Predrasude su nastajale i zbog kulturoloskih razlika, bas kao i na osnovu uzoraka koji nisu imali obrazovanje i isli su da rade u druge republike, a takvi su dolazili i u Bosnu iz tzv. razvijenih republika, iako je BiH jedina imala vanjskotrgovniski suficit u periodu od kraja 70-ih do rata. U stvarnosti, Bosanci, bez obzira na vjeroispovjest, u vecini stvari su presisali svoje susjede i komsije, od nauke, umjetnosti, sporta, ekonomije i industrije, toliko drugih stvari, ali generalno, masa je svuda primitivna i glupa i nema razlike izmedju krkana iz okoline Kladuse i krkana iz slovenske Stajerske ili Slavonije. Probelm je u tome sto svi drugi znaju cijeniti svoje uspjehe na svim planovima, dok mi ne, cak gubimo i sjecanje na najblistavije trenutke ove zemlje i njenih ljudi i sto je jednako grozno, pristajemo na ulogu manje vrijednih koju su nam dodjeljivali u Jugoslaviji. Susjedi od smijesnih stvari prave prepoznatljive kulturne brendove, dok smo mi mnogo mnogo toga vrijednog devalvirali i prepustili zaboravu. Mi i danas imamo primitivce koji obnasaju vazne funkcije, a ne mogu se odvojiti od slike Bosne koja je nametana decenijama, a to su vicevi i cevapi, pa kao vrhunac dozivljaja vode goste na cevape i pricaju im viceve. Bio ovaj, bio onaj, bila i Kolinda nedavno i isla da jede cevape![]()
![]()
Strasno kakvo je to ponizenje za cijelu kulturu, a i za goste, voditi ih da jedu junk food. Tudjmanolika Kolinda vjerujem da je i izrazila tu zelju i zato ju je trebalo odvesti kod Trovaca da papa, ali sta su drugi skrivili.
Sarajevo ima i danas mnogo vecu vidljivost i znacaj u sirem kontekstu od Ljubljane, Zagreba, cak i Beograda, koji su imali svoj znacaj iskljucivo zbog svog povlastenog polozaja u SFRJ.
Ovo s Olimpijadom nije bio jedini slucaj, isto je bilo i sa osnivanjem ASU i brojnim drugim stvarima, najvise zbog opstrukcija iz Beograda i Zagreba.
Inace, predrasudama se vode iskljucivo glupi i zatucani ljudi, pa vi procjenite ko je ko.
ovo je dobar post osim veceva i cevapa. U cavapima i vicevima o Muji Sulji i Fati nema nista lose.Sta vise to je bogastvo. Ja vodim sve ljude na cevape i rado pricam viceve.