Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
salik79

#51 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by salik79 »

Obavezno pogledati video do kraja (sto bi rekli - pametnom insanu je i komarac muzika...a tek iskrenom!?):

zagortenej

#52 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by zagortenej »

salik79 wrote:Obavezno pogledati video do kraja (sto bi rekli - pametnom insanu je i komarac muzika...a tek iskrenom!?):

:thumbup:
nasa

#53 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by nasa »

Joj cime se vi bavite i stavjate kao poucno....a ja jos gledam.... :facepalm:
fatamorgana

#54 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by fatamorgana »

nasa wrote:Joj cime se vi bavite i stavjate kao poucno....a ja jos gledam.... :facepalm:
Ma stipu ljude da proklinju! :sax:
Opetja033

#55 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Opetja033 »

Problem dobrog dijela pripadnika Ehlu Sunneta (ucenjaka, historicara, itd) jeste zabijanje glave u pijesak pred historijskim cinjenicama. Problem je i u definicijama.
Dakle prema opceprihvacenoj definiciji ashab je svako ko je vidio Poslanika a.s.
Na oprosnom hadzu je bilo preko 100 000 ljudi. Sto bi znacilo da je svako od tih stotinu i kusur hiljada ljudi neko na koga bi se svaki musliman morao i trebao ugledati. To je prosto nemoguce. Vrijedja inteligenciju.

Benu Umejje su bili pragmatican klan. Navikli da imaju vlast i bogatstvo. To cinjenica ih sama po sebi ne cini losim ljudima. Klan Benu Hashim je susta suprotnost - idealisti koji nisu uzivali u privilegijama. Politicki naivni.

Meni je zaista tesko gledati na Muaviju kao na neku licnost na koju bi se prosjecan musliman danas trebao ugledati. Pogotovo kada je sa druge strane Imam Ali r.a. Traziti opravdanje u tome da su kao eto obojica bili mudztehidi i da su samim tim i jedan i drugi u pravu je naivno, opasno i opet se svodi na guranje glave u pijesak. Jeste, eto bas iz razloga sto je mudztehid i za dobrobit muslimanskog Ummeta ostavio je svog alkoholoziranog sina kao halifu i uspostavio dinastiju po prvi put u Islamu. Nikako se ne radi o nepotizmu i zeljom da obezbjedi svoju porodicu i svoj klan, a-a. Uspostavom dinastije, postavljanjem razvratnog i alkoholiziranog Jezida za halifu (sto ce imati katastrofalne, tragicne posljedice), uvodjenjem prakse da se proklinje Imam Ali r.a. i njegova porodica sa mimbera tokom svake dzume - nanio je veliki udarac Islamu i to su stvari koje se nikako ali nikako ne mogu opravdavati tumacenjem Islama nego klasicnim nepotizmom i uzurpacijom institucije halife.

Ovakva tumacenja, ovakvo nipodastavanje ljudske pameti i vrijedjanje ljudske inteligencije samo otvara vrata sitskim bajkama i mitologiji. A u sustini se ne razlikuje nimalo od nje. Koliko nekima bila smijesna prica o bezgrijesnim imamima, o Ebu Bekru, Omeru i Osmanu r.a. kao uzurpatorima i neprijateljima Ehlul Bejta - zalosno je kako ne vide da je zastupanje ovih teza podjednako smijesno.

Sa ovim ne zelim staviti znak jednakosti izmedju Muavije i Jezida. Postoje zapisi i u sunnitskim i u sitskim knjigama da je Muavija plakao kada bi neko spomenuo Imama Alija r.a. u njegovom prisustvu a nakon njegove smrti. Muavija nije bio vodjen mrznjom nego cistim pragmatizmom, sa te strane svaki njegov potez je savrseno logican. Mudro, hladno, kalkulisanjem do cilja - kojeg je na kraju i postigao. Postoji i onaj poznati razgovor izmedju Merwana (desna Muavijina ruka) i Imama Ali ibn Husseina (sin Imama Husseina r.a.) u kojem Merwan govori u hvalospjevima o Ehlul Bejtu, Imamu Aliju, Imamu Hasanu, Imamu Husejnu, daje im prednost nad sopstevenim Benu Umejja klanom. Na pitanje Ali ibn Husseina "A sto ste nam sve ovo napravili onda", Merwan odgovora da su morali jer drugacije ne bi mogli osvojiti vlast i zadrzati je. To je taj pragmatizam Bennu Umejja o kojem govorim. Muavija je pred smrt opominjao Jezida na ophodjenje prema Imamu Husejnu r.a. i Ehlul Bejtu.

Ebu Bekr, Omer, Osman, Ali, Ammar ibn Yasir i Muavija nisu i ne mogu biti isto, ne mogu biti na istoj deredzi. Ali isto tako Muavija i Jezid nisu isto.
Diwan

#56 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Diwan »

Opetja033 wrote:Problem dobrog dijela pripadnika Ehlu Sunneta (ucenjaka, historicara, itd) jeste zabijanje glave u pijesak pred historijskim cinjenicama. Problem je i u definicijama.
Dakle prema opceprihvacenoj definiciji ashab je svako ko je vidio Poslanika a.s.
Na oprosnom hadzu je bilo preko 100 000 ljudi. Sto bi znacilo da je svako od tih stotinu i kusur hiljada ljudi neko na koga bi se svaki musliman morao i trebao ugledati. To je prosto nemoguce. Vrijedja inteligenciju.

Benu Umejje su bili pragmatican klan. Navikli da imaju vlast i bogatstvo. To cinjenica ih sama po sebi ne cini losim ljudima. Klan Benu Hashim je susta suprotnost - idealisti koji nisu uzivali u privilegijama. Politicki naivni.

Meni je zaista tesko gledati na Muaviju kao na neku licnost na koju bi se prosjecan musliman danas trebao ugledati. Pogotovo kada je sa druge strane Imam Ali r.a. Traziti opravdanje u tome da su kao eto obojica bili mudztehidi i da su samim tim i jedan i drugi u pravu je naivno, opasno i opet se svodi na guranje glave u pijesak. Jeste, eto bas iz razloga sto je mudztehid i za dobrobit muslimanskog Ummeta ostavio je svog alkoholoziranog sina kao halifu i uspostavio dinastiju po prvi put u Islamu. Nikako se ne radi o nepotizmu i zeljom da obezbjedi svoju porodicu i svoj klan, a-a. Uspostavom dinastije, postavljanjem razvratnog i alkoholiziranog Jezida za halifu (sto ce imati katastrofalne, tragicne posljedice), uvodjenjem prakse da se proklinje Imam Ali r.a. i njegova porodica sa mimbera tokom svake dzume - nanio je veliki udarac Islamu i to su stvari koje se nikako ali nikako ne mogu opravdavati tumacenjem Islama nego klasicnim nepotizmom i uzurpacijom institucije halife.

Ovakva tumacenja, ovakvo nipodastavanje ljudske pameti i vrijedjanje ljudske inteligencije samo otvara vrata sitskim bajkama i mitologiji. A u sustini se ne razlikuje nimalo od nje. Koliko nekima bila smijesna prica o bezgrijesnim imamima, o Ebu Bekru, Omeru i Osmanu r.a. kao uzurpatorima i neprijateljima Ehlul Bejta - zalosno je kako ne vide da je zastupanje ovih teza podjednako smijesno.

Sa ovim ne zelim staviti znak jednakosti izmedju Muavije i Jezida. Postoje zapisi i u sunnitskim i u sitskim knjigama da je Muavija plakao kada bi neko spomenuo Imama Alija r.a. u njegovom prisustvu a nakon njegove smrti. Muavija nije bio vodjen mrznjom nego cistim pragmatizmom, sa te strane svaki njegov potez je savrseno logican. Mudro, hladno, kalkulisanjem do cilja - kojeg je na kraju i postigao. Postoji i onaj poznati razgovor izmedju Merwana (desna Muavijina ruka) i Imama Ali ibn Husseina (sin Imama Husseina r.a.) u kojem Merwan govori u hvalospjevima o Ehlul Bejtu, Imamu Aliju, Imamu Hasanu, Imamu Husejnu, daje im prednost nad sopstevenim Benu Umejja klanom. Na pitanje Ali ibn Husseina "A sto ste nam sve ovo napravili onda", Merwan odgovora da su morali jer drugacije ne bi mogli osvojiti vlast i zadrzati je. To je taj pragmatizam Bennu Umejja o kojem govorim. Muavija je pred smrt opominjao Jezida na ophodjenje prema Imamu Husejnu r.a. i Ehlul Bejtu.

Ebu Bekr, Omer, Osman, Ali, Ammar ibn Yasir i Muavija nisu i ne mogu biti isto, ne mogu biti na istoj deredzi. Ali isto tako Muavija i Jezid nisu isto.
Ovo boldirano je jako dobro i pametno rećeno, ali isto tako ima u tekstu pričica za malu djecu, to da je Muavija plakao kad se spomene Hz. Alija .a.s., to da taj klan nije proganjao Ehli Bejt a.s. radi nekog drugog razloga osim ostvarivanja dobiti za svoj klan.

To su priče za malu djecu i pokušaj da se oni operu sa blagim deterdžentom. Oni su bili pravi neprijatelji Božijeg Poslanika a.s., a time i Njegove porodice. To su bili pravi munafici i njih ništa ne može oprati. Period
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#57 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by mali_milojica »

Ljudi, obavezni ste voljeti moju porodicu. Obavezni ste voljeti svoje učene. Nemojte ih nipošto mrziti, zavidjeti im i kuditi ih. Onaj ko ih voli, mene voli, a ko mene voli, voli i Allaha. Onaj ko njih mrzi, taj mrzi i mene, a ko mene mrzi i Allaha mrzi.
Rijeci posljednjeg Poslanika s.a.v.s na posljednjem vazu koji je drzao pred smrt.
Blue1

#58 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Blue1 »

Volimo hazreti Aliju i smatramo da je on imao jace argumente u sporu sa hazreti Muavijom, ali isto tako cijenimo i postujemo Muaviju koji je isto tako imao neke ispravne stavove. Naravno u ovom sporu izmedju ove dvojice uglednih Poslanikovih a.s. ashaba Ali r.a. je imao jace argumente i njegov stav je bio ispravniji.
zagortenej

#59 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by zagortenej »

Blue1 wrote:Volimo hazreti Aliju i smatramo da je on imao jace argumente u sporu sa hazreti Muavijom, ali isto tako cijenimo i postujemo Muaviju koji je isto tako imao neke ispravne stavove. Naravno u ovom sporu izmedju ove dvojice uglednih Poslanikovih a.s. ashaba Ali r.a. je imao jace argumente i njegov stav je bio ispravniji.
A kome ide na dušu 60 000 poginulih u bici na Siffinu?
Blue1

#60 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Blue1 »

Ne znam, ja sta god da napisem ti ces naci neku manu i obrnuto. Kakav je tvoj stav o Aisi r.a. ?
Ja sam 101% protiv proklinjanja svih muslimana !!!
Najispravnije mišljenje po pitanju Jezida b. Muavije, na
kojem su bili imami selefa, jeste da se neće zasebno voljeti, a niti će se zasebno proklinjati. (ovo je sto se tice Jezida)
Diwan

#61 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Diwan »

Blue1 wrote:Volimo hazreti Aliju i smatramo da je on imao jace argumente u sporu sa hazreti Muavijom, ali isto tako cijenimo i postujemo Muaviju koji je isto tako imao neke ispravne stavove. Naravno u ovom sporu izmedju ove dvojice uglednih Poslanikovih a.s. ashaba Ali r.a. je imao jace argumente i njegov stav je bio ispravniji.
Svako simpatiziranje Muavije je znak munafikluka i po defaultu se vidi da je cijeli vehabizam sazdan od toga – branjena lika i djela Muavije i njegove porodice, odnosno cijele te munafičke idelogije i doktrine.

I vi ste lažci, kako vas je opisao Bog u Kur'anu,:
Kad ti licemjeri dolaze, oni govore: ‘Mi tvrdimo da si ti, zaista, Allahov poslanik!’, i Allah zna da si ti, zaista, Njegov poslanik, a Allah tvrdi i da su licemjeri pravi lašci.
Opetja033

#62 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Opetja033 »

Diwan wrote:
Svako simpatiziranje Muavije je znak munafikluka i po defaultu se vidi da je cijeli vehabizam sazdan od toga – branjena lika i djela Muavije i njegove porodice, odnosno cijele te munafičke idelogije i doktrine.

I vi ste lažci, kako vas je opisao Bog u Kur'anu,:
Kad ti licemjeri dolaze, oni govore: ‘Mi tvrdimo da si ti, zaista, Allahov poslanik!’, i Allah zna da si ti, zaista, Njegov poslanik, a Allah tvrdi i da su licemjeri pravi lašci.
Covjece, postis li ti? :shock: Peres usta i Muavijom i forumasima. Povuci rucnu malo. Ova rasprava moze cekati i kraj Ramazana.
Blue1

#63 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Blue1 »

Molim te nemoj me citirati ako ces me vrijedjati.

Vama kada covjek ukaze na neke nepravilnosti vi ga odmah protekfirite. Sta me briga za tvoje misljenje od cega je sazdan selefizam i odakle ti uopste da sam ja selefija ??? Hazreti Muavija je ashab i kao takav on zasluzuje moje postovanje !!! Ja ne gajim nikakve simpatije prema njemu i ne uzdizem ga u visine (kao sto neki rade sa pojedinim ashabima) vec mu zelim ono sto i svakom muslimanu- da mu Allah s.w.t. oprosti grijehe i da ga uvede u Dzennet !
Capajebo

#64 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Capajebo »

A na koji tacno nacin Muavija utjece na vas Iman danas, 1436 godina poslije hidzre?
Sta to vama tacno predstavlja lik i djelo Muavije?
Sto vam je bitan uopste?
Jeste normalni?
Diwan

#65 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Diwan »

Ne posti se od činjenica i pravde, ako se posti od hrane i od čega se već posti, a značaj i reperkusije događaja od prije 1400 i kusur godina vidimo i danas. Istorija je danas, a ne juće, baš ko što je i budućnost danas, a ne sutra.

Tko ne vidi da se istorija dešava sada, taj je slijep i bez pameti.
Diwan

#66 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Diwan »

Blue1 wrote:Molim te nemoj me citirati ako ces me vrijedjati.

Vama kada covjek ukaze na neke nepravilnosti vi ga odmah protekfirite. Sta me briga za tvoje misljenje od cega je sazdan selefizam i odakle ti uopste da sam ja selefija ??? Hazreti Muavija je ashab i kao takav on zasluzuje moje postovanje !!! Ja ne gajim nikakve simpatije prema njemu i ne uzdizem ga u visine (kao sto neki rade sa pojedinim ashabima) vec mu zelim ono sto i svakom muslimanu- da mu Allah s.w.t. oprosti grijehe i da ga uvede u Dzennet !
Ostavi tu svoju priču tamo među vama vehabijama i sve će biti 'u redu'. Ako pričaš budalaštine i laži, dobiješ odgovor.
nasa

#67 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by nasa »

Pise svoje misljenje!
Ima pravo da ga napise sve i da jeste vehabija, iako pojma nemam kako ti to tako olako zakljucujes, kao sto i ti redovno pises svoje.
Inace postoji problem oko ovoga, nekako ispadne da se forumase moze neometano vrijedjati ako se sumnja da su vehabije bez da ti forumasi uopce i napisu neki "problematican" stav.
Nije uredu, isto kao sto nije uredu, bez obzira kojem pravcu neko pripada, vrijedjati ga jer misli suprotno od tebe.

Pravo mi je dosadilo da na pp i ovako objasnjavam da je ovo forum, da svi imaju pravo napisati sta misle, da ne mogu ja kao moderator niti forum generalno zauzeti stav u kojem je jedan pravac ispravan, a sve druge cenzurisati.

Mozete li to shvatiti i prestati prozivati forumase zato sto sumnjate da pripadaju nekom pravcu i sl.

@Diwan nista forumas nije napisao radikalno niti bezobrazno, cak vrlo pomirljivo...Ti ako ne mozes da podneses da neko ne misli kao ti otvori blog pa upravljaj sam onim sto se pise ali ovdje ne mozes vrijedjati ljude zato sto ne misle kao ti!
zenit dozic

#68 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by zenit dozic »

:run: E nisam vjerovao da ću i ovo dočekat od muslimana.
salik79

#69 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by salik79 »

zenit dozic wrote:

:run: E nisam vjerovao da ću i ovo dočekat od muslimana.

Suti, ima i verzija s Jezidom l.a.. :skoljka:

Vele, bio "Emir pravovjernih". Odreko bi se odmah i te "vjere" i "pravovjernosti" ciji je on l.a. "Emir".
Last edited by salik79 on 21/06/2015 10:56, edited 1 time in total.
nasa

#70 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by nasa »

A vi ste mu bas konstruktivno i argumentovano odgovorili!

Bas lijep primjer muslimana uz Ramazan, red vrijedjanja, smajlica, ironije itd. :thumbup:
zagortenej

#71 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by zagortenej »

Većina muslimana ne poznaje svoju historiju, samo slušaju već pripremljene zaključke koje im hodže serviraju. Da je Fikret Abdić pobijedio u ovom ratu, Alija bi bio i vaki i naki (proklinjali bi ga u medijima), i polako bi u narodu izblijedilo sjecanje na njega, ali hvala Bogu, ovaj put je Alija pobijedio :bih:
salik79

#72 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by salik79 »

nasa wrote:A vi ste mu bas konstruktivno i argumentovano odgovorili!

Bas lijep primjer muslimana uz Ramazan, red vrijedjanja, smajlica, ironije itd. :thumbup:
Da si ozbiljno pristupila videu koji sam postavio, vidjela bi sta jedan od najcjenjenijih sunitskih ucenjaka, porijeklom iz Anbara, Irak, veli o tome...Cuj mi "konstruktivno i argumentovano" odgovorili...Nismo mi, nego sejh-ul-islam, bivsi dekan serijatskih studija na bagdadskom Univerzitetu.
nasa

#73 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by nasa »

salik79 wrote:

Da si ozbiljno pristupila videu koji sam postavio, vidjela bi sta jedan od najcjenjenijih sunitskih ucenjaka, porijeklom iz Anbara, Irak, veli o tome...Cuj mi "konstruktivno i argumentovano" odgovorili...Nismo mi, nego sejh-ul-islam, bivsi dekan serijatskih studija na bagdadskom Univerzitetu.
Aha

Pristpila sam ozbiljno smajlicima, i to prije nego si editovao

Ma @salik boli me briga, pisite sta hocete, ukljucila sam se iskljucivo radi vrijedjanja
salik79

#74 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by salik79 »

nasa wrote:
salik79 wrote:

Aha

Pristpila sam ozbiljno smajlicima, i to prije nego si editovao

Ma @salik boli me briga, pisite sta hocete, ukljucila sam se iskljucivo radi vrijedjanja
Edit je bio samo za konstataciju na kraju, ne za smajlije. Reci mi, gdje sam koga uvrijedio?!
Diwan

#75 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu

Post by Diwan »

Bošnjaci se ljute zbog Srebrenice, zbog drugih zločina, zbog nepravednog odnosa zapada spram rata u Bosni, itd, i dan danas traje to borba i 'rat' da se neke nepravde isprave – da npr. Srbi prihvate odgovornost za Srebrenicu i da priznaju da je učinjen pokolj, bez obzira zvali mi ga genocid, ovako ili onako.

Zašto je problem kad se iznose stvari vezane za istoriju muslimana i islama i kada se tu nastoji ispraviti nepravda koja traje od kako je i islama?

U čemu je problem?

Kolapsiralo bi sve ovo učenje i sav ovaj sistem nazvan sazdan na lažima, manipulaciji itd. i od kojeg mnogi žive, vladaju, porobljavaju, iskorištavaju itd.

Nije lako jelde slušati laži i podmetanja srpskih nacionalista glede mnogih stvari vezanih za rat, slušati Đogu sa televizije, slušati Karadžića, Mladića ....

Nema razlike.
Post Reply