Officer Crabtree wrote: plus ne znam što dodajete vodu osim za količinu, al ukus i sve ode u vraga
.
100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
- uglavnomja
#51 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
- dembele
#52 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Limunada je zakon.
-
mahalas505
#53 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Mozel ko odgovoriti kako ove narandze, limun, jabuka, grejfut itd. ostanu svjezi i vise od godine od dana kad se uberu?
-
Ci-Nick
#54 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Hladnjače, odgovarajuća vlažnost i temperatura, uz to ima tu i vosak koji se najbolje primjeti na jabukama. Izgledaju sjajne, masne.mahalas505 wrote:Mozel ko odgovoriti kako ove narandze, limun, jabuka, grejfut itd. ostanu svjezi i vise od godine od dana kad se uberu?
Naravno koriste se i fungicidi protiv gljivica.
-
Dobrinja80
#55 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Ako negulis i staviš u sokovmik onda piješ sok sa voskom i fungicidima.Ci-Nick wrote:Hladnjače, odgovarajuća vlažnost i temperatura, uz to ima tu i vosak koji se najbolje primjeti na jabukama. Izgledaju sjajne, masne.mahalas505 wrote:Mozel ko odgovoriti kako ove narandze, limun, jabuka, grejfut itd. ostanu svjezi i vise od godine od dana kad se uberu?
- kandelabar
#56 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
prvi put cujem sa sok od smreke od zove znam al od srmeke nisma znao do sad..statixx wrote:
Inace ja imam sokovnik ali vrlo malo dobijem oska od njega jer mi smao sitni voće i od onog otpada se još jedan dobra čaša može iscijedit tako da od 4 jabuka 2 narandze dobijem jedva čašu i po soka..
- dembele
#57 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Kombinacija zove i limuna je takodje 
- uglavnomja
#58 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
pa to je mjera, otprilike 3 kile jabuka za litar soka ... mada nisu ni sve jabuke istekandelabar wrote:od 4 jabuka 2 narandze dobijem jedva čašu i po soka..
-
statixx
#59 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Ja od 100 kg sljiva dobijem oko 10 litara - 40% soka.

- uglavnomja
#60 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
statixx wrote:Ja od 100 kg sljiva dobijem oko 10 litara - 40% soka.![]()
- Bambi_na_kofeinu
#61 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Piti vodu a voće jesti, čemu komplikacije.
-
mahalas505
#62 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Onda nisi jos probao i sveze ustipke uz to picekandelabar wrote:prvi put cujem sa sok od smreke od zove znam al od srmeke nisma znao do sad..statixx wrote:
-
mahalas505
#63 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Ja sam mislio da imaju i neke metode koji ukljucuju azot,co2 itd. Nekad na ambalazi pise "pakovano u kontrolisanim uslovima".Ci-Nick wrote:Hladnjače, odgovarajuća vlažnost i temperatura, uz to ima tu i vosak koji se najbolje primjeti na jabukama. Izgledaju sjajne, masne.mahalas505 wrote:Mozel ko odgovoriti kako ove narandze, limun, jabuka, grejfut itd. ostanu svjezi i vise od godine od dana kad se uberu?
- Pryda
#64 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Imal kakva metoda da se dobije sok iz voca bez da provedem narednih 5 sati pokusavajuci ocistit sokovnik :S
Blenderom mi bude pregusto.
Odnosno da budem precizniji, haj preporucite neki kvalitetan sokovnik da nije ultra skup i da se lako cisti
Blenderom mi bude pregusto.
Odnosno da budem precizniji, haj preporucite neki kvalitetan sokovnik da nije ultra skup i da se lako cisti
-
ovo_mi_je_nick
#65 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Nabavi presu/cjediljku. Cijene se krecu u zavisnosti od velicine, gustoce i mogucnosti pritiska. Nareses voca i imas na vrhu kao saraf i na njemu polugu. Stezes dok ne iscjedis dusu ili te ruke zabole
Mada sto se tice gustoce uvjek mozes na sitkicu regulisati koliko da ostane "tropa" tj one suhe materije.
Mada sto se tice gustoce uvjek mozes na sitkicu regulisati koliko da ostane "tropa" tj one suhe materije.
- Pryda
#66 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Imas li neku preporuku za proizvodjaca, neki link nestoovo_mi_je_nick wrote:Nabavi presu/cjediljku. Cijene se krecu u zavisnosti od velicine, gustoce i mogucnosti pritiska. Nareses voca i imas na vrhu kao saraf i na njemu polugu. Stezes dok ne iscjedis dusu ili te ruke zabole![]()
-
ovo_mi_je_nick
#67 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
To ovako izgleda: http://www.znanjenapoklon.rs/pub/articl ... AG0243.JPGPryda wrote:Imas li neku preporuku za proizvodjaca, neki link nestoovo_mi_je_nick wrote:Nabavi presu/cjediljku. Cijene se krecu u zavisnosti od velicine, gustoce i mogucnosti pritiska. Nareses voca i imas na vrhu kao saraf i na njemu polugu. Stezes dok ne iscjedis dusu ili te ruke zabole![]()
Mada sto se tice gustoce uvjek mozes na sitkicu regulisati koliko da ostane "tropa" tj one suhe materije.. Meni treba najmanje moguce znaci za jednu casu soka ujutro, da u vrlo kratkom vremenu to mogu oprat. Sokovnik je fkt prevelika muka radi jedne case..
Ova jeste malo veca ali sam vidio sam i OBI-ju i Pennyju manje, mozda malo vece nego kuhalo za vodu, onako za kucne upotrebe. Pere se mlazom vode jer se se rastave 2-3 pokretna dijela.
Ako si kakav majstor mozes ovo i sam napraviti.
- kandelabar
#68 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
al mi sokovnik ne cijedi voće samo što mljevenjem dobije soka to je to,a onaj kom od voća opet ima u sebi dosta tečnostiuglavnomja wrote:pa to je mjera, otprilike 3 kile jabuka za litar soka ... mada nisu ni sve jabuke istekandelabar wrote:od 4 jabuka 2 narandze dobijem jedva čašu i po soka..
- Logovan
#69 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Imam i ja taj sokovnik kojeg ni Šefika ne želi prati._BataZiv_0809 wrote:Kupih neki sokovnik, lafo samo trpaj, sok je stvarno ko dusa, ali brate ne opra ono ni ŠefikaHAVANA wrote:Kila limuna,vrecica narandze,6 grejpfruta...i mozda 3dcl vode...nekih 7-8 maraka...3 litre soka,ko dusa.Meni djeca a i mi to mlatimo,kupovna govna mi ne ulaze u kucu.Ja to sve izmijesam,dobar pravo.Jes zahmetli iscijedit,pocistit...al bar znam sta pijem.![]()
- fortaleza
#70 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Ajd iskreno koliko si voća danas pojela?Bambi_na_kofeinu wrote:Piti vodu a voće jesti, čemu komplikacije.
Većina ljudi ne pije dovoljno tečnosti, odnosno počne blaga dehidracija prije unosa tekućine, a voće jedva šaku dnevno što je nedovoljno. Ovako izblendam tri četiri vrste voća/povrća, dodam 4 dcl vode i eto soka za cijeli dan.
Prije blendera nisam jeo ni blizu dovoljno voća, a pogotovo ne povrća u sirovom stanju.
- uglavnomja
#71 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
jedini problem sa pranjem sokovnika je mrezica
sokovnik je ok, ali realno, laksi i brzi nacin je citroneta, samo limun, narandza, grejp, limeta ... a naj su mi draze crvene narandze. 4-5 komada sa jednim crvenim grejpom
dosta za 1 bokal, taman se popije prije nego se ukus pocne mijenjati.
sokovnik je ok, ali realno, laksi i brzi nacin je citroneta, samo limun, narandza, grejp, limeta ... a naj su mi draze crvene narandze. 4-5 komada sa jednim crvenim grejpom
-
Ci-Nick
#72 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Da,.. to sam zaboravio ima i to u boljim hladnjačama.mahalas505 wrote:Ja sam mislio da imaju i neke metode koji ukljucuju azot,co2 itd. Nekad na ambalazi pise "pakovano u kontrolisanim uslovima".Ci-Nick wrote:Hladnjače, odgovarajuća vlažnost i temperatura, uz to ima tu i vosak koji se najbolje primjeti na jabukama. Izgledaju sjajne, masne.mahalas505 wrote:Mozel ko odgovoriti kako ove narandze, limun, jabuka, grejfut itd. ostanu svjezi i vise od godine od dana kad se uberu?
- Bambi_na_kofeinu
#73 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Od jutros jabuka i narandža.fortaleza wrote:Ajd iskreno koliko si voća danas pojela?Bambi_na_kofeinu wrote:Piti vodu a voće jesti, čemu komplikacije.![]()
Većina ljudi ne pije dovoljno tečnosti, odnosno počne blaga dehidracija prije unosa tekućine, a voće jedva šaku dnevno što je nedovoljno. Ovako izblendam tri četiri vrste voća/povrća, dodam 4 dcl vode i eto soka za cijeli dan.
Prije blendera nisam jeo ni blizu dovoljno voća, a pogotovo ne povrća u sirovom stanju.
Vodu pijem kad sam žedna, skupa sa ostalom tečnošću (čaj, kafa, supa i tečnost unutar hrane) unesem dovoljno.
Ono o 2l vode na dan je mit, svačiji organizam ne traži iste količine, plus ne uzima se u obzir tečnost koju unesemo u vidu hrane.
Super je kome su sokovi poticaj da unose više voća/povrća ali obično se rade uz dodatak šećera i vode, zar nije bolje bar djecu navikavati da jedu voće, prije 20 godina je bilo nezamislivo da dijete neće pojesti jabuku, jele su se i zelene sa grane.
Imam u porodici dijete koje histerište na oguljenu krušku a da o povrću ne govorim, krivim roditelje naravno, postoje načini za stvoriti navike.
- fortaleza
#74 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Slažem se, priča o 2l vode je mit, al jednostavno iz razloga što tolika količina vode prirodno nije potrebna organizmu. Ta priča se akualizirala iz razloga što danas iz hrane ne dobivamo dovoljno tekućine, jedemo previše i isključivo dehidriranu hranu, od kuhane, industrijski prerađene, raznih brzih i masnih varijanti, slatkiša te velike količine alkohola, čajeva i kave (koji su DIURETICI i izvlače tekućinu iz organizma). Kad pridodamo i to da sirovo voće/povrće ne čine ni 10% moderne prehrane dolazimo do stalne dehidriranosti i potrebe za vodom. Kad osoba osjeti žeđ blaga dehidracija je već nastupila.Bambi_na_kofeinu wrote:Od jutros jabuka i narandža.
Vodu pijem kad sam žedna, skupa sa ostalom tečnošću (čaj, kafa, supa i tečnost unutar hrane) unesem dovoljno.
Ono o 2l vode na dan je mit, svačiji organizam ne traži iste količine, plus ne uzima se u obzir tečnost koju unesemo u vidu hrane.
Super je kome su sokovi poticaj da unose više voća/povrća ali obično se rade uz dodatak šećera i vode, zar nije bolje bar djecu navikavati da jedu voće, prije 20 godina je bilo nezamislivo da dijete neće pojesti jabuku, jele su se i zelene sa grane.
Imam u porodici dijete koje histerište na oguljenu krušku a da o povrću ne govorim, krivim roditelje naravno, postoje načini za stvoriti navike.
Zato kod nas uz kavu dolaze i dvije čaše vode.
-
kox
#75 Re: 100 postotni sokovi -marketinski trik ili...?
Naravno, najbolje je cijediti ili blendati voće, ali ko želi kupovne 100%-ne ovi su stvarno odlični :
http://www.kucaprirode.ba/
Neki kažu da im je opao kvalitet, ali meni su i dalje vrh. Njihova višnja je najbolji sok koji sam u životu pio.
Ovi su takodje dobri:
www.sok.ba
http://www.kucaprirode.ba/
Neki kažu da im je opao kvalitet, ali meni su i dalje vrh. Njihova višnja je najbolji sok koji sam u životu pio.
Ovi su takodje dobri:
www.sok.ba