Povratak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stakasa

#51 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by stakasa »

sadie_forever wrote:Jel jos u slicnom problemu?

Zivim na zapadu,odavno zelja mi je da se vratim u BIH,moji roditelji su apsolutno protiv.U njihovoj glavi to je njihov poraz jer pobogu "oni su zivot dali da me dovedu ovdje a ja se vracam". U njihovoj glavi u Bosni je sve mrak,nije se pomaklo ni dan od 1992!! Ja vidim da nije tako,ljudi zive prilicno normalno. i ne razumijem ih nikako.Moja zelja je odavno da se vratim ali s njima to nikako ne mogu da diskutujem
Slusaj svoje srce ali uzmi u obzir da si jos zelen kad roditelje toliko slusas
Deda Kurcoje

#52 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Deda Kurcoje »

Nisu ljudi negativni, vec realni. Jedno je doci na ferije, ili biti zaljubljen i gledati sve kroz pink naocale, drugo je surova stvarnost najsiromasnije drzave u Evropi. Ma, dodji, probaj, nece ti nista biti. Pusti se foruma, dodji i probaj sa momkom.
karanana

#53 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by karanana »

pa da se predomisli odnosno da se odluci da idete tamo gdje si ti sada, ako tebi/vama zajednicki zivot ne bude med i mlijeko ovdje, sto vecina ovdje predvidja.
Država

#54 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Država »

Deda Kurcoje wrote:Nisu ljudi negativni, vec realni. Jedno je doci na ferije, ili biti zaljubljen i gledati sve kroz pink naocale, drugo je surova stvarnost najsiromasnije drzave u Evropi. Ma, dodji, probaj, nece ti nista biti. Pusti se foruma, dodji i probaj sa momkom.
A koja je to najsiromašnija država u Evropi?

:sax:
Ridjobrki

#55 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Ridjobrki »

Znaš, teško je to reći individualno... Samo generalno pitaj i svako će ti znaći reći kako ko treba živjeti i gdje treba živjeti.

U Bosni se ne može preživjeti ako nisi nečiji ili nečija, posao je naći nemoguće, svi su gladni, niko nema auto i mobitel i te stvari, perspektive nema nikakve a svi imaju sposobnosti i hoće raditi i tako to...

Šćeri, da ti tvoj Brko kaže: Nigdje nema boljeg srazmjera kvalitete života i kvaliteta ljudi neg' u Bosni. Ko god ti šta drugo kaže slagaće te. :wink:
palermo

#56 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by palermo »

sadie_forever wrote:Ali su ljudi negativni ,ne mogu da vjerujem.Pa kako se zivi na zapadu? sta mislite?
Al i ti si našla mjesto gdje ćeš da pitaš :D .

Dijaspora, baš kao i roditelji, reći da se i ovdje može živjeti smatra svojim ličnim porazom. Oni koji se ovdje još nisu snašli naravno da će ispoljiti svoje nezadovoljstvo. A istina je da se i ovdje može kvalitetno živjeti, kao što se i ne mora kvalitetno živjeti. Baš kao i na onom što se zove zapad
emmir1

#57 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by emmir1 »

Ako je momak član SDA i uhljebljen lijepo te pomalo iz pokoje komisije dobije šta nemaš se šta razmišljat.

Sutra se pakuj i dolazi.

I tebe će se ubacit u telekom ili kakvo ministarstavo i skupa će te imati jedno 8 do 10 milja.

Ne može ti biti ni u Americi ni nigdje na svijetu bolje
sadie_forever

#58 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

palermo wrote:
sadie_forever wrote:Ali su ljudi negativni ,ne mogu da vjerujem.Pa kako se zivi na zapadu? sta mislite?
Al i ti si našla mjesto gdje ćeš da pitaš :D .

Dijaspora, baš kao i roditelji, reći da se i ovdje može živjeti smatra svojim ličnim porazom. Oni koji se ovdje još nisu snašli naravno da će ispoljiti svoje nezadovoljstvo. A istina je da se i ovdje može kvalitetno živjeti, kao što se i ne mora kvalitetno živjeti. Baš kao i na onom što se zove zapad
zelis reci ovdje dominira dijaspora? onda mi je jasnije ovo
palermo

#59 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by palermo »

sadie_forever wrote:
Želim reći da vrlo lako možeš prepoznati postove koji dolaze iz dijaspore.....
radiša

#60 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by radiša »

Deda Kurcoje wrote:Nisu ljudi negativni, vec realni. Jedno je doci na ferije, ili biti zaljubljen i gledati sve kroz pink naocale, drugo je surova stvarnost najsiromasnije drzave u Evropi. Ma, dodji, probaj, nece ti nista biti. Pusti se foruma, dodji i probaj sa momkom.
Tacno tako,pusti se rekla kazala,ako ti se dolazi dođi pa probaj.Ne slusaj nas koji smo ostvareni ili nismo.To su samo nasi komplexi jer zivimo tuđe zivote :lol:
susc_ovjek

#61 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by susc_ovjek »

Ako zanemarimo mješanje u privatne razloge.. kao što su "to ti bježiš od roditelja", onda nema nikakvog razloga da ne probaš.

Pa pobogu, stranci koji nemaju nikve veze sa BiH dodji u žive neko vrijeme ovdje.

BiH je za neke (pretežno stariju populaciju) smrt, nešto čemu nema spasa, žele da nikad nisu rodjeni ovdje, i ja ih razumijem. Za nove generacije može da bude nešto sasvim drugo.
Mogu reći da sam probao život sa jedne, a i "sa druge strane", tako da sam kompetentan.
Život u BiH može da bude sasvim ok i kvalietniji od života "gore" ako uživaš u stvarima koje BiH nudi, bez da te nerviraju neke stvari koje ovdje nemaš.

Mora se raditi, ali i biti sposoban. BiH družtvo ne trpi nesposobne i netalentovane makar htjeli radit, dakle za takve nema posla i kad ga ima, užasni su uslovi.

Dakle, potpuno podržavam, želim dobrodošlicu i da zajedno mjenjamo i borimo se da bude bolje :-D
Pozdrav!
Last edited by susc_ovjek on 10/05/2015 17:16, edited 1 time in total.
sadie_forever

#62 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

palermo wrote:
sadie_forever wrote:
Želim reći da vrlo lako možeš prepoznati postove koji dolaze iz dijaspore.....
Mene zanima realno misljenje ne predrasude i "kukanje" .Meni ovo nije zelja od jucer vec sam oduvijek vise voljela biti u BIH,to znaju i moji roditelji.Sad imam tu priliku ali eto oni su protiv.
palermo

#63 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by palermo »

radiša wrote:
Tacno tako,pusti se rekla kazala,ako ti se dolazi dođi pa probaj.Ne slusaj nas koji smo ostvareni ili nismo.To su samo nasi komplexi jer zivimo tuđe zivote :lol:
E,ovo si već dobro napisao. I usput joj poželiš(mo) sreću u braku i životu.
insomnia78

#64 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by insomnia78 »

susc_ovjek wrote:Ako zanemarimo mješanje u privatne razloge.. kao što su "to ti bježiš od roditelja", onda nema nikakvog razloga da ne probaš.

Pa pobogu, stranci koji nemaju nikve veze sa BiH dodji u žive neko vrijeme ovdje.

BiH je za neke (pretežno stariju populaciju) smrt, nešto čemu nema spasa, žele da nikad nisu rodjeni ovdje, i ja ih razumijem. Za nove generacije može da bude nešto sasvim drugo.
Mogu reći da sam probao život sa jedne, a i "sa druge strane", tako da sam kompetentan.
Život u BiH može da bude sasvim ok i kvalietniji od života "gore" ako uživaš u stvarima koje BiH nudi, bez da te nerviraju neke stvari koje ovdje nemaš.

Mora se raditi, ali i biti sposoban. BiH družtvo ne trpi nesposobne i netalentovane makar htjeli radit, dakle za takve nema posla i kad ga ima, užasni su uslovi.

Dakle, potpuno podržavam, želim dobrodošlicu i da zajedno mjenjamo i borimo se da bude bolje :-)
Pozdrav!
:lol: :lol: :lol:
Ridjobrki

#65 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Ridjobrki »

Moraš znati da svaki odgovor koji pročitaš više govori o onome ko ga je napisao nego o tebi.

Ako si ti sretna sa svojim momkom, ako je on situiran a ti spremna raditi, ako imaš backup varijantu i mogućnost povratka svom životu ukoliko stvar ne uspije - ja ne vidim šta imaš koga pitati. Bitno je da dobro poznaješ svog momka i njegovu porodicu da znaš da ne dolaziš u neki svoj lični belaj. Svaka država i svako društvo imaju svoje prednosti i mane a ako ti i tvoj dragi imate šansu stvoriti svoj mali sretni svijet onda Bosna nije ni bolja ni lošija od bilo kojeg drugog mjesta na svijetu.

Pokušaš, vidiš, ako ne uspije sama pala - sama se ubila. Kome bi bio zanimljiv život u kome je sve predvidljivo i sigurno i unaprijed zadano? Ako ste ti i tvoj momak pametni i ako se volite na pravi način i ako on još ima kakvu prijatnu okolinu u životu da te dočeka sa tim ovdje vam može biti raj na zemlji.

A ljudi su generalno nezadovoljni samima sobom, nadrkani i negativni i kakvi su u Bosni takvi bi isti bili i bilo gdje drugo da ih pošalješ. Mene bi bilo sramota pred Bogom kukati kad bih imao tri obroka dnevno i bežični pristup Internetu i forumima. U Bosni se živi bolje nego na 95% globusa i ne znamo ni cijeniti i biti zahvalni na onom što imamo.
susc_ovjek

#66 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by susc_ovjek »

insomnia78 wrote:
susc_ovjek wrote:Ako zanemarimo mješanje u privatne razloge.. kao što su "to ti bježiš od roditelja", onda nema nikakvog razloga da ne probaš.

Dakle, potpuno podržavam, želim dobrodošlicu i da zajedno mjenjamo i borimo se da bude bolje :-)
Pozdrav!
:lol: :lol: :lol:
naravno, osim ako te ne uhljebi neki stranacki rodjak, nisam na to mislio :)
Troll_Happens

#67 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Troll_Happens »

Nisi ti svoja... Vidi da nije temperatura presla kriticnu tacku pa da nisi pocela vec buncati. Kakva Bosna i vracanje u istu. Pa ljudi (roditelji) propisali krv da bi tebe izveli na pravi put i da ti bude bolje a ti njima tako zabijas noz u ledja. Zivot u Bosni izgleda lezerniji i bez stresa kad se sa zapada dovuces i rasiris vrecu para pa zagrabis i izlazis te dvije sedmice koliko dodjes preko ljeta. Ali ako je za tebe vrhunac zivota okretati se sa guza na guz i ispijati kafe i jesti pite i cevape cega je naravno dijaspora najzeljnija onda seko dodji u bosnu svi te cekaju objerucke. Ali ti mora biti jasno kad se shuske potrose pobjeces brze nego sto si dosla osim ako taj tvoj nije neki krimos ili politicar koji lopatom uzima onda je svedno gdje ces zivit mozes i na saturnu biti....
Ali ocito je i on neki shish dok kazes da ces cim dodjes poceti u marketu raditi. Pa oni tamo rade za sicu. Nisam siguran da ce ti poslije zapada to lako pasti jos pogotovo kad imas na umu da ce te taj tvoj zagondzija izdrzavat znaci moraces igrati po njegovim pravilima ili se mozes odmah pakovati i prvim busom na zapad nazad. Ali u svakom slucaju sta odlucis dijaspora je i bosna uz tebe :skoljka:
radiša

#68 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by radiša »

palermo wrote:
radiša wrote:
E,ovo si već dobro napisao. I usput joj poželiš(mo) sreću u braku i životu.
Sretno u braku i zivotu.To ce joj najvise i trebat,realno,pogotovo ovde :lol:
Deda Kurcoje

#69 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Deda Kurcoje »

susc_ovjek wrote:
BiH družtvo ne trpi nesposobne i netalentovane makar htjeli radit, dakle za takve nema posla i kad ga ima, užasni su uslovi.
Dobar ti ovaj.

Da, na pamet mi padnu strucnjaci u Telekomu, politicari, ljekari ala Šanko, SDA dinastija. Sve strucnjak do strucnjaka, bez procitane knjige u zivotu. O Sarajevskom Univerzitetu ne bih. Nema kompetentnog profesora.
Bodkin

#70 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Bodkin »

kakva patetika jebote. cuj protiv samo oni koji se nisu snasli. nisu snasli. sta to uopste znaci :lol: nego ti bi trebala doci na probno. ni jedna se zivotna odluka ne donosi preko noci, a ni na forumu. doci na 3-6 mjeseci. zaledi posao gore ako ga imas. dodji i probaj naci posao. naci hobije. zivjeti ovdje preko zime ili ljeta. kad krenu poplave ili pozari. ovako neki sareni patriotizam je smijesan za nekoga od 26 godina
susc_ovjek

#71 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by susc_ovjek »

Deda Kurcoje wrote:
susc_ovjek wrote:
BiH družtvo ne trpi nesposobne i netalentovane makar htjeli radit, dakle za takve nema posla i kad ga ima, užasni su uslovi.
Dobar ti ovaj.

Da, na pamet mi padnu strucnjaci u Telekomu, politicari, ljekari ala Šanko, SDA dinastija. Sve strucnjak do strucnjaka, bez procitane knjige u zivotu. O Sarajevskom Univerzitetu ne bih. Nema kompetentnog profesora.

Nisam na njih mislio, i slažem se u potpunosti. Osim ovog za profesore, mislim da ih ima, bar na tehničkim fakultetima.
sadie_forever

#72 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

Troll_Happens wrote:Nisi ti svoja... Vidi da nije temperatura presla kriticnu tacku pa da nisi pocela vec buncati. Kakva Bosna i vracanje u istu. Pa ljudi (roditelji) propisali krv da bi tebe izveli na pravi put i da ti bude bolje a ti njima tako zabijas noz u ledja. Zivot u Bosni izgleda lezerniji i bez stresa kad se sa zapada dovuces i rasiris vrecu para pa zagrabis i izlazis te dvije sedmice koliko dodjes preko ljeta. Ali ako je za tebe vrhunac zivota okretati se sa guza na guz i ispijati kafe i jesti pite i cevape cega je naravno dijaspora najzeljnija onda seko dodji u bosnu svi te cekaju objerucke. Ali ti mora biti jasno kad se shuske potrose pobjeces brze nego sto si dosla osim ako taj tvoj nije neki krimos ili politicar koji lopatom uzima onda je svedno gdje ces zivit mozes i na saturnu biti....
Ali ocito je i on neki shish dok kazes da ces cim dodjes poceti u marketu raditi. Pa oni tamo rade za sicu. Nisam siguran da ce ti poslije zapada to lako pasti jos pogotovo kad imas na umu da ce te taj tvoj zagondzija izdrzavat znaci moraces igrati po njegovim pravilima ili se mozes odmah pakovati i prvim busom na zapad nazad. Ali u svakom slucaju sta odlucis dijaspora je i bosna uz tebe :skoljka:
I moja cjenjena mama je otisla za svojom srecom i ostavila svoju majku koja je i umrla u medjuvjeremenu i nije je vidjela jer mama nije mogla napustiti ovu drzavu zbog papira tada

Sve se u zivotu mjenja.Eto treba se otac vratiti u RS jer je njegov otac zivot dao i borio se za onu zemlju da bi ostala iza njega djeci.Ja bi njih i razumjela da ja gubim sva prava ovdje ako se vratim,ali ja se mogu vratiti sutra a mogu i za 10 godina..jer imam drzavljanstvo i necu ga izgubiti nikada
Last edited by sadie_forever on 10/05/2015 17:27, edited 1 time in total.
MJAU - da

#73 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by MJAU - da »

Zivim na zapadu,odavno zelja mi je da se vratim u BIH,moji roditelji su apsolutno protiv.U njihovoj glavi to je njihov poraz jer pobogu "oni su zivot dali da me dovedu ovdje a ja se vracam". U njihovoj glavi u Bosni je sve mrak,nije se pomaklo ni dan od 1992!! Ja vidim da nije tako,ljudi zive prilicno normalno. i ne razumijem ih nikako.Moja zelja je odavno da se vratim ali s njima to nikako ne mogu da diskutujem
Ne znam koliko imaš godina, ali u ovom slučaju poslušaj roditelje. Znaju oni veoma dobro što sto su kidnuli odavde, poslušaj ih, bar par godina, uvijek ovdje možeš doći, ali živjeti teško, pogotovo ako si navikao na normalan sistem. Sestrinski savjet, kako god odlučiš sretno ti. :wink:
sadie_forever

#74 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

MJAU - da wrote:

Ne znam koliko imaš godina, ali u ovom slučaju poslušaj roditelje. Znaju oni veoma dobro što sto su kidnuli odavde, poslušaj ih, bar par godina, uvijek ovdje možeš doći, ali živjeti teško, pogotovo ako si navikao na normalan sistem. Sestrinski savjet, kako god odlučiš sretno ti. :wink:
Hvala
gospodja profiterka

#75 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by gospodja profiterka »

Pa probajte. Ako ne ide, vratite se u tu zemlju u kojoj sad živiš. Nije smak svijeta.
Nisi nam dala dovoljno informacija, šta radi tvoj budući suprug, kakva su mu primanja, gdje ćete živjeti. Sve se to broji. Ovisno o tome, možda vam i neće biti loše.
Post Reply