Šta sa ušteđevinom? :)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Tuzla111

#51 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Tuzla111 »

Ljakan wrote:pokloni lovu u dobrotvorne svrhe ili daj nekom sto ce znat sta sa njom a ti dok skontas sta ces skupit ces ponovo. :D
ti i slicni koji predlazu tako neka se malo oznoje i neka zarade kao sto sam i ja a ne pametuju po forumu previse.
Rijetki su oni kojima cu ja pomoci, ne sto sam skrt, vec sto ne zasluzuju niti je meni ko pomogao.
Tuzla111

#52 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Tuzla111 »

Ljakan wrote:pokloni lovu u dobrotvorne svrhe ili daj nekom sto ce znat sta sa njom a ti dok skontas sta ces skupit ces ponovo. :D
a svi koj su tako pametni i znaju kako da ulozea nemaju, da su pametni kao sto se predstavljaju onda bi imali.
rekla-kazala

#53 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by rekla-kazala »

Tuzla111 wrote:
rekla-kazala wrote:

Kupiš hiljadu dionica i dobiješ 1500 KM dividende a poslije toga vrijednost uglavnom padne ali kako se bliži nova dividenda tako ponovo raste vrijednost dionice.
Zašto se ne plaća porez ?
Navodno zbog privlačenja investicija i investitora iako je istina bliže tome da većina političara, ljudi u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ima oročene depozite, udjele i dionice pa i sami imaju koristi od neplaćanja poreza na prihode od dividende i kamate.
Da li to znaci da na duzi period ja ustvari gubim vrijednost investicije zbog inflacije?
Znaci za 20 godina ja cu jos uvijek imati 1000 dionica koje ce i tad vrijediti isto sto recimo nije slucaj sa nekom nekretninom kojoj cijena raste relativno na inflaciju.
Fima koja uspješno posluje ostvaruje dobit ( zarada poslije pokrivanja troškova poslovanja i amortizacije) dio dobiti isplaćuje dioničarima a dio ostaje i kapital firme raste tako da inflacija nema utjecaj na vrijednosti kapitala.
Last edited by rekla-kazala on 16/03/2015 12:05, edited 2 times in total.
Ljakan

#54 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Ljakan »

Tuzla111 wrote:
ti i slicni koji predlazu tako neka se malo oznoje i neka zarade kao sto sam i ja a ne pametuju po forumu previse.
Rijetki su oni kojima cu ja pomoci, ne sto sam skrt, vec sto ne zasluzuju niti je meni ko pomogao.
mrki ko tebe spominje u ovoj prici?
Tuzla111

#55 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Tuzla111 »

rekla-kazala wrote:
Tuzla111 wrote:
rekla-kazala wrote:

Kupiš hiljadu dionica i dobiješ 1500 KM dividende a poslije toga vrijednost uglavnom padne ali kako se bliži nova dividenda tako ponovo raste vrijednost dionice.
Zašto se ne plaća porez ?
Navodno zbog privlačenja investicija i investitora iako je istina bliže tome da većina političara, ljudi u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ima oročene depozite, udjele i dionice pa i sami imaju koristi od neplaćanja poreza na prihode od dividende i kamate.
Da li to znaci da na duzi period ja ustvari gubim vrijednost investicije zbog inflacije?
Znaci za 20 godina ja cu jos uvijek imati 1000 dionica koje ce i tad vrijediti isto sto recimo nije slucaj sa nekom nekretninom kojoj cijena raste relativno na inflaciju.
Fima koja uspješno posluje ostvaruje dobit ( zarada poslije pokrivanja troškova poslovanja i amortizacije) dio dobiti isplaćuje dioničarima a dio ostaje i kapital firme raste tako da inflacija nema utjecaj na vrijednosti kapitala.
znaci cijena tih dionica raste iz godine u godinu ako firma posluje dobro, sve dok jednom ne rikne a rijetke su firme koje nisu riknule prije ili kasnije, znaci taj se kapital gubi prije ili kasnije ako se nije konstantno ukljuceno i prebacuje se iz firme u firmu.
rekla-kazala

#56 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by rekla-kazala »

Tuzla111 wrote:
rekla-kazala wrote:
Tuzla111 wrote:
znaci cijena tih dionica raste iz godine u godinu ako firma posluje dobro, sve dok jednom ne rikne a rijetke su firme koje nisu riknule prije ili kasnije, znaci taj se kapital gubi prije ili kasnije ako se nije konstantno ukljuceno i prebacuje se iz firme u firmu.
Ljudi su kupovali dionice i prije 100 godina, jedni su kupili pogrešne i sve izgubili, drugi su kupili prave i postali milioneri pa i milijarderi.
Da bi pokrenuo neki ozbiljan biznis trebaju mi milioni i kako nemam toliki početni kapital onda se odlučim da kupim jedan mali dijelić jedne ili više firmi koje mi izgledaju zdrave i profitabilne.
Po mom mišljenju mnogo manji je rizik da ćeš izgubiti svoj kapital kupujući dionice već provjereno uspješnih kompanija koje postoje decenijama nego da sam osnuješ društvo i upravljaš istim jer je prvih pet godina su najrizičnije i najpogubnije za novoosnovanu firmu.
4m3l

#57 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by 4m3l »

Svi spominjete orahe, kolika im je otkupna cijena ? i koliki je rod 5/6 godina stare stabljike ?
almir90

#58 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by almir90 »

4m3l wrote:Svi spominjete orahe, kolika im je otkupna cijena ? i koliki je rod 5/6 godina stare stabljike ?
18-20 KM je na kilu, tako da otkup ne može biti ispod 10 KM. Rod ti ne može se nikako procijeniti, sve je to do zemljišta, i kako si se brinuo, da li si redovno davao hranu, i brinuo se da ima dovoljno vode.

Nemojte letiti pred rudu, oni koji žele nešto saditi, vrlo je važno uraditi analizu zemljišta prvo.

Ovdje je ipak najveći rizik, da vam neko neće doći i pokrasti plod (meni se desilo), ili još gore da vam dođe preko noći i napravi veliku štetu.
mudrac2

#59 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by mudrac2 »

koja banka daje najpovoljnije kamate na oročena sredstva i koliko je to sigurno. ima lafo neko osiguranje depozita, koliko je to sigurno?
almir90

#60 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by almir90 »

mudrac2 wrote:koja banka daje najpovoljnije kamate na oročena sredstva i koliko je to sigurno. ima lafo neko osiguranje depozita, koliko je to sigurno?
Tu su kamate smiješne, moraš oročiti 100 000 KM, da bi dobio 2000-3000 KM godišnje.
Dozer

#61 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Dozer »

Lucky Strike wrote:Evo, malo se i radilo pa se i zaradilo.. :D Pa bih da pitam cijenjene forumase:

Sta bi vi uradili da sada na raspolaganju imate 3 376 EUR a zivi nemate pojma sta da radite s tim parama?

Mislim, necu ih zapaliti sigurno. :D

Ali zelim od ovih para da stvorim jos vise, da ih oplodim. :D

Ima li iko kakvih ideja? Moze li se nesto poceti sa kupovinom dionica ili s.. Jel 3 300 EURA dovoljno da se udje u takav BIZNIS?

Dionice su rizicne, gore od kladionce, ali eto, to mi je palo na pamet kao jedna od opcija..

Pošto na selu imam preko 7 duluma neobrađene zemlje, razmisljao sam da pokrenem neki svoj BIZNIS..

Recimo, svidja mi se ova ideja:

- KOKE NOSILJE..

Imam dva manja objekta pa bih mogao tu smjestiti, pored toga ima i izvor, mogao bih ih pustati da tamane travu kad im je dosadno.. :D

Samo je pocetna investicija jako skupa, moras i registrovati dopunsku djelatnost u OPCINI, ima tu jos raznih jebada, dok se postigne sto se hoce..

Kavezi za nosenje jaja su (BOXOVI) metalni, i to se mora nabaviti..

Jos ja nemam apsolutno nikakvo trziste gdje bih mogao ta jaja i plasirati, mislim da za ulazak u KONZUIM ili BINGO, moras dati neke pare za ulazak na police...
Tako sam cuo, nemojte mi vjerovati na rijec..
To me u startu odbija od ove ideje, mogao bih imati i 1000 komada , ali kad nemas gdje plasirati, dzaba ti sve..
Mozda pokoji komsija uzme ali nije to to.. :-)
NIje za ozbiljne proizvodnje..
Tako da.. sem koka nosilja nemam neku ideju kako i sta?
Eto, recite mi dragi forumasi sta biste vi uradili sa 3 300 EUR? Kako biste se razvijali i jeli to moguce u ovakvoj sjebanoj drzavi kao sto je BIH?
S obzirom da imas vec i neke preduslove (objekte), gljive su odlican posao (sampinjoni).
S 3.300 EUR se to moze pokrenuti. Prodaja je najbolja od vrata do vrata (restorani, picerije...), koji uzimaju na gajbu (cca.5-6kg).
Druga opcija ti je da uplatis neki od US Lotto-a (MegaMillions ili PowerBall), gdje su Jackpot-ovi od 100, pa do 600 miliona USD.
Odigras 3-4 puta sistem od po 16 brojeva (kosta oko 1.600 USD), pa i ako ne ubodes JackPost, ubosces sigurno 4 ili 5 pogodaka, a to je nekih 50-200.000 USD ;)

Ako ne znas kako ces ovo, javi mi se na priv, pa ti ja odradim sve :D
almir90

#62 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by almir90 »

To da se može tako zaraditi, ti to prvi @Dozer-u uradio. Što znači, da ne može, ti bi do sada imao te milione, i ne bi imao potrebe da se družiš sa nama na forumu, nismo mi taj nivo. :lol:
animals

#63 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by animals »

A mozes veceras sve staviti na Dortmunda.. :D
ili na Juventusa ili na x..imas te tri opcije..brza zarada :D
Dozer

#64 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Dozer »

Ko ti kaze da ih nemam? :D
almir90

#65 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by almir90 »

Dozer wrote:Ko ti kaze da ih nemam? :D
Izvinite, gospon' miljoner, nisam vas prepoznao. :D
Dozer

#66 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Image

Image
burekodsira

#67 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by burekodsira »

hos kupit ciglu :D
Russki

#68 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Russki »

kupi gudre i baci se u dilerske vode :thumbup:
prog321

#69 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by prog321 »

Loto je do sad najbolja ideja,. :-D
swanfilter

#70 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by swanfilter »

I ja bih igrao eurojackpot i razne druge lutrije. Na tih 7,500 km mora bre da uleti neka lova. Pokrenuti biznis sa tako malim kapitalom ... Uletices u gorak minus prije nego pocnes bilo sta ...
Edin H.

#71 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Edin H. »

Mudro zboris, uvijek su postojali ljudi koji vole raditi, a ne znaju trositi, kao i oni koji se dobro k... s tudjim sredstvima :thumbup:

Ja predlazem da nadje neku sponzorusu :oops:
Post Reply