Poznajem najmanje dva para gdje je djevojka imala isto prezime(djevojacko) kao i muz.
Imao sve predispozicije da se udam. On nema muskih potomaka a bogat iznad prosjeka. Nesto me kicma zezala. Nisam je mogao poviti.
Ne samo u islamu,.. u gotovo sve i jednoj religiji je propisano da zena uzima muzevo prezime. U judeizmu se gleda loza po zenskoj strani al nebitno.KIseljak12 wrote: To preuzimanje muzevog prezimena je fazon zapadne civilizacije, da joj se stavi pecat dok je ziva da se zna cija je, pogotovo jer mnoge crkve prave probleme oko razvoda. Spanija je medju njima izuzetak, imaju specifican princip prenosenja prezimena i s majcine i oceve strane.
Da malo zakomplikujemo, po Islamu (ako cemo slijediti sunnet), zena ne bi trebala uzimati muzevo prezime. Druga je prica tradicija...
Inace znam nekoliko muskaraca koji su uzeli zenino prezime zbog toga sto njihovo ima jako negativnu stigmu. Jedan od istorijski poznatijih primjera su ljudi s prezimenom Hitler i tako to
hAZNADAR wrote:Ne samo u islamu,.. u gotovo sve i jednoj religiji je propisano da zena uzima muzevo prezime. U judeizmu se gleda loza po zenskoj strani al nebitno.KIseljak12 wrote: To preuzimanje muzevog prezimena je fazon zapadne civilizacije, da joj se stavi pecat dok je ziva da se zna cija je, pogotovo jer mnoge crkve prave probleme oko razvoda. Spanija je medju njima izuzetak, imaju specifican princip prenosenja prezimena i s majcine i oceve strane.
Da malo zakomplikujemo, po Islamu (ako cemo slijediti sunnet), zena ne bi trebala uzimati muzevo prezime. Druga je prica tradicija...
Inace znam nekoliko muskaraca koji su uzeli zenino prezime zbog toga sto njihovo ima jako negativnu stigmu. Jedan od istorijski poznatijih primjera su ljudi s prezimenom Hitler i tako to
Bitno je istaci da se polako gubi znacaj prezimena sistemom - moja familija u mojoj carsiji, stara poznata familija, ponos koji ide uz to, ... To u dijaspori gotovo nema nikakvo znacenje - zivis kratak zivot da ti bude bolje i obicaji, tradicija,.. se gube. Prezimena izumiru sto zbog zenskih potomaka koji izaberu muzevo prezime - a sinovi ladno odluce da se odsele u Ameriku ili Kanadu gdje ce njihova djeca izbaciti "ic",..
Uzeti zenino prezime je ipak rijetkost svugdje u svijetu - i u samoj Skandinaviji gdje zivim. To su po pravilu licni razlozi.
lajkujMe wrote:Ja ne bih ni u kom slucaju, nema toga na ovom svijetu da promjenim svoje prezime to je dio mog identiteta. S druge strane ne bih ni uslovljavao zeni da uzme moje u slucaju da se udam za nju. Moze zadrzati svoje ako hoce ili imati i moje i svoje djevojacko to mi skroz svijedno.
Loza mi je vazna jer sam zadnji muski clan svoje porodice (zahvaljujuci ratu) tako da bi moja djeca morala imati moje i samo moje prezime o tome nema diskusije. Nazovite to zatucano i zaostalo ali ja tako mislim.
Dovoljno je samo pogledati ovu fotografiju i odmah znaš kakve osobe uzimaju ženino prezimeSephora wrote:Boem iz Gračanice uz svoje nosi i suprugino prezime
Adem Ramaš-Metelko (71) iz Gračanice, koji bijeli svijet ima u malom džepu, iako u poodmaklim godinama, ne predaje se i ne izlazi iz fazona boemstva, ali ne kao što je to radio nekada.
Čak je ovog ljeta promijenio imidž, pa umjesto duge kose i pletenica, sada ima kraće ošišanu frizuru, sa naušnicom koju nosi tri decenije, velikim lančićem i privjeskom oko vrata u vidu prstena na kome je ugravirano ime njegove supruge Olge Metelko koja je umrla prije tri godine.
Ugravirao ime supruge Olge
Zbog velike ljubavi prema Olgi, uz svoje, nosi i njezino prezime.
Umjesto da krstari svijetom, kao nekada, Ramaš danas živi na relaciji Krk (Hrvatska) – Gračanica. Na Krku posjeduje veliko imanje, a u rodnom gradu Gračanici ima kuću, rodbinu i prijatelje. Iako se za njega žene lijepe kao flasteri, on je samac sa avanturama o kojima ne želi javno govoriti.
Nakon mjesec odmora na plavom Jadranu, Ramaš se obreo na gračaničkim Termama, poigrao je partiju - dvije šaha uz napomenu da ne voli gubiti, a onda na molbu brojnih prijatelja i reportera “Avaza” izveo je desetominutni šou, plešući u vidu robota uz muziku Majkla Džeksona, uz bravure kojima su se kupači divili.
mirzet87sa wrote:lajkujMe wrote:Ja ne bih ni u kom slucaju, nema toga na ovom svijetu da promjenim svoje prezime to je dio mog identiteta. S druge strane ne bih ni uslovljavao zeni da uzme moje u slucaju da se udam za nju. Moze zadrzati svoje ako hoce ili imati i moje i svoje djevojacko to mi skroz svijedno.
Loza mi je vazna jer sam zadnji muski clan svoje porodice (zahvaljujuci ratu) tako da bi moja djeca morala imati moje i samo moje prezime o tome nema diskusije. Nazovite to zatucano i zaostalo ali ja tako mislim.
Nije dozvoljeno ženi da uzima muževo prezime, jer je zabranjeno bilo kome da pripisuje svoje porijeklo nekome drugom mimo njegovog stvarnog oca.Načelno, žena ima pravo da zadrži svoje prezime, jer ga je stekla rođenjem i njime se veže za svoje porijeklo. Kod nas je uobičajeno da žena uzima prezime muža, mada je taj običaj upitan sa stanovišta šerijata. Međutim, smatramo da je dobro srednje rješenje koje koriste neke žene, a to je da prilikom sklapanja braka žena svom ranijem prezimenu doda muževo prezime tako da ima dva prezimena: svoje izvorno i novo, muževo prezime. To je dobro rješenje, jer se po prezimenu odmah zna da je dotična žena udata.
pa prihvatanjem zeninog prezimena upravo bi to i uciniopici wrote:prije bih penis odsjeko
Meni je nemoguce po faci znati ko je kakva osoba !York Light 100`s wrote:Dovoljno je samo pogledati ovu fotografiju i odmah znaš kakve osobe uzimaju ženino prezimeSephora wrote:Boem iz Gračanice uz svoje nosi i suprugino prezime
Adem Ramaš-Metelko (71) iz Gračanice, koji bijeli svijet ima u malom džepu, iako u poodmaklim godinama, ne predaje se i ne izlazi iz fazona boemstva, ali ne kao što je to radio nekada.
Čak je ovog ljeta promijenio imidž, pa umjesto duge kose i pletenica, sada ima kraće ošišanu frizuru, sa naušnicom koju nosi tri decenije, velikim lančićem i privjeskom oko vrata u vidu prstena na kome je ugravirano ime njegove supruge Olge Metelko koja je umrla prije tri godine.
Ugravirao ime supruge Olge
Zbog velike ljubavi prema Olgi, uz svoje, nosi i njezino prezime.
Umjesto da krstari svijetom, kao nekada, Ramaš danas živi na relaciji Krk (Hrvatska) – Gračanica. Na Krku posjeduje veliko imanje, a u rodnom gradu Gračanici ima kuću, rodbinu i prijatelje. Iako se za njega žene lijepe kao flasteri, on je samac sa avanturama o kojima ne želi javno govoriti.
Nakon mjesec odmora na plavom Jadranu, Ramaš se obreo na gračaničkim Termama, poigrao je partiju - dvije šaha uz napomenu da ne voli gubiti, a onda na molbu brojnih prijatelja i reportera “Avaza” izveo je desetominutni šou, plešući u vidu robota uz muziku Majkla Džeksona, uz bravure kojima su se kupači divili.
prog321 wrote:Haha,
Koja bi to bila smijurija od braka,.
prog321 wrote:Ako si takva onda shuti i prihvati muzevo prezime.
Poceli ste traziti jednakost u svemu, pa se onda cudite kad vam muzevi postanu zene.
A ovaj gore je neki stari homo. Olga mu je shatro za Oleg.
Zašto papučare nazivaš samosvjesnim?SaraFina wrote:
Ja zelim samosvjesnog muškarca
Kojem takvo što neće smetati.
S4mpion wrote:Ovo "bi ste" u naslovu baš para uši.
Ti si fakat stvorena da se jednom razvedeš od mene.SaraFina wrote: Ja zelim samosvjesnog muškarca
Kojem takvo što neće smetati.