Rehabilitovan Draža Mihailović

Post Reply
joint union

#51 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by joint union »

Chisum wrote:Ma trolcina futava, stipu ga... samo ban, do slijedece registracije. Sad je, satro, derpe cetnik, slijedeci put ce biti Antin mali, i tako u krug. A i ne ide ga srpski svakako.
Ma sta god da bude, ostace derpe. Hebote, zamisli kakav je to lik koji masta da ga cetnik ziguje? Na sta li to lici?
Chisum

#52 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Chisum »

gay activist wrote:
Chisum wrote:Ma trolcina futava, stipu ga... samo ban, do slijedece registracije.
Ma crkni konjino. Oni će četnikovati bez posljedica, a ti stisni guzu pa tekbiraj vehabiši, ljiljaniši ili ustašuj ako smiješ.
Ljakse, mamu li ti jebem stoti put registrovanu, smisljaj novi nik i novi fazon... pedere si ispucao, Drazu isto tako. Vjerovatno si vec par puta banovan radi Ante i ekipe. Daj nesto novo.
VjecitiStudent

#53 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by VjecitiStudent »

Dr Branko Latas: DOKUMENTI O SARADNJI ČETNIKA SA OSOVINOM
http://www.znaci.net/00001/114.htm
Inače, jučer je bila 70 godina od konačnog četničkog poraza u II svj. ratu, detalji su opisani ovdje
http://forum.klix.ba/13-maj-1945-dan-ka ... 25182.html

Otud valjda i napori suda, da baš danas izađu sa "rehabiltacijom"
megaman4

#54 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by megaman4 »

moa wrote:
gay activist wrote:
kamen spoticanja wrote: 'aloooo...procentualno nakon jevreja najvise je u II WW stradao upravo Bosnjacki narod upravo od pomenutih " 'eroja"
e sad ako to smatras pojedinacnim slucajem onda nemam druge nego da srbe kao narod zaista ocjenimo kao genocidan bez ikakve sanse za rehabilitacijom
Procentualno. :roll:
To što je Srba poginulo višestruko veći broj, nema veze, procentualno je važno.
TI podrzavas ovo cetnikovanje u Srbiji? Meni je ovo super jer ce sad da postanu knezevina ali u okviru pasaluka. Zivi bili pa vidjeli jer idu u tom pravcu.
Srbija je defacto već pašaluk, zato što niko normalan više ne želi da polaže račune Beogradu, kao nekada. I neka idu, svo zlo u 20. vijeku je nastalo od njih.
gay activist

#55 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by gay activist »

Chisum wrote:
gay activist wrote:
Chisum wrote:Ma trolcina futava, stipu ga... samo ban, do slijedece registracije.
Ma crkni konjino. Oni će četnikovati bez posljedica, a ti stisni guzu pa tekbiraj vehabiši, ljiljaniši ili ustašuj ako smiješ.
Ljakse, mamu li ti jebem stoti put registrovanu, smisljaj novi nik i novi fazon... pedere si ispucao, Drazu isto tako. Vjerovatno si vec par puta banovan radi Ante i ekipe. Daj nesto novo.
Debilčino, ne znam šta bi ti drugo rekao. :)
CSKA

#56 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by CSKA »

kamen spoticanja wrote:
CSKA wrote:
VjecitiStudent wrote:Jedni su rehabiltovali ustaše, drugi četnike. Međutim, to umivanje neće istorijske činjenice ni milimetra promijeniti, od čega je najbitnije da su i jedni i drugi bili na strani fašizma u II svj. ratu i počinioci ratnih zločina i genocida.
Nazalost vise nikoga to ne interesuje.

Zapadu je bilo vaznije spasenih 400 americkih pilota,nego 100 000 mrtvih bosnjaka.

Ako si bio protiv komunizma,sve ti je bilo oprosteno.
a to je relevantno 14.5.2015 ?
Relevatno je da su ameri 2005. godine Drazinoj cerci dodjelili odlikovanje za Drazine usluge.

I ako se zna sta je sve Draza cinio,opet se orden dodjelio i ako odavno nema komunizma.

Doduse ovaj talas rehabilitacije zlocinaca iz WWII je zahvatio sve zemlje istocnog bloka.
VjecitiStudent wrote:
Istorija kaže da je Zapad 1944. potpuno digao ruke od četnika i obustavio im slanje bilo kakve dalje pomoći i svu pomoć usmjerio jedinim istinskim antifašistima - partizanskom pokretu.
Trebalo je dugo vremena da se uvjere da su četnici - vojska tada zvanično priznate vlade Jugoslavije obični kolaboratori sa fašistima, ali se to ipak na vrijeme desilo.
Mogu se kladiti u sta god hoces da bi se sve cetnicima oprostilo da su pobijedili Tita i partiju.

Zapad Tita priznaje tek kada su vidjeli da od ravnogoraca nema nista.
Margita81

#57 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Margita81 »

I moj je pradjed ubijen od cetnika na onom krvavom mostu u Visegradu 1943/44?..

Ipak moji su cvrsto vjerovali onoj "rata nece i ne smije biti". Meni je to svojevrstan fenomen, da li je moguce biti toliko naivan??

Sto se samog naslova tice-ne razumijem zasto im to treba.. bruka i sramota.
kamen spoticanja

#58 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by kamen spoticanja »

CSKA wrote:
Relevatno je da su ameri 2005. godine Drazinoj cerci dodjelili odlikovanje za Drazine usluge.

.
a inace ti isti ameri su srbiju prije 15tak godina vratili u srednji vijek...cool mi pozivanje na iste a u slucaju klasicne fasistice ideologije koja je tada a i dan danas cijeli koncept napravila na istragi poturica i zelji da mene i moj narod zatjeraju u zemlju
srbija tacno provocira ban
kamen spoticanja

#59 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by kamen spoticanja »

Margita81 wrote:I moj je pradjed ubijen od cetnika na onom krvavom mostu u Visegradu 1943/44?..

Ipak moji su cvrsto vjerovali onoj "rata nece i ne smije biti". Meni je to svojevrstan fenomen, da li je moguce biti toliko naivan??

citas li avaz slucajno ?
Banksy

#60 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Banksy »

Ja sam mislila da su oni to već davno uradili.
Ne znam otkud čuđenje, to je bio očekivan i logičan slijed.

21.12.2004

Četnicima isto što i partizanima

Beograd -- Pripadnici ravnogorskog pokreta od 1941. do 1945. imaju ista prava kao i partizani.

Skupština Srbije u utorak, dan pred 22. decembar, nekadašnji Dan armije, usvojila je Izmene zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica, kojim se izjednačavaju prava pripadnika četničkog i partizanskog pokreta, te ustanovljava "Ravnogorska spomenica 1941.", poput "Partizanske spomenice".

26/12/2014

Vulin izjednačava četnike i partizane

Beograd - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja pripremilo je Nacrt zakona o pravima boraca, vojnih i civilnih invalida rata, kojim su izjednačena prava na penziju i invalidninu četnika i partizana, zbog učešća u Drugom svetskom ratu.

Naime, ministarstvo na čijem je čelu Aleksandar Vulin u nacrtu ističe da pravo na penziju imaju učesnici rata koji su bili u vojsci Kraljevine Jugoslavije u ratu od 6. do 17. aprila 1941. godine ili u sastavu savezničkih armija, oni koji su "učestvovali u antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi" kao pripadnici partizanskih odreda narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, odnosno Jugoslovenske armije, od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945. godine. Kako se navodi u nacrtu, pravo na penziju se odnosi i na one "koji su učestvovali u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje u Drugom svetskom ratu u sastavu Jugoslovenske vojske u otadžbini, počev od 17. aprila 1941. godine do 12. septembra 1944. godine".
Srbija je opasna zemlja, uvijek će biti, zato oči prema istoku nikada ne smiju biti zatvorene.
Margita81

#61 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Margita81 »

kamen spoticanja wrote:
Margita81 wrote:I moj je pradjed ubijen od cetnika na onom krvavom mostu u Visegradu 1943/44?..

citas li avaz slucajno ?
Ne.
Chisum

#62 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Chisum »

gay activist wrote:
Chisum wrote:
gay activist wrote: Ma crkni konjino. Oni će četnikovati bez posljedica, a ti stisni guzu pa tekbiraj vehabiši, ljiljaniši ili ustašuj ako smiješ.
Debilčino, ne znam šta bi ti drugo rekao. :)
I, majmune, drugi put kad pocnes da trolas, a, satro, kao gay cetnik, poradi malo na srpskom. Zvucis k'o Bujanec na leskovackom rostilju.
VjecitiStudent

#63 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by VjecitiStudent »

CSKA wrote: Relevatno je da su ameri 2005. godine Drazinoj cerci dodjelili odlikovanje za Drazine usluge.

I ako se zna sta je sve Draza cinio,opet se orden dodjelio i ako odavno nema komunizma.

Doduse ovaj talas rehabilitacije zlocinaca iz WWII je zahvatio sve zemlje istocnog bloka.
VjecitiStudent wrote:
Istorija kaže da je Zapad 1944. potpuno digao ruke od četnika i obustavio im slanje bilo kakve dalje pomoći i svu pomoć usmjerio jedinim istinskim antifašistima - partizanskom pokretu.
Trebalo je dugo vremena da se uvjere da su četnici - vojska tada zvanično priznate vlade Jugoslavije obični kolaboratori sa fašistima, ali se to ipak na vrijeme desilo.
Mogu se kladiti u sta god hoces da bi se sve cetnicima oprostilo da su pobijedili Tita i partiju.

Zapad Tita priznaje tek kada su vidjeli da od ravnogoraca nema nista.
Zapadu je tada bilo jedino bitno ko se bori protiv Nijemaca.
Nije uopšte iznenađenje da je potrajalo prebacivanje podrške sa jednih na druge, ipak su četnici bili vojska zvanično priznate Vlade, koja je na početku rata pobjegla u London, sa svim vezama i novcem, dok su ovi drugi opet dolazili sa ideološki Zapadu potpuno neprihvatljive strane i do 1943. su bili u potpunoj informacionoj blokadi.
Banksy

#64 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Banksy »

Ne čudi, šef države ti je rekao 'mirno spavaj, rata neće biti'.
L u c i f e r

#65 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by L u c i f e r »

Sonja Biserko: Draža Mihailović je dokazani ratni zločinac i nemoguće ga je rehabilitirati
Piše: N. N.
Viši sud u Beogradu danas je donio odluku prema kojoj je poništena presuda iz 1946. prema kojoj je Draža Mihailović osuđen na smrt te su mu oduzeta građanska prava. Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, kaže za Klix.ba kako ova presuda ne znači rehabilitaciju Mihailovića.
Sonja Biserko: Draža Mihailović je dokazani ratni zločinac i nemoguće ga je rehabilitirati

Sonja Biserko (Foto: Klix.ba)
"Sud je samo osporio legitimitet i proceduralnu ispravnost tog procesa. Draža Mihailović je dokazani ratni zločinac o čemu postoje relevantni podaci. Historijska nauka je to već utvrdila i oni ne mogu da ga rehabilitiraju", kaže Biserko.

Ona pojašnjava da se sud nije bavio time je li Mihailović kriv ili nevin već samom proceduralnom ispravnošću cijelog sudskog postupka vođenog 1946.

“Kada je prikazan film u kojem se iznose dokazi protiv Mihailovića, zastupnici i svjedoci koji su se zalagali za poništenje presude, konkretno Oliver Antić, rekli su da ih to ne zanima jer se oni ne bave tim”, nastavlja Biserko.

Međutim, Biserko problem vidi u atmosferi, koja se i ovom presudom podstiče, prema kojoj su sve češće tvrdnje da je Mihailović bio antifašista.

“To je pogubno za samu Srbiju, ali i za cijeli region. To će stvarati tenzije unutar Srbije, ali i sa susjednim zemljama koje su ispaštale usljed zločina Draže Mihailovića. U slučaju Bosne i Hercegovine, rat 1990-ih je vođen pod četničkom zastavom, a Srbija se nikad nije distancirala od te ideologije”, kaže Sonja Biserko.

U cijelom slučaju izuzetnu ulogu imao je i Oliver Antić koji je vrlo blizak saradnik sadašnje vlasti, posebno predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Biserko smatra da je sud bio pod svojevrsnim političkim pritiskom. Ona odgovornom smatra i Evropu koja skoro nikako nije reagirala.

“Mi smo već uputili pismo Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu. Evropa je dosta odgovorna jer nikad nije reagirala bez obzira na upozorenja iz civilnog sektora i pojedinaca iz Srbije”, kaže Biserko.

Biserko ističe da civilno društvo, kako iz Srbije, tako i iz regiona, mora nastaviti reagirati i boriti se protiv procesa koji bi značio rehabilitaciju ratnog zločinca.

“Treba zauzeti stav, ne treba ovu presudu ignorisati kao nevažnu. Postoje stvari gdje se mora zauzeti vrijednosni stav. Njegova politika je imala dramatične posljedice, ne samo po Srbiju, već za cijelu regiju”, kaže Biserko.

Biserko pogubnim smatra i proces “nacionalizacije antifašizma” gdje se govori o antifašizmu jednog naroda dok se marginalizira partizanski pokret. Posljednja faza tog procesa, prema mišljenju Sonje Biserko, jeste rehabilitacija domaćih kvislinga pod krilaticom “antifašista s desne strane”.

Bez obzira na to što se ova sudska presuda ne može smatrati rehabilitacijom, ova odluka je štetna jer u javnosti profilira četnički pokret kao nešto vrijednosno neutralno ili pozitivno”, zaključuje Biserko.
almir90

#66 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by almir90 »

Ja sam zračnu pušku pripremio, kupio sam dva pakla dijabola, pa bujrum ko želi da ratuje. :D
irac300

#67 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by irac300 »

gay activist wrote:
megaman4 wrote: A što je Drina bila krvava to ne želiš iznijeti? Nisi relevantan da govoriš o stradanju Bošnjaka, koji uvijek plate najveću cijenu divljanja ustaša i četnika.
Treba sve iznijeti, ali treba reći da Ravnogorski pokret nije bio kvislinški
Koliko bitaka je imala ta JVuO sa Nijemicima poslije 41. godine? Koliko su gubitaka nanijeli Nijemcima? Zašto su tokom bitke na Neretvi zvanično sarađivali sa Nijemcima i njihovim kvislinzima ustašama u uništavanju partizanskog pokreta?

Ovo je jedan od većih okršaja četnika protiv Švaba i ustaša, kaJu ljudi mnogo se rakije prolilo tog dana:
Image

A ovdje se ''kolju'' i sa albanskim kolaboracionistima, nije ima bilo lako, em Švabe, em ustaše, em Šiptari em komunjare:
Image

Ovo je jedna od mnogobrojnih fotografija borbe protiv mrskih Švaba prsa u prsa:
Image

A ovdje junaci ponosno poziraju ispred objektiva, nisu ni svjesni da ih Švabo vreba s leđa da ih mučki napa'ne:
Image
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#68 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Zviz »

Cujem da vec su bacili u uzicko :lol: jos sad kad Svabe svog Hicu reanimiraju ma ima da prdimo u fenjere :D
JBT

#69 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by JBT »

Nikom nisu nista novo poruculi ovom odlukom osim sami sebi. I nikom nisu napravili neki novi problem osim, opet, sami sebi. Bolje za region da je sve transparentno.
ciza_bliza

#70 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by ciza_bliza »

Predsjednik Srbije je legitimni četnički vojvoda, Premijer, potrčko glavnog im vojvode, šta se čudite, fašistička zemlja i tačka.
JohnnyS

#71 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by JohnnyS »

Možemo misliti o partizanima, komunizmu i Titu što god hoćemo, ali istina na kraju je sljedeća: partizani su bili dobri, ustaše i četnici zlo. Sve izuzev toga je revizionizam, opasni revizionizam. Ovo je 100% krivnja Srbije jer nitko ne može imati koristi od toga što se jedan zločinački pokret abolira kad je većina pripadnika istog odavno mrtv, samo se šalje poruka susjedima da znaju kako su oni koji su ih u prošlosti klali službena politika Srbije.
zavrzlama

#72 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by zavrzlama »

Tek sto je vucic pomislio da je uspio instalirat salonsko cetnikovanje,kad ga zajebase rehabilitovanjem bradatog cicice :D ...ode dugogodisnji rad na predstavljanju srbije drugacijom nego sto jest 8)
megaman4

#73 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by megaman4 »

ciza_bliza wrote:Predsjednik Srbije je legitimni četnički vojvoda, Premijer, potrčko glavnog im vojvode, šta se čudite, fašistička zemlja i tačka.
tačno tako.
hamza_sa

#74 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by hamza_sa »

megaman4 wrote: Čuj nije bio kvislinški? Pa zašto je onda Draža strijeljan nego zbog saradnje sa Vermahtom. :-) Koliko su četnici pobili Srba po Srbiji, znaš li to? On je zapamćen kao ratni zločinac i kao takav je krepao dabogda mu crna zemlja kosti izbacivala. :-x
Nemoj molim te da mu zemlja kosti izbacuje. Eno, pola su Beograda prekopali kako bi mu ih nasli. Bolje ovako nek se jos satiru trazeci kosti od crkotine.

:lol: :lol: :lol: :lol:
bubi_mama

#75 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by bubi_mama »

JohnnyS wrote:Možemo misliti o partizanima, komunizmu i Titu što god hoćemo, ali istina na kraju je sljedeća: partizani su bili dobri, ustaše i četnici zlo. Sve izuzev toga je revizionizam, opasni revizionizam. Ovo je 100% krivnja Srbije jer nitko ne može imati koristi od toga što se jedan zločinački pokret abolira kad je većina pripadnika istog odavno mrtv, samo se šalje poruka susjedima da znaju kako su oni koji su ih u prošlosti klali službena politika Srbije.
:thumbup:
Post Reply