Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Treba li nam služenje vojnog roka?

NE
31
33%
DA
62
67%

Total votes: 93

avetinja

#51 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by avetinja »

vješalica wrote:
avetinja wrote:Koliko je vojska dobra za omladinu toliko i nije. Omladina se može naučiti redu, radu, disciplini, ali samo ako u svojoj glavi imaju taj kliker koji treba pokrenuti. Recimo, imaš ti ljudi koji se ni nakon kazni, ni nakon zatvora ne opamete, pa opet prave belaj. Sumnjam da bi vojska bila rješenje za takve osobe. S druge strane, ako čovjek ide na odsluživanje roka kao smrtne kazne, broji dane kada će izaći, teško da će ga taj režim preodgojiti i stvoriti mu određene navike. Vojska treba biti samo za ljude koji se žele baviti tim poslom dobrovoljno. Šta sada treba u kasarnu da dođe momak koji nikada nije digao ni 5kg brašna i sada mu nametati taj vojnički režim. To bi bilo teško izvodljivo za njega, i fizički i psihički.
i tako društvo ispašta zbog tih 5kg brašna što krembil nikad nije digao
Veliki postotak današnje omladine je takav. Prije je svako dijete pomagalo roditeljima u kućnim poslovima i onima van kuće. Sada babo skapava od rada, a dijete testira mogućnost koliko puta je potrebno pritisnuti dugme na tastaturi da ono iskoči. Zamisli da ti takvi dođu u kasarnu, ne bi mogli vježbe odraditi. Za njih je potreban postepe rad, da napreduju korak po korak. Nisu takvi za vojske. Mada se vojni rok ne bi mogao ponovo uvesti, jer odakle pare za finansiranje? Već nekoliko godina se ova tema vrti po medijima, u politici, ali ništa konkretno. To je samo šuplja priča, ništa od toga neće biti, bar ne u skorije vrijeme.
JThomas

#52 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by JThomas »

omladina ovakva, onakva, nikakva...a ko je to u ovom društvu drukčiji? da nisu stariji? ko bi bili ti u toj vojsci koji bi je ispravili?
Paul F.

#53 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by Paul F. »

hAZNADAR wrote: Danas prizivaju JNA samo dvije vrste ljudi:

- Oni koji je nisu sluzili pa zamisljaju da je nesto kao pokusaj kopiranja Top Gun u Breninim filmovima,.
- Oni koji zale sto je JNA zaustavljena kod predsjednistva

JNA je bila leglo korupcije, primitivizma, isfurane ideologije(fakat su nas pokusali pumpati komunizmom)i sto mi je bilo najgore - nacionalizma. Svi su bili u grupicama sa "svojima" najveci dio vremena, sve nesto lazno i plasticno,.... i posmatranje i tretiranje Albanaca, Cigana, Vlaha,.. kao nizih. Lazna multietnicnost i socijalisticki raj gdje su svi isti ,... a ustvari bijela slavenska elita i mnostvo uljeza.

Koliko me sjecanje sluzi desetari seljacine i sadisti, stariji vodnici i zastavnici - idioti sa malim IQ, potporucnici i porucnici - dupelizci i karijeristi, kapetani - iskompleksirani i streseni idioti koji su na nadredjenima istresali svoje frustracije, kapetani prve klase isto, majori supci i grebatori, potpukovnici sadisti i karijeristi, pukovnici i navise - isprani mozgovi.

A vojska funkcionisala na principu zatvora. Svako sa svojima i grupisanja, najjaci i najzahebaniji mobaju slabije, slabiji mobaju jos slabije, svi hvataju krivine i fusere, i najveci dio vremena se trudis da budes sto neprimjetniji, okreces glavu na sve nepravde i vremenom postanes i sam gad jer se moras uklopiti. Nismo zalud svi imali kalendarcice i krizali dane presrecni sto broje sitno.

Imao sam doduse dosta saljivih zgoda koje rado pricam, i par jakih prijateljstava koja su se drzala i poslije,.. ali danas poslije ca 30 god nam je kontakt samo preko lajka na facebooku.

Ucenje o realnosti zivota mozes i kao civil, odrastanje,... samo se trebas poceti brinuti sam o sebi i skinuti sa roditeljske ili drzavne sise. Forma i kondicija,.. mozes na milion nacina i mimo vojske(i usput sacuvas ledja), a higijenu, urednost, po spagu slozen ves i krevet,.. mozes i kod kuce. Sve oko oruzja za sedmicu dana.

Vojska je za profesionalce koji to zele i sebe vide u tome sto postujem. Svaka prisila poput obaveznog roka je idiotizam.
Najvećim dijelom se slažem. Međutim, ima tu i pozitivnih stvari. Po prvi put u životu si među jednakima. Isto obučeni, isti problemi. Naučiš da možeš više izdržati nego što si mislio. Bolje možeš vidjeti kakvih sve ljudi ima i kakav si sam...
Better Man

#54 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by Better Man »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Prijemni wrote:Da li je u Jugoslaviji roditeljima bilo sramota da kažu kako im dijete nije sposobno za vojsku, kako su ga morali izvlačiti od vojne obaveze itd?
Da, sramota je bilo.
Prijemni wrote:Da li je u Jugoslaviji bilo primjera da djeca funkcionera budu pošteđena odlaska u vojsku?
Možda neki pojedinačni primjer koji ne dokazuje pravilo, djeca funkcionera su išla u vojsku jer je to bila čast. Najbolji primjer je Zdravko Čolić ili Bregović koji su do vojske imali solidnu slavu u bivšoj YU ali su vojni rok morali odslužiti.

Image
Image
Bajagin otac je bio vojno lice, ali Bajaga nije služio vojsku. Isto pokojni Milan Mladenović. Mislim da i Štulić nije služio vojsku ili se varam. Čola do vojske nije imao solidnu slavu. već je bio prava zvijezda za kojom su svi ludovali i punio je stadione. Isto tako i Brega i Dugmići su bili pravo slavni.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#55 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by sabina1 »

Sami odgajajte svoju djecu , kakva vojska....
Tesla10

#56 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by Tesla10 »

Da, ali američka vojska. Međutim kako taj sistem kod nas neće zaživiti još za nekih 1000 godina onda ne vidim poentu uvođenja obaveznog vojnog roka.
ULTRAK

#57 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by ULTRAK »

Paintball handzar divizija :D

https://www.youtube.com/watch?v=zQ62hhV3TIs

Sali na stranu. Na ovaj nacin mozes regrutovati mnogo ljudi za male pare koji ce znati pucati i puske i neke osnovne stvari a da je sve legalno.
dječak sa šibicama

#58 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by dječak sa šibicama »

Nema do ratovanja, ko prezivi jednu ofanzivu, odrastao je.
Danguba

#59 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by Danguba »

dječak sa šibicama wrote:Nema do ratovanja, ko prezivi jednu ofanzivu, odrastao je.
:-)

nije vojska samo ratovanje...ali eto nekima je to u genima :oops:

ratovao sam samo onoliko koliko je trebalo da sacuvam zivu glavu, pokusam zastiti porodicu, grad, regiju i drzavu.
nista mi tu nije bilo interesantno niti uzbudljivo.
Ajatolah_

#60 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by Ajatolah_ »

Better Man wrote:Isto tako i Brega i Dugmići su bili pravo slavni.
:lol: Pročitah pravoslavni. :D

Ne kontam kako je ljudima zanimljivo otvarati identične teme koje iskoče brat-bratu triput godišnje...
palermo

#61 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by palermo »

hrasno38 wrote:Vojska je susta potreba za ispravljanje totalno iskrivljenih vrijednosti kod mladih ljudi, mjesto gdje ce svoj bijes usmjeriti na korisne stvari i gdje ce se nauciti redu i radu. I to ne neka demokratska vojska da bude kao izlet nego ona ista koja je tesala nasu generaciju i gdje smo naucili i da crno nije uvijek crno!!!!
Ja ti moram druže iskreno reći da nisam ništa naučio u vojsci. A vala malo sam ih i sreo da su nešto naučili.
insomnia78

#62 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by insomnia78 »

Ludzak wrote:Svaka država mora imati vojsku. Niko te ne pita je li dobra za omladinu, ili ne. Iskreno, bolje vojsku služiti, nego besposleno cijeli dan mlatarati po tastaturi i ispijati kafe.
Ja da se išta pitam uveo bih obavezu služenja vojske. Nek našu ovu omladinu vrati na pravi put, da se ne alkoholiziraju i da se ne drogiraju.
:lol: :lol: :lol:
Da samo znas kol'ko se droge i alkohola vrtilo po ovoj nasoj vojsci

Takodje znam pat ljudi koji su se iz "strasne" JNA vratili "navuceni" na metadon a otisli "cisti"
Paul F.

#63 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by Paul F. »

Tesla10 wrote:Da, ali američka vojska. Međutim kako taj sistem kod nas neće zaživiti još za nekih 1000 godina onda ne vidim poentu uvođenja obaveznog vojnog roka.
Ne znam na šta tačno ciljaš ali su nama JNA oficiri govorili da američka vojska koristi drill a naša ne. U teoriji se je računalo na svijest. Za one koji ne znaju, drill je kad na primjer, dobiješ zadatak da ofarbaš zid četkicom za zube.
animals

#64 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by animals »

ebala vas vise vojska..
Paul F.

#65 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by Paul F. »

palermo wrote: Ja ti moram druže iskreno reći da nisam ništa naučio u vojsci. A vala malo sam ih i sreo da su nešto naučili.
To izgleda tako. Ja sad možda mislim da nisam ništa naučio u zadnjih godinu dana. Ne vjerujem da je tačno.
dezurni_ucenik

#66 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by dezurni_ucenik »

Pozeljno cak i korisno za ovu nargila generaciju.
dječak sa šibicama

#67 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by dječak sa šibicama »

Danguba wrote:
dječak sa šibicama wrote:Nema do ratovanja, ko prezivi jednu ofanzivu, odrastao je.
:-)

nije vojska samo ratovanje...ali eto nekima je to u genima :oops:

ratovao sam samo onoliko koliko je trebalo da sacuvam zivu glavu, pokusam zastiti porodicu, grad, regiju i drzavu.
nista mi tu nije bilo interesantno niti uzbudljivo.
Ma zajebavam se, gledam ove besposlicare sa snimka iznad, klinci koji misle da je ratovanje skakanje po sumi ko u filmovima. Da ga jednom metak samo u nogu pogodi, vristao bi i propisao majcino mlijeko od bolova.
palermo

#68 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by palermo »

Paul F. wrote:
palermo wrote: Ja ti moram druže iskreno reći da nisam ništa naučio u vojsci. A vala malo sam ih i sreo da su nešto naučili.
To izgleda tako. Ja sad možda mislim da nisam ništa naučio u zadnjih godinu dana. Ne vjerujem da je tačno.
eh, to je filozofska :D , naučiš i kad ostaneš u pdrumu zaključan godinu dana.

Al ovo si ti napisao i sa tim bih se mogao složiti........
Bolje možeš vidjeti kakvih sve ljudi ima i kakav si sam
.....
ono je bila veća država, veća vojska i kakvih se tu moglo samo tipova sresti....bio sa mnom neki Sabrija iz okoline leskovca, imao 18 godina i već troje djece.....a onda neki Đoko tamo iz okoline Pirota, jeo za doručak 8 kuhanih jaja i 12 hrenovki :D ......eto, vidjeti da postoji i taj sloj ljudi je bila neka novina......ono, ako baš na silu tražimo neku koristi
Danguba

#69 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by Danguba »

dječak sa šibicama wrote:
Ma zajebavam se, gledam ove besposlicare sa snimka iznad, klinci koji misle da je ratovanje skakanje po sumi ko u filmovima. Da ga jednom metak samo u nogu pogodi, vristao bi i propisao majcino mlijeko od bolova.
:lol:

e sad, nismo bas svi placi*icke... :D

p.s. imao prostrijelnu ranu iznad koljena a nije kost zakacila. skoro da nisam ni osjetio... :-)
odem u stacionar na previjanje a on uvali onu cijev da ocisti ranu... :shock: meni oci ispadaju...alo ba, metak samo prosao a ti rafal odvalio(tamo-vamo). :D
Paul F.

#70 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by Paul F. »

palermo wrote: ono je bila veća država, veća vojska i kakvih se tu moglo samo tipova sresti....bio sa mnom neki Sabrija iz okoline leskovca, imao 18 godina i već troje djece.....a onda neki Đoko tamo iz okoline Pirota, jeo za doručak 8 kuhanih jaja i 12 hrenovki :D ......eto, vidjeti da postoji i taj sloj ljudi je bila neka novina......ono, ako baš na silu tražimo neku koristi
Kod nas bio neki bošnjak iz nekog sela. Alkoholičar sa 18 godina. Stavili ga u neku radnu jedinicu. Da farba i takve stvari. On se sav namaže farbom i takav šeta kasarnom sa četkom praveći se da nešto radi. :lol: Najgora kazna je pritvor koji se nadodaje na vojni rok. Rekao je oficirima da će služiti vojni rok koliko god godina treba pa nek oni rade šta hoće... :lol:
diason

#71 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by diason »

Vojska sigurno oblikuje ljude, jedino sto je dugo trajala, ali recimo 2 mjeseca obuke bi mnogima dobro doslo.U vojsci se ucis disciplini, tacnosti sto danas mnogim nedostaje.Covjek postane i dosta hrabriji, kad se sjetim Bugojna i straze ujutro u tri, mrak, u sumi sam stojis, nije bas ni svejedno bilo ispocetka.Dosta covjek i mentalno ojaca, tako da sam ja za sigurno.
Pa cak i losi uslovi sto neko rece, losa hrana, jos losiji smjestaj, ali i to sve covjeka uci i zahvalnosti na stvari koje imamo kod kuce, a koje uzimamo zdravo za gotovo.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#72 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by hrasno38 »

palermo wrote:
hrasno38 wrote:Vojska je susta potreba za ispravljanje totalno iskrivljenih vrijednosti kod mladih ljudi, mjesto gdje ce svoj bijes usmjeriti na korisne stvari i gdje ce se nauciti redu i radu. I to ne neka demokratska vojska da bude kao izlet nego ona ista koja je tesala nasu generaciju i gdje smo naucili i da crno nije uvijek crno!!!!
Ja ti moram druže iskreno reći da nisam ništa naučio u vojsci. A vala malo sam ih i sreo da su nešto naučili.
Znas druze u zivotu sve zavisi od toga koliko zelis da naucis. Tako ti je i u skoli pa imas odlikase i one koji imaju jedinice. Nisam ja mislio na vojsku kao obrazovnu ustanovu ali je dovoljno to da moras ustati u 06.00, da ti krevet i kaseta moraju biti ko apoteka, da su ti dorucak, rucak i vecera u to i to vrijeme, da moras izvrsavati naredjenja iako ti se neka i ne svidjaju ili ides na vojni sud, da te po najvecem nevremenu uvale u blato da kopas rovove a ti stisni pa reci necu, da ujutro ma koliko zima bila nakon smotre moras trcati gol do pasa i raditi jutarnju gimnastiku......i jos puno puno toga sto te malo po malo tese pa kad dodjes svojoj kuci i majka ti udje u sobu da ti spremi sptvari ne moze da dodje sebi da je sve na svome mjestu. Vojska je bila priprema za ozbiljniju fazu zivota samo jebi ga bez uvrede....trebalo je to shvatiti.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#73 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by hrasno38 »

insomnia78 wrote:
Ludzak wrote:Svaka država mora imati vojsku. Niko te ne pita je li dobra za omladinu, ili ne. Iskreno, bolje vojsku služiti, nego besposleno cijeli dan mlatarati po tastaturi i ispijati kafe.
Ja da se išta pitam uveo bih obavezu služenja vojske. Nek našu ovu omladinu vrati na pravi put, da se ne alkoholiziraju i da se ne drogiraju.
:lol: :lol: :lol:
Da samo znas kol'ko se droge i alkohola vrtilo po ovoj nasoj vojsci

Takodje znam pat ljudi koji su se iz "strasne" JNA vratili "navuceni" na metadon a otisli "cisti"
Ajde???!! Jel ti to iz svog vlastitog iskustva ili ti je neko pricao. Tacno je da se u vojsci cugalo, zestoko, ali si cugao tako da si u svakom trenutku morao biti spreman da budes trijezan inace ako te uhvate pijanog ides u pritvor itd itd. Droga ??!!!! Najobicnija laz i preseravanje. Ja za 12 mjeseci u kasarni Petrovac kod Skoplja koja je bila zaista bila velika i jako blizu puteva droge nisam vidio apsolutno nikoga da se drogira niti sam cuo da je neko uhvacen.Ako je uhvacen ni dragi bog mu nije mogao pomoci....doduse to je bilo 80-tih kad je JNA jos uvijek bila 100% Titova.
Paul F.

#74 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by Paul F. »

hrasno38 wrote:...i jos puno puno toga sto te malo po malo tese pa kad dodjes svojoj kuci i majka ti udje u sobu da ti spremi sptvari ne moze da dodje sebi da je sve na svome mjestu. Vojska je bila priprema za ozbiljniju fazu zivota samo jebi ga bez uvrede....trebalo je to shvatiti.
Tačno, znam tipa kojeg niko nije mogo natjerat da uzme metlu ili usisivač. Nakon odsluženog vojnog roka bez problema sve očisti jer je to toliko lahko ...
Šveđanin

#75 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?

Post by Šveđanin »

U komentarima dominantno anti vojni stavovi a na glasanju dominantno DA za vojsku, interesantno. :-D Mozda je to samo nerazumjevanje trendova, ali i meni nove generacije izgledaju zakrzljalo.
Post Reply