abblle wrote:LolaLola wrote:
A kako inace zaradjuju novac? Gdje rade? Skole? Nastavnici? Advokati? Policija? Konzum?
Gdje im rade supruge? Frizerke? Vaspitacice? Konobarice?
Koliko me znanje sluzi, niDJe ne rade. Jedino ako ne brojis fatanje pcela u letu, stalan posao. Onda da, rade.

To što mi ne vidimo da oni rade ne znači da ne rade. Uostalom mnogi od njih su uključeni u neke dawetske programe, ili su poput Kuduzovića, Pezića aktivni kao predavači po Evropi(Austrija, Svedska), dosta ćeš momaka praktikanata vidjeti i da rade javne poslove tipa smetljari, čistači parkova, političari. Neki od njih su bokseri, kick bokseri, TV reporteri, ili voditelji, neki od njih posjeduju internet stranice poput n-um, saff gdje zaradjuju od klikova, sitno - da, ali opet kapa. Pored toga nikad niko nigdje nije našao platni spisak "vehabija" već se o tome samo priča i laže. Sve se optužbe svode na rekla-kazala. Nigdje dokaza za to... Isto je sa zlatnim kašikama Alije Izetbegovica, ali o tom potom.
Selam alejkum.
Ne mogu ti protivriječiti brate, ali moram primjetiti da ovo što navodiš i nisu neka zanimanja. Zaboravio si trgovinu hurmama i istočnjačkim mirisima, kao i handmade radionice tipa popravke i prodaje mobitela. Znam jednog 1. slovom i brojem "vehabiju" (njega stvarno od srca nazivam bratom), koji se drži vjere i sunneta Poslanika s.a.v.s. a koji čak i u vrijeme Ramazana posti i radi na skeli kao fasader. To je jedini primjer, koji je izuzetak od pravila, da se bavi nekim konkretnim zanimanjem. Ne možemo brate svi bit hodže. Ako možemo, evo ja se odmah javljam, samo mi dajte gdje treba i šta vaziti.
A što se tiče tvog pitanja o vremenu koje odvajam za vjeru, odgovorit ću ti da je to samo moj lični odnos spram stvoritelja. Niti me zanima, koliko neko drugi provodi vremena na namazu, u zikru, dovi...
Po meni bi mnogo ukusnije bilo pitanje koliko smo vremena proveli na uređenju i čišćenju džamije, na čišćenju harema, ulice, avlije, kuće. Koliko smo komšiji pomogli kad mu je pomoć bila potrebna? Koliko smo sebe dali i šta smo konkretno uradili da ojačamo našu vjersku i društvenu zajednicu.
Ibadet je stvar moje lične konekcije sa Uzvišenim i to nekad ljubomorno, a nekad sa stidom zadržavam za sebe.