uloga Irana u ratu

JohnnyS

#51 Re: uloga Irana u ratu

Post by JohnnyS »

U jeku napada na Bosnu i Hercegovinu pitati nekog Iranca za čečensko-ruski sukob se doima poput poznate scene "Sjo sranja u Ruandi"
mmaar

#52 Re: uloga Irana u ratu

Post by mmaar »

JohnnyS wrote:U jeku napada na Bosnu i Hercegovinu pitati nekog Iranca za čečensko-ruski sukob se doima poput poznate scene "Sjo sranja u Ruandi"
:lol:
Opetja033

#53 Re: uloga Irana u ratu

Post by Opetja033 »

A konkretno sta je glupost? Dva sukoba u kojem se dva malena muslimanska naroda bore protiv mnogostruko jaceg neprijatelja a ti zauzmes jedan princip za jedan od tih sukoba a drugi princip za drugi sukob? Naravno radi svojih politickih interesa, sto je opet sasvim legitimno ali nemoj mi muda pod bubrege prodavati.

Ili mozda Homeini nije svojim mulama u amanet dao Cecene a jeste Bosnjake? Homeini koji je uzgred umro 1988. a zbog statusa evlije znao je sta ce se Bosnjacima desiti koju godinu kasnije. :mrgreen:

JohnnyS - :lol: :lol: . To je bilo u toku njegovog monologa o globalnom stanju muslimana, o njihovom ponizavanju, ugnjetavanju, borbi za slobodu i slicnim nebulozama. Pored rata u BIH, cecenski rat je tada bio najpoznatiji kada su muslimani u pitanju pa je pitanje bilo sasvim logicno.
mudrac2

#54 Re: uloga Irana u ratu

Post by mudrac2 »

uzgred iranac mu je ustvari realno i rekao. U BiH se moglo pobijediti, zato je i trebalo nastaviti sa ratom, dok za ceceniju jedino rjesenje i jeste dogovor.

S druge strane bosnjaci su imali izbor genocid ili rat.
mudrac2

#55 Re: uloga Irana u ratu

Post by mudrac2 »

Opetja033 wrote:A konkretno sta je glupost? Dva sukoba u kojem se dva malena muslimanska naroda bore protiv mnogostruko jaceg neprijatelja a ti zauzmes jedan princip za jedan od tih sukoba a drugi princip za drugi sukob? Naravno radi svojih politickih interesa, sto je opet sasvim legitimno ali nemoj mi muda pod bubrege prodavati.

Ili mozda Homeini nije svojim mulama u amanet dao Cecene a jeste Bosnjake? Homeini koji je uzgred umro 1988. a zbog statusa evlije znao je sta ce se Bosnjacima desiti koju godinu kasnije. :mrgreen:

JohnnyS - :lol: :lol: . To je bilo u toku njegovog monologa o globalnom stanju muslimana, o njihovom ponizavanju, ugnjetavanju, borbi za slobodu i slicnim nebulozama. Pored rata u BIH, cecenski rat je tada bio najpoznatiji kada su muslimani u pitanju pa je pitanje bilo sasvim logicno.
nego haj ti meni reci kad si presao u vehabite i kad si skontao da su ti šije najveći neprijatelji?

Koliko te saudi plaćaju?
Opetja033

#56 Re: uloga Irana u ratu

Post by Opetja033 »

mudrac2 wrote:
Opetja033 wrote:A konkretno sta je glupost? Dva sukoba u kojem se dva malena muslimanska naroda bore protiv mnogostruko jaceg neprijatelja a ti zauzmes jedan princip za jedan od tih sukoba a drugi princip za drugi sukob? Naravno radi svojih politickih interesa, sto je opet sasvim legitimno ali nemoj mi muda pod bubrege prodavati.

nego haj ti meni reci kad si presao u vehabite i kad si skontao da su ti šije najveći neprijatelji?

Koliko te saudi plaćaju?
Ma puca mi neka stvar za sijskom doktrinom i uopce se ne lozim na Saffovu paranoju o sirenju iransko-sijskoj uticaja u BiH. Samo mi je ova prica o iranskoj pomoci kao presudnoj po opstanak Bosnjaka i BiH pljuvanje u facu svim nasim borcima ali i drugim saveznicima - SAD, Pakistan, Malezija. Ako cemo posteno od svih muslimanskih zemalja - najkonkretniju pomoc jesu pruzili Iranci, pomoc vecine arapskih zemalja je zapravo bila vise odmaganje nego pomaganje. Pruzali su pomoc zato sto su imali svoj interes, zato sto su znali sta bi im znacio saveznik u srcu Europe. Srecom nasi su ih, pod pritiskom SAD, na vrijeme odjebali. Ovo "srecom" se odnosi iskljucivo na geostrateske razloge a ne na vjerske jer vi vrli stratezi volite iskljucivo kroz tu prizmu da gledate stvari.
Tvoj mozak mozda pojednostavlja stvari i postavlja ih crno-bijelima kako bi mogao da shvati desavanja oko sebe pa se nadam da ti sada ovim komentarom nisam izazvao kratki spoj? I ne moras uvijek polaziti iz licnog iskustva, ima ljudi koji svoje misljenje formiraju nezavisno od toga ko ih placa. Vjerovao ili ne. :wink:
Last edited by Opetja033 on 29/03/2015 16:09, edited 1 time in total.
insomnia78

#57 Re: uloga Irana u ratu

Post by insomnia78 »

E jbg i vi sad idete u skroz drugu krajnost
Ne smijes nista kontra Irana?
mudrac2

#58 Re: uloga Irana u ratu

Post by mudrac2 »

dakle nisi potkratio pantolice, tj nisi vehabit?
zrakomlat

#59 Re: uloga Irana u ratu

Post by zrakomlat »

Prpa.ba wrote:Iran i Pakistan su jedini koji su konkretno pomagali RBiH tokom agresije.

Nazalost, ta pomoc je zaboravljena i zato danas imamo neke nove medjunarodne prijatelje. Npr. Erdoganistan kojem je jedina zapazena uloga u ratu bila zaplijena vojnih helikoptera a nakon rata se bave obrazovanjem oficirskog kadra (za sto su placeni od NATO-a) i organizovanjem masovnih iftara i sunecenja. S druge strane imamo jos jednu bliskoistocnu vukojebinu cije zastave se vijore na stadionima: Saudijsku Arabiju koja nam je isporucila strane obavjestajce i teroriste sa bradama da polariziraju stanje u Republickoj Armiji i naravno, ne zaboravimo doprinos u sirenju njihove vizije o tome sta je i ko je Pravovjerni Musliman (*tm). Bosnjaci jos jednom pokazase da imaju pamcenje na nivou zlatne ribice i nema sumnje i da ce u buducim sukobima znati odabrati prave prijatelje. :lol: :lol:

EDIT: da ne zaboravimo i cinjenicu da nasi vrli prijatelji mahom investiraju u Srbistan. Krv nije voda. :mrgreen:
:thumbup:
Opetja033

#60 Re: uloga Irana u ratu

Post by Opetja033 »

mudrac2 wrote:dakle nisi potkratio pantolice, tj nisi vehabit?
Rekoh ti ja da cu izazvati kratki spoj u tvom mozgu. :sad:

Kompletna poenta moje price je u tome da su Iranci pomagali itekako ali da su to radili iz sopstvenih interesa. Sto je sasvim legitimno i uopce ih ne krivim zbog toga, naprotiv. Hvala im. Svaka zemlja nastupa iz svojih interesa, pa smo tako postupili i mi kada smo ih odjebali nogom u guzicu poslije rata. Ali nemoj mi muda pod bubrege prodavati i pricati o nekakvoj ljubavi i nesebicnom pomaganju te uz to jos dodavati i pateticnu, gotovo metafizicku, notu svemu tome o Bosnjacima kao amanetu Homeinija. Svaki normalan covjek ce se u najboljem slucaju od srca nasmijati tim glupostima, ako prije toga ne posumnja u psihicko zdravlje tih propagatora.
Last edited by Opetja033 on 29/03/2015 16:19, edited 1 time in total.
mmaar

#61 Re: uloga Irana u ratu

Post by mmaar »

mudrac2 wrote:uzgred iranac mu je ustvari realno i rekao. U BiH se moglo pobijediti, zato je i trebalo nastaviti sa ratom, dok za ceceniju jedino rjesenje i jeste dogovor.

Tako kako u njegovoj glavi funkcionise globalna politika i geostrategija, ne funkcionisu ni kafanske tuce. Sve i da je ovo istina, to pokazuje da su Iranci vrlo racionalni ljudi i da su imali dobronamjeran i racionalan odnos prema Cecenima, jer u ratu Rusijom koja je jedna od najvecih i najmnogoljudnijih zemalja svijeta i spada u red nekoliko navecih supersila, Ceceni nisu imali nikakvog izgleda osim pregovora. Tome treba dodati da im nije prijetio genocid i istrijebljenje kao Bosnjacima. Oni koji su ih gurali u rat s Rusijom, sigurno im nisu bili dobronamjerni, da ne govorim o tome sto danas Ceceni u Rusiji imaju puno vece slobode i uzivaju puno veca prava nego obicno stanovnistvo u bilo kojoj od zaljevskih petromonarhija. To se odnosi i na muslimane u Rusiji generalno, a njih nije nezanemariv broj.

Ovo je Grozni danas

Image
Image
Image
Image

Sad zamislite kakav bi bio da su pobijedili "mudzahidi", isti oni koji oslobadjaju Siriju od Sirije.
mudrac2

#62 Re: uloga Irana u ratu

Post by mudrac2 »

Opetja033 wrote:

Kompletna poenta moje price je u tome da su Iranci pomagali itekako ali da su to radili iz sopstvenih interesa. Sto je sasvim legitimno i uopce ih ne krivim zbog toga, naprotiv. Hvala im. Svaka zemlja nastupa iz svojih interesa, pa smo tako postupili i mi kada smo ih odjebali nogom u guzicu poslije rata. Ali nemoj mi muda pod bubrege prodavati i pricati o nekakvoj ljubavi i nesebicnom pomaganju te uz to jos dodavati i pateticnu, gotovo metafizicku, notu svemu tome o Bosnjacima kao amanetu Homeinija. Svaki normalan covjek ce se u najboljem slucaju od srca nasmijati tim glupostima, ako prije toga ne posumnja u psihicko zdravlje tih propagatora.
da probam još jednom, jesi li ti vehabija?
mmaar

#63 Re: uloga Irana u ratu

Post by mmaar »

mudrac2 wrote:
Opetja033 wrote:

da probam još jednom, jesi li ti vehabija?
Kakav si ti mudrac kad to pitas? Vehabije, ako nisi znao ne postoje. Postoje samo novi i stari muslimani, iako ovi stari i nisu muslimani.
Opetja033

#64 Re: uloga Irana u ratu

Post by Opetja033 »

mmaar wrote:Sad zamislite kakav bi bio da su pobijedili "mudzahidi", isti oni koji oslobadjaju Siriju od Sirije.
Rahmetli Dudayev i Mashkadov - stari dzihadisti, Usamini mentori. :mrgreen: :mrgreen:

Nego neka sam docekao da neko i o budaletini Kadyrovu na ovom forumu govori kao o zastitniku ljudskih prava. Nevjerovatno. Ali slozicu se sa tobom da je bolja alternativa od dzihadista koji su oteli borbu za cecensku stvar.
Koliko si upucen u desavanja u Ceceniji dovoljno govori i to da nisi svjestan kakvu si glupost izvalio: Kadyrov i njegov otac su bili ti isti "mudzahidi" u prvom cecenskom ratu koje ti sada ismijavas.

Sve u svemu tragicna prica. Jedini covjek koji ima mozga ali nema misica na terenu je predsjednik cecenske vlade u egzilu Ahmed Zakayev. Ta vlada nastavlja tradiciju vlade Dudayeva i Mashkadova. Borbu za cecensku stvar su izdali kako sadista Kadyrov tako i tzv. kavkaski emirat.
daddy-kool

#65 Re: uloga Irana u ratu

Post by daddy-kool »

mmaar wrote:
daddy-kool wrote: Iranska pomoć je bila najveća i najkonkretnija. Počeli su (koliko ja znam) već 1992 preko Hrvatske dopremati oružje i instruktore (republikanska garda uglavnom).
Navodno je bilo oko 4000 instruktora iz Revolucionarne garde. To procitah u nekom tekstu u Danima isto.
Revolucionarna, revolucionarna.

Plus organizacija AID-a po uzoru na njihovu obavještajnu službu.

:thumbup:
mmaar

#66 Re: uloga Irana u ratu

Post by mmaar »

Opetja033 wrote: Nego neka sam docekao da neko i o budaletini Kadyrovu na ovom forumu govori kao o zastitniku ljudskih prava. Nevjerovatno. Ali slozicu se sa tobom da je bolja alternativa od dzihadista koji su oteli borbu za cecensku stvar.
Ok, nemam pojma, ali hajde mi objasni ko su ti koji su oteli borbu za cecensku stvar, zasto je to ispalo tako i ko stoji iza njih i s kojim interesima?

Iran?

Drugo, nigdje ne velicam ni Kadirova ni bilo koga drugog, samo kazem da su danas Ceceni u mnogo povlastenijem polozaju nego muslimani u vecini arapskih zemalja i da je ovo danas neuporedivo manje zlo od alternative koju su im nudila braca koja su prekomandovana u Siriju i Irak. Tamo smo mozda najbolje vidjeli kakva je bila njihova vizija Cecenije, a ona se poklapa i sa vizijom BiH od strane odredjenog broja ljudi.
Opetja033

#67 Re: uloga Irana u ratu

Post by Opetja033 »

mmaar wrote:
Opetja033 wrote: Nego neka sam docekao da neko i o budaletini Kadyrovu na ovom forumu govori kao o zastitniku ljudskih prava. Nevjerovatno. Ali slozicu se sa tobom da je bolja alternativa od dzihadista koji su oteli borbu za cecensku stvar.
Ok, nemam pojma, ali hajde mi objasni ko su ti koji su oteli borbu za cecensku stvar, zasto je to ispalo tako i ko stoji iza njih i s kojim interesima?

Iran?

Drugo, nigdje ne velicam ni Kadirova ni bilo koga drugog, samo kazem da su danas Ceceni u mnogo povlastenijem polozaju nego muslimani u vecini arapskih zemalja i da je ovo danas neuporedivo manje zlo od alternative koju su im nudila braca koja su prekomandovana u Siriju i Irak. Tamo smo mozda najbolje vidjeli kakva je bila njihova vizija Cecenije, a ona se poklapa i sa vizijom BiH od strane odredjenog broja ljudi.
U principu se dobrim dijelom mogu sloziti sa ovim sto si napisao.

Ne, nije Iran nego dzihadisti koji su dolazili iz pm da se bore za nesto sasvim deseto od onoga za sta se borila vecina Cecena. Nemam problem da to priznam i napisem. Previse sve gledate kroz vjersku prizmu.
walter kurtz

#68 Re: uloga Irana u ratu

Post by walter kurtz »

Iranac ti je rekao gini za bosnu saud gini za saudiju razlika je ogromna :bih:
addem

#69 Re: uloga Irana u ratu

Post by addem »

Ni Iranac niti Saud. Samo Svabo. :-D :-D :izet:
zambaklija

#70 Re: uloga Irana u ratu

Post by zambaklija »

hmmm,hmm,hmmm i jopet hmmm,hmmm,hmmm...svi prešućuju jedno a to je da je Iran odabran od strane USA da pomaže BiH jer oni nisu mogli direktno ili mislite da bi Iran išta mogao da USA to nije htjela??? :run:
mmaar

#71 Re: uloga Irana u ratu

Post by mmaar »

Opetja033 wrote:
mmaar wrote:

Iran?

U principu se dobrim dijelom mogu sloziti sa ovim sto si napisao.

Ne, nije Iran nego dzihadisti koji su dolazili iz pm da se bore za nesto sasvim deseto od onoga za sta se borila vecina Cecena. Nemam problem da to priznam i napisem. Previse sve gledate kroz vjersku prizmu.
Pa eto slazemo se, samo ne znam sta onda zamjeras Irancima na njihovoj pomoci Bosnjacima, a i ako pretpostavimo da je to tacno sto pises, i na takvom odnosu prema Ceceniji. Danas cijeli islamski svijet mirno posmatra zlocine nad muslimanima sirom svijeta i niko na to ne reaguje, cak sta vise, zaljevski rezimi su direktno odgovorni za nesrecu u kojoj se nalazi islamski svijet. Ono sto je neoboriva cinjenica jeste da je iranska pomoc jedan od kljucnih razloga zasto nismo potpuno istrijebljeni, dok je ta pomoc od vecine arapskog svijeta i Turske bila gotovo nikakva, a i sve sto su "pomogli", debelo su naplatili u krvi. Zbog njih Bosnjaci nisu imali nikad gori imidz u svijetu kao sto imaju danas i zatvarati oci pred tim nije nista drugo do auto-mrznja. S druge strane, Iranci niti su kad trazili da im se oduzimo, niti smo to icim ucinili, cak naprotiv. Slazem se da je vjera zanemariva stvar u geostrateskim odnosima, ali Bosnje i dalje mastaju o nekakvom ummetu iako "ummet" odavno boli ona stvar za ummetom. Mi se moramo okrenuti prije svega sebi i rjesavati probleme sami sa sobom, a problema nikad vise. Mali smo i uz to nekrscanski narod u sred Evrope koja se i konstituisala kao politicki i kulturni entitet na strahovima od Drugoga. Nije to pitanje nikakve samoljubovosti, vec ciste borbe za opstanak. Rusiti iskrena i provjerena prijateljstva i saveznistva zarad interesa petrodolarskih monarhija, koje su se jednako dokazale od 92-92 i poslije, jeste cista ludost. Posebno treba imati u vidu velike promjene na geostrateskoj sceni koje se desavaju i znati se dobro postaviti i balansirati, a ne kao sto su Bosnjaci gotovo tokom cijele svoje novije historije vodjeni emocijama, nepismenim hodzama i kojekavim ublehama, birali stranu gubitnika. Zahvaljujuci takvim slijepcima koji su nas vodili mi smo danas svedeni na mozda i manje od 10% zivotnog prostora, racunajuci i onaj van granica danasnje BiH, u prvom redu mislim na Sandzak, druge dijelove danasnje Srbije, Crne Gore, pa i Hrvatske.
mmaar

#72 Re: uloga Irana u ratu

Post by mmaar »

zambaklija wrote:hmmm,hmm,hmmm i jopet hmmm,hmmm,hmmm...svi prešućuju jedno a to je da je Iran odabran od strane USA da pomaže BiH jer oni nisu mogli direktno ili mislite da bi Iran išta mogao da USA to nije htjela??? :run:
Tek 1994, a do 1994. Iran je itekako pomagao BiH u vojnim sredstvima i instruktorima, kao i na politickom planu.
Sanjarko

#73 Re: uloga Irana u ratu

Post by Sanjarko »

mmaar wrote:
mudrac2 wrote:da pakistan, iran je imao odakle pomoći, dok je pakistan zaista odvajao od vlastite sirotinje.
Pomoc i jednih i drugih je bila u prvom redu u oruzju i instruktorima i znacaj njihove pomoci ce potvrditi vecina onih koji su bili po ratistima sirom BiH.
Ni jedni ni drugi nikad nisu trazili cak ni protuuslugu, a ne naplacivali bin Baazove bisere dankom u krvi kao sto su to radili Saudi i drugi vehabitski kozojebi.
Tacno Iran i Pakistan najvise pomagali. Znam da je Pakistan poslao protutenkovska oruzja kojima je ofanziva VRS-a zaustavljena. Neko od nasih generala je govorio davno o tome.
Kikibombona

#74 Re: uloga Irana u ratu

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:Pomagali su, nije da nisu. Pomagali su vise nego sto se i ocekivalo od njih.

Ali nikada necu zaboraviti jedan dogadjaj iz rata: sjedi jedan visokopozicionirani iranski diplomata i par nasih. Slusamo ga sta prica: pravedna borba Bosnjaka, dzihad, ne odustajanje od oslobodjenja, istrajnost u borbi i pored svih zrtava, poziva se na primjer rata u Iraku i Iranu gdje su Iranci pobjedili i pored ogromnih gubitaka u ratu, kako ce zbog velikog broja sehida jedan od jezika u Dzennetu biti i bosanski, kako je pobjeda tik pred nama, itd, itd. Klasicna lozioniarsko-moralisticka.

I onda ga pita jedan od ovih nasih za njegovo misljenje o borbi Cecena protiv Rusije, o Dudajevu i cecenskoj nezavisnosti. Kad veliki iranski mudzahid i demagog momentalno promjeni pricu: mora se naci mirno rijesenje, jednostrane deklaracije i potezi ne vode nicemu, ratna dejstva se trebaju sto prije prekinuti i da se mora naci rijesenje koje ce zadovoljiti sve strane.

Mi se samo pogledasmo izmedju sebe. Znaci Bosnjaci vi ginite, borite se do zadnjeg, neobazirite se na zrtve jer ce pobjeda doci, krvarite, umirite ali nastavite sa borbom. A cim se spomene sukob u kojem su takodje njegova "braca" muslimani ali sukob koji je pred njegovim nosom i u kojem je upetljan jedan od iranskih glavnih saveznika - e jbg, onda nema dzihada i borbe. Onda se poziva na mir i razum. Principijelno iranski, nema sta.
Pa to je mudar stav burazeru. Bosanci su imali ITEKAKVE sanse protiv Srba i Hrvata, imalo je smisla boriti se. Ceceni nemaju nikakve sanse protiv Rusa i zrtva koju podnose nema nikakvog smisla. Ja sam recimo prokurdski orjentisan, ali osudjujem oruzanu borbu PKK. Nista se tu postici ne moze, samo ljudi uzalud ginu za cilj koji je nemoguce ostvariti. Ako bi Ceceni imali sansu pobjediti Rusiju, bilo bi ok podrzati borbu. Medjutim, nemaju nikakve sanse, evidentno.... Da su i uspjeli onda, Putin bi sada ponovo usao i od Cecenije napravio prah i pepeo. Rusija je premocna za male Cecene. Tesko da protiv Rusije moze nesto napraviti cjelokupan islamski svijet, a kamoli mali Ceceni. Al eto, udruzeni muslimani bi imali sanse i ta bi se borba mogla opravdati. Borba Turske protiv Rusije za nezavisnost Cecena bi imala nekog smisla, jer bi Turci imali kakve takve sanse za uspjeh. Ceceni nemaju nikakve.

Malo sam smrsio, djeca skacu i deru se, valjda si razumio sta hocu reci.
Kikibombona

#75 Re: uloga Irana u ratu

Post by Kikibombona »

mmaar wrote:
mudrac2 wrote:uzgred iranac mu je ustvari realno i rekao. U BiH se moglo pobijediti, zato je i trebalo nastaviti sa ratom, dok za ceceniju jedino rjesenje i jeste dogovor.

Tako kako u njegovoj glavi funkcionise globalna politika i geostrategija, ne funkcionisu ni kafanske tuce. Sve i da je ovo istina, to pokazuje da su Iranci vrlo racionalni ljudi i da su imali dobronamjeran i racionalan odnos prema Cecenima, jer u ratu Rusijom koja je jedna od najvecih i najmnogoljudnijih zemalja svijeta i spada u red nekoliko navecih supersila, Ceceni nisu imali nikakvog izgleda osim pregovora. Tome treba dodati da im nije prijetio genocid i istrijebljenje kao Bosnjacima. Oni koji su ih gurali u rat s Rusijom, sigurno im nisu bili dobronamjerni, da ne govorim o tome sto danas Ceceni u Rusiji imaju puno vece slobode i uzivaju puno veca prava nego obicno stanovnistvo u bilo kojoj od zaljevskih petromonarhija. To se odnosi i na muslimane u Rusiji generalno, a njih nije nezanemariv broj.

Ovo je Grozni danas

Image
Image
Image
Image

Sad zamislite kakav bi bio da su pobijedili "mudzahidi", isti oni koji oslobadjaju Siriju od Sirije.
Grozni :thumbup: :thumbup:

Ceceni neka ignorisu debele lozace sa Arabijskog poluotoka. Podrzavam njihovu nezavisnost, ali samo ako se do nje moze doci mirnim putem. Svaki sukob sa Rusijom rezultira katastrofalnim posljedicama po Ceceniju i cecenski narod. Ako Saudi i drustvo imaju nesto protiv, neka dignu armadu i pravac Rusija. Neka ne loze mali narod i neka ih ne guraju u golgotu!
Post Reply