Robovlasnici-privatnici
- medvjed23
#51 Re: Robovlasnici-privatnici
ne haju studen i glad za principe
-
mali_balon
#52 Re: Robovlasnici-privatnici
Naravno, mora se tu nema izbora jer smo kao drustvo dozvolili da dodje do ovakve situacije a potrebno je samo malo solidarnosti radnika i naroda...npr svi radnici izadju iz firmi, blokiraju firme dok se ne pocnu postovati njihova prava, ne dati novim radnicima uci u firmu, ili jos radikalnije mjere....bumerangss wrote:Neki nisu spremni ali moraju zbog neimastine!mali_balon wrote:Sve dok ima ljudi koji su spremni robovati za sicu nece biti bolje...u neku ruku i zasluzujemo biti robovi...
Ali vecina naroda nema taj luksuz da se solidarise mora se nesta jesti.....ili kada poslodavac koji je raspisao oglas kao pogodnost rada kod njega nudi redovnu platu i placanje ostalih obaveza prema radniku...eto ti dokaz da je sve otislo u 3 picke materine....samo kazem da Bog da nam hljeb bio 100KM...
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#53 Re: Robovlasnici-privatnici
Pa registruj "praonicu" da svi radimo kod tebe. Da se proširiš po cijeloj BiH. Po Balkanu, Evropi, Aziji,...vješalica wrote:nekada sam išla u praonice gdje rade ljudi na pranju auta
kad sam čula i vidjela za kakav kretenluk rade
prestala sam ići
radije sama operem na samouslužnoj
neprijavljeni po 12h u vodi i u jadnim uslovima
pogotovo omladina
ko da ne bi svijet radio da ima neko pristojno vrijeme radno
nemaju života
takve kretene od gazdi treba ispečatati žaračem po čelu pa neka hodaju gradom
Da imaš svoje praonice po svim kontinentima.
Isti odgovor važi i za sve ostale koji nisu u Kapitalizmu vlasnici kapitala - bujrum! Registrujte se u sistem pa da uživamo u radu kod vas.
Jebemti... de otvorte obrt kad ste tako pametni i kažete da svako ko ga privatno obrće vozi genšera, zakida radnika i ljetuje na Maldivima.
De priključite se toj eliti, za par uhljeb plata registrujte firmu i dodatno uživajte u ovoj oazi privatluka. Što patite, šta vam je. Poduzmite šta samostalno i privatno, otvorite privatnu radnju hahaha!
-
Avetinho
#54 Re: Robovlasnici-privatnici
Ovi koje beskrupulozne gazde svirepo iskoristavaju nemaju ni za svoju kiriju platiti, a kamo li za vlastiti obrt. Za to moras imati ili novac u steku, ili dobiti kredit od rodbine i prijatelja ili banke. Sirotinji ce malo ko dati ikakv kredit, a za obrt mrka kapa.Hame_ wrote:Pa registruj "praonicu" da svi radimo kod tebe. Da se proširiš po cijeloj BiH. Po Balkanu, Evropi, Aziji,...vješalica wrote:nekada sam išla u praonice gdje rade ljudi na pranju auta
prestala sam ići
pogotovo omladina
nemaju života
Isti odgovor važi i za sve ostale koji nisu u Kapitalizmu vlasnici kapitala - bujrum! Registrujte se u sistem pa da uživamo u radu kod vas.
Jebemti... de otvorte obrt kad ste tako pametni i kažete da svako ko ga privatno obrće vozi genšera, zakida radnika i ljetuje na Maldivima.
De priključite se toj eliti, za par uhljeb plata registrujte firmu i dodatno uživajte u ovoj oazi privatluka. Što patite, šta vam je. Poduzmite šta samostalno i privatno, otvorite privatnu radnju hahaha!
Dobar obrt, koji zeli imati dugorocan uspjeh, je onaj koji posteno nagradi radnike i podijeli profit. Na taj nacin osigurava vrijedan i posten rad radnika, i zadovoljnu klijentelu. Vrlo jednostavan recept.
Sta ti znaci hahaha? Nadam se da nisi jedan od onih koji zivi na grbacama drugih.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#55 Re: Robovlasnici-privatnici
Haha, dobro si mi skrenuo pažnju da nakon svih ovih poduzetnih godina više nisam baš za normalne komunikacije.
-
Avetinho
- vješalica
#57 Re: Robovlasnici-privatnici
Da imam uslove da otvorim biznis i praonicu ne bi radili ljudi u njoj po 12h dnevno i imali slobodno 2 dana u mjesecu preko kurca niti 15km dnevnice niti neulacene doprinoseHame_ wrote:Pa registruj "praonicu" da svi radimo kod tebe. Da se proširiš po cijeloj BiH. Po Balkanu, Evropi, Aziji,...vješalica wrote:nekada sam išla u praonice gdje rade ljudi na pranju auta
prestala sam ići
pogotovo omladina
nemaju života
Niti bi nakurceni kretino ako radim do 3 dosao 5 do tri da mu irgat pere kola niti bi smio terorisati i tersati kad ljudi jedu da mu se pere stala od auta.
Kontas?
Nije cilb poslovanja robovlasnistvo i teror da bi se opstalo kako ti imas projekcije u glavi
- GAU8
#58 Re: Robovlasnici-privatnici
Ovo je jako bezobrazno od tebe.mali_balon wrote:Sve dok ima ljudi koji su spremni robovati za sicu nece biti bolje...u neku ruku i zasluzujemo biti robovi...
Bolan kad si primoran da biras da li ces krasti, ili raditi ispod ljudskog dostojanstva, da bi prezivio, nema mjesta razmisljanju jesi li spreman ili ne.
-
mali_balon
#59 Re: Robovlasnici-privatnici
Eto da si samo procitao moj drugi (inace drugi post od vrha na ovoj stranici) post ne bi se nasikirao....GAU8 wrote:Ovo je jako bezobrazno od tebe.mali_balon wrote:Sve dok ima ljudi koji su spremni robovati za sicu nece biti bolje...u neku ruku i zasluzujemo biti robovi...
Bolan kad si primoran da biras da li ces krasti, ili raditi ispod ljudskog dostojanstva, da bi prezivio, nema mjesta razmisljanju jesi li spreman ili ne.
- GAU8
#60 Re: Robovlasnici-privatnici
Procitao sam kasnije, nije mi se dalo editovatimali_balon wrote:Eto da si samo procitao moj drugi (inace drugi post od vrha na ovoj stranici) post ne bi se nasikirao....GAU8 wrote:Ovo je jako bezobrazno od tebe.mali_balon wrote:Sve dok ima ljudi koji su spremni robovati za sicu nece biti bolje...u neku ruku i zasluzujemo biti robovi...
-
lajkujMe
#62 Re: Robovlasnici-privatnici
Uff prava lista bi bila duga do beskonacnosti.
Ali evo neki moji prilozi:
Hoteli Ilidza znamo svi ko je vlasnik, plate tu nema to je strani pojam nepoznata rijec.
Pekara Edin na bascarsiji plate imala ali niko nije prijavljen osim gazde i sina, ostatak osoblja plus 10... nista samo minimalne plate, prije tri dana bili zatvoreni od inspekcije pa opet otvorili iduce jutro (kazna je bila mizerna). Usput gazda i sin vozaju nove novcate audije od 100.000 km.
Ona igraona na carsiji nije ni prijavljena radi ilegale, radnici se mijenjaju sedmicno plata nikad culi za to.
Kafic blizu one male pijace na carsiji, ne znam za plate ali radnici se vrlo cesto mijenjaju i vecinom su to djecurlija ispod 20 god.
Pik prodavnice na carsiji i sedreniku, ne znam jesu li prijavljene radnice ali plate su im neredovne i mizerne a rade na nogama ponekad i vise od 16 sati.
Hotel Ada na otoci, plate ima, niko nije prijavljen, slobodnih dana nema nikako.
Picerija kasper, plata redovna, solidna je kakvih sve plata ima, ali niko nije prijavljen osim gazdi.
Uglavnom kod nas u BIH vazi jedno pravilo a to je
malo preduzece = ne prijavljeni radnici, male plate, nema plata nikako, robovlasnicki odnosi i mobing.
Srednje preduzece = vecinom svi prijavljeni, plate onako, ili nema ih nikako zbog loseg poslovanja, mobing i robovlasnicki odnosi
Veliko preduzece = isto kao srednja preduzeca, zavisi od kvaliteta firme jedino su plate i odnosi prema radnicima drugaciji.
Ali evo neki moji prilozi:
Hoteli Ilidza znamo svi ko je vlasnik, plate tu nema to je strani pojam nepoznata rijec.
Pekara Edin na bascarsiji plate imala ali niko nije prijavljen osim gazde i sina, ostatak osoblja plus 10... nista samo minimalne plate, prije tri dana bili zatvoreni od inspekcije pa opet otvorili iduce jutro (kazna je bila mizerna). Usput gazda i sin vozaju nove novcate audije od 100.000 km.
Ona igraona na carsiji nije ni prijavljena radi ilegale, radnici se mijenjaju sedmicno plata nikad culi za to.
Kafic blizu one male pijace na carsiji, ne znam za plate ali radnici se vrlo cesto mijenjaju i vecinom su to djecurlija ispod 20 god.
Pik prodavnice na carsiji i sedreniku, ne znam jesu li prijavljene radnice ali plate su im neredovne i mizerne a rade na nogama ponekad i vise od 16 sati.
Hotel Ada na otoci, plate ima, niko nije prijavljen, slobodnih dana nema nikako.
Picerija kasper, plata redovna, solidna je kakvih sve plata ima, ali niko nije prijavljen osim gazdi.
Uglavnom kod nas u BIH vazi jedno pravilo a to je
malo preduzece = ne prijavljeni radnici, male plate, nema plata nikako, robovlasnicki odnosi i mobing.
Srednje preduzece = vecinom svi prijavljeni, plate onako, ili nema ih nikako zbog loseg poslovanja, mobing i robovlasnicki odnosi
Veliko preduzece = isto kao srednja preduzeca, zavisi od kvaliteta firme jedino su plate i odnosi prema radnicima drugaciji.
- medvjed23
- KB9
#64 Re: Robovlasnici-privatnici
ipak nije takolajkujMe wrote:Uglavnom kod nas u BIH vazi jedno pravilo a to je
- HAVANA
#65 Re: Robovlasnici-privatnici
Budala svakakvih ima,i poganih,nezasitih,satro gazda...svega ima ali nije bas sve ni tako jednostavno.Romani bi se mogli pisati o ovome.Najkraci put bi bio kad bi svako sebi otvorio firmu i vidio bi vrlo brzo sta je problem.Drzava je ta koja mora stimulisati radnike,smanjiti namete,olaksati sigurnost i naplativost poslovanja,smanjiti korupciju i ogromne troskove kojih nema u papirima.Drzava i zakoni su problem.Privatnike je lako u suru utjerat.Kontrolisi,kazni,samo po dzepu udaraj...Onemoguci crno trziste jer ono unistava malu privredu,a ono se tolerise zarad socijalnog mira.Ogromni novci se vrte na crnom trzistu.Svi su divni i posteni dok ne dodju u priliku da oni nesto kupuju.Onda sve moze,i umanjenja faktura,izbjegavanje carina,potplacivanje raznoraznih uhljupa za mnoge stvari.Svima je sve skupo a svi grcaju u problemima.Potrosnja i naplativost se mora povecati.Ne moze za svaku jebenu stvar glavno pitanje biti gdje je najeftinije,ne moze jer ce ti se slomiti od glavu i na tvom poslu.Moras raditi na najmanju marzu a onda te poklopi korupcija,problemi,konkurencija,crno trziste,kamate,troskovi poslovanja...Gledam onu temu o palacinkama,pa jebo te, prvo mi uopste nije jasno kako se smije frajer usuditi na onoj lokaciji iznajmiti prostor,prodavati samo tu vrstu robe,ideja i proizvod jeste super ali odma je ismijan,skupo,ne moze to...a realno haj malo razmisli o troskovima poslovanja na toj lokaciji i toj vrsti posla,kako
Koliko palacinki dnevno bi trebao prodati da pokrije osnovne troskove a zadrzi taj izgled,kvalitet,sastav,uslugu koju je zamislio,i po toj cijeni koja je svima uzasno skupa.Ok,skupo ti,nemoj jesti tu i cao,zamuti kuci,nema potrebe ubijati nekoga u pojam,negativnu kritiku davati po drustvenim mrezama...Covjek radi i pokusava nesto,ispade milione ce uzeti zato sto je 6 km,hoce al u curq.Zavrsice ko i vafli,svi hoce jeftinije,sami poceli mutit tijesto da ne bi kupili znanje i recept od covjeka koji ful uspjesan vani vec dugo sa tim stvarima...i sad mogu pojesti jeftini vafel za marku,dvije...isto dzon od cipele.Odem vani voda mi curi na usta al ga platim 6 eura.Pojedi vani takvu palacinku,vafel...pa pogledaj koji je promet,cijena i potrosnja...I u svakoj djelatnosti je tako,sta god otvoris svi bi da je top usluga,plata,izgled,uredjenje...a da je je prilagodjeno nasem standardu.Ne moze.Velik ulog i troskovi poslovanja traze i naplativu i isplativu cijenu.Vatra skupa,jest,jebi je i ne idem u nju ali sta znaci skupa? Takvo jedno mjesto svugdje na svijetu na takvoj lokaciji ne moze imati male cijene,cini mi se 45 ljudi tu radi,usao sam u kuhinju tog objekta kad se pravio,ja mislim da je kostala ko jedan objekat u novom gradu ili negdje...Rentanje auta,kako,ja ne kontam te ljude kako smiju a imam par prijatelja koji to rade.Nikakve drzave,zakona,sigurnosti za naplativost investicije,svakvih budala dodje a hoce cijene kao u milionskim gradovima i sa milionskim prometima,i jeftinije...Kako stici to sve platiti a osigurati investiciju od kradje,stete...Drugu su mi ukrali 3 auta,stari po godinu dana,kasko nije naplatio iz nekog meni neshvatljivog razloga.Kako ce dalje,ima jedno 5 razlicitih rata.2 zaposlena...Kad samo pomislim koliko treba raditi i rentati da dodje na nulu i pokrije gubitak ova 3,zamanta mi se.Drzava i zakoni moraju funkcionisati i stvoriti okruzenje i mogucnosti za poslovanje.Tek onda ce ljudi sa kreativnim idejama izaci na vidjelo.Dok god sve funkcionise ovako,potplacivanje,sve sto jeftinije,crno trziste,povlastene firme i pojedinci koji se bogate na racun drzave i jeftine radne snage dok drugi grcaju u kreditima i propadaju jebuci sebi mater sto su ista i probali u ovakvoj drzavi i sa ovakvim ljudima.Ne mozes za svaku jebenu stvar traziti najmanju mogucu cijenu,ne mozes jer ce se i tebi slomiti od glavu na tvom poslu.Svako mora raditi i svako mora zaraditi.Kurac ces mi naplatiti idejni projekat,lupam...15 maraka i vise po m2 kao negdje vani,jok,da si sto skola zavrsio naci cu za 5,pa onda trazit za 3 km ako cemo vec ciganisat.Kad se svako bude bavio svojom djelatnoscu i svoj rad bude mogao adekvatno naplatiti,kad se poveca potrosnja i naplata,sigurnost investicije,olaksa poslovanje,smanje kamate,korupcija,crno trziste...tad ce se stvoriti i uslovi za bolje plate.Ali tada ce i mnoge stvari biti skuplje,nece majstor citav dan skidati mjenjac za 70 maraka a imati registrovanu firmu sa prijavljenim radnicima,nece, jer ne moze.Do tada ce profitirati povlasteni,crno trziste.Do tada ce mnogi sa mnogim dobrim idejama,mudima i voljom za poslovima sve to gurnuti u stranu,smanjiti poslovanje i sirenje... I ako rade, radice sami na sto sigurniji nacin i sa sto manjim brojem zaposlenih,baviti se stvarima na koje oni direktno mogu uticati u sto vecoj mjeri,imace manji promet i profit a mogli bi vise...Sve ideje ce gurnuti u ladicu zbog poslovnog okruzenja i mentaliteta.20 godina radim sam za sebe i radicu dok sam ziv,radnika nemam vec par godina i nikad rahatniji nisam bio.Postigo sam obim poslovanja u 3 djelatnosti na koje sam mogu uticati a ne zavisiti ni od koga.Puno je manje para ,ali i puno mirniji zivot.A realno ne mogu ni platiti jer nemam te promete ni namjeru da ih ganjam.Placao sam trojicu po 850 km mjesecno plus doprinosi...Ne moze.Cijena robe,vjecita borba sa crnim trzistem,uslovi poslovanja i njihovo zalaganje,trud i sposobnost su doveli do toga da nemam zaposlenih i ne zelim da ih imam.
-
klixo
#66 Re: Robovlasnici-privatnici
@HAVANA
Potpisujem svaku rijeci
Samo bih napomenuo da je jako tesko naci dobrog radnika.
Evo konkretno mi na kamionu primili sofera radi 21 dan do maximalno 23 dana 1800 KM plata(vozi robu za inostranstvo) nije proslo 4-5 mjeseci 4.000 KM popravki na kamionu ,a kamion tek 500.000 presao.
Majstori se ibrete otkud toliko kvarova oko mjenjaca na toj kilometrazi.
Odem sa njim do Gradiske gledam kako salta one brzine i generalno kako vozi , uhljup teski.
Evo upravo ga cekamo da se vrati sa puta i urucimo mu otkaz.
Sad smo odlucili smanjiti platu sljedecem radniku , 50 KM dnevnica(oko 1000 KM na kraju izadje) pa se dokazuj.
Potpisujem svaku rijeci
Samo bih napomenuo da je jako tesko naci dobrog radnika.
Evo konkretno mi na kamionu primili sofera radi 21 dan do maximalno 23 dana 1800 KM plata(vozi robu za inostranstvo) nije proslo 4-5 mjeseci 4.000 KM popravki na kamionu ,a kamion tek 500.000 presao.
Majstori se ibrete otkud toliko kvarova oko mjenjaca na toj kilometrazi.
Odem sa njim do Gradiske gledam kako salta one brzine i generalno kako vozi , uhljup teski.
Evo upravo ga cekamo da se vrati sa puta i urucimo mu otkaz.
Sad smo odlucili smanjiti platu sljedecem radniku , 50 KM dnevnica(oko 1000 KM na kraju izadje) pa se dokazuj.
- medvjed23
#67 Re: Robovlasnici-privatnici
havana ronda objektivno, ko i vazda 
- Edin H.
#68 Re: Robovlasnici-privatnici
Havana, kako su tvom jaranu krali tri automobila?
I zasto je osiguranje odbilo da isplati?
I zasto je osiguranje odbilo da isplati?
-
Avetinho
#69 Re: Robovlasnici-privatnici
Steta sto je napisao post ljut. Ni paragrafa ni razmaka. Tesko citat.
Sto se tice 'ukralo 3 auta', sjetih se lika koji je dva puta dobio Golfa na istoj nagradnoj igri, jedan za drugim. Fakat mu se potrefilo, valjda zna kako to ide.
Sto se tice 'ukralo 3 auta', sjetih se lika koji je dva puta dobio Golfa na istoj nagradnoj igri, jedan za drugim. Fakat mu se potrefilo, valjda zna kako to ide.
- HAVANA
#70 Re: Robovlasnici-privatnici
Izvinjavam se,cim se ove stvari spomenu,ljut sam.Samo tipko,izbacivo...
Sta kako su ukrali,fino.Uzeli auto,otisli,cak su ih i nasli u srbiji,zatvorili,auta nema...Ni auta,ni para...
Nije to jedan,svakakvih budalastina se desava.Razbije,ostavi u kanalu,otiso godpodin u ameriku a ostavio kljuc kod majke.
Skidanja dijelova,steta...sto jada.
Nesto sam razmisljao o tome nekad prije,ne bi da je 2 glave dan.Tu jedino prolaze dobro ovi sto imaju puno ljudi,familije,poznanika u dijaspori,amerika,australija...I naravno oni koji imaju veze sa stranim organizacijama...
Kad bude kao vani,licna,visa kartica,ful kasko,ucesce u steti ili bez ucesca veca cijena,detaljan pregled automobila prije i poslije,cistoca...sve ima svoj postupak,nacin rada,sigurnost i cijenu,tad ce se to i moci ozbiljnije raditi.
Sa ovim prometima,sigurnoscu...vrlo rizican posao.
Da mu ja dam auto od 20 milja za 350 maraka 7 dana,nako,bez ikakvog sigurnog obezbijedjenja...Jasta cu.
Sta kako su ukrali,fino.Uzeli auto,otisli,cak su ih i nasli u srbiji,zatvorili,auta nema...Ni auta,ni para...
Nije to jedan,svakakvih budalastina se desava.Razbije,ostavi u kanalu,otiso godpodin u ameriku a ostavio kljuc kod majke.
Skidanja dijelova,steta...sto jada.
Nesto sam razmisljao o tome nekad prije,ne bi da je 2 glave dan.Tu jedino prolaze dobro ovi sto imaju puno ljudi,familije,poznanika u dijaspori,amerika,australija...I naravno oni koji imaju veze sa stranim organizacijama...
Kad bude kao vani,licna,visa kartica,ful kasko,ucesce u steti ili bez ucesca veca cijena,detaljan pregled automobila prije i poslije,cistoca...sve ima svoj postupak,nacin rada,sigurnost i cijenu,tad ce se to i moci ozbiljnije raditi.
Sa ovim prometima,sigurnoscu...vrlo rizican posao.
Da mu ja dam auto od 20 milja za 350 maraka 7 dana,nako,bez ikakvog sigurnog obezbijedjenja...Jasta cu.
- muha_sa
#71 Re: Robovlasnici-privatnici
jebo nepismenog HAVANUAvetinho wrote:Steta sto je napisao post ljut. Ni paragrafa ni razmaka. Tesko citat.
- HAVANA
#72 Re: Robovlasnici-privatnici
Umalo ti rasku ne opsovah.
Ja necu vise nista pisat,vazda me zajebavate,nikad nisam ozbiljno shvacen.

Ja necu vise nista pisat,vazda me zajebavate,nikad nisam ozbiljno shvacen.

-
Avetinho
#73 Re: Robovlasnici-privatnici
Nemoj nas ostavljat, moras dobacit bar do 22 hiljade i petsto.
- HAVANA
#74 Re: Robovlasnici-privatnici
Libo me taki,moze mi se.
- muha_sa
#75 Re: Robovlasnici-privatnici
jao jao-koji prostaklukHAVANA wrote:Libo me taki,moze mi se.