Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
breuer

#51 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by breuer »

I tako sa Nikolom Teslom Dinaridi dobiše najvećeg svih vremena... :-) još kad se pomisli da mu je porijeklo iz Bosne, priča je još smješnija :D

Ovi prostori nude il ubjedljivo najbolje il ubjedljivo najgore, nema sredine...
dezurni_ucenik

#52 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by dezurni_ucenik »

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dr ... o-musliman

Muamer Zukorlić: Nikola Tesla bio musliman!

Sandžački muftija Muamer Zukorlić u Rožajama izjavio da je veliki naučnik pred kraj života prešao u islam i da se kosti jednog muslimana unositi u crkvu

Image

NAUČNIK Nikola Tesla, pred kraj života prešao je u islam. Ovo je u Rožajama vidno nervozan zbog pretresa na crnogorskoj granici i uskraćivanja boravka u Crnoj Gori njegovim pratiocima, kazao muftija sandžački Muamer Zukorlić.

- Nedavno je izbila teška rasprava oko pokušaja SPC da prenese Teslinu urnu iz muzeja u Hram Svetog Save. Ukoliko nastave da se svađaju oko toga, ja ću morati da im kažem da je Nikola Tesla musliman, jer je pred smrt primio islam. Prema tome, ne mogu se kosti jednog muslimana unositi u crkvu.

:lol:
sinuhe

#53 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by sinuhe »

Presmijesno, ali covjek ima sljedbenike tako da je opasan lik.
jao_situacije

#54 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by jao_situacije »

sumirprimus wrote:mozda i danas ima tesli za izvoza,i njihovih pronalazaka,al se za njih trenutno ne zna,iz sigurnosnih razloga... :D
pa sigurno da ima možda ne baš za izvoza, ali realno kad pogledaš kakvi lobiji sve postoje to i nije čudno zamisli nečiji monopol da se uruši zbog nekog klinca.. :evil:
pokupuju ih korporacije/službe/vlade i kraj.
Tesla10

#55 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by Tesla10 »

insomnia78 wrote:
JohnnyS wrote:Kult ličnosti je nešto što ja nikako ne mogu skontati. Doživljavaš li ti erekciju kad o Tesli pišeš? :D
:thumbup:
Ne bih rekao da je to kult ličnosti (ako mislimo na isto), već više jedno veliko divljenje. I Tesla je imao svojih mana, to niko ne može da porekne. Ali je imao mnogo više dobrih osobina koje ljudi vole. Među tim sam ljudima i ja :) .

Što se tiče erekcije, tu ima jedna komšinica u blizini :mrgreen: , ona se brine za to :mrgreen: .Tesla mi više služi za orgazme dostignuća :wink: .

P.S. Tesla nije jedina osoba kojoj se ja divim, njih ima mnogo više.
agnostic_front

#56 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by agnostic_front »

Joooj, ima li iko na forumu da nije guzio sve komšinice u svojoj mahali
Tesla10

#57 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by Tesla10 »

Nisam to ni rekao...
Pryda

#58 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by Pryda »

Kinesko prkno wrote:Ne treba brkati znanje i inteligenciju,danasnja djeca beljenjem u ekran stvaraju poremecaje koncentracije a zato su krivi roditelji koji im to dopuste da ih djeca malo puste na miru.
I tako linijom manjeg otpora ,umjesto da kradu jabuke,prave pracke i strele ,igraju fudbala,provode vrijeme sa drugom djecom vani ,djeca se pogrbise i ocoravise u samoci interneta,nespremna za buduci zivot
Vece koristi za dijete ima igranje igrice koja zahtjeva koristenje mozga (kao npr dota i lol) nego igranje klikera i lopte ispred zgrade. Vi malo stariji imate zestok kompleks naspram danasnje djece, nije vama niko kriv sto to tad nije bilo. Cemu pamcenje nepotrebnih informacija, opterecenje mozga bezvezno. Bolje je shvatiti nego zapamtiti. :wink:

Da ne govorimo o tome da danas prosjecno dijete od 15 godina zna barem duplo vise od djeteta koje je imalo 15 godina npr 1970.
sabanss

#59 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by sabanss »

Pryda wrote: Vece koristi za dijete ima igranje igrice koja zahtjeva koristenje mozga (kao npr dota i lol) nego igranje klikera i lopte ispred zgrade. Vi malo stariji imate zestok kompleks naspram danasnje djece, nije vama niko kriv sto to tad nije bilo. Cemu pamcenje nepotrebnih informacija, opterecenje mozga bezvezno. Bolje je shvatiti nego zapamtiti. :wink:
Nije bas, mozak prestaje razvijati tehnike pamcenja. Ovo stvara problem koji ce djeca osjetiti prvi put kad ne budu blizu interneta :D
Dobrinja80

#60 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by Dobrinja80 »

Bodkin wrote:kakav glup uvodni post. ima momak iz tuzle koji govori 50 jezika. nas savremenik. i on je genije. po toj logici je sve i jedan koji se rodio u umro na ovim prostorima osim tesle i mozda boskovica debil. de malo manje patetike. djeca danas svo znanje koje kao trebaju dobiti u osnovnoj i srednjoj skoli imaju dostupno za 10 sekundi sa tri klika na mobitelu. buducnost nije u tome da pamtis te stvari jer ihimas dostupne nego da ih shvatis

tom uvrnutom logikom je cijela planeta u stvari planeta debila jer su ameri poslali covjeka na mjesec kompjuterom koji je kao danasnji digitron, a mi ne mozemo danas dalje od ISS-a
A tvoja logika je da ukinemo osnovne i srednje škole?
Sanjarko

#61 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by Sanjarko »

Prije ljudi Investitori Bogatuni ulagali u riskantnije ideje i inovacije, danas nece da uloze ako nemaju garantovan povrat ulozenog.
Nece danas niko ulagati u Lude ideje i inovacije, idu sve na siguricu.
mO k3

#62 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by mO k3 »

Dobrinja80 wrote:Gledam na kablovskoj strani dokumentarac o Nikoli Tesli, čovjek genije, kao da sam gledao zvijezdane staze.
Kako to da je on otkrio sva ta otkrića , a može se reći dijete sa sela, dobro kasnije se školovao ali šta je imao u to vrijeme olovku i papir i biblioteku.
Današnja djeca imaju kompjutere smartone internet, svo znanje svijeta i sve knjige su im na jedan klik daleko. I opet sve sami debili , neznaju ni proste računarske operacije?
Jeli tu zbrajaš i sebe ???
JohnnyS

#63 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by JohnnyS »

Vizionar 1985 wrote:Prije ljudi Investitori Bogatuni ulagali u riskantnije ideje i inovacije, danas nece da uloze ako nemaju garantovan povrat ulozenog.

Netočno. Danas bogatuni ulažu u svakakve pizdarije, jer je na samom početku iznos ulaganja sitaan, a moguća dobit basnoslovna. Ako potrefe samo jednu dobru ideju mogu isplatiti desetke ako ne i stotine bezveznih ulaganja. Danas se lakše obogatiti samo idejom nego ikad u povijesti.
Sanjarko

#64 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by Sanjarko »

Black swan wrote:danas je skoro sve otkriveno :mrgreen:
gledao sam neki dokumentarac
njemu se brat utopio a bio je mozak kao i on
tonje ocito nesto geneticko :mrgreen:
on je jedan a djece milijarde
Greska hiljade stvari neotkrivene.
Npr. kako nastaje crna rupa i kako napraviti oruzje da stvara crnu rupu.
Najvaznije Neotkriveno Perpetum Mobile.
Sanjarko

#65 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by Sanjarko »

JohnnyS wrote:
Vizionar 1985 wrote:Prije ljudi Investitori Bogatuni ulagali u riskantnije ideje i inovacije, danas nece da uloze ako nemaju garantovan povrat ulozenog.

Netočno. Danas bogatuni ulažu u svakakve pizdarije, jer je na samom početku iznos ulaganja sitaan, a moguća dobit basnoslovna. Ako potrefe samo jednu dobru ideju mogu isplatiti desetke ako ne i stotine bezveznih ulaganja. Danas se lakše obogatiti samo idejom nego ikad u povijesti.
Ko bi danas dao velike pare nekome samo za ideju, hoce odmah patente sve do udetalj razvijeno.
Sanjarko

#66 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by Sanjarko »

JohnnyS wrote:

Da hoce u moje pizdarije ideje uloziti. Imam ih preko hiljadu povrat ulozenog 50:50 sanse.
natt

#67 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by natt »

Dobrinja80 wrote:
Megiddo wrote:A ono nije da su ljudi u vrijeme Tesle bili pametniji. :mrgreen:

Ta djeca koju ti nazivaš debilima su u prosjeku više postigla što na polju intelektualnog razvoja, što na polju zarade nego sve prijašnje generacije u prosjeku a tek su postali.

Ako meni ne vjeruješ pogledaj samo cover slike na njihovim facebook stranicama i koja umjetnost je na njima mnogo puta stvarana i to fotoshopom.

Ili pogledaj odnos dijete (inovativni) poduzetnik danas i bilo kad u historiji. Pa mi onda reci da su oni debili. :-)

To što ih ne razumiješ nije razlog da ih zoveš debilima. Nerazumijevanje je ratove započinjalo. :mrgreen:
Kad sam napisao debili, mislio sam više figurativno.
Po meni nije figurativno. Jesu debili. Ali, nisu oni krivi. Problem je sto nemaju potrebu koristiti mozak, sva rjesenja su im na dohvat ruke. Pokupe informacije s povrsine, a veze nemaju kako doci do rjesenja.
mg

#68 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by mg »

Posmatrano iz BiH problem je naći posao, pa makar i bez plate. U svijetu se ulaže, radi i gradi...sad jebiga, žao mi je što neki ne putuju, pa ne vide.

U svijetu je sve normalno, ulaže se i vrti. Mobilne aplikacije su napravile nove milijarde. Mobiteli su za 10 godina postali kompjuteri.

Nove tehnologije koje donose bogatsva su svuda oko nas, Ali naši mozgovi koji u svijet gledaju iz kasabe u BiH su toliko postali ograničeni i bez para, da mislimo da je svugdje tako...

A to je glupost
natt

#69 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by natt »

Bodkin wrote:kakav glup uvodni post. ima momak iz tuzle koji govori 50 jezika. nas savremenik. i on je genije. po toj logici je sve i jedan koji se rodio u umro na ovim prostorima osim tesle i mozda boskovica debil. de malo manje patetike. djeca danas svo znanje koje kao trebaju dobiti u osnovnoj i srednjoj skoli imaju dostupno za 10 sekundi sa tri klika na mobitelu. buducnost nije u tome da pamtis te stvari jer ihimas dostupne nego da ih shvatis

tom uvrnutom logikom je cijela planeta u stvari planeta debila jer su ameri poslali covjeka na mjesec kompjuterom koji je kao danasnji digitron, a mi ne mozemo danas dalje od ISS-a

To je to. Danasnja djeca ne shvataju.
insomnia78

#70 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by insomnia78 »

mg wrote:Posmatrano iz BiH problem je naći posao, pa makar i bez plate. U svijetu se ulaže, radi i gradi...sad jebiga, žao mi je što neki ne putuju, pa ne vide.

U svijetu je sve normalno, ulaže se i vrti. Mobilne aplikacije su napravile nove milijarde. Mobiteli su za 10 godina postali kompjuteri.

Nove tehnologije koje donose bogatsva su svuda oko nas, Ali naši mozgovi koji u svijet gledaju iz kasabe u BiH su toliko postali ograničeni i bez para, da mislimo da je svugdje tako...

A to je glupost
:thumbup:
I djeca vani, bgm, dosta uce, citaju, vjezbaju i rade
PS: kad sam ja bio mali, pjevali smo: "Nikola Tesla usima vesla..." :lol: :lol: :lol:
natt

#71 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by natt »

Tesla10 wrote:Nisam niti rekao da su današnja djeca debili. I opet ponavljam, naslov teme je pogrešan. Ende.
Rekao si i u pravu si. :D
JohnnyS

#72 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by JohnnyS »

Današnja djeca su sasvim sigurno naprednija nego što smo mi bili u njihovim godinama. To što oni ne bi mogli preživjeti bez interneta je smješno spominjati. Pretpostavka je da društvo ide naprijed i da neće doći do neke kataklizme u kojoj nema struje i kompjutera. A ako ćemo po tome mjeriti i vi ste debili u odnosu na krapinskog pračovjeka. Jest da mu je domet bio crtanje po špiljama, ali je živio i bez klikera kojima nas davite 3 stranice...
Pryda

#73 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by Pryda »

sabanss wrote:
Pryda wrote: Vece koristi za dijete ima igranje igrice koja zahtjeva koristenje mozga (kao npr dota i lol) nego igranje klikera i lopte ispred zgrade. Vi malo stariji imate zestok kompleks naspram danasnje djece, nije vama niko kriv sto to tad nije bilo. Cemu pamcenje nepotrebnih informacija, opterecenje mozga bezvezno. Bolje je shvatiti nego zapamtiti. :wink:
Nije bas, mozak prestaje razvijati tehnike pamcenja. Ovo stvara problem koji ce djeca osjetiti prvi put kad ne budu blizu interneta :D
Haj kod nas se nikad nece prestati razvijati te tehnike. Kroz osnovnu, srednju pa onda i fakultet pamtis 90% nepotrebnih stvari. Ucis 24/7 da bi znao rucno izracunati ono sto u excelu mozes sa 10 pravilnih klikova misa (ako znas). Problem je sto ne znas, kad dodje vrijeme da to primjenis, to rucno koje si naucio nije nista, treba na kompjuteru ali ne znas jer te niko nije naucio. :)

edit: pogresno sam se izrazio. Jeste to sve tacno, ali je presporo i prevazidjeno, ostavljene su mogucnosti ljudske greske u svemu. Ne treba bjezati od kompjutera i govoriti samo gledaju u ekran bla bla vece su koristi od gledanja u ekran nego sutanja lopte vani. Naravno treba i tu loptu sutati, nije ni to lose, ali ne da se svaki dan svodi na to sto prizivaju ovi sto su to zapravo radili u nedostatku drugih zanimacija.
Last edited by Pryda on 06/04/2015 16:39, edited 1 time in total.
natt

#74 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by natt »

JohnnyS wrote:Današnja djeca su sasvim sigurno naprednija nego što smo mi bili u njihovim godinama. To što oni ne bi mogli preživjeti bez interneta je smješno spominjati. Pretpostavka je da društvo ide naprijed i da neće doći do neke kataklizme u kojoj nema struje i kompjutera. A ako ćemo po tome mjeriti i vi ste debili u odnosu na krapinskog pračovjeka. Jest da mu je domet bio crtanje po špiljama, ali je živio i bez klikera kojima nas davite 3 stranice...
Imaju naprednije kompjutere, samim tim nemaju potrebe biti pretjerano pametni.
It_is_a_Leclerc

#75 Re: Nikola Tesla genije sa olovkom, današnja djeca debili sa kompjuterima ?

Post by It_is_a_Leclerc »

Današnja djeca koja odrastaju u eri stalnog napredovanja tehnologije i koja vrlo brzo uče rukovati sa najsofisticiranijim uređajima, djeca koja se u normalnim zemljama vrlo brzo selektiraju i usmjeravaju u određene oblasti, će zasigurno uraditi daleko više na poljima razumijevanja svemira, otkrivanja lijeka za neke bolesti, zaštite okoliša i klimatskih promjena, energije i tehnologije, nego sve generacije prije njih.

To su fakti.

E to sad što su pojedinci tužni i nostalgični za svojom mladošću koju su proveli igrajući se klikerima, je druga priča.
Post Reply