Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
Moderator: anex
- JThomas
#51 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
a da ipak pođemo od toga da autobusi počnu voziti normalno i na vrijeme?
- So What!
#52 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?

Ovo je jedan prijedlog tramvajske linije Nedažrići - Aerodrom, koji kroz ulicu Ante Babića itekako izvodivo kao i kroz ulicu Želimira Vidovića Kelija, ali kod spajanja na kružni tok što je opet izvodivo kroz primjer Ilidže. Kroz ulicu Senada Poturka Senčija bi išlo malo teže, ali se nadam da nije neizvodivo. Solucija za dalje bi bila kroz ulicu braće Mulić i dalje za spajanje kroz ulicu Kurta Schroka ne znam da li je uopšte izvodivo jer se radi o magistralnoj cesti.

Od Ilidže to bi najizvodivije i lahko bilo uraditi kroz Butmirsku, a zatim Hrasničku cestu koje su urađene kao široke transverzale i ova ideja je izvodiva u ovom segmentu.
-
neki
#53 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
ta ti je prva mapa prilicno konfuzna i nelogicna za tramvajsku liniju. Tramvaj nikad nije planiran do aerodroma nego do crkve na dobrinji 1. taj plan je jos aktuelan
- bach
#54 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
Sarajevu treba dobra i brza prigradska željleznica, ona koji bi imala svoje krake od Konjica, Kaknja ili Visokog, Kiseljaka...Svaki dan na hiljade auta, možda i destine hiljada auta dolazi iz pravca ovih mjesta- u pravcu Sarajeva...Znam jer stanujem u Vogosci i gledam i trpim te guzve svaki dan....Socijalistička valst nažalost nije napravola željezničke stanice u Ilijašu, Vogošći i na ilidži, ali zato jeste u Poddlugovima, Semizovcu, Rajlovcu, Blažuju itd...Tamo gdje su bila kasarne zle JNA...
-
razonoda
#55 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
bach wrote:Sarajevu treba dobra i brza prigradska željleznica, ona koji bi imala svoje krake od Konjica, Kaknja ili Visokog, Kiseljaka...Svaki dan na hiljade auta, možda i destine hiljada auta dolazi iz pravca ovih mjesta- u pravcu Sarajeva...Znam jer stanujem u Vogosci i gledam i trpim te guzve svaki dan....Socijalistička valst nažalost nije napravola željezničke stanice u Ilijašu, Vogošći i na ilidži, ali zato jeste u Poddlugovima, Semizovcu, Rajlovcu, Blažuju itd...Tamo gdje su bila kasarne zle JNA...

- So What!
#56 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
Malo je gradova u kojima je aerodrom praktički u samom gradu. Većina se nalazi u blizini ili okolnim gradićima, poput Zegrebačkog aerodroma u Velikoj Gorici. Pa stoga oni nisu u mogućnosti da grade tramvaj do aerodroma, a u budućnosti u slučaju metroa, vjerovatno će ga izgraditi ga do aerodroma. No mi imamo šanse da povežemo aeredrom sa gradskim prijevozom i takvu priliku treba iskroistit jer u naseljima Novog Grada izgrađene su široke transverzale koje bi takvo nešto i omogućavale, znam jer sam jedno vrijeme bio nastanjen na Mojmilu.neki wrote:ta ti je prva mapa prilicno konfuzna i nelogicna za tramvajsku liniju. Tramvaj nikad nije planiran do aerodroma nego do crkve na dobrinji 1. taj plan je jos aktuelan
-
neki
#57 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
ok..ali ceste kojima si provukao prugu do aerodroma su sa sadasnjim kapacitetom knap za postojeci saobracaj i provodjenjem tramvaja i ukidanjem po jedne trake bi se u svakoj od njih stvarali saobracajni cepovi i postigao bi se kontra efekat.So What! wrote:Malo je gradova u kojima je aerodrom praktički u samom gradu. Većina se nalazi u blizini ili okolnim gradićima, poput Zegrebačkog aerodroma u Velikoj Gorici. Pa stoga oni nisu u mogućnosti da grade tramvaj do aerodroma, a u budućnosti u slučaju metroa, vjerovatno će ga izgraditi ga do aerodroma. No mi imamo šanse da povežemo aeredrom sa gradskim prijevozom i takvu priliku treba iskroistit jer u naseljima Novog Grada izgrađene su široke transverzale koje bi takvo nešto i omogućavale, znam jer sam jedno vrijeme bio nastanjen na Mojmilu.neki wrote:ta ti je prva mapa prilicno konfuzna i nelogicna za tramvajsku liniju. Tramvaj nikad nije planiran do aerodroma nego do crkve na dobrinji 1. taj plan je jos aktuelan
- JThomas
#58 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
mi pričamo o pravljenju podzemne željeznice od nule, u gradu koji ne može osigurati da se u tramvajima i autobusima plaća karta i da isti dolaze na vrijeme, i koji nije renovirao postojeću vodovodnu mrežu napravljenu još od k und k.
-
l33t
#59 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
e cuj metro za prko od grada
kolko bi ubistava bilo na stanicama metroa
haha a tek narkica
bajk za ovaj grad je idealan
bajk za ovaj grad je idealan
- fatamorgana
#60 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
I to od Marindvora do Dogloda!
- bach
#61 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
Što si ti xenofobičan?razonoda wrote:bach wrote:Sarajevu treba dobra i brza prigradska željleznica, ona koji bi imala svoje krake od Konjica, Kaknja ili Visokog, Kiseljaka...Svaki dan na hiljade auta, možda i destine hiljada auta dolazi iz pravca ovih mjesta- u pravcu Sarajeva...Znam jer stanujem u Vogosci i gledam i trpim te guzve svaki dan....Socijalistička valst nažalost nije napravola željezničke stanice u Ilijašu, Vogošći i na ilidži, ali zato jeste u Poddlugovima, Semizovcu, Rajlovcu, Blažuju itd...Tamo gdje su bila kasarne zle JNA...Nije potreban--AKO, istjeramo sve ''doslje''
Znaš kakvog finog i mladog ženskog svijeta ima u centrinom busu za Visoko?
Sorry off topic
- So What!
#62 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
Naveo sam primjer kako u BiH velika većina koristi autoput (koliko ga ima) i razvijen je izrazito moderan sistem u kojem ne možeš da ne platiš. To znači da je autoput dovoljno dobar da ljudima nije žao dati pare za njega, pa ne koriste obilaznice, a s druge strane ACFBIH su krajnje profesionalna kompanija i razvili su brz i efikasan naplatni sistem na kojeg se niko još nije žalio (osim cijena tu i tamo).JThomas wrote:mi pričamo o pravljenju podzemne željeznice od nule, u gradu koji ne može osigurati da se u tramvajima i autobusima plaća karta i da isti dolaze na vrijeme, i koji nije renovirao postojeću vodovodnu mrežu napravljenu još od k und k.
Što znači da reformom GRAS-a ili još bolje pokretanjem potpuno nove kompanije sa novim i stručnim kadrom možemo dobiti jedno profesionalnu kompaniju koja bi mogla za javni prijevoz u Sarajevu da uradi ono što su ACFBIH uradile za autoputeve.
- supercali
#63 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
Poredjenje autoputa i tramvaja ne moze ni u ludilu proci a kamoli ovako
Poredis sistem kroz koji moras proci autom gdje je samo ulaz i izlaz sa stalnim nadzorom sa tramvajem koji ima 4 ulaza i 4 izlaza
Poredis sistem kroz koji moras proci autom gdje je samo ulaz i izlaz sa stalnim nadzorom sa tramvajem koji ima 4 ulaza i 4 izlaza
-
neki
#64 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
gradnjom podzemne zeljeznice postigla bi se 100% naplata, upravo iz razloga koji navodissupercali wrote:Poredjenje autoputa i tramvaja ne moze ni u ludilu proci a kamoli ovako
-
fantabox
#65 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
Ma sta su oni razvili? Sistem kao takav postoji već duže od 70 godina! BTW, i od ovoga postoje efikasniji načini naplate.So What! wrote:...i razvili su brz i efikasan naplatni sistem...
- supercali
#66 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
Odgovaram ovom gore za tramvaj ne za podzemnuneki wrote:gradnjom podzemne zeljeznice postigla bi se 100% naplata, upravo iz razloga koji navodissupercali wrote:Poredjenje autoputa i tramvaja ne moze ni u ludilu proci a kamoli ovako
A primjer je stup
-
Rizvan
#67 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
Baš me zanima koliko u prosjeku dnevno prodaju karti na Stupu.
-
razonoda
#68 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
neki wrote:gradnjom podzemne zeljeznice postigla bi se 100% naplata, upravo iz razloga koji navodissupercali wrote:Poredjenje autoputa i tramvaja ne moze ni u ludilu proci a kamoli ovako
- supercali
#69 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
Bolje da se ide u projekat pravljenja stanica kao na ilidzi vise je isplativo nego podzemne
-
neki
#70 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
to je samo jedna (koja bi osigurala finansijsku isplativost) od desetina prednosti koje bi metro donio Sarajevu i iz kojih bi se isplatilo ici u projekat.razonoda wrote:neki wrote:gradnjom podzemne zeljeznice postigla bi se 100% naplata, upravo iz razloga koji navodissupercali wrote:Poredjenje autoputa i tramvaja ne moze ni u ludilu proci a kamoli ovako
Poredis sistem kroz koji moras proci autom gdje je samo ulaz i izlaz sa stalnim nadzorom sa tramvajem koji ima 4 ulaza i 4 izlazaZbog ''naplate'' karata se isplati ici u taj projekat
![]()
naravno, sve je naucna fantastika, vise zbog stanja uma ovdasnjeg stanovnistva nego zbog finansijske oskudice
- supercali
#71 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
Samo ke pitanje kad bi se isplatio i cijena sama s obzirom na konfiguraciju terena osim jedino da pravimo jednu liniju bascarsija ilidza a ostalo da spajamo tramvajima trolama busevima sbanima nekakvim
-
razonoda
#72 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
Kad smo kod napalte karata----ocito narod hoce djaba da se vozi ----onda , kad je takav---uvesti kao sto se uplacije za penziono , uplacivati i Grasu , jer , zivot bez prevoza je nezzamisliv.
U restoranima ti naplate hljeb----narucio ili ne narucio.
U restoranima ti naplate hljeb----narucio ili ne narucio.
- So What!
#73 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
Stup je odlican primjer kako se efikasno može osigurati prodaja karata. Neki dan sam vidio da policjaca stoji i čeka ko će preći cestu i ulovio je jednog i uredno mu kaznu pisao. Naravno, ne može se svagdje napraviti onakva stanica, ali se postiže efikasnost veća sa par onakvih stanica. S druge strane jedna ogromna glupost je ista cijena karte bil oda se voziš od Baščaršije do Ilidiže ili par stanica.
Reorganizacija naplaćivanaj karti je neophodna kako bi se povećala kupovina istih.
Reorganizacija naplaćivanaj karti je neophodna kako bi se povećala kupovina istih.
-
razonoda
#74 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
So What! wrote:Stup je odlican primjer kako se efikasno može osigurati prodaja karata. Neki dan sam vidio da policjaca stoji i čeka ko će preći cestu i ulovio je jednog i uredno mu kaznu pisao. Naravno, ne može se svagdje napraviti onakva stanica, ali se postiže efikasnost veća sa par onakvih stanica. S druge strane jedna ogromna glupost je ista cijena karte bil oda se voziš od Baščaršije do Ilidiže ili par stanica.
Do tada ------nahrani Mujo stoku i ne diraj nista.
- jao_situacije
#75 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?
de ba reci fahri nek napravi metro dosta ovih borera više