koliko zarađuju taxisti?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mirzet87sa

#51 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by mirzet87sa »

kox wrote: Možda je onda mislio da su ukupni troškovi 50000, ne licence. Helem, i to je previše za posao na kojem bi prosječno zaradio 750 km pa ipak pretpostavljam da računa na dosta veća primanja.
S 50.000km mozes izaci na taksi, ukljucujuci i da kupis dobro auto od tih para. Ali gledaj ovo, ti tih 750km mozes imati uvijek, i u narednih 10godina.. mozes djeci svojoj dati, mozes je na kraju prodati i povratiti 30-40k km.. razumijes sta ti hocu reci
Edin H.

#52 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by Edin H. »

mirzet87sa wrote:
Edin H. wrote:
mirzet87sa wrote: Da ti je putem pusio qrac nije 25km :D Haj sto je tebi probao, kao dijasporcu, naplatiti u eurima.. al sto meni :lol: Ja sam tempramentan, kratkog fitilja, pa i izbjegavam da se vozim s njima radi tih zakidanja.. Sve u svemu, zeljeznicka stanica/aerodrom izbjegavati pod svaku cijenu, osim ako imas viska para :D

I volis nagraditi taksiste s aerodrome i zeljezniceke :D
Nagrada veca nego necija dnevnica :D
Lako je taj problem rijesiti, ali nekome nije u interesu, prije rata su svi radili na taksimetar, osim ako ides vani u sverc :D

Postavis table, kao u Dubrovniku s cijenama do glavnih destinacija, broj telefona da prijavis, ako ne postuju, I problem rijesen.
mirzet87sa

#53 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by mirzet87sa »

Edin H. wrote:
Lako je taj problem rijesiti, ali nekome nije u interesu, prije rata su svi radili na taksimetar, osim ako ides vani u sverc :D

Postavis table, kao u Dubrovniku s cijenama do glavnih destinacija, broj telefona da prijavis, ako ne postuju, I problem rijesen.
Bazdare jarane taksimetar na divljaka, pa umjesto sto otkucava svako 100m 10 feninga on puca 20, 30.. :D Problem jeste lahko rijesiti ali drzavu/inspekciju ladno boli tuki.. :D
lokalni_razdjevicar

#54 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by lokalni_razdjevicar »

kako legalno postati taksista? zna l neko?
mirzet87sa

#55 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by mirzet87sa »

lokalni_razdjevicar wrote:kako legalno postati taksista? zna l neko?
Kupis 2 licence + ostala papirologija to je to
lokalni_razdjevicar

#56 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by lokalni_razdjevicar »

mirzet87sa wrote:
koliko to kosta?zasto 2 licence a ne 1
mirzet87sa

#57 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by mirzet87sa »

lokalni_razdjevicar wrote: koliko to kosta?zasto 2 licence a ne 1
licence, vecinom, prodaju privatna lica odnosno taxe.. ne znam da li uopste opstina izdaje par licenca na godisnjem nivou, mada ne vjerujem.. a razlog zbog koje trebaju 2 a ne 1 je taj da hoce da smanje broj taksi prevoznika u gradu
bumerangss

#58 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by bumerangss »

Edin H hvala ti na petici :wink:

Ne, ozbiljno znam par tipova koji taxiraju za privatnika i stvarno im nije lahko jer su pod stalnim stresom prvo gade pa onda od musterija jer im nista ne smiju odbrusiti kao sto to rade sa-taxisti. I plata im je 400-700KM zavisno koliko rade jer rade na procenat i zavisi je i im gazda odbio od plate za neki "prekrsaj" jedino sto ih vadi jeste taj baksis koji moze biti za cekera zeni i djeci a i toga je sve manje... a isto tako znam i dosta sa-taksista kao sto sam rekao sa dobrih standova koji rade, ali rade po 10ak sati dnevno jer hoce i mogu ali rade, ne ispijaju kafe, i arade dnevno nekad 100 150 200 bajramom 250 a kad je SFF (film festival) 300 350... tad ne idu kuci jer strance svi uzimaju lopatom pa za tih 15ak dana festivala zarade i za mora i za ogrijeva i dijeci za skole i za zimnice :D
seoBIH

#59 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by seoBIH »

Ma da, taksisti kukaju da nema para, da rade za 700KM na kraju profita, zasto? ZATO STO NECE KONKURENCIJU! Da je to toliko lose, njihova usluga bi bila dosta bolja! Ne bi odbijali voznje, ne bi dobar dio dana ispijali kafe i citali novine.

Taksista u PROSJEKU mjesecno izadje na 2.000 milje profita. Oni na aerodromu i zeljeznickoj/autobuskoj i dosta vise.
mirzet87sa

#60 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by mirzet87sa »

Ne moze bolan ne bio nikako imati 2000 profita NIKAKO!! Vodili raspravu davnih dana, racunali nema matematicke sanse da zaradi 2milje cistog profita. Nek mjesec ima 30 dana, sipa svako 3 dana, to je 500km goriva, 400 - 500km drzavi mora dati. Dodaj na to 60, 70 km za registraciju, taksi registracija je skuplja za cini mi se 40%. 2 tehnicka pregleda godisnje, odrzavanje standa, udruzenje, zdravstveno, penziono.. Da bi imao 2000 profita mora zaraditi 3000+ km, a da zaradi 3000km dnevno mora uzimati 100km.. dakle NEMA SANSEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE taman da radi 24/7
Ovo je bilo da uzmemo idealne uslove, sad racunaj da na standu nisi jedini.. Ima vas 10, dok svako dodje na red zna proci i po 2-3-4h..
seoBIH

#61 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by seoBIH »

Hajd jedan dan na pauzu izadji u kafic koji gleda na taksi stand pa provjeri koliko voznji imaju. Dnnevno imati profit 100KM nije tesko.
Lepi_Lukic

#62 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by Lepi_Lukic »

U zavisnoscu od taksiste do taksiste, neko radi 5.-6. sati dnevno a neko 10.i vise a ima i onih koji uopste ne idu kuci dok ne zarade 100 KM.
Primjerice moj brat kao i prijatelj su taksisti, prvi ima stand u centru a drugi na Otoci, i jedan i drugi solidno rade za bh. uslove, mjesecno cistih para odnosno zarade, kada sve poplacaju i odbiju imaju negdje izmedju 1.000 i 1.600 KM, opet se vracam na to da je takav posao, takva vrsta da sve zavisi od taksiste, koliko ce sjediti u autu odnosno raditi toliko ce i zaraditi, bitna je tu volja i naravno zivci uopste raditi takav posao, jer ipak svako ti sjeda u auto a danas svega i svacega pogotovo u periodu od 22h do 05:00.
mirzet87sa

#63 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by mirzet87sa »

seoBIH wrote:Hajd jedan dan na pauzu izadji u kafic koji gleda na taksi stand pa provjeri koliko voznji imaju. Dnnevno imati profit 100KM nije tesko.
Bolan nemam sta sjediti po kaficima, jaran mi taksira. Rade u smjenama, po 12 njih 2. Mjesecno zarade 3000km, auto se bukvalno ne gasi. Ovo je privatnik, sarajevo taksi je druga prica. Mozes ti sjediti u autu 24/7 ali shvatiiiiiiiiii nisi jedini na standu, ima red. Dok dodje red na tebe prodje sat, dva, nekad i tri! A cisto sumnjam da rade voznje od po 20-50km, obicno je to 4-10km, a treba im 10-20 takvih voznji sto matematicki nije moguce, jedino da dan traje 30h.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#64 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by Zviz »

Lepi_Lukic wrote:U zavisnoscu od taksiste do taksiste, neko radi 5.-6. sati dnevno a neko 10.i vise a ima i onih koji uopste ne idu kuci dok ne zarade 100 KM.
Primjerice moj brat kao i prijatelj su taksisti, prvi ima stand u centru a drugi na Otoci, i jedan i drugi solidno rade za bh. uslove, mjesecno cistih para odnosno zarade, kada sve poplacaju i odbiju imaju negdje izmedju 1.000 i 1.600 KM, opet se vracam na to da je takav posao, takva vrsta da sve zavisi od taksiste, koliko ce sjediti u autu odnosno raditi toliko ce i zaraditi, bitna je tu volja i naravno zivci uopste raditi takav posao, jer ipak svako ti sjeda u auto a danas svega i svacega pogotovo u periodu od 22h do 05:00.

Jest, svako ti sjeda, ali ima i svakavih taksita :D Sjednem jednom u taksi na Kosevu pa do Senderije. Nisam ni sjeo poce on kako citav dan slusa onu radio stanicu (njihovu) kad nismo ni krenuli, treze taksistu koji je odvezo naku gospodju u zavidovacku a trebo u zagrebacku :D

Treba ukinuti stand, mislim nek svak koristi koji god hoce stand naravno u redu nek ceka.
seoBIH

#65 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by seoBIH »

mirzet87sa wrote:
seoBIH wrote:Hajd jedan dan na pauzu izadji u kafic koji gleda na taksi stand pa provjeri koliko voznji imaju. Dnnevno imati profit 100KM nije tesko.
Bolan nemam sta sjediti po kaficima, jaran mi taksira. Rade u smjenama, po 12 njih 2. Mjesecno zarade 3000km, auto se bukvalno ne gasi. Ovo je privatnik, sarajevo taksi je druga prica. Mozes ti sjediti u autu 24/7 ali shvatiiiiiiiiii nisi jedini na standu, ima red. Dok dodje red na tebe prodje sat, dva, nekad i tri! A cisto sumnjam da rade voznje od po 20-50km, obicno je to 4-10km, a treba im 10-20 takvih voznji sto matematicki nije moguce, jedino da dan traje 30h.
Ja pricam o sarajevo taxi. Za privatnike znam da gule kozu.
Edin H.

#66 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by Edin H. »

Zviz wrote:
Lepi_Lukic wrote:U zavisnoscu od taksiste do taksiste, neko radi 5.-6. sati dnevno a neko 10.i vise a ima i onih koji uopste ne idu kuci dok ne zarade 100 KM.

Jest, svako ti sjeda, ali ima i svakavih taksita :D Sjednem jednom u taksi na Kosevu pa do Senderije. Nisam ni sjeo poce on kako citav dan slusa onu radio stanicu (njihovu) kad nismo ni krenuli, treze taksistu koji je odvezo naku gospodju u zavidovacku a trebo u zagrebacku :D

Treba ukinuti stand, mislim nek svak koristi koji god hoce stand naravno u redu nek ceka.
:thumbup:
hrle1976

#67 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by hrle1976 »

Moras pravo biti qurceve da nisi u stanju ubost 20 musterija dnevno u Sarajevu. Primjer: stojim kod opcine Centar, i masem takisju da stane, nista prvi, drugi, treci, cetvrti tek peti bio slobodan, i ako su ostali bili prazni sigurno su imali narucenu voznju. Proslo je jos par punih. Simjem se okladiti, da spretan taksista bolje zaradjuje u Sarajevu nego isti u Stockholmu, Helsinkiju, Berlinu i sl.

Neka danas odbaci 2 ture od skenderije do aerodroma, tako isto dvije od aerodroma do otesa, i po gradu dvije tri (malta - skenderija/kosevo/bascarsija), i dvije relacije centar - ilidza. Obrno je preko 100 maraka.

Vozikaju se ljudi u SA vise taksijem nego Njemci u Frankfurtu.
Dobrinja80

#68 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by Dobrinja80 »

mirzet87sa wrote:
lokalni_razdjevicar wrote: koliko to kosta?zasto 2 licence a ne 1
licence, vecinom, prodaju privatna lica odnosno taxe.. ne znam da li uopste opstina izdaje par licenca na godisnjem nivou, mada ne vjerujem.. a razlog zbog koje trebaju 2 a ne 1 je taj da hoce da smanje broj taksi prevoznika u gradu

Prodaju licence koje su dobili besplatno ili se motu kupiti samo kupljene licence..
Imali neki ugovor o kupoprodaji tih licenci?
Dobrinja80

#69 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by Dobrinja80 »

mirzet87sa wrote:
Šta sadrži ta licenca? jeli ti neka imovina , nekretnina mjesto na štandu? Znaš li detaljnije nešto?
seoBIH

#70 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by seoBIH »

hrle1976 wrote:Moras pravo biti qurceve da nisi u stanju ubost 20 musterija dnevno u Sarajevu. Primjer: stojim kod opcine Centar, i masem takisju da stane, nista prvi, drugi, treci, cetvrti tek peti bio slobodan, i ako su ostali bili prazni sigurno su imali narucenu voznju. Proslo je jos par punih. Simjem se okladiti, da spretan taksista bolje zaradjuje u Sarajevu nego isti u Stockholmu, Helsinkiju, Berlinu i sl.

Neka danas odbaci 2 ture od skenderije do aerodroma, tako isto dvije od aerodroma do otesa, i po gradu dvije tri (malta - skenderija/kosevo/bascarsija), i dvije relacije centar - ilidza. Obrno je preko 100 maraka.

Vozikaju se ljudi u SA vise taksijem nego Njemci u Frankfurtu.
Dzabe pises :) Sve dok oni odbijaju voznju od 5KM jasno ti je da ubiru ooodlican profit. Pricam o SA taksiju.
mirzet87sa

#71 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by mirzet87sa »

Dobrinja80 wrote:

Prodaju licence koje su dobili besplatno ili se motu kupiti samo kupljene licence..
Ne vjerujem da je iko dobio besplatno, svi su manje vise morali platiti istu direktno ili indirektno.. Nema nikakav ugovor, prepise licencu na tvoje ime ovjeri opstina i ti si posjednik iste.
Dobrinja80 wrote: Šta sadrži ta licenca? jeli ti neka imovina , nekretnina mjesto na štandu? Znaš li detaljnije nešto?
Dozvolu za rad odnosno ovlastenje da to i to vozilo te ta i ta osoba ima dozvolu da se bavi taxi uslugom.. a vjerujem da i dobijas stand prijasnjeg vlasnika, a kako se mijenja stand to vec ne znam..
Dobrinja80

#72 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by Dobrinja80 »

mirzet87sa wrote:
Dobrinja80 wrote:

Ne vjerujem da je iko dobio besplatno, svi su manje vise morali platiti istu direktno ili indirektno.. Nema nikakav ugovor, prepise licencu na tvoje ime ovjeri opstina i ti si posjednik iste.

Kako nema ugovor? kako pare na ruke ili?
Kako onda tražiti kredit i kasnije ppravdati pare koje su date za dvije licence.

Naravno da su neki dobili besplatne licence i mjesta na štandovima jer mnogi prijeratni taksisti su stradali u ratu ili napustili Sarajevo, kome su date njihove licence i mjesta na štandovima. Znam sigurno da su neke dobili ratni profiteri i šverceri.
vazna

#73 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by vazna »

mirzet87sa wrote:
kox wrote: Nedavno sam pričao sa drugom koji je razmišljao da postane taksista, i čini mi se da reče da su licence 50000, a na to još idu troškovi vozila itd. i opet je teško 'upasti'. Da zarađuju izmedju 600 i 900 km mjesečno teško da bi se iko u startu uvaljivao 70000 km.
Govorim za Sarajevo i po sjećanju, tako da ovo ipak treba uzeti sa rezervom.
Nisu, jedna licenca je 15, trebaju ti dvije. Nije tesko upasti, uopste. Kupis 2 license predas dobijes rjesenje i radis. Prezvakali smo sve, uzduz i poprijeko. Na divljaka raditi se ne isplati, svi oni sto rade imaju po par hiljada kazni, toliko su se uvalili da ce im na kraju zaplijeniti auto. Da izadjes na taksi treba ti nekih 40, 45k km, s tim da je u cijenu uracunato auto od 10k km. Pa gledaj to s ove strane, sigurica ti je uvijek 600-900km, ne radi ti se prodaj licencu, nikako nisi na gubitku.
Ja vam opet kazem, dozovite se pameti. Da zaraduju dnevno 200-250km, koliko se vec ovdje pise, te da dilaju drogu i bave se prostitucijom, ne bi se vozala auta od 10tak hiljada, vec stotinu.
mali_balon wrote:DIlaju i svercuju eto kako zarade. Da bi 4 clana porodica prezivila (bez kupovine garderobe i nekog preseravanja) treba 1000KM. A gdje je gorivo djelovi gume registacija itd itd itd. Ako ne dilaju i ne svercuju oda rade jos nesta.
Sve je u cijenu uracunato. Kad poplaca sve obaveze prema drzavi, izmiri auto u vidu registracija, amortizacije, goriva, osiguranja i co. njemu ostane cistih 600-900km, zavisno od radnih sati.
Nego reci mi, kako ti kao nezaposlen, prezivljavas? Rasturas bijelo :D Pricate gluposti, ispade taksista najbolje zanimanje
Kakve ti gluposti pises to nije normalno, ne mogu sad detaljno ulaziti u tvoje nebuloze ali ako mi ti sada nadjes 2 licence za 30.000 KM ja cu tebi ostaviti na "kafu" 2.000 KM.
HomeArt

#74 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by HomeArt »

Za taksiste se u Sarajevu uvijek govorilo da su gazde, opravdano ili ne to je druga prica ali da imaju, imaju. Meni nikad nije bilo jasno zasto se ogranicava broj taksista? Zasto se to ne rijesi ponudom i potraznjom, trzistem? Zasto se ne ogranici broj trafika, kladionica, granapa...
mirzet87sa

#75 Re: koliko zarađuju taxisti?

Post by mirzet87sa »

vazna wrote: Kakve ti gluposti pises to nije normalno, ne mogu sad detaljno ulaziti u tvoje nebuloze ali ako mi ti sada nadjes 2 licence za 30.000 KM ja cu tebi ostaviti na "kafu" 2.000 KM.
haj krkanko ne seri. prosle godine je suljagic, odnosno sa taxi udruzenje, prodavalo 10 licenci po cijeni od 10.000km.
Post Reply