Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
GeeTnT

#51 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by GeeTnT »

JThomas wrote:a ni dobar sa istorijom iz osmog osnovne...
E medo, medo... pa iskren da budem povijest me i nije toliko zanimala, zato mi danas su bitnije druge stvari u zivotu nego "nabijanje" postova.

I još nešto...moj boravak na ovom forumu je nebitan i trudim se da nikog ne uvrijedim, ali sve mi se čini da neću žaliti da te ono ciberski pljunem u čelo (tek onako da mi se skineš s qrza), pa makar se reggo ponovo nakon nekog vremena...
VjecitiStudent

#52 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by VjecitiStudent »

GeeTnT wrote:
JThomas wrote:a ni dobar sa istorijom iz osmog osnovne...
E medo, medo... pa iskren da budem povijest me i nije toliko zanimala, zato mi danas su bitnije druge stvari u zivotu nego "nabijanje" postova.

I još nešto...moj boravak na ovom forumu je nebitan i trudim se da nikog ne uvrijedim, ali sve mi se čini da neću žaliti da te ono ciberski pljunem u čelo (tek onako da mi se skineš s qrza), pa makar se reggo ponovo nakon nekog vremena...
Sve je jasno, ne moraš nam više ništa objašnjavati.
GeeTnT

#53 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by GeeTnT »

Tebi pogotovo...sjećaš li se ono o "slonovima i leptirovima"...i bosnologa?

Vječiti zato...tišu. :D
Cybernetic

#54 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 20:59, edited 2 times in total.
VjecitiStudent

#55 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by VjecitiStudent »

"metropola", grad čija vlast sprema još jednu odluku o produženju legalizacije bespravno izgrađenih objekata?
Metropola bespravne gradnje ...
derion

#56 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by derion »

U biti, određeni stepen kulture stvara urbani prostor. Pogledajte samo na stotine gradića (ma to su sela) u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji, koja su urbano sređena, bez obzira što su to stara jezgra, kaldrme, uski sokaci itd. Jednostavno, ljudi, koji tu žive, napravili su sebi od svojih mjesta urbana mjesta, bez obzira što su to naselja od 1000, 2000 ili 6000 stanovnika.

Neko spomenu Pariz, koji je prije Napoleona III. bio žešća rupa po svim tadašnjim urbanim standardima. Međutim naruči Napoleon III kod Haussmanna da mu preore cijeli grad i da od Pariza napravi metropolu. Haussmann se prihvatio posla, porušio većinu grada da bi napravio velike i široke bulevare, parkove itd. A to je potrebno i Sarajevu. Da se pitam i da se može, ja bih koristio i dinamit da se "poravna" većina gradskih i prigradskih brda u Sarajevu, kako bi se grad proširio, ali i objedinio s više "žila kucavica", a ne samo jednom, kao što je to danas. Osim toga, potrebno je fizički povezati grad sa Vogošćom, Istočnim Sarajevom, ići u pravcu Ilijaša i Visokog. Ali kod nas hiljadu nekakvih balvana na putu, od političkog do ekonomskog i urbanističkog uređenja. :)
valtazar

#57 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by valtazar »

Preduslov je da se po staroj dobroj exjugoslovenskoj praksi preimenuje u "Izetbegovićevo".
chupacabra

#58 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by chupacabra »

vajduga wrote:Sjajna tema,nažalost jednostavna za objasniti,grad ili tu zamišljenu metropolu ne čine zgrade nego ljudi,tom logikom nikad moje Sarajevo nakoćeno papcima i sve što uz njih ide neće biti metropola.
Ne slazem se. Jednu metropolu cine i zgrade, infrastruktura, kultura, sport, javni saobracaj, cistoca, i naravno mentalitet ljudi. Sarajevo za bosanske prilike i jeste metropola s obzirom na velicinu države, broj stanovnika i ostalo. Za svjetske nije niti ce ikada biti ali to je ok.
Kad smo vec kod takozvanih papaka, prvo se samoproklamovani starosjedioci trebaju pogledati u ogledalo i osloboditi predrasuda svog mikrokosmosa od Kozje Cuprije do Cengic Vile. Svijet je puno veci. Ostalo dolazi samo po sebi.
ULTRAK

#59 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by ULTRAK »

Moguca lokacija za "drugi centar Sarajeva" je ona lokacije od petlje prema Hadzicima. Dakle ova lokacija:

Image

Ovdje je ravnica na kojoj se ne nalazi nista ili vrlo malo. Infrastruktura je prisutna.
simonese

#60 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by simonese »

carsija je centar,o cemu vi to palamudite
kamberovica polje

#61 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by kamberovica polje »

vajduga wrote:
chupacabra wrote:
vajduga wrote:Sjajna tema,nažalost jednostavna za objasniti,grad ili tu zamišljenu metropolu ne čine zgrade nego ljudi,tom logikom nikad moje Sarajevo nakoćeno papcima i sve što uz njih ide neće biti metropola.
Ne slazem se. Jednu metropolu cine i zgrade, infrastruktura, kultura, sport, javni saobracaj, cistoca, i naravno mentalitet ljudi. Sarajevo za bosanske prilike i jeste metropola s obzirom na velicinu države, broj stanovnika i ostalo. Za svjetske nije niti ce ikada biti ali to je ok.
Kad smo vec kod takozvanih papaka, prvo se samoproklamovani starosjedioci trebaju pogledati u ogledalo i osloboditi predrasuda svog mikrokosmosa od Kozje Cuprije do Cengic Vile. Svijet je puno veci. Ostalo dolazi samo po sebi.
Upravo ti papci jesu u svemu tome problem,od njih počinje i izgradnja ovih nakaradnih zgrada,uništavaju zelene površine,ilegalno su se nakotili ne pitajući ni za kakve urbanističke dozvole itd,kultura je za njih nejasan pojam niti to postoji u njihovim genima,čistoća se najbolje vidi nakon prvog maja i inače.
Kad već spominješ naš mikrosmos,u pravu si,u tom kosmosu itekako se sjećamo Sarajeva 1984.godine,čistoće,kulture,mentaliteta itd.Nažalost ovaj grad je upravo ono što kažu,najveće svjetsko selo.
Ne postoji ni u "švapskim genima" kultura i čistoća nego im je zakonima, primjenom istih i brutalnim novčanim kaznama nagurana u nos. S ovom politikom i uređenjem to je naučna fantastika u BiH.
megaman4

#62 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by megaman4 »

daleko je Sarajevo od metrople, ali pošto je ovo duboka tema, dat ću samo par stvari.

kao prvo da bih Sarajevo bilo metropla, trebalo bi imati riješenu infrastrukturu, s kojim bi se mogle zadovoljiti sve potrebe građana, što Sarajevo nakon 20 godina nema. dalje, da su se poštovale prijeratne prostorno-planske dokumentacije ali i ove poslijeratne, ne bih bilo naopakog planiranja kao što je slučaj na Stupu, koje realno predstavlja ruglo grada, :-)

Po pitanju saobraćaja, veliki je problem nastao kada se rat završio. naime prije rata je u Sarajevu bilo registrovanih oko 75.000 vozila, a danas je oko 120.000 vozila, a ako se zna da u sarajevu nakon rata u užoj gradskoj zoni nije izgrađena nijedna saobraćajnica, koja bi rasteretila glavnu gradsku longitudinalu, iako je u fazi izgradnja južne longitudinale, koja bi trebala rasteretiti saobraćaj kao i ubrzati gradski saobraćaj tj. trolejbuski saobraćaj, a i dalje se vozi po prijeratnim izgrađenim saobraćajnicama, koje su dostigle svoj maksimum propustljivosti, onda nam je sve jasno kako je i ovdje stanje 0.

Što se tiče okoliša i zelenila, ništa bolja slika. I ono malo zelenila što postoji, pretvara se u tehnogene elemente tj. beton, što samo utiče na porast temperature u gradu, i time se i dalje ugrožava zdravlje ljudi, koje je ionako loše usljed poremećenih klimatskih elemenata.

u Sarajevu tek 1/3 individualnih stambenih jedinica ima riješene papire. Ne pozivam na rušenje objekata, bože sačuvaj, ali barem 30% stambenih jedinica ali i stanova je izgrađeno tamo gdje ne bih smjeli ni u snu, jer su tu planirane buduće saobraćajnice, koje za cilj imaju da rasterete saobraćaj kroz Sarajevo, ali i da smanje gužve i zagađenje kroz grad.

i na kraju gradski saobraćaj, čije je ekonomsko propadanje počelo još prije rata, tj. početkom 90-ih usljed devalvacije dinara, koje je loše djelovalo na poslovanje GRAS-a. GRAS je prije rata iamo dosta dobru infrastrukturu. Nažalost, rat je uništio veliki dio te infrastrukture, ali se nakon rata, usljed priliva donacija, moglo i moralo riješiti pitanje gradskog saobraćaja, koje je prije rata bilo jedno od uređenijih u bivšoj državi, ali i šire. Putnici i dan danas čekaju tramvaje na stanicama koje su izgrađene početkom 80-ih godina prošlog vijeka, gdje je beton usljed djelovanja vremena, izgubio svoju vrijednost. Nijedna stanica nema kantu za smeće, sve su prljave. Nema obaviještenja za putnike o broju linija, loše ograde, i loše kućice. Imao sam priliku gledati kako je to nekada izgledalo. Mogao sam vidjeti da su stanice bile dosta uređenije, propisno obilježene.

Valjda će doći bolja vremena za Sarajevo. :roll:
Haman

#63 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Haman »

Udjes u sarajevski autobus a on pun ko sibica. Autobus nema klima uredjaja, ljudi stoje jedan uz drugoga, znoje se itd. Udjes u tranvaj a on isaran raznim imenima i crtezima. Ides ulicom vidis fine nove fasade a onda dojednom sve isarano - navodno umijenicki radovi. Udjes u prodavnicu a prodavac ti daje hljeb i naplacuje sve ono sto si kupio. Istim rukama uzima hljeb i novac.
neki

#64 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by neki »

ako zanemarimo sastav stanovnistva i govorimo samo o urbanistickoj strukturi, Sarajevo je nazalost unisten grad i trebale bi milijarde samo da se dovede u stanje u kojem je bio '96.
Tako da je smijesno govoriti o stvaranju metropole od neceg nad cim se konstantno vrsi urbicid
BAK-eV

#65 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by BAK-eV »

ULTRAK wrote:Moguca lokacija za "drugi centar Sarajeva" je ona lokacije od petlje prema Hadzicima. Dakle ova lokacija:

Image

Ovdje je ravnica na kojoj se ne nalazi nista ili vrlo malo. Infrastruktura je prisutna.
Mislim da je svako vidio taj potencijal, pogotovo sada kad se vozi autoputem i pogleda iz te perspektive ravnicu.

Kako privuci invenstitore, da se ovdje bas napravi moderan grad.
Cije je ovo zemlja?
Queen_of_hearts

#66 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Queen_of_hearts »

Hocel se u otoj metropoli moć splaknut kad se vrne s igranke ,ono poslije 12 ?
Ako hoce,ja sam za metropolu !
VjecitiStudent

#68 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by VjecitiStudent »

BAK-eV wrote:
ULTRAK wrote:Moguca lokacija za "drugi centar Sarajeva" je ona lokacije od petlje prema Hadzicima. Dakle ova lokacija:

Mislim da je svako vidio taj potencijal, pogotovo sada kad se vozi autoputem i pogleda iz te perspektive ravnicu.

Cije je ovo zemlja?
Grad lijep i moderan poput ovoga?
Image
neki

#69 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by neki »

BAK-eV wrote:

Image

Cije je ovo zemlja?
To je plavna zona i tesko da ce se ikad ista tu moci graditi, a kamoli ozbiljan grad..
BAK-eV

#70 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by BAK-eV »

VjecitiStudent wrote:
BAK-eV wrote:

Cije je ovo zemlja?
Grad lijep i moderan poput ovoga?
Image
De zavrsi taj fakultet vise, pa da onda ozbiljno pricamo.
BAK-eV

#71 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by BAK-eV »

neki wrote:
BAK-eV wrote:

Image

Cije je ovo zemlja?
To je plavna zona i tesko da ce se ikad ista tu moci graditi, a kamoli ozbiljan grad..
Zasto da ne.
Mogu se tu i kanali napraviti sa jezerom i akumulacionim povrsinama ,da sve to spektakularno izgleda.
Haman

#72 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Haman »

Zgrade su lijepe ali isuvise blizu jedna druge. Ulica bi trebala biti sira, do zgrade bi tebalo biti bar malo zelene provrsine sa stablima. Ovako iz svoje kuhinje mozes gledati sta komsinica prirema za rucak.
zavrzlama

#73 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by zavrzlama »

Za pocetak,pokupiti onu gomilu smeca 10 metara od zgrade parlamenta BIH(onaj dio do parkinga sto je zicom ogradjen pa svako baca smece u taj prostor)
muzicar_iz_parka

#74 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by muzicar_iz_parka »

Treba konsultovati Indijce.
Oni prave novi New Delhi pored starog, ja sam za to da se nađe racan prostor bez puno brda okolo i napravi novi glavni grad po projektu od početka do kraja, može i metro.
:D
BAK-eV

#75 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by BAK-eV »

muzicar_iz_parka wrote:Treba konsultovati Indijce.
Oni prave novi New Delhi pored starog, ja sam za to da se nađe racan prostor bez puno brda okolo i napravi novi glavni grad po projektu od početka do kraja, može i metro.
:D
Isto su uradili u Brazilu, Kazahstanu ...
Ipak neki rezidencijalni dio u plavnoj zoni je dobro rjesenje.
Post Reply