Zaljevske monarhije + Jordan

Post Reply
pike

#51 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by pike »

Gojeni H wrote:
Opetja033 wrote:Inace sultana Qabuusa vec decenijama biju glasine da je homoseksualac. Ne bi me iznenadilo.
Onaj mi je tekst bio politicki korektan. Bradica je derpe 1/1.
Image

:D

Kazu da je Renaissance man, sto je vjerovatno i tacno s obzirom da je Oman jedina normalna zemlja na arapskom poluostrvu.
jastuk1

#52 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by jastuk1 »

Kaligrafija wrote:Na spomen Oman, uvijek sam mislio da je to neka "lijeva" drzava, u odnosu na ostale zaljevske zemlje, ... Stanovnika ima otprilike kao BiH, malo manje 3.200.000 , s obzirom da veliki dio zemlje pokriva pustinja, onda i nije mala... Sve u svemu, moderna i napredna zemlja...

Odabrao: Đelo Hadžiselimović :D
2014. godine Oman već ima 4,092,000 stanovnika. Više od milion ljudi se uselilo samo zadnje 4 godine. I onda neke pametnice pričaju kako se samo useljava u Evropu i Sjevernu Ameriku...
Challenger__

#53 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

Oman je prelijepa zemlja, uz to mirna zemlja.
jastuk1

#54 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
Gojeni H wrote:Saudijci su se pravo naherili da uzmu nuklearno oruzje. To sto su im Amerikanci prije nekoliko sedmica rekli da to nije preporucljivo radi mira i stabilnosti u regionu izgleda da ne pije vode.
Saudijci se osjecaju ugrozenim od strane Irana, i nisu glupi. Iran ima sve izglede da postane jos jaci, te da iz nuklearnih pregovora izadje sa ukinutim sankcijama.
Na takvu priliku ceka vise velikih naftnih kompanija koje bi investicijama finansijski ojacali Iran.
Saudima je jasno da su za najvise 20 godina donji na BI.

Da... Nije riječ samo o nuklearnoj tehnologiji "za mirnodopske svrhe" nego o mnoštvu projekata koji su impresivni (izgradnja metroa za 4 grada, izgradnja ruske farmaceutske industrije za potrebe Kraljevine i čitavog BI, kosmički program RF/Arabija, preusmjeravanje državnih fondova iz američkih/evropskih u ruske fondove, investicije...) Ali to je saudijsksa perspektiva a ona je manje bitna u ovoj vijesti. Mnogo bitnija je globalna perspektiva ovih inicijativa a ona je višedimenzionalna, slojevita i o njoj se može pisati satima.

Loša vijest za prekookeanske skorojeviće.
Upravo na liniji onoga što piše Gojeni, ali imam i malo drugačije viđenje. Mislim da je ovo sve zbog približavanja prekookenskih i EU skorojevića Iranu, pa Saudi pokušavaju da se malo migolje. Ono u stilu - kad vi možete praviti uvertire prema Iranu, e onda možemo i mi prema Rusiji. Nuklearna tehnologija je samo "poklon paket" da omekša i kao privoli Ruse za druge vidove saradnje, tu tehnologiju Saudija svakako ima od Pakistana već od kad Pakistan ima istu. Mislim fakat. Ne treba nikako izgubiti iz vida činjenicu da i dalje sve troje proizvode rekordne količine nafte i pored pada cijena. Mislim na USA, SA i RF.

S druge strane, svakoj državi je "dozvoljeno" da koketira s RF. Ali kad preko i ovo-okeanski manijaci kažu stop, ako ne staneš - zna se. Zato me i "strah" za Grčku. Čovječe oni kao da nisu ni svjesni s kakvom se vatrom odnosno kakvom đavlu staju na rep kada kada se približavaju Moskvi.

Gledam malo i google maps. Prosto je zapanjujuće kojom se brzinom grade predgrađa po nekim gradovima u SA i koliko je to širenje. Unazad 2, 3 godine, Saudija je izgleda skontala novu taktiku balansiranja Iranu, a da čuva red u kući. Čitam nedavno da je jako puno crnaca iz Afrike ušlo u SA zadnjih godina - ono 100% suniti - i ne deportuju ih tako snažno kao prije. Oni sada prave slumove, a mislim da će taktika biti da ih se naseljava na područja gdje ima šijta, da se pravi balans i preduhitre eventualni pokušaji separatizma.
Challenger__

#55 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:Upravo na liniji onoga što piše Gojeni, ali imam i malo drugačije viđenje. Mislim da je ovo sve zbog približavanja prekookenskih i EU skorojevića Iranu, pa Saudi pokušavaju da se malo migolje. Ono u stilu - kad vi možete praviti uvertire prema Iranu, e onda možemo i mi prema Rusiji. Nuklearna tehnologija je samo "poklon paket" da omekša i kao privoli Ruse za druge vidove saradnje, tu tehnologiju Saudija svakako ima od Pakistana već od kad Pakistan ima istu. Mislim fakat. Ne treba nikako izgubiti iz vida činjenicu da i dalje sve troje proizvode rekordne količine nafte i pored pada cijena. Mislim na USA, SA i RF.

S druge strane, svakoj državi je "dozvoljeno" da koketira s RF. Ali kad preko i ovo-okeanski manijaci kažu stop, ako ne staneš - zna se. Zato me i "strah" za Grčku. Čovječe oni kao da nisu ni svjesni s kakvom se vatrom odnosno kakvom đavlu staju na rep kada kada se približavaju Moskvi.

Gledam malo i google maps. Prosto je zapanjujuće kojom se brzinom grade predgrađa po nekim gradovima u SA i koliko je to širenje. Unazad 2, 3 godine, Saudija je izgleda skontala novu taktiku balansiranja Iranu, a da čuva red u kući. Čitam nedavno da je jako puno crnaca iz Afrike ušlo u SA zadnjih godina - ono 100% suniti - i ne deportuju ih tako snažno kao prije. Oni sada prave slumove, a mislim da će taktika biti da ih se naseljava na područja gdje ima šijta, da se pravi balans i preduhitre eventualni pokušaji separatizma.
S. Arabiji i čitavom arapskom svijetu se ukazuje jedna nova perspektiva, perspektiva uvaženog partnera a ne vazala, roba. Saradnika na konstruktivnim a ne destruktivnim projektima. Put ka zvjezdama a ne ka mezarjima...

Šta ćeš mi reći ako ti kažem da su se Rusi i Saudi dogovorili da - ako im se zvijezde slože - isplate grčki dug?
jastuk1

#56 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by jastuk1 »

Bit će ovdje i malo većeg balansa u odnosu na ovo stršenje 600m sahat-kule, kad skroz suprotno naprave 2 minareta od 400m.

Image

Još jedna onako nesvakidašnje bajkovito zelena:

Image
jastuk1

#57 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
Šta ćeš mi reći ako ti kažem da su se Rusi i Saudi dogovorili da - ako im se zvijezde slože - isplate grčki dug?
Super. :thumbup: Lihvare baš briga odakle dolaze pare. Uvidjeli smo da šamare ne opraštaju, a u tom slučaju bi čak mislim i čestitali Grcima. :thumbup:
Fidel_Sa

#58 Re: Zaljevske monarhije: Katar, KSA, UAE, Bahrein, Kuvajt

Post by Fidel_Sa »

insomnia78 wrote::thumbup:
Pratim :lol:
Samo da mi je znati sta ti ne pratis?! :skoljka: :skoljka:
Challenger__

#59 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:Super. :thumbup: Lihvare baš briga odakle dokaze pare. Uvidjeli smo da šamare ne opraštaju, a u tom slučaju bi čak mislim i čestitali Grcima. :thumbup:
Varaš se... Otud vječni pregovori. Oni hoće stanje ropstva koje proizlazi iz dugovanja, ne žele isplatu duga. Tim prije ako ta isplata znači izlazak iz NATO. BTW, ovo saudijsko koketiranje, grčko koketiranje i Samit u Piteru (preko 180 zemalja) pokazuje da su tvoji "lihvarocionisti" usamljeni, a ne RF.

Spali su na Poljsku, Albaniju, Željka Komšića, Baltičke države i frakcije AQ na BI.
jastuk1

#60 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
jastuk1 wrote:Super. :thumbup: Lihvare baš briga odakle dokaze pare. Uvidjeli smo da šamare ne opraštaju, a u tom slučaju bi čak mislim i čestitali Grcima. :thumbup:
Varaš se... Otud vječni pregovori. Oni hoće stanje ropstva koje proizlazi iz dugovanja, ne žele isplatu duga. Tim prije ako ta isplata znači izlazak iz NATO. BTW, ovo saudijsko koketiranje, grčko koketiranje i Samit u Piteru (preko 180 zemalja) pokazuje da su tvoji "lihvarocionisti" usamljeni, a ne RF. Spali su na Poljsku, Albaniju, Željka Komšića, Baltičke države i frakcije AQ na BI.
Joj kakvi moji lihvari - nemoj molim te Ramazan je. :-D

Svakako ne bi bilo isplate duga, bez isplate i svih očekivanih kamata. Vraćanje Grčkog duga se i odnosi samo i isključivo na vraćanje Grčkih rata. To je ono što bi Rusi preuzeli na sebe da kao garantuju. Ma tek ostaje da se vidi šta će se sada "dogovoriti." Bog zna šta spremaju. Tačno da su spali na Komšića i spomenutu kompaniju, i baš zato je situacija sa Grčkom opasna.
Challenger__

#61 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

Ama, oni su kao onaj demon iz Mešine "Tvrđave" koji noću zaskače na leđa ljudi. Ko se boji, osvane mrtav, a ko ga se ne boji, sam spadne s leđa. Pusti molim te.

Oni i njihove prijetnje, presmješni su.
jastuk1

#62 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Ama, oni su kao onaj demon iz Mešine "Tvrđave" koji noću zaskače na leđa ljudi. Ko se boji, osvane mrtav, a ko ga se ne boji, sam spadne s leđa. Pusti molim te.

Oni i njihove prijetnje, presmješni su.
Dok ne organizuju totalni raspad sistema kao u Siriji. Onda smijeh pretaču u smrt. Mada, moram ti reći i ovo. Ne krivim ja njih skroz. I sam taj narod dole je debelo kriv. Uostalom, cijela planeta je povampirena, bezobrazna i nemilosrdna i nije teško nigdje napraviti Siriju. :sad:
Challenger__

#63 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

Stoji i to. Ali, nikad nisu bili slabiji niti izolovaniji. Svima je (osim pobrojanima) jasno da postoji drugi, treći, četvrti put... Nema više ili - ili gotovo je s tim. To je javno demonstrirala i jedna, do jučer, super-vazalna Saudija.

Laku noć.
Gojeni H

#64 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

pike wrote:
Gojeni H wrote:
Opetja033 wrote:Inace sultana Qabuusa vec decenijama biju glasine da je homoseksualac. Ne bi me iznenadilo.
Onaj mi je tekst bio politicki korektan. Bradica je derpe 1/1.
Image

:D

Kazu da je Renaissance man, sto je vjerovatno i tacno s obzirom da je Oman jedina normalna zemlja na arapskom poluostrvu.
Zasto mislis da je Oman "jedina normalna zemlja na arapskom poluostrvu"?
pike

#65 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by pike »

Prije svega, zato sto se zene tretiraju jednako. E onda manjine imaju prava, dozvoljeno je praktikovanje krscanstva (gradnja crkve) pa cak i praktikovanje hinduizama. Cak sam na youtube vidio klip gdje neki ameri za bozic idu i pjevaju bozicne pjesme pacijentima u bolnicama u Omanu (u saudiji bi se vehabima digo pritisak na 180). Suradjuju sa svima, a oni nisu ni suniti ni sije pa im se moze :D ...uglavom spustaju tenzije izemedju irana i saudije (fino od njih).
Nisu iznenada sklepana zemlja od strane kolonizatora, vec imaju drzavnost i prije pronalaska naftnih polja.

I na kraju da kazem onako subjektivno, a i manje bitno, da mi se svidja i to sto nisu opleli kiceraj megalomanskim staklenim zgradurinama ko komse im. Koliko sam primjetio kod njih tog rugla nema, tako da bih rado preskocio katar, dubai i saudiju i pravac za oman.

Muscat here i come :D
walter kurtz

#66 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by walter kurtz »

sjebat ce saudi i cionisti citav BI
JohnnyS

#67 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by JohnnyS »

Šta BI, ceo svet...
Gojeni H

#68 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

pike wrote:Prije svega, zato sto se zene tretiraju jednako. E onda manjine imaju prava, dozvoljeno je praktikovanje krscanstva (gradnja crkve) pa cak i praktikovanje hinduizama. Cak sam na youtube vidio klip gdje neki ameri za bozic idu i pjevaju bozicne pjesme pacijentima u bolnicama u Omanu (u saudiji bi se vehabima digo pritisak na 180). Suradjuju sa svima, a oni nisu ni suniti ni sije pa im se moze :D ...uglavom spustaju tenzije izemedju irana i saudije (fino od njih).
Nisu iznenada sklepana zemlja od strane kolonizatora, vec imaju drzavnost i prije pronalaska naftnih polja.

I na kraju da kazem onako subjektivno, a i manje bitno, da mi se svidja i to sto nisu opleli kiceraj megalomanskim staklenim zgradurinama ko komse im. Koliko sam primjetio kod njih tog rugla nema, tako da bih rado preskocio katar, dubai i saudiju i pravac za oman.

Muscat here i come :D
1. Zene nisu tretirane nista drugacije od ostalih clanica GCC
2. Kakva prava imaju manjine? Crkve imas i u UAE, Kuvajtu, Kataru ... cak i hramove hindusa i sika.
3. Ostalo moze proci.
Gojeni H

#69 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Da nastavimo malo o stvarima kojih mozda ima-mozda nema na gugletu.

Vecinu vojske Omana su do u skorije vrijeme sacinjavali ne-Omani, mahom Balochi iz Balocistana, pokrajine u Pakistanu, koji imaju historijske veze sa Omanom jer je Oman imao svoje kolonije/luke na njihovoj teritoriji.

"Infrastruktura od nacionalnog znacaja" u UAE (citaj rafinerije i sl.) brane Nepalci. Naime, pri ulazu u jedno od ovakvih podrucja, docekuje vas uniformisani Emiracanin sa kratkim oruzjem, a sa strane su jedan ili dvojica Nepalaca sa dugim oruzjem.
Sto se Nepalaca tice regrutuju se uglavnom bivsi pripadnici Gurka regimente Britanske vojske, te Gurka jedinice Indijske vojske.

Smatra se da veliki broj, jedan podatak kaze cak 40%, pripadnika kuvajtske vojske sacinjavaju Biduni (Bidoun) o kojima je vec ranije pisano.

Prilikom finalnog obracuna sa teroristickom grupom u Kuvajtu, 2005. god. paznju javnosti privukla je specijalna jedinica za koju je postojalo veoma malo informacija.
Kuvajtska stampa, inace vjerovatno najotvorenija u Zaljevu, je objavila istrazivacki clanak u kojem se tvrdi da se jedinica popunjava iz sirotista koje je pod direktnim sponzorstvom kuvajtskog emira.
Tup-zvek-skajlaf

#70 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Tup-zvek-skajlaf »

Momci (vidim nema djevojaka na ovoj temi :D ), ako treba kakav info iz prve ruke od veterana iz GCC-a, pitajte, ne ujedam 8)
Tup-zvek-skajlaf

#71 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Tup-zvek-skajlaf »

Tup-zvek-skajlaf wrote:Momci (vidim nema djevojaka na ovoj temi :D ), ako treba kakav info iz prve ruke od veterana iz GCC-a, pitajte, ne ujedam 8)
Preferiram pitanja socijalnog tipa, politika me, otkad sam otisao iz Bosne, ne privlaci, valjda presaugao tamo :bih:
Challenger__

#72 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

Challenger__ wrote:Muhamed bin Selman kod Putina, Petrograd:

Image

Image

Image

Image

Image

:arrow: Russia and Saudi Arabia ink nuclear energy deal, exchange invites
Stvari se odvijaju filmskom brzinom, ili, kako je jedan posmatrač zapazio "savezništva se mijenjaju brzinom hokejaških izmjena".

Image
Image

- Nisu prošla ni dva dana a potvrđeno je da kralj Selman treba doći u Moskvu u septembru a saudijski ministar vanjskih poslova kategorički tvrdi kako "niko ne može spriječiti Saudijsku Arabiju da nabavi oružje od Rusije".

Image

:lol:
‘Nothing could prevent S. Arabia from buying Russian defensive weapons’ – Saudi FM

There is no reason why Saudi Arabia should not buy Russian weapons and nothing could interfere with Moscow selling its arms to Riyadh, the Kingdom’s Foreign Minister, Adel bin Ahmed Al-Jubeir, told RT Arabic.

The newly signed memorandum serves as a prolongation and activation of previously signed similar documents, the minister said. The purchase now depends on the position of the armed forces of Saudi Arabia and the result of bilateral negotiations.

In the meantime, military experts of both sides are studying the issue.

“I make a point that nothing could prevent us from purchasing Russian defensive weapon systems,” Adel bin Ahmed Al-Jubeir said.
:arrow: LINK

- Naravno, možemo reći da ova posjeta te potpisana pisma namjera i Memorandum nisu ništa više od deklaracija koje ne moraju biti realizovane; može se čitati i kao izraz saudjske frustracije, nervoze i nezadovoljstva Vašingtonom (iranski detant) i strahom od Irana, ali ovo je grubo gaženje tabua: centralni američki saveznik u arapskom svijetu pregovara o temeljnim stvarima svoga daljnjeg razvoja sa američkim arhiprotivnikom...

- OK, što se tiče KSA njoj je krajnje vrijeme da uđe u proces diversifikacije (skoro sav prihod se stvara izvozom energenata), a ponuđeni i preliminarno prihvaćeni projekti (energetika, farmaceutika, kosmička saradnja, građevinski, infrastrukturni radovi (metro) i drugo) su odlična polazna osnova u tom pravcu. Zainteresovanost RF koja je "pod sankcijama međunarodne zajednice" ne treba ni obrazlagati.

- Isporuka (pa i isključivo defanzivnog oružja) je složenija priča jer podrazumijeva procese usaglašavanja vanjskopolitičkih prioriteta obje zemlje, ali to otvara put ka diplomatskom rješavanu problema tamo gdje se razilaze, a razilaze se oko formalnih (Iran, Sirija) i neformalnih (Hezbollah, Jemen) saveznika. Razgovori u radnim skupinama su najbolji način da se te razlike otklone, odnosno da se diiplomatskim sredstvima postignu rješenja koja idu u pravcu popuštanja tenzija, diplomatskog rješenja i konačno - okončanja rata - ako je to moguće. Kroz otvoren dijalog to se najbolje spoznaje, zaključuje, percipira...

Međutim, ono što je najznačajnije sa ovim iznenadnim zbližavanjem to je sljedeće - bez obzira da li će išta od svega potpisanog biti realizovano, bez obzira da li je ovo diplomatski performans ili ne - ovo je brutalno cipelarenje unipolarnog poretka kojeg su USA nametnule svijetu poslije raspada Sovjetskog Saveza. Cipelarenje u saudijsko-ruskom aranžmanu.

Cipelarenje, opelo i dženaza.

_____
RT18

#73 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by RT18 »

WikiLeaks otkriva: Saudijska Arabija nudila 10 milijardi USD da se oslobodi Hosni Mubarak
Gojeni H

#74 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Israel and Saudi Arabia
The new frenemies

So eyebrows lifted less than might have been expected when on June 4th Saudi Arabia and Israel admitted at a conference in America that they have held a series of meetings. Their improving ties are a manifestation of shared strategic interests, says Ilan Mizrahi, a former head of Israel’s National Security Council. “Like us, the Saudis are worried about Iran, IS and the fear that America is no longer so committed.”

It is not the first time Saudi Arabia has talked to Israel. In the 1960s, under Britain’s aegis, Saudi Arabia and Israel armed Yemen’s royalists to give Egyptian president Gamal Abdel Nasser’s expeditionary force a drubbing. Israeli old-timers recall clandestine invitations in the 1980s to the ranch of Prince Bandar bin Sultan, Saudi Arabia’s then-ambassador to America.

Elsewhere too, the notions of Israel as the Arab world’s main enemy, and of Arab states as champions of the Palestinians, have been wearing thin. For all Bashar Assad’s talk of resistance to Israel, the common border has been quiet for four decades, while the regime has destroyed Yarmouk, a Palestinian camp in Damascus. Egypt’s President Abdel-Fattah al-Sisi, who came to power two years ago, says he talks to Binyamin Netanyahu, Israel’s prime minister, “a lot”. During Israel’s war in Gaza in 2014 he sealed his side of the border and outlawed Hamas, the Palestinian Islamist movement.

full text http://www.economist.com/news/middle-ea ... er-now-new
Gojeni H

#75 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Image

Sultan se vratio sa lijecenja. Juce u Omanu, u Muscatu, na svakom koraku njegove slike s porukom dobrodoslice i sretnog povratka u zemlju.
Post Reply