Šoping kartice-koju izabrati

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Čudna sorta

#51 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by Čudna sorta »

Ja imam Raiffeisen, i par puta su me toliko iznervirali, i toliko znaju biti bahati i nestručni da je to nevjerovatno. Inače mi je to najgora banka, ne znam ni što otvorih kod njih...

Jednom mi je ostalo možda 3-4 rate koje sam htjela odjednom otplatiti. Dođem na šalter i objasnim šta želim, i žena uzme novac, i kaže sada ste na nuli, samo plaćati to mjesečno što ide 4-5 KM. Nakon toga kupim opet nešto na rate, i to se toliko iskomplikuje, jer su se prikazivale rate koje sam zapravo otplatila, ali je problem u tome što ako želiš da ranije otplatiš moraš dobiti njihovu saglasnost, odnosno podnijeti zahtjev, što meni niko nije rekao, a valjda je trebala ta na šalteru kojoj sam objasnila šta želim.

Odem jedan mjesec i objasnim šta se desilo, haos im napravim jer uopšte te ne žele saslušati, odnosno ni one ne znaju šta se desilo. Kao sredimo to, kažu nema više tih starih rata, sa njima ste na nuli, idući mjesec dođe izvod i isto... :-)

Na kraju sam im ja sravnila stanje, išla kod šefa, ubjeđivala se s njima...

Uglavnom, nikome ih ne bi preporučila.
CVIJET1111

#52 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by CVIJET1111 »

_BataZiv_0809 wrote:Pozdrav ljudstvo,

Mislim da nema potrebe da puno elaborisem temu, jasno je iz naslova. Dakle zelio bih cuti kakva su vasa iskustva sa kupovinom na rate preko šoping kartica?

Rado bih da imam modalitet da si neke stvari priuštim bez da me zakolju taj mjesec, pa razmišljam o šoping kartici.

Koju biste preporučili?

Najbliži sam opciji da uzmem American Express obicnu.

Dakle imam redovna, prosječna primanja i nemam namjeru nekih aman zaman kupovina (od vise hiljada), nego da si mogu priuštiti kupovinu od par stoja, a da to otplacujem na rate :)

Eto pisite, i hvala vam unaprijed.

Visa classic Unicredit definitivno. Uzmeš njihov YEs paket, 6Km mjesečno. Uključeno vođenje računa, Visa electron, VIsa classic i još neki proizvodi koje izabereš. I to je to. Nikakvih dodatnih provizija, naknada, kamata. Čak i gotovine kad zatreba, mislim na kredit, u roku od sat-dva odobre, al to je do 2000-3000. Ja prezadovoljna :)
Mis mekinjas

#53 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by Mis mekinjas »

Ja na amexu dizem gotovinu na bankomatu. Kad mi treba.
Jedino me zeznuo put u Rusiju i Norvesku, nigdje je nisu primali, imala Visu classic.
Ma imam sve kartice, i master i Visu i amex, imala diners, to je najgora stvar na planeti.
Amex mi je najbolji, jedino sto mi je malo clanarina na Gold veca.
itekako

#54 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by itekako »

ako si zelis kupiti npr. televizor a nemas sredstva da to ostvaris, znaci da ga u tom trenutku ne trebas kupiti jer nije povoljan trenutak.
posezati za nekakvim karticama da bi se kupila roba siroke potrosnje znaci upasti u duznicko robstvo za npr. tene, televizor ili usisivac.
to je idiotluk raditi.
stedite, strpite se i kupite za svoj novac ono sto vam treba.

u duznistvo upadajte samo ukoliko cete sredstva iskoristiti za masine koje stvaraju nove vrijednosti u poslovima za koje ste izradili ozbiljne biznis planove.

sve ostalo je zivot na teku i lazni sjaj. balon koji svaki cast moze eksplodirati.
nineinchnails

#55 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by nineinchnails »

itekako wrote:ako si zelis kupiti npr. televizor a nemas sredstva da to ostvaris, znaci da ga u tom trenutku ne trebas kupiti jer nije povoljan trenutak.
posezati za nekakvim karticama da bi se kupila roba siroke potrosnje znaci upasti u duznicko robstvo za npr. tene, televizor ili usisivac.
to je idiotluk raditi.

u duznistvo upadajte samo ukoliko cete sredstva iskoristiti za masine koje stvaraju nove vrijednosti u poslovima za koje ste izradili ozbiljne biznis planove.

sve ostalo je zivot na teku i lazni sjaj. balon koji svaki cast moze eksplodirati.
:thumbup:
Mis mekinjas

#56 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by Mis mekinjas »

Ma daj. Zivimo u 21. stoljecu.
Ja vala ne znam nikoga ko danas stedi 12 mjeseci i iskesira ves masinu. Da ga vidim vjerovatno bih pomislila: "Vid' budale."

Ne uzimas revolving kartice, pa da se zajebes. Kupujes beskamatno na rate, i uskladjujes se sa placom. Samo budale trose iznad svojih mogucnosti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#57 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by _BataZiv_0809 »

CVIJET1111 wrote:

Visa classic Unicredit definitivno. Uzmeš njihov YEs paket, 6Km mjesečno. Uključeno vođenje računa, Visa electron, VIsa classic i još neki proizvodi koje izabereš. I to je to. Nikakvih dodatnih provizija, naknada, kamata. Čak i gotovine kad zatreba, mislim na kredit, u roku od sat-dva odobre, al to je do 2000-3000. Ja prezadovoljna :)
Je li se dobije samo jedna kartica ili?
vanjki

#58 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by vanjki »

Da,dobijes jednu karticu i na njoj odredjen limit.Moj ti je savjet da nikada ne dizes lovu sa tom karticom
vec da koristis samo za rate.Ako si kupila nesto u ovom mjesecu tek ti znaci 20.7 pocinju teretiti za prvu ratu.
Ja imam Unicredit i zadovoljan sam pravo
itekako

#59 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by itekako »

Mis mekinjas wrote:Ma daj. Zivimo u 21. stoljecu.
Ja vala ne znam nikoga ko danas stedi 12 mjeseci i iskesira ves masinu. Da ga vidim vjerovatno bih pomislila: "Vid' budale."
"Onda gledaj lafčino, vidiš ga" :mrgreen:

salu na stranu,
ako me budes poslusala relativno brzo ces doci u priliku da robe i usluge kesiras u cugu, bez rata i duznickog robstva.
u protivnom, cijeli zivot ces zivjeti u uvjerenju da bogati kupuju na rate :D :mrgreen:
Mis mekinjas

#60 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by Mis mekinjas »

Ja vec godinama koristim kartice, jos nisam ni s glave u krizi, niti dugu, a jos manje ropstvu.
Kupljen stan, auto, namjesteno, a samo jednu platu imam. :)

Tako da zivot bez kartica ne pije vode. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by _BataZiv_0809 »

vanjki wrote:Da,dobijes jednu karticu i na njoj odredjen limit.Moj ti je savjet da nikada ne dizes lovu sa tom karticom
vec da koristis samo za rate.Ako si kupila nesto u ovom mjesecu tek ti znaci 20.7 pocinju teretiti za prvu ratu.
Ja imam Unicredit i zadovoljan sam pravo
:thumbup:

Ma kakvi dizanje love, treba mi samo da lakse ponesem periodicni shopping :)
seoBIH

#62 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by seoBIH »

itekako wrote:ako si zelis kupiti npr. televizor a nemas sredstva da to ostvaris, znaci da ga u tom trenutku ne trebas kupiti jer nije povoljan trenutak.
to je idiotluk raditi.

Razumijem taj stav i ima neke logike. On vrijedi za one koji se protezu iznad svojih mogucnosti. No RACIONALNO Koristenje shoping kartice nije pretjerivanje, ili protezanje iznad mogucnosti. Godinje imas fiksnu "kamatu" (naknada za vodjenje kartice) u iznosu od 60KM. U tom periodu u zavinosti od limita, mozes kupiti finih stvari.

Recimo, sebi fino sracunas da platis registraciju i kupis frizider. Na 12 mjeseci te to dodje oko 100KM. Lakse je davati 100KM svaki mjesec, nego odmah 1.200KM izvaliti. To ja zovem proracunati nacin trosenja. Da, moglo se stediti 12 mjeseci, ali onda ne bih imao registrovano auto, niti frizider.

Ja koristim shoping karticu. Otplatio sam par kucanskih aparata na ovaj nacin. Fina je stvar, jer uvijek imas u zalihi odredjenu svotu novca. Ja obicno imam onoliko koliko je dovoljno da pokrijecim cijelu zaduzenost kartice.
kakavdanakneiskustvu

#63 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by kakavdanakneiskustvu »

CVIJET1111 wrote:

Mislim da nema potrebe da puno elaborisem temu, jasno je iz naslova. Dakle zelio bih cuti kakva su vasa iskustva sa kupovinom na rate preko šoping kartica?

Rado bih da imam modalitet da si neke stvari priuštim bez da me zakolju taj mjesec, pa razmišljam o šoping kartici.

Koju biste preporučili?

Dakle imam redovna, prosječna primanja i nemam namjeru nekih aman zaman kupovina (od vise hiljada), nego da si mogu priuštiti kupovinu od par stoja, a da to otplacujem na rate :)

istina,ali uz veliku kmatu
kakavdanakneiskustvu

#64 Re: Šoping kartice-koju izabrati

_BataZiv_0809 wrote:
CVIJET1111 wrote:

Je li se dobije samo jedna kartica ili?

da,visa claasic karticu,i njome mozes placati do 12 rata, a u nekim trgovinama izgleda i do 24 rate
itekako

#65 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by itekako »

seoBIH wrote:
to je idiotluk raditi.

Razumijem taj stav i ima neke logike. On vrijedi za one koji se protezu iznad svojih mogucnosti. No RACIONALNO Koristenje shoping kartice nije pretjerivanje, ili protezanje iznad mogucnosti. Godinje imas fiksnu "kamatu" (naknada za vodjenje kartice) u iznosu od 60KM. U tom periodu u zavinosti od limita, mozes kupiti finih stvari.

Recimo, sebi fino sracunas da platis registraciju i kupis frizider. Na 12 mjeseci te to dodje oko 100KM. Lakse je davati 100KM svaki mjesec, nego odmah 1.200KM izvaliti. To ja zovem proracunati nacin trosenja. Da, moglo se stediti 12 mjeseci, ali onda ne bih imao registrovano auto, niti frizider.

Ja koristim shoping karticu. Otplatio sam par kucanskih aparata na ovaj nacin. Fina je stvar, jer uvijek imas u zalihi odredjenu svotu novca. Ja obicno imam onoliko koliko je dovoljno da pokrijecim cijelu zaduzenost kartice.
vidi, moras shvatiti da ta registracija i frizider tebe ne kostaju 1200KM. kostaju te vise za 60KM kolika je fiksna kamatna stopa vezana za karticu + razlika u cijeni izmedju cijene vodjenja obicnog tekuceg racuna uz npr. debitnu Visa Electron i nekog paketa usluga uz koji imas pravo na shoping karticu. recimo da je razlika 2KM sto bi na godisnjem nivou bile 24KM sto bi na kraju bilo 84KM. to je skoro mjesecna rata.
tako umjesto 12 rata ti placas 13.

upravu si kada kazes da je lakse dati 12 puta po 100KM nego jednom 1200KM ali samo iz perspektive onoga ko si zeli u datom trenutku priustiti vise nego zaradjuje.
zelim reci da je takav stav los i ne vodi nigdje. besmisleno je robu i usluge placati skuplje nego realno jesu a istovremeno upadati u dug.
seoBIH

#66 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by seoBIH »

Ne kontam tu razliku? Shoping kartica se paca 5KM i to su svi troskovi. Nemam druge kartice. Opet, kamata od 60KM, na 2.000 koliki je moj limit, uopste nije velika.

Ja sam kupio navedene stvari, imao budzet za neke druge stvari. Meni je pomogla i to je moje iskustvo. Drug je digao milju maraka sa shopinmg kartice i kune je.
vanjki

#67 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by vanjki »

U tih 6km ti koristis i internet bankarstvo i mozes ustediti bar 5km mjesecno kod placanja racuna.
Ja sam skontao da mi je bolje placati banci 6km nego posti na ogromne provizije
Mis mekinjas

#68 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by Mis mekinjas »

Okeeeej.
Moze se cjepidlaciti oko 5KM oko vodjenja racuna. Pa je to, bla bla godisnje 60KM, koje potrosis dnevni da i ne osjetis.
U Sa ne mozes kafu bez 5KM nigdje popiti.

Elem da ja nastavim zasto je Amex ipak dobar izbor, bez obzira na mjesecnu clanarinu koja ne znam kolika je u BiH. Ja za Gold amex platim godisnje oko 100KM.
Green card je jeftinija. Cini mi se ako se sjecam 3,99 KM mjesecno da je bilo kod vas.
Dakle ono sto je mana kod vas, a bice vjerovatno kao i svugdje u svijetu skupljanje bodova za potrosenu lovu, i koristenje istih preko partnera banke.
Ja recimo mijenjam bodove sa posebne kartice i kupujem hranu, odjecu, bijelu tehniku.U punom iznosu ili za dio bodova u protuvrijenosti love umanjim sebi trosak, recim televizora. Pred placanje clanarine dobijes bodove da ih zamijenis za clanarinu da ne placas svojom lovom.
Vec sam to gledala zbog muza pogodnosti su ok.
Jednokratno placanje odgoda bez kamata 50 dana (wooow eto vremena za stednju), obrocno se placa bez kamata kako gdje 6, 12, 24 rate.
Putno si osiguran, imas super stranicu za kontrolu troskova, ne moras se maltretirati sa papirom i racunima, svs stize mailom.
Ja sam i auto kupila na kredit. Nema EKS, nema redovne kamate. Daju ti lovu uzmu 35KM pri isplati i cao.

Kako god okrenem, nista ne dobijam drzanjem love u carapi.
kakavdanakneiskustvu

#69 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Mis mekinjas wrote:Okeeeej.
Moze se cjepidlaciti oko 5KM oko vodjenja racuna. Pa je to, bla bla godisnje 60KM, koje potrosis dnevni da i ne osjetis.
U Sa ne mozes kafu bez 5KM nigdje popiti.

Elem da ja nastavim zasto je Amex ipak dobar izbor, bez obzira na mjesecnu clanarinu koja ne znam kolika je u BiH. Ja za Gold amex platim godisnje oko 100KM.
Green card je jeftinija. Cini mi se ako se sjecam 3,99 KM mjesecno da je bilo kod vas.
Dakle ono sto je mana kod vas, a bice vjerovatno kao i svugdje u svijetu skupljanje bodova za potrosenu lovu, i koristenje istih preko partnera banke.
Ja recimo mijenjam bodove sa posebne kartice i kupujem hranu, odjecu, bijelu tehniku.U punom iznosu ili za dio bodova u protuvrijenosti love umanjim sebi trosak, recim televizora. Pred placanje clanarine dobijes bodove da ih zamijenis za clanarinu da ne placas svojom lovom.
Vec sam to gledala zbog muza pogodnosti su ok.
Jednokratno placanje odgoda bez kamata 50 dana (wooow eto vremena za stednju), obrocno se placa bez kamata kako gdje 6, 12, 24 rate.
Putno si osiguran, imas super stranicu za kontrolu troskova, ne moras se maltretirati sa papirom i racunima, svs stize mailom.
Ja sam i auto kupila na kredit. Nema EKS, nema redovne kamate. Daju ti lovu uzmu 35KM pri isplati i cao.

Kako god okrenem, nista ne dobijam drzanjem love u carapi.

kojom karticom?
Mis mekinjas

#70 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by Mis mekinjas »

American express.
nikimostar

#71 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by nikimostar »

to je idiotluk raditi.

dugo nisam procitao bolji post,svaka cast za receno,ziva istina...
CVIJET1111

#72 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by CVIJET1111 »

kakavdanakneiskustvu wrote:
CVIJET1111 wrote:

Koju biste preporučili?

istina,ali uz veliku kmatu
Da, al kad zagusti nije zgoreg. Ja imam Visu Classic i mjesecima je ne vadim iz novčanika, a kad zatreba dobrodošla :) U svim bankama je samo vođenje računa 2-3KM, a ovamo za 6KM pored te kartice i niz drugih pogodnosti, npr.e-plaćanje ušteda na proviziji. A što se tiče gotovine, meni lično je jednom zatrebalo 2000Km hitno i za sat bilo mi na računu, doduše 154KM sam kamate imala na period od 12mjeseci. Ovamo nešto sitno rijetko uzmem i inače bude samo na odgođeno plaćanje od 20-og idućeg mjeseca.

Ne trebala, al neka je!!! :)
CVIJET1111

#73 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by CVIJET1111 »

Ima li neko iskustva sa SHop&Fun Sparkasse?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#74 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by _BataZiv_0809 »

CVIJET1111 wrote:Ima li neko iskustva sa SHop&Fun Sparkasse?
Reklamiraju ju je da prolazi svugdje, ali nesto ne upratih toliko naljepnica na trgovinama :roll:
NailovaMater

#75 Re: Šoping kartice-koju izabrati

Post by NailovaMater »

CVIJET1111 wrote:Ima li neko iskustva sa SHop&Fun Sparkasse?
Po meni super kartica. Ako izabereš opciju podjele transakcija do 12 mjeseci nema kamata, ako ti gori možeš podijeliti i na 36 rata, ne moraš ganjati Sparkasse POSove, radi na svakom. Možeš kupovati na internetu na rate. Stvarno ok
Post Reply