Predrasude iz doba YU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kljuc_

#51 Re: Predrasude iz doba YU

Post by kljuc_ »

Predrasude su nastajale i zbog kulturoloskih razlika, bas kao i na osnovu uzoraka koji nisu imali obrazovanje i isli su da rade u druge republike, a takvi su dolazili i u Bosnu iz tzv. razvijenih republika, iako je BiH jedina imala vanjskotrgovniski suficit u periodu od kraja 70-ih do rata. U stvarnosti, Bosanci, bez obzira na vjeroispovjest, u vecini stvari su presisali svoje susjede i komsije, od nauke, umjetnosti, sporta, ekonomije i industrije, toliko drugih stvari, ali generalno, masa je svuda primitivna i glupa i nema razlike izmedju krkana iz okoline Kladuse i krkana iz slovenske Stajerske ili Slavonije. Probelm je u tome sto svi drugi znaju cijeniti svoje uspjehe na svim planovima, dok mi ne, cak gubimo i sjecanje na najblistavije trenutke ove zemlje i njenih ljudi i sto je jednako grozno, pristajemo na ulogu manje vrijednih koju su nam dodjeljivali u Jugoslaviji. Susjedi od smijesnih stvari prave prepoznatljive kulturne brendove, dok smo mi mnogo mnogo toga vrijednog devalvirali i prepustili zaboravu. Mi i danas imamo primitivce koji obnasaju vazne funkcije, a ne mogu se odvojiti od slike Bosne koja je nametana decenijama, a to su vicevi i cevapi, pa kao vrhunac dozivljaja vode goste na cevape i pricaju im viceve. Bio ovaj, bio onaj, bila i Kolinda nedavno i isla da jede cevape :lol: :lol: :lol: Strasno kakvo je to ponizenje za cijelu kulturu, a i za goste, voditi ih da jedu junk food. Tudjmanolika Kolinda vjerujem da je i izrazila tu zelju i zato ju je trebalo odvesti kod Trovaca da papa, ali sta su drugi skrivili.

Sarajevo ima i danas mnogo vecu vidljivost i znacaj u sirem kontekstu od Ljubljane, Zagreba, cak i Beograda, koji su imali svoj znacaj iskljucivo zbog svog povlastenog polozaja u SFRJ.

Ovo s Olimpijadom nije bio jedini slucaj, isto je bilo i sa osnivanjem ASU i brojnim drugim stvarima, najvise zbog opstrukcija iz Beograda i Zagreba.

Inace, predrasudama se vode iskljucivo glupi i zatucani ljudi, pa vi procjenite ko je ko.

ovo je dobar post osim veceva i cevapa. U cavapima i vicevima o Muji Sulji i Fati nema nista lose.Sta vise to je bogastvo. Ja vodim sve ljude na cevape i rado pricam viceve.
kljuc_

#52 Re: Predrasude iz doba YU

Post by kljuc_ »

korisnicc wrote:
arslanbey wrote:
korisnicc wrote:Evo reći ću iz hrvatske perspektive.

Ne baš o dobu SFRJ, već danas, što se tih zemalja tiče.

Slovenci- pristoji, uredni, ljubomorni na nas Hrvate zbog obale, mi ljubomorni na njih zbog granice s Austrijom.
Bošnjaci- duhoviti, simpatični, no koja je fora s tim islamom usred Europe :D
Srbi- Sotona. :evil:
Ok, malčice karikirano. :D Opušteni, duhoviti (malo siroviji humor od Bosanaca), no velik dio njih su nacionalisti, žele ukrast dio Hrvatske!!!
Crnogorci- light Srbi :)
Makedonci- ništa ne mislimo o njima. Možda i bolje. :-D
A koja je fora s katolickom vjerom u sred Balkana ? :D
Ma nismo mi Balkan! :run:
jok . hrvatska je skandinavija. granici sa norveskom a franjo tudjaman je svedski kralj samo sto se to krije od raye . :twisted:
korisnicc

#53 Re: Predrasude iz doba YU

Post by korisnicc »

kljuc_ wrote:
jok . hrvatska je skandinavija. granici sa norveskom a franjo tudjaman je svedski kralj samo sto se to krije od raye . :twisted:
Mediteran i Srednja Europa.
Balkan nas ne zanima!
Osim Hrvata u BiH! :D
modem33

#54 Re: Predrasude iz doba YU

Post by modem33 »

kljuc_ wrote:
modem33 wrote:
irac300 wrote:Vicevi o Bosancima su nastajali zbog NKV radnika koji su radili širom ex Jugoslavije, normalno da su se na osnovu tog ''uzorka'' proširila predrasuda o nama kao naivnim i poglupim ljudima. Evo neki dan sam bio živi svjedok jednom komičnom slučaju, nabavio komšo pametni telefon, i pita mene kako da gleda određene stvari na youtube. Ja mu fino objasnim da ukuca pojam šta želi pa će mu izbaciti. Kad on meni neki dan izvali, ''ja kuc'o POJAM, al' nema niĐe Zvezde Granda''. :D Jbg, ne mogu ja kriviti Srbe, Hrvate, Slovence što nam se smiju, kada im sami naletimo na volej. :D

Ja takve vidjam svaki dan ..... na dan izbora .... u komsiluku .... morate se pomirit s cinjenicom da je bosanac glup ..... ima intelektualaca ....al manjina smo. Bitno je muzicko ... :roll:

A sto se tice skrtosti ..... bosanci su najvece skrtice .... uvjerio se u 1000 puta ... Ja u drustvu nikad nikad ne castim .... osim ako se nesto desi u moju korist pa se osjecam veselo ... pa castim onako od srca bez ocekivanja natrag usluge. A ovdje su bosanci "glumci" .... kao "caste tebe" .... al ocekuju " da se u slijedecoj rundi izjednacite" .... tj. da ti njega pocastis .... Glup rezon. Tko god je mene castio van Bosne ... je bio neki razlog za slavlje .... i ljudi castili od srca bez ocekivanja povrat duga ...... dok "bosancerosa to nije". To ja zovem "lazno domacinsko cascenje".

Tako ja testiram ljude u bosni po cascenju ...... on mene pocasti ..... i kasnije kroz 2 mjeseca cujem "gundjanje o meni" .... znam da je supak & jebivjetar. :lol: Daleko im kuca od mene :D

Al naletio sam u BiH-a dobar broj ljudi koji ce ti pocasti al da ne gundjaju .... al to je svega 10 ljudi u citavoj BiH-a. 8)
uh jel to ti objektivno ili odokativno? ili volonterski?

Objektivno vidjenje ...
kljuc_

#55 Re: Predrasude iz doba YU

Post by kljuc_ »

korisnicc wrote:
kljuc_ wrote:
Balkan nas ne zanima!
ja prde a tebi smrdi
Stoner

#56 Re: Predrasude iz doba YU

Post by Stoner »

Dio Hrvatske pripada Balkanu. Prema tome, ona je i balkanska zemlja, njena najzapadnija. I stvarno ne vidim u čemu je tu problem?

Inače, što se teme tiče eto i zašto je stvoren jedan stereotip o Hrvatima kao iskompleksiranim maljavim Balkancima. :mrgreen:

Što se Bošnja tiče mislim da je @arslanbey tu napravio najbolju podjelu. Bošnjaci imaju određeni dio populacije koji se stidi što su to što jesu a omiljeni sport im je prosipanje urbanluka i elitizma pljuvanjem po bošnjačkoj kulturi ,tradiciji, religiji i prđenje o nekakvim torovima po čitav dan. Dobar primjer su oni kreteni iz Nebuloze Kolektiv. :)
York Light 100`s

#57 Re: Predrasude iz doba YU

Post by York Light 100`s »

korisnicc wrote:
kljuc_ wrote:
Balkan nas ne zanima!
Ti me podsjećaš na Čombeta kada je promijenio ime Dragan Čmar da mu se ne smiju pa promijeni u Zoran Čmar.

Ne zanima ni mene Bosansko-podrinjski kanton i sanjam više o Njemačkoj i republici Hessen ali to ne mijenja činjenicu da ja i stanovnici tog kantona pripadamo istoj državi a da je Hessen van tog okvira ma koliko god iskompleksiran neko bio kao ti kolega Balkanac u ovom slučaju
Stoner wrote: Inače, što se teme tiče eto i zašto je stvoren jedan stereotip o Hrvatima kao iskompleksiranim maljavim Balkancima. :mrgreen:
Tvrtko II Kotromanić

#58 Re: Predrasude iz doba YU

Post by Tvrtko II Kotromanić »

covjek se zajebava, sta ga napadate pobogu :D
MyTao

#59 Re: Predrasude iz doba YU

Post by MyTao »

modem33 wrote:
irac300 wrote:Vicevi o Bosancima su nastajali zbog NKV radnika koji su radili širom ex Jugoslavije, normalno da su se na osnovu tog ''uzorka'' proširila predrasuda o nama kao naivnim i poglupim ljudima. Evo neki dan sam bio živi svjedok jednom komičnom slučaju, nabavio komšo pametni telefon, i pita mene kako da gleda određene stvari na youtube. Ja mu fino objasnim da ukuca pojam šta želi pa će mu izbaciti. Kad on meni neki dan izvali, ''ja kuc'o POJAM, al' nema niĐe Zvezde Granda''. :D Jbg, ne mogu ja kriviti Srbe, Hrvate, Slovence što nam se smiju, kada im sami naletimo na volej. :D

Ja takve vidjam svaki dan ..... na dan izbora .... u komsiluku .... morate se pomirit s cinjenicom da je bosanac glup ..... ima intelektualaca ....al manjina smo. Bitno je muzicko ... :roll:

A sto se tice skrtosti ..... bosanci su najvece skrtice .... uvjerio se u 1000 puta ... Ja u drustvu nikad nikad ne castim .... osim ako se nesto desi u moju korist pa se osjecam veselo ... pa castim onako od srca bez ocekivanja natrag usluge. A ovdje su bosanci "glumci" .... kao "caste tebe" .... al ocekuju " da se u slijedecoj rundi izjednacite" .... tj. da ti njega pocastis .... Glup rezon. Tko god je mene castio van Bosne ... je bio neki razlog za slavlje .... i ljudi castili od srca bez ocekivanja povrat duga ...... dok "bosancerosa to nije". To ja zovem "lazno domacinsko cascenje".

Tako ja testiram ljude u bosni po cascenju ...... on mene pocasti ..... i kasnije kroz 2 mjeseca cujem "gundjanje o meni" .... znam da je supak & jebivjetar. :lol: Daleko im kuca od mene :D

Al naletio sam u BiH-a dobar broj ljudi koji ce ti pocasti al da ne gundjaju .... al to je svega 10 ljudi u citavoj BiH-a. 8)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A ko fol ti testiras ljude tako sto nikad ne castis a ocekujes da drugi caste :lol:

Post godine.
modem33

#60 Re: Predrasude iz doba YU

Post by modem33 »

MyTao wrote:
modem33 wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A ko fol ti testiras ljude tako sto nikad ne castis a ocekujes da drugi caste :lol:

Post godine.

Nije to sto ti mislis .... kad netko jednom "samonicijativno casti" ...... nek se ne buni u buducnosti .... sta cu ja kad je bosnjo poglup. :D
korisnicc

#61 Re: Predrasude iz doba YU

Post by korisnicc »

Tvrtko II Kotromanić wrote:covjek se zajebava, sta ga napadate pobogu :D
A jos lijepo napisem da su Bosnjaci duhoviti i simpaticni.
Valjda me dopali neki izrodi.
York Light 100`s

#62 Re: Predrasude iz doba YU

Ima i takvih što misle to ozbiljno sa Balkanom :-)
Tvrtko II Kotromanić

#63 Re: Predrasude iz doba YU

Post by Tvrtko II Kotromanić »

korisnicc wrote:
ma bjezi ba, jos ce ispast zbog ovih reakcija da su ustvari Hrvati duhoviti :run: :D
korisnicc

#64 Re: Predrasude iz doba YU

Post by korisnicc »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
korisnicc wrote:
ma bjezi ba, jos ce ispast zbog ovih reakcija da su ustvari Hrvati duhoviti :run: :D
Ma dobro nije bas do toga doslo.
kljuc_

#65 Re: Predrasude iz doba YU

Post by kljuc_ »

arslanbey wrote:Po mom misljenju Bosnjaka ima 3 vrste

1.Obicni ljudi koji ne razmisljaju o svojoj naciji

2.Ljudi koji pate od kompleksa nize vrijednosti,ono skloni su ismijavati dimije,pite,bureke,samije,dzamije

3.Suportnosti ovih pod broj 2

Trenutno u BIH medju bosnjama dominiraju ljudi izmedju broj 1 i 3...nazalost i ovih pod broj 2 ima,ali ne toliko kao za vrijeme YUGE
.
Last edited by kljuc_ on 11/04/2015 10:23, edited 1 time in total.
York Light 100`s

#66 Re: Predrasude iz doba YU

Eh to, da Hrvati nisu duhoviti je već jedna dobra predrasuda :D
Da budem iskren još ne naiđoh na hrvatski film ili seriju koja će me nasmijati. Jedino šta me je do sada nasmijalo iz izbora hrvatskog TV/radio/kazališta je cimmer fraj, ovo ostalo :roll:
Ako ko zna neka postavi link ali bez "kud puklo da puklo" :roll:
kljuc_

#67 Re: Predrasude iz doba YU

Post by kljuc_ »

.
Last edited by kljuc_ on 11/04/2015 10:22, edited 1 time in total.
JThomas

#68 Re: Predrasude iz doba YU

Post by JThomas »

bitange i princeze, klasa za ostale poslijeratne pokušaje humora iz hrvatske.
Zokipfc

#69 Re: Predrasude iz doba YU

Post by Zokipfc »

York Light 100`s wrote:Eh to, da Hrvati nisu duhoviti je već jedna dobra predrasuda :D

:-)
dobojlija81

#70 Re: Predrasude iz doba YU

Post by dobojlija81 »

York Light 100`s wrote:Eh to, da Hrvati nisu duhoviti je već jedna dobra predrasuda :D
Da budem iskren još ne naiđoh na hrvatski film ili seriju koja će me nasmijati. Jedino šta me je do sada nasmijalo iz izbora hrvatskog TV/radio/kazališta je cimmer fraj, ovo ostalo :roll:
ja samo radi Marka gledam
Pervan je inace dobar,ima piševa silu :)
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#71 Re: Predrasude iz doba YU

Post by Zviz »

arslanbey wrote:Po mom misljenju Bosnjaka ima 3 vrste

1.Obicni ljudi koji ne razmisljaju o svojoj naciji (obicni radnici za vrijeme YU)

2.Ljudi koji pate od kompleksa nize vrijednosti,ono skloni su ismijavati dimije,pite,bureke,samije,dzamije (na nivou i pun kofer putovanja na racunu za vrijeme YU)

3.Suportnosti ovih pod broj 2 (posljeratna verzija)

Trenutno u BIH medju bosnjama dominiraju ljudi izmedju broj 1 i 3...nazalost i ovih pod broj 2 ima,ali ne toliko kao za vrijeme YUGE
LBVIEW

#72 Re: Predrasude iz doba YU

Post by LBVIEW »

mali_balon wrote:
junaci, pravednici, zrtve za vece dobro, postenjacine, uvijek na svoju stetu, najbolji ratnici, radise itd itd
ima te mitologije koliko hoces, mogli bi danima o tome, ipak su oni nebeski narod
:thumbup:
Svi ostali puni mana,a nebeski vrlina. :lol:
Zviz

#73 Re: Predrasude iz doba YU

Post by Zviz »

dobojlija81 wrote:
ja samo radi Marka gledam
Pervan je inace dobar,ima piševa silu :)
Ima i on bisera, ali ovo je vise humor na silu.
York Light 100`s

#74 Re: Predrasude iz doba YU

JThomas wrote:bitange i princeze, klasa za ostale poslijeratne pokušaje humora iz hrvatske.
Pogledao i mogu reći da je to kao kada bi Massimo Savić pričao viceve Ismeta Hore. Ima dobrih fazona u seriji i shvatam poentu ali su ljudi u seriji toliko neprirodni, jednostavno mi ne leži naglasak i prezentacija da se u seriji od srca nasmijem
Zviz

#75 Re: Predrasude iz doba YU

Post by Zviz »

Mozda jedina predrasuda sto vazi za sve sa podrucija YU je dokazivanje, hvaljenje i kurcenje. Za terpezariom se pretezno pricalo o tudjem pragu, a na pogled se uvijek gledalo, da svi bulje u tvoje.
Post Reply