Dijaspora i izbori u BiH

Post Reply

Da li treba dozvoliti dijaspori da glasa?

Poll ended at 01/05/2005 23:23

Da
18
60%
Ne
12
40%
Ne znam
0
No votes

Total votes: 30

car-x

Post by car-x »

car-x wrote:http://qry.izbori.ba/documents/OSNOVNI% ... ATELJI.pdf

podaci glede zadnjih izbora..

intersantan je podatak:

BIRAČI
Redovno: 2.151.448
U odsustvu: 143.777
Postom: 27.462
Ukupno: 2322687

...
nevjerovatno je kako se ljudi prave ludi kad su u pitanju konkretni, oficijelni podaci.. iz ovih brojki je jasno, da dijaspora po broju glasova ama bas nikako nije mogla uticati na to ko ce da vlada u bosni..

tako da ostaje samo onaj drugi dio, onaj izmedju redova, gorkog okusa mrznje i animoziteta prema dijaspori.. kao, mi smo za sve krivi..

ma idi bolan..
JBT

Post by JBT »

Ne razumijem vase stavove, tj. vecine koji su se javili na ovu temu.
Kada pricam o dijaspori na nacin na koji sam to uradio na ovoj temi, onda mislim na 90% dijaspore, znaci velike vecine. Da bih vam pojasnio sliku te vecine (a koja fino i redovno glasa) upotrijebit cu podatak da tih 90%, recimo..... slusa Cecu. Ako se mozemo na taj nacin razumjet. Ako se ne nalazite u tih 90% zasto propagirate glasanje dijaspore ako znate za koga ljudi takvih mjerila vrijednosti redovito glasa?
Isto tako, ako neko govori o neophodnosti nastavka ratovanja u BiH, ako propagira istrebljenje "onih drugih" na ovom forumu onda je 90% rizik da upravo taj forumas tipka negdje iz bijelog nam svijeta. (pripazite na omjere u procentima koje dajem jer ako ne mislite tako onda se ubrajate u onih 10%).
E, sad, ako je tako sa ljudima koji su koliko-toliko obrazovani da mogu koristiti internet, kako je onda sa ljudima koji nisu na tom nivou?
itd.....itd....
pitt

Post by pitt »

Šeha wrote:A sta ako neko slusa Cecu a ne glasa? (kao Pitt recimo :D :D :D)
Glaso bi pitt al mu ne daju oni iz ambasade. Kud mi ranije ne rekoste da je do cece :D:D:D
rei

Post by rei »

novalic wrote::lol: :lol: :lol: :lol:

sta ti je dijaspora....

ja sam znala cuti u bosni kako mi ljudi kazu, ti rijetko dodjes, a kada dodjes barem navratis.. a ima ih koji nece ni da navrate, nece ni da nas pogledaju, preve se vazni...

8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

i sada poslije ovoga 'ave... texta kontam...ovo u vezi dzabalesku rucka...

pa nije ni cudo sto vise ne dolaze, ako se zalogaji od oka vagaju.. ako cemo imati racun, onda bolje ici u resoran.... pa jesti sta je volja...

dopizde pite, vjerujete mi na rijec..

samo znam da vise nikada nikome necu otici na rucak, pa da me na koljenim moli...

e sto se ismijah :lol: a sta kazes, kad odes u svoje selo samo pite prave
hahaha :lol: :lol: e jesu bRezobrazni :lol:
JBT

Post by JBT »

I Hrvatska radi na oduzimanju birackog prava dijaspori.
Dobar potez koji ce imati odjeka i u BiH. Pozitivnog, naravno.
car-x

Post by car-x »

JBT wrote:I Hrvatska radi na oduzimanju birackog prava dijaspori.
pa jel to cijelo vrijeme pokusavas dotaknuti? pa nako, izokola, prvo da se oduzme bosanskoj dijaspori, pa onda da lagano na 4. stranici predjes na hrvatsku dijasporu.. mogo si meni poslat PP pa bi ja to namah tako napiso.. a ne vako izokola, pa nas jos pravis budalama i na trenutak mi se ucinis totalno nedokazan, jer je ocito da dijaspora nema tu biracku moc da bilo koga izabere..

i moram te razocarati.. muziku koju sviraju i pjevaju kojekakve cece, selme, sake, polumente, itd.. nije da ne slusam, nego ne podnosim.. doktor mi propiso da ne smijem ni blizu biti kad to svira..

ne volim kad neko generalizuje stvari, a ti si svojim omjerom 90-10 % i vise nego generaliziro.. eto, ja ovdje gdje zivim znam masu ljudi koji se loze na dzamirkvaj, pitera grina, diksi ciks, ajron mejdn, pink flojd, kruder i dorfmajstera, marimongu, manu cao, sepulturu, slejer, megadet, ramstajn, toten hozen, di ercte, ali ne znam nikog ko slusa cecu, draganu, semsu, itd.. a takvih znam u bosni pun kurac.. i sta treba sad da generaliziram glede loseg muzickog ukusa..

ma daj.. rijesi misko nekih stvari dok je jos vrijeme..

ja sam sve u svemu dva mjeseca godisnje u bosni, a ti si cijelu godinu.. meni je dobro i ovdje gdje zivim.. uzivam u plodovima svog rada.. na svaki moguci nacin.. ne okrivljujem nikog nizasto.. jer mi niko nije nista ni skrivio..

cim dodjem u bosnu naslusam se prica kako nema nista.. kako se nema od cega zivit, kako je tesko.. i onda mi taj isti vrli pricalac neki pozove na rostilj i na utakmicu.. kad se nema sta radit, najbolje je ostat kod kuce, pripalit rostilj, zalit pivom i diviti se majstorijama sa cetvrtastih ekrana.. i naravno, jebavati mater politicarima.. a vjerovatno i dijaspori, kad clanovi iste nisu prisutne..

ja bi na tvom mjestu za porazavujuce politicko stanje, koje je opet usko vezano za katastrofalno ekonomsko stanje, okrivio nekog drugog, a ne onih 200-ak hiljada DIJASPORASA koji ionako ne glasaju..
JBT

Post by JBT »

Ode li se do nekog od Bosanskih klubova kadkad?
Mladja si raja i vidis ono u cemu se kreces. Svaka cast i nastavi tako, ali sa takvim iskustvom nisi bas kompetentan da se gadjas ciframa na ovoj temi jer nemas pravu sliku dijaspore ispred sebe.
Znam puno raje koji su bili OK dok nisu otisli vani i prilagodili se vecini, bar za sada jer se druze pretezno sa Bosancerosima. Mada vjerujem da ih se ne bi tesko vratilo na pravu razinu, a to se i dogadja kad dodju na odmor u BiH.
Inace, veca je zavist medju dijasporom dok su tamo, nego zavist od strane ljudi koji su ostali prema dijaspori koja dodje na odmor. Dakle, to zavist i takve vrste argumenata mozemo o sesir okacit. Ima ljudi u BiH koji ne zive na granici egzistencije, voze auta europskog nivoa, rade pismene poslove, a pri tome nisu zadovoljni politickom, socijalnom i ekonomskom situacijom. Ne zbog sebe, nego zbog drugih a time i drzave.
Realno gledano, dijaspora ne moze snositi posljedice svog nacina glasanja u BiH, bilo da su pozitivne ili negativne i zbog toga ne trebaju glasati.
Nacionaliste u BiH ce guzica na pravi put dovesti, a nacionalistima u inostranstvu se ceska iza uha. Orilo-gorilo. Njima ni u dzep ni iz dzepa.
Vecini ljudi u dijaspori ne bi odgovaralo da u BiH poraste standard. Trebalo bi im vise para za isti sadrzaj koji sad imaju kad dodju u BiH.
Dakle, iz tih razloga VECINA BiH dijaspore glasa za stranke koje su sad na vlasti. I tu ih razumijem. Bili bi budale kad ne bi tako radili.
onakoBezveze

Post by onakoBezveze »

gavrilo wrote:nebi trebala ni na lokalnim ni na republickim izborima glasati.

i onako glasaju za sda-hdz-sds... mislim lako je se u inostranstvu pravit nacionalista, ali ljudi koji su ostali u bosni snose taj teret
Gavrilo, u pravu si 100%. Ali ipak ne moze se zabraniti gradjanima jedne zemlje da glasaju, bez obzira da li se trenutno nalaze u zemlji ili ne.
Sto se tice glasanja za nacionalne stranke, to je stvar lobiranja.
onakoBezveze

Post by onakoBezveze »

JBT wrote:I Hrvatska radi na oduzimanju birackog prava dijaspori.
Da li Hrvatska radi na ukidanju glasackoj prava svima van Hrvatske ili samo onim Bosancima kojima su shakom i kapom dijelili hrvatske pasose ovih zadnjih 10-15 godina?
car-x

Post by car-x »

JBT wrote:Ode li se do nekog od Bosanskih klubova kadkad?
Mladja si raja i vidis ono u cemu se kreces. Svaka cast i nastavi tako, ali sa takvim iskustvom nisi bas kompetentan da se gadjas ciframa na ovoj temi jer nemas pravu sliku dijaspore ispred sebe.
Znam puno raje koji su bili OK dok nisu otisli vani i prilagodili se vecini, bar za sada jer se druze pretezno sa Bosancerosima. Mada vjerujem da ih se ne bi tesko vratilo na pravu razinu, a to se i dogadja kad dodju na odmor u BiH.
Inace, veca je zavist medju dijasporom dok su tamo, nego zavist od strane ljudi koji su ostali prema dijaspori koja dodje na odmor. Dakle, to zavist i takve vrste argumenata mozemo o sesir okacit. Ima ljudi u BiH koji ne zive na granici egzistencije, voze auta europskog nivoa, rade pismene poslove, a pri tome nisu zadovoljni politickom, socijalnom i ekonomskom situacijom. Ne zbog sebe, nego zbog drugih a time i drzave.
Realno gledano, dijaspora ne moze snositi posljedice svog nacina glasanja u BiH, bilo da su pozitivne ili negativne i zbog toga ne trebaju glasati.
Nacionaliste u BiH ce guzica na pravi put dovesti, a nacionalistima u inostranstvu se ceska iza uha. Orilo-gorilo. Njima ni u dzep ni iz dzepa.
Vecini ljudi u dijaspori ne bi odgovaralo da u BiH poraste standard. Trebalo bi im vise para za isti sadrzaj koji sad imaju kad dodju u BiH.
Dakle, iz tih razloga VECINA BiH dijaspore glasa za stranke koje su sad na vlasti. I tu ih razumijem. Bili bi budale kad ne bi tako radili.
hm, druze, ne znam sta je tvoj problem.. ipak mi se cini da ti ne citas ono sto ti se pise.. ako ne vjerujes meni, a ti idi na onaj link od izborne komisije gdje su oficijelni rezultati..

da ponovimo:

registrovanih biraca: 2.322.687
od toga redovno: 2.151.448
U odsustvu: 143.777
Postom: 27.462

znaci.. dijaspore ima ukupno negdje oko 170.000.. (ovo, ako uzmemo u obzir da svi glasaju).. "domacih" (mada ne vidim sto su domaci domacniji od mene) 2.322.687... na proslim izborima odziv je bio oko 50% (ne bih opet da trazim, a tebi konkretne cifre u zadrtom stavu ionako ne pomazu) sto znaci negdje oko 1.150.000

ako tebi milion glasova nije dovoljan argumenat, ne znam na sta ciljas..
fakat ne znam..

osim toga, ja se ne gadjam ciframa, nego sam trazio oficijelne podatke drzavne ustanove koja se bavi izborima i registracijom biraca.. znaci, samo fakti.. to sto ti isti fakti ne potkrepljuju tvoje tvrdnje ti valjda daje za pravo da ih ignorises..

opet kazem, ne znam na sta ciljas i sta je tvoj problem.. ocigledno je da ti se dijaspora opasno zamjerila, ili si dobio odbjenicu za put u australiju, pa smo ti valjda sad mi krivi..

u ovdasnje bosanske klubove ne idem.. kad se zazelim domace atmosfere, zaputim se kuci.. blizu mi je pravo, a ima dole ljudi koji me vole.. tek sacica ih razmislja ko ti.. srecom..
Daisy

Post by Daisy »

Totalno je besmisleno uposte postavljati pitanje da li dijaspora treba da glasa, pa to je RZAVLJANSTVO I SVACIJE PRAVO!!!!!!!

Drugo, dijaspora ne dolazi u BH zbog niskih cijena, (ima i jeftinijh destinacija....) a to sto dodje sigurno dodje i od koristi jer se ostavi para u zemlji. I zbog ovakvih kretena koji postavljaju ovakva pitanja nikad necemo ni biti razvijeni.

Postoji jedan ksican stereotip dijaspore- ljjdi koji rade puno ali nemaju nista, ne zabavljaju se ,. nego hodaju po narodnjackim kafanama na zapadu i rezu vene na folk muziku...dajte molim vas..... gdje su svi oni koji studiraju , rade, pa i predstavljaju potencijalne investitore ili naucnike ili kupce nekretnina i slicno .....
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

...stvarno ne kontam da, ne samo sto je svima normalno da protjerani ljudi i ostanu protjerani, da nemaju pravo glasa tamo gdje su rodjeni, da treba da propadnu u zemlju kao da ih nikada i nije bilo (to se, dragi moji, zove betoniranje i ozvanicavanje etnickog ciscenja, protiv koga svi, kao, dizu glas)...nego se i ti protjerani mire s tim kao sa necim sasvim prirodnim...
Stari

Post by Stari »

havetinja:
kad dodjem u onu zenevu..vodim te na rucak ..pa makar mi bilo i... ...badava (citaj-uzaludno)
Eh eh yest al preko Siska do Jajca...jel ti stvarno mislis da ce to moci?...ma razbice te onaj Novalickin frajko ko sijalicu...zato povedi nekoga da ti stiti odstupnicu....kad do povlacenja neminovno dodje.
Fair Life

Post by Fair Life »

car-x wrote:...ja bi na tvom mjestu za porazavujuce politicko stanje, koje je opet usko vezano za katastrofalno ekonomsko stanje, okrivio nekog drugog, a ne onih 200-ak hiljada DIJASPORASA koji ionako ne glasaju..
Dijaspora i glasanje...

Ne vidim neku odlucujucu tezinu glasova dijaspore. Falinka je u prevelikom neodazivu za izlazak pred glasacke kutije biraca u BiH. I neka je falinka... Iskreno se nadam da ce i potrajati onoliko dugo dok svako od njih (mislim na one koji bojkotuju izbore) ne pojede djonove od sopstvenih cipela. Nadam se da ce i ovi koji kao ranoranioci natrpaju kutije glasackim listicima za ove tri nacionalisticke stranke poceti jesti barem pertle od cipela.

Narodu samo bijeda moze promijeniti svijest. I to ne svaka bijeda, vec ona kada se pozeli zrno graha u tanjuru barem svaki treci dan.

U ovom momentu da se i promijeni odnos birackih snaga i da se izabere bilo ko umjesto "ovih"... taj izabrani bi najeb'o ko zhuti, jer nas narod sve zeli "na brzinu i preko noci", a to ne ide. Ne moze se brzo iz dubine... prijeti kesonska bolest.

Ali kad se pojedu sopstvene cipele... onaj koga biraci izaberu moze ici samo prema gore, jer nema vise padanja, nema nize od "najnizeg". I onda ce narod morati biti strpljiv barem onoliko godina, koliko je bio strpljiv dok su ga strmoglavljivali.

U protivnom... proglasiti bankrupt zemlje i kljuceve svoje buducnosti predati u bozje ruke, a bog ce kao i dosad s parolom: "Pomozi sebi, pa cu ti i ja pomoci".

Mrka kapa... sem ako se ne dogodi kakva "mudjiza" sto me ne bi iznenadilo s obzirom koliko njih danas vise vjeruju u gluposti nego u sposobnost vlastitog razuma.

Sretni vam slijedeci izbori ! I... opet vezite konja gdje aga kaze, jer poznato je da su age i begovi oduvijek bili za raju... "a ko ne igra za raju zavrsice karijeru u drugorazrednom Vratniku".

PS__Kozna obuca lakse se guta.
Last edited by Fair Life on 19/04/2005 09:42, edited 1 time in total.
furlan

Post by furlan »

Zanimljiva je ta teza da dijaspora dodje u Bosnu da lijeci svoje frustracije.Vidis ja stvari vidim malo drugacije.U dijaspori ima nesto mazohisticko sto je tjera da dolazi tamo dva tri puta godisnje.Izvrne se para koje bi bile dovoljne za petnaest dana bogovskog ljetovanja a potrosi je ostavljajuci rodbini i prijateljima,dodje da vidi bijedu i jad i nasladjuje se svojim uspijehom,na granici da je docekaju sa prospektom wester uniona kako poslati lovu u Bosnu a ne sa turistickim prospektima kao u svakoj normalnoj zemlji,uziva da je sirotinja vuce na ulici za rukav trazeci sadake,voli da slusa svoju djecu kako te mole da se ide kuci jer ima previse sirotinje i to je njima tuzno, uzivaju da gledaju prljavstinu i rijeke koje su zakicene najlon kesama ko bozicne jelke, da slusaju na svakom koraku o lopovluku,marifetlucima,kradjama,da im usi u kafani probijaju usi kerleuse i cece.Uzivaju da vide kako se njihov grad pretvara u jednu ruralnu primitivnu sredinu koja raste bez ikakvog urbanistickog plana,kako svaka mjesna zajednica ima svoju bogomolju i to je jedino sto se gradi.Nakon svega toga dozivljavaju jedan strasni orgazam, ekstazu koji im ostaje u sjecanju i stomaku do sljedeceg puta.
havetinja

Post by havetinja »

Stari wrote: Eh eh yest al preko Siska do Jajca...jel ti stvarno mislis da ce to moci?...ma razbice te onaj Novalickin frajko ko sijalicu...zato povedi nekoga da ti stiti odstupnicu....kad do povlacenja neminovno dodje.
znaci trebam naci nekog jakog, odanog i zahebanog...al za koke ... :oops: ...bezopasnog..da me podrzi. prijedlozi ?

na temu bih imao stosta reci, ali necu da rizikujem da postanem predvidiv...ko neki... :oops: ..na religiji .. :D
Stari

Post by Stari »

Na odsjeku Regilija sam vrlo rijetko aktivan ucesnik .... ako se u tome sastoji ta toboznja predvidivost onda u redu....lako je predvidjeti moje postupke na religijskom podforumu oni su skoro nepostojeci. Samo ...opet ne kontam ...sto to... tebi smeta da ovom podforumu izneses svoje misljenje o nama dijasporasima?
dr.pi

Post by dr.pi »

Cuj ovog sa cipelama... :lol:

Bice da je posrijedi nesto drugo. Broj nasih korisnika interneta vani i u bh. Sigurno svi nacionalni incidenti, kao i ona zakletva mladih vojnika, su uzrok virtuelnog dejstva dijaspore. :D
Razumijem ja i raju koja je 'ostala' ili bila primorana vratiti se iz svabije :roll: pa i one koji nisu mogli ili nisu htjeli otici...ukratko raju u Bosni...kada vide neke nase papane, pogotovo one iz Ameriku :D :roll: 8-) kompenzirajuci nedostatak domacih rijeci engleskim.

Mada mi je u neku ruku i drago da se je konacno upoznalo jer, preko Trebevica je ipak malo drugacije :roll: Mentalitet i kultura se ne mijenjaju preko noci :oops: osim kod dijaspore. :x
furlan

Post by furlan »

Bauk dijaspore kruzi Bosnom.Cuvajte se.
havetinja

Post by havetinja »

furlan wrote:Bauk dijaspore kruzi Bosnom.Cuvajte se.
nek se pricuva i bauk,
sarajevom kruzi pauk :D
JBT

Post by JBT »

Jos mi niko nije odgovorio:
Je li posteno glasati na izborima cije rezultate necete osjetit na svojoj kozi?
pitt

Post by pitt »

JBT wrote:Jos mi niko nije odgovorio:
Je li posteno glasati na izborima cije rezultate necete osjetit na svojoj kozi?
Jeste.
Moje pravo steceno mojim drzavljanstvom. Svugdje po svijetu drzavljani zemlje koji ne zive u njoj imaju pravo glasa....sto bi mi bili mimo svijeta? Nije fer kriviti dijasporu za izborne rezultate. Najveci krivci su oni (a bilo ih je dosta i najvishe nasih godina) koji nisu izasli na izbore a znali su i jos uvijek seru kako trebaju promjene. :? Dfruze joza....vrijeme je za revoluciju :D:D
winetou

Post by winetou »

Dobar dio dijaspore koji glasa na izborima i koji se uopšte interesuju za dešavanja u BiH čita novine Bosanska Pošta, http://www.bosniskpost.no . Pa ti skontaj JBT za koga oni glasaju :D
pitt

Post by pitt »

winetou wrote:Dobar dio dijaspore koji glasa na izborima i koji se uopšte interesuju za dešavanja u BiH čita novine Bosanska Pošta, http://www.bosniskpost.no . Pa ti skontaj JBT za koga oni glasaju :D
Sta je sa domacim pukom koji je izlozen medijskim kampanjama iz sva 3 tora? :D:D
Post Reply