Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ali Kemal

#51 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by Ali Kemal »

kritichar wrote:Ali Kemal je muslimansko ime, kako ti to ne smeta?
Umjesto glupih pitanja, zasto ne citiras moje tvrdnje pa ih osporis svojim argumentima.

Da ti ponovim, ja jesam na neki svoj nacin religiozan, ali apsolutno ne vjerujem da se do rajskih vrata dolazi kroz pracenje pravila nastalih prije nekoliko hiljada godina ili prije 500-600 godina koja su totalno besmislena u 21 vijeku.
Ritualno klanje zivotinja, ispcrpljivanje postom ili izgovaranjem molitvi, a u isto vrijeme ne sprovoditi osnovne zapovijedi, tj biti dobar i posten covjek :oops:
kritichar

#52 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by kritichar »

:lol: ma ne zanimaju me tvoje tvrdnje, ni bilo čije, vama vaše meni moje
Ludzak

#53 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by Ludzak »

Definiši to šta je muslimansko ime ?
Otkada imena imaju religiju ?
Kad već postoje muslimanska i hrišćanska imena, koja su onda ateistička imena ?

Kemal je, koliko ja znam, tursko ime. Nema veze sa religijom.
Šta li bi Kemal-paša Ataturk rekao na ovu tvoju konstataciju da je živ ?
kritichar

#54 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by kritichar »

Ludzak wrote:
Definiši to šta je muslimansko ime ?
Otkada imena imaju religiju ?
Kad već postoje muslimanska i hrišćanska imena, koja su onda ateistička imena ?

Kemal je, koliko ja znam, tursko ime. Nema veze sa religijom.
Šta li bi Kemal-paša Ataturk rekao na ovu tvoju konstataciju da je živ ?
ime sa lijepim značenjem na arapskom jeziku, arapski jezik je službeni jezik Islama
imaju imena religiju, tvoja religija je nevjerovanje, a ime ti je šejtan

kemal na arapskom znači savršen ili potpun

i ti vjerovatno svoje trebaš da mijenjaš, čim si reagovao
ti možeš preimenovat u npr. Đole ili Miki
Ime služi za identifikaciju, ne smiješ dozvoliti da neko pomisli da si, gluho bilo musliman, zbog tog imena koje nosiš.
asurbanipal

#55 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by asurbanipal »

kritichar wrote: arapski jezik je službeni jezik Islama

Netačno...

kritichar wrote:imaju imena religiju

Nemaju. Barem ne bi trebalo imaju. Nažalost za one koji su vezani kolektivnim identitetom za određenu idelogiju, rasu, naciju ili religiju i ime ima važnu ulogu. Postoje imena sa lijepim značenjem, mada ne mora značiti da će i osoba koja nosi takvo ime biti dobra.

kritichar wrote:Ime služi za identifikaciju, ne smiješ dozvoliti da neko pomisli da si, gluho bilo musliman, zbog tog imena koje nosiš.

Ja znam Peru koji ide u džamiju i beš vakat klanja. A o drugim imenima poput Alena, Arnela, da i ne govorimo. S druge strane imaš i Hasana koji ide u crkvu, redovno na mise. Pogledaj samo imena arapskih kršćana... :mrgreen:
kritichar

#56 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by kritichar »

A imamo i tebe koji si konstantno na nevjerničkoj strani, i ne propuštaš priliku da ohljagaš islam, mada sebe smatraš velikim muslimanom, mu'minom i muhsinom.
asurbanipal

#57 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by asurbanipal »

kritichar wrote:A imamo i tebe koji si konstantno na nevjerničkoj strani, i ne propuštaš priliku da ohljagaš islam, mada sebe smatraš velikim muslimanom, mu'minom i muhsinom.

Kako znaš ko je vjernik a ko nevjernik, i ko je na čijoj strani ? Olahko kvalificiraš i etiketiraš ljude, druge forumaše, proglašavaš ih šejtanima kao da ti se Bog lično očituje i govori ti ko je kakav je i kao da već imaš zacementirano mjesto u džennetu...

I gluho bilo da sebe smatram nekim ober muslimanom ili mu'minom. Da su muslimani sigurni putnici u džennet, ne bi svaki dan po pet puta na dan učili da ih Bog upućuje na Pravi put, ili da ih vodi Pravim putem. Trudim se biti vjernikom, to svakako, ali kako sve više istražujem religije, filozofije, učenje, sve više vidim pogubnost tih organizacionih hijerarhijskih struktura i kolektivnog vezivanja za određenu vjerku grupaciju ili frakciju...
kritichar

#58 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:
kritichar wrote:A imamo i tebe koji si konstantno na nevjerničkoj strani, i ne propuštaš priliku da ohljagaš islam, mada sebe smatraš velikim muslimanom, mu'minom i muhsinom.

Kako znaš ko je vjernik a ko nevjernik, i ko je na čijoj strani ? Olahko kvalificiraš i etiketiraš ljude, druge forumaše, proglašavaš ih šejtanima kao da ti se Bog lično očituje i govori ti ko je kakav je i kao da već imaš zacementirano mjesto u džennetu...

I gluho bilo da sebe smatram nekim ober muslimanom ili mu'minom. Da su muslimani sigurni putnici u džennet, ne bi svaki dan po pet puta na dan učili da ih Bog upućuje na Pravi put, ili da ih vodi Pravim putem. Trudim se biti vjernikom, to svakako, ali kako sve više istražujem religije, filozofije, učenje, sve više vidim pogubnost tih organizacionih hijerarhijskih struktura i kolektivnog vezivanja za određenu vjerku grupaciju ili frakciju...
Ko da si tek bahno na forum, ovdje se ljudi hvale nevjerovanjem, javno to manifestiraju
ko god poziva u nejverovanje je šejtan, to i jeste osnovni šejtanski posao

Prisjeti se priče:
Tad je jedan mali mrav ponio na sebi kap vode. Neko ga je susreo i upitao: “Kuda ćeš ti?” On je odgovorio: “Odoh gasiti vatru koja treba progutati Ibrahima.” “A zar stvarno misliš s jednom kapljom vode ugasiti onoliku vatru”, upitaše podsmješljivo mrava. On im odgovori: “Vjerovatno ne mogu, ali neka se zna na čijoj sam strani!”
asurbanipal

#59 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by asurbanipal »

kritichar wrote: Ko da si tek bahno na forum, ovdje se ljudi hvale nevjerovanjem, javno to manifestiraju

Pitanje vjerovanja ili nevjerovanja. Duboka je to voda, a linija tanka.
kritichar

#60 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:
kritichar wrote: Ko da si tek bahno na forum, ovdje se ljudi hvale nevjerovanjem, javno to manifestiraju

Pitanje vjerovanja ili nevjerovanja. Duboka je to voda, a linija tanka.
Nemoj filozofije, neke stvari su jasne
nasa

#61 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by nasa »

Ludzak wrote:Kakva je ovo opomena od dragog boga ? Padanje krana u Mekki, pješćana oluja... šta je to ? Nešto ste jako zgriješili.
Banned user for reason “krsenje pravila foruma”
» Ludzak
mjesec
ABH017

#62 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

abblle wrote:
LolaLola wrote:

A kako inace zaradjuju novac? Gdje rade? Skole? Nastavnici? Advokati? Policija? Konzum?
Gdje im rade supruge? Frizerke? Vaspitacice? Konobarice?

Koliko me znanje sluzi, niDJe ne rade. Jedino ako ne brojis fatanje pcela u letu, stalan posao. Onda da, rade. :-?
To što mi ne vidimo da oni rade ne znači da ne rade. Uostalom mnogi od njih su uključeni u neke dawetske programe, ili su poput Kuduzovića, Pezića aktivni kao predavači po Evropi(Austrija, Svedska), dosta ćeš momaka praktikanata vidjeti i da rade javne poslove tipa smetljari, čistači parkova, političari. Neki od njih su bokseri, kick bokseri, TV reporteri, ili voditelji, neki od njih posjeduju internet stranice poput n-um, saff gdje zaradjuju od klikova, sitno - da, ali opet kapa. Pored toga nikad niko nigdje nije našao platni spisak "vehabija" već se o tome samo priča i laže. Sve se optužbe svode na rekla-kazala. Nigdje dokaza za to... Isto je sa zlatnim kašikama Alije Izetbegovica, ali o tom potom.
Selam alejkum.
Ne mogu ti protivriječiti brate, ali moram primjetiti da ovo što navodiš i nisu neka zanimanja. Zaboravio si trgovinu hurmama i istočnjačkim mirisima, kao i handmade radionice tipa popravke i prodaje mobitela. Znam jednog 1. slovom i brojem "vehabiju" (njega stvarno od srca nazivam bratom), koji se drži vjere i sunneta Poslanika s.a.v.s. a koji čak i u vrijeme Ramazana posti i radi na skeli kao fasader. To je jedini primjer, koji je izuzetak od pravila, da se bavi nekim konkretnim zanimanjem. Ne možemo brate svi bit hodže. Ako možemo, evo ja se odmah javljam, samo mi dajte gdje treba i šta vaziti.
A što se tiče tvog pitanja o vremenu koje odvajam za vjeru, odgovorit ću ti da je to samo moj lični odnos spram stvoritelja. Niti me zanima, koliko neko drugi provodi vremena na namazu, u zikru, dovi...
Po meni bi mnogo ukusnije bilo pitanje koliko smo vremena proveli na uređenju i čišćenju džamije, na čišćenju harema, ulice, avlije, kuće. Koliko smo komšiji pomogli kad mu je pomoć bila potrebna? Koliko smo sebe dali i šta smo konkretno uradili da ojačamo našu vjersku i društvenu zajednicu.
Ibadet je stvar moje lične konekcije sa Uzvišenim i to nekad ljubomorno, a nekad sa stidom zadržavam za sebe.
Last edited by ABH017 on 20/09/2015 04:23, edited 2 times in total.
ABH017

#63 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

nasa wrote:
Ludzak wrote:Kakva je ovo opomena od dragog boga ? Padanje krana u Mekki, pješćana oluja... šta je to ? Nešto ste jako zgriješili.
Banned user for reason “krsenje pravila foruma”
» Ludzak
mjesec
Halal ti hljeb koji jedeš za ovo banovanje.
:thumbup:
ABH017

#64 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

SpecialOffer wrote:
abblle wrote:
SpecialOffer wrote:Ja sam se odrekao religije da bih postao slobodan!
Odrekni se i medicine, obrazovanja i ne komuniciraj sa onima koji znaju bilo šta o bilo čemu da bi bio slobodan.
Zar si slobodan ako ti ljekar kaže da ne smiješ popiti 20 tableta u kratkom vr. periodu ili zar si slobodan kada ti profesor/mentor odredi šta da uradiš, zar si slobodan kada odeš kod automehaničara i kaže ti da moraš promjeniti ventil na auspuhu ?
Drug niđe veze poredjenje. Kakvi bogovi kakvi bakraci :lol:
Izgleda slobodan od svega. :lol: :lol: :lol:
ABH017

#65 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

zagortenej wrote:
dustaban wrote:Religioznost i poboznost su razliciti pojmovi. Zapravo... iskljucuju se!
Pobozan moze biti samo onaj ko boga stavlja iznad i... IZVAN religije!

Razmislite...

:hm:
Ma većina ne zna ni u šta vjeruje, samo slijepo slijede. Kažu im trebaš vjerovati u jednog Boga, ali ne smiješ o njemu ništa razmišljati jer nemaš kapaciteta za to. Ali, kazu, imaju propisi koje je On odredio i koje moraš slijediti, u stvari to su većinom zabrane, i na kraju se ta vjera (tačnije religija) sastoji od slijedjenja nekakvih propisa/zabrana i pitanja je li ovo dozvoljeno, je li ono dozvoljeno, nigdje tu Boga nema.
Ne slušam plaho šta mi drugi govore. Slušam samo one za koje znam da su jako edukovani i jako poslušni Bogu. Kad se sve postavi kako treba, bogobojaznost se lagano pretvori u ljubav prema Bogu.
ABH017

#66 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

Rampage wrote:Moj @Ludzak, sudeći po tvojim postovima tvoj ateizam je odavno prerastao u fanatizam, obzirom na tvoju zanesenost istim:)

I nisi jedini, masa je članova ovog i sličnih foruma koji se zbog svoje ljubavi prema ateizmu ne razlikuju previše od vjerskih fanatika:)
:thumbup:
ABH017

#67 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

broj dva wrote:
Rampage wrote:Moj @Ludzak, sudeći po tvojim postovima tvoj ateizam je odavno prerastao u fanatizam, obzirom na tvoju zanesenost istim:)

I nisi jedini, masa je članova ovog i sličnih foruma koji se zbog svoje ljubavi prema ateizmu ne razlikuju previše od vjerskih fanatika:)
-------
Osim po djelu, jer nesto ne vidim ateisticke fanatike kako orgijaju (u prenesenom znacenju), ruse anticke spomenike, kace bombe na sebe ili automobile i sta jos taliban/al-kaida/isis i ostatak ekipe radi..
Nemojte misliti da generalizram, znam da su ogromna vecina vjernika normalni ljudi kojima takve cini nikada ne bi pale na pamet ali strasno je koliki potencijal za nasilje organizovana religija ima ugradjen u sebe, koliko malo treba da religija postane diktatura.
Na ovo ću morati da ti odgovorim.
Naime imam dvojicu komšija, koji se redovito opijaju (što tradicionalno i formalno pravno nije islamska vrjednota). Prilikom svog opijanja dolaze u takvo stanje, da postrojavaju porodicu samo zato što je neko od njih u 1 po ponoći htio da ide na spavanje, traže pištolj da nekog ubiju, odvijaju muziku (bezbeli turbo folk) do daske u 3 ujutro i ne obaziru se ni na kog živog.
Da ne spominjem omladinu, koja vjeruje samo u opijanje i ORGIJANJE po klubovima ili po saobraćajnicama.
Nemoj mislit da generalizujem. Većina ateista/nevjernika je normalna, ali strašno je kakav potencijal za nasilje ima svaka individua koja je oslobođena od ikakve sprege, pa i od korištenja onog što im je (po mom vlastitom ubjeđenju) Bog dao, a zove se um/razum/mozak.
A to na šta ti aludiraš u svom postu su djeca, koja su nezrela, kojoj neko nafiluje mozak i zloupotrijebi ih za neke svoje ciljeve, koji opet sa vjerom nemaju nikakve veze. To možeš prišiti bolesnom mozgu, ali Islamu ne. Na posljetku Islam STROGO zabranjuje te stvari. Ako to nisi znao, ne znam zašto diskutuješ o onome što ne poznaješ.
ABH017

#68 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

Ali Kemal wrote:Po meni je potpuno besmisleno da strogo pracenje religioznih pravila tipa posta, molitvi, seksualne orjentacije, sunecenja, pokrivanja, klanja kurbana i slicnih rituala ima ikakve veze sa Bogom, ako on uopste postoji.
Pogotovu je besmisleno ubijati u ime Boga, pod pokroviteljstvom religije, sto je redovna pojava stoljecima.
Takodje je potpuno besmisleno imati zvanicno vjerske drzave, sto je totalno zaglupljivanje naroda i sasvim prirodno diktatura.

Postovanje deset zapovjesti kao neku vrstu moralne vertikale bi bilo sasvim dovoljno pratiti, a mozda dodati jos koju, sto se na kraju svodi na pravnu drzavu i postovanje zakona.
Dakle osoba koja je postena sasvim sigurno zasluzuje odlazak u raj, bez obzira da li klanja 5 puta na dan ili ne klanja nikako i nije je briga da provodi u sustini paganske rituale klanja zivotinja i slicno.
Jel tako?
Ne znam samo gdje si do sad bio.
De nam, časkom, propiši šta trebamo, šta ne trebamo, pa da svi, kolektivno uletimo u džennetsko blaženstvo.
Hahahahaha.. Koje nebuloze
ABH017

#69 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

Ali Kemal wrote:
Umjesto glupih pitanja, zasto ne citiras moje tvrdnje pa ih osporis svojim argumentima.

Da ti ponovim, ja jesam na neki svoj nacin religiozan, ali apsolutno ne vjerujem da se do rajskih vrata dolazi kroz pracenje pravila nastalih prije nekoliko hiljada godina ili prije 500-600 godina koja su totalno besmislena u 21 vijeku.
Ritualno klanje zivotinja, ispcrpljivanje postom ili izgovaranjem molitvi, a u isto vrijeme ne sprovoditi osnovne zapovijedi, tj biti dobar i posten covjek :oops:
A ko je rekao da ne treba biti dobar prema komšiji, human prema slabima, dobro djete prema roditeljima, dobar muž prema ženi, otac prema djeci, dobar radnik prema firmi i kolegama.... To što se tebi nešto ne sviđa, ne znači da imaš pravo da ga mijenjaš i nipodaštavaš. Poljubi i ostavi, što bi rekla moja majka. Svaki od tih Islamskih propisa (uglavnom se na njih osvrćeš) ima svoj smisao i značenje. To što ga ti nisi shvatio ili se stidiš nekog od njih ili možda imaš neke (neuzubillah) afinitete, koje Islam zabranjuje, ne znači da se preko njih ne stiču moralne vrijednosti i vrline. Čak naprotiv. Ti rituali i jesu propisani, da bi lakše razumjeli vjeru i žrtvu i kako bi nas podsjećali i učvršćivali našu ljubav prema Bogu.
L u c i f e r

#70 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by L u c i f e r »

Srecom, vise nimalo...
broj dva

#71 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by broj dva »

ABH017 wrote:
broj dva wrote:

-------
Osim po djelu, jer nesto ne vidim ateisticke fanatike kako orgijaju (u prenesenom znacenju), ruse anticke spomenike, kace bombe na sebe ili automobile i sta jos taliban/al-kaida/isis i ostatak ekipe radi..
Nemojte misliti da generalizram, znam da su ogromna vecina vjernika normalni ljudi kojima takve cini nikada ne bi pale na pamet ali strasno je koliki potencijal za nasilje organizovana religija ima ugradjen u sebe, koliko malo treba da religija postane diktatura.
Na ovo ću morati da ti odgovorim.
Naime imam dvojicu komšija, koji se redovito opijaju (što tradicionalno i formalno pravno nije islamska vrjednota). Prilikom svog opijanja dolaze u takvo stanje, da postrojavaju porodicu samo zato što je neko od njih u 1 po ponoći htio da ide na spavanje, traže pištolj da nekog ubiju, odvijaju muziku (bezbeli turbo folk) do daske u 3 ujutro i ne obaziru se ni na kog živog.
Da ne spominjem omladinu, koja vjeruje samo u opijanje i ORGIJANJE po klubovima ili po saobraćajnicama.
Nemoj mislit da generalizujem. Većina ateista/nevjernika je normalna, ali strašno je kakav potencijal za nasilje ima svaka individua koja je oslobođena od ikakve sprege, pa i od korištenja onog što im je (po mom vlastitom ubjeđenju) Bog dao, a zove se um/razum/mozak.
A to na šta ti aludiraš u svom postu su djeca, koja su nezrela, kojoj neko nafiluje mozak i zloupotrijebi ih za neke svoje ciljeve, koji opet sa vjerom nemaju nikakve veze. To možeš prišiti bolesnom mozgu, ali Islamu ne. Na posljetku Islam STROGO zabranjuje te stvari. Ako to nisi znao, ne znam zašto diskutuješ o onome što ne poznaješ.
Prvo, gdje su ta mjesta gdje se orgija i da li imaju adekvatan parking ?
Drugo, ja sam opisivao razliku izmedju religioznog fanatika i njihove spremnosti da koriste nasilje da nametnu svoje vrijednosti neistomisljenicima (ne mozes poricati ucestalost tog fenomena) i relativno malog broja ateista kojo koriste nasilje da bi promicali ateizam.
A sto se tice mog poznavanja Islama, poznajem ga sasvim dovoljno da ga vidim onakvim kakav jeste, sa svim svojim nedostatcima i manama i sa svim svojim dobrim stranama i da samostalno odlucim da to nije za mene bez obzira na to sto su to pokusali prikaciti na mene po rodjenju ( i sto bi u nekim Islamskim drzavama ovaj nacin razmidljanja bio zakonski kaznjiv). A tebi prijatno, i zamolio bi te da ne pravis predpostavke o znanju osoba koke ne poznajes jer ako je tvoja prva linija odbrane " ti ne znas" onda ne vrijedi sa tobom pricati.
ABH017

#72 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

Nemam ja prvu liniju odbrane, jer nemam šta da branim. Samo hoću da ti kažem da tvoje tvrdnje nisu istinite. Valjda si negdje tako čuo ili imaš potrebu da dokažeš da je ateizam superioran teizmu, pa se koristiš svime što ti padne na um.
Ni u jednoj Islamskoj državi tvoje razmišljanje ne bi bilo kažnjivo zakonski. Opet odokativno siješ predrasude.
Ali Kemal

#73 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by Ali Kemal »

ABH017 wrote:
Ali Kemal wrote:Da ti ponovim, ja jesam na neki svoj nacin religiozan, ali apsolutno ne vjerujem da se do rajskih vrata dolazi kroz pracenje pravila nastalih prije nekoliko hiljada godina ili prije 500-600 godina koja su totalno besmislena u 21 vijeku.
A ko je rekao da ne treba biti dobar prema komšiji, human prema slabima, dobro djete prema roditeljima, dobar muž prema ženi, otac prema djeci, dobar radnik prema firmi i kolegama.... To što se tebi nešto ne sviđa, ne znači da imaš pravo da ga mijenjaš i nipodaštavaš.
Imam pravo da kazem sta mislim, jel tako :oops:
ABH017 wrote:Poljubi i ostavi, što bi rekla moja majka. Svaki od tih Islamskih propisa (uglavnom se na njih osvrćeš) ima svoj smisao i značenje. To što ga ti nisi shvatio ili se stidiš nekog od njih ili možda imaš neke (neuzubillah) afinitete, koje Islam zabranjuje, ne znači da se preko njih ne stiču moralne vrijednosti i vrline. Čak naprotiv. Ti rituali i jesu propisani, da bi lakše razumjeli vjeru i žrtvu i kako bi nas podsjećali i učvršćivali našu ljubav prema Bogu.
Bili su i drugi rituali, pa su se mijenjali i nestajali kako je civilizacija napredovala. Nema sanse da nece i ovi nabrojani nestati i da ce se o njima samo citati u knjigama, jer su potpuno besmisleni sa sadasnjeg stanovista.
ABH017 wrote:Ni u jednoj Islamskoj državi tvoje razmišljanje ne bi bilo kažnjivo zakonski.
Kad vec spominjes, islamske drzave sprovod teror na svojim stanovnistvom pod raznim optuzbama, kao npr za vrijedjanje Boga, sto je potpuno besmisleno da neki mali covjek moze da bilo kako uvrijedi svemoguceg stvoritelja :oops:
ABH017

#74 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

Ali Kemal wrote:
ABH017 wrote:
Ali Kemal wrote:Da ti ponovim, ja jesam na neki svoj nacin religiozan, ali apsolutno ne vjerujem da se do rajskih vrata dolazi kroz pracenje pravila nastalih prije nekoliko hiljada godina ili prije 500-600 godina koja su totalno besmislena u 21 vijeku.
A ko je rekao da ne treba biti dobar prema komšiji, human prema slabima, dobro djete prema roditeljima, dobar muž prema ženi, otac prema djeci, dobar radnik prema firmi i kolegama.... To što se tebi nešto ne sviđa, ne znači da imaš pravo da ga mijenjaš i nipodaštavaš.
Imam pravo da kazem sta mislim, jel tako :oops:
ABH017 wrote:Poljubi i ostavi, što bi rekla moja majka. Svaki od tih Islamskih propisa (uglavnom se na njih osvrćeš) ima svoj smisao i značenje. To što ga ti nisi shvatio ili se stidiš nekog od njih ili možda imaš neke (neuzubillah) afinitete, koje Islam zabranjuje, ne znači da se preko njih ne stiču moralne vrijednosti i vrline. Čak naprotiv. Ti rituali i jesu propisani, da bi lakše razumjeli vjeru i žrtvu i kako bi nas podsjećali i učvršćivali našu ljubav prema Bogu.
Bili su i drugi rituali, pa su se mijenjali i nestajali kako je civilizacija napredovala. Nema sanse da nece i ovi nabrojani nestati i da ce se o njima samo citati u knjigama, jer su potpuno besmisleni sa sadasnjeg stanovista.
ABH017 wrote:Ni u jednoj Islamskoj državi tvoje razmišljanje ne bi bilo kažnjivo zakonski.
Kad vec spominjes, islamske drzave sprovod teror na svojim stanovnistvom pod raznim optuzbama, kao npr za vrijedjanje Boga, sto je potpuno besmisleno da neki mali covjek moze da bilo kako uvrijedi svemoguceg stvoritelja :oops:
Mislim da je suvišno da ti ponavljam ono što sam već napisao.
Meni se čini da bi ti volio da imaš vlast, pa da malo određuješ ko će šta da radi. Malo te stid nečega, čini mi se, pa bi ti to zabranio i propisao da se ljudi ponašaju civilizovano i demokratski, kršćanski... Oops.
Imaš opštinu u kojoj si rođen, odeš tamo fino, podneseš zahtjev za promjenu imena i prezimena, daš sebi neko moderno, civilizovano, evropejsko ime i riješiš se svojih strahova i problema. Niko te više neće gledat s podozrenjem, samo zbog tvog imena i porijekla.
Ali Kemal

#75 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by Ali Kemal »

ABH017 wrote:Mislim da je suvišno da ti ponavljam ono što sam već napisao.
Meni se čini da bi ti volio da imaš vlast, pa da malo određuješ ko će šta da radi. Malo te stid nečega, čini mi se, pa bi ti to zabranio i propisao da se ljudi ponašaju civilizovano i demokratski, kršćanski... Oops.
Imaš opštinu u kojoj si rođen, odeš tamo fino, podneseš zahtjev za promjenu imena i prezimena, daš sebi neko moderno, civilizovano, evropejsko ime i riješiš se svojih strahova i problema. Niko te više neće gledat s podozrenjem, samo zbog tvog imena i porijekla.
http://--- NO LINKS ---/clanak/5077136/vij ... morem/?v=3
Danas, prvog dana Kurban-bajrama u Turskoj, desilo se nekoliko zanimljivih nezgoda prilikom klanja kurbana.

Čuj zanimljivih nezgoda :-)

MIslim ABH017, vjeruj ti i radi šta god hoćeš, ali nemaš pravo da druge ljude, koji se ne slažu sa tobom optužuješ za bilo šta i da im govoriš šta da rade.
Što se tice stida mene je uvijek stid ljudske gluposti i paganskih običaja koji veze nemaju sa vjerovanjem u Boga, tj sa spiritualnosti.
Post Reply