Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#52 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by Truba »

moram priznat da prvi put čujem za taj uber

i generalno mi se ne sviđa :mrgreen: neš mi to sumnjivo
ali volio bih da dođu da vidimo kako to funkcionira

što neko reče ako nemaš dovoljno para ne putuj ili idi pješke :D

nisam u taksiju bio mislim 2 godine :? :? :?
radiša

#53 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by radiša »

cim se ovi nasi bune znaci da je nesto sto ce ih sprijecit u lopovluku i sumnjivim radnjama, dok oni pak kazu suprotno.
Adriatic

#54 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by Adriatic »

Ma gdje ćete ovo? :sad:
Pa kako će onda naplaćivati od aerodoroma do čaršije 50 eura? :izet:
Nisrin

#55 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by Nisrin »

Daj Boze da dodju, dosta mi je vise bezobraznik, nekulturnih i bezobzirnih taksista koji biraju relacije, ne pale taksimetre, ne vracaju kusur kako treba...neka i drugi dobiju istu priliku da rade i zarade...to sa placanjem poreza je upitno i ne placaju nista vise nego ljudi koji rade bilo koji drugi posao, s tim da oni mogu sami odluciti kad ce, od koliko i koliko raditi--kupuju skupa auta i da ih zalim*?!
No way...dobrodosao Uber, gradski prijevoz je neredovan, sarajevski taksisti preskupi, e ovo je usluga koja je upola jeftinija i uvijek je neki prijevoz na raspolaganju...kad moze Bec, sto ne mozemo i mi?!
bvcx

#56 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by bvcx »

Džabe se bune Frankfurđani i ostali. Ništa neće moći zaustaviti snagu slobodnog tržišta kakvo Uber donosi. Bolje da svoju energiju utroše u protestu protiv pravih pljačkaša, a to je državni parazitski sistem.
Drvosjeca iz Dejcica

#57 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Da citiram sam sebe. :oops:
P.S Samo onaj ko dopusti UBER u BiH ili pokrene sličan servis u Sarajevu ili BiH za vratom će imati svu bagru taxi službi za vratom kao i svu mafiju koja je već decenijama u tom poslu i koja iz sjene upravlja tim poslom. Toj osobi je bolje da zatraži politički azil negdje u EU jer mu ovdje nema opstanka. :oops:
http://www.klix.ba/biznis/sarajevski-ta ... /150423016
palermo

#58 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by palermo »

todd_smith wrote:
ko ih jebe, svaka konkurencija je zdrava konkurencija

taksisti ce se danas zaliti jer su navikli da imaju monopol, svaka promjena u svijetu naleti na stari status quo koji ne zeli promjenu

jedina prepreka u BiH ce biti manjak tehnologije tj slaba razvijenost jer van Sarajeva, Mostara, Banja Luke populacija nema toliko smart-telefona ili jos vise wi-fi po gradovima gdje mogu imati pristup, bilo kada bilo gdje, internetu
Nije mi jasna ova sintagma, taksisti imaju monopol :? . Kakav oni imaju monopol ???.....mailim, slijedom te logike, i učitelji imaju monopol, i mašinovođe i mnogi :D ...

A što se tiče ovog Ubera, ne znam baš kako to funkcioniše da bih mogao davati neku ocjenu. Na prvu loptu mi izgleda malo dvilje, i otvara mnoga pitanja....
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#59 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by Zviz »

U Danskoj je ovo propali biznis, a jos ti i licenca treba, tako da je i ilegalno. Posto u Danskoj taksometar kuca na brzinu voznje, gradske voznje su npr. kod nas u Kopenhagenu znatno jeftinije na istu kilometrazu nego da se obilaznicom vozi. Primjer od sjevernog dijela kopenhagena kroz centar do Brøndby kosta 182kr, dok od aerodroma obilaznicom kosta 365kr a rijec je o razlici u 500m.

Drugi problem je licenca. Bez nje po definiciji u zakonu svaka vrsta transporta gdjenije rijec o voznju u vlastitu korist od a i b vec pruzanje usluge drugom od a do b bez licence se tretira voznjom na crno.

Trenutno su je citava stvar predata policiji i tuzilastvu. U drzavi gdje se izricu najstrozije kazne za utaju poreza, rad na crno i falscifikaciju papira, ovo raditi je ludost odnosto imati servis poput ovog je igrati se ruskog ruleta.
HomeArt

#60 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by HomeArt »

Ova priča oko Ubera mi liči na priču oko mp3 formata i Napstera nekad davno i svi vidimo kako se ta priča završila. Što se tiče naših taksista nikad ama bas nikad nisam ni dobio ni vidio račun, doduše nisam ga ni tražio ali oni su zadnji koji mogu pričati o poštenju.
Jack Be Nimble

#61 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by Jack Be Nimble »

Dobar je Uber. Barem gdje sam ja dobro funkcionise i bolje nego taxi. Brze, znas unaprijed koliko ce te kostati, mozes da vidis na telefonu gdje se kola nalaze i da li idu ka tebi, cista nova kola itd.
mirzet87sa

#62 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by mirzet87sa »

Nema od ovoga nista, pusti snovi. Drzava od prosjecnog taksiste mjsecno uzima 400-500km troskova x njih 2000, obavezni su raditi 2x tehnicki godisnje te skuplje osiguranje putnika. Taman i da se drzava napravi luda pa pusti da ih neko pokrada, sto je ravno nuli, bili bi protesti taksista po vaz boziji dan i na kraju bi opet zavrsilo zabranom. Da se vodimo logikom 'zdrava konkurencija', ne nije zdrava konkurencija. Zdrava konkurencija su sve taksi firme koje placaju dadzbine prema drzavi.
http://www.vecernji.hr/svijet/voznja-s- ... ura-933900 u njemackoj je vec uveliko zabranjeno, isto slijedi komsijama hrvatima, ni kod nas opstati nece.
p206

#63 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by p206 »

Zviz wrote:
Drugi problem je licenca. Bez nje po definiciji u zakonu svaka vrsta transporta gdjenije rijec o voznju u vlastitu korist od a i b vec pruzanje usluge drugom od a do b bez licence se tretira voznjom na crno.
slabi vam ti zakoni tamo... zamisli izađeš sa trebom u grad, a ona iz Ilijaša...i kreneš da je odbaciš kući, zaustavi te drot i pita te koja je tvoja korist što je voziš... neš reći da je hoćeš ženiti jer si onda donji kod nje, ufati mala fursat... ako kažeš da je hoćeš povaliti opet belaj...
Zviz

#64 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by Zviz »

p206 wrote:
Zviz wrote:
slabi vam ti zakoni tamo... zamisli izađeš sa trebom u grad, a ona iz Ilijaša...i kreneš da je odbaciš kući, zaustavi te drot i pita te koja je tvoja korist što je voziš... neš reći da je hoćeš ženiti jer si onda donji kod nje, ufati mala fursat... ako kažeš da je hoćeš povaliti opet belaj...
Mi imamo go more gdje imas pravo povuci nekoga od a do b samo ako i ti ides na arelaciji od a do b u vlastitoj reziji. Uber je na crno samo bolje ogranizovan. Voziti nekoga od a do b bez vlastite potrebe tj samo za paru i uslugu je rad na crno. Odbaciti komsiju do zeljeznicke stanice i pritom dobiti 100kr u dzep je vec ilegalno i kaznjivo.

Druga stvar, ova zarada bi se kosila sa pravom na socijalne beneficije, jer ko bi imao vremena nuditi usluge.

Sve u svemu kazne su prevelike da mozes jednu zaraditi brzo! Tako bi bio u minusu a imao bi mrlju do kraja zivota i postao socijalni slucaj b.

Druga stvar, drzava ubire od taksi firmi brdo para. Imaju pravo kupiti auto bez poreza pa su u dk taksiji znatno mocnija auta nego u njemackoj! Ima ih i sa manjim i slabijim autom ali su manjina. Tehnicki pregled 1X godisnje, licenca, osiguranja etc. zasto u Danskoj gotovo i nema prevoznika tj privatnih koji bi mogli sl nuditi, pa cak i starci imaju takve beneficije da iskljucivo se voze taksijima. Druga stvar vozac mora imati polozeno kad je rijec o voznji stariji, ljudi sa povredama jer drzava subvencira taxi nekome ko je operisan a ide u skolu te ima poteskoca taksijem se voziti. Meni Uber lici kao da su ti iz San Franciska bili u posjeti BIH i Semsudin iz Zabrdja im objasnio fol samo ovi dodali app, hebo ih app.
Paul F.

#65 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by Paul F. »

insomnia78 wrote:
bumerangss wrote:
graue_maus wrote:u njemackoj hoce da ga zabrane .........
a zasto?
Cuj zasto, a porezi?
Da ali ne samo to. Koliko sam shvatio, u zapadnoj Europi broj taksi licenci je ograničen. Gradske vlasti su odredile broj taksija na osnovu potreba grada. Gradske vlasti obezbjeđuju i taksi stanice.
Privatni šoferi su uvijek postojali. Privatni šofer ostaje u svojoj garaži do odlaska na zakazani sastanak. Nakon obavljene vožnje vraća se u garažu. Za ovo, kao i za svaku drugu djelatnost treba dozvola ili licenca. Broj ovakvih licenci nije ograničen.
E sad, Uberova aplikacija ne bi fercerala ako bi vozila ostala u garaži do poziva. Oni kruže gradom ili se ilegalno parkiraju čekajući pozive.
To je suština problema. Rade potpuno isti posao kao taksisti čiji je broj uvijek bio ograničen. Broj privatnih šofera nije ograničen.
Paul F.

#66 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by Paul F. »

palermo wrote: Nije mi jasna ova sintagma, taksisti imaju monopol :? . Kakav oni imaju monopol ???.....mailim, slijedom te logike, i učitelji imaju monopol, i mašinovođe i mnogi :D ...

A što se tiče ovog Ubera, ne znam baš kako to funkcioniše da bih mogao davati neku ocjenu. Na prvu loptu mi izgleda malo dvilje, i otvara mnoga pitanja....
Taksisti imaju monopol u smislu da jedini imaju pravo kružiti gradom i uzimati nepoznate ljude koji ih rukom zaustave. Uber radi to isto samo umjesto znaka rukom treba pritisnuti dugme na telefonu. To je sutina problema između taksista i Ubera. Pored toga, postoji i Uber pop. Svako, sa bilo kakvim autom može biti vozač Uber pop. Neko ko ima drugi posao, može vikendom biti Uber pop.
Edin H.

#67 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by Edin H. »

Uber posluje u 295 gradova u 55 zemalja, ali u Sarajevu ocekujem da ce ih lobi sarajevskih prevaranata, pardon taksista sa aerodroma, zabraniti.
Zviz

#68 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by Zviz »

Mah uber u bih bi samo jos ove koji se malo misle da na crno voze ohrabrio. Bilo bi ponude na svakom cosku, na kraju bi cijena bila prakticno dzaba jer ponuda bi bila znatno veca od potrebe. Bio bi na aerodromu red od ulaza pa do sTupa 2.
TheMule

#69 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by TheMule »

Kad se pogleda nezaposlenost, moze se reci da ce Uber biti veoma popularan na Balkanu. Osiguranje, sigurnost, licence, i policija ne interesuje nikog na nasim prostorima, tako da im je put otvoren.
vade_mecum

#70 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by vade_mecum »

:lol: ovo da ce ih sa-taxi zabraniti je prica u rangu kada se bh telecom raskukao zbog VoIP-a prije 5-6 godina. dakle, ako uber odluci da krene na bh trziste sigurno nece pitati sa-taxi sta misli o tome.s druge strane, da bi to funkcionisalo moraju se stvoriti uslovi za tako nesto, a to je dzabni wlan na svakom cosku ili flat mobilni internet za (skoro) dzaba, a mi smo jos daleko od toga.
Drvosjeca iz Dejcica

#71 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Zviz wrote: Mi imamo go more gdje imas pravo povuci nekoga od a do b samo ako i ti ides na arelaciji od a do b u vlastitoj reziji. Uber je na crno samo bolje ogranizovan. Voziti nekoga od a do b bez vlastite potrebe tj samo za paru i uslugu je rad na crno. Odbaciti komsiju do zeljeznicke stanice i pritom dobiti 100kr u dzep je vec ilegalno i kaznjivo.

Druga stvar, ova zarada bi se kosila sa pravom na socijalne beneficije, jer ko bi imao vremena nuditi usluge.

Sve u svemu kazne su prevelike da mozes jednu zaraditi brzo! Tako bi bio u minusu a imao bi mrlju do kraja zivota i postao socijalni slucaj b.

Druga stvar, drzava ubire od taksi firmi brdo para. Imaju pravo kupiti auto bez poreza pa su u dk taksiji znatno mocnija auta nego u njemackoj! Ima ih i sa manjim i slabijim autom ali su manjina. Tehnicki pregled 1X godisnje, licenca, osiguranja etc. zasto u Danskoj gotovo i nema prevoznika tj privatnih koji bi mogli sl nuditi, pa cak i starci imaju takve beneficije da iskljucivo se voze taksijima. Druga stvar vozac mora imati polozeno kad je rijec o voznji stariji, ljudi sa povredama jer drzava subvencira taxi nekome ko je operisan a ide u skolu te ima poteskoca taksijem se voziti. Meni Uber lici kao da su ti iz San Franciska bili u posjeti BIH i Semsudin iz Zabrdja im objasnio fol samo ovi dodali app, hebo ih app.
Pusti se ti DK, ovo je Bosna. Znaš li recimo kako u BiH možeš legalno postati taksista? Nikako. Možeš postati doktor, stomatolog, prodavač, austonaut, pilot, inžinjer...sve možeš samo ne taksi vozač. Možeš znati dva svjetska jezika, možeš imati i sve položene kategorije u vozačkoj, možeš imati i državni ispit, fakultet ali to sve ne pije vode jer taksista postat ne možeš. I onda je problem UBER. Naravno da je problem kada od mafijaša u ovoj državi ne možeš postati *ebeni taksista. :oops:
Zviz

#72 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by Zviz »

Iz razloga, jer taksista u Sarajevu bolje zaradi nego jedan u Kopenhagenu. Druga cinjenica, u BiH biti taksista na crno je znatno laks nego bilo gdje drugo, pogotovo na malo dalje razdaljine. Primjer: Zenica - Sarajevo ili Sarajevo - Mostar.
O'zone
Globalni moderator

#73 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by O'zone »

Što volim kad je pravna država na djelu

http://www.klix.ba/biznis/ministarstvo- ... /150428058
Walther

#74 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by Walther »

vade_mecum wrote::lol: ovo da ce ih sa-taxi zabraniti je prica u rangu kada se bh telecom raskukao zbog VoIP-a prije 5-6 godina. dakle, ako uber odluci da krene na bh trziste sigurno nece pitati sa-taxi sta misli o tome.s druge strane, da bi to funkcionisalo moraju se stvoriti uslovi za tako nesto, a to je dzabni wlan na svakom cosku ili flat mobilni internet za (skoro) dzaba, a mi smo jos daleko od toga.
Oni su u biti vec zabranjeni... dovoljno da je te drzave opali 2x kaznom po usim i prica je zavrsena. Inace se uber fucka ali ce nahebati pojedinci. Inace je to samo u svojoj biti samo rad na crno. Na stetu svih osim Ubera.
vade_mecum

#75 Re: Uber stize na prostore bivse YU. Taksi na crno ili...?

Post by vade_mecum »

Walther wrote:
vade_mecum wrote::lol: ovo da ce ih sa-taxi zabraniti je prica u rangu kada se bh telecom raskukao zbog VoIP-a prije 5-6 godina. dakle, ako uber odluci da krene na bh trziste sigurno nece pitati sa-taxi sta misli o tome.s druge strane, da bi to funkcionisalo moraju se stvoriti uslovi za tako nesto, a to je dzabni wlan na svakom cosku ili flat mobilni internet za (skoro) dzaba, a mi smo jos daleko od toga.
Oni su u biti vec zabranjeni... dovoljno da je te drzave opali 2x kaznom po usim i prica je zavrsena. Inace se uber fucka ali ce nahebati pojedinci. Inace je to samo u svojoj biti samo rad na crno. Na stetu svih osim Ubera.
da citiram samog sebe sa jedne druge teme o taksistima:
vade_mecum wrote:http://www.klix.ba/biznis/ministarstvo- ... /150428058

nema labavo kod FišA, odmah udariti uber bagru po dzepu, a auto i pametni telefon im turiti u presu. :D

samo buduci da ne mogu izaci na kraj sa divljim taksistima zanima me kako misle izace na kraj s Uberom koji je jedno 1.000.000x sofisticiraniji od prosjecnog divljeg taksiste :?
Post Reply