Kauč-surferica HTV2

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dječak sa šibicama

#51 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by dječak sa šibicama »

saale wrote:Bahatost, šund i seljakluk,,,u to se Sarajevo odavno pretvorilo(nažalost) a bogami i citava država.
Jeste, odavno... i prije rata, da se ne lazemo.

Ja u ratu zavrsih na zapadu, iskreno sam se cudom cudio vozacima koji su mi stajali na pjesackom prijelazu, i cekali da ja prvi predjem. To su bile zaista komicne situacije, oni stoje i cekaju, regularno, a ja gledam i ne vjerujem... i tako stojimo.

Toga u Sarajevu nikada nije bilo. U Sarajevu si se i na trotoaru morao sklanjati vozacima.
insomnia78

#52 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by insomnia78 »

Miki123 wrote:A kako Husein obučen ko' Alibaba odjednom progovori tečni hrvatski.. :? da vam skuvam kavu...
Image
:lol: :lol: :lol: :lol:
Ridjobrki

#53 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by Ridjobrki »

insomnia78 wrote:Ja ne znam od kud uopste kod nas ta navika ne vezanja pojasa, cak sta vise izbjegavanje i ismijavanje
Vani je ljudima nezamislivo da ne stavis pojas cak i na zadnjem sjedistu :lol:
Iskaz tradicionalnog otpora redu i sistemu u naših naroda i narodnosti. Ozbiljno.

Na tim sitnicama se ogleda nedostatak državotvorne svijesti i takvi detalji objašnjavaju zašto smo tu gdje jesmo.
dječak sa šibicama

#54 Re: Kauč-surferica HTV2

Ridjobrki wrote:
insomnia78 wrote:Ja ne znam od kud uopste kod nas ta navika ne vezanja pojasa, cak sta vise izbjegavanje i ismijavanje
Iskaz tradicionalnog otpora redu i sistemu u naših naroda i narodnosti. Ozbiljno.

Na tim sitnicama se ogleda nedostatak državotvorne svijesti i takvi detalji objašnjavaju zašto smo tu gdje jesmo.
Mislim da je najjaci momenat ipak kad dijaspora prodje GP Gradiska ili Brod, i sa merakom istresu pepeljaru kroz prozor automobila.

To je ono... reprezentativno :D

Sto se tice kave... uvijek se sjetim, slucajno se zatekoh u kancelariji, jedne avio kompanije i preko puta mene sjedi najveci muzicar u Bosnjaka, Dino Merlin... i razgovara frajer sa nekim na telefon, sa nekim u Zagrebu... bukvalno je progovorio hrvatski, glede i unatoc, a razgovor je zavrsio sa "bok".

Kad je spustio slusalicu, u sekundi se presaltao na vratnicki.... mislim da ga u tom pogledu sije samo Neda Ukraden, ona moze u istoj recenici govoriti srpski, hrvatski i bosanski. Bez problema.
nosara

#55 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by nosara »

Ridjobrki wrote:

:lol:
insomnia78

#56 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by insomnia78 »

dječak sa šibicama wrote:
Ridjobrki wrote:

Mislim da je najjaci momenat ipak kad dijaspora prodje GP Gradiska ili Brod, i sa merakom istresu pepeljaru kroz prozor automobila.

To je ono... reprezentativno :D

Sto se tice kave... uvijek se sjetim, slucajno se zatekoh u kancelariji, jedne avio kompanije i preko puta mene sjedi najveci muzicar u Bosnjaka, Dino Merlin... i razgovara frajer sa nekim na telefon, sa nekim u Zagrebu... bukvalno je progovorio hrvatski, glede i unatoc, a razgovor je zavrsio sa "bok".

Kad je spustio slusalicu, u sekundi se presaltao na vratnicki.... mislim da ga u tom pogledu sije samo Neda Ukraden, ona moze u istoj recenici govoriti srpski, hrvatski i bosanski. Bez problema.
Ja na "orasju" odma' po gasu da me "slika" onaj radar na mostu poslije granice :izet:
"Otac doš'o""
lokalni_razdjevicar

#57 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by lokalni_razdjevicar »

c.leon wrote:Prolazak kroz crveno tokom voznje, parkiranje u BBI-a na mjestu gdje nije predvidjeno, rucak u 4 sobe gdje Safije gdje se toci i prodaje alkohol nije u skladu sa njenom pricom. Sve je opovrgnula svojim ponasanjem. Ona predstavlja "sebe" u emisiji a NE Sarajevo, moje prijatelje i ljude koje poznajem, opcenito gradjane Sarajeva. Iskreno, ako se vec predstavlja kao fina i vjerna osoba neka poradi onda malo na svojoj opcenitoj kulturi. Samo se izblamirala bez veze!
fina ko pikado
karanana

#58 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by karanana »

pa meni se cini da smo mi s hajretom dobro prosli sta je sve djina nasla drugdje:
U Skoplju je ugošćuje jedan od najutjecajnijih homoseksualaca na svijetu Kocho,
U Crnoj Gori Đinini domaćini su smetnuli s uma da ona dolazi, a u Srbiji joj je Kauč surferica otkazala smještaj u zadnji trenutak,
Posljednja postaja na putovanju Balkanom je Tirana, gdje je protagonistica serije u ilegalno naseljenoj kući s kauč-surfing domaćinom i njegovom mnogobrojnom braćom i sestrama.
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#59 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by lmo »

ka'em ja hajreta rules! :izet: :bih:
Tvrtko II Kotromanić

#60 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by Tvrtko II Kotromanić »

a sto nas hoce sa tim emisijama i "domacinima emisija"
gledam jednom na travel channelu one potrage za stanovima i helem amerikanka neka dobila posao ovdje i trazi stan
ima nasu neku ko biva kolegicu i ona joj kao pomaze, usput je i voda po gradu
puca socijalu sto na sat, dovede nasa hamsa i nju i komplet ekipu do Taslihana i kaze hladno "war :sad: " :lol: :lol: :lol:
drunken tiger

#61 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by drunken tiger »

Hajreta je prototip građana BiH svih nacionalnosti i etničkih pripadnosti. Ona je samo pokazala sve ono kako nas drugi vide i ono šta u suštini jesmo. :-D
dječak sa šibicama

#62 Re: Kauč-surferica HTV2

Jebiga kad nam je vrhunac marketinga TVSA djingl sa cika Misom.

I onaj jedan filmic za CNN. Takvih filmica su Bugarska, Hrvatska, Gruzija i ine drzave napravili i po deset komada.

Gdje se moze vidjeti ta emisija sa Hajretom... bozemeprosti, ali kako je to ime, ja sam cuo za Hajra, Hajrija.
Stari kenjac

#63 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by Stari kenjac »

Hajrete bona, kako neznaš šta je salep? :thumbup:
Stari kenjac

#64 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by Stari kenjac »

Muha bri rko: salep, buza... :-)
Ridjobrki

#65 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by Ridjobrki »

nosara wrote:
Ridjobrki wrote:

:lol:
Nije šega, ozbiljno kažem. Naš narod je vazda bio pod nekim okupatorom i nije izgradio tu državotvornu svijest niti je razvio osjećaj sopstvene važnosti u zajednici. Kod nas je stoljećima otpor redu i sistemu bio pitanje časti i građanska obveza. Sad kad imamo neki pokušaj vlastite države to nas je stiglo jer nema okupatora da zavodi red po ovu ili onu cijenu.

Tek kad smo ostali bez okupatora ili nekog oblika kontrole "odozgo" kakav je bila Titova Jugoslavija mi smo skontali koja smo ustvari stoka i čemu smo skloni u nedostatku čestite represije. Jednostavno, po defaultu mi nismo sposobni podrediti vlastiti interes općem i pružaćemo otpor svakom redu i sistemu koliko god nas to u konačnici lično koštalo.

To jeste eto moja neka teorija ali ona se ogleda u tim sitnim detaljima tipa parkiranje, prometna kultura, neki osnovni bonton... Vezanje pojasa je zakon a zakon je sistem a ja sam protiv sistema jer je i sistem tu da mene nekako zajebe. E neće mene sistem zajebavat pa ću ja njemu u inat glavom kroz šoferšajbu.

Cijela priča.
Ridjobrki

#66 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by Ridjobrki »

dječak sa šibicama wrote: Sto se tice kave... uvijek se sjetim, slucajno se zatekoh u kancelariji, jedne avio kompanije i preko puta mene sjedi najveci muzicar u Bosnjaka, Dino Merlin... i razgovara frajer sa nekim na telefon, sa nekim u Zagrebu... bukvalno je progovorio hrvatski, glede i unatoc, a razgovor je zavrsio sa "bok".

Ima toga ali ovo zavisi od čovjeka do čovjeka... Vjeruj da je moguće da čovjeka koji ima dobar sluh to jednostavno povuče. Uđe u uho i džaba.

Evo ti moj lični primjer - ja nemam otpor prema ni srpskom ni hrvatskom, rastao sam u doba kad je to bilo jedan jezik i svi su ti izrazi moji. Meni je to sve blisko a valjda zbog tog sluha ili čega već dovoljno mi je malo vremena da skroz promijenim akcent ili leksiku u zavisnosti od sugovornika. Nakon par dana na moru paradajz je rajčica i slično ali skroz mahinalno da uopće nisam svjestan toga. :-)

Neke izraze koji idu jedni s drugima i koje sam tako usvojio u kompletu uvijek i govorim na srpskom ili hrvatskom - npr. "tisuća kuna". Ne mogu nikako reći hiljada kuna jer to tako nisam "programirao". Meni su tisuća i hiljada bili i ostali sinonimi kao i neke druge riječi tipa voz i vlak i hladno mi može pobjeći da u jednoj rečenici iskoristim obje varijante. Ali "kava" - e to mi ne bi vala pobjeglo nikada, to je fakat nemoguće. :lol:
palermo

#67 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by palermo »

Ridjobrki wrote:
Nije šega, ozbiljno kažem. Naš narod je vazda bio pod nekim okupatorom i nije izgradio tu državotvornu svijest niti je razvio osjećaj sopstvene važnosti u zajednici. Kod nas je stoljećima otpor redu i sistemu bio pitanje časti i građanska obveza. Sad kad imamo neki pokušaj vlastite države to nas je stiglo jer nema okupatora da zavodi red po ovu ili onu cijenu.

Tek kad smo ostali bez okupatora ili nekog oblika kontrole "odozgo" kakav je bila Titova Jugoslavija mi smo skontali koja smo ustvari stoka i čemu smo skloni u nedostatku čestite represije. Jednostavno, po defaultu mi nismo sposobni podrediti vlastiti interes općem i pružaćemo otpor svakom redu i sistemu koliko god nas to u konačnici lično koštalo.

To jeste eto moja neka teorija ali ona se ogleda u tim sitnim detaljima tipa parkiranje, prometna kultura, neki osnovni bonton... Vezanje pojasa je zakon a zakon je sistem a ja sam protiv sistema jer je i sistem tu da mene nekako zajebe. E neće mene sistem zajebavat pa ću ja njemu u inat glavom kroz šoferšajbu.

Cijela priča.
Dobro si ti ovo opisao.Dijelom i tačno. Samo, mislim da je vezivanje pojasa pogrešan primjer. Jer tu se ne radi o otporu redu i sistemu, nego jednostavno o neobrazovanosti.
Ridjobrki

#68 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by Ridjobrki »

palermo wrote: Dobro si ti ovo opisao.Dijelom i tačno. Samo, mislim da je vezivanje pojasa pogrešan primjer. Jer tu se ne radi o otporu redu i sistemu, nego jednostavno o neobrazovanosti.
Ma to ide jedno s drugim. Neobrazovanost, nemar i kurčevitost. Primjer je uzet zato što se već pominjao na temi a tako ti je u svemu - porezi, doprinosi, ekologija, poštovanje prema ljudima koji pošteno rade svoj posao... Kod nas svi čekaju da neko iziđe počistiti snijeg ispred zgrade a onda onaj komšija koji to uvijek uradi bude smatran i nazivan budalom.

Tako i taj pojas - ja da im se vežem???

Mislim, razumijemo se i znamo mi nas... :D
insomnia78

#69 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by insomnia78 »

palermo wrote:
Ridjobrki wrote:

Cijela priča.
Dobro si ti ovo opisao.Dijelom i tačno. Samo, mislim da je vezivanje pojasa pogrešan primjer. Jer tu se ne radi o otporu redu i sistemu, nego jednostavno o neobrazovanosti.
Ne bih ja bas rek'o
Pa prvo sto te nauce u auto skoli je da stavis pojas
ultima_palabra

#70 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by ultima_palabra »

Ima tu i do tradicije... recimo u mojoj porodici, već treća generacija muškaraca se tradicionalno ne veže :mrgreen: Nije to lako iskorijeniti.
palermo

#71 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by palermo »

insomnia78 wrote: Ne bih ja bas rek'o
Pa prvo sto te nauce u auto skoli je da stavis pojas
Al im niko ne kaže da bi 70 % autombilskih nesreća sa smrtnim ishodom ili trajnom invalidnošću bilo izbjegnuto (tj. takav ishod bi bio izbjegnut) da se stavio pojas.

Kao što i ljudi kada se nepropisno parkiraju ne rade to zbog otpora sistemu nego zato što policija ne radi svoj posao.
Ridjobrki

#72 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by Ridjobrki »

Bingo.

Policija ne radi svoj posao jer je vode i u njoj rade ljudi retardirane državotvorne svijesti koji ne znaju raditi za dobro zajednice bez eksterne represije. O tom pričam. :)
ciza_bliza

#73 Re: Kauč-surferica HTV2

Post by ciza_bliza »

Prvi put čujem za ime Hajreta??
dječak sa šibicama

#74 Re: Kauč-surferica HTV2

Ridjobrki wrote:
dječak sa šibicama wrote: Sto se tice kave... uvijek se sjetim, slucajno se zatekoh u kancelariji, jedne avio kompanije i preko puta mene sjedi najveci muzicar u Bosnjaka, Dino Merlin... i razgovara frajer sa nekim na telefon, sa nekim u Zagrebu... bukvalno je progovorio hrvatski, glede i unatoc, a razgovor je zavrsio sa "bok".

Ima toga ali ovo zavisi od čovjeka do čovjeka... Vjeruj da je moguće da čovjeka koji ima dobar sluh to jednostavno povuče. Uđe u uho i džaba.

Evo ti moj lični primjer - ja nemam otpor prema ni srpskom ni hrvatskom, rastao sam u doba kad je to bilo jedan jezik i svi su ti izrazi moji. Meni je to sve blisko a valjda zbog tog sluha ili čega već dovoljno mi je malo vremena da skroz promijenim akcent ili leksiku u zavisnosti od sugovornika. Nakon par dana na moru paradajz je rajčica i slično ali skroz mahinalno da uopće nisam svjestan toga. :-)

Neke izraze koji idu jedni s drugima i koje sam tako usvojio u kompletu uvijek i govorim na srpskom ili hrvatskom - npr. "tisuća kuna". Ne mogu nikako reći hiljada kuna jer to tako nisam "programirao". Meni su tisuća i hiljada bili i ostali sinonimi kao i neke druge riječi tipa voz i vlak i hladno mi može pobjeći da u jednoj rečenici iskoristim obje varijante. Ali "kava" - e to mi ne bi vala pobjeglo nikada, to je fakat nemoguće. :lol:
U redu, razumijem kad zivis u nekoj sredini, i sam sam takav, brzo prihvatam lokalni akcent i slicno. Dovoljno mi je da sjedim u raji koja prica malo vise "sarajevski" i ja postanem najveci saner medju njima sa sha ba dze ba, cim odem kuci vratim se na normalni govor.

I te neke rijeci, hajde, opcina mi ljepse i pitkije zvuci od opstina, uopce od uopste, krace valjda "na jeziku". Ne volim srbijansko dadakanje jer je predugacko, oni kazu "hocemo li da idemo da rucamo?" a kod Hrvata je "idemo li na rucak?", logicno da cu koristiti drugi oblik jer mi je pismeniji, laksi, pitkiji.

Ali fakat, kava, nema sanse i ne govorio ja nikome kava. Uvijek sam govorio kafa, i govoricu, a Dino je bukvalno pricao hrvatski. Ja bi se i nasmijao, nego mi blam pred covjekom kojeg i ne znam i slucajno sjedim pored njega. On je jezik polomio da on glede i unatoc jezickim barijerama, govori kao rodjeni zagrepcanec. Samo sto nije zakajkao.
To mi je pravo prelivoda stil.

Takva je i Ukradenka, dodje na HRT odjednom se sjeti da je iz ImoCkog, samo sto ikavicu ne pocne pricati. Vrati se u Beograd, eto je na ekavici, treci dan u Sarajevu, dze ste raja.

Sto se tice vas krajisnika, vama je ionako hrvatski blizi nego srpski jezik, ipak govorite ikavicom bar starija ekipa, onda puno raje se skolovalo po Zagrebu i slicno. Sto bi rekao jedan moj haver iz Krupe, njemu Zagreb i Rijeka prepisaj hoda, a Sarajevo i posebno Beograd daleki egzoticni istok.
dječak sa šibicama

#75 Re: Kauč-surferica HTV2

Ridjobrki wrote: Nije šega, ozbiljno kažem. Naš narod je vazda bio pod nekim okupatorom i nije izgradio tu državotvornu svijest niti je razvio osjećaj sopstvene važnosti u zajednici. Kod nas je stoljećima otpor redu i sistemu bio pitanje časti i građanska obveza. Sad kad imamo neki pokušaj vlastite države to nas je stiglo jer nema okupatora da zavodi red po ovu ili onu cijenu.

Cijela priča.
Pa nisi puno pogrijesio, i nisi prvi od kojeg to cujem, nije samo BiH narod recimo narod za sve ovdasnje narode, takav. Slicni su i Hrvati, Slovenci, u pet deka je razlika.

Mi nemamo drzavotvornu svijest, niti znamo sta je to, mislimo da je domoljublje mahanje zastavom i rezanje na komsiju. Rezanje kao ono grrrr :D

Ali jedna zanimljivost, kod nas je razvijen taj otpor sistemu, hajducija u najmanju ruku, dusa zajebat drzavu ne platiti porez, ne postovati pravila, sve neko inacenje nekome i necemu. A recimo Vojvodjani su potpuno druga krajnost, oni su tokom tog svog visestoljetnog sluzenja Pesti i Becu razvili nekakav poslusni podanicki sistem, ko kod nasih penzionera recimo, mora se platiti racun taman gladan bio. Tako i oni, u sred rata devedesetih, u cijeloj Srbiji masovni otpor mobilizaciji nece ljudi da idu ginuti, ali u nacionalno mjesovitoj Vojvodini odaziv na mobilizaciju skoro 100% i to ponajvise u mjestima sa madjarskom vecinom recimo. Madjari, Bunjevci/Hrvati, Rumuni, Slovaci, Rusini, regularno ljudi dodju u vojni sektor i stave se na raspolaganje JNA. Tako navikli, drzava se mora postovati :D

Bosanac i Hercegovac, hajduk ako ikako moze, komiti u dusi. Nije ni cudo da su na nasim prostorima toliko slavni svi ti hajduci i odmetnici od "dvora", od onog s Romanije, preko Mijata Tomica do Zmaja od Bosne.
Post Reply