Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Drinski

#51 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by Drinski »

A sta je sa djelom zanemarivanje roditeljskg staranja?
ho oponopono

#52 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by ho oponopono »

JanuaryJones wrote:Dijete je umrlo od 2 udarca zadobivena nogom (i pada na pod) od strane razrednog kolege. Od odgovornosti svi peru ruke, i roditelji, i nastavnici, i uprava škole i resorno ministarstvo i tužilaštvo. Incident je okarakterisan kao naguravanje.

Šta biste vi uradili da je u pitanju vaše dijete?

http://www.zenicablog.com/index.php/crn ... ve-slucaja

...za svog Lava, apsolutno sve ,ginem, odrobijala, sazvakala ih sve redom, ispljuvala...kakvo stovanje rupa u zakonu u ovom jebenom sistemu...ne smijem ni zamisliti...u kojeg monstruma bi se pretvorila pu pu... :pusi2:
Ci-Nick

#53 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by Ci-Nick »

Stotine ako ne i hiljade punoljetnih kriminalaca, nasilnika, lopova, pljačkaša, varalica, bijesnih vozača koji su gazili ljude jednom pa i više puta šeta ulicom a vi bi sudili za nesretan slučaj i svetili se ne znajući ni kome pripisati odgovornost.
Svašta !
Drinski

#54 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by Drinski »

Ci-Nick wrote:Stotine ako ne i hiljade punoljetnih kriminalaca, nasilnika, lopova, pljačkaša, varalica, bijesnih vozača koji su gazili ljude jednom pa i više puta šeta ulicom a vi bi sudili za nesretan slučaj i svetili se ne znajući ni kome pripisati odgovornost.
Svašta !
nije ono prijatelju bio nesretan slucaj. A sto se tice ostalih primjera, zivo me zaboli, o ovome sad pricamo.
pumica

#55 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by pumica »

Na stranu zdravu logiku, odnos prema roditeljima stradalog Haruna upravo je ono sto najvise izaziva sumnju u ovom slucaju.
Poslali su dijete u skolu i vise nikad ga zivog nisu vidjeli i svi se ponasaju kao da se nista strashno nije desilo.
To jasno govori da se necija guz.ica stiti.

Desilo se ubistvo kako god i neko mora biti odgovoran. Moraju postojati neke mjere koje treba da se poduzmu. Mora se desiti nesto ... bilo sta.
Ovo NISTA je krajnje bezobrazno i prema roditeljima i svim insanima koji imaju imalo empatije, logike, pameti i osjecaja za pravdu u sebi.

Roditelji nastradalog djecaka treba da dobiju poseban tretman i drzave i drustva, da se postuje njihova uzasna situacija i bol i da im se pomogne na SVAKI nacin. Ali daleko smo mi od tog nivoa. Kod nas osnovna ljudska prava odavno ne znace nista.

"sta ba oni hoce, nece im nista vratit dijete, vozdra..." - ovo nije ispravna reakcija.
Cherry-Cherry

#56 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by Cherry-Cherry »

pumica wrote:Na stranu zdravu logiku, odnos prema roditeljima stradalog Haruna upravo je ono sto najvise izaziva sumnju u ovom slucaju.
Poslali su dijete u skolu i vise nikad ga zivog nisu vidjeli i svi se ponasaju kao da se nista strashno nije desilo.
To jasno govori da se necija guz.ica stiti.

Desilo se ubistvo kako god i neko mora biti odgovoran. Moraju postojati neke mjere koje treba da se poduzmu. Mora se desiti nesto ... bilo sta.
Ovo NISTA je krajnje bezobrazno i prema roditeljima i svim insanima koji imaju imalo empatije, logike, pameti i osjecaja za pravdu u sebi.

Roditelji nastradalog djecaka treba da dobiju poseban tretman i drzave i drustva, da se postuje njihova uzasna situacija i bol i da im se pomogne na SVAKI nacin. Ali daleko smo mi od tog nivoa. Kod nas osnovna ljudska prava odavno ne znace nista.

"sta ba oni hoce, nece im nista vratit dijete, vozdra..." - ovo nije ispravna reakcija.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: još sto lajkova
Nisu mi jasni ovi komentari u stilu eto desilo se, nesretan slučaj... onako nonšalantno, opušteno i jako, jako bezobrazno.
Ci-Nick

#57 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by Ci-Nick »

Drinski wrote:
Ci-Nick wrote:Stotine ako ne i hiljade punoljetnih kriminalaca, nasilnika, lopova, pljačkaša, varalica, bijesnih vozača koji su gazili ljude jednom pa i više puta šeta ulicom a vi bi sudili za nesretan slučaj i svetili se ne znajući ni kome pripisati odgovornost.
Svašta !
nije ono prijatelju bio nesretan slucaj. A sto se tice ostalih primjera, zivo me zaboli, o ovome sad pricamo.
Nije nesretan slučaj ?
Šta je, ubistvo s predumišljajem ?
mudrac2

#58 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by mudrac2 »

Ci-Nick wrote:
Drinski wrote:
Svašta !
Nije nesretan slučaj ?
Samo umišljaj, po svoj prilici.
Thorgerson

#59 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by Thorgerson »

Ci-Nick wrote:Nije nesretan slučaj ?
Dobro, a sta ti mislis da je? Nesretan slucaj, jel. I sta sad to znaci, ajmo svi kucama, razlaz. S tim da ce roditelji ubijenog djeteta sami svojoj kuci bez sina, kojeg su zdravog zivog iznijeli na ovaj svijet, odhranili ga, poslali u skolu zivog zdravog.

Neko mora odgovarati. Ja nisam sudija, nisam pravnik, ali ne moze jbmu dijete se ubit i nikom nista. Nesretan slucaj.

Samo se treba staviti u poziciju njegovih roditelja. Za mene, ovdje je kriva skola. Ako posaljes dijete u skolu, drzavnu ustanovu, ocekujes da ga tamo obrazuju, nauce necemu - ne da ga ubiju.

Nemirne djece ima, ali za takve postoje metode. Metode koji danasnji pedagozi iz travnika, busovače i iz kiseljaka ne znaju.
pumica

#60 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by pumica »

http://www.coolinarika.com/clanak/kad-o ... ine-dobro/

Naletih na ovaj tekst neki dan ... naslov zanemarite ... sustina je u odnosu prema manjini i prema slabijima, bolesnima, "ostecenima" na bilo koji nacin.
Ne zelim reci da nam Amerika treba biti primjer za sve ali ovaj slucaj i ova praksa me odusevila.
"Moja prva reakcija je bila "pa što ćemo im onda dati?", "pa zar svi moramo postiti zbog jednog djeteta?" I danas još uvijek crvenim kad se toga sjetim. Jedna pametna mama mi je mirno odgovorila "naravno, svi moramo učiniti sve kako bi se djevojčica osjećala sigurnom, to je pravo svakog djeteta". Naravno, pomislila sam, ta djevojčica je mogla biti moje dijete..."
petunija

#61 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by petunija »

@pumica, @cherry :thumbup:
Nisam pravnik, ali koliko znam u ovakvim slučajevima odgovaraju roditelji počinioca i naravno škola u kojoj se ovo desilo.
SmokingMan

#62 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by SmokingMan »

Može li se čekati da dostigne punoljestvo,kako bi se krenulo sa procesuiranjem slučaja,i koliko zastarjevanje slučaja može utjecati na to...?
JanuaryJones

#63 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by JanuaryJones »

Ovaj se slučaj ne može okarakterisati kao nesretne okolonosti. Ono što bi po meni bio nesretan slučaj/okolnost je da se dijete saplelo (samo od sebe) pa udarilo glavom od kamen/ivičnjak/rub stola, skočilo pa se nezgodno dočekalo, okliznulo u lokvi kiše...a da dijete neko udari (nogom, dva puta u glavu) i dijete umre, to nije nesretan slučaj!
Margita81

#64 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by Margita81 »

Ko je i koliko odgovarao za Denisa? I jos bezbroj Denisa...zaboravljate gdje zivite, vec je dva puta roditeljima receno da niko nije kriv. Pojo vuk magarca.
Ko ce odg za mrtvorodjenu bebu u Bihacu prije dva dana? A sta je slucajeva za koje nikad i ne cujemo.?
Zalosno i strasno.
JanuaryJones

#65 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by JanuaryJones »

Margita81 wrote:Ko je i koliko odgovarao za Denisa? I jos bezbroj Denisa...zaboravljate gdje zivite, vec je dva puta roditeljima receno da niko nije kriv. Pojo vuk magarca.
Ko ce odg za mrtvorodjenu bebu u Bihacu prije dva dana? A sta je slucajeva za koje nikad i ne cujemo.?
Zalosno i strasno.
To gdje živimo je drugi par opanaka ali vječito guranje pod tepih i slijeganje ramenima neće donijeti ništa dobro ovom društvu.
Ci-Nick

#66 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by Ci-Nick »

mudrac2 wrote:
Ci-Nick wrote:
Drinski wrote:
Nije nesretan slučaj ?
Samo umišljaj, po svoj prilici.
Nemam ja šta umišljati, imam djecu starosti 12 i 14 godina i mislim da većina vas treba otići do osnovne škole ući u neki razred sa djecom od 11 godina i vidjeti da li je moguće suditi djeci tog uzrasta.
mudrac2

#67 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by mudrac2 »

Ci-Nick wrote:[
Nemam ja šta umišljati, imam djecu starosti 12 i 14 godina i mislim da većina vas treba otići do osnovne škole ući u neki razred sa djecom od 11 godina i vidjeti da li je moguće suditi djeci tog uzrasta.
velim možda ubistvo sa umišljanjem.
mudrac2

#68 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by mudrac2 »

Margita81 wrote:Ko je i koliko odgovarao za Denisa? I jos bezbroj Denisa...zaboravljate gdje zivite, vec je dva puta roditeljima receno da niko nije kriv. Pojo vuk magarca.
o.
nemoj samo o majorizaciji.

evo ko je odgovarao za denisa:

http://www.radiosarajevo.ba/novost/5723
Ci-Nick

#69 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by Ci-Nick »

Thorgerson wrote:
Ci-Nick wrote:Nije nesretan slučaj ?
Dobro, a sta ti mislis da je? Nesretan slucaj, jel. I sta sad to znaci, ajmo svi kucama, razlaz. S tim da ce roditelji ubijenog djeteta sami svojoj kuci bez sina, kojeg su zdravog zivog iznijeli na ovaj svijet, odhranili ga, poslali u skolu zivog zdravog.

Neko mora odgovarati. Ja nisam sudija, nisam pravnik, ali ne moze jbmu dijete se ubit i nikom nista. Nesretan slucaj.

Samo se treba staviti u poziciju njegovih roditelja. Za mene, ovdje je kriva skola. Ako posaljes dijete u skolu, drzavnu ustanovu, ocekujes da ga tamo obrazuju, nauce necemu - ne da ga ubiju.

Nemirne djece ima, ali za takve postoje metode. Metode koji danasnji pedagozi iz travnika, busovače i iz kiseljaka ne znaju.
Nisam religiozan ali postoje nesreće koje je teško shvatiti i teško prihvatiti ali izgledaju kao neizbježne.
Imao sam u porodici jednu takvu nesreću i znam o čemu govorim.
Drinski

#70 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by Drinski »

mudrac2 wrote:
Mudrac, vidis da lik nema pojma...
Ci-Nick

#71 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by Ci-Nick »

SmokingMan wrote:Može li se čekati da dostigne punoljestvo,kako bi se krenulo sa procesuiranjem slučaja,i koliko zastarjevanje slučaja može utjecati na to...?
Djetetu se ne sudi jer u trenutku počinjenja djela nije dovoljno zrelo, nije URAČUNLJIVO i zbog toga ne može odgovarati za svoja djela.
Ci-Nick

#72 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by Ci-Nick »

mudrac2 wrote:
Ponovo podvlačim da se radi o djeci uzrasta od 11 godina.
Ako imate dijete tog uzrasta ili ste nedavno imali možete znati da tu nema nekog planiranja, dugoročne emocije, mržnje.
Uglavnom reaguju spontano.
bingov buraz

#73 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by bingov buraz »

Nesretan slucaj je kad te pogodi meteorit,udarac nogom u glavu sa namjerom povrijedjivanja to svakako nije.
mudrac2

#74 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by mudrac2 »

Ci-Nick wrote:
mudrac2 wrote:
Ako imate dijete tog uzrasta ili ste nedavno imali možete znati da tu nema nekog planiranja, dugoročne emocije, mržnje.
spontano ili ne, ubio ga je sa umišljajem. druga je stvar što naš zakon isključuje krivičnu odgovornost takvih osoba. brzo će doći vrijeme kada će zakonski limit od 14g ići na dole. djeca su sve zrelija i sve agresivnija.
Ci-Nick

#75 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića

Post by Ci-Nick »

mudrac2 wrote:
Ci-Nick wrote:
mudrac2 wrote:
spontano ili ne, ubio ga je sa umišljajem. druga je stvar što naš zakon isključuje krivičnu odgovornost takvih osoba. brzo će doći vrijeme kada će zakonski limit od 14g ići na dole. djeca su sve zrelija i sve agresivnija.
Dijete od 11 godine još nije ni svjesno smrti i nije imao namjeru da ga ubije pa se opet ne može okvalifikovati kao ubistvo sa umišljajem.
Post Reply