Pa dobro, i to je za čovjeka ali poglu brate.arslanbey wrote:Nekad propadne radi gluposti,kao sto je ovo -zaljubio se lafoRidjobrki wrote:Sve što propadne i treba propasti - samo nek propadne iz pravih razloga, mojne mi iluzija.
Ostaviti brak radi druge osobe?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Ridjobrki
#51 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
-
hanamontanaa
#52 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
I iscudjavati se i kolutati očima kad neko pa makar i hipotetički postavi ovakvo pitanje.kiki-miki wrote:Mislim da je poštenije prema ženi i djeci, odnosno mužu i djeci razvesti se. Nego varati i održavati privid braka.
Mada je ova druga opcija raširenija i zastupljenija.Nažalost
Naravno da svako ima mišljenje i stav o temi, ali većina jedva čeka da one u moralnoj dilemi dočeka na nož.
- dječak sa šibicama
#53 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Zato se i zaljubljuju nakon 16 godina braka, kad se vec vjencaju reda radi, "da ne ostanem sam/a".
Sve sto se gradi na losim temeljima, nema dugog vijeka. I to je tako i u zivotu i na gradilistu
A onda pjevaju "moj je zivot rusevinaaaaa"
Sve sto se gradi na losim temeljima, nema dugog vijeka. I to je tako i u zivotu i na gradilistu
A onda pjevaju "moj je zivot rusevinaaaaa"
-
hanamontanaa
#54 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Dok ne naiđe bolja prilikakiki-miki wrote:hanamontanaa wrote:I iscudjavati se i kolutati očima kad neko pa makar i hipotetički postavi ovakvo pitanje.kiki-miki wrote:Mislim da je poštenije prema ženi i djeci, odnosno mužu i djeci razvesti se. Nego varati i održavati privid braka.
Mada je ova druga opcija raširenija i zastupljenija.Nažalost
Naravno da svako ima mišljenje i stav o temi, ali većina jedva čeka da one u moralnoj dilemi dočeka na nož.
Sad je kolliko vidim popularna rečenica: Bolje biti u bilo kakvom braku nego sam
I dobrim temeljima se nekad kući uruši. Zato se ja odavno vodim onom "nikad ne reci nikad". Možda je floskula, al se kod mene pokazala tačnom
-
natt
#55 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Al temelji ostaju.hanamontanaa wrote: I dobrim temeljima se nekad kući uruši. Zato se ja odavno vodim onom "nikad ne reci nikad". Možda je floskula, al se kod mene pokazala tačnom
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#56 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Nista protiv samo nek onda i sud nagradi onog sto napusta, da sam placa sebi tj djeci dodatak! Ovaj fenomen, bar u Sandinavskim zemljama je izrazen kod zena.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#57 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Imai slucaja gdje nema izlaza, sudivi obicno pristaju na zenine zahtjeve, i ako ista bez razloga trazi razvod jer je upoznala drugog. Danci, bar muskarci, znaju povuc rucnu, nece da plate ono za djecu, a ni drzava tu nemoze nista uciniti, i tako to obicno ide djeca postanu degenerici u odrastanju itd. Novog oca jos manje briga za istom djecom. I na kraju "kuja"sama ih doji. Gotovo na svakom cosku tih budalestina, da je cak se zakon dopunjavoda se i nemozes lagano razvesti. Pa vecina ovdje i nije u braku, a brdo zena nikad ni ne navedu ko je otac.Vipsilon wrote:Samo potpuni luđak ili psihopata može napustiti svoju djecu na milost i nemilost drugim ljudima.
-
arslanbey
#58 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Gdje je to takav obicaj da se udovica ne smije udati osim za brata pokojnog muza?sherbett wrote:Nikad ne reci nikad, i ne sudi covjeku u cijim cipeLama nisi hodao.walter kurtz wrote:hanamontanaa wrote:Sto ne mogu kvazi-moralistaEto to se nikad nikom nije desilo,niti može gluho bilo! Ljudi iz hiljadu razloga nakon godina braka shvate da ne ide više, ne nužno zbog treće osobe. Niko normalan neće zabraniti roditelju, kod kojeg djeca ostanu, da učestvuje u njihovom odgajanju,pruža im ljubav,pažnju i vrijeme...niti ce dopustiti da treća osoba,ako se nekad pojavi, "zlostavlja " njihovo dijete
![]()
nikad ne reci nikad
Najlakse je trubit o moralu ili one koji brane neke vrijednosti moralistima. Nisu stvari nikad tako crno bijele. Navsti cu dva primjera ostavljanja dijece. Iako nitko od nas nije toliko cist da osudjuje drugoga, neke stvari su po moralnim nacelima za osudu. Primjeri su iz stvarnog zivota i istiniti su.
Majka 1, ima sedmero djece, sa 4 muskarca. Posto je tezak socijalni slucaj i klosarka, vecina djece joj je oduzeta te su po domovima i udomljena. Gospodja majka je nakon prvog udomljenog djeteta rodila jos troje...njeno neodgovorno ponasanje jeste za svaku osuddu..i to nije moraliziranje nego fakat. Ona je svjesno radila to svojoj djeci koja su prakticki napustena. Bas sam ju neki dan vidjela na uli i kako navlaci svog mrtvo pijanog muskarca...
Majka2 je zaista predmetom diskusije, i tu bi vec mogli pricati o osudama ( laznih) moralista. Ona je sa 20 i koju sitno godinu ostala udovica. Pripadnica je naroda koji ima stroga pravila...koja su usporedbi s nasom kulturom apsolutno neprihvatljiva...ali kulture su nesumjerljive pa ne smjemo osudjivati.
Obicaji nalazu toj udovici dvije solucije: ostaje s djecom u kuci svekra i svekrve, i ne smje se preudavati. Eventualno moze za brata od muza ako joj odgovara po vodinama (da nije osjetno mladji) i nije ozenjen. Ukoliko zeli zivot provesti s nekime, imati nekoga jer je mlada i to zasluzuje, moze se preudati ali djecu mora napustiti jer ona su oceva, tj.njegove familije.
Ona je napustila svoje dvoje djece da bi se mogla udati, nastaviti nekim uobicajenim zivotom i imati jos djece. Godinama je patila sto je djecu ostavila, te joj je bilo zabranjeno da ih vidja.
E to nitko ne smije da osudjuje.
A kuju koja podize nogu cim ker zalaje, ne zasluzuje drugo nego da bude podvezana. Kad joj je pimpek preci od djece!
-
arslanbey
#59 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Obicaji nalazu toj udovici dvije solucije: ostaje s djecom u kuci svekra i svekrve, i ne smje se preudavati. Eventualno moze za brata od muza ako joj odgovara po vodinama (da nije osjetno mladji) i nije ozenjensherbett wrote:A di si ti procitao da se moze udati jedino za brata pokojnog muza?
- dječak sa šibicama
#60 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
a sta ako pokojni muz nema brata, vec sestru?
Udovica se udaje za sestru?
-
arslanbey
#61 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Neka se uda za svekradječak sa šibicama wrote:a sta ako pokojni muz nema brata, vec sestru?
- insomnia78
#62 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Šiptari cini mi se
- Ridjobrki
#63 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
To prema Kanunu?insomnia78 wrote:Šiptari cini mi se
- insomnia78
#64 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
HamanRidjobrki wrote:To prema Kanunu?insomnia78 wrote:Šiptari cini mi se
Negdje sam vec cuo, procit'o za ovo oko djece
Da mlada ako misli poslije smrti muza ici djecu mora ostaviti njegovim starcima
-
arslanbey
#65 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Pa do nedavno i kod nas tako bilo,em sto novi muz i njegova porodica nece tu djecu,em sto ne da ni porodica rahmetli muza. i danas je na selu tako,moja amidjicna se razvela i djeca zive kod bivseg muzainsomnia78 wrote:HamanRidjobrki wrote:To prema Kanunu?insomnia78 wrote:Šiptari cini mi se
Negdje sam vec cuo, procit'o za ovo oko djece
Da mlada ako misli poslije smrti muza ici djecu mora ostaviti njegovim starcima
Komsija bio tesko bolestan i rekao zeni udaj se poslije ali ostavi djecu kod mame moje,,,srecom ipak nije umro
-
arslanbey
#66 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Nije kod nas bosnjaka tako,za djevera se niko ne udaje to bi bilo cuveno.Ali ako se udovica preuda,obicaj je da djeca ostanu kod svekrva i svekrve,ili amidje..Opcenito se u nasoj kulturi cijeni ako se udovica nikako vise ne preudaje....i ako islam otvoreno sugerira zenama da se preudaju ako su mladesherbett wrote:Ako pokojni muz nema brata a ostaje, onda ostaje neudata. Ja sam napisala eventualno za brata, jer nisam sigurna da je taj obicaj jos ziv. Ali ako zeli da se uda, djeca ostaju u muzevoj obitelji. Taj obicaj su Turci donjeli. Opce je poznato...djeca su ocwva, nebitno tko je majka...doduse kod nas latinasa ipak vrijedi ona mater semper certa, pater incertum![]()
Radi se o Albancima, da
Po gradovima su obicaji moderni,kao i svugdje,ali ovo gore je tradicija,danas selo
- S4mpion
#67 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Jok, eto, priredit ćemo im aplauz. Ljudima se mora dati do znanja šta je društveno neprihvatljivo ponašanje.hanamontanaa wrote: I iscudjavati se i kolutati očima kad neko pa makar i hipotetički postavi ovakvo pitanje.
- ho oponopono
#68 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
arslanbey wrote:Ne nisam upoznao ljubav svog zivota u brakupitam opcenito
mnogi muskarci varaju zene svoje,ali rijetko kad i ostave svojom voljom brak da bi otisli toj drugoj osobi.
...ma nek ide u picku materinu (da prostis)...kad pocnes da jedes govna, istraj do kraja...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#69 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
U kojem li je dijelu BiH ovo, da mi je znatiarslanbey wrote:Nije kod nas bosnjaka tako,za djevera se niko ne udaje to bi bilo cuveno.Ali ako se udovica preuda,obicaj je da djeca ostanu kod svekrva i svekrve,ili amidje..Opcenito se u nasoj kulturi cijeni ako se udovica nikako vise ne preudaje....i ako islam otvoreno sugerira zenama da se preudaju ako su mladesherbett wrote:Ako pokojni muz nema brata a ostaje, onda ostaje neudata. Ja sam napisala eventualno za brata, jer nisam sigurna da je taj obicaj jos ziv. Ali ako zeli da se uda, djeca ostaju u muzevoj obitelji. Taj obicaj su Turci donjeli. Opce je poznato...djeca su ocwva, nebitno tko je majka...doduse kod nas latinasa ipak vrijedi ona mater semper certa, pater incertum![]()
Radi se o Albancima, da
Po gradovima su obicaji moderni,kao i svugdje,ali ovo gore je tradicija,danas selo
Mozda u nekim najzabacenijim dijelovima. Ili si ti fulio vremenski period, cisto sumnjam da se danas postupa po ovim obicajima. I u gradskim i ruralnim podrucjima vrijedi zakon, obicaje okaci macku o rep.
-
arslanbey
#70 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Tuzla,ruralni dioTomahawk11 wrote:U kojem li je dijelu BiH ovo, da mi je znatiarslanbey wrote:Nije kod nas bosnjaka tako,za djevera se niko ne udaje to bi bilo cuveno.Ali ako se udovica preuda,obicaj je da djeca ostanu kod svekrva i svekrve,ili amidje..Opcenito se u nasoj kulturi cijeni ako se udovica nikako vise ne preudaje....i ako islam otvoreno sugerira zenama da se preudaju ako su mladesherbett wrote:Ako pokojni muz nema brata a ostaje, onda ostaje neudata. Ja sam napisala eventualno za brata, jer nisam sigurna da je taj obicaj jos ziv. Ali ako zeli da se uda, djeca ostaju u muzevoj obitelji. Taj obicaj su Turci donjeli. Opce je poznato...djeca su ocwva, nebitno tko je majka...doduse kod nas latinasa ipak vrijedi ona mater semper certa, pater incertum![]()
Radi se o Albancima, da
Po gradovima su obicaji moderni,kao i svugdje,ali ovo gore je tradicija,danas selo![]()
Mozda u nekim najzabacenijim dijelovima. Ili si ti fulio vremenski period, cisto sumnjam da se danas postupa po ovim obicajima. I u gradskim i ruralnim podrucjima vrijedi zakon, obicaje okaci macku o rep.
- Sephora
#71 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
A sta to bjese ljubav ?arslanbey wrote:Da li bi ostavili zenu ,djecu kad bi upoznali ljubav vaseg zivota?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#72 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
@arslanbey, da i to cujem
Posto ne poznajem taj kraj (a vjerujem da ti poznajes, cim tvrdis), to mi je bas iznenadjenje.
Posto ne poznajem taj kraj (a vjerujem da ti poznajes, cim tvrdis), to mi je bas iznenadjenje.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#73 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Iz rupe izadjes, citav zivot za rupu radis, i onda opet nazad u rupu....s muske strane gledista.Sephora wrote:A sta to bjese ljubav ?arslanbey wrote:Da li bi ostavili zenu ,djecu kad bi upoznali ljubav vaseg zivota?
Ako to nije ljubav, onda ne znam sta je.
- Sephora
#74 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
I dalje nerazumijem sta to...( izvini nije do tebe )...Tomahawk11 wrote:Iz rupe izadjes, citav zivot za rupu radis, i onda opet nazad u rupu....s muske strane gledista.Sephora wrote:A sta to bjese ljubav ?arslanbey wrote:Da li bi ostavili zenu ,djecu kad bi upoznali ljubav vaseg zivota?
Ako to nije ljubav, onda ne znam sta je.
-
nightvision
#75 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Sto to bjeseee, sto to bjese ljuuubaaaaavvSephora wrote:A sta to bjese ljubav ?arslanbey wrote:Da li bi ostavili zenu ,djecu kad bi upoznali ljubav vaseg zivota?
i baaar na treeen biti zaljubljeeeen.....
To je valjda ono kad se dvoje voli do kraja zivota, ko pas i macka.