat i onda se cratimo na moj uvodni post sa zeljama za sve i to je to.....
[2] Islam i Serijat nije zelja - Islam je propis. Suprotstavljanje tome vodi u problem epskih razmjera - ja ogradjujem sebe i sve one koji su uz mene od toga - ogradjujem se od problema.
[2] Islam je propis - to nije sporno. Ali jeste sporno - kakav propis? Koji propisi? Na osnovu čega da se ti propisi prave? Pa i dan danas se Islamski učenjaci razilaze oko trivijalnih pitanja, pa kako će se tek dogovoriti šta je to, navodno, Bog htio reći nekim ajetom, ili šta je, navodno, Muhamed htio reći kako se prenosi nekim hadisom, kada su u pitanju organizovanje države, upravljanje resursima (ljudi uključeni), prava i dr. A o kontradiktornim hadisima i višeznačnim ajetima da i ne govorim. Pa na čemu bi ti, onda, bazirao Šerijat? Kako ne vidiš, sami izvori za taj šerijat, za taj famozni halifat - a to su Kur'an, hadisi i dr. - su sporni, nejasni, manjkavi, nedovoljni i suboptimalni za nivo inteligencije arapa...
Ti se ograđuj, ti možeš. A ne bi mogao da živiš tamo gdje te ne bi pitali ograđuješ li se ili ne.
-
RNG_25
#72 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
Ovo što si napisao samo potvrđuje moje tvrdnje.HM 2011 wrote:kolonizacija, krojenje granica, unistavanje halifata, bla bla....RNG_25 wrote:Također, nisu Evropljani iskopali jamu jadnim arapima. Sami su to učinili. Oni su prvi i glavni krivac svog stanja i da nije njihovog doprinosa svemu ovome - ovakvih situacija ne bi ni bilo. Ali, najlakše je druge kriviti za svoje neuspjehe, samo da se ne osjeća odgovornost prema sebi i drugima.
eto koliko si plitak.
Krivi ti kolonizaciju - na stranu Australija, Tajvan, Singapur, Brazil (ovo je doduše loš primjer), Kanada pa i moćne SAD. Krojenje granica - oduvijek i zauvijek, valja se boriti za sebe - ali arapima je preče da se bore sami protiv sebe izgleda. Uništavanje halifata - da, jedino je problem što sam halifat je postajao reduntantna tvorevina (monarhija) u svijetu koji se sve više okretao republikanizmu i demokratizaciji, a također činjenica je da ni jedno veliko carstvo/halifat nije propalo dok nije iznutra istrulo u mjeri da se održati nije moglo.
Kriviti druge za svoje neuspjehe - to je prava istina, za neke barem.
-
HM 2011
#73 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
na prvoj bi te opet safato djihadi john - 4 su pravedne Halife.RNG_25 wrote:[1] Zanimljivo da spominješ halifat. Valjda bi ti trebalo biti poznato kakvih je sve halifa bilo? Uključujući i onog koji je zamalo svu porodicu Muhamedovu pobio, usput se time ponoseći i slaveći. Slično kao što danas mnogi na bliskom istoku uzvikuju "Allahu ekber" kad raznesu mrske im neprijatelje - druge muslimane. Halifat je također prevaziđena tvorevina. Svaki halifat, sa izuzetkom, možda, onih prvih 30-40 godina nakon smrti Muhameda, je bio dinastijskog, dakle monarhijskog tipa - još jedan relikt prošlosti s kojim je Evropa raskrstila prije kojih sto-dvjesto godina. (Naravno, ima ustavnih monarhija i danas u Evropi, ali zna se gdje leži stvarna politička moć, svakako ne u marionetskim kraljevima i kraljicama.)HM 2011 wrote:[1] i vratimo se na moj post od prije par dana u kojem je spomenut halifat i onda se cratimo na moj uvodni post sa zeljama za sve i to je to.....
[2] Islam i Serijat nije zelja - Islam je propis. Suprotstavljanje tome vodi u problem epskih razmjera - ja ogradjujem sebe i sve one koji su uz mene od toga - ogradjujem se od problema.
[2] Islam je propis - to nije sporno. Ali jeste sporno - kakav propis? Koji propisi? Na osnovu čega da se ti propisi prave? Pa i dan danas se Islamski učenjaci razilaze oko trivijalnih pitanja, pa kako će se tek dogovoriti šta je to, navodno, Bog htio reći nekim ajetom, ili šta je, navodno, Muhamed htio reći kako se prenosi nekim hadisom, kada su u pitanju organizovanje države, upravljanje resursima (ljudi uključeni), prava i dr. A o kontradiktornim hadisima i višeznačnim ajetima da i ne govorim. Pa na čemu bi ti, onda, bazirao Šerijat? Kako ne vidiš, sami izvori za taj šerijat, za taj famozni halifat - a to su Kur'an, hadisi i dr. - su sporni, nejasni, manjkavi, nedovoljni i suboptimalni za nivo inteligencije arapa...
Ti se ograđuj, ti možeš. A ne bi mogao da živiš tamo gdje te ne bi pitali ograđuješ li se ili ne.
na drugoj bi te sigurno safato jer raspravu o tome mogu voditi samo ucenjaci iz oblasti Islama...
pored toga (idzma ul ummet) postoje jos tri izvora Serijata.
ti se pravo zavadio sa Svim mogucim fanaticnim frakcijama - ko blesavo bezglavo pile....
kani se toga - niti ista znas o tome - a pljujes po svemu tome....
eno jihadi john iza coska pazi se belaja...
-
HM 2011
#74 Re: Ideološko politička anketa - BLISKI ISTOK
RNG_25 wrote:Ovo što si napisao samo potvrđuje moje tvrdnje.HM 2011 wrote:kolonizacija, krojenje granica, unistavanje halifata, bla bla....RNG_25 wrote:Također, nisu Evropljani iskopali jamu jadnim arapima. Sami su to učinili. Oni su prvi i glavni krivac svog stanja i da nije njihovog doprinosa svemu ovome - ovakvih situacija ne bi ni bilo. Ali, najlakše je druge kriviti za svoje neuspjehe, samo da se ne osjeća odgovornost prema sebi i drugima.
eto koliko si plitak.
Krivi ti kolonizaciju - na stranu Australija, Tajvan, Singapur, Brazil (ovo je doduše loš primjer), Kanada pa i moćne SAD. Krojenje granica - oduvijek i zauvijek, valja se boriti za sebe - ali arapima je preče da se bore sami protiv sebe izgleda. Uništavanje halifata - da, jedino je problem što sam halifat je postajao reduntantna tvorevina (monarhija) u svijetu koji se sve više okretao republikanizmu i demokratizaciji, a također činjenica je da ni jedno veliko carstvo/halifat nije propalo dok nije iznutra istrulo u mjeri da se održati nije moglo.
Kriviti druge za svoje neuspjehe - to je prava istina, za neke barem.
prvo ja nisam Jihadi John ja sam HM 2011
drugo ne krivim te ja nego likovi poput Jihadi Johna sa nozem - ali sumnjam da ti mene mozes shvatiti - al shvata i mene i tebe i CIA i EU....
trece - jesi ti onaj chellenger ?
Last edited by HM 2011 on 23/08/2015 23:23, edited 1 time in total.
-
racionalista