Politizacija sportskih pobjeda

hAZNADAR

#51 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:U pravu je @jthomas, politiziras samo tako, a glumis neku apoliticnost. Jos ti je poruka za kurac. Postoji vise od jednog nacina da se ujedini bih. Drugo, ti potenciras da jedinstvo i multikultura znaci samo jedno, a to je da su svi u bih na istoj matrici. Kako svi znamo da je to nemoguce i da nije tacno, tvoja prica se u stvari svodi na pricu nacionalista iz sva tri tora
Kritikovao sam i vjeru u politici, desnicu,.. - pa su me pojedini protumacili kao komunjaru druge politicke opcije. U principu ste jako slicni jer politiku shvatate povrsno i logikom tabora. Ne postoji Danas standard gdje je nesto popularno Ili moderno, tako da mi niste jasni sta hocete reci sa glumom. Ja svoj nacionalizam i politicki centar nisam nikad krio, ali u ovoj temi to nisam uopce spomenuo niti promovirao. Tema nije o meni i budite kulturni pa napisite bar dvije recenice o teme Ili razgulite.

Vezano za temu.
Njegosa, Lazara,.. su euforicni multietnicari sto ih prikazuju kao spas Bosne - upotrijebili kao potrosni materijal bez imalo obzira.
Drinski

#52 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by Drinski »

U pravu je @Haznadar, ma koliko se upinjali da se kaze da nije, da se svi volimo etc.
sinuhe

#53 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by sinuhe »

Zemlja prevelikih ocekivanja. U svacemu necemu se vidi izlaz iz "krize".
Pa Srbin je odigrao najvise utakmica za fudbalsku reprezentaciju. Ali nije bio kapiten.
Tomos

#54 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by Tomos »

I ja sam to vidio da mi na račun uspjeha naših sportista pokušavamo pravit državu je nemoguće i utopija nek pravi onaj ko je napravio i uneredio na ovaj način, i potpisao nešto bez da je pitao građane šta misle o tome samoinicijativno, i ove luđačke košulje se nećemo riješiti dok svijet to ne riješi drukčije nećemo biti normalni nit imat državu, ne mogu sportisti uređivati status države, mi imamo u državi i republiku i federaciju kao savezništvo.
GeeTnT

#55 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by GeeTnT »

sinuhe wrote:Zemlja prevelikih ocekivanja. U svacemu necemu se vidi izlaz iz "krize".
Pa Srbin je odigrao najvise utakmica za fudbalsku reprezentaciju. Ali nije bio kapiten.
PREVELIKIH ?

Zar je normalno funkcionisanje drzavnog aparata PREVELIKO ocekivanje?
sinuhe

#56 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by sinuhe »

Politickih problema ima u svakoj zemlji ali ne vidim da ih djecija reprezentacija vadi iz krize :?
GeeTnT

#57 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by GeeTnT »

sinuhe wrote:Politickih problema ima u svakoj zemlji ali ne vidim da ih djecija reprezentacija vadi iz krize :?
Vidis, takve ideje su prije svega i dosle sa terena koji rade protiv BiH. Sva prica o sportu koja je ovih dana reaktivirana PROTIV vlasti zbog "kotizacije" i neadekvatnog finansijskog pracenja se prevela na pricu o nebosnjacima sa grbom BiH...zalosno jako jako bijedno!
sinuhe

#58 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by sinuhe »

Ja jedno ti drugo. Eto neka ti bude kotizacija.
Opetja033

#59 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by Opetja033 »

_BataZiv_0809 wrote:
Indigont wrote:Glupa tema. Trazite nesto negativno u necemu sto je jako pozitivno. Nemate pametnijeg posla i zelite biti posebni tako sto cete ici kontra sve te euforije jer kao vi ste specijalni i bolji od ostalih.
Sustina forumskog opusa mnogih forumasa koji se javljaju na ovoj temi :thumbup:
Polahko, polahko. Ja ovu generaciju pratim od prosle godine. Ne serem apsolutno po njihovom uspjehu, ne serem po doceku koji je bio fantastican, ne serem po malom Musi sto je dobio stan - jer ga je i zasluzio. Euforija je odlicna stvar.
Serem po pateticnim ispadima mnogih, i obicnih ljudi i javnih licnosti. Serem po konstantnom potenciranju odakle je ko (u ovom kontekstu). Serem po maltretiranju Njegosa i mjestana Pala. Serem po cinjenici da ce nakon svakog sportskog uspjeha par novinskih kuca iz Sarajeva otici na Lukavicu i Pale da odrade anketu na licu mjesta i mi u Sarajevu treba da malo procurimo u gace kad vidimo da neko tamo navija za BiH ili da odmahujemo glavom kada kazu da ne navijaju. O tome se radi.
Ista je stvar bila i kad su bile poplave, pa prica o jedinstvu, pomaganju, itd.

Iskoristavaju se djeca, iskoristavaju se fotografije djece, iskoristava se cista i neiskvarena djecija radost. Sta vas boli neka stvar da li neko sa Pala, Nevesinja ili iz Gruda navija za BiH? Hoce li to promijeniti cinjenicu da su mladici osvojili zlato? Nece. Nemojte samo sada pocinjati sa jos glupljim i jos pateticnijim komentarima tipa "nidje na svijetu". Naravno da nismo unikat i naravno da ima na desetine primjera u svijetu gdje dio stanovnistva te drzave ne navija za istu ili navija za neku drugu drzavu.

Ionako stvari idu u pravom smjeru kada je to u pitanju. Sve je manji broj ljudi koji navijaju PROTIV BiH u reprezentativnom sportu. Ali ovim pateticnim izljevima emocija stvara se samo kontraefekat. Ista je stvar bila i kada se repka plasirala na SP u fudbalu i rukometu ali nije me toliko tangiralo jer se nije radilo o djeci.

A sada, veliki kosmopoliti, zagovornici gradjanske drzave i mrzitelji svega sto ima veze sa etnijama - nastavite djeci da brojite krvna zrnca. Usavrsili ste se u tome.
hAZNADAR

#60 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by hAZNADAR »

Opetja033 wrote:

Polahko, polahko. Ja ovu generaciju pratim od prosle godine. Ne serem apsolutno po njihovom uspjehu, ne serem po doceku koji je bio fantastican, ne serem po malom Musi sto je dobio stan - jer ga je i zasluzio. Euforija je odlicna stvar.
Serem po pateticnim ispadima mnogih, i obicnih ljudi i javnih licnosti. Serem po konstantnom potenciranju odakle je ko (u ovom kontekstu). Serem po maltretiranju Njegosa i mjestana Pala. Serem po cinjenici da ce nakon svakog sportskog uspjeha par novinskih kuca iz Sarajeva otici na Lukavicu i Pale da odrade anketu na licu mjesta i mi u Sarajevu treba da malo procurimo u gace kad vidimo da neko tamo navija za BiH ili da odmahujemo glavom kada kazu da ne navijaju. O tome se radi.
Ista je stvar bila i kad su bile poplave, pa prica o jedinstvu, pomaganju, itd.

Iskoristavaju se djeca, iskoristavaju se fotografije djece, iskoristava se cista i neiskvarena djecija radost. Sta vas boli neka stvar da li neko sa Pala, Nevesinja ili iz Gruda navija za BiH? Hoce li to promijeniti cinjenicu da su mladici osvojili zlato? Nece. Nemojte samo sada pocinjati sa jos glupljim i jos pateticnijim komentarima tipa "nidje na svijetu". Naravno da nismo unikat i naravno da ima na desetine primjera u svijetu gdje dio stanovnistva te drzave ne navija za istu ili navija za neku drugu drzavu.

Ionako stvari idu u pravom smjeru kada je to u pitanju. Sve je manji broj ljudi koji navijaju PROTIV BiH u reprezentativnom sportu. Ali ovim pateticnim izljevima emocija stvara se samo kontraefekat. Ista je stvar bila i kada se repka plasirala na SP u fudbalu i rukometu ali nije me toliko tangiralo jer se nije radilo o djeci.

A sada, veliki kosmopoliti, zagovornici gradjanske drzave i mrzitelji svega sto ima veze sa etnijama - nastavite djeci da brojite krvna zrnca. Usavrsili ste se u tome.
Svaka cast za post. Hebe mi se za koga navijaju u Banjaluci.

Reprezentacije u Evropi odavno imaju znatno ucesce igraca koji imaju drugo etnicko porijeklo. Vidi samo fudbalske reprezentacije Engleske, Italije, Francuske, Njemacke gdje osim igraca sa africkim porijeklom imas i deklarisanih Arapa, Poljaka, Turaka,.. Podolski je primjerice mogao izabrati hoce li igrati za Poljsku ili Njemacku,.. itd.
I niko, ama niko od toga ne pravi politicku halabuku u smislu velicanja multietnicnosti, slave jedne politicke ideje ili koncepcije, ..

Kao sto vec ranije rekoh, imam i bojazan od te price jer sam istu pricu i euforiju u svjetlu politike slusao davne 87-me kada je juniorska repka Jugoslavije osvojila zlato nasvjetskom prvenstvu u Cile-u.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Svjetsko_ ... 8Cile_1987.
Identicno ista politizacija pobjede i tumacnje kao pobjeda Jugoslavije kao ondasnje politicke opcije, pobjeda multikulturalizma, kako lijepo igraju zajedno Suker i Jankovic, Boban i Pavlovic sa posebnom naznakom na njihovu nacionalnost. Znamo kako bi samo par godina poslije.
VjecitiStudent

#61 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by VjecitiStudent »

Jedna slika govori više nego hiljadu riječi ... :oops:

Image
L u c i f e r

#62 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by L u c i f e r »

tandmand wrote:
hAZNADAR wrote: Stvarno se multietnicka politicka opcija pretvara u patetiku i dijagnozu. Izgledamo kao pacenici koji se hvataju za bilo sta mimo politike da bi to prikazali kao pobjedu multilulturalizma. Ljudi jednostavno ne shvataju osnovne stvari a to je:

Multikulturalizam, multietnicnost,.. je dio naseg identitata, dio nase kulture, uvijek je bilo i uvijek ce biti,.. - ali to nije politika i ne moze biti. Probali su komunisti sa tim pa znamo kako je proslo.
Naši ljudi emocije pretakaju u politiku, što je velika greška, jer politiku treba gledati kao posao, interes. Da bi zivjeli u građanskoj ili nekoj drugačijoj multietničkoj BiH, nije nam potrebno da se grlimo i cmaćemo sa suzama radosnicama. Bitno je da smo institucionalno određeni i zaštićeni kao građani a da li me onaj "drugi" voli ili mrzi .... boli me q.
:thumbup:
Mister Yes

#63 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by Mister Yes »

Ja to gledam malo drugačije (po običaju naravno :-D )

Prije svega, suština priče je Njegoš Sikiraš. On je jedini od njih koji je mogao igrati i za Srbiju (i to biti jedan od boljih igrača Srbije) a ipak se odlučio za BiH. Osim toga, postoji taj aspekt priče o selu Grahovište koji, bez obzira bio istina ili ne, baca dodatni naglasak na činjenicu da je Njegoš izabrao BiH.

Da je Njegoš iz Banja Luke ne bi to bilo nikakvo čudo. Veliki grad, daleko od Srbije, nije vidio rata.
Ali Pale em su malo mjesto, em su izrazito četničko (praktično simbol), em su blizu Srbije. Plus što su Sikiraši izbjeglice iz svog sela Grahovište (kod Vogošće) a nakon Daytona odlučili otići na Pale i biti podstanari. Po svakoj logici Njegoš je trebao igrati za Srbiju.

I tu dolazim do poente. Sve govori da su Njegoš i njegova majka kontraši to jest da PRIŽELJKUJU da se priča o tome baš na ovaj način. Naime, čitajući o tome, nisam mogao a da ne primjetim da se bivši mještani sela Grahovište osjećaju izdani od srpskog vodstva. Smatraju da nije ni pokušano da se zaštiti njihovo selo na početku rata i da su svjesno ostavljeni da padnu. Jedan post koji o tome govori a autor se potpisao kao "Milenko Sikiraš":
Grahovište su izdali izdajnici poput Joje Tintora koji ih je znao nahuškati da ubiju onog Demirovića da bi ih zatim lako predao turcima i dok oni trunu Joja se i dalje razbacuje parama. A idali su ih i Živko Lazarević inspektor iz policije u Vogošći, policajac Petar Motika koji im nije došao i doveo ispomoć koju je obećao, Gaga-kriminalac koji se plašio borbe kad su ga pozvali telefonom da povede ljude iz Vogošće na ispomoć, B rade Vlaco, NIkola Poplašen-svi nabrojani su im obećali pomoć u oružju i ljudstvu, a na kraju nesretnici su ostavljeni na nemilost turskim dželatima. Iako su tražili pomoć iz Vogošće od ljudi koji su se medijski eksponirali ko veliki Srbi, niko od njih nije im došao u pomoć. Posebno zamjeram Petru Motiki, policajcu koji sad živi u Rogatici. On je na nekoliko dana prije dolazio kod mojih Sikiraša i čvrsto obećao da će on u svako dova dana i noći doći im u pomoć, kad su ga pozvali ko kurva je pobjegao iz Vogošće
Nakon toga i Srbija to jest Milošević ih izdaje u Daytonu i Grahovište (kao uostalom i Vogošću) predaje Federaciji. Sikiraši odlaze na Pale gdje žive kao podstanari. Nakon svega i nakon svih izdaja nisu se udostojili ni da im stan daju a toliko se stanova napravilo na Palama i u Lukavici. Vrlo je lako razumjeti da je Njegoševa majka ljuta na "svoje" i da im se na ovaj način sveti. Novinari joj dolaze a ona namjerno ističe "nije Njegoš srbijanac pa da igra za Srbiju" što je strašan šamar politici "svi Srbi u jednoj državi" jer dijeli Srbe na dvije grupe što oni pokušavaju izbjeći svih ovih godina. Tačno se vidi da joj oči sjaje dok to govori. Žena je dočekala svojih 5 minuta i svoju osvetu.

Zato, nisam baš siguran da štetimo Njegošu sa ovom pričom. Sve mi govori da Njegoš i njegova majka upravo hoće ovu priču i da su zato i izabrali da mali igra za BiH. Njegoš je djelovao iskreno sretan na balkonu u Titovoj ulici. Iako je Baho stalno isticao "sa Pala" iako se pjevalo "Bosnom behar probeharao" iako se skakalo "ko ne skaće mrzi Bosnu" itd. Svo vrijeme zagrljen sa Musom i iskreno sretan. Ovo je osveta Sikiraša po svemu sudeći. Ako bismo izbjegavali "politizaciju" ovoga uskratili bi im osvetu. ;-)
sinuhe

#64 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by sinuhe »

I ti guras svoju pricu...
MuaDib

#65 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by MuaDib »

Mister Yes wrote:Ja to gledam malo drugačije (po običaju naravno :-D )

Prije svega, suština priče je Njegoš Sikiraš. On je jedini od njih koji je mogao igrati i za Srbiju (i to biti jedan od boljih igrača Srbije) a ipak se odlučio za BiH. Osim toga, postoji taj aspekt priče o selu Grahovište koji, bez obzira bio istina ili ne, baca dodatni naglasak na činjenicu da je Njegoš izabrao BiH.

Da je Njegoš iz Banja Luke ne bi to bilo nikakvo čudo. Veliki grad, daleko od Srbije, nije vidio rata.
Ali Pale em su malo mjesto, em su izrazito četničko (praktično simbol), em su blizu Srbije. Plus što su Sikiraši izbjeglice iz svog sela Grahovište (kod Vogošće) a nakon Daytona odlučili otići na Pale i biti podstanari. Po svakoj logici Njegoš je trebao igrati za Srbiju.

I tu dolazim do poente. Sve govori da su Njegoš i njegova majka kontraši to jest da PRIŽELJKUJU da se priča o tome baš na ovaj način. Naime, čitajući o tome, nisam mogao a da ne primjetim da se bivši mještani sela Grahovište osjećaju izdani od srpskog vodstva. Smatraju da nije ni pokušano da se zaštiti njihovo selo na početku rata i da su svjesno ostavljeni da padnu. Jedan post koji o tome govori a autor se potpisao kao "Milenko Sikiraš":
Grahovište su izdali izdajnici poput Joje Tintora koji ih je znao nahuškati da ubiju onog Demirovića da bi ih zatim lako predao turcima i dok oni trunu Joja se i dalje razbacuje parama. A idali su ih i Živko Lazarević inspektor iz policije u Vogošći, policajac Petar Motika koji im nije došao i doveo ispomoć koju je obećao, Gaga-kriminalac koji se plašio borbe kad su ga pozvali telefonom da povede ljude iz Vogošće na ispomoć, B rade Vlaco, NIkola Poplašen-svi nabrojani su im obećali pomoć u oružju i ljudstvu, a na kraju nesretnici su ostavljeni na nemilost turskim dželatima. Iako su tražili pomoć iz Vogošće od ljudi koji su se medijski eksponirali ko veliki Srbi, niko od njih nije im došao u pomoć. Posebno zamjeram Petru Motiki, policajcu koji sad živi u Rogatici. On je na nekoliko dana prije dolazio kod mojih Sikiraša i čvrsto obećao da će on u svako dova dana i noći doći im u pomoć, kad su ga pozvali ko kurva je pobjegao iz Vogošće
Nakon toga i Srbija to jest Milošević ih izdaje u Daytonu i Grahovište (kao uostalom i Vogošću) predaje Federaciji. Sikiraši odlaze na Pale gdje žive kao podstanari. Nakon svega i nakon svih izdaja nisu se udostojili ni da im stan daju a toliko se stanova napravilo na Palama i u Lukavici. Vrlo je lako razumjeti da je Njegoševa majka ljuta na "svoje" i da im se na ovaj način sveti. Novinari joj dolaze a ona namjerno ističe "nije Njegoš srbijanac pa da igra za Srbiju" što je strašan šamar politici "svi Srbi u jednoj državi" jer dijeli Srbe na dvije grupe što oni pokušavaju izbjeći svih ovih godina. Tačno se vidi da joj oči sjaje dok to govori. Žena je dočekala svojih 5 minuta i svoju osvetu.

Zato, nisam baš siguran da štetimo Njegošu sa ovom pričom. Sve mi govori da Njegoš i njegova majka upravo hoće ovu priču i da su zato i izabrali da mali igra za BiH. Njegoš je djelovao iskreno sretan na balkonu u Titovoj ulici. Iako je Baho stalno isticao "sa Pala" iako se pjevalo "Bosnom behar probeharao" iako se skakalo "ko ne skaće mrzi Bosnu" itd. Svo vrijeme zagrljen sa Musom i iskreno sretan. Ovo je osveta Sikiraša po svemu sudeći. Ako bismo izbjegavali "politizaciju" ovoga uskratili bi im osvetu. ;-)
Hajd ne lupaj gluposti. Ako si ti opterečen političkim konotacijama, ne znači da su drugi.
Ne radi se ovdje o nikakvom izboru iz inata. Lijepo je dečko rekao da mu je trener dao savjet da igra za BiH, jer ovdje ima daleko veći prostor za napredovanje nego u Srbiji.

Fakat ne mogu da vjerujem kakve će sve konstrukcije zaposjesti ovaj forum. Pitam se zar nam je toliko nacijom ispran mozak. :-)
Mister Yes

#66 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by Mister Yes »

MuaDib wrote: Hajd ne lupaj gluposti. Ako si ti opterečen političkim konotacijama, ne znači da su drugi.
Pa ja u stvari i nisam. Ali jako dobro znam da ljudi na Palama jesu. Na Palama je bio centar Radovanove tvorevine a dovoljno je vidjeti kako su dočekali Krajišnika pa da ti bude jasno da ih nije prošlo.
MuaDib wrote: Pitam se zar nam je toliko nacijom ispran mozak. :-)
Na Palama sasvim sigurno jeste nacijom ispran mozak. Dovoljno je pogledati dva dnevnika RTRS pa da ti bude jasno koliko je ova priča sa Njegošem čudna i nenormalna. Ne možeš sve gledati iz perspektive Sarajeva. Pokušaj se staviti u poziciju nekoga sa Pala pa će ti biti jasno koliko je ovo čudo.
Duka Dizel

#67 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by Duka Dizel »

Mister Yes wrote:
Ti baš želiš da se Sikiraši pokaju zbog svoje odluke.
MuaDib

#68 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by MuaDib »

Mister Yes wrote:
MuaDib wrote: Hajd ne lupaj gluposti. Ako si ti opterečen političkim konotacijama, ne znači da su drugi.
Pa ja u stvari i nisam. Ali jako dobro znam da ljudi na Palama jesu. Na Palama je bio centar Radovanove tvorevine a dovoljno je vidjeti kako su dočekali Krajišnika pa da ti bude jasno da ih nije prošlo.
MuaDib wrote: Pitam se zar nam je toliko nacijom ispran mozak. :-)
Na Palama sasvim sigurno jeste nacijom ispran mozak. Dovoljno je pogledati dva dnevnika RTRS pa da ti bude jasno koliko je ova priča sa Njegošem čudna i nenormalna. Ne možeš sve gledati iz perspektive Sarajeva. Pokušaj se staviti u poziciju nekoga sa Pala pa će ti biti jasno koliko je ovo čudo.
Kad si i zadnji put bio na Palama? Kad si pričao s običnim Paljanima? Ja jesam i otprilike razumijem njihovu perspektivu.
Ne kažem da nema izuzetaka, i sam sam imao verbalne okršaje s takvima. Međutim većini ljudi je gore puna kapa srbovanja, jer su ih ti Veliki Srbi prevarili, natjerali u rat, opljačkali, postali biznismeni, a oni su zbog tih i takvih sve izgubili i obraz, imovinu, sve što su godinama sticali i grad u kom su živjeli, da ne nabrajam dalje, i postali roblje iz rata proizašle kaste.
A pusti PTPC koji uvjek normalne izjave isjeće, a u gro plan stavi one koje su u skladu sa ideologijem vladajuće klike u RS ili koje su na tragu propagande Riste Đoge.
Kao TV gledaoc nikada nećeš steći širu sliku o BiH.

Uzgred neki dan je bila na BHT emisija o Paljanki koja je u ratu izgubila dvoje djece na Grbavici usljed dejstava ARBiH u razmaku od 6 mjeseci. Koja je tek poslije 2000 ponovo rodila sina i kćerku. A čiji sin bez obzira na sve želi da trenira fudbal u F.K. Sarajevo i kog otac svakodnevno sa Pala vozi u Sarajevo na trening. Znači ljudi su izgubili djecu i mogu s punim pravo da mrze "neprijatelja", međutim život im je pružio novu priliku i djecu odgajaju u ljudskom a ne šovinističkom duhu. Inače ljudi koji su izgubili bližnje bez obzira gdje, daleko manje mrze, nego oni što su dobro prošli ili se ispalili u dijasporu.
Mister Yes

#69 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by Mister Yes »

Želim vjerovati da si ti u pravu a ne ja. Stvarno želim.
trocadero

#70 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by trocadero »

Image
Неко написа да ове шампионе из Нове Тополе нико није хтио ни смио дочекати! :-D
JBT

#71 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by JBT »

Treba vidjeti razliku izmedju politickog iskoristavanja situacije i ponavljanja i naglasavanja lekcije koju su nam djeca ocitala.
25 g. nam i ratom i svim drugim mogucim nacinima tuve u glavu da pripadnici razlicitih etnosa, torova ne mogu zajedno. Doveli nas do toga da pojedinci otvoreno govore kako "to nije prirodno", kao ne valja biti tolerantan, kako ne postoji induvidualna krivica, da nam "oni drugi" stalno rade o glavi.....
I sad ova djeca to sve licnim primjerom srushe. Popnu se na vrh Europe, zagrle se, smiju se , slave zajednicki uspjeh i sada o tome ne bi trebalo pricati. Ne bi trebalo slike tih lekcija postavljati po drustvenim mrezama i medijima.
E, treba. Stalno. Jer to je normalno. Tolerancija i saradnja su normalne za zdrave i prosjecno inteligentne ljude. To je recept uspjeha. Jednostavan je i treba ga stalno ponavljati. Treba doci na nivo da se ljudi dijele na dobre i loshe. Na nivo gdje ce dobri ljudi voditi i drzavu i drustvo. Djeca su nam pokazala put i to ne treba zataskavati.
cyprus

#72 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by cyprus »

Sve kontam šta bih ovih dana mogao napisati na sličnu temu, ali imam više nesređenih misli... Pa da probam biti kratak...

Prvo, upravu je Haznadar u smislu da se sportski uspjeh ove djece politizira, a politici ovdje nema mjesta, bez obzira što je politička poruka možda pozitivna... Ovim političkim silovanjem sportskog uspjeha multietničkog tima, bojim se da se mogu ostvariti samo kontraefekti... OK proslavili smo, sad ovoj djeci treba omogućiti adekvatne uslove za napredak i doslovno odjebat od njih sa svim pričama druge vrste...

Drugo, Haznadar i još par njih su naravno to iskoristili da malo (ili malo više) popljuju multietnički koncept (politički ili ne - svejedno)... JThomas je to vrlo dobro i sažeto objasnio... A samo korištenje izraza ''multietničari'' je frapantno... To je isto kao da koristiš izraz ''antifašista'' u pogrdnom i podrugljivom smislu... Jasno je da je multietnički politički koncept ne samo rješenje, nego i neminovnost, bez obzira što mislim da se pretjeralo sa forsiranjem nekih političkih poruka kroz ovu pozitivnu priču...

Treće, multietničnost i suživot postoje čak i u ovako izjebanom društvu... Ne trebaju se Džanan i Njegoš zagrliti da bi nam to postalo jasno... Potrebno je samo otvoriti oči i um... I ne biti zadojeni blećak... Tada bismo vidjeli da u svim BH sredinama ima itekako značajan broj normalnih ljudi, samo jebga, nikad se normalni nisu isticali ko idioti...

Četvrto, Mister Yes nastavlja srat ko foka... Doduše na prilično inovativan način :-)
llull

#73 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by llull »

colt wrote:
capitalisme wrote:Njegošu Sikirašu je pola porodice pobijeno od strane armije BIH, baš su se veliki zločini nad Srbima desili na Grahovištima, on je prešao preko toga i svaka mu čast ako je mogao. Neko to nebi mogao i takve mlade ljude isto treba poštovati.

Ali dobro, reprezentacija Srbije je sinonim za evropsku košarku, Srbi su mnogo uspješniji i dali su niz istaknutih košarkaša. Pa ja samo kad bi probao nabrojati šta je dao KK Partizan nebi stigao do sutra ujutro.

Bosna takve uspjehe nije imala, to jest nije imala nikakve uspjehe u košarci i logično je da se slavi bilo šta pa i ovo. A ovo jeste uspjeh, pogotovo kad se zna u kakvoj je situaciji KS BIH.

Srbija takođe ima nešto što Bosna nikad, ali ni u najluđem snu, neće stići, sjećate se i vi ovoga, zar ne?

Srebro sa olimpijade.
Dva puta prvaci svijeta.
Jednom viceprvaci svijeta.
Tri puta prvaci evrope.
Jednom viceprvaci u Evrope.
Jednom treći u Evropi.

Broj medalja i pehara u mlađim kategorijama, kako Srbije tako i Hrvatske? Pa to se ni ne broji.. tone.

Sve nakon 90tih.

Broj igrača sa prostora RS koji su bili dio ovih uspjeha? Vrlo veliki.
Navedeni snimak prikazuje Jugoslaviju a nikako Srbiju. Srbija je jednom uzela srebro na svjetskom i jednom na evropskom i to je to (sve nakon 90tih). I za ovo je, svaka čast. Nećemo biti ljubomorni :izet:

Hipoteticki onda Bosna i nema problema sa Srbijom, jer je agresiju na nju izvrsila Jugoslavija. Naravno to se samo vodim tvojom logikom.

No nesto drugo je bitno, sva ta prica Njegos srbin , Musa bosnjak, Pandza hrvat... prvenstveno oni su ljudi, nacionalnost je nebitna.
Drzavljani BiH, igrali za BiH, osvojili trofej za BiH...

Inace nisam optimista da ce npr Njegos ostati da igra za BIH u starijim selekcijama, ako nastavi da pokazuje potencijal pokupice ga neko da li Italija ili Srbija... i tu se zavrsava bajka do nekih novih momaka ...
maher

#74 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by maher »

kada su reprezentacije u pitanju politicki segment je dijelom ukljucen u sam sistem takmicenja ... cim imate drzavne zastave i himne na pocetku utakmice ili proglasenju pobjednika ne moze se niko praviti lud da tu nema i politike ... politika je i sam prijem u clanstvo fife, fibe i slicnih organizacija ... tako da tu nema razloga ni za kakvo gadjenje prema politici, mada politizacija nije ok ...
moze neko o ovim uspjesima kosarkasa misliti sta hoce ... veliku su stvar napravili i u16 i u18 ekipa jer do prije par godina ove reprezentacije fakticki i nisu postojale ... ili su postojale povremeno odnosno kad se skupe ... mnogima nije odgovaralo da te ekipe postoje da bi se mladi igraci mogli odvoditi gdje to menadzeri zele i kljucni ljudi za to su bili ljudi iz bih ...
sto se srbije tice najmanje igraca je igralo za srbiju ... prvenstveno sto nisu bili kvalitet za srbiju, a i zato sto je srbija imala sistem rada i proizvodnje mladih igraca iz svojih klubova i nisu ih puno ni zanimali igraci koji nisu iz njihove skole ... sem danilovica koji je prije 30-tak godina otisao u partizan ne vidim nijednog bitnog igraca za srbiju ili srj porijeklom iz bih ... bodiroga nikad nije igrao u srbiji ... on je preko zadra, italije i tanjevica postao veliki igrac ... takodjer, stojakovica (izbjeglica iz hrvatske) nisu htjeli ni u zvezdi ni u partizanu ... i on je preko grcke i trenera sakote dogurao do nba ... i marko jaric je u grckoj postao igrac ... to je bila ta dopunska selekcija koja je ipak presudila da 2002 srj postane svjetski prvak i dobije ameriku u americi ..
puno vise dobrih bh igraca je zavrsilo u reprezentacijama hrvatske, slovenije, turske, ... nego u srj ili srbiji ...
takodjer, nije mi jasno otkuda odjednom ovo otkrivanje multietnicnosti reprezentacije bih ... bar je ona od prvog dana bila takva ...
colt

#75 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by colt »

llull wrote:
colt wrote:
capitalisme wrote:Njegošu Sikirašu je pola porodice pobijeno od strane armije BIH, baš su se veliki zločini nad Srbima desili na Grahovištima, on je prešao preko toga i svaka mu čast ako je mogao. Neko to nebi mogao i takve mlade ljude isto treba poštovati.

Ali dobro, reprezentacija Srbije je sinonim za evropsku košarku, Srbi su mnogo uspješniji i dali su niz istaknutih košarkaša. Pa ja samo kad bi probao nabrojati šta je dao KK Partizan nebi stigao do sutra ujutro.

Bosna takve uspjehe nije imala, to jest nije imala nikakve uspjehe u košarci i logično je da se slavi bilo šta pa i ovo. A ovo jeste uspjeh, pogotovo kad se zna u kakvoj je situaciji KS BIH.

Srbija takođe ima nešto što Bosna nikad, ali ni u najluđem snu, neće stići, sjećate se i vi ovoga, zar ne?

Srebro sa olimpijade.
Dva puta prvaci svijeta.
Jednom viceprvaci svijeta.
Tri puta prvaci evrope.
Jednom viceprvaci u Evrope.
Jednom treći u Evropi.

Broj medalja i pehara u mlađim kategorijama, kako Srbije tako i Hrvatske? Pa to se ni ne broji.. tone.

Sve nakon 90tih.

Broj igrača sa prostora RS koji su bili dio ovih uspjeha? Vrlo veliki.
Navedeni snimak prikazuje Jugoslaviju a nikako Srbiju. Srbija je jednom uzela srebro na svjetskom i jednom na evropskom i to je to (sve nakon 90tih). I za ovo je, svaka čast. Nećemo biti ljubomorni :izet:

Hipoteticki onda Bosna i nema problema sa Srbijom, jer je agresiju na nju izvrsila Jugoslavija. Naravno to se samo vodim tvojom logikom.

No nesto drugo je bitno, sva ta prica Njegos srbin , Musa bosnjak, Pandza hrvat... prvenstveno oni su ljudi, nacionalnost je nebitna.
Drzavljani BiH, igrali za BiH, osvojili trofej za BiH...

Inace nisam optimista da ce npr Njegos ostati da igra za BIH u starijim selekcijama, ako nastavi da pokazuje potencijal pokupice ga neko da li Italija ili Srbija... i tu se zavrsava bajka do nekih novih momaka ...
Zar je u stvarnosti drugačije . . .
Post Reply