nemojte se ponavljati,gđice/gdine belfy.eto,naružili ste zlog stjuija,ispali ste cool.šta vam više treba?belfy wrote:@Stjui,
hm, mozda sam propustio odgovor. uputi me na isti ako nije problem. mada mislim da zaista nema mjesta tvom stavu na ovakvoj temi. no, uputi me na odgovoreno pa ti mogu reci.
Podizanje nisana-cijena lopovluk
- Stjui
#51 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
- art vandeley
#52 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
naravno, sigurno vecina moze ali ljudi valjda zele da se ukopaju kako bi bili blize svojima ukopanim.mudrac2 wrote:ja za te pare mogu privatizirati čitav dulum, a ne dva kvadrata.
Eno zemlje, avlije, njive cega vec...
- supercali
#53 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
a moze li se recimo mrtvac pokopati u svojoj avliji na privatnoj zemlji kod vikendice i sl?
mora li biti groblje?
mora li biti groblje?
-
mudrac2
#54 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
pa valjda mora, zato i imaju monopol te zato nas bezobzirno i pljačkaju.supercali wrote:a moze li se recimo mrtvac pokopati u svojoj avliji na privatnoj zemlji kod vikendice i sl?
mora li biti groblje?
- art vandeley
#55 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
ovdje je valjda problem samo u postivanju necega i nekih pravila, kome se ne svida, uvijek za sve postoji alternativa 
- JohnnyS
#56 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
Black swan wrote:ima jedno selo u usorskom kraju
spomenik se diže na godišnjicu ukopa
i pravi se velika fešta ( govorimo o fešti nivoa svadbe, krštenja dakle 250-500 zvanica)
a spomenici mogu dosezati i vrijednost kuće
dakle govorimo o 35000 maraka u prosjeku
tako da ova deračina u glavnom gradu nije toliko opasna
sarajlije su škrte izgleda![]()
![]()
Kakvo je krštenje od 250-500 pozvanih, toliko ni mali od Kate i Williama nije imao...
-
belfy
#57 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
molim? izgleda da sam jos nesto propustio... ajde da te sada naruzim kada vec mislis da to zelim. u prethodnom odgovoru je jasno da sam musko po rodnom (boldiranom) padezu. nadalje - nista nisam ponovio, nego odgovorio na ono sto si ti rekao.Stjui wrote:nemojte se ponavljati,gđice/gdine belfy.eto,naružili ste zlog stjuija,ispali ste cool.šta vam više treba?belfy wrote:@Stjui,
hm, mozda sam propustio odgovor. uputi me na isti ako nije problem. mada mislim da zaista nema mjesta tvom stavu na ovakvoj temi. no, uputi me na odgovoreno pa ti mogu reci.
sta mi vise treba? pa treba mi da ljudi pocinju da se ponasaju ljudski. cak i u forumskoj komunikaciji. ako mislis da si izdvojen kao poseban prelistaj kome sam sve ovakve replike upucivao i onda ces mozda moci osnovati klub. ja jednostavno svakome kazem kada predje granicu ljudskosti, a pravi se uctivim. daleko od toga da si prvi, zadnji ili poseban. ali ako vec zelis ocitovati tu posebnost oslovljavajuci ljude sa titulama, imenima, skracenicama ili slicnim kombinacijama, onda bi trebao znati da to nije tacka na kojoj se treba zaustaviti.
poseban ces biti kada ljude budes oslovljavao ljudski, ali istovremeno se prema njima i ljudski odnosio. nista vise - nista manje.
- Stjui
#58 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
već treći put ste rekli zlom stjuiju šta ga i sljeduje.belfy wrote: molim? izgleda da sam jos nesto propustio... ajde da te sada naruzim kada vec mislis da to zelim. u prethodnom odgovoru je jasno da sam musko po rodnom (boldiranom) padezu. nadalje - nista nisam ponovio, nego odgovorio na ono sto si ti rekao.
sta mi vise treba? pa treba mi da ljudi pocinju da se ponasaju ljudski. cak i u forumskoj komunikaciji. ako mislis da si izdvojen kao poseban prelistaj kome sam sve ovakve replike upucivao i onda ces mozda moci osnovati klub. ja jednostavno svakome kazem kada predje granicu ljudskosti, a pravi se uctivim. daleko od toga da si prvi, zadnji ili poseban. ali ako vec zelis ocitovati tu posebnost oslovljavajuci ljude sa titulama, imenima, skracenicama ili slicnim kombinacijama, onda bi trebao znati da to nije tacka na kojoj se treba zaustaviti.
poseban ces biti kada ljude budes oslovljavao ljudski, ali istovremeno se prema njima i ljudski odnosio. nista vise - nista manje.

eh,sad bi bio red da kažete nešto i na temu,g.belfy,zar ne?
- Danguba
#59 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
Sve je to od mjesta do mjesta.
Mi smo Komunalnom preduzecu u Bihacu platili bruku para(hiljade) za mjesta na groblju Humci u Bihacu. Ako hocete ogradu odnosno coklu to zauzima vise prostora pa bi bilo najbolje da zakupite tri mjesta za dvije osobe. I tako smo uradili. Svako 5 godina valja ponovo placati.
Kod mene na selu groblje na jako lijepoj lokaciji i niko ne placa nista za podizanje spomenika ili nisana. Ja narucio nisane, dosli ljudi i postavili. Kraj price.
Razlika je u tome sto ''mi'' imamo svoje groblje. Znaci, neko je dao zemlju za te namjene i ne smije niko nista da naplacuje. odrzavamo ga dobrovoljnim prilozima i milina, dok u Bihacu, opstina je dala prostor Komrad preuzeo i naplacuju koliko hoce.
Mi smo Komunalnom preduzecu u Bihacu platili bruku para(hiljade) za mjesta na groblju Humci u Bihacu. Ako hocete ogradu odnosno coklu to zauzima vise prostora pa bi bilo najbolje da zakupite tri mjesta za dvije osobe. I tako smo uradili. Svako 5 godina valja ponovo placati.
Kod mene na selu groblje na jako lijepoj lokaciji i niko ne placa nista za podizanje spomenika ili nisana. Ja narucio nisane, dosli ljudi i postavili. Kraj price.
Razlika je u tome sto ''mi'' imamo svoje groblje. Znaci, neko je dao zemlju za te namjene i ne smije niko nista da naplacuje. odrzavamo ga dobrovoljnim prilozima i milina, dok u Bihacu, opstina je dala prostor Komrad preuzeo i naplacuju koliko hoce.
Last edited by Danguba on 27/03/2015 19:33, edited 1 time in total.
-
belfy
#60 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
zalosno je da se neko ophodi tako na ovakvim temama. tuzno je sto neces da prihvatis dobar savjet kada ti se da. nadam se da ces ih poceti prepoznavati.Stjui wrote:već treći put ste rekli zlom stjuiju šta ga i sljeduje.belfy wrote: molim? izgleda da sam jos nesto propustio... ajde da te sada naruzim kada vec mislis da to zelim. u prethodnom odgovoru je jasno da sam musko po rodnom (boldiranom) padezu. nadalje - nista nisam ponovio, nego odgovorio na ono sto si ti rekao.
eh,sad bi bio red da kažete nešto i na temu,g.belfy,zar ne?
Last edited by belfy on 27/03/2015 20:05, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#61 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
Ako ćemo poštivati zakon, u većini kantona treba građevinska dozvola za nišan. Ali takse i papirologija za to nisu skupi. Jeste zahmet, ali nije skupo. Mada, za života ljudi neće građevinsku za kuće u kojima žive da ganjaju, pa je malo teško shvatiti da im treba i u smrti.
Kad bi se poštivao zakon, i na privatnoj zemlji je problem zakopati čovjeka. Mada se te negdje i toleriše. A opet treba građevinska za nišan. A u prostornim planovima bi taj dio trebao biti ako ništa građevinsko zemljište, a ako ćemo mak na konac, i određena mu namjena za grobno mjesto.
Glavni problem jeste ko je vlasnik groblja. Ako je vlasnik vjerska zajednica, ona i kroji pravila. Ako grobljem upravlja neki oblik javnog organa, tu bi trebala biti veća transparentnost.
Nažalost, kao i mnoge stvari, ovo nije uređeno kod nas na način kako bi trebalo. Šta su mogućnosti? Pa zakopati negdje gdje je jeftinije. Mada neko voli obilaziti groblja, pa da mu je što bliže. Onda, moj jedini savjet je da, iako se ne zna gdje će se mandrknuti, barem u nekim ozbiljnijim godinama početi rješavati ta pitanja. Nekima to izgleda morbidno, al' eto. Morbidno je nekome i da je ok potrošiti svake tri godine 500 maraka na novi mobitel (a koji sadrži komponente koje vrijede 50 maraka). Jednostavno, prodavači iskorištavaju svoju poziciju i prodaju. Možda većina ljudi to smatra degutantnim pošto je u pitanju bogaćenje na smrti. Ali, tako je.
Meni je žao što se pokretač teme našta u ovakvoj situaciji. Razumijem da su osjećanja u pitanju. Da su se ogriješili o nju. Al' nažalost, puno opcija nema. Naći štelu da se to riješi jeftinije, platiti ili ne platiti - ništa ne napraviti.
Kad bi se poštivao zakon, i na privatnoj zemlji je problem zakopati čovjeka. Mada se te negdje i toleriše. A opet treba građevinska za nišan. A u prostornim planovima bi taj dio trebao biti ako ništa građevinsko zemljište, a ako ćemo mak na konac, i određena mu namjena za grobno mjesto.
Glavni problem jeste ko je vlasnik groblja. Ako je vlasnik vjerska zajednica, ona i kroji pravila. Ako grobljem upravlja neki oblik javnog organa, tu bi trebala biti veća transparentnost.
Nažalost, kao i mnoge stvari, ovo nije uređeno kod nas na način kako bi trebalo. Šta su mogućnosti? Pa zakopati negdje gdje je jeftinije. Mada neko voli obilaziti groblja, pa da mu je što bliže. Onda, moj jedini savjet je da, iako se ne zna gdje će se mandrknuti, barem u nekim ozbiljnijim godinama početi rješavati ta pitanja. Nekima to izgleda morbidno, al' eto. Morbidno je nekome i da je ok potrošiti svake tri godine 500 maraka na novi mobitel (a koji sadrži komponente koje vrijede 50 maraka). Jednostavno, prodavači iskorištavaju svoju poziciju i prodaju. Možda većina ljudi to smatra degutantnim pošto je u pitanju bogaćenje na smrti. Ali, tako je.
Meni je žao što se pokretač teme našta u ovakvoj situaciji. Razumijem da su osjećanja u pitanju. Da su se ogriješili o nju. Al' nažalost, puno opcija nema. Naći štelu da se to riješi jeftinije, platiti ili ne platiti - ništa ne napraviti.
- Stjui
#62 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
g.belfy u gradu su dženaze skuplje i to je fakt.pustite se psihoanaliza g,belfy i dajte svoj doprinos temi tako što ćete uprit prstom u ljude kojima ste plaćali,a možda niste trebali.belfy wrote:tako da...pljesci i dalje. zalosno je da se neko ophodi tako na ovakvim temama. tuzno je sto neces da prihvatis dobar savjet kada ti se da. nadam se da ces ih poceti prepoznavati.
-
belfy
#63 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
wow... izrezes mi patetiku gdje ti kazem da sam dozivio pokusaje uzimanja para i zasto sam ih izbjegao, a onda sam opet van teme? pa ti do sada nisi nista rekao na temu dok sam ja to ucinio visestruko. zar ne mislis da bi bilo dobro da ti kazes nesto o temi, a ne o forumasima?Stjui wrote:g.belfy u gradu su dženaze skuplje i to je fakt.pustite se psihoanaliza g,belfy i dajte svoj doprinos temi tako što ćete uprit prstom u ljude kojima ste plaćali,a možda niste trebali.belfy wrote:tako da...pljesci i dalje. zalosno je da se neko ophodi tako na ovakvim temama. tuzno je sto neces da prihvatis dobar savjet kada ti se da. nadam se da ces ih poceti prepoznavati.
- vjesticanametli
#64 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
kontaktirala sam pravnu sluzbu IZ i oni su se ibretili.....poslacu im i dopis jer imaju i oni sta reci ovom zastupniku vjernika....sve dok mi ne pokaze rjesenje / odluku o podizanju cijene ganjacu ga............ni mrtav od mene nece imati mira ovaj zastupnik.....bruka i sramota na cemu oni zaraduju a zemlju nasipaju tamo da ih vise stane pa da uzmu para.....izgled i ponasanje istih necu vise da spominjem, a kultura im prilici divljacima iz gluhe bukovice
stjui molim te zaobidi temu jer zaista iz tebe izvire samo zloba....dobro ti je gosp. belfy rekao, ako se ne slazes sa mnom na nekim temama, ovo nije mjesto za tvoje pljeskanje.....
stjui molim te zaobidi temu jer zaista iz tebe izvire samo zloba....dobro ti je gosp. belfy rekao, ako se ne slazes sa mnom na nekim temama, ovo nije mjesto za tvoje pljeskanje.....
- vješalica
#65 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
po "exkluzivnim" grobljima ,ide i skuplje,imam iskustva,sam cu ti reci dobro si prošaocvrčak_na_hedonizmu wrote:Pa to je "normalna" stvar. Na Vlakovu traže 700-800 maraka. Ne sjećam se tačno.
Tetku ukopao, nakon godine podigao nišan i sve što treba + dženaza = cca 3.500 BAM![]()
Jebem li im pleme balijsko.
Balije su gore od četnika
ps. evo čovjek već napisao za Vlakovo
bagra fukarska ne daju s mirom da insana sahranis i to ljudski završiš
- fidoremilienko
#66 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
Sve hodže povješati na vrbe. To je jedna hoštaplersko-kriminalna organizacija, treba to u korijenu sasjeći.
- Stjui
#67 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
kao što rekoh,uprite prstom,imenom i prezimenom.a na temu sam dao savjet kako da se veoma jeftino dođe do nišana.važil' to kao neki doprinos?belfy wrote: wow... izrezes mi patetiku gdje ti kazem da sam dozivio pokusaje uzimanja para i zasto sam ih izbjegao, a onda sam opet van teme? pa ti do sada nisi nista rekao na temu dok sam ja to ucinio visestruko. zar ne mislis da bi bilo dobro da ti kazes nesto o temi, a ne o forumasima?
- vjesticanametli
#68 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
hodza je u ovom slucaju bio uljudan i rekao da od dzematskog odbora ne smije da zucne.....sad koliko je to istina ja ne znam ali se bar nije ponasao kao kabadahija iz prvog posta ali polako....
- fidoremilienko
#69 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
Kod nas hole živi u džamiji bukvalno...džamija i kuća spojeni. Režije plaća od sergije, vozi auto od 30k. Žena nezaposlena, razumije se, hanuma.
Sline, sve do jednog.
Što se teme tiče, i mi smo prije 10 godina izletili 2.700 KM.
Sline, sve do jednog.
Što se teme tiče, i mi smo prije 10 godina izletili 2.700 KM.
- harač
#70 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
mrtvi troll, ignoriši gabelfy wrote:Stjui, mene nekada zaista zna biti stid ispred drugih ljudi, a ovaj put to osjecam kada citam tvoje postove na ovoj temi. ti, kao vjernik, reagujes jako neumjereno i provokatorski. meni je to razumljivo na raznim temama, ali na ovakvoj... da bude jos gore vecina vjernika koja je bila na vecem broju dzenaza bude sve slobodnija u takvom ophodjenju sto je totalno pogresno. ne da ne razvijaju time empatiju, nego upravo suprotno. ja mogu vidjeti porive koji tebe vuku, ali budi covjek pa se suzdrzi nekada. to sto ti se neko kao sugovornik ne svidja ne znaci da mu trebas stavljati sol na ranu. osim ako neces putem tih od kojih se ogradjujes, jer oni ocigledno rade tako. nema smisla druze.
- fidoremilienko
#71 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
Ne gaji previše nadu. Sve je to uvezano. Oni bi se redom svivjesticanametli wrote:hodza je u ovom slucaju bio uljudan i rekao da od dzematskog odbora ne smije da zucne.....sad koliko je to istina ja ne znam ali se bar nije ponasao kao kabadahija iz prvog posta ali polako....
- vjesticanametli
#72 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
hocu da vidim papir i nije problem ali zamuca on danas kad ja to zatrazih.....pa ne moze izmisljat cijene krkan......ne gajim ja ovdje odavno nadu nikakvu.....hvala za info svima, tjeram dalje pa bumo vidjeli
umrijece i on a onda
naplata sto rekli u banci dospjelih potrazivanja
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#73 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
Ako pod okvir smatras onu kocku sto izliju oko mezara, to onda nije po propisu.mudrac2 wrote:ma ovo je masovna pojava. negdje čak ne daju da to sam radiš nego moraš njima platiti. a cifra je oko 700-800 KM da izliju betonski okvir koji ne košta više od 100KM.Chmoljo wrote:ja iskreno prvi put čujem da se mora nešto dodatno platiti za dizanje nišana![]()
šta traže, izvedbeni projekt?
Zna se nisani i to je sve!
Taj okvir samo sputava dusu (koliko sam ja upucen, i nije u nasoj tradiciji).
Po tome bi onda mejta i u "kovcegu" mogli sahraniti.
Offtopic: Nas (familije) ne moze toliko ni umrijeti koliko je nase zemlje dobila IZ.
A, nije ni neka guzva
-
L u c i f e r
#74 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
Imao sam vrlo slicno iskustvo.vjesticanametli wrote:Eh ovako narode....imam pitanje / problem
Koliko vam trazi islamska zajednica, ĐŽematski odbor ili ko vec to uzima, novca kada zelite da uĐŽete u mezarje i podignete nisane? Naime, danas sam imala okrsaj sa olosem u starom ilijasu jer mi traze 500 KM za dozvolu i na moj upit da vidim cjenovnik ili odluku ĐŽematskog odbora kaze taj glavni Čeho Sead (nekulturan, neobrazovan i zapustenog vanjskog izgleda) ko si ti jadna ne bila da ti ja ista pokazujem. Kaze Sead tako: "Ja sam to odlucio, sta hoces". Da li postoji iko iznad njega i kome da se obratim jer zelim da vidim papir? Moram te nisane uraditi jer je bila to zelja preminule, a mene licno sto se tice onakvu balijsku bagru nikada ne bih pogledala, a kamoli nesto platila njima. U odboru su: Rizvić Sakib, ovaj gore pomenuti, Selimović Mehmed, Rizvanovic Alija i Udovcic Alija. Kome oni poste i klanjaju, a gule i ove sto se vec raspadaju? U ime kojeg boga se naplacuje za mrtve toliko novca...ne pravim kucu majku li im bezobraznu i nekulturnu.....2 recenice on nije znao sastaviti osim reci ja sam glavni.......i ono nekog predstavlja.
Nevjerovatna podlost i pohlepa balijske bagre i kvazimuslimanskih govana u najtezim trenucima za svaku porodicu.
Kao Bosnjak i bivsi musliman izricito cu naglasiti da ta djubrad ni marke ne profitiraju od moje smrti.
Il nek me kremiraju pa raspu po planini il zarove dje im najlakse bude bilo.
- vjesticanametli
#75 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk
isto i kod mene.....marke nece vidjeti a kremiranje se kad tad u ovoj jebenoj drzavi mora omoguciti .....ne bih se ja s njima zajebavala da to nije bila zelja bake....ali umrijece i kabadahija
znam da su to balijska posla jer im i prilici ovakvo nesto.....pa neopisivo je to bilo.....gluha bukovica 2