IQ BiH - u čemu je problem

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Tesla10

#51 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Tesla10 »

I od mene odjava.
Android Knego

#52 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Android Knego »

Tesla10 wrote:Ma mi smo inteligentni, ne brinem se ja za nas. Sama činjenica da smo opstali sve ove vijekove i da nas nisu uspjeli uništiti je za mene fenomenalna. Uvijek smo pronalazili načina da se izvučemo, da preživimo. Neko se neće složiti sa mnom, ali i to je odlika inteligentnih ljudi :mrgreen: .
"Ne opstaju najjači i najinteligentniji, već oni koji se najbrže prilagođavaju promjenana." (Charles Darwin)
Tesla10

#53 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Tesla10 »

Darwin ima svoje mišljenje kao i ja svoje.
fortaleza

#54 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by fortaleza »

Tesla10 wrote:Je li to meni komentar upučen? Ako jest samo da ti kažem kako ih razlikujem, i to odlično. Dokaza da smo inteligentni, pametni ima na pretek. A evo gledaj arapski svijet. Podario je mnogo toga ljudima, ali je danas u problemima. Sa nama je isto tako. Al' doći će bolji dani, moraju...

P.S. Potrebno je novi smajli ubaciti, smajli :kafa: (tko je bio na susjednim forumima zna o kakvom se smajliju radi) :D .
Pa više je podareno nama što se tiče geografije, od dovoljnih količina vode, raznih biljnih i životinjskih vrsta (oko 5000 što je broj vrsta cijele površine Francuske), mogućnosti uzgajanja raznih kultura, plodne zemlje, umjerene mediteranske klime te umjerene kontinentalne, dobar geostrateški položaj za trgovinu, turizam, povezanost sa svijetom i još dosta stvari. Govori se da i ovo dinarsko područje sadrži i određene količine nafte i tek se sada istražuje od strane svjetskih korporacija. Očigledno nikad nismo bili u stanju iskoristiti što zbog crpljenja resursa od strane vanjskih utjecaja što zbog nas samih jer očigledno nismo bili sposobni za to.Image
Tesla10

#55 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Tesla10 »

Zahvalimo se Turcima i ostalim "jaranima" koji su nas napadali i uništavali stotinama godina i koji nam nisu dozvoljavali da upravljamo svojom sudbinom. Inteligentnim ljudima je uvijek teško nažalost. Teško jer se rijetko kad može uvjeriti budala u to da je budala i da ne može sve po njegovom da bude. Plus nas nema mnogo, a neprijatelja je uvijek bilo mnogo više od nas.

Al' završit će se i njihova vladavina. Doći će bolji ljudi na vlast.
insomnia78

#56 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by insomnia78 »

Tesla10 wrote:Zahvalimo se Turcima i ostalim "jaranima" koji su nas napadali i uništavali stotinama godina i koji nam nisu dozvoljavali da upravljamo svojom sudbinom. Inteligentnim ljudima je uvijek teško nažalost. Teško jer se rijetko kad može uvjeriti budala u to da je budala i da ne može sve po njegovom da bude. Plus nas nema mnogo, a neprijatelja je uvijek bilo mnogo više od nas.

Mozes misliti kako su onda jevreji pametni?
Nema u kojem polju od nauke do zabave nisu prisutni, okruzeni su milionima neprijatelja koji bi im se krvi napili a oni su od komada pustinje napravili respektabilnu zemlju
Last edited by insomnia78 on 18/05/2015 15:43, edited 1 time in total.
piupiu

#57 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by piupiu »

Inteligencija je potencijal, a IQ je mjera (promjenjiva) tog potencijala. U smislu najjednostavnije definicije inteligencije - 'sposobnost prilagodjavanja novim okolnostima', mi jesmo inteligentni. No, inteligencija na uspjeh ima samo ogranicen uticaj - emocionalna inteligencija, pa jos hiljadu nekih stvari su jednako vazni dijelovi slagalice.
Tesla10

#58 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Tesla10 »

insomnia78 wrote:
Tesla10 wrote:Zahvalimo se Turcima i ostalim "jaranima" koji su nas napadali i uništavali stotinama godina i koji nam nisu dozvoljavali da upravljamo svojom sudbinom. Inteligentnim ljudima je uvijek teško nažalost. Teško jer se rijetko kad može uvjeriti budala u to da je budala i da ne može sve po njegovom da bude. Plus nas nema mnogo, a neprijatelja je uvijek bilo mnogo više od nas.

Mozes misliti kako su onda jevreji pametni?
Nema u kojem polju od nauke do zabave nisu prisutni, okruzeni su milionima neprijatelja koji bi im se krvi napili a oni su od komada pustinje napravili respektabilnu zemlju
Ali jevreji su složni! Složni! Kod nas brat brata ubija zbog njive, zbog kuće, zbog novca. Oči vadimo jedni drugima zbog sitnice. I ja cijenim jevreje, Albance, i sve ostale narode koji su složni i koji se drže zajedno.
JThomas

#59 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by JThomas »

a kod albanca porodica porodicu, al' eto...
Tesla10

#60 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Tesla10 »

Ali nacija im je iznad svega :bih: . Kod svakog naroda ti imaš takvih pojava što se tiče ubijanja.
JThomas

#61 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by JThomas »

znači ipak nije samo kod nas?
Tesla10

#62 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Tesla10 »

8-) .
Niemand

#63 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Niemand »

A sta mislite o gardnerovoj teoriji vise razlicitih inteligencija?

Znam da ima vise kritika na racun ovog, al meni je teorija pravo zanimljiva a uz to bi objasnjavala mnoge stvari. Npr. ako se neko uopce ne razumije u jezike i muku muci da nauci neki strani jezik, a pri tom mu recimo matematika pravo dobro "ide", po ovoj teoriji bi to znacilo da on jednostavno ima matematicku inteligenciju, dok lingvisticku ne posjeduje.

Znam, narod bi reko-talentovan. :mrgreen:

Naumpade mi ovo, znam pravo dosta "djece" sto su sa posjetom rodjaka iz dijaspore za relativno kratak period uspijeli nauciti neki jezik.

Znam, poprilicno je diskutabilo, al je zanimljiva teorija. Meni jel.
Hajvan

#64 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Hajvan »

Gejmerofil wrote:Znanje ovdje nikad nije bilo cijenjeno.Sto si gluplji to si "popularniji" u drustvu,a ako si pametan nisi pozeljan.Citao sam negdje da je u BiH 400 000 + ljudi bez osnovne skole,pa vi vidite.A sto se tice internacionalnih takmicenja,profe su kod nas preko debele veze dosli u skolu,najgori studenti bili, ne
znaju svoju struku,djeca strahuju od sta ja znam fizike i matematike i dolaze na posao cisto onako da sturo ispredavaju te ih boli kurac hoce li nesto nauciti.Eh kad bi profe konstantno radili sa ucenicima bili bi mi u vrhu i fizike i matematike i svega.Naravno izuzetaka ima,uglavnom profe koje su predavale za vrijeme Juge.Ne bih rekao da smo toliko glupi ali nas seljakluk ubi.U Bosni seljaka vise nego normalnih ljudi. :bih:

Cca. 15% stanovništva bez osnovne škole??????
U državi gdje je osnovno školstvo obavezno vec 70 godina??
Daj izvor, AllOha ti!
Heller

#65 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Heller »

Ja kad sam radio na popisu vidio sam svu inteligenciju, nema nepismenijeg naroda u Evropi
Tesla10

#66 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Tesla10 »

Niemand wrote:A sta mislite o gardnerovoj teoriji vise razlicitih inteligencija?

Znam da ima vise kritika na racun ovog, al meni je teorija pravo zanimljiva a uz to bi objasnjavala mnoge stvari. Npr. ako se neko uopce ne razumije u jezike i muku muci da nauci neki strani jezik, a pri tom mu recimo matematika pravo dobro "ide", po ovoj teoriji bi to znacilo da on jednostavno ima matematicku inteligenciju, dok lingvisticku ne posjeduje.

Znam, narod bi reko-talentovan. :mrgreen:

Naumpade mi ovo, znam pravo dosta "djece" sto su sa posjetom rodjaka iz dijaspore za relativno kratak period uspijeli nauciti neki jezik.

Znam, poprilicno je diskutabilo, al je zanimljiva teorija. Meni jel.
I ja lično smatram da postoji više vrsta inteligencije. Emocionalna evo za početak. Ima čak jedna knjiga koja govori samo o njoj ali se ne mogu sjetiti naziva te knjige. Ima ih još...
Muhamed Đakmić

#67 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Muhamed Đakmić »

Jesi Tesla brate zakuc'o s ovom slikom u prvom postu ove treće stranice, svaki put kad mi se učitava blokira mi sve :D :D
Hajvan

#68 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Hajvan »

piupiu wrote:Inteligencija je potencijal, a IQ je mjera (promjenjiva) tog potencijala. U smislu najjednostavnije definicije inteligencije - 'sposobnost prilagodjavanja novim okolnostima', mi jesmo inteligentni. No, inteligencija na uspjeh ima samo ogranicen uticaj - emocionalna inteligencija, pa jos hiljadu nekih stvari su jednako vazni dijelovi slagalice.
mene jedan "uvaženi" forumaš ismija na jednoj temi kad pomenuh ovaj boldirani termin. :lol:
Niemand

#69 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Niemand »

@Hajvan, to ti je zato sto mijesaju znanje i inteligenciju, odnosno obrazovanje. Obrazovanog covjeka nazivaju inteligentnim, sto (ako uzmemo u obzir pojedine fakultete koje mozda nije fino da imenujem jel) uopce ne mora biti povezano. Pa onda ono cuj emocionalna inteligencija, jes iso u skolu za to :D :mrgreen:

Ima jedan poprilicno bizaran primjer za ovo, al eto hajd, svoji smo :mrgreen: sefka hodzic (jedno od poznatijih ubistava iz doba yu) je navodno bila pravo inteligentna. I neobrazovana. (U zatvoru se kasnije ko i naskolala :mrgreen: )

http://www.balkanplus.net/clanak/vijest ... dila-bebu/
Tesla10

#70 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Tesla10 »

I ja znam jednog šofera koji skoro da nema ni osnovnu završenu kako treba, ali je čovjek inteligentan do bola. Sa druge strane imam komšiju koji ima doktorat ali je čovjek pun nekakvih granica u glavi da mi nije jasno kako je uspio doći i do tog doktorata. Čovjek je blago rečeno budala.
Tesla10

#71 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Tesla10 »

Muhamed Đakmić wrote:Jesi Tesla brate zakuc'o s ovom slikom u prvom postu ove treće stranice, svaki put kad mi se učitava blokira mi sve :D :D
Halali ali sam bio prisiljen da to uradim.
nowyouseeme

#72 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by nowyouseeme »

https://33.media.tumblr.com/b9bb5e64b70 ... refsif.gif

Mozda i mi imamo po jednog ovoga u svakoj ulici. :lol:
RtrnOfSalisbury

#73 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by RtrnOfSalisbury »

morel se ova mapa nekako rascerat na gradove i sela da vidimo ko to popravlja a ko kvari prosjek i ondak preduzmemo potrebne mjere
astala_vistala

#74 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by astala_vistala »

Jeste bosnjo konta ako zna koji je glavni grad Dzibutija da je fol strucnjak,zato on sjedi na kafi i palamudi o tim glupostima,dok prosjecni Sveđanin to vrijeme boravi na poslu,i onda im se mi smijemo kako su glupi.. :-)
Tesla10

#75 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Tesla10 »

'ta će Šveđani, pederi :P :P :P .
Post Reply