na zalost isti automatik je i kod Nissana...
Najbolji kompakt SUV
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
iTo
#51 Re: Najbolji kompakt SUV
CVT stari "HIT" iz 80ih 
-
Seawolf
#52 Re: Najbolji kompakt SUV
Dr. Baltazare, među modelima koje si ti nabrojao, ima vozila koja nadilaze klasu kompaktnih SUV-ova i nalaze se u klazi SUV-ova srednje veličine.Dr Baltazar wrote:E da. Ja sam otvorio temu kako bismo pričali o SUV-ovima(vidio sam da se modeli poput Sportage, XC 60, CX 5, X3, Q5 itd. vode pod kategorijom "Compact SUV" pa sam zato i ovdje tako stavio), a ne o Krosoverimacitroen xm wrote: Kada je već o temi riječ prvo trebate razdvojiti Terence od SUV-ova i SUV-ove od Krosovera. Dakle poredite neuporedivo, tri potpuno različite koncepcije za tri potpuno različite namjene.
Kod Krosovera( dakle povišena gradska auta većinom sa pogonom na 2 točka) postoji zanimljiv izbor: Juke, Cactus, 500x, Renegade, Stepway 2. Eto, to mi je neki uži izbor jer ne mogu trenutno da se sjetim svega.![]()
Ispravi me ako griješim, ali X1 bi bio krosover sa pogonom na 4 točka(xDrive modeli)?
To su BMW X3, Audi Q5 i Volvo XC 60. Možda bi ih Jeffersonovi zemljaci svrstavali među kompaktne, ali na evropskim tržištima, ta vozila su svrstana u klasu iznad (po dimenzijama).
Kompaktni SUV-ovi su vozila napravljena na platformama sa međuosovinskim razmakom od 260 do 274 cm i koja imaju karoseriju dužine od 430 do 462 cm. Dosta njih dijeli mnoge komponente platforme sa kompaktnim modelima istih proizvođača.
Da ti olakšam, prema mojoj evidenciji, na evropskim tržištima se može kupiti slijedećih 22 različitih modela kompaktnih SUV-ova. Podaci o dužini i međuosovinskom razmaku su dati za aktuelne prodajne modele:
1.) Audi Q3 (dužina: 439 cm; međuosovinski razmak: 260 cm)
2.) Citroën C4 Aircross (dužina: 434 cm; međuosovinski razmak: 267 cm)
3.) Dacia Duster (dužina: 432 cm; međuosovinski razmak: 267 cm)
4.) Ford Kuga (dužina: 452 cm; međuosovinski razmak: 269 cm)
5.) Honda CR-V (dužina: 457 cm; međuosovinski razmak: 263 cm)
6.) Hyundai ix35 (dužina: 441 cm; međuosovinski razmak: 264 cm)
7.) Jeep Cherokee KL (dužina: 462 cm; međuosovinski razmak: 270 cm)
8.) Kia Sportage (dužina: 444 cm; međuosovinski razmak: 264 cm)
9.) Land Rover Range Rover Evoque (dužina: 436 cm; međuosovinski razmak: 266 cm)
10.) Land Rover Discovery Sport (dužina: 459 cm; međuosovinski razmak: 274 cm)
11.) Mazda CX-5 (dužina: 456 cm; međuosovinski razmak: 270 cm)
12.) Mercedes-Benz GLA (dužina: 442 cm; međuosovinski razmak: 270 cm)
13.) Mitsubishi ASX (dužina: 430 cm; međuosovinski razmak: 267 cm)
14.) Nissan Qashqai (dužina: 438 cm; međuosovinski razmak: 265 cm)
15.) Opel Antara (dužina: 460 cm; međuosovinski razmak: 271 cm)
16.) Peugeot 4008 (dužina: 434 cm; međuosovinski razmak: 267 cm)
17.) Renault Kadjar (dužina: ? cm; međuosovinski razmak: 265 cm)
18.) Ssangyong Korando C (dužina: 441 cm; međuosovinski razmak: 265 cm)
19.) Subaru Forester SJ (dužina: 460 cm; međuosovinski razmak: 264 cm)
20.) Suzuki Grand Vitara (dužina: 450 cm; međuosovinski razmak: 264 cm)
21.) Toyota RAV4 (dužina: 457 cm; međuosovinski razmak: 266 cm)
22.) VolksWagen Tiguan (dužina: 445 cm; međuosovinski razmak: 260 cm)
Što se tiče preporuke, ako ćeš kupovati novo vozilo, onda trenutno moj prijedlog ide za fejsliftovanu Hondu CR-V sa dizel motorom 1.6 i-DTEC najveće snage 160 KS (118 kW), pogonom na sve točkove i ZF-ovim 9-stepenim automatskim mjenjačem (isti mjenjač se, od nabrojanih vozila, može dobiti i uz Range Rover Evoque, Land Rover Discovery Sport i Jeep Cherokee KL).
-
NediM17
#53 Re: Najbolji kompakt SUV
160ks iz 1.6 dizela... Svaka cast Honda!!!Seawolf wrote: Dr. Baltazare, među modelima koje si ti nabrojao, ima vozila koja nadilaze klasu kompaktnih SUV-ova i nalaze se u klazi SUV-ova srednje veličine.
To su BMW X3, Audi Q5 i Volvo XC 60. Možda bi ih Jeffersonovi zemljaci svrstavali među kompaktne, ali na evropskim tržištima, ta vozila su svrstana u klasu iznad (po dimenzijama).
Kompaktni SUV-ovi su vozila napravljena na platformama sa međuosovinskim razmakom od 260 do 274 cm i koja imaju karoseriju dužine od 430 do 462 cm. Dosta njih dijeli mnoge komponente platforme sa kompaktnim modelima istih proizvođača.
Da ti olakšam, prema mojoj evidenciji, na evropskim tržištima se može kupiti slijedećih 22 različitih modela kompaktnih SUV-ova. Podaci o dužini i međuosovinskom razmaku su dati za aktuelne prodajne modele:
1.) Audi Q3 (dužina: 439 cm; međuosovinski razmak: 260 cm)
2.) Citroën C4 Aircross (dužina: 434 cm; međuosovinski razmak: 267 cm)
3.) Dacia Duster (dužina: 432 cm; međuosovinski razmak: 267 cm)
4.) Ford Kuga (dužina: 452 cm; međuosovinski razmak: 269 cm)
5.) Honda CR-V (dužina: 457 cm; međuosovinski razmak: 263 cm)
6.) Hyundai ix35 (dužina: 441 cm; međuosovinski razmak: 264 cm)
7.) Jeep Cherokee KL (dužina: 462 cm; međuosovinski razmak: 270 cm)
8.) Kia Sportage (dužina: 444 cm; međuosovinski razmak: 264 cm)
9.) Land Rover Range Rover Evoque (dužina: 436 cm; međuosovinski razmak: 266 cm)
10.) Land Rover Discovery Sport (dužina: 459 cm; međuosovinski razmak: 274 cm)
11.) Mazda CX-5 (dužina: 456 cm; međuosovinski razmak: 270 cm)
12.) Mercedes-Benz GLA (dužina: 442 cm; međuosovinski razmak: 270 cm)
13.) Mitsubishi ASX (dužina: 430 cm; međuosovinski razmak: 267 cm)
14.) Nissan Qashqai (dužina: 438 cm; međuosovinski razmak: 265 cm)
15.) Opel Antara (dužina: 460 cm; međuosovinski razmak: 271 cm)
16.) Peugeot 4008 (dužina: 434 cm; međuosovinski razmak: 267 cm)
17.) Renault Kadjar (dužina: ? cm; međuosovinski razmak: 265 cm)
18.) Ssangyong Korando C (dužina: 441 cm; međuosovinski razmak: 265 cm)
19.) Subaru Forester SJ (dužina: 460 cm; međuosovinski razmak: 264 cm)
20.) Suzuki Grand Vitara (dužina: 450 cm; međuosovinski razmak: 264 cm)
21.) Toyota RAV4 (dužina: 457 cm; međuosovinski razmak: 266 cm)
22.) VolksWagen Tiguan (dužina: 445 cm; međuosovinski razmak: 260 cm)
Što se tiče preporuke, ako ćeš kupovati novo vozilo, onda trenutno moj prijedlog ide za fejsliftovanu Hondu CR-V sa dizel motorom 1.6 i-DTEC najveće snage 160 KS (118 kW), pogonom na sve točkove i ZF-ovim 9-stepenim automatskim mjenjačem (isti mjenjač se, od nabrojanih vozila, može dobiti i uz Range Rover Evoque, Land Rover Discovery Sport i Jeep Cherokee KL).
- jrambo
#54 Re: Najbolji kompakt SUV
Svejedno mislim da je stariji Forester jedna od best buy opcija , posebno sa 2,5T motorom , 4-brzinskim automatikom(nije dosadni CVT) koji ima sjajne vozne sposobnosti, a nije ni loš 2,0 atmosferski sa manuelnim mjenjačem ako si manje zahtjevan.jefferson wrote: Ja sam ovaj novi nedavno vozao sa CVT mjenjacem. Odavno vece smece nisam vozio. Svaka cast njihovom AWD sistemu, ali sve ostalo
Sto se tiče SUV vozila japanci su bez premca i nećeš pogriješiti sa odabirom koji god da to bude ( Honda, Toyota , Subaru, Suzuki )
-
Seawolf
#55 Re: Najbolji kompakt SUV
Evo i video sa kraće testne vožnje Honde CR-V 1.6 i-DTEC 4WD 9-speed A/T Executive:
-
jefferson
#56 Re: Najbolji kompakt SUV
Po cemu su bez premca? Ja kada sam kupovao mali CUV, prvo sam probao redovne prvoosumnjicene: Toyota RAV4, Honda CRV. SVe jedan dosadan uzas. Toyota, motor nigdje veze, imas osjecaj umrjet ce kad das gas. Honda malo bolje ali nsita posebno. Lezanje? katastrofa, kao i kocnice.jrambo wrote:Svejedno mislim da je stariji Forester jedna od best buy opcija , posebno sa 2,5T motorom , 4-brzinskim automatikom(nije dosadni CVT) koji ima sjajne vozne sposobnosti, a nije ni loš 2,0 atmosferski sa manuelnim mjenjačem ako si manje zahtjevan.jefferson wrote: Ja sam ovaj novi nedavno vozao sa CVT mjenjacem. Odavno vece smece nisam vozio. Svaka cast njihovom AWD sistemu, ali sve ostalo
Sto se tiče SUV vozila japanci su bez premca i nećeš pogriješiti sa odabirom koji god da to bude ( Honda, Toyota , Subaru, Suzuki )
AWD? Bolje nego u Tiguana ali sta je to bolje u ovoj klasi? Svi idu preko kvacila, nista posebno, sto bi se reklo: isto sranje drugo pakovanje.
Stari Forester ima 4 brzine. mislim jbt, u to vrijeme su svi imali abr 5 brzian ako ne i 6. Jest 2.5T je bio extra jak, osim sto su im brtve glave konstantno pustale.
Novi CUV? Toyota u RAV4 vise uopste ne nudi V6, kao ni Subaru Forester ni Honda CRV, sto govori ko su ciljani kupci i njihove godine.
Suzuki? Jbt, ovdje na listi pozudanosti vazda bio na jednom od zadnjih mjesta. Od nedavno se povukli skroz sa trzista.
Od ovih CUv-ova, ko ima para, Skoda Octavia 4x4 karavan ili scout je za mene deset puta bolje rjesenje.
-
NediM17
#57 Re: Najbolji kompakt SUV
Prezirem VAG, ali vozio sam jedno vrijeme Octaviu karavan Scout 4x4, zaista odlican auto.jefferson wrote:Po cemu su bez premca? Ja kada sam kupovao mali CUV, prvo sam probao redovne prvoosumnjicene: Toyota RAV4, Honda CRV. SVe jedan dosadan uzas. Toyota, motor nigdje veze, imas osjecaj umrjet ce kad das gas. Honda malo bolje ali nsita posebno. Lezanje? katastrofa, kao i kocnice.jrambo wrote:Svejedno mislim da je stariji Forester jedna od best buy opcija , posebno sa 2,5T motorom , 4-brzinskim automatikom(nije dosadni CVT) koji ima sjajne vozne sposobnosti, a nije ni loš 2,0 atmosferski sa manuelnim mjenjačem ako si manje zahtjevan.jefferson wrote: Ja sam ovaj novi nedavno vozao sa CVT mjenjacem. Odavno vece smece nisam vozio. Svaka cast njihovom AWD sistemu, ali sve ostalo
AWD? Bolje nego u Tiguana ali sta je to bolje u ovoj klasi? Svi idu preko kvacila, nista posebno, sto bi se reklo: isto sranje drugo pakovanje.
Stari Forester ima 4 brzine. mislim jbt, u to vrijeme su svi imali abr 5 brzian ako ne i 6. Jest 2.5T je bio extra jak, osim sto su im brtve glave konstantno pustale.
Novi CUV? Toyota u RAV4 vise uopste ne nudi V6, kao ni Subaru Forester ni Honda CRV, sto govori ko su ciljani kupci i njihove godine.
Suzuki? Jbt, ovdje na listi pozudanosti vazda bio na jednom od zadnjih mjesta. Od nedavno se povukli skroz sa trzista.
Od ovih CUv-ova, ko ima para, Skoda Octavia 4x4 karavan ili scout je za mene deset puta bolje rjesenje.
-
Seawolf
#58 Re: Najbolji kompakt SUV
Ne znam kako je kod vas u Americi, ali ovdje sa naše strane svijeta, CR-V koji se proizvodi u Evropi i za Evropu, nije toliko (katastrofalno, kako ti navodiš) lošiji od Tiguana, u disciplinama ležanje i kočenje.jefferson wrote:Po cemu su bez premca? Ja kada sam kupovao mali CUV, prvo sam probao redovne prvoosumnjicene: Toyota RAV4, Honda CRV. SVe jedan dosadan uzas. Toyota, motor nigdje veze, imas osjecaj umrjet ce kad das gas. Honda malo bolje ali nsita posebno. Lezanje? katastrofa, kao i kocnice.jrambo wrote:Svejedno mislim da je stariji Forester jedna od best buy opcija , posebno sa 2,5T motorom , 4-brzinskim automatikom(nije dosadni CVT) koji ima sjajne vozne sposobnosti, a nije ni loš 2,0 atmosferski sa manuelnim mjenjačem ako si manje zahtjevan.jefferson wrote: Ja sam ovaj novi nedavno vozao sa CVT mjenjacem. Odavno vece smece nisam vozio. Svaka cast njihovom AWD sistemu, ali sve ostalo
Nisam nigdje našao uporedni test gdje se direktno sučeljavaju CR-V i Tiguan, ali evo ADAC-ovih testova jednog i drugog.
Honda CR-V 2.2 i-DTEC 4WD Executive:
http://www.adac.de/_ext/itr/tests/Autot ... WD_DPF.pdf
VolksWagen Tiguan 2.0 TDI BMT 4Motion Sport & Style:
http://www.adac.de/_ext/itr/tests/Autot ... on_DPF.pdf
Tiguan je dobio nešto bolju ocjenu za ležanje, 2.4 spram CR-V-ovih 2.5 i Tiguan ima nešto kraći (za 30 cm) zaustavni put pri kočenju sa brzine od 100 km/h. Nakon 36,5 m se zaustavi Tiguan, a nakon 36,8 m CR-V.
Ali je zato kapacitet gepeka kod CR-V-a, po standardu kako to mjeri ADAC, 500 lit, a kod Tiguana 380 lit. Ako je to nekome bitno. Kapacitetom gepeka, CR-V nadmašuje bilo kojeg karavana kompaktne klase, osim, naravno Škodu Octaviu Combi.
-
jefferson
#59 Re: Najbolji kompakt SUV
Po cemu su bez premca? Ja kada sam kupovao mali CUV, prvo sam probao redovne prvoosumnjicene: Toyota RAV4, Honda CRV. SVe jedan dosadan uzas. Toyota, motor nigdje veze, imas osjecaj umrjet ce kad das gas. Honda malo bolje ali nsita posebno. Lezanje? katastrofa, kao i kocnice.
Ne znam kako je kod vas u Americi, ali ovdje sa naše strane svijeta, CR-V koji se proizvodi u Evropi i za Evropu, nije toliko (katastrofalno, kako ti navodiš) lošiji od Tiguana, u disciplinama ležanje i kočenje.
Nisam nigdje našao uporedni test gdje se direktno sučeljavaju CR-V i Tiguan, ali evo ADAC-ovih testova jednog i drugog.
Honda CR-V 2.2 i-DTEC 4WD Executive:
http://www.adac.de/_ext/itr/tests/Autot ... WD_DPF.pdf
VolksWagen Tiguan 2.0 TDI BMT 4Motion Sport & Style:
http://www.adac.de/_ext/itr/tests/Autot ... on_DPF.pdf
Tiguan je dobio nešto bolju ocjenu za ležanje, 2.4 spram CR-V-ovih 2.5 i Tiguan ima nešto kraći (za 30 cm) zaustavni put pri kočenju sa brzine od 100 km/h. Nakon 36,5 m se zaustavi Tiguan, a nakon 36,8 m CR-V.
Ali je zato kapacitet gepeka kod CR-V-a, po standardu kako to mjeri ADAC, 500 lit, a kod Tiguana 380 lit. Ako je to nekome bitno. Kapacitetom gepeka, CR-V nadmašuje bilo kojeg karavana kompaktne klase, osim, naravno Škodu Octaviu Combi.
Isti CR-V ide za USA i Evropu, osim motora (disel).
Medjutim, u voznji je za mene subjektivo razliak ogromna. Gepek? Tiguan ima UZASAN gepek, a ni CR-V nije nesto posebno. Dok 500ltr izgleda OK (manje od VW CC-a), problem je duzina auta. Kada se bore sjedista, zbog kompaktnosti vozila, da bi se prevezli duzi predmeti postoji problem. Moj dobar kolega ima zadnjus eriju CR-V, i dok ej gepek veci, i malo duzi auto uopste, ne moze se mjeriti duzinom sa obicnim karavanom. On ima Mercedesa E karavan, i CR-V mu ne moze ni prismrditi stos e gepeka tice.
Zato kazem, kada bi kupovao glavom (jer ja sam Tiguana uzeo ne zato sto je praktican, nego AWD+lezanje, turbo motor, kocnice) ja bi uzeo u bIH Skodu Scout. Nije preskupa, dobri motori, dobre performanse, a dobijes AWD i brdo prostora. Nije "trendi" kao CUv, SUV koji god qrtz, ali je prakticna a i klirens je visi nego kod obicne.
Niko nece napraviti gresku sa RAV4, CR-V, Tiguan itd, ali mislim da pored jedne Skode Octavie Scout, s obzirom an cijenu, ulozeno-dobiveno, uopste nije isplativo kupovati. Opet, mislim da jedna Honda CR-V 2.2 diesel ima vise smisla nego Audi Q5 (iako ako je pogon prioritet, Audi ih sije sve tu).
-
jefferson
#61 Re: Najbolji kompakt SUV
Ma Yeti je za oko kuce.basicm wrote:A Yeti?
-
Mirko S Kojotovski
#62 Re: Najbolji kompakt SUV
Meni jos uvijek nije jasno zasto bi neko kupio ovakva auta ukoliko prioritet nije da vam komsije zavide.
Ako je to, onda u potpunosti razumijem.
To su generalno auta koja su losa ili prosjecna na terenu (osim Subarua), auta koja su izuzetno skupa u odnosu na unutrasnje dimenzije (velicina Golfa, cijena Passata), auta koja su mnogo skuplja za odrzavati u odnosu na "klasicna" auta, auta koja osjetno vise trose itd.
Osim toga veliki broj SUV-a danas ima pogon na prednje tockove, u cemu je razlika u odnosu na obicno auta?
Npr. iz licnog iskustva Honda CRV ima katastrofala prenos (kvalitet auta je prva liga) iako navodno ima pogon 4x4 (ovde govorim o starom modelu, ne znam za novi).
Davno sam vozio to auto, svaki put ako brze podjes prednji tockovi kopaju, dok se zadnji pogon ukljuci auto svakako poslo pa i nema potrebe za njim. Vrijeme koje je potrebno da se ukljuci zadnja vuca je prava tragedina.
Nikada nisam uspio shvatiti zasto bi neko kupio CRV-a pored Accorda.
Druze da ja tebi nesto preporucim. Ako vec nemas love za pravog terenca, okani se ti ovih sminkerskih gluposti.
Kupi sebi lijepo Skodu Scout (kao sto ti je neko vec preporucio) ili Subaru Legacy/Outback i ustedi nesto para.
Ali ako ti je izgled i prestiz bitan, onda sebi uzmi ono sto ti najljepse izgleda.
Ako je to, onda u potpunosti razumijem.
To su generalno auta koja su losa ili prosjecna na terenu (osim Subarua), auta koja su izuzetno skupa u odnosu na unutrasnje dimenzije (velicina Golfa, cijena Passata), auta koja su mnogo skuplja za odrzavati u odnosu na "klasicna" auta, auta koja osjetno vise trose itd.
Osim toga veliki broj SUV-a danas ima pogon na prednje tockove, u cemu je razlika u odnosu na obicno auta?
Npr. iz licnog iskustva Honda CRV ima katastrofala prenos (kvalitet auta je prva liga) iako navodno ima pogon 4x4 (ovde govorim o starom modelu, ne znam za novi).
Davno sam vozio to auto, svaki put ako brze podjes prednji tockovi kopaju, dok se zadnji pogon ukljuci auto svakako poslo pa i nema potrebe za njim. Vrijeme koje je potrebno da se ukljuci zadnja vuca je prava tragedina.
Nikada nisam uspio shvatiti zasto bi neko kupio CRV-a pored Accorda.
Druze da ja tebi nesto preporucim. Ako vec nemas love za pravog terenca, okani se ti ovih sminkerskih gluposti.
Kupi sebi lijepo Skodu Scout (kao sto ti je neko vec preporucio) ili Subaru Legacy/Outback i ustedi nesto para.
Ali ako ti je izgled i prestiz bitan, onda sebi uzmi ono sto ti najljepse izgleda.
-
Seawolf
#63 Re: Najbolji kompakt SUV
Ne, ne ide. CR-V za USA se proizvodi u fabrici u East Liberty-u (Ohio - East Liberty Auto Plant) i ovjes, kočioni sistem i upravljački sistem su projektovani za tržište na kojem je maksimalna dozvoljena brzina 110 km/h, a CR-V za Evropu se proizvodi u fabrici u Swindonu u Engleskoj, i tu se proizvodi auto čiji su ovjes, kočioni sistem i upravljački sistem projektovani i podešeni za tržište na kojem nema ograničenja brzine.jefferson wrote:Isti CR-V ide za USA i Evropu, osim motora (disel). Medjutim, u voznji je za mene subjektivo razliak ogromna.
Ovo vrijedi za aute svih proizvođača koji proizvode modele vozila sa istim nazivom i za USA i za Evropu, sem za Audi, BMW, Mercedes-Benz i VW.
Očito si pobrkao deklarisani kapacitet gepeka po ADAC-ovom testiranju i po VDO. Po ADAC-ovom sistemu mjerenja kapaciteta gepeka, Honda CR-V 4. generacije ima kapacitet gepeka od 500 lit, a VW CC ima 470 lit.jefferson wrote:Gepek? Tiguan ima UZASAN gepek, a ni CR-V nije nesto posebno. Dok 500ltr izgleda OK (manje od VW CC-a), problem je duzina auta. Kada se bore sjedista, zbog kompaktnosti vozila, da bi se prevezli duzi predmeti postoji problem. Moj dobar kolega ima zadnjus eriju CR-V, i dok ej gepek veci, i malo duzi auto uopste, ne moze se mjeriti duzinom sa obicnim karavanom. On ima Mercedesa E karavan, i CR-V mu ne moze ni prismrditi stos e gepeka tice.
Po VDO sistemu mjerenja, Honda CR-V 4. generacije ima kapacitet gepeka od 589 lit, a VW CC ima 532 lit. Dakle, kod CR-V-a 4. generacije, gepek je veći od CC-ovog, kako god se mjerio.
I, naravno da se ne mogu porediti kapaciteti gepeka Mercedes-Benz-a S 212 i CR-V-a. Pa S 212 ima veći gepek i od ML-ovog.
Napisao sam da CR-V ima veći kapacitet gepeka od bilo kojeg karavana kompaktne klase (sem od Škode Octavie Combi), a mislim da čak ni u USA, E-klasa T-Model, ne spada u kompaktnu klasu.
-
Seawolf
#64 Re: Najbolji kompakt SUV
Nisam baš siguran koliko Škoda Yeti spada u klasu kompaktnih SUV-ova. Po svojim vanjskim dimenzijama (dužina od 422 cm) više je u klasi mini SUV-ova. Svejedno, fantastičan je auto.basicm wrote:A Yeti?
Na IAA u Frankfurtu, u septembru ove godine bi trebao biti predstavljen novi Škodin "pravi" kompaktni SUV, na MQB platformi. Istovremeno kad i novi VW Tiguan
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#65 Re: Najbolji kompakt SUV
Subaru XV
-
jefferson
#66 Re: Najbolji kompakt SUV
Ono kad ostanes bez teksta.Seawolf wrote:Ne, ne ide. CR-V za USA se proizvodi u fabrici u East Liberty-u (Ohio - East Liberty Auto Plant) i ovjes, kočioni sistem i upravljački sistem su projektovani za tržište na kojem je maksimalna dozvoljena brzina 110 km/h, a CR-V za Evropu se proizvodi u fabrici u Swindonu u Engleskoj, i tu se proizvodi auto čiji su ovjes, kočioni sistem i upravljački sistem projektovani i podešeni za tržište na kojem nema ograničenja brzine.jefferson wrote:Isti CR-V ide za USA i Evropu, osim motora (disel). Medjutim, u voznji je za mene subjektivo razliak ogromna.
Ovo vrijedi za aute svih proizvođača koji proizvode modele vozila sa istim nazivom i za USA i za Evropu, sem za Audi, BMW, Mercedes-Benz i VW.Očito si pobrkao deklarisani kapacitet gepeka po ADAC-ovom testiranju i po VDO. Po ADAC-ovom sistemu mjerenja kapaciteta gepeka, Honda CR-V 4. generacije ima kapacitet gepeka od 500 lit, a VW CC ima 470 lit.jefferson wrote:Gepek? Tiguan ima UZASAN gepek, a ni CR-V nije nesto posebno. Dok 500ltr izgleda OK (manje od VW CC-a), problem je duzina auta. Kada se bore sjedista, zbog kompaktnosti vozila, da bi se prevezli duzi predmeti postoji problem. Moj dobar kolega ima zadnjus eriju CR-V, i dok ej gepek veci, i malo duzi auto uopste, ne moze se mjeriti duzinom sa obicnim karavanom. On ima Mercedesa E karavan, i CR-V mu ne moze ni prismrditi stos e gepeka tice.
Po VDO sistemu mjerenja, Honda CR-V 4. generacije ima kapacitet gepeka od 589 lit, a VW CC ima 532 lit. Dakle, kod CR-V-a 4. generacije, gepek je veći od CC-ovog, kako god se mjerio.
I, naravno da se ne mogu porediti kapaciteti gepeka Mercedes-Benz-a S 212 i CR-V-a. Pa S 212 ima veći gepek i od ML-ovog.
Napisao sam da CR-V ima veći kapacitet gepeka od bilo kojeg karavana kompaktne klase (sem od Škode Octavie Combi), a mislim da čak ni u USA, E-klasa T-Model, ne spada u kompaktnu klasu.
-
Seawolf
#67 Re: Najbolji kompakt SUV
Izvinjavam se vozačima u Texasu i Utahu, jer sam upravo vidio da je za njih ograničenje brzine 137 km/h (85 mph), odnosno 129 km/h (80 mph), respektivno.jefferson wrote:Ono kad ostanes bez teksta.Seawolf wrote:Ne, ne ide. CR-V za USA se proizvodi u fabrici u East Liberty-u (Ohio - East Liberty Auto Plant) i ovjes, kočioni sistem i upravljački sistem su projektovani za tržište na kojem je maksimalna dozvoljena brzina 110 km/h, a CR-V za Evropu se proizvodi u fabrici u Swindonu u Engleskoj, i tu se proizvodi auto čiji su ovjes, kočioni sistem i upravljački sistem projektovani i podešeni za tržište na kojem nema ograničenja brzine.jefferson wrote:Isti CR-V ide za USA i Evropu, osim motora (disel). Medjutim, u voznji je za mene subjektivo razliak ogromna.
Ovo vrijedi za aute svih proizvođača koji proizvode modele vozila sa istim nazivom i za USA i za Evropu, sem za Audi, BMW, Mercedes-Benz i VW.Očito si pobrkao deklarisani kapacitet gepeka po ADAC-ovom testiranju i po VDO. Po ADAC-ovom sistemu mjerenja kapaciteta gepeka, Honda CR-V 4. generacije ima kapacitet gepeka od 500 lit, a VW CC ima 470 lit.jefferson wrote:Gepek? Tiguan ima UZASAN gepek, a ni CR-V nije nesto posebno. Dok 500ltr izgleda OK (manje od VW CC-a), problem je duzina auta. Kada se bore sjedista, zbog kompaktnosti vozila, da bi se prevezli duzi predmeti postoji problem. Moj dobar kolega ima zadnjus eriju CR-V, i dok ej gepek veci, i malo duzi auto uopste, ne moze se mjeriti duzinom sa obicnim karavanom. On ima Mercedesa E karavan, i CR-V mu ne moze ni prismrditi stos e gepeka tice.
No sve to ne mijenja na činjenici da vozila većine proizvođača koja se proizvode u USA za kupce u USA, lošije leže (žrtva zbog veće udobnosti) i lošije koče (e za ovo već nemam drugačijeg objašnjenja, sem toga da se ta vozila uglavnom projektuju da koče pri manjim brzinama kretanja) od vozila istih proizvođača sa istim nazivima i oznakama modela, koji se proizvode u Evropi za evropske kupce.
-
Seawolf
#68 Re: Najbolji kompakt SUV
Ove godine bi trebao, u septembru na IAA u Frankfurtu, biti predstavljen i novi BMW X1 (F48), koji će biti prvi "pravi" BMW-ov kompaktni SUV, sa poprečno ugrađenim motorom.
Snimka koja bi trebala biti probna vožnja maskiranog prototipa:
Snimka koja bi trebala biti probna vožnja maskiranog prototipa:
-
Dr Baltazar
#69 Re: Najbolji kompakt SUV
Vidim da vas dosta osporava izbor SUV-a. Ja sam tako nešto gledao čisto jer mislim da bih se osjećao sigurnije u takvoj vrsti auta u odnosu na neka manja. Vozio sam se u KIA Sportage kod prijatelja i auto je odlično bar za ono što meni treba - prevesti me od tačke A do tačke B. Al hajd da vidim šta i vi mislite. Šta biste uzeli da ste na mjestu momka koji će uskoro napuniti 19 godina(ja gledam da je zadnja klupa koliko toliko prostrana, da gepek nije oskudan i da to auto lijepo izgleda - iako je ovo subjektivno) ?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#70 Re: Najbolji kompakt SUV
Reci tati da ti ovo kupi

-
calculator
#71 Re: Najbolji kompakt SUV
Zašto ići dalje od GLK

-
530i
#72 Re: Najbolji kompakt SUV
Zato što je GLK neviđeno ružan!?
-
calculator
#73 Re: Najbolji kompakt SUV
A koje su to norme koje određuju "ljepotu" automobila, i ko ih je normirao?530i wrote:Zato što je GLK neviđeno ružan!?
- supercali
#74 Re: Najbolji kompakt SUV
mozda tebi530i wrote:Zato što je GLK neviđeno ružan!?
i meni je ruzno mozda neko auto na koje ti svrsavas
-
Dr Baltazar
#75 Re: Najbolji kompakt SUV
Nemoj da me zezašmali_milojica wrote:Reci tati da ti ovo kupi![]()
Koliko bi kubika, konja trebao imati optimalno jedan automobil ove klase ?