Vina - po vasem izboru najbolja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#51 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by _BataZiv_0809 »

LonelyWolf wrote: Bravo za Diablo, isti smo. Uglavnom ga pijem kad sam vani, kod nas ga nisam našao, ima li gdje po restoranima? Kući rijetko pijem.

Dingač je isto dobar a supruga mi najviše voli kad mahnem bocu crnogorskog Pro Cordea :izet: x3 :D

Uzimam i od jednog domaćina iz Ljubuskog, extra vino ali mi ne odgovara pakovanje od 5l. To je varijanta za sijela.
Za restorane ne znam, posto i nisam bas neka musterija za njih, ali znam da Diabla ima kupiti u velikom Konzumu. Stvarno je dobar i uzimam ga cesto. 16 KM je butelja.

Dobri su ti crnogorski, pro corde i cabernet, a meni i merlot moze proc. :sax:

Imam i ja jednog domacina dole iz Hercegovine, tacnije ocuh ima, a ja se ogrebem :D To je bas za sijela :janpi:

Samo je zajebano kad pijes vino i mijenjas kafane za istu noc. :pijani:
mO k3

#52 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by mO k3 »

Zviz wrote:Od nedavno sam poceo skupljati na vina, koja ko mogu malo duze se drzati a da ne oslabi okus. Vinari kazu treba znat balans kad treba ga popiti inace kazu i predugo cuvanje moze znaciti da ukus nece biti cemu. Meni je jedan rekao kaze obicno za dosta vina je najbolje da odleze od 2-5 godina ili koja mogu da se cuvaju do nekog roka, obicno pise na flasi, bar na francuskim sam upration da pise do kada se mogu cuvati.

Licno Bordeaux crvena vina ili od bijelih Sauternes.
Sta znaci kod tebe skupljati ??
Sto se tice Bordeaux vina tu imas ovakvih i onakvih , boljih i losih , skupih i jeftiniji , mladji i stariji .
Sauternes su ti slatka vina...
Presiroka tema ...
mO k3

#53 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by mO k3 »

Sto se tice vina sta sam probao kao mladic jos , ne bi smio ni napisati koliko je flasa kostala ,ali napisacu jer je nisam platio prije 16 godina ta flasa vina je kostala 3000 DM tada od Château Margaux... danas sigurno i 5000 euro
Tomi110

#54 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by Tomi110 »

Zviz wrote:
razonoda wrote:grgich hills :-)
:pisnuo: oplakah kad procita ime
Zašto oplaka, Mike Grgich ili pravim imenom Miljenko Grgić sa Pelješca(rođen pokraj Metkovića) je digao američku industriju vina odn pokazao im par trikova kako se pravi (dobro) vino, cijela Napa Vally u koju se kunu američki poznavaoci vina je djelom zasluga Miljenka"Mike"Grgića. Inače Mike ima u Trsteniku obiteljsku vinariju koja je od Dingača i Potomja udaljena 10 km. Vrsta grožđa zinfandel na kojoj počiva cijela američka industrija vina i koja je je došla iz Dalmacije i zovu je crljenak kaštelanski, a na nekim drugim područjima još i tribidrag, pribidrag, grbić (i kao što je već spomenuto u Italiji primitivo) jedan je od roditelja (uz sortu dobričić koji se uglavnom uzgaja na otoku Šolti) danas u Dalmaciji najrasprostranjenijeg autohtonog crnog grožđa plavca malog od kojeg se pravi i Dingač.
Skyfox

#55 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by Skyfox »

_BataZiv_0809 wrote:
LonelyWolf wrote: Bravo za Diablo, isti smo. Uglavnom ga pijem kad sam vani, kod nas ga nisam našao, ima li gdje po restoranima? Kući rijetko pijem.
Za restorane ne znam, posto i nisam bas neka musterija za njih, ali znam da Diabla ima kupiti u velikom Konzumu. Stvarno je dobar i uzimam ga cesto. 16 KM je butelja.
restoran Noovi, mozes uzeti na casu casillero del diablo chardonnay a u 4 sobe daju samo ako narucis flasu...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#56 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by _BataZiv_0809 »

Skyfox wrote:
restoran Noovi, mozes uzeti na casu casillero del diablo chardonnay a u 4 sobe daju samo ako narucis flasu...
Hvala na infu, mada ja nisam neka velika sreca za vlasnike restorana :D
razonoda

#57 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by razonoda »

Tomi110 wrote:
Zviz wrote:
razonoda wrote:grgich hills :-)
:pisnuo: oplakah kad procita ime
Zašto oplaka, Mike Grgich ili pravim imenom Miljenko Grgić sa Pelješca(rođen pokraj Metkovića) je digao američku industriju vina odn pokazao im par trikova kako se pravi (dobro) vino, cijela Napa Vally u koju se kunu američki poznavaoci vina je djelom zasluga Miljenka"Mike"Grgića. Inače Mike ima u Trsteniku obiteljsku vinariju koja je od Dingača i Potomja udaljena 10 km. Vrsta grožđa zinfandel na kojoj počiva cijela američka industrija vina i koja je je došla iz Dalmacije i zovu je crljenak kaštelanski, a na nekim drugim područjima još i tribidrag, pribidrag, grbić (i kao što je već spomenuto u Italiji primitivo) jedan je od roditelja (uz sortu dobričić koji se uglavnom uzgaja na otoku Šolti) danas u Dalmaciji najrasprostranjenijeg autohtonog crnog grožđa plavca malog od kojeg se pravi i Dingač.
:) Ne zna Zviz za pravE kvalitete. Biila sam u toj vinariji. Bilo je tesko prodati vino nasima -boce po $ 50, ali ima i jeftiniji izbor---cini mi se. Za vrijeme Clintona-njegovo vino se tocilo u WH.
Altsa

#58 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by Altsa »

Moldavska su veoma dobra ali ih u zadnje vrijeme ne primjecujem na tezgama.
Tito_i_Partija

#59 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by Tito_i_Partija »

_BataZiv_0809 wrote:
Zivis na zapadu, a cijenis Tita :thumbup: My man :)
To je zato sto nisam bas tako mlad, i sjecam se tog zivota u bivsoj Jugi. :)
_BataZiv_0809 wrote:Elem, mozda ce ti zvucati smijesno, ali obzirom da sam stvarno laik za somalijerstvo, ja sam ovako otkrivao koja mi se vina dopadaju:

prvo sam eliminisao cjenovni rang smetlja, sto bi (u vecini slucajeva) kod nas u BiH bilo sve jeftinije od nekih 6-7 KM.

onda sam kupovao prema razlicitim nazivima i malo googlao usput.

Tako sam dosao do zakljucka da je Cabernet stvarno zicer izbor i kada god kupujem neko novo vino, koje do tad nisam probao, gledam ima li cabernet.
Nije losa metoda, mada (barem ovde) cesto imas jako dobrih vina za nisku cijenu, vecinom iz Portugala ili Argentine. Ali sto je interesantno kod nas je to da ponekad cim prodaja krene, bagra digne cijenu. Nekad sam volio popit' Vranca iz Plantaza i nije bio skup, negdje oko 8 dolara. Cim je prodaja krenula, cijenu su digli na 12 dolara. Ali haman je to ljudima bilo malo previse (jer niko nije glup, imas kamaru vina za 10 dolara ili manje da ti oci stanu), jer je uskoro prodaja opala tako da su cijenu spustili na 10 dolara, gdje je i sad.
_BataZiv_0809 wrote: Sto se tice ovog australskog vina, bilo je pod nazivom Cabernet Shiraz :)
Mjesavina Cabernet Sauvignon-Shiraz. Shiraz (Syrah) je jako dobar kad se pomijesa sa drugim vinom, pogotovo sa Cabernet-om ili Malbec-om, ali samog ga ne mogu gotov nikako. Kad nema nista drugo na sijelu, ne znam da li ja njega pijem ili on mene. :D

_BataZiv_0809 wrote: Elem, kako vec napisah, pijem uglavnom crna vina, pa ako imas jos kakvih savjeta, bio bih ti zavalan :thumbup:
Bio sam u Bosni prosle godine, ali se nesto ne sjecam koliko je bilo inostranih vina u radnjama (u domace se ne razumijem bas puno). Portugalska vina bi trebala bit' prilicno dostupna, Douro im je najkvalitetniji (jer je najzasticenija regija, nesto kao Bordeaux u Francuskoj), mada i Dão zna bit' dobar.

Sa juznoamerickim vinom generalno ne mozes omasit', i ako ti je cijena bitan faktor, jeftina juznoamericka vina su puno bolja nego jeftina francuska ili italijanska vina, po mom iskustvu. Neki dan sam po prvi put prob'o grcki Agiorgitiko, i bas mi se svidio. Ima neki fantastican "aftertaste" (ili nachgeschmack sto bi Svabe rekli :D ) koji nisam okusio ni u jednom drugom vinu kojeg sam dosad pio.

Sto se tice ostalih savjeta, probaj sve pomalo. Skuzi koje vrste i mjesavine ti se najvise svidjaju, pa onda po tom biraj nova vina da probas. :)
sumirprimus

#60 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by sumirprimus »

ma nema sunca do hercegovackog i peljesackog...
od tih argentinskih vina mene zgaravica ubi. dok to predje put.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by _BataZiv_0809 »

Tito_i_Partija wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Zivis na zapadu, a cijenis Tita :thumbup: My man :)
To je zato sto nisam bas tako mlad, i sjecam se tog zivota u bivsoj Jugi. :)
_BataZiv_0809 wrote:Elem, mozda ce ti zvucati smijesno, ali obzirom da sam stvarno laik za somalijerstvo, ja sam ovako otkrivao koja mi se vina dopadaju:

prvo sam eliminisao cjenovni rang smetlja, sto bi (u vecini slucajeva) kod nas u BiH bilo sve jeftinije od nekih 6-7 KM.

onda sam kupovao prema razlicitim nazivima i malo googlao usput.

Tako sam dosao do zakljucka da je Cabernet stvarno zicer izbor i kada god kupujem neko novo vino, koje do tad nisam probao, gledam ima li cabernet.
Nije losa metoda, mada (barem ovde) cesto imas jako dobrih vina za nisku cijenu, vecinom iz Portugala ili Argentine. Ali sto je interesantno kod nas je to da ponekad cim prodaja krene, bagra digne cijenu. Nekad sam volio popit' Vranca iz Plantaza i nije bio skup, negdje oko 8 dolara. Cim je prodaja krenula, cijenu su digli na 12 dolara. Ali haman je to ljudima bilo malo previse (jer niko nije glup, imas kamaru vina za 10 dolara ili manje da ti oci stanu), jer je uskoro prodaja opala tako da su cijenu spustili na 10 dolara, gdje je i sad.
_BataZiv_0809 wrote: Sto se tice ovog australskog vina, bilo je pod nazivom Cabernet Shiraz :)
Mjesavina Cabernet Sauvignon-Shiraz. Shiraz (Syrah) je jako dobar kad se pomijesa sa drugim vinom, pogotovo sa Cabernet-om ili Malbec-om, ali samog ga ne mogu gotov nikako. Kad nema nista drugo na sijelu, ne znam da li ja njega pijem ili on mene. :D

_BataZiv_0809 wrote: Elem, kako vec napisah, pijem uglavnom crna vina, pa ako imas jos kakvih savjeta, bio bih ti zavalan :thumbup:
Bio sam u Bosni prosle godine, ali se nesto ne sjecam koliko je bilo inostranih vina u radnjama (u domace se ne razumijem bas puno). Portugalska vina bi trebala bit' prilicno dostupna, Douro im je najkvalitetniji (jer je najzasticenija regija, nesto kao Bordeaux u Francuskoj), mada i Dão zna bit' dobar.

Sa juznoamerickim vinom generalno ne mozes omasit', i ako ti je cijena bitan faktor, jeftina juznoamericka vina su puno bolja nego jeftina francuska ili italijanska vina, po mom iskustvu. Neki dan sam po prvi put prob'o grcki Agiorgitiko, i bas mi se svidio. Ima neki fantastican "aftertaste" (ili nachgeschmack sto bi Svabe rekli :D ) koji nisam okusio ni u jednom drugom vinu kojeg sam dosad pio.

Sto se tice ostalih savjeta, probaj sve pomalo. Skuzi koje vrste i mjesavine ti se najvise svidjaju, pa onda po tom biraj nova vina da probas. :)
Drug, hvala jos jednom, da ne zachatavamo temu ljudima.

Uglavnom uzivam u eksperimentisanju i probavanju novih stvari, a kada mi treba zicer (kad dolazi kakva dama ili kada je sijelo) tada igram sa Cabernetom, najcesce juznoamerickim :)

Interex je imao dobru ponudu vina, no nazalost to je sad Bingo. Ali u svakom slucaju ima dovoljo izbora za jednog vinskog amatera poput mene. :bih:
LBVIEW

#62 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by LBVIEW »

Italijanska:sangiovese,primitivo,nero d'avola,negro amaro.
Spanska:tempranillo iz Rioje. :D
Cileanska:carmenere i cabernet savuvignon
Kalifornija:zinfandel
Australija:shiraz
Nasa vina,izuzev par tikveskih, zalost,precijenjena,Dingac 30 km. :shock:
Last edited by LBVIEW on 03/04/2015 13:30, edited 1 time in total.
uglavnomja

#63 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by uglavnomja »

Altsa wrote:Moldavska su veoma dobra ali ih u zadnje vrijeme ne primjecujem na tezgama.
neki dan mi nudio cojk moldavsko vino (misli paralela sa crnogorskim. hrvatskim i bosanskim vinima :D :D )

mozda uzmem sljedeci put da probam.
Naslovnica

#64 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by Naslovnica »

Samo da vas pitam, većina vas je vjerovatno probala Ždrepčevu krv?
Interesuje me da li je ono fakat napravljeno od loze (i koje vrste), ili je u pitanju 100% hemija?
sumirprimus

#65 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by sumirprimus »

Naslovnica wrote:Samo da vas pitam, većina vas je vjerovatno probala Ždrepčevu krv?
Interesuje me da li je ono fakat napravljeno od loze (i koje vrste), ili je u pitanju 100% hemija?
u tehnologiji vina,mislim da je rijec o mikrobiologiji...a ne o hemiji...
Naslovnica

#66 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by Naslovnica »

sumirprimus wrote:
Naslovnica wrote:Samo da vas pitam, većina vas je vjerovatno probala Ždrepčevu krv?
u tehnologiji vina,mislim da je rijec o mikrobiologiji...a ne o hemiji...
Mislim da se nismo dobro razumjeli.
Da li je Ždrepčeva krv 100% vino, ili je voda + hemija (tehnologija)?
Paralela sa 100% cijeđenim sokom i onim prahom iz kesice.
felichi

#67 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by felichi »

LBVIEW wrote:Italijanska:sangiovese,primitivo,nero d'avola,negro amaro.
Spanska:tempranillo iz Rioje. :D
Cileanska:carmenere i cabernet savuvignon
Kalifornija:zinfandel
Australija:shiraz
Nasa vina,izuzev par tikveskih, zalost,precijenjena,Dingac 30 km. :shock:
koja su dobra tikvesova vina?
sumirprimus

#68 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by sumirprimus »

pa to ti govorim.milion jedna stavaka o kojoj ovisi...pocvev od podjele vina...kvaliteta,mirisa,boje,procenta secera alkohola.koja sorta,kad je brano ujutro il popodne gluho bilo,koliko cega dodano,gdje se zajebalo.
kad pricas o proizvodnji vina,govoris o tehnologiji.nema hemije,nego mikrobiologije.zato se i dodaju kvasci ovisno o sorti grozdja.
jeftina vina,gleda se da ima sto vise vode i secera,jer ce bacit vecu kolicinu.eto.
Dr Kova

#69 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by Dr Kova »

pratim.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#70 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by _BataZiv_0809 »

Smetlje
sumirprimus

#71 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by sumirprimus »

ma sve je to relativno...
kako god okrenes i obrnes zilavka i blatina...
sumirprimus

#72 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by sumirprimus »

u tim cijenama prosjecnim u kojim se vrti kupivina vina,zasto se kupuje crnogorski vranac,kutjevacka grasevina,sta jos ima zdrijebca,pro korde...
a ima autohtone covjecje ribice...
il kasiljero diablo za 15 maraka koji je promijenio 5 kontejnera tri kontinenta i 2 puta oko sviejta..pa nisu nike patike...ako cemo vec...
pricam o ovim cijenom dostupnim vinima...
al_akhisari

#73 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by al_akhisari »

...nisam ljubitelj alkohola, ali povremeno mogu i volim popiti času crnog vina; probao sam većinu vino sa ovih prostora, i mgu reći da mi ždrijepčeva krv nekako naj odgovara; nakon nje možda vranac pro corde; je l neko možda probao vino imperator, mislim da je made in macedonia; utisci?
Naslovnica

#74 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by Naslovnica »

al_akhisari wrote:...nisam ljubitelj alkohola, ali povremeno mogu i volim popiti času crnog vina; probao sam većinu vino sa ovih prostora, i mgu reći da mi ždrijepčeva krv nekako naj odgovara; nakon nje možda vranac pro corde; je l neko možda probao vino imperator, mislim da je made in macedonia; utisci?
Zato i pitam zbog Ždrijepčeve krvi.
Relatino je jeftino, ima ga svugdje, a mnogima je po ukusu, valjda zato što je poluslatkasto.
Koji je deal?
Kažem, i Viško je jeftino, ali ono je otrov. A Ždrijepčeva i nije otrov, ili se varam?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#75 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Post by _BataZiv_0809 »

al_akhisari wrote:...nisam ljubitelj alkohola, ali povremeno mogu i volim popiti času crnog vina; probao sam većinu vino sa ovih prostora, i mgu reći da mi ždrijepčeva krv nekako naj odgovara; nakon nje možda vranac pro corde; je l neko možda probao vino imperator, mislim da je made in macedonia; utisci?
Zdrepceva krv i Pro Corde u istoj recenici :shock:
Post Reply