Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

johnnykola

#51 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by johnnykola »

topcam wrote:
ćiribiribela wrote:
Tesla10 wrote:Zašto je nagluplja? Sa 18 godina momci su u vojsku odlazili, nekada i po 500 kilometara daleko od kuće.
da, ali mi ovdje pricamo o djeci od 18 godina koja zive sa roditeljima i naravno da ti roditelji mogu zabraniti apsolutno sve ako tako zele, nema veze sto si punoljetan. :D

Ja sam sa 19 morala mjesec dana moliti da me puste na more sa drugaricama :lol: :lol:
Pa vidis upalilo ti je.

Sa 18 jest neko punoljetan, ali nije odrasla osoba, neki ni sa 21 godinu.

ontopic

Idi ziv bio sam, svakako te pola mahale ceka u Makarskoj. :mrgreen:
Neki nisu odrasle osobe ni sa šezdeset i pet, nemojmo ni na tu činjenicu zaboraviti.
topcam
Vozim: uzbrdo

#52 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by topcam »

johnnykola wrote:
topcam wrote:
ćiribiribela wrote:
da, ali mi ovdje pricamo o djeci od 18 godina koja zive sa roditeljima i naravno da ti roditelji mogu zabraniti apsolutno sve ako tako zele, nema veze sto si punoljetan. :D

Ja sam sa 19 morala mjesec dana moliti da me puste na more sa drugaricama :lol: :lol:
Pa vidis upalilo ti je.

Sa 18 jest neko punoljetan, ali nije odrasla osoba, neki ni sa 21 godinu.

ontopic

Idi ziv bio sam, svakako te pola mahale ceka u Makarskoj. :mrgreen:
Neki nisu odrasle osobe ni sa šezdeset i pet, nemojmo ni na tu činjenicu zaboraviti.
Ko prestane biti dijete i sa 80 godina, nije covjek, i to ne treba zaboraviti.
Tesla10

#53 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Tesla10 »

Ne vjerujem da je toliko mladih ljudi u problemima. Na kraju krajeva svaka generacija to govori :) .

A one koji su u problemima treba proučiti, otkriti gdje leže problemi, pomoći im koliko se može. Al' treba shvatiti da je svaka pomoć samopomoć, i da ne možemo nikome pomoći ako on to sam ne želi :) .

Eto to je to :) .
johnnykola

#54 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by johnnykola »

topcam wrote:Ko prestane biti dijete i sa 80 godina, nije covjek, i to ne treba zaboraviti.
Iskombinirati to i ono što sam napisao za šezdeset i pet i bit će dobro. :)
Tesla10

#55 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Tesla10 »

Još da se ispravim u vezi pojma "punoljetna", tu sam mislio na odraslu osobu :) .
Tesla10

#56 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Tesla10 »

johnnykola wrote:
topcam wrote:Ko prestane biti dijete i sa 80 godina, nije covjek, i to ne treba zaboraviti.
Slažemo se ;) :) .
johnnykola

#57 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by johnnykola »

Tesla10 wrote:Ne vjerujem da je toliko mladih ljudi u problemima. Na kraju krajeva svaka generacija to govori :) .

A one koji su u problemima treba proučiti, otkriti gdje leže problemi, pomoći im koliko se može. Al' treba shvatiti da je svaka pomoć samopomoć, i da ne možemo nikome pomoći ako on to sam ne želi :) .

Tačno sve, osim ovog dijela za proebleme. Više njih ne ima za hljeba nego oni od prije godina.
Kad nemaš za kifle možeš se slikati. I hajde ti sad udri kontru perentsima koji ti daju
panju u čvalje? Pa nisi Bill Gates. To je jedan u milijun.
johnnykola

#58 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by johnnykola »

Tesla10 wrote:
johnnykola wrote:
Slažemo se ;) :) .
:)
topcam

#59 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by topcam »

johnnykola wrote:
Znas kako se kaze, ako ne zelis svaki put biti bolji, neces ni dobar biti. :) :mrgreen:
Ljakan

#60 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Ljakan »

NermiH wrote:Pozdrav.
Ostatak društva ili bi išao a ne može, ili neće ili su već sklopili planove i uplatili.
Prislepaj se ovim sto su uplatili,ako nema mjesta sa njima na toj destinaciji ces uvjek moci naci sobu jal u kuci jal u nekom motelu, znaci izvisit neces 100%.
johnnykola

#61 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by johnnykola »

topcam wrote:
johnnykola wrote:
Znas kako se kaze, ako ne zelis svaki put biti bolji, neces ni dobar biti. :) :mrgreen:
Tačno, zato je i išao spotić Get better:

Evo još jedan od iste ekipice:

Tesla10

#62 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Tesla10 »

johnnykola wrote:
Tesla10 wrote:Ne vjerujem da je toliko mladih ljudi u problemima. Na kraju krajeva svaka generacija to govori :) .

Tačno sve, osim ovog dijela za proebleme. Više njih ne ima za hljeba nego oni od prije godina.
Kad nemaš za kifle možeš se slikati. I hajde ti sad udri kontru perentsima koji ti daju
Nisam ga ni savjetovao da udari kontru roditeljima koji ga finaciraju, već da zaradi svoje ako se već smatra punoljetnom osobom i da onda radi ono što želi.

Ali čitavo ovo naše podnevlje nije u redu druže moj. Još uvijek je među ljudima mišljenje da je žensko za kuhinje, da muška osoba treba da se oženi do 20 i najveće od svih da djeca duguju nešto roditeljima.

Ima knjiga "Otrovni roditelji" pa je pročitaj ako nisi do sada ;) .
Last edited by Tesla10 on 05/07/2015 10:31, edited 1 time in total.
topcam

#63 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by topcam »

johnnykola wrote:

Fin spot.

Pokusavam da povezem gledanje filmova sa zivotom.

Znas kad Mujo kaze Fati: Gledam i ja fudbal cijeli zivot pa ne znam loptu sutnut! :mrgreen:
kritichar

#64 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by kritichar »

Ma nemoj da odustajes, idi sam i utusi se, tvoj zivot vise nema smisla.
Tesla10

#65 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Tesla10 »

kritichar wrote:Ma nemoj da odustajes, idi sam i utusi se, tvoj zivot vise nema smisla.
:mrgreen: .
johnnykola

#66 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by johnnykola »

Tesla10 wrote:
kritichar wrote:Ma nemoj da odustajes, idi sam i utusi se, tvoj zivot vise nema smisla.
:mrgreen: .
qqq:
topcam wrote:
johnnykola wrote:

Fin spot.

Pokusavam da povezem gledanje filmova sa zivotom.

Znas kad Mujo kaze Fati: Gledam i ja fudbal cijeli zivot pa ne znam loptu sutnut! :mrgreen:
Evo, sve će ti se samo kazati:

http://empathylibrary.com/

Nema tu neke filozofije. Pogledaj film Amour od Hanekea pa ćeš razumijeti život starih, ili ćeš bar imati šansu da razumiješ, ako s njima nisi živio.
Pogledaj od istog režisera film Cache pa ćeš dobiti sliku kako je nekim imigrantima u Francuskoj.
Primjera je mali milijun. Ovako, u životu možda ne budeš živio s imigrantom ili baš starom osobom, ali kad pogledaš film, pročitaš knjigu o njihovom životu lakše ćeš moći s njima komunicirati jer si "vidio", "znaš" otkud dolaze njihovi stavovi. Nema tu nikakve filozofije.
Tesla10 wrote:
johnnykola wrote:

Nisam ga ni savjetovao da udari kontru roditeljima koji ga finaciraju, već da zaradi svoje ako se već smatra punoljetnom osobom i da onda radi ono što želi.

Ali čitavo ovo naše podnevlje nije u redu druže moj. Još uvijek je među ljudima mišljenje da je žensko za kuhinje, da muška osoba treba da se oženi do 20 i najveće od svih da djeca duguju nešto roditeljima.

Ima knjiga "Otrovni roditelji" pa je pročitaj ako nisi do sada ;) .
Ko to koga od mladićsa s dvadeset godina, naročito u gradovima BiH, pa i u selima tjera da se danas ženi s dvadeset?
Mislim rijetko ko. Dakle, šuplja.
walter kurtz

#67 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by walter kurtz »

Imas site travelgirls :mrgreen:
Pryda

#68 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Pryda »

johnnykola wrote:
bleee_sa wrote:
Tesla10 wrote:Punoljetne ste osobe. Roditelji po zakonu više ne odgovaraju za vas. Tako uradite ono što smatrate da je najbolje. Pa niste bebe majku mu staru više. I nikada mi neće biti jasni ti roditelji kontrolori, nikada. Shvatam brinu se, ali nemaju punoljetnoj osobi pravo braniti da negdje idu, pa makar te osobe bile i djevojke.
Ne hajcaj ih ba, otići će na more, kad se vrate spavaće pored kontejnera :lol:
Fakat, koja šuplja. Na grbači roditelja, a da rade šta hoće. Otiđi od doma, zarađuj svoje urce, pa ond radi šta hoćeš.
Roditelji su tu da savjetuju i sad će roditelj pustiti žensko nejačad s osamnaestogodišnjim mladcem koji bi da pije, skače, provodi se i luduje.
Mislim, ono.
A zenska djeca ne bi da piju, skacu, provode se i luduju?

Dajte molim vas.. Ja sam isto ovako ispastao zbog roditelja ostale djece. Podrska otvaracu teme!!
Tesla10

#69 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Tesla10 »

Ima knjiga "Otrovni roditelji" pa je pročitaj ako nisi do sada ;) .[/quote]

Ko to koga od mladićsa s dvadeset godina, naročito u gradovima BiH, pa i u selima tjera da se danas ženi s dvadeset?
Mislim rijetko ko. Dakle, šuplja.[/quote]

Rekao sam da je takvo mišljenje, a ne da ih neko tjera na to.
Tesla10

#70 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Tesla10 »

Fakat, koja šuplja. Na grbači roditelja, a da rade šta hoće. Otiđi od doma, zarađuj svoje urce, pa ond radi šta hoćeš.
Roditelji su tu da savjetuju i sad će roditelj pustiti žensko nejačad s osamnaestogodišnjim mladcem koji bi da pije, skače, provodi se i luduje.
Mislim, ono.[/quote]

A zenska djeca ne bi da piju, skacu, provode se i luduju?

Dajte molim vas.. Ja sam isto ovako ispastao zbog roditelja ostale djece. Podrska otvaracu teme!![/quote]

@ Pryda

Neka se financijski osamostali pa neka onda radi šta želi. A ima mnogo pametnijih stvari od ludiranja i opijanja uvijek.
Pryda

#71 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Pryda »

Tesla10 wrote: @ Pryda

Neka se financijski osamostali pa neka onda radi šta želi. A ima mnogo pametnijih stvari od ludiranja i opijanja uvijek.
Citam tvoje postove i na drugim temama i uglavnom dijelimo isto misljenje. Isto je i za ovo. Imam primjer djevojke koja zaradjuje ali zivi sa roditeljima. Oni joj ne daju na more sama da ide (sta ce mahala rec) dok se ne uda tj sve dok zivi sa njima u kuci, a ne zaradjuje toliko da moze imati svoj stan. Znaci osudjena je do braka da zivotari i nista ne prodje, ja se samo mogu zapitati sta ce se desiti takvim osobama kad dobiju slobodu.

I zaboravio sam napisati.. U 20tim godinama zivota nema bas puno pametnijih stvari od provoda, kad cu se provodit ako ne sa 20. Kad budem imao djecu mozda ?
kritichar

#72 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by kritichar »

Interesantni su roditelji koji pitaju pitanja poput, hocete li u odvojenim sobama spavati, ili zabranjuju da idu na more do odredjene dobi.
Sve cega se pribojavate da ce se desiti na moru, vec se desava u vasem gradu i kvartu.
topcam

#73 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by topcam »

johnnykola wrote:
Nema tu neke filozofije. Pogledaj film Amour od Hanekea pa ćeš razumijeti život starih, ili ćeš bar imati šansu da razumiješ, ako s njima nisi živio.
Pogledaj od istog režisera film Cache pa ćeš dobiti sliku kako je nekim imigrantima u Francuskoj.
Primjera je mali milijun. Ovako, u životu možda ne budeš živio s imigrantom ili baš starom osobom, ali kad pogledaš film, pročitaš knjigu o njihovom životu lakše ćeš moći s njima komunicirati jer si "vidio", "znaš" otkud dolaze njihovi stavovi. Nema tu nikakve filozofije.
Aleksandar Hemon i njegova "Knjiga mojih zivota".. 25% je istina, ostatak nije, sigurno.. nema tu filozofije. U pravu si ukoliko iskljucim
sve subjektivno i prihvatim zdravo za gotovo, ono sto je pisac htio reci i smatra istinom.
Tesla10

#74 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Tesla10 »

Pryda wrote:
Tesla10 wrote: @ Pryda

Citam tvoje postove i na drugim temama i uglavnom dijelimo isto misljenje. Isto je i za ovo. Imam primjer djevojke koja zaradjuje ali zivi sa roditeljima. Oni joj ne daju na more sama da ide (sta ce mahala rec) dok se ne uda tj sve dok zivi sa njima u kuci, a ne zaradjuje toliko da moze imati svoj stan. Znaci osudjena je do braka da zivotari i nista ne prodje, ja se samo mogu zapitati sta ce se desiti takvim osobama kad dobiju slobodu.

I zaboravio sam napisati.. U 20tim godinama zivota nema bas puno pametnijih stvari od provoda, kad cu se provodit ako ne sa 20. Kad budem imao djecu mozda ?
Hvala Bogu ja skoro pa ne dijelim sa tobom ista mišljenja. Negdje se slažemo to stoji, ali mladost nije samo za zabavu na koju ti misliš. Mladost je i za učenje, školovanje, razvijanje vlastitog "ja".

Što se tiče te djevojke njoj je najbolje da ode u podstanare ako je stanje takvo i ako ima kakvu takvu zaradu :) . I njoj dadni knjigu "Otrovni roditelji", može joj pomoći mnogo siguran sam :) .
Last edited by Tesla10 on 05/07/2015 13:48, edited 2 times in total.
johnnykola

#75 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by johnnykola »

Pa ljudi su subjektivni, a ne objektivni.
Valja ih kao takve razumijeti, empatiju prema njima razvijati.
Naravno, ko to hoće. Ko neće, neka neće,
ovo je još uvijek fri kantri. Samo pišem, ako razumije
bit ćemu lakše i neće se najedared fatati za glavu i pitati gdje sam bio,
šta sam radio, kako sam se na vlastiti biiiip nasadio.:ppp
Post Reply