Pravilno suncanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Gabrielo

#51 Re: Pravilno suncanje

Post by Gabrielo »

agent_zero wrote:
Gabrielo wrote:
Chmoljo wrote:ja imam naređenje dermatologa da se mažem 50-kom. mnogo madeža.

ne treba bježati od sunca po svaku cijenu, ali plaža me neće vidjeti bez majice po zvizdanu.

inače, ne smije se olako uzimati sunčanje. nedostatak D vitamina također može uzrokovati pojavu raka (pošto kupio po prodao), ali cvarenje vam je sigurna karta za rako kože od kojega je more ljudi umrlo, a da masa njih nije bila ni svjesna od čega su fasovali.
Zasto ne uklonis madeze?
Preporucuje se da se odstrane barem oni koji su cesto izlozeni suncu. Danas se to laserom jednostavno obavi. Znam neke ljude koji ih se rijesili.
Koliko ja znam, kod nas na kcusu to ne rade, nego još uvijek koriste prahistorijske metode skalpela i rezanja :-)

Bezbolniji, brži i lakši metod nudi salon maab, gdje dolazi onaj doktor iz srbije i nekim toplotnim pištoljem to skida (prži).
Na maab sam i mislio. Samo ne znam koliko se placa.
sumirprimus

#52 Re: Pravilno suncanje

Post by sumirprimus »

nije to nista kakoj prije bilo:odes jednom doktoru,on kaje skidaaj dobices rak.odes drugom on kaje niposto ne skidaj dobices rak.odes trecem,ako ostane tako kako stoji sigurno ces dobit rak.
ti odes kuci,jebo mtr sta god uradim rak mi ne gine.
Rockefeller

#53 Re: Pravilno suncanje

Post by Rockefeller »

Oj kako se sunčati.

:skoljka:
rovac13

#54 Re: Pravilno suncanje

Post by rovac13 »

Takodje imam puno mladeza velikih malih svakakvih i svuda......i odlucio sam malo da promijenim taktiku suncanja i da malo vodim racuna o sebi i o porodici........uvijek smo koristili razne kreme sa razlicitim faktorima a onda sam puno citao o tim zastitama i vidio koliko to ustvari ne valja za nas.

Pod broj jedan ........ne idemo vise na plazu i na suncanje izmedju 10h i 16h.

Ove godine smo uzeli ovo mlijeko

Image

Ovo mi izgleda nesto proridno i zdravo......mislim da dobro dodje tijelu ovako nesto.

S tim sto nisam uopce primijetio da nesto jako stiti od przenja.........nije poput onih krema sa faktorom 15-30-50 .........ali ako radi cetvrtinu ovog sto sam procitao o tim maslinama.......onda je super.

Prije smo se suncali po cio dan.......mazali se tim jakim kremama........pa smo se malo crvenili pa se spasavali nekakvim kremama.......i kad dodjemo kuci imamo nekakvu boju.

Ove godine smo se samo ovim mazali........nismo se puno suncali.........prije 10h i poslije 16h smo isli na kupanje i suncanje........za vrijeme najvece zege smo radili neke druge stvari koje nisu na suncu..........i sto je zanimljivo ove godine smo opet dobili slicnu boju kao i prije kad smo se przili na suncu po cio dan.....ako ne cak i malo ljepsu boju :-) .

Mozda nisam u pravu.......ali mislim da s ovim nista ne gubim........a ako imalo taj extrakt lista masline radi protiv melanoma........onda svakako treba pokusat s ovim........mlijeko je kostalo 14KM cini mi se........i moglo je biti meni zeni i malcu 10 dana mora......temp su svaki dan bile iznad 30*C......mazali se jednom do dvaput dnevno.
agent_zero

#55 Re: Pravilno suncanje

Post by agent_zero »

rovac13 wrote: Image
Gdje tačno ima kupiti ovo?
rovac13

#56 Re: Pravilno suncanje

Post by rovac13 »

Po apotekama........ja sam kupio u bingo Lukavac u apoteci.

Ovo je sajt proizvodjaca.......tamo ima informacija gdje tacno nabaviti.

http://www.olea.ba/bs/elm-adria/o-proizvodima
Queen_of_hearts

#57 Re: Pravilno suncanje

Post by Queen_of_hearts »

Kod nas je nazalost jos uvijek na snazi sveopsta nesvjest o suncu i uv zracenju.
Kao dijete sam citava ljeta provodila na rijeci i moru ,sa gotovo nikakvom zastitom,jer ono "nije dijete zuto,nece mu nista bit " ,a ja imam izrazito svijetlu kozu u kombinaciji sa tamnom kosom i ocima,ne znam po kojoj logici je to trebala da bude "zastita"...al dobro :roll: Rezultat :pjege....po ramenima,prsima i nosu. Mnogo mi je trebalo vremena da te pjege nestanu ,ove na nosu jos uvijek imam. Vec godinama nosim SPF 50 na licu i 30 na tijelu svaki dan (u Sarajevu ) ,na moru je sve 50 +....koza mi je normalne ,bijele ujednacene boje ,citavu godinu,i ja sretna.Takva i treba da bude !
Mama,nana,tetke.daidje ...svi su benavi i pjegavi ..svi odrasli na suncu bez zastite ....svaka ta tvorevina je potencijalni rizik,tuzno da do danas ljudi ne shvataju !
Sad,sto se tice "nezdravih sastojaka " tih krema,one se dijele na dvije grupe : hemijska zastita (ove sto se fino upijaju u kozu,lagane,nemasne etc.) i mehanicka (one bijele ,guste,tesko razmazive,teske kreme ) ......Ove mehanicke su bolje ,bar na tijelu koristiti !
agent_zero

#58 Re: Pravilno suncanje

Post by agent_zero »

rovac13 wrote:Po apotekama........ja sam kupio u bingo Lukavac u apoteci.

Ovo je sajt proizvodjaca.......tamo ima informacija gdje tacno nabaviti.

http://www.olea.ba/bs/elm-adria/o-proizvodima
Hvala za info ;)

Zna li neko gdje ovo ima kupiti u sarajevu, da ne lutam od apoteke do apoteke? Proizvođač je Olea.

Image
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#59 Re: Pravilno suncanje

Post by Chmoljo »

agent_zero wrote:
Chmoljo wrote:
uklanjanje laserom je nedovoljno, jer ostane korijen.

a uklanjao sam već one koji su bili sumnjivi, hirurški. najsigurnija metoda.
Ja mislim da je to šuplja priča naših ljekara, a naši dermatolozi su zadnja rupa u evropi. Da nu odeš privatno (pod uslovm da to zna raditi i da ima opremu), na sve načine bi te navlačio na te savremene metode i da ti onda fino naplati.

Vani se sad svuda radi laserom ili ovom metodom koji je @medeno srce napisala.
sa čim onda uraditi PH analizu?

a ako naši nisu dovoljno dobri evo valjda ovi znaju nešto...

http://www.dermatim.net/rs/webpage/uklanjanje-mladeza
Gabrielo

#60 Re: Pravilno suncanje

Post by Gabrielo »

Chmoljo wrote:
Gabrielo wrote:
Zasto ne uklonis madeze?
Preporucuje se da se odstrane barem oni koji su cesto izlozeni suncu. Danas se to laserom jednostavno obavi. Znam neke ljude koji ih se rijesili.
uklanjanje laserom je nedovoljno, jer ostane korijen.

a uklanjao sam već one koji su bili sumnjivi, hirurški. najsigurnija metoda.
Sta je tu problem? Vrati se opet zbog korijena?
shiny

#61 Re: Pravilno suncanje

Post by shiny »

Iskoristiš sunce od 8 do 10, sunčaš se i pržiš koliko te je volja, nakon 10 odeš na kafu, ručak, razgledanje znamenitosti nekog većeg grada pored, ako ćeš na plažu, nađi hlad... i onda se vrati na sunce od 5 pa do kad ne zađe, opet se pržiš koliko hoćeš... maslinovo ulje koristi samo ako si već dobio par nijansi, inače ćeš izgoriti... meni ti faktori svi isti, izgorim po zvizdanu da je faktor 1000 :/
Nisrin

#62 Re: Pravilno suncanje

Post by Nisrin »

shiny wrote:Iskoristiš sunce od 8 do 10, sunčaš se i pržiš koliko te je volja, nakon 10 odeš na kafu, ručak, razgledanje znamenitosti nekog većeg grada pored, ako ćeš na plažu, nađi hlad... i onda se vrati na sunce od 5 pa do kad ne zađe, opet se pržiš koliko hoćeš... maslinovo ulje koristi samo ako si već dobio par nijansi, inače ćeš izgoriti... meni ti faktori svi isti, izgorim po zvizdanu da je faktor 1000 :/

A meni je zao ne iskoristiti svaki minut u VODI, jer more najvise volim zbog kupanja...ne mogu da odolim da se kupam i na zvizdanu..zato ove godine kremice + bijela majica i uzivancija :D
miki27A

#63 Re: Pravilno suncanje

Post by miki27A »

Nisrin, tebi onda treba nesto tipa rash guard ili swim shirt (https://en.wikipedia.org/wiki/Rash_guard) koja nije od pamuka i koja u sebi ima SPF faktor koji sprijecava da izgoris:
Image Image
jao_situacije

#64 Re: Pravilno suncanje

Post by jao_situacije »

KPNCTNJAH wrote:Meni je zanimljivo to da nekih 90% forumasa ima isti problem, odnosno tip koze... ako se ikad bude snimao Blade 4, ovdje ima dovoljno kandidata za njegove protivnike, bez nekog veceg sminkanja :mrgreen:
:evil: :lol: :lol:
shiny

#65 Re: Pravilno suncanje

Post by shiny »

Nisrin wrote:
shiny wrote:Iskoristiš sunce od 8 do 10, sunčaš se i pržiš koliko te je volja, nakon 10 odeš na kafu, ručak, razgledanje znamenitosti nekog većeg grada pored, ako ćeš na plažu, nađi hlad... i onda se vrati na sunce od 5 pa do kad ne zađe, opet se pržiš koliko hoćeš... maslinovo ulje koristi samo ako si već dobio par nijansi, inače ćeš izgoriti... meni ti faktori svi isti, izgorim po zvizdanu da je faktor 1000 :/

A meni je zao ne iskoristiti svaki minut u VODI, jer more najvise volim zbog kupanja...ne mogu da odolim da se kupam i na zvizdanu..zato ove godine kremice + bijela majica i uzivancija :D

Ah, ah, sve znam... ja sam prije dvije godine kupila dvije skroz tanke, gotovo providne bijele košulje dugih rukava... one lepršave (u second handu našla :D ). Ja sam gorila ko luda, pa se gulila, pa izgorim preko toga, pa se opametila... Sad kad ne nadjem hlad, navucem ih, pa kad vjetar puše čak i hladi kroz njih. Također sam skontala sedmicu prije mora otići u solarij, pa navući samo par nijansi (inače ih mrzim), pa mi umanji čin gorenja... Kreme meni ne pomažu, kupila faktor 10 ili 50, namazala se ne namazala, isto...
jao_situacije

#66 Re: Pravilno suncanje

Post by jao_situacije »

ova tema je baš dramatična
:shock:
nisam znao da se ljudi ovoliko bave kremama za sunčanje
Hrmpallier

#67 Re: Pravilno suncanje

Post by Hrmpallier »

De bo ljudi, mante se priče, mante kojekavih skupih maza i ulja, sve je to porez na budale. Od negdje '81. ili '82., kad sam čuo od jednog kolege, koristim samo naftu ( Dizel D-2 ). I da vidiš, ništa bolje od toga. Ne treba se odmah 100% izložiti suncu, ali dva dana onako kroz prošaru, eventualno tri. Poslije toga, dobro namazani naftom, nema problema.

Ako se, kao što sam rekao, izbjegne naglo izgaranje prva dva dana, poslije više nema nikakve opasnosti. Ne dolazi se u fazu sa crvenom kožom, nego ona postepeno prelazi u bakarnu. Treba samo obezbijediti da je tijelo uvijek dobro namazano, jer voda gdje se kupa, zrak, i koža sama "troše" naftni film na koži.

Da napomenem da sam ja čovjek "onako", dakle, smeđa kosa, crne oči i koža koja hoće da pocrni, daleko sam od albina. Ovo naravno nije za fini svijet kome smeta miris nafte, ali je izrazito efikasan način zaštite. Malo miriše, ali ništa strašno. Prateći koristan efekt je apsolutna zaštita od komaraca, mrawaca i slične žgadije. Nema insekta koji će dosađivati, pa je sjajna stvar za lowce i ribolovce kraj vode i u močvari. Pretpostavljam da će i mnogi pas odustati od ugriza.

Litar nafte 2,5 KM u vrh glave, pa uporedite sa reklamiranim kremicama i zahebancijama. Nakon nafte, shvatićete da je sve to industrijski porez na budale.

Još jedna dobra strana je da se naveče koke roje, jer misle da sam naftaš pun para :lol:
Nisrin

#68 Re: Pravilno suncanje

Post by Nisrin »

shiny wrote:
Ah, ah, sve znam... ja sam prije dvije godine kupila dvije skroz tanke, gotovo providne bijele košulje dugih rukava... one lepršave (u second handu našla :D ). Ja sam gorila ko luda, pa se gulila, pa izgorim preko toga, pa se opametila... Sad kad ne nadjem hlad, navucem ih, pa kad vjetar puše čak i hladi kroz njih. Također sam skontala sedmicu prije mora otići u solarij, pa navući samo par nijansi (inače ih mrzim), pa mi umanji čin gorenja... Kreme meni ne pomažu, kupila faktor 10 ili 50, namazala se ne namazala, isto...
Ma ne gorim ja sad kao kaubojski lancic, ali posto ne izlazim iz vode satima znam ponekad izgoriti po ramenima ili licu i tjemenu hahaha Prosle godine nisam izgorila, nisam ni pretprosle, ali se jesam izasula 4. dan- kao da sam se ozarila po dekolteu i nogama, toliko me svrbilo...cim smo sw vratili u SA proslo je...alergija na sunce :D
mahalas505

#69 Re: Pravilno suncanje

Post by mahalas505 »

Nisrin wrote:Ma ne gorim ja sad kao kaubojski lancic, ali posto ne izlazim iz vode satima znam ponekad izgoriti po ramenima ili licu i tjemenu hahaha Prosle godine nisam izgorila, nisam ni pretprosle, ali se jesam izasula 4. dan- kao da sam se ozarila po dekolteu i nogama, toliko me svrbilo...cim smo sw vratili u SA proslo je...alergija na sunce :D
Da li je to od slane vode ili sunca, ili kombinacije oboje?
shiny

#70 Re: Pravilno suncanje

Post by shiny »

Sve su to slatke muke. Alergija može biti na svašta, ne mora na sunce :mrgreen:
Chmoljo

#71 Re: Pravilno suncanje

Post by Chmoljo »

Gabrielo wrote:
ukoliko je maligna tvorevina, da, vrati se. kao melanom.
Chmoljo

#72 Re: Pravilno suncanje

Post by Chmoljo »

miki27A wrote:Nisrin, tebi onda treba nesto tipa rash guard ili swim shirt (https://en.wikipedia.org/wiki/Rash_guard) koja nije od pamuka i koja u sebi ima SPF faktor koji sprijecava da izgoris:
Image Image
gdje ovoga ima kod nas?
Gabrielo

#73 Re: Pravilno suncanje

Post by Gabrielo »

Chmoljo wrote:
Gabrielo wrote:
ukoliko je maligna tvorevina, da, vrati se. kao melanom.
Ne vjerujem da je to tacno. Da je istina davno bi bio ukinut taj metod uklanjanja.
To je tebi tvoj doktor slagao jer nema tu tehnologiju nego mora prahistorijskom metodom operisati. :D
Chmoljo

#74 Re: Pravilno suncanje

Post by Chmoljo »

Gabrielo wrote:
Ne vjerujem da je to tacno. Da je istina davno bi bio ukinut taj metod uklanjanja.
To je tebi tvoj doktor slagao jer nema tu tehnologiju nego mora prahistorijskom metodom operisati. :D
na stranu što trolaš, ali narod je povodljiv. neko će opasnim madežom otići na skidanje laserom (koja je primarno kozmetička metoda pa zato nema ni potrebe za njenim "ukidanjem"), jer je ovdje pročitao tvoje trolanje.
Gabrielo

#75 Re: Pravilno suncanje

Post by Gabrielo »

Chmoljo wrote:
Gabrielo wrote:
na stranu što trolaš, ali narod je povodljiv. neko će opasnim madežom otići na skidanje laserom (koja je primarno kozmetička metoda pa zato nema ni potrebe za njenim "ukidanjem"), jer je ovdje pročitao tvoje trolanje.
Ma nije trolanje. Pa rade oni analizu madeza prije uklanjanja. Veci je rizik ostaviti madez nego ga skinuti laserom.
Post Reply