_BataZiv_0809 wrote:
Zivis na zapadu, a cijenis Tita

My man
To je zato sto nisam bas tako mlad, i sjecam se tog zivota u bivsoj Jugi.
_BataZiv_0809 wrote:Elem, mozda ce ti zvucati smijesno, ali obzirom da sam stvarno laik za somalijerstvo, ja sam ovako otkrivao koja mi se vina dopadaju:
prvo sam eliminisao cjenovni rang smetlja, sto bi (u vecini slucajeva) kod nas u BiH bilo sve jeftinije od nekih 6-7 KM.
onda sam kupovao prema razlicitim nazivima i malo googlao usput.
Tako sam dosao do zakljucka da je Cabernet stvarno zicer izbor i kada god kupujem neko novo vino, koje do tad nisam probao, gledam ima li cabernet.
Nije losa metoda, mada (barem ovde) cesto imas jako dobrih vina za nisku cijenu, vecinom iz Portugala ili Argentine. Ali sto je interesantno kod nas je to da ponekad cim prodaja krene, bagra digne cijenu. Nekad sam volio popit' Vranca iz Plantaza i nije bio skup, negdje oko 8 dolara. Cim je prodaja krenula, cijenu su digli na 12 dolara. Ali haman je to ljudima bilo malo previse (jer niko nije glup, imas kamaru vina za 10 dolara ili manje da ti oci stanu), jer je uskoro prodaja opala tako da su cijenu spustili na 10 dolara, gdje je i sad.
_BataZiv_0809 wrote: Sto se tice ovog australskog vina, bilo je pod nazivom Cabernet Shiraz
Mjesavina Cabernet Sauvignon-Shiraz. Shiraz (Syrah) je jako dobar kad se pomijesa sa drugim vinom, pogotovo sa Cabernet-om ili Malbec-om, ali samog ga ne mogu gotov nikako. Kad nema nista drugo na sijelu, ne znam da li ja njega pijem ili on mene.
_BataZiv_0809 wrote: Elem, kako vec napisah, pijem uglavnom crna vina, pa ako imas jos kakvih savjeta, bio bih ti zavalan
Bio sam u Bosni prosle godine, ali se nesto ne sjecam koliko je bilo inostranih vina u radnjama (u domace se ne razumijem bas puno). Portugalska vina bi trebala bit' prilicno dostupna, Douro im je najkvalitetniji (jer je najzasticenija regija, nesto kao Bordeaux u Francuskoj), mada i Dão zna bit' dobar.
Sa juznoamerickim vinom generalno ne mozes omasit', i ako ti je cijena bitan faktor, jeftina juznoamericka vina su puno bolja nego jeftina francuska ili italijanska vina, po mom iskustvu. Neki dan sam po prvi put prob'o grcki Agiorgitiko, i bas mi se svidio. Ima neki fantastican "aftertaste" (ili nachgeschmack sto bi Svabe rekli

) koji nisam okusio ni u jednom drugom vinu kojeg sam dosad pio.
Sto se tice ostalih savjeta, probaj sve pomalo. Skuzi koje vrste i mjesavine ti se najvise svidjaju, pa onda po tom biraj nova vina da probas.