Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Locked
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#51 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by pici »

Mister Yes wrote:
HAVANA wrote:Zivjelo se lijepo,ni previse,ni premalo.Taman.Mjera.
Svi bili tu negdje,to mi se najvise svidjalo.
To je protuprirodno. Nismo svi isti. Neki su sposobniji a neki manje sposobni. Prirodno je da sposobni uspijevaju više nego nesposobni. Ne bi nas ni bilo da nije bilo evolucije. Slabije jedinke propadaju i treba da propadaju jer to je najprirodniji mogući proces.

a ti nam ga dodjesH ko neki superbosanac su trece galaktike
daddy-kool

#52 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by daddy-kool »

bosna boy wrote:
vazi wrote:eee, nikad vise one ljepote
:lol:
To ie upravo glavna fraza i grka SADA
nikad vise one ljepote trošenja i arćenja BEZ POKRIĆA
Prošlo pijanstvo doso mamurluk
A tada je jebiga boli nesto glava :lol:
Iako je ekonomska kriza bila velika i bila je značajan katalizator procesima 90ih, ovo bez pokrića je diskutabilno. Mogu se pogledati zaduženost Jugoslavije u tom nekom najgorem periodu i zaduženost bivših republika danas, pa se izvesti zaključak da je ovo danas više bez pokrića. Jugoslaviju je svakako čekala reforma i preobrazba, i bez rata mi bi suštinski imali nešto kao u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj danas. Onaj sistem nije imao šansi da preživi pad Berlinskog zida.
bosna boy

#53 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by bosna boy »

Mister Yes wrote:Pa nikakav problem. Daj onda da javno kažemo da nećemo u EU i gotovo. Pa ko je ovdje lud? :?
Pa reko ti je sinoc Nikšić
Novi bosanski Cipras :lol:
Ko su ba oni da se mi njima klanjamo
Nesto mi poznata ova fraza :lol:
A sutra bi ko ker i ko Cipras otiso moljako EU za nove transe kredita
Nesvjesni debili
piupiu

#54 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by piupiu »

Mister Yes wrote:Pa nikakav problem. Daj onda da javno kažemo da nećemo u EU i gotovo. Pa ko je ovdje lud? :?
Nama je EU jedini spas. :wink: A, to ne znači da je Jugoslavija bila loš sistem. Za ono vrijeme i uslove koje su imali, uradili su najbolje što su znali. I uradili su puno više nego što će ovaj sistem, ovakav kakav jeste, ikada uraditi. Evo, i ovi su Imali 20 godina i dobili toliko paraaaaaa ... da su mogli 3 Jugoslavije sagraditi u četiri petogodišnja plana, sad je tehnologija dvadeset puta naprednija nego što je bila kad se gradilo od 1945. To su činjenice, sve ostalo je priča koja se mijenja kako koji sistem dodje i prodje. :wink:
HAVANA

#55 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by HAVANA »

bosna boy wrote:A to boli znači
Nema vise pustiti mozak na pašu
A država ce "mislit" kako da te skoluje, kako da te zaposli, da ti da stan, da te posalje na more
A tvoje je samo da vidis kao može bolje dinar u hladu a ne tri u radu

Sta ce bolan mene bolit :lol:
Ja radim od 16 godine,i u predratno vrijeme prao sajbe po pumpama,sviro po restoranima,svercovo farmerke iz trsta :lol: a sad mi 44 godine.Imam firmu 20 godina,2 pasosa,skucen,spremljen,siguran...Rat me naucio da brinem za svoju guzicu,jednom su me kokosari zajebali,nece vise.Nikad nista od njih dobio, nit mi treba.Mene ne boli,ja sebi napravim kucu na moru.Znam ja i ko cafir plivat medju satro pravovjernim(cast izuzecima),i kad ne mogu kupim ih,jeftini su,prodaju se za novac,ko kurve,u vecini slucajeva...Bole me bolesni,nemocni,stari...koji ovo nisu zasluzili,kojim su oteli i unistili sve ono sto su stvarali,uciteljica mi rovi po kontejneru, grob im majcin jebem...Sve to na sta lajete,kradu ovi godinama,i jos ima,jos uvijek se krcmi,jos malo.Sta cete onda kukala vam majka?Niko novu vrijednost ne stvara,samo krcmi staru.
EU,jasta neg EU.Red,rad i disciplina.

Nema vise...Bilo i proslo.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#56 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by emillio estevez »

piupiu wrote:
Nama je EU jedini spas. :wink: A, to ne znači da je Jugoslavija bila loš sistem. Za ono vrijeme i uslove koje su imali, uradili su najbolje što su znali. I uradili su puno više nego što će ovaj sistem, ovakav kakav jeste, ikada uraditi. Evo, i ovi su Imali 20 godina i dobili toliko paraaaaaa ... da su mogli 3 Jugoslavije sagraditi u četiri petogodišnja plana, sad je tehnologija dvadeset puta naprednija nego što je bila kad se gradilo od 1945. To su činjenice, sve ostalo je priča koja se mijenja kako koji sistem dodje i prodje. :wink:
Tu se slazemo , gamad je sposobna samo svoj interes gledati.
To sto ljudi prezivljavaju , na ivici samoubojstva njih nije briga.
U mome kraju ima jos inozemnih mirovina, pa to izvlaci ali za deset godina iseljavanje.
Naslovnica

#57 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by Naslovnica »

piupiu wrote:
Naslovnica wrote:Pa i u Kini su komunjare bile na vlasti, pa se reformisali.
Kako mislis 'bile'? Jos uvijek su.
To sam i mislio.
Reformisane komunjare.
piupiu

#58 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by piupiu »

emillio estevez wrote:
Pa pobogu ceste bi i Austrija napravila a kamoli nece komunisti.
Pa, naravno da bi, ceste i pruge su im trebale da voze sirovine u Austriju. :wink:
Zgrade bi i Pavelic napravio ...
Vrlo moguće, ali me čudi što ih ovi sad ne napraviše, poredimo dva post-ratna sistema, gdje jedan (ovaj sadašnji koji nije ništa napravio) pljuje onaj predjašnji (koji je svašta napravio). Jednostavna usporedba.
Struja je dosla u 80% domacinstva na selu.
Pa, znaš ti šta je razvest struju u 80% ruralnih domaćinstava? To je, ipak, rad. :wink:
Al zar ne mislis da bi se takvi razvoj desio da je Pavelic presoa na stranu saveznika :zjev:
Samo ti zijevaj. Možda bi, ipak, završili kao Španija pod njegovim jaranom Francom? :D
Nego ono sto mene interesira , sto je. Tebi ili tvojo obitelji donio komunizam?
A, šta mi je trebao donijeti? Živjelo se sasvim pristojno, generacija baba i dida nije bila školovana, ali zato sljedeća jeste, bilo je i gastarbajtera, i radnika i intelektualaca, neki su bili i cenzurisani, neki su bili za Staljina, pa su morali vratiti partijske knjižice, manje više, s obzirom da smo svi u gradovima, živjelo se sasvim OK. Sjećam se da mi je jednom moja pranana, koja je rodjena 1900, a umrla je u ovom ratu, rekla da je od svih država u kojima je zivjela (AU, Kraljevina, SFRJ, pa rat), SFRJ bila najbolja. Ja joj nemam razloga ne vjerovati. :)
Ali Kemal

#59 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by Ali Kemal »

Situacija je trenutno takva da je objektivno nemoguce da se BiH, a i ostale drzave u regionu, tj bivsa Jugoslavija, ekonomski oporave.

Proizvodnja je ugasena, poljoprivreda tesko zaostala, turizam nesto malo, ali hoteli svakako idu u strane ruke, saobracajnice lose, stanovnistvo stari.

Jedino sto mogu je da se uzimaju krediti cisto za prezivljavanje. Kada dodje vrijeme za vracanje kredita, pasce se u duznicko ropstvo.
E tada ce to sve da otkupe Nijemci i jos poneko i kada se to sve proda, oni ce biti vlasnici svega i BiH ce zvanicno postati njihova.
Nasi ljudi ce ih sluziti za sitnu lovu i biti sretni da imaju posao, dok ce mladi skolovani iseljavati na Zapad i asimilirati u novim drzavama.

E sad ako Arapi uloze jedno 30-40 milijardi onda ce scenario biti drugaciji, Bosna ce postati arapska na radost jednog dijela, turbo-patriJota, obozavaoca ISIL-a.
Da li ce EU tada da nas blokira, postavi zicanu ogradu kao Madjari, ko zna...
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#60 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by emillio estevez »

piupiu wrote:
emillio estevez wrote:
Pa pobogu ceste bi i Austrija napravila a kamoli nece komunisti.
Pa, naravno da bi, ceste i pruge su im trebale da voze sirovine u Austriju. :wink:
Zgrade bi i Pavelic napravio ...
Vrlo moguće, ali me čudi što ih ovi sad ne napraviše, poredimo dva post-ratna sistema, gdje jedan (ovaj sadašnji koji nije ništa napravio) pljuje onaj predjašnji (koji je svašta napravio). Jednostavna usporedba.
Struja je dosla u 80% domacinstva na selu.
Pa, znaš ti šta je razvest struju u 80% ruralnih domaćinstava? To je, ipak, rad. :wink:
Al zar ne mislis da bi se takvi razvoj desio da je Pavelic presoa na stranu saveznika :zjev:
Samo ti zijevaj. Možda bi, ipak, završili kao Španija pod njegovim jaranom Francom? :D
Nego ono sto mene interesira , sto je. Tebi ili tvojo obitelji donio komunizam?
A, šta mi je trebao donijeti? Živjelo se sasvim pristojno, generacija baba i dida nije bila školovana, ali zato sljedeća jeste, bilo je i gastarbajtera, i radnika i intelektualaca, neki su bili i cenzurisani, neki su bili za Staljina, pa su morali vratiti partijske knjižice, manje više, s obzirom da smo svi u gradovima, živjelo se sasvim OK. Sjećam se da mi je jednom moja pranana, koja je rodjena 1900, a umrla je u ovom ratu, rekla da je od svih država u kojima je zivjela (AU, Kraljevina, SFRJ, pa rat), SFRJ bila najbolja. Ja joj nemam razloga ne vjerovati. :)

Dzabe se prikljucak sruje djelio ....

Kod mojih nije bilo partijskih clanova , dapace ..

Dida rodjen 1912 umro 2002 .
Radio Sarajevske ceste kao kaznu .

Pricao je od svih drzava najbolja bila Kraljevina , dalo se svercati.
Titova juga je samo uzimala te trpala ljude u zatvor , radila od plodnih njiva umjetna jezera i sl...

Zestoki antikomunista , tako je odgojio moga oca .

Drugi dida od majke , dobio otkaz u drustvenom poduzecu jer je krstio moju majku.

Zestoki antikomunista i bio je skolovan u osmoljetki ondasnjoj.
piupiu

#61 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by piupiu »

emillio estevez wrote:
Dzabe se prikljucak sruje djelio ....

Kod mojih nije bilo partijskih clanova , dapace ..

Dida rodjen 1912 umro 2002 .
Radio Sarajevske ceste kao kaznu .

Pricao je od svih drzava najbolja bila Kraljevina , dalo se svercati.
Titova juga je samo uzimala te trpala ljude u zatvor , radila od plodnih njiva umjetna jezera i sl...

Zestoki antikomunista , tako je odgojio moga oca .

Drugi dida od majke , dobio otkaz u drustvenom poduzecu jer je krstio moju majku.

Zestoki antikomunista i bio je skolovan u osmoljetki ondasnjoj.
E, da, kod mene je bilo i u Partiji i anti-Partije, i 'ideoloških agnostika' van partije. Pa, ja vjerujem da je odmah poslije rata bilo žestoko s političkim progonstvima, tad se razočarao i ovaj jedan moj što je mislio da je Staljin bolji od Tita, a on je, na primjer, bio i religiozan, ne znam kako je to dvoje funkcionisalo zajedno, ali je funkcionisalo. :lol:

Ali, mislim da su oni manje-više stali s tim masovnim političkim progonima do kraja 50-ih. Poslije je (osim onih nekoliko većih incidenata) više bilo da su te šikanirali, pa su ti pravili probleme, iz raznih razloga - aha, prič'o protiv Tita, kontrarevolucionar !!!!

To je ta naša autoritarna svijest, što sam je na početku spomenula, mi smo ostrašćeni "autoritarci", mi volimo ugnjetavati druge i tlačiti ih da svi misle k'o mi; filozofija mahale, podaništva, 'ne talasaj' mentaliteta, ima da živiš kako se meni svidja, ima da radiš šta ja kažem, ti si ono što JA hoću da si ... to ozbiljno mislim. Evo, to gledamo i danas gdje 'narodi' jedni druge još uvijek ubjedjuju ko je ko, ja znam da si ti ono što ja hoću da budeš ... umjesto da svako svakog pusti da bude šta hoće i da se uhvatimo motike.
howdy

#62 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by howdy »

bosna boy wrote:A to boli znači
Nema vise pustiti mozak na pašu
A država ce "mislit" kako da te skoluje, kako da te zaposli, da ti da stan, da te posalje na more
A tvoje je samo da vidis kao može bolje dinar u hladu a ne tri u radu
sta ima udarnik? ti bezbeli progledo jel? :D :D :D
gumifufna

#63 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by gumifufna »

Posto sam odrastao u tom socijalizmu i nakon teske muke dobio posao radio sam i znam kako je bilo.Nakon rata napokon sam napustio BiH i kutarisao tog sistema koji jos vlada nazalot.
Ovdje na zapadu sam upoznao ljude koji 40 godina rade na zapadu i velicaju taj sistem i kazu mi kako je svako imao posao ,a njih prije 40 god. pokupili sa biroa i odveli na zapad.
U tom sistemu je lijepo bilo ziviti u gradu a kako je nama bilo na selu? Vi u gradu ste dobijali stanove a sta smo mi imali na selu ko god je imao malo zemlje nije mogao dobiti stan ili kakav kredit za kucu.Vama je lijepo bilo dobijete stan i moze se od plate ustediti da se ode na more ili napravite vikendicu negdje,dok mi na selu smo morali stediti da bi zavrsili kucu, a od plate nam se svima odbija taj neki samodoprinos od kojeg smo mi na selu vidili da nam asfaltiraju malo puta do grada.
Kao dijete se sjecam da sam stajao u redu od sedam sati da bi u devet dobio "kupovni hljeb"jer mi je dojadio domaci hljeb i pogaca kao svakom dijetetu.Sto je bilo na reklamama, u seoskim prodavnicama nisi to mogao kupiti jer toga nije bilo.Sjecam se da sam malom od komsije isao u grad da kupim jebeni kras expres sa onim sablonima spotr bilija jer toga nema u nasoj prodavnici.
Da nebude zabune da sam u nekoj vukojebeini vec moje selo bilo svega 15 km od grada.
i dan danas gledam taj grad i te zgrade gdje su haustori razvaljeni smrde kao da u njima ne zive ljudi,svi cekaju da neko ocisti snijeg ispred njihove zgrade ili da im zamjeni krov a sta je sa ljudima na selu i oni sito placaju porez pa red bi bio i da se koja kuca obnovi o drzavnom trosku kao zgrada.I zato se nemojte buniti sto vam seljaci dolaze u grad kad za selo nikog nije briga.
piupiu

#64 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by piupiu »

Naslovnica wrote:
piupiu wrote:
Naslovnica wrote:Pa i u Kini su komunjare bile na vlasti, pa se reformisali.
Kako mislis 'bile'? Jos uvijek su.
To sam i mislio.
Reformisane komunjare.
aha, mislis uzeli kapitalizma koiko im drago ... :D
Ommadawn

#65 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by Ommadawn »

Moj dido s majcine strane izasao iz rata kao partizan. Prije toga je proveo kao zarobljenik u njemackom logoru. Najebao se majke preostalim ustasama u BL-u poslije rata kao niko. Postao predsjednik radnickog savjeta u svojoj firmi. Napustio tu poziciju vidjevsi da se neki radnici tretiraju lose dok neki veci ljudi ubiru kajmak i zloupotrebljavaju vece pozicije i partijsko clanstvo. Pokusali kupiti njegovu sutnju stanom u centru BL-a, boljom pozicijom na radnom mjestu - nije htio. Otisao u prijevremenu penziju. Iako komunista, svoje zadnje dane zivota mi je pricao o svemu sto je prosao. Umro 2003-e u svedskoj bolnici. Jednu od zadnjih stvari sto mi je rekao da nema sistema koji je idealan sve dok su ljudi pogani ali da je jugoslovenski socijalizam iako osudjen na propast barem izgradio drzavu. Ko ne bi u to poslijeratno vrijeme bio socijalista i komunista? Gradi se drzava, prave se fabrike, infrastruktura... On sa jednom radnickom platom odhranio i skolovao cetvero djece i zenu, uspio ih cak odvesti i na more. Medju prvima u BL-u imao televizor, radio, gramofon.

Djed s oceve strane izasao kao momak, porijeklo iz bogate kapitalisticke porodice. Komunisti im sve oduzeli, njegov otac nije ni penziono pravo uspio ostvariti dok njegovi radnici jesu. Jedva se zaposlio u nekoj firmi, nisu mu dali ni da se skoluje iako je bio matematicar i razumio se u knjigovodstvo kao malo ko - kasnije ce ipak to moci da iskoristi ali slabo da naplati. Mrzio komuniste (sto nije cudo), djeca se nekako iskolovala ali gdje god da su bili imali neki pecat nad glavom koji bi se mogao skloniti ukoliko se uclane u partiju. Niko nije htio iz inata. Ali svako opet imao svoj kruh u rukama.

Socijalizam je bio osudjen na propast jer nije bio konkurentan ostalim sistemima. Drzava je slabo izvozila a vise uvozila jer kako su godine odmicale, finalni produkti su tehnoloski zaostajali i kao takvi bili slabo konkurentni na svjetskom trzistu. Primjerice uzmimo da je FAP proizvodio popularnu "trinaestku" cija je tehnika datirala jos iz 40-ih. Neko ce spomenuti "glumca" koji se bazirao na Mercedesovoj licenci a licencu je valjalo platiti i kome ces taj kamion prodati kad ti je prijeko potrebna cvrsta stalna valuta. Ni TAM nije bio nista bolji - popularni "Dajc" je takodjer bio decenijama tehnicki zaostao. Kupovala ga je JNA i bivsa drzava i to je to. Neki autobusi su otisli i do arapskih drzava ali to je bilo opet premalo.

A sto se BiH tice - tvrdim da je ovo sto imamo danas posljedica socijalizma. U vrijeme SFRJ nije postojala nacija Bosanac - Tito je tek kasnije dodijelio svima onima koji su vukli muslimansko porijeklo naciju Musliman, pravoslavcima i katolicima nesto ranije priznao Srbin odnosno Hrvat. Poslijedice imamo danas i ko zna hocemo li ih ikada ispraviti. Ako je BiH vazila kao republika "Jugoslavija u malom" - kako to da je bila medju najslabije razvijenim? Sistem jednakosti? Upitajte sve one koji su iz drugih SFRJ republika otisli trbuhom za kruhom u Sloveniju?
A kad smo vec kod Slovenije, ciji je jezik priznat kao sastavni jezik drzave, isto kao makedonski - koliko vas a i vasih roditelja ga zna i koliko ga je imalo kao predmet u skolama? Meni je zao sto nije postojao, bio bih za najmanje dva jezika bogatiji. To sam jedne prilike spominjao u jednom restoranu u Hrvatskoj, da bi sa susjednog stola ustao jedan gost, pruzio mi ruku i rekao "Svaka cast! Prvi put da nesto ovako cujem". Saznao sam da se radilo o Slovencima koji su tu sjedili.

Gradile se zgrade i stanovi? Jesu. Grade se i danas, zar ne. Danas stan kupujes - prije si ga dobijao. Ali si se dobro za to nacekao a neki ga nikada nisu ni docekali. Sjecate se kampanje "Imas kucu - vrati stan"? Zvucalo bi logicno da se tako uradi ali ne i pravedno. Svima koji su bili u radnom odnosu se odbijalo od plate za te stanove. Pa je bilo onih koji su odvajali od usta da zarade da bi izgradili kucu. Neki su uspjeli zadrzati, neki uspjeli i dobiti stan. Pravedno. Jer da bi kampanja bila pravednija, sistem bi trebao da bude "hoces odvajati za stan ili ces graditi kucu?". Pa izaberi. A sto vise clanova porodice, vise bodova za stan. Sjetimo se filma "Sjecas li se Dolly Bell?". Danas kad se izgradi stambeni objekat, stanovi se rasprodaju onima koji dignu kredit da ga kupe. I sve zgrade popunjene.

Radilo se. Sistem siguran - jednom se zaposlis, otkaz nisi mogao lako dobiti. Zabusanata koliko hoces - njih nikada nigdje ne manjka. Pa se nadje neko sto marljivo radi, ima zenu, jedno dijete - rmba, tegli, zivotari i ceka svoj red za stan. S druge strane na istom radnom mjestu jedan sto ne radi, cuga i kod kuce i na poslu, naredao djece i ostvari na osnovu toga pravo za stan. Jos ako ima nekoga da mu je rod u hijerarhiji preduzeca - nema mu zime za otkaz. Pravedan sistem? No, osamdesetih nezaposlenost sve vise dolazi do izrazaja. Vise od polovice stanovnistva na Kosovu je bilo nezaposleno, a u Bosni procenat nije bio manji od 20% jos od Titove smrti. 1988 godine se sjecam da je iz ulice u kojoj sam tada zivio iz svake trece kuce neko otisao trbuhom za kruhom u Njemacku ili Austriju.

U socijalistickom sistemu nema titlovanih vlasnika - sve je u drustvenom vlasnistvu. A sto je u drustvenom vlasnistvu, to je svacije. Tu se gubi osjecaj za vrijednost imovine pa to svako tretira kako hoce, po sistemu "ko ga jebe, nije moje".

Sjeca li se ko cekova bez pokrica? Znate ono, odes u neki drugi grad, unovcis cek bez pokrica u banci, on putuje mjesec-dva-tri dok se odbije sa tvog racuna a za to vrijeme ga kolosalna inflacija pojede. Tu je bankovni sistem propao. Sad nek se jave oni koji tvrde da je jugoslovenski bankrot bio zapadnjacka propaganda. Mozda jeste, ali zasnivala se na jakim faktama. I zato su svi mogli izgraditi vikendice i kuce.

Da li Markovic mogao spasiti ekonomiju? Mozda, iako mu je uvjet od MMF-a bio da sacuva Jugoslaviju u cijelosti sto je i sami MMF znao da je u nacionalistickom ludilu nemoguce i trljao ruke. Danas smo robovi tog MMF-a.

Dok je bilo Hladnog Rata - Zapadu je odgovarala Jugoslavija i njen geopoliticki polozaj te su pumpali pare kojima smo se kurcili. Cim je komunizam u Istocnom Bloku poceo da propada, pogotovo u SSSR - ko jebe Jugoslaviju. Nisu nam dzabe dopustili da se pokoljemo.
piupiu

#66 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by piupiu »

Ali Kemal wrote:
Jedino sto mogu je da se uzimaju krediti cisto za prezivljavanje. Kada dodje vrijeme za vracanje kredita, pasce se u duznicko ropstvo.
E tada ce to sve da otkupe Nijemci i jos poneko i kada se to sve proda, oni ce biti vlasnici svega i BiH ce zvanicno postati njihova.
Nasi ljudi ce ih sluziti za sitnu lovu i biti sretni da imaju posao, dok ce mladi skolovani iseljavati na Zapad i asimilirati u novim drzavama.

E sad ako Arapi uloze jedno 30-40 milijardi onda ce scenario biti drugaciji.
Zasad smo Austrijini, oni su nam jos uvijek najveci ulagaci.
piupiu

#67 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by piupiu »

Dobre ove price, bas zanimljive, dajte jos. :)
AkHolic

#68 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by AkHolic »

Titoizam.,socijalizam i komunizam nigdje nisu postojali.Ono što nazivamo titozmom socijalizmom i komunizmom,to je samo nako.Pravi komunizam sa titoizmom i socijalizmom tek treba doć :mrgreen:
Mister Yes

#69 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by Mister Yes »

piupiu wrote:
Sve ok, ali ovdje nema puno prostora za raspravu. Ili hoćeš u EU ili nećeš u EU. Ako hoćeš moraš prilagoditi svoj sistem njihovom. Na početku će biti teško i bolno ali nema druge opcije.

Opozicioni SBB, DF i SDP kao neće da glasaju jer nije usaglašeno sa sindikatom :lol: Pa jasno je da ne može ni biti usaglašeno sa sindikatom. Nema šanse. Da su oni na vlasti ni oni ne bi usaglasili sa sindikatom. I Vučić je donjeo svoj zakon bez saglasnosti sindikata. Sindikat NIKAD svojom voljom neće pristati na najvažniji aspekt ovog novog zakona (da kolektivni ugovori nisu vječni) a bez toga novi zakon nema ni smisla. Dakle, priča "nećemo da glasamo jer nije usaglašeno sa sindikatom" je čista opstrukcija puta u EU jer i opozicija zna da nije ni moguće da se usaglasi sa sindikatom.

Ko god glasa protiv ovog zakona za mene je završio za sva vremena.
JBT

#70 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by JBT »

Neka prilagode zakon Svedskom zakonu i nikakvih prigovora nemam. Ali, to tako nece biti biti i pitanje je zasto nece.
Proslost smo vec obradili. Nekad smo bili giganti, sad smo kmetovi.
ketronsd1

#71 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by ketronsd1 »

vazi wrote:eee, nikad vise one ljepote
Je'l ti to ozbiljno
Pa mi sad zlatnim kasikama(a neko bogami i viljuškama) jedemo. Ja imam po jednu za svaki obrok a sve zahvaljujući našem dragom izmetbabi
A tek izmetjunior.................plafooooooooooon :thumbup:
piupiu

#72 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by piupiu »

Mister Yes wrote:
To je protuprirodno. Nismo svi isti. Neki su sposobniji a neki manje sposobni. Prirodno je da sposobni uspijevaju više nego nesposobni. Ne bi nas ni bilo da nije bilo evolucije. Slabije jedinke propadaju i treba da propadaju jer to je najprirodniji mogući proces.
I to je ideologija. Možda jeste 'protuprirodno' (a to je upitno, i životinjske zajednice opstaju saradnjom i ispomaganjem), ali je ekonomski humanije. Ideja ljudske zajednice je da napredujemo, da se ne krvimo, da ne promovišemo 'čovjek je čovjeku vuk' (usput rečeno, ko je smislio tu krilaticu nije znao puno o vukovima :D) filozofiju. Protuprirodno je i obožavanje novca koje drma ljudskim rodom; pa ono ipak i postoji i drma svijetom.
piupiu

#73 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by piupiu »

Mister Yes wrote:
piupiu wrote:
Sve ok, ali ovdje nema puno prostora za raspravu. Ili hoćeš u EU ili nećeš u EU. Ako hoćeš moraš prilagoditi svoj sistem njihovom. Na početku će biti teško i bolno ali nema druge opcije.

Opozicioni SBB, DF i SDP kao neće da glasaju jer nije usaglašeno sa sindikatom :lol: Pa jasno je da ne može ni biti usaglašeno sa sindikatom. Nema šanse. Da su oni na vlasti ni oni ne bi usaglasili sa sindikatom. I Vučić je donjeo svoj zakon bez saglasnosti sindikata. Sindikat NIKAD svojom voljom neće pristati na najvažniji aspekt ovog novog zakona (da kolektivni ugovori nisu vječni) a bez toga novi zakon nema ni smisla. Dakle, priča "nećemo da glasamo jer nije usaglašeno sa sindikatom" je čista opstrukcija puta u EU jer i opozicija zna da nije ni moguće da se usaglasi sa sindikatom.

Ko god glasa protiv ovog zakona za mene je završio za sva vremena.
Slažem se. Reforme moraju proći. Opet, treba se sjetiti da su se bitke sa sindikatima vodile i u zapadnom svijetu, posebno 80-ih, nekad sa katastrofalnim posljedicama (primjer UK). No, ako jedna Njemačka može postojati u saradnji sa sindikatima, možemo i mi. Sve je to pitanje političkog procesa, mjere i modela. Kod nas, u nedostatku ozbiljnih politika, kad neko nešto predloži, svi jedino znaju da se pobune jer je to "loše", jer kod nas, ruku na srce, vlada politički oportunizam i amaterizam.
Mister Yes

#74 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by Mister Yes »

piupiu wrote:
Mister Yes wrote:
I to je ideologija. Možda jeste 'protuprirodno' (a to je upitno, i životinjske zajednice opstaju saradnjom i ispomaganjem), ali je ekonomski humanije. Ideja ljudske zajednice je da napredujemo, da se ne krvimo, da ne promovišemo 'čovjek je čovjeku vuk' (usput rečeno, ko je smislio tu krilaticu nije znao puno o vukovima :D) filozofiju. Protuprirodno je i obožavanje novca koje drma ljudskim rodom; pa ono ipak i postoji i drma svijetom.
Ne znam baš za te primjere u životinjskom svijetu. Kod životinja slabije jedinke se najvjerovatnije neće ni razmnožiti (kod ljudi se i slabiji mogu razmnožiti ali pitanje je budućnosti tih potomaka). Kod životinja kada jedinka ostari bude ostavljena da umre dok kod ljudi ipak ima svoje potomke (ako ne i sistem) da brinu o njoj. Životinjski svijet je definitivno okrutniji i ne znam baš za te primjere socijale. Uostalom, zato se ovo naše i zove "humanost" :-D

Čovjek jeste čovjeku vuk. Nema razloga da prikrivamo istinu. Sistem može vuka natjerati da "bude miran" zbog čega i imamo sistem ali da nema sistema, znači čisto prirodno, čovjek je čovjeku vuk i to je tako. Naravno mi imamo sistem i treba da ga imamo. Nije problem socijalna pomoć najugroženijima. Ali ne smije biti ni "svi su tu negdje" jer to onda guši ambiciju i onda imamo da se većina ljudi "uleži". Osim toga, zaista je za društvo korisno da se manje sposobni manje razmnožavaju. Koliko god to ružno zvučalo.
Mister Yes

#75 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?

Post by Mister Yes »

piupiu wrote: Slažem se. Reforme moraju proći. Opet, treba se sjetiti da su se bitke sa sindikatima vodile i u zapadnom svijetu, posebno 80-ih, nekad sa katastrofalnim posljedicama (primjer UK). No, ako jedna Njemačka može postojati u saradnji sa sindikatima, možemo i mi. Sve je to pitanje političkog procesa, mjere i modela. Kod nas, u nedostatku ozbiljnih politika, kad neko nešto predloži, svi jedino znaju da se pobune jer je to "loše", jer kod nas, ruku na srce, vlada politički oportunizam i amaterizam.
Nakon što prođe ovaj zakon o radu, u budućnosti će i naše vlade sarađivati sa sindikatima ;-)
Ovo je ključni momenat i kada se ukine vječnost kolektivnih ugovora kasnije će biti pregovaranja i dogovora. Na neki način, mi tek ovim zakonom ulazimo u kapitalizam. Zato je ovo najteži korak a kada se on pređe sve kasnije će biti puno lakše.

BTW, ne znam je li iko primjetio kako je Srbija odjednom postala interesantnija investitorima kako su donjeli novi zakon o radu? Šta ćeš. Neće investitori da prave fabrike u zemlji u kojoj ne mogu odpustiti radnika koji ne radi.

Ljudi nisu svjesni koliko je ovo značajno. Ovo je ključni korak za našu zemlju. Naravno, sve do sada je izbjegavan jer je jasno da neće proći bez velikih demonstracija i nereda. Ali moramo kroz ovo proći pa nek bude šta biti mora.
Locked